SZÜLŐSÉG

Ezt tegye, ha madárfiókát talál!

2017. április 16., vasárnap 15:41

Barátnőm kisfia még mindig emlegeti a tavaly tavasszal történt szomorú eseményt: családi házuk ablakából sokáig figyelték a fészket rakó rigókat, majd a kikelő kisrigókat etető rigómamát. Mígnem egy kisrigó kiesett a fészekből, és a szemük láttára kapta el a szomszéd macska.

A szülők abban sem voltak biztosak, hogy ha időben érkeztek volna, akkor a megmentett kisrigóval mit kellett volna tenniük? Vissza lehet tenni a fészekbe? Kinek kell szólni? Mit csináljunk, ha csak annyira értünk a madarakhoz, mint a cikkszerző (ti. van, amelyiket meg lehet enni, az a tyúk, és amelyiket nem, abból a kicsi a veréb, a nagy a varjú), de mégsem szeretnénk segítség nélkül hagyni a kipotyogott madárporontyot?

A Magyar Madártani Egyesület (MME) idén cuki infografikával magyarázza el a teendőket.

shutterstock 302537594

Ne vigyük haza!

Fontos, hogy bármennyire is könyörög a gyerek, ne vigyük haza a madárfiókát, hogy majd otthon felneveljük: nem fog sikerülni. Ha elvisszük onnan, ahol találtuk, azzal elszakítjuk az őt etető szüleitől, és lényegesen csökkentjük a túlélési esélyét. Szóval a fiókamentés egyes számú szabálya, hogy ne vigyük a madarat sehová! Fontos tudni, hogy ha a madárfióka a mentés közben sérül, például dobozba tesszük, ahol letörnek a tollvégei, akkor lehet, hogy rosszul fejlődik tovább, és felnőtt korában repülésképtelen lehet. Védett madár hazavitele pedig még bírsággal is jár.

Ha segítségre van szükségünk, akkor a legközelebbi Nemzeti Parkot vagy állatkertet hívjuk fel – ők ki fognak jönni a helyszínre, és eldöntik, mi a teendő. A magyar Nemzeti Parkok listája és elérhetősége ezen a honlapon található, az állatkerteké pedig itt. Ha a madár sérült, akkor jobb, ha eleve őket hívjuk, nem állunk neki elsősegélyt nyújtani.

Érdemes megvizsgálni, hogy a szóban forgó madár milyen életkorú, fejlettségű lehet. Ezt laikus szemmel abból tudjuk megállapítani, hogy van-e tolla, tollkezdeménye, vagy nincs. A tollas jószágok, ha nem sérültek, akkor lehet, hogy nem is szorulnak a segítségünkre, elboldogulnak egyedül is – ilyen esetben csak akkor érdemes kicsit védettebb helyre, bokor ágai közé tenni, ha mondjuk az úttesten, vagy a macska kedvenc helyén kódorog.

A kisebb, tollal még nem borított fiókákat visszatehetjük a fészekbe, vagy ha azt nem találjuk, akkor egy kosárba, de jó, ha innentől figyeljük, visszatérnek-e a szülők megetetni. Ha két óra elteltével sem jön érte senki, akkor mehet a telefon a Nemzeti Parknak!

fiokat talaltam plakat mme

Kezeljük helyén a dolgot!

A kikelő madárfiókák egy része mindenképp elpusztul, ez így van kitalálva. A fiókamentés igazából a fajok fennmaradása érdekében nem sokat számít, sőt, ha túl sok gyenge vagy örökletes betegségben szenvedő fiókát mentünk meg, akkor érthető, hogy az miért nem előnyös. A MME szerint nagy szélben, viharos időben előfordul, hogy az egyébként egészséges, életerős fiókák kipotyognak a fészekből, de a kiesésnek egy csomó más oka is lehet:

- az egyik szülő elpusztult, a másik egyedül csak kevesebb fiókát tud etetni, ezért a többi éhen pusztul vagy a madár maga dobja ki a leggyengébbeket, hogy a többiek túlélését segítse

- táplálékhiány vagy szennyezett, például növényvédő szerekkel szennyezett táplálék miatti legyengülés

- szélsőséges időjárás (pl. nagy hőség) okozta legyengülés

- fiókák születési, fejlődési rendellenessége, amit a szülők számára a megszokottól eltérő viselkedés jelez, és ezért nem etetik vagy kidobják a fészekből

- „izgága” fióka túl hamar hagyja el a fészket

- valami miatt később született fióka nagyobb testvéreivel egyszerre hagyja el a fészket, pedig ő még túl kicsi ahhoz

- ragadozók támadták meg a fészket

Az embereket cselekvésre késztető, magányosnak tűnő fiókaállapot tehát legtöbbször nem a véletlen, nem baleset következménye, hanem a madarak túlélését segítő, finoman hangolt viselkedési mechanizmus – írja a MME

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2017.04.17 11:07:56ZON

    Életem legrosszabb döntése volt, mikor egy éppen tollas feketerigó-fiókát visszatettem a fészkébe (Tudtam a fészekről)

    Mikor a fészek fölé nyúltam a fiókával, három fióka ugrott ki belőle pánikban, át a szomszédba, soha nem láttam őket... A mai napig bánom.

  • 2017.04.19 23:58:38György72

    A képen egy paraszt pulyka van, na ha valaki akkor ő szorul mentésre. Annyira aranyos mikor elkezdik egymás hátán ütögetni a tápot, de 20ból 1szer sikerül eltalálni a célt és egy fél órát nyámmog a megszerzett morzsán majd azt mondja: pífif :D és boldog.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta