SZÜLŐSÉG

Így merjen egy kislány nagyot álmodni!?

2017. március 8., szerda 15:12

Mit tanítanak a mesekönyvek a lányokról? A lányoknak? Ez derül ki ebből a háromperces videóból. Indulunk egy mesekönyvekkel teli polccal, amiből először kiveszik azokat a könyveket, amelyekben nem szerepelnek férfiak, aztán azokat, amiben nincs női szereplő. Aztán azokat, amiben nem szólalnak meg a női karakterek. Végül azokat, ahol vannak beszélői női szereplők, ám boldogulásuk a történet szerint külső karakterektől függ (herceg, varázserejű kisegér, stb.) Mi marad a teli polcból? 

giphy (1).gif

Hát nem sok. Alig néhány olyan mesekönyv maradt a polcon, ahol vannak férfi és női szereplők, utóbbiak is szóhoz jutnak, sőt, tevőlegesen kovácsai saját szerencséjüknek.

Az elgondolkodtató videó - természetesen - egy reklám, méghozzá egy olyan mesekönyv reklámja, aminek címe: Esti mesék lázadó lányoknak. A kickstarteres projekt egyébként legalább két nő számára már biztosan meghozta a sikert, a tervezett 40 ezer dolláros összeg helyett ugyanis 675 ezer dollárnyi közösségi finanszírozás jött össze, ebből nem csak a könyvet készítették el, hanem olyan extra célokat is, mint a hangos könyv, a tetkómatrica, a poszter, jótékony célra felajánlott 400 kötet, és egy egyhetes oktatási workshop Ruandában egy helyi szervezettel együttműködve.

És mi ez a könyv, amire képesek voltak nagyjából 190 millió forintot összeadakozni az emberek? Tulajdonképpen egy 100 valamilyen szempontból különleges nő életét bemutató mesekönyv, amelyben egy-egy oldalban, meseszerűen - és végtelenül leegyszerűsítve - mesélnek például Frida Kahlo, Venus és Serena Williams, a Bronte nővérek, mellettük pedig királynők, tudósok, űrhajósok, művészek jelennek meg az oldalakon.

Mindez persze nagyon szép és jó, az üzenet csodálatos, de felmerül a kérdés, segítünk vagy ártunk a mai kor gyerekeinek azzal, ha úgy mutogatjuk  a sikeres nőket, mint valami látványosságot? Nem pont ezzel hangsúlyozzuk ki, hogy nem természetes, hogy nőként ugyanúgy lehet nagyot alkotni? Mintha ezzel azt üzennénk: nézzétek, milyen ügyesek, pedig nők! Vagy egy folyamat kezdetén mindenképpen szükség van pozitív diszkriminációra? Lehet, hogy épp erre van szüksége a mai kisgyerekeknek, hogy hat-hét évesen ne kezdjék el elhinni, kevesebbre hivatottak csak azért, mert lánynak születtek? 

És egyáltalán: most akkor égessük el az összes klasszikus mesekönyvet, mert olyan korokban születtek, amikor a férfiak szerepe sokkal meghatározóbb volt? És egyáltalán: biztos, hogy ez az egész kérdés csak a kislányokra tartozik?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2017.03.09 13:51:44Pierr Kardán

    Érdekes, én is olvastam meséket fiúkoromban, mégse gondoltam azt 6-7 éves koromban, hogy többre vagyok hivatott, mert egy MESÉBEN egy fiú levágta a sárkány összes fejét.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta