SZÜLŐSÉG

Papolás helyett válasszon jól barátokat a gyereknek!

2017. február 26., vasárnap 18:17

A kisgyerekek személyiségét nagyban befolyásolja kik a barátaik, de jó hír, hogy többnyire csak a pozitív viselkedési mintákat veszik át egymástól – derült ki a Journal of Personality and Social Psychology új tanulmányából, írja a Nymag

Madarat tolláról, embert barátjáról? 

A tanulmány szerzői arra voltak kíváncsiak, hogy mennyiben határozza meg a kicsiket az a közeg, amiben sok időt töltenek el. Két óvodai csoportot figyeltek meg év közben, azon belül is különböző személyiségű gyerekek mindennapjait kísérték végig.

A kísérletben három dologra összpontosítottak: a gyerekek reakciója a pozitív érzelmességére, ami az extrovertált személyiségjegy kialakulásában segíthet, a negatív érzelmességére, ami a szorongáshoz vezethet, és az önszabályozásra, ami körülbelül három éves korunkra alakul ki, és olyan fontos dolog alapja, hogy például mennyire vagyunk képesek keményen dolgozni.

A kutatásból kiderült, hogy a megfigyelt gyerekek csak a pozitív dolgokat vették át egymástól, míg a negatív érzelmességet nem adták át a gyerekek egymásnak.

shutterstock 337675364

Tanítás helyett, válasszuk meg jól a barátokat!

A tanulmány nem mondható komplexnek, de nagyon fontos dolgot tanulhatunk meg belőle szülőként: "Szülőként rengeteg időt töltünk azzal, hogy próbáljuk a gyerekünket tanítani különböző tulajdonságokra: megértésre, empátiára." - kezdi Emily Durbin pszichológus professzor.

"De ennél van egy hatásosabb  módszer is: ilyenkor nem a szülők, és nem a tanárok hatnak rájuk a legjobban, hanem a velük egykorú barátaik." Így szülői leckék helyett jó ötlet lehet bevezetni egy-két délutánt, amikor átjönnek a gyerekek barátai.

Oké, mi is tudjuk, hogy ez elég életszerűtlenül hangzik, de a pisikakis poén, a csúnya szavak, a fújpaprikanemeszemmeg, meg az üvöltve rohangászás a jelek szerint nem tartozik az érzelmi viszonyulások körébe, ezért azt eltanulhatják egymástól. Vagy mi, felnőttek értékeljük rosszul, és az is a pozitívumok körébe tartozik, és ezért tanulják el egymástól. Akárhogy is, üdvözöljük a kutatókat, és innen javasolnánk, hogy terjesszék ki vizsgálódásukat a fenti, egymástól lelkesen eltanult jelenségekre is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.02.27 08:28:58kicsitomi

  Legalább ilyen fontos, hogy kiket NEM választunk a gyereknek, pontosabban nagyon korán bele kell nevelni, kikkel nem barátkozhat.

 • 2017.02.27 08:52:45wmiki

  Most akkor az index nevű propaganda oldal a szegregáció mellett kampányol?
  Hova jut a világ, elvtársak?

 • 2017.02.27 13:23:27sZulamith

  Már csak ez hiányzott. Ahol a család nevelő hatása gyenge, ott érvényesül hogy kivel játcon a gyerek. Végül is a celeb gyerekével játszani jó üzlet:)

 • 2017.02.27 14:57:54Rébusz

  Sajnos én nem tudtam kiszűrni ebből a cikkből a lényeget, vagy félreértettem. Mi az a negatív érzelmesség? Nincs valami magyar szakszó erre a valószínűleg angolból átvett fordításnak? Ha pedig a gyerekek úgysem veszik át ezt a negatív érzelmességet, akármi is legyen az, akkor miért nem mindegy, hogy milyen barátai lesznek? Teljes káosz.

 • 2017.02.27 15:00:54Rébusz

  "Többnyire csak a pozitív viselkedési mintákat veszik át egymástól". Szerintem mindenki ismeri azt a kifejezést, hogy valaki "rossz társaságba keveredik", úgyhogy a cikk bevezetésével is gondok vannak szerintem.

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta