SZÜLŐSÉG

Tippek, hogy megóvhassuk a gyerek világát

2017. február 19., vasárnap 16:28

Vigyázzunk a gyerek világára!

Ha egyetlen mondatban kellene megfogalmazni, mi a legfőbb dolga a szülőnek, akkor többféle változat adódhatna, sok válaszban benne lenne a szeretet, az elfogadás és az érzelmi biztonság, de röviden úgy is mondhatnánk: hagyja a gyermeknek, hogy gyerek lehessen.

A gyermekkor ellopásának vannak durva módjai, de észrevétlenül, a legnagyobb jóindulattal is előfordulhat, hogy megcsorbítjuk. Amikor Michael Jackson azt mondta, tőle elvették a gyerekkorát, az szélsőséges példa, hiszen a legtöbb szülő nem dolgoztatja, trenírozza gyermekeit, nem veri őket, ha tökéletlenül teljesítenek. De ha alapvetően gyermeknek való életet is él a csemete, akkor is elkövethetünk hibákat, például a legjobb családban is előfordul, hogy elkerüli a figyelmünket, valamilyen információ túl sok, túl megterhelő a kicsi számára.

shutterstock 289839680

Sok lehet az információ érzelmi szempontból és mennyiségileg, részletességében is. Az érzelmi szempont az, hogyha szorongást kelt a gyermekben, és ez nem nyer megfelelő feloldást. Szorongáskeltő az is, ha oltásra megyünk, de aztán túl vagyunk rajta, és megkönnyebbülhetünk. Egy mese hősével azonosulva is átélhetjük az ő félelmeit, de aztán eljön a katarzis. Egy kihívástól is félhet a gyerek, például ijesztően magasnak tűnik a mászóka, de a siker okozta öröm felváltja a szorongató érzéseket. Szorong az a gyerek is, aki rossz fát tett a tűzre, és tudja, pillanatokon belül le fog lepleződni. De aztán valahogy elrendezi az ügyet egymást közt szülő és gyerek, és idővel újra helyreáll a „minden rendben van” érzés. A félelem és szorongás átmenetileg lehet helyénvaló, akár hasznos érzés, de káros, ha tartósan fennmarad, és nincs rá megoldás.

Felnőttként előfordul, hogy nem gondolunk bele, hogyan hat a csemetére, ha vacsora közben mellesleg szól a TV, a rádió, ahol beszámolnak háborúról, balesetről, a legkülönfélébb tragédiákról. Lehet, hogy látszólag nem figyel, de mondatok, foszlányok eljutnak hozzá, és ezek olyan témák, amikkel még nem tud mit kezdeni. Gondoljunk bele, egy felnőttben is szorongást keltenek egyes hírek, a gyermek lelke még inkább kiszolgáltatott a túl korai információkkal szemben. És utólag ő sem tudja, mi a baj, csak ködös rosszérzés marad, és amikor azt mondja, nem tud elaludni, és valami zavarja, akkor már senki sem érti, mi lehet ennek az oka.

A hétköznapi beszélgetésben is számtalanszor előfordulnak olyan gondolatok, amiket a felnőttek súlytalanul odavetnek egymásnak, és fel sem merül bennük, hogy a gyerek figyelmét felkelti a dolog, és olykor napokkal, hetekkel később kérdez rá, hogy akkor mi is van azzal a színésszel, akiről csak úgy egészen mellesleg megjegyeztük, hogy kiugrott az ablakon, mert gyógyíthatatlan beteg volt. A szülő nem is kapcsol, miről van szó, később rakja össze, annak idején véletlenül került csak szóba.

Senki se mondja, hogy tartsuk a gyereket habos-babos képzelt világban, és hogy hazudjuk neki, nincs halál, nincs betegség, nincs háború. Ezek a témák előkerülnek, és jó is, ha válaszolunk a felmerülő kérdésekre. De egész más, mikor odafigyel a szülő, tudatában van, hogy most a válaszával hatást gyakorol a gyerekre, és jó esetben csak röviden, egyszerűen felel. És az is fontos, ha benne van a válaszban, hogy mi, a szülők azért vagyunk, hogy megvédjük őt, nincs egyedül a világ veszélyeivel szemben.

Még ennél is kevésbé gondolunk bele, hogy semleges, nem ijesztő információkkal is túlterhelhetjük a gyereket. A csemete rengeteget kérdez, és jó, ha anya, apa nem veszíti el a kitartását, és válaszol, válaszol. De nagyon fontos, hogy hogyan. Könnyen elragadtatja magát az ember, és szeretne minél pontosabb, részletesebb magyarázatot adni. Talán még büszke is rá, hogy csilloghat a gyerek előtt, mennyit tud, és büszke akkor is, mikor a poronty feleleveníti a hallottakat, és kiderül a nagynéni meg az óvónéni előtt, mennyire jól tájékozott a csemete. Hát igen, ez jó család, már ötévesen képben van a gyerek, hogyan működik a villanybojler!

shutterstock 528833113

Ne dőljünk be a látszatnak, hogy figyelmesen meghallgat a gyerek, és sok mindent vissza is mond! Ez nem valódi, beépült tudás, és nem tudja magában igazán elhelyezni, szemben egy egyszerű, képszerű, esetleg metaforikus (bár kevésbé precíz) válasszal. Sok pedagógus felhívja a figyelmet, mennyire káros, hogy már az óvodáskorú csemeték életére is hatással van a mi gondolkodás- és intellektusközpontú értékrendünk. Miközben az ő életkorában még a fejlődéshez sokkal inkább a fantázia szabad szárnyalása (a játékon, rajzon, mesén keresztül), a mozgás, a kipróbálás (sarazás, gyúrás, pancsolás) lenne fontos.

Nem véletlen, hogy van olyan alternatív pedagógia, ahol tudják ezt, és ennek megfelelően azt mondják iskoláikra: „a kéz, a szív és a fej iskolája”. Nos, az óvodásokra még inkább igaz, hogy nem szabad, hogy csak a fej, a gondolkodás kapjon szerepet az életükben. Vigyázzunk, milyen gondolatokkal árasztjuk, halmozzuk el a gyerekeket, hogy megélhessék gyerekkorukat, amikor annak van ideje!

Cziglán Karolina
pszichológus

KOMMENTEK

 • 2017.02.20 00:34:21Advanced Flight

  "egy egyszerű, képszerű, esetleg metaforikus (bár kevésbé precíz) válasszal"

  Persze, mert amúgy minden szülő egy polihisztor, és bármilyen témában szakértői szinten tud megnyilvánulni. Naná, hogy egyszerű és képszerű lesz a válasz, mikor örül a jóember, ha egyáltalán még emlékszik valamire a gimiből és tud válaszolni a gyereknek....
  Megint egy cikk a nagy büdös semmiről.

 • 2017.02.20 09:00:22Ép Ésszel

  Mindenkinek őszintén az ő szintjén :)

 • 2017.02.20 09:10:03Kovácsné

  Valamitől úgyis szorongani fog, egyszerűen nem lehet belőni, kinek mi veri ki a biztosítékot (nagyobbik gyerekem pl. elmesélte, hogy gyerekkorában egy totál ártatlan rajzfilmben ő mennyire félt - az ágon ülő kék kismadártól...). Legjobb, ha az ember őszinte - akkor a gyerekről is őszinteséget kap vissza.

 • 2017.02.20 10:35:40elemes

  Tybalt - "belém égett" - érdemes meghallgatni, a cikk elolvasása után

  "Kölyökkori kincseim mind ellopták... Féltett gyermekálmok, oly nagy csodák!
  Ám engem nem hagytak a felnőttek: tiszta ésszel, keménységgel fertőztek.
  "Fontos ember lesz belőled", azt mondták, "Szeretteid érdekében kell, hogy harcolj hát!"
  Érzelmeik árnyai közt nõttem fel: ma is hallom: "Tybalt, mindig győznöd kell!"

 • 2017.02.20 13:45:37sírjatok

  "aná, hogy egyszerű és képszerű lesz a válasz, mikor örül a jóember, ha egyáltalán még emlékszik valamire a gimiből és tud válaszolni a gyereknek...."

  Én ezt nem így értelmezem, hanem ha pl. megkérdezi a gyerek, hogy mi történik, mikor valaki meghal, akkor ne ilyeneket mondjunk, hogy "leáll a vérkeringése meg az agyműködése", hanem azt, hogy "elalszik úgy hogy soha nem ébred fel".

 • 2017.02.20 14:37:15lillioom

  sírjatok: az a baj ezzel az elalvós magyarázattal, hogy sajnos előfordulhat, hogy a gyerek az alvástól is elkezdhet szorongani.
  Nem egyszerű.... Azt hiszem, hogy bizonyos mértékű szorongást nem lehet megúszni, a legjobb családban sem... Akkor van gond, ha az már akadályozza a mindennapi életvitelt.

 • 2017.02.20 19:38:29ubu1a

  "Senki se mondja, hogy [...] hazudjuk neki"
  "mi, a szülők azért vagyunk, hogy megvédjük őt, nincs egyedül a világ veszélyeivel szemben"
  Mindez egy bekezdésen belül. Tehát mondjuk, hogy szülőként meg tudjuk védeni "haláltól, betegségtől, háborútól"; de ne hazudjunk. Nooooormális?

  Ja, és válaszoljunk egyszerűen, ne magyarázzunk. Ebből lesz az, hogy minden témában még 10 "miért" hangzik el, amitől a szülő agyvérzést kap. Saját tapasztalat annak megélése, hogy mindent harapófogóval kell a szülőből kihúzni. Vagyis a szülő talán nem is akar velem beszélgetni. Nem segít, nem tanít, hiába kérem. Ez mégis mire jó? Ennek megélése nem okoz szorongást? Nem egyszerűbb a felvetett témakört teljes egészében, logikusan felépítve elmondani?

 • 2017.02.21 06:42:33elemes

  @lillioom:

  A szorongás elkerülhetetlen -- de szülőként még a mi dolgunk, hogy segítsünk a feloldásában.
  Hogy felnőttként a saját szorongását is fel tudja majd oldani, lehetőleg konstruktív eszközökkel.
  (az alkohol is nagyon jó szorongásoldó, csak nem konstruktív.)

 • 2017.02.21 15:56:44GutBesserWasser

  Én azért odaadtam volna az egyik ujjpercemet (és most is megtenném, ha lenne egy időgép, amivel elintézhető ez), ha még többet hallhattam volna a villanybojlerek működéséről ötévesen, és nem az lett volna a kötelező program, hogy szárnyaltassam a fantáziám olyan dolgokról, amik a legkevésbé sem érdekelnek.
  Tisztában vagyok vele, hogy a többség nem ilyen, és hogy akár árthat is a túl sok és túl részletes információ. Ezt csak azért mondtam el, hogy létezik ilyen gyerek is, és ha felismerjük, nem nyomorítjuk meg azzal, hogy elzárjuk tőle az infót, mert az egy ötévesnek még nem való.

 • 2017.02.22 13:21:03Csb

  @ubu1a En imadtam a miert korszakot. Minden kerdesre igyekeztem egyszeru, ertheto es nem hulyeseg valaszt adni. A gyerekek is imadtak a kerdezoskodososdit, es azota is szeretnek hozzam fordulni a kerdeseikkel.

  Olyan elofordult, hogy ha siettunk, akkor mondtam, hogy kesobb terjunk vissza ra, es kesobb volt, hogy en hoztam elo, hogy "annal a kerdesnel megalltunk a multkor...". Meg biztos volt olyan is, amit elfelejtettunk mindketten, mert nem volt fontos.

 • 2017.02.22 21:01:44üék7kgésá

  @ubu1a
  @GutBesserWasser

  +5000

  Elképesztő, hogy mikkel nem tudják tömni a szülők fejét. Ne magyarázzunk a gyereknek, mert az rossz. Hát persze.

 • 2017.02.22 23:05:07Csipyke

  @GutBesserWasser: dettó. Az első könyv, amit a könyvtárból kihoztam 7 évesen, az Ég és Föld volt.

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta