SZÜLŐSÉG

Rosszat teszek, ha tejjel itatom a gyereket?

2017. február 8., szerda 06:59

A tej egészséges, különösen a gyerekeknek kell sokat inni belőle, hiszen tartalmazza a csontfejlődéshez szükséges ásványi anyagokat. Vagy nem? Egy barátnőm nemrég teljesen kiborult, amikor megtudta, hogy három éves lányom naponta 3-4 dl tehéntejet iszik meg (az igazsághoz hozzátartozik, hogy ennek egy részét kakaó formájában).

Egész eddig azt hittem, jót teszek vele, hiszen kiváló fehérje-, D-vitamin- és kalciumforrás – most mégis utánanéztem, hol tart a tudomány.

Ami a csecsemőkort illeti, egyértelmű a kérdés, egyéves kor alatt ne igyon tehéntejet senki. De káros-e a tehéntej az óvodás gyerek esetében, vagy kifejezetten előnyös? Mint kiderült, vannak előnyei és hátrányai is, azaz nem árt némi óvatosság.

shutterstock 172821500

Kalcium, D-vitamin

A tehéntejben kalcium és D-vitamin is van, amelyek szükségesek a csontfejlődéshez. Ez így igaz. A D-vitaminhiány a csontfejlődési zavarokon kívül még egy sor egyéb betegséget is okozhat, ezért aztán a kisgyerekek ideális esetben cseppek vagy tabletta formájában pótlást is kapnak belőle.

Kalcium egy sor egyéb ételben is van, például az olajos magvakban, a babban és sok zöldségben is (spenót, brokkoli). Jó, a spenót és a brokkoli jellemzően nem a gyerekek kedvenc ételei, de a mogyoróvajban is van kalcium. Sőt, ha otthon készítjük, akkor nem kell beletenni se cukrot, se pálmaolajat, itt a recept. Nem beszélve arról, hogy egy pohár tejben kicsit kevesebb kalcium van, mint 5 dkg sajtban. 

A világ sok országában a gyerekek egyáltalán nem isznak tehéntejet, mégsincs kalciumhiányuk. Ami azt illeti, egy pár évvel ezelőtt megjelent kutatás szerint azokban az országokban, ahol a gyerekek kevesebb tejet isznak, ritkábbak a csonttörések – vagyis úgy tűnik, a tej kalciumtartalma önmagában nem véd meg. Az egészséges csontfejlődés egyik legfontosabb eleme a megfelelő mennyiségű mozgás, azaz tévé előtt ülő életmód mellett hiába döntjük a gyerekbe a tejet. 

A tehéntej jó fehérje- és kalóriaforrás is, az örökmozgó gyerekeknek meg szükségük van mindkettőre. Persze, fehérje és energia számtalan egyéb ételben van, válogatós gyerekek esetében többnyire jól jön a tej, hiszen a legtöbb gyerek megissza.

Allergia, elhízás

Az emberek körülbelül egyharmadának, azaz minden harmadik gyereknek van valamilyen fokú laktózérzékenysége, azaz nem, vagy nehezen tudják megemészteni a tejcukrot. Esetükben a tejivás hasmenést, emésztőszervi tüneteket (például: hasfájást, puffadást) okoz – érthető módon ezek a gyerekek nem szívesen isznak tejet. Sokkal ritkább, de szintén előfordul a tehéntejfehérje-allergia, amely inkább bőr (ekcéma) és légzőszervi (asztma) tünetekkel járhat.

Míg az enyhébb laktózintoleranciában szenvedők sajtot, joghurtot sokszor tudnak és szeretnek fogyasztani (ezekben kevesebb, azaz részben emésztett formában van a laktóz), a tehéntejfehérje-allergiás gyerekeknek a többi tejterméket is kerülni kell.

A három vagy több pohár tejet fogyasztó gyerekek gyakrabban túlsúlyosak és valószínűleg kevesebb zöldséget esznek, hiszen már jóllaktak a kakaójukkal.

shutterstock 172189016

Vérszegénység, autizmus

A túl sok tejivás vérszegénységet is okozhat, mivel a tej rontja a vas felszívódását. A szakemberek szerint ez leginkább 9-12 hónapos korban veszélyes, ezért ebben az életkorban nem javasolják a tehéntej adását. Egyévesnél nagyobb gyerekek esetében akkor kell számolni a vashiányos vérszegénység esélyével, ha a gyerek napi több mint fél liter tejet iszik meg.

Egyes kutatások az autizmussal is összekötötték a tehéntej fogyasztását, főként, mivel az autizmus újabb elméletei nagy hangsúlyt helyeznek a spektrumba tartozó személyek átlagtól eltérő bélműködésére (bélfaluk áteresztőbb, bélflórájuk másmilyen, és elképzelhető, hogy mindez hozzájárul a tünetek keletkezéséhez is).

Ugyanakkor ezt az elméletet ezidáig nem sikerült igazolni, azaz semmi sem bizonyítja, hogy a tehéntej autizmust okozna, vagy akár a meglévő autizmus tüneteit rontaná a tejivás.

Akkor most ihat vagy nem?

Inkább igen. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia ajánlása napi két pohár tej fogyasztása. Ha viszont a gyerek laktózérzékeny vagy csak szimplán utálja a tejet, akkor egyáltalán nem kell erőltetni, az sem baj, ha egyáltalán nem iszik egy kortyot sem – viszont akkor oda kell figyelni arra, hogy egyéb forrásból elég D-vitaminhoz és kalciumhoz jusson.

A kakaó már egy másik kérdés, hiszen a kakaóban cukor van, a nyugati világ gyermekei pedig általában a napi javasolt hozzáadott cukorbevitel többszörösét eszik meg, ennek a felét már reggelire – azaz valóban nem kellene még uzsonnaidőben is rátolni egy pohár nyusziskakaót. Hát, majd igyekszünk.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.02.08 09:27:59Lángharcos

  Persze, hogy nem lesznek a tejet nem fogyasztó kultúrákban se D vitamin hiányosak, hiszen esznek mást, de ez értelemszerű, a mi földrajzi adottságaink és hátterünk eltér az övéktől. Nincsenek ananászültetvényeink, és nem nassolunk sült sáskát sem, és nem rohasztjuk hónapokig a fészerben a halat.

  Ellenben van tej, többek között (amikkel borzalmas dolgokat művelünk pl. kefir készül belőle :D). Értelemszerű, hogyha valaki allergiás, akkor nem adunk neki belőle, de ez úgy derül ki, hogy van letolunk rajta egy orvosi vizsgálatot vagy menet közben gyakorlatban jövünk rá, hogy valami nem tesz jót neki. A cikkben említett mogyoróvaj is halálos fegyver az arra allergiásokkal szemben.

  A laktózra (tejcukorra) érzékeny embereknek meg egyszerűen megoldható a bajuk laktózmentes tejjel: ez normál tej, csak tejcukorbontó enzimet adtak hozzá, szóval MÁR nincs benne laktóz, vannak benne a laktózból lebontott cukrok (amikkel a szervezet már elbír), emiatt picit édesebbnek is érződik (ideális kakaóhoz, nem kell megcukrozni sem)

  A bolti kakaókban általában 2x annyi cukor van, mint a sima tejben (4,7g cukor / 100g termék helyett márkafüggően 9-11g).
  Ez nem baj, csak számolni kell vele, ha a gyerekre súlyfelesleg kerül, akkor érdemes csökkenteni az adagját (vagy kiváltani natúr tejre vagy házilag kikevert kakaóra, édesítőszerrel).

  Ízlés szerint mindenki fogyasszon vagy ne fogyasszon tejet és tejtermékeket. Jó étvágyat :)

 • 2017.02.08 09:44:30J.W. Booth

  a tej, tejtermékek nyákképző hatását sem szabad figyelmen kívül hagyni. ha betegek vagyunk, kerüljük, mert tovább tart a gyógyulás. ha egy kisgyerek sokat köhög, célszerű nem adni neki. ilyenkor, influenzás, vírusos időszakban különösen.

  és igen, évtizedekkel - évszázadokkal - évezredekkel korábban is voltak laktózérzékenyek, cukorbetegek, autisták stb. csak akkor ezeket nem igazán ismerték fel, és a születéskor várható élettartam is sokkal alacsonyabb volt mint ma.

  aki szereti és bírja a szervezete, igya nyugodtan, de ahol felmerül bármi gond, ott nagy károkat tud okozni. egy fontos, hogy tényleg figyeljünk oda.
  nincs univerzális válasz, senki nem tudja megmondani a tutit.

 • 2017.02.08 09:45:03Kacsura

  Fodor Balázs: Az emberek egy része nem képes megemészteni a tejet, nem hinném, hogy bárki kötelezővé tenni rájuk nézve. Vagy bárki másra nézve.
  Nem vagyunk referenciaemberek, de ha jól belegondolok, lehet, hogy te sem vagy.
  Forgathatod a szót, ameddig akarod, a tej és a tejtermékek egészséges.

 • 2017.02.08 09:52:50Fodor Balázs

  "Az emberek egy része nem képes megemészteni a tejet, nem hinném, hogy bárki kötelezővé tenni rájuk nézve. Vagy bárki másra nézve."

  Erről sem beszélt senki eddig.

  "Nem vagyunk referenciaemberek, de ha jól belegondolok, lehet, hogy te sem vagy."

  Senki nem mondta, hogy az vagyok.

  "Forgathatod a szót, ameddig akarod, a tej és a tejtermékek egészséges."

  De ez nem univerzális igazság, mert a Föld lakóinak több, mint fele számára nem az. Aki bírja, az igya, aki nem, az ne.

 • 2017.02.08 10:09:08zizi77

  J.W. Booth, 3 évesem beteg/sajnos az egesz család/, csak tejet akar inni, semmi más folyadékot. Kénytelen vagyok neki azt adni, mert különben kiszáradna. Az 1 évessel így is lebeg a fejünk felett a kórház, mert ő meg aztán semmit.
  A 3 éves amúgy is imádja a tejet, de csak laktózmentest kap, mert a sima meghajtja. Szerencsére ez ma már nem nagy kunszt!

 • 2017.02.08 10:10:05Kacsura

  Fodor Balázs: A legelső hozzászólásomban, amibe voltál szíves belekötni, írtam, hogy a tejérzékenyeknek nyilván nem javasolja az ember a tejivást.
  Gondolom, te azok közé tartozol, akik nem bírják a tejet. Hogy a Föld lakóinak több, mint a fele ne bírná, ,enyhe túlzásnak gondolom.

 • 2017.02.08 10:10:54zizi77

  Fodor Balázs, az alkoholt se bírják az emberek, aztán milyen sokan vedelnek! :)

 • 2017.02.08 10:11:43FPéter

  A biztos autizmus receptje: tejjel beoltani a gyereket!

 • 2017.02.08 10:26:41Fodor Balázs

  "az alkoholt se bírják az emberek, aztán milyen sokan vedelnek! :)"

  Van, ahol szó szerint annyira nem bírják, hogy akár egy pohár sörtől fél napra ki vannak ütve.

 • 2017.02.08 10:28:00zizi77

  "Van, ahol szó szerint annyira nem bírják, hogy akár egy pohár sörtől fél napra ki vannak ütve."
  Milyen gazdaságos! :))))

 • 2017.02.08 10:33:13Fodor Balázs

  "A legelső hozzászólásomban, amibe voltál szíves belekötni, írtam, hogy a tejérzékenyeknek nyilván nem javasolja az ember a tejivást."

  Ez rendben is van, de aztán tömegével jönnek az árnyalatlan kijelentések.

  "Gondolom, te azok közé tartozol, akik nem bírják a tejet."

  Egyrészt nem találtad el, de minek is tippelsz, másrészt semmi jelentősége, hogy nekem személy szerint megy-e a tej emésztése, vagy sem.

  "Hogy a Föld lakóinak több, mint a fele ne bírná, ,enyhe túlzásnak gondolom."

  "Becslések szerint világszerte a felnőtt népesség 75%-a nem képes teljes egészében lebontani a tejcukrot."[link]

 • 2017.02.08 10:33:28QAQ

  Van azért külömbség az iparilag elkészitett tej és a házi tej minősége között

  Manapság már meg van engedve bizonyos kevés menniségü genny is tejeben (sejtszám/liter) amit idöről időre emelnek a tejlobbi következményként ezért aztán az ipar eteti az antibiotikumot a tehénnel hogy limiten tartsák a genny sejtek számát a tejben.

  Az Ipari tejtermelés káros!

 • 2017.02.08 10:36:08halaloszto

  egy dolog azért eléggé bizonyított: minnél tovább tartasz távol egy ételt a gyerektől, annál esélyesebb hogy allergiás lesz rá. ha nem adsz neki mogyorót 6 éves koráig, akkor mogyoróallergiás lesz. ha nem adsz tejet, akkor laktózérzékeny. és így tovább.

  mint a nyugdíjas az internettel.

 • 2017.02.08 10:44:29J.W. Booth

  zizi77:
  nem tudom...
  ha szerinted biztos, hogy árt neki a tej, de mégis adsz neki, az a te felelősséged. nekünk, szülőknek kell látnunk, eldöntenünk, hogy mit gondolunk jónak, sajnos, még akkor is, ha üvölt a gyerek. ha mélyen belül hisszük, hogy jól csináljuk, akkor rendben lesz a dolog.

  mindenhez hozzá lehet szokni, még a napi egy tábla csokihoz is, ami köztudottan nem egészséges. a gyerek mégis akarja, szereti, üvölt, ha nem kapja meg.
  a döntést mi hozzuk meg, az ő érdekükben.

 • 2017.02.08 10:52:45johevi

  A szülők kb fele hiszi a gyerekét laktózérzékenynek, ennek való száma kb 10%

  "Az emberek körülbelül egyharmadának, azaz minden harmadik gyereknek van valamilyen fokú laktózérzékenysége," - a laktózérzékenység főleg időseket érint, ott akár minden második az, azaz máshol kisebb az arány mint az egyharmad

 • 2017.02.08 11:21:47ansha

  A tej nem járul hozzá az autizmus kialakulásához. Az én fiam autista, 3 éves koráig egyáltalán nem kapott tejet (tejterméket mondjuk igen), sokáig anyatejet kapott. Volt egy időszak, amikor teljesen tejmentes diétát tartottunk és semmi nem változott a viselkedésében. A tej max. annyiban befolyásolja az autizmus tüneteit, hogy ha az adott személynek vannak emésztési problémái, mondjuk áteresztő bélszindróma, vagy érzékeny a tejre, akkor a tej elhagyásával javulhat az életminősége, de magát az autizmust, mint olyant nem befolyásolja. Attól marad autista.

 • 2017.02.08 11:32:45zizi77

  Az anyatejben is van laktóz.

 • 2017.02.08 11:35:40zizi77

  J.w.booth, nem hiszem, hogy árt neki, mert amire elvileg érzékeny/nem bizonyított, csak mdgfigyelés/, azt kiküszöböltük. Viszont most, hogy betegek, ha a kiszáradás vagy s tej között kell választanom, hát garantáltan s tejre szavazok, hurut ide vagy oda.

 • 2017.02.08 11:39:44zizi77

  J.W.Booth, alapesetben nem csak tejet iszik. Imádja a vizet és s 100%-os almalé vet is.

 • 2017.02.08 11:50:30aaeronika

  A tehéntej a borjúé. Egy ember számára már a tehéntej ivásának gondolata is undorkeltő kéne legyen, pont mint a majomtej, a kutyatej, vagy a zsiráftej fogyasztásának gondolata. Persze ha egy egész iparág épült rá, akkor nyilván el kell adni valahogy. Pont, mint a huszadik század közepi reklámok, melyek azt hirdették, hogy a dohányzás erősíti a tüdőt. Mindenki azt csinál, amit akar, de egy gyereket tehéntejjel tukmálni nem túl kedves dolog. Rendes kakóporral és mandulatejjel nagyon finom, kalciumban gazdag kakaót tudsz a gyereknek készíteni, és még egészséges is lesz. Tehéntej lol

 • 2017.02.08 11:56:48Nem leszünk gyarmat !

  Az már eleve nagy probléma, ha tej ügyben USA szakvéleményekre hagyatkozunk, és az alapján döntünk. Azokban az országokban ahol évszázadok óta tehenet tartanak és tejet isznak, ott gyakorlatilag nincs laktózintolerancia. Svédországban, Izlandon,Norvégiában, Hollandiában,Belgiumban,Németországban szinte csak a bevándorlók leszármazottai laktózérzékenyek. Magyarországon is minimális. A trópusi egyenlítői országokban meg szinte mindenki laktózérzékeny, fosnak tőle.

  Az USA a bevándorlók országa, az ázsiai és dél-amerikai bevándorlók, a négerek miatt az USÁ-ban lényegesen magasabb a laktózérzékenyek aránya mint nálunk, így az amerikai szakcikkekben károsabbnak és veszélyesebbnek tűnik a tej mint az Magyarországon indokolt lenne.

  Magyarországon különösebben nem kell félni a tejtől, még 1 éves kor alatt sem.( Kivéve ha déli laktózérzékeny országokból érkezett felmenőkkel rendelkezünk )

 • 2017.02.08 12:11:07zizi77

  aaeronika, a tejivás nem a xx. század szüleménye. Sőt nem csak tehén tejét fogyasztjuk. Ha csak a kancatejből készített kimuszra gondolsz, látszik, hogy már igen régóta isszuk más élőlények tejét.

 • 2017.02.08 12:39:17zizi77

  Ja, a mandulatej fogyasztása, bár finom, de csak töredékében készül mandulából, sokkal inkább a reklámoknak köszönhető. Kiküszöbölve a rést, amit a tejfehérje érzékenység okoz.

 • 2017.02.08 12:51:59Irbisz

  Itthon 15-20% lehet a felnöttkori laktozerzekenyek aranya, akiknek art a tej, szoval ez nem kitalalt hobort (gyerekkorban ez a szam alacsonyabb, fokozatosan növekszik az eletkor elörehaladtaval)
  [link]

 • 2017.02.08 12:59:23fejer.roxanne

  @aaeronika jelen állás szerint 7.5ezer éve történt az a mutáció, ami révén az európai emberek egy része nem veszítette el csecsemőkora után a tej megemésztésének képességét. Akkoriban még nem volt túl erős a tejlobbi.

 • 2017.02.08 13:29:48zizi77

  Jaj most látom csak! Kimusz helyett kumisz. :) Bocsi

 • 2017.02.08 13:57:45geegee

  Már gyakorlatilag mindenféle ételre és összetevőre leírták azt is , hogy hasznos; meg azt is, hogy káros.Kiismernie magát az embernek lehetetlen... :-|

 • 2017.02.08 16:42:12Terézágyú

  A tej egy élelmiszer.

  Aki nem szereti az ne igya.
  Akinek megy tőle a hasa, az se igya.

  De ne terjesszünk már baromságokat, hogy így káros, meg úgy káros.

  Mellesleg a tejet/tehéntejet egy csomó állat is megissza, úgyhogy ne legyen már érv, hogy az állatok nem isszák. A tehén a saját tejét is megissza ám.

 • 2017.02.08 16:43:18Terézágyú

  "jelen állás szerint 7.5ezer éve"

  hetvenötezer éve?

 • 2017.02.08 16:45:11Terézágyú

  "Itthon 15-20% lehet a felnöttkori laktozerzekenyek aranya, akiknek art a tej"

  És ez a 15-20% miért nyomatja tele a médiát azzal, hogy a tej ÁRT mindenkinek???

 • 2017.02.08 16:54:07kovacsbelane

  aaeronika: ja, és a csodás mandulatejre is lehet allergiás bárki.

  Miért kellene a gondolatnak is undort kelteni?

 • 2017.02.08 17:30:37Terézágyú

  "Miért kellene a gondolatnak is undort kelteni?"

  Mert ő már átesett az agymosáson... :(

 • 2017.02.08 19:18:50Tootsie Roll

  Jó étvágyat...
  www.youtube.com/watch?v=UcN7SGGoCNI&t=hu&cc_load_policy=1

 • 2017.02.08 19:58:39J.W. Booth

  Terézágyú:
  1. nem keltenek undort
  2. a laktózérzékenyeken kívül van még sok ember, főleg gyerekek, akik jobb ha kerülik. én azt hiszem, közelít az 50%-hoz a teljes népességen belül azok aránya, akiknek nem szabad vagy nem tanácsos tejet innia.

  úgyhogy, nem egyértelmű a helyzet, nem is célszerű vitatkozni ezen, csak tiszteletben tartani a másik ízlését, szokásait.

  Írom ezt tejivóként, aki bírja is a tejet.

 • 2017.02.08 20:11:48bda

  Gyerekkorom óta iszok tejet 35 éve. Ma már elég egy csésze de régebben fél litert lazán betoltam. Sőt jó pár évig házi tejet ittam, ami sokkal kraftosabb mint a bolti, aztán ahogy elfogytak a környékről a tehenek, úgy kénytelen voltam visszaállni a boltira. Soha semmi bajom nem volt. Fogaim közül az összes originál, ahogy minden csontom épp, pedig sokat esetem biciklivel. Soha semmilyen műtétem sem volt. Volt több olyan év is amikor suliból egy napot nem hiányoztam, 15 éve dolgozom táppénzen sem voltam soha. Ennek ellenére mi az igazság azt nehéz eldönteni, olvastam olyan elméletről, hogy felnőttnek a tej már akár káros is lehet, segítheti a rosszindulatú sejt képződést. Amit meg saját magam tapasztaltam, hogy tehenészetnél a takarmány révén bizonyos méreg anyagok magasabbak voltak a tejben az előírtnál, nem drasztikusan, de határérték felett voltak. Fogták az állatokat teletömték toxin kötővel és utána máris jó lett a tejben lévő érték. Persze ez az anyag az állatnál majd mit eredményez arról már nem szólt a fáma.

 • 2017.02.08 22:03:14zila5

  aaeronika Az még mind semmi, de a méz az a méhek hányása, a tojás meg a tyúkok menstruációja A pörköltről inkább ne is beszéljünk, mert az meg a disznó MAGA! Oh my God... Én egyébként laktovegetáriánus vagyok, gondolom a felsorolásból kiderült :D

 • 2017.02.09 01:50:34hidroponi

  ha szeretned, hogy a gyermeked olyan utemben novekedjen mint egy borju, akkor itasd csak a tehentejet vele..

 • 2017.02.09 04:01:15cardiobascuralis

  Fodor Balázs:
  "Miért is jó, hogy "kajálnak" akkor, amikor inniuk kellene?"

  Mondjuk mert a tejnek közel 90%-a víz?

  "Becslések szerint világszerte a felnőtt népesség 75%-a nem képes teljes egészében lebontani a tejcukrot"
  Ja baszd meg, becslések.
  Az én becslésem szerint meg 95% képes lebontani.
  Kb. ugyanannyira lehet igaz mind a kettő.

  QAQ:
  Ha csak ekkora faszságokat vagy képes írni, akkor inkább tartsd meg magadnak.

  halaloszto:
  Milyen szar lehetett az első embereknek, amikor megkóstolták a mogyorót, és mind meghaltak. Meg a többi is, aki megkóstolta.
  Vagy az első emberek a tejet.
  Vagy nem kéne ekkora baromságokat írnod.

  aaeronika:
  A hozzád hasonló idióták hogy bírták megélni a XXI. századot?
  Hozzád képest még wmiki is egy ragyogó elme, baszd meg.

  zizi77:
  A kumisz erjesztett tej, amiben nincs tejcukor. Kb. mint a kefír vagy a joghurt.
  Egyébként a kecsketejet issza is az ember, ahogy egyes helyeken a birkatejet, jaktejet, bivalytejet is, szóval messze nem csak tehéntejet.
  Hogy az aaeronika nickű elmebeteg idióta által felhozott állatok tejét csak azért nem, mert azok nincsenek megszelídítve, így nem fejhetők.

  bda:
  "felnőttnek a tej már akár káros is lehet, segítheti a rosszindulatú sejt képződést"
  Baromság.
  Régen a falusi ember fő tápláléka a tej volt. A rák ennek ellenére nem volt túl gyakori betegség a falusiak között.

  "házi tejet ittam, ami sokkal kraftosabb mint a bolti"
  Aztán mitől?
  Zsírosabb, ennyi. Ma is lehet kapni Budapesten kb. az összes piacon házi tejet.

  zila5:
  "disznó MAGA"
  Na de ilyeneket mondani pusztán csak elmebeteg embertársunkra...

  hidroponi:
  Ahogy látom, neked az agyad maradt azon a szinten, mint a borjúé. Biztos mert nem kaptál tejet. Vagy esetleg veled bikatejet itattak.

 • 2017.02.09 04:02:31cardiobascuralis

  "három éves lányom"
  Van három egyéves lányod?
  Vagy csak túl hülye vagy ahhoz, hogy tudd: a háromévest egybeírják?

 • 2017.02.09 06:17:51Lady Scarlett

  A mértékletességgel mi van?
  Valahogy ez a fogalom sosem jön elő ha egy egy táplálék (élelmiszer) pellengére van állítva.
  A családunkban durva bőrekcéma jön elő a tartós és nagymértékű tejfogyasztásra, ráadásul az örökmozgó 5 évesnél. Az anyja mégis itatja napi 6 dl tejjel (kakaóval). Csak akkor áll le vele, ha már a gyerek egész teste piros, viszket és úgy vakarja mint aki meg van veszve.

  Aztán meg rohan az orvoshoz vele, aki rákérdez, mennyi tejet kapott egy nap. Hát igen anyuka, tán nem ártana kevesebbet, mondjuk fél évig csak 2-3 dl egy nap. Vizezze fel, vagy keverje növényi itallal. Vízzel? - na nem azt úgy nem issza, Növényi tejjel? - na nem az túl drága, akkor kérem minek hozta ide a gyereket?

  Mindenre van kifogás, ha valami kényelmes, megszoktuk, akkor sem akar rajta változtani a jópolgár ha megbetegít és amúgy meg van alternatíva, mondjuk ésszel és kevesebbet belőle! Mértékkel bssza meg.

 • 2017.02.09 06:19:10Lady Scarlett

  cardiobascuralis:
  Megérkezett a divány.hu Dr. House-a.

  wmiki mellé már csak te hiányoztál.

 • 2017.02.09 07:53:27Provokat Úr

  Fodor Balázs - "Becslések szerint világszerte a felnőtt népesség 75%-a nem képes teljes egészében lebontani a tejcukrot."[link]

  Szuper. E szerint a link szerint akkor a maszájok ugye egész életükben fosnak mint amerikai turista Mexikóban? Mert ha jól látom 62%-uk laktózérzékeny. A maszáj férfiak pedig szinte kizárólag tehénvérrel kevert tehéntejet fogyasztanak. Pech.

 • 2017.02.09 09:12:13zizi77

  Cardiobascularis, a kumiszt csak azért hoztam fel, mert az egyértelmű bizonyítéka annak, hogy már a honfoglalók is itták más élőlény tejét. Tudom, hogy erjesztett, de ráadásul előbb rá kellett erre jönniük, hogy a lefejt!!! Kancatejet, amit alapból megittak ezek szerint, másra is lehet használni. Gondolom a vándorlásnál, lovas nép lévén, jóval több ló volt, mint tehén, így azt használták fel. :)

 • 2017.02.09 10:51:50sirT

  és mit igyon helyette? kólát, teát, vizet? ez a nem mindegy

 • 2017.02.09 19:54:37cardiobascuralis

  zizi77:
  Valószínűleg tehén is volt bőven, csak azt inkább igavonásra használták, mert ha földet nem is műveltek, szekereik azért voltak, az elé meg nem fogták a drága lovat.
  Ráadásul a magyarok kistermetű hucul lovai igavonónak igen gyengék lettek volna, viszont futni kitartóan bírtak, azaz hátaslónak remekül megtették (hozzátéve, hogy a honfoglaláskori átlag magyar 160-165 centi körül volt, a 180 centist már óriásnak tekintették).
  A ló mondjuk annyiból más, hogy annak csak akkor van teje, amikor csikaja van, a tehénnek meg mindig, igaz, az akkori szürke marha közel sem tejelt olyan jól, mint a mostani magyar tarkák, holsten-frízek és egyebek, eleve a 4 helyett csak 2 tőgybimbóval, viszont zsírosabb a teje.
  Meg voltak kecskék is bőven.

 • 2017.02.09 19:55:33cardiobascuralis

  Lady Scarlett:
  Ja, a Thököly-Gizella sarkáról meg anyád.
  Ja nem, bocs, ő ott van most is.

 • 2017.02.10 12:05:01marczy

  Napi 1 liter tejet iszom, és ha abba akarják hagyatni velem, akkor inkább lőjenek fejbe. Csontom nem tört soha, jók a fogaim, ami bajom van, az mástól. Választhat mindenki, miben akar elhalálozni, mert valamiben biztosan el fog, valamit pedig mindenképpen enni kell. A kólákról jobb leszokni, mert tönkremegy tőle az ember bőre, a sok cukortól viszketsz, mint állat, de ennyi. És nem értem azokat sem, akik nem hajlandók húst enni. Az a nem mindegy, mi van abban a húsban. Anyám pl. leszokott a disznóhúsevésről, elmúlt a köszvénye.
  Aki bírja a tejet, igya, aki nem, az ne. Ennyi. A laktáz enzim sokaknál már felnőttként nincs jelen, viszont az európai ember általában meg tudja emészteni a tejet felnőtt korában is (ismerek olyat, aki nem). Az afrikaiaknál az arány fordított, ott kevesen tudják felnőttként megemészteni a tejet. És ez nagyban függ a genetikától.
  Én is gyakran ittam, főleg régebben, házi tejet, a kecsketejet jobban szeretem, mint a tehéntejet, meg jobban el is áll, csak drágább. És a kecsketejet nem forralom fel soha, mert kap egy mellékízt, amitől már nem lesz igazán jó.
  Nekem is vannak allergiáim, de ezeket nem hiszem, hogy a tej okozná, mondjuk úgy, 2 keresztnél kezdődnek a bajok, de egyszer-egyszer kibírható.

 • 2017.02.10 12:20:30PonDrow

  A tehenek is napsütésből tudják előállítani a D-vitamint annak provitaminjából.
  Magyarán: nyáron van magas D-vitamin tartalma a tejnek, amikor a tehenek kinn tudnak legelni. De akkor az emberek is elég D-vitaminhoz jutnak a napsütésből. :)
  Télen nem sok. Hacsak nem afrikai villásfarkú tehenek tejét isszuk... :-P

 • 2017.02.10 12:24:58PonDrow

  @cardiobascuralis
  "A ló mondjuk annyiból más, hogy annak csak akkor van teje, amikor csikaja van, a tehénnek meg mindig, "

  LOOOL. :) Látom perfekt vagy biológiából. :D Megsúgom: a tehénnek is csak akkor van teje. Mint minden emlősállatnak (az emberrel együtt.) az, hogy nem a tehén neveli fel a borját, mert elválasztják tőle, és nem látod mellette, azért hidd el, van borja. Csak mivel fejik naponta többször, ezért olyan, mintha mellette lenne. Aztán amikor kezd apadni (biológia ismét) akkor elapasztják a tehenet, és újra vemhesítik, hogy megint legyen borja. Amíg az meg nem születik, addig nem ad tejet. :D

 • 2017.02.10 18:18:58cardiobascuralis

  PonDrow:
  Egy csomó tehén életében nem ellik - és nem is lesz vemhes -, viszont folyamatosan ad tejet vagy 10 éven át.
  Szóval mondjuk azt, hogy ha hallgattál volna, bölcs ugyan nem maradtál volna, de nem derül ki, hogy segghülye vagy a témában.

  De a D-vitaminról is jó nagy baromságokat írsz.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta