SZÜLŐSÉG

Otthondolgozó anyák az élet császárai! Vagy mégsem?

2017. február 6., hétfő 09:51

Ha az ember azt akarja, hogy mindenki irigyelje (tehát utálja), nincs más dolga, mint úgy intézni, hogy otthondolgozó anya legyen, a többi pedig jön magától. Ez ugyanis minden ember fejében a legideálisabb életforma, előnye számtalan. Mivel dolgozik, és nyilván nem szalag mellett, három műszakban: van egy csomó pénze. Viszont nem kell bejárnia, ezért van rengeteg szabadideje is, amikor a gyerekek iskolában vannak, szóval az élete nagy részében azt csinál, amit akar. Álommeló, álomélet, álomfizetés.

Hát muhaha!

A valóság ezzel szemben az, hogy otthondolgozó anyának lenni sok szempontból kimondottan szívás. Na jó, ez így eléggé sarkos, fogalmazzunk úgy, hogy nem mind arany, ami fénylik, és az előnyöknek van ára is. És ez az ár általában úgy kezdődik, hogy "te úgyis otthon vagy, meg tudnád akkor..."

Lássuk!

Az otthondolgozó anya addig alszik, ameddig csak akar. Ja nem. Ugyanúgy felkel minden reggel fél hétkor, mint a bejárós társai, mivel a gyerekeket el kell indítani az iskolába. Sőt, bizonyos kor alatt elkísérni, nehogy véletlenül ottfelejtsék magukat út közben egy izgi hangyaboly mellett. Ezért az otthondolgozó anya, ugyanúgy, mint mások, elkészíti a gyerekeit az ismert reggeli őrület ritmusában, valamint saját magát is. Természetesen kaját is csomagol, nehogy már a gusztustalan menzatízórait egyék a gyerekei (amit egyébként úgysem ettek meg soha).

shutterstock 552662392

A kényelmesen, mackóalsóban végigröfögött napok tehát, maradjunk annyiban, a mese szférájába tartoznak. Helyette mégiscsak ki kell lépni az utcára, és meg kell jelenni reggelente az anyatársak és tanárok előtt.

Otthondolgozó anya ezután hazamegy, és reggeli közben átgondolja a napját. A hosszú póráznak persze vannak kimondott előnyei, az otthondolgozó anya ebből a szempontból kb. ugyanabban a helyzetben van, mint a római pápa: még sosem látta a főnökét, de elhiszi, hogy létezik, hiszen kommunikál vele. Mindenesetre jelentős szabadságot élvez.

És itt érkeztünk el a dolog fekete lyukához, mivel nincs külső irányítás és állandó kontroll az otthondolgozó anya életében, úgy érzi, hogy simán belefér, bele kell még férjen ez-az. Hiszen otthon van, a maga ura.

Tehát simán elmehet délelőtt a postára. Ja, meg egy régi jó barát megkérte, hogy szerezzen be neki egy tanulmányt a helyi múzeumból, és ha már ott van, akkor beszélget egy kicsit, úgysem találkozik soha emberrel, mivel otthon van, egyedül.

Hupsz, jó lenne holnapra némi tiszta ruhát is előállítani, és különben is, már lépni se lehet a ház előtt a lehullott hótól, ezt is el kéne még takarítani, mielőtt lefagy, és valaki hanyatt vágja magát, más se hiányzik.

És már el is érkezett az ebédidő, otthondolgozó anya még nem dolgozott semmit, viszont legalább ebéd sincs. Jó lesz a rántotta is salátával? Hát nem annyira, mivel a gyerek év elején közölte, hogy ő bizony meg nem eszi többet az iskolai menzakaját, mostantól otthon ebédel. Úgyis itthon vagy, főzöl magadnak is, nem? De. Úgyhogy otthondolgozó anya még gyorsan még hazahord egy szekérderéknyi kaját, és rittyent valami ebédet, egészségeset, finomat és táplálót, ne egyen már ipari menüt a gyerek, ha az anyja otthon van. „El sem tudod képzelni, milyen jót teszel vele a gyerekednek. Jó neked, bár én is megtehetném.”

Aztán egyik reggel a kisebbik gyerek is, akit még hozni-vinni kell, bejelenti, hogy hosszú ez az iskolanap nyolctól négyig, és vannak osztálytársai, akiket az anyjuk már ebéd után hazavisz, lehetne-e, hogy őt is? „Persze, kisfiam, az ő anyukájuk biztos nem dolgozik. De hát anya, te sem dolgozol!”

Mert dolgozni nyilván úgy kell, hogy az ember reggel elmegy otthonról, este meg hazajön, csak akkor ér, akkor számít munkának, ha házon kívül végzik. Ha otthon csináljuk, akkor az nem is létezik, vagy ha igen, akkor nem számít munkának, hanem szórakozásnak. "De hát szereted, nem?" De. Végül is, így is lehet nézni.

Szóval ott tartottunk, hogy otthondolgozó anyu még nem dolgozott egy percet sem, viszont máris hazaért a gyerek. Ebéd, „milyen napod volt?” – és ezzel mintha az asszuáni gátra dobott volna bombát, megindul a szavak mindent elsöprő árja, és a gyerek beszél, mesél, cseveg és fecseg.

Fél óra múlva emlékezteted, megegyeztetek, hogy azzal a feltétellel jöhet haza tanítás után, ha négyig még hagy dolgozni. Muhaha. Aztán útnak indítod a zeneiskolába, lovagolni, szolfézsra, válaszolsz a házi feladattal kapcsolatos kérdéseire (tök jól lehet így gondolkozni és a munkára koncentrálni), és már el is telt a nap, elindul a családi élet. Onnantól kezdve már tök gáz nem velük foglalkozni, hanem a munkával. Hiszen szükségük van az anyjukra, és különben is, mit csináltál egész nap?

shutterstock 544552294

Otthondolgozó anyu természetesen szülői munkaközösségi tag, és még jó néhány közösség hasznos és oszlopos tagja, jelentős mennyiségű önkénteskedéssel, mert „te úgyis ráérsz, otthon vagy”. Hát végül is igen.

Otthondolgozó anyának lenni a valóságban azt jelenti, hogy megspórol ugyan napi másfél-két órát, amit nem kell utazással tölteni, a gyakorlatban viszont kétszer annyi feladatot vállal és teljesít. Dolgozik, és emellett olyan minőségben viszi a család dolgait, mint egy feketeöves háztartásbeli. Mivel úgyis otthon van.

Szóval, ha ön otthondolgozó anya, ne gondolkozzon, hogy hova folyik szét az ideje, és miért van mindig elhavazva, hanem veregesse meg nyugodtan a saját vállát! Megteheti, ráér, úgyis otthon van, és főleg: úgysem látja senki. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.02.06 10:15:19YoDawg!

  Gratulálok a 2017-es év anyukájának! Ja, nem.

 • 2017.02.06 13:02:39Nancsibacsi

  Otthoni munka esetén 2 lehetőség van:
  - Ha havibére van, akkor a cégnek nem éri meg, mert nem dolgozik
  - Ha teljesítmény bére van, akkor meg éhen hal, mert - mivel nem dolgozik -, nem fog keresni pénz.
  Ez az amiért én pl. dolgozhatnék otthon, de isten őrizz - inkább bejárok minden nap.

 • 2017.02.06 13:23:16croc

  az otthondolgozó anya leül reggelizni???
  muhaha!
  szülői munkaközösség, barátoknak ügyintézés, takarítás, postára járás?
  te melyik bolygóról jöttél?
  az otthondolgozó anya az 2 dolgot csinál: ellátja a gyerekeket, reggel héttől este hétig, meg dolgozik, főleg este héttől reggel kettőig, de néha napközben is.

 • 2017.02.06 13:53:21Ildi721

  bullshit cikk a javából!

 • 2017.02.06 16:02:16agglomer

  Borzalmasan szar lehet télleg. De akkor ne nyavajogjon: szüljön vagy dolgozzon! Fasznak csinálja mindkettőt?

 • 2017.02.06 16:38:30Mrs Holmes Stirlitz

  Ez a cikk borzalmasan távol áll az igazságtól. Ha valaki így áll hozzá az otthoni munkavégzéshez, pillanatok alatt az utcán is találja magát.
  Egyetlen igazság van benne: reggel ugyanúgy felkelsz, mert indul a nap (iskola, óvoda, stb.)
  Ha komolyan veszed a munkádat és saját magadat, az otthoni munkavégzés kizárólag úgy működhet (legalábbis nekem így működik már 4 éve), ha úgy tekintesz a munkádra, mintha valóban eljárnál egy munkahelyre.
  Azaz betartod a normál munkaidődet (ami általában 8.00-16.20), mert ezen időszak alatt egyedül vagy otthon, semmi nem vonja el a figyelmedet a feladatodtól. Érdemi munkát végezni gyakorlatilag már lehetetlen akkor, amikor hazaérkezett a család – de nem is kell; akkor már Ők és a háztartás az, amivel törődni kell.
  Nyilván az időbeosztás függ az elvégzendő munka jellegétől, de az biztos, hogy komoly önfegyelem és napirend kell a hosszú távú eredményességhez.
  + Kezdeti bizalom munkáltató és munkavállaló között, amit később vagy felvált az elvégzett munka mennyisége+minősége és ez által a kölcsönös megbecsülés, vagy a felek útjai elválnak.

 • 2017.02.06 20:03:36efi

  A melóhelyi 8 órás melót otthon 4 óra alatt is el lehet végezni. Persze no Facse, kv, trécs, telefon, tötyörgés, ilyesmi. Az utazást is megnyeri, az legalább 1 óra. Meg a felesleges értekezleteket. Mindent sz.r egyebet meg nyilván nem kell elvállalni, kaját pedig rendelni kell, vagy 2-3 napra főzni.

 • 2017.02.06 21:16:31patxuli

  Engem csak az érdekel, miért is van mindez az anya nyakában? A feladatok felét nyugodtan rá lehet bízni az apákra is, akkor mindjárt több ideje lenne a nőnek. Ha otthon dolgozik, az apa meg úgyis munkába megy, miért ne készíthené el a reggelit? Az lenne a minimum. És senki ne mondja, hogy a gyereknek anyára van szüksége - az apa pontosan ugyanúgy el tud látni mindent. És elvégre kettejüké a gyerek. AZ egyedülálló szülőkre értelemszerűen nem vonatkozik a meglátásom.

 • 2017.02.06 21:19:16Nick a banya

  @paxtuli: Muhahaha.

 • 2017.02.06 21:34:41Figyel Castro

  És ha nem alkalmazottként dolgozik otthonról?

 • 2017.02.06 23:14:09D2

  Remélem ez a cikk csak a posztert minősíti, ami itt le van írva az a láblógatás némi önsajnálattal.
  Az otthon dolgozó anya reggel felkel, reggelizik a családdal, útnak indítja a kölckéket az apjokkal, nekiül átnézi tennivalókat/emailokat és dolgozik. Sétaszünet keretében ki- és bepakolja a mosó/mosogató/szárítógépet, délben megmelegíti az ebédet, utána még dolgozik. Délután várja/begyűjti a gyerekeket, együtt kertészkednek/sepregetnek/leckéznek/főzőcskéznek, vacsora, gyerekfektetés után anya még túlórázik 3-4 órát.

 • 2017.02.07 00:28:04háténimmár

  Most fejeztem be a munkát mára.
  Üdv: egy otthon dolgozó anya :)

  Ja, ma szülőin is voltam és főztem is...

 • 2017.02.07 00:29:25háténimmár

  Most fejeztem be a munkát mára (0:20)
  Üdv: egy otthon dolgozó anya

  Ja, és ma voltam szülőink és főztem is.

  És nincs főnököm :)))

 • 2017.02.07 11:26:40fizetekmegegysort

  Ez nem egy otthon dolgozó anya leírása, hanem egy otthoni cselédé, aki mellesleg még dolgozik is, hogy tegyen a családi kasszába.

 • 2017.02.07 15:46:49Serrin

  Volt, hogy otthon kellett dolgoznom, de csak hétvégén. Ilyenkor meg kell mondani, hogy nem lehet hozzám szólni és itt sem vagyok, mintha a munkahelyemen lennék. Legjobb egy külön szoba, ha van.

  Persze meg lehet sértődni ezen bárkinek, de a munka az munka, bárhol végezzük. Ha benn kell, akkor ugyanúgy nem lehet hozzám szólni.

  Ha meg egyedül kéne otthon dolgoznom, akkor meg arra koncentrálnék. Ez van, nincs főzés, mosás, stb., ráadásul szivességet sem vállalunk. ("Menj már el postára, ha már otthon vagy" -> Nem megyek el, mert dolgozom. Menj el te a munkahelyedről a postára!)

  Részemről az előnyei ezek lennének:
  - Megspórolom az utazást. (Min 1-1,5 óra/nap)
  - A kaja olcsóbb otthon, mint a péksütemény/menü máshol. (A rendelés sajnos nekem nem jó, mert ha túl korán hozzák, akkor senki sem veszi át.)
  - Jobban tudok koncentrálni, mint az openofficeban, így gyorsabban is végzek. Az utazáson felül még időt spóroltam.

  Hátránya nyilván az otthoni, családi dolgok kizárása, emiatt sértődés, de idővel felfogják, hogy valójában nem vagyok ott.

 • 2017.02.08 17:23:59canada3

  A cikk írója véleményem szerint sem egy jó munkaerő. Már bocsánat érte. Azok a munkáltatók, akik felajánlják ezt a lehetőséget az anyáknak, nagyon is birtokában vannak a tudásnak, hogy hogyan ellenőrizzék a dolgozó teljesítményét. Szóval dolgozni igen is kell. Valóban előny az utazás, étkezés és a munkahelyi fölösleges időpazarlások megspórolása és az, hogy az ember otthon sokkal kényelmesebben és hatékonyabban tud dolgozni. De az időt határozottan el kell különíteni erre és következetesnek kell lenni ebben, mert ha az otthonlét a munka rovására megy, már nem érte el az egész a célját-hosszú távon- és fordítva is igaz. Nekem az lenne a kérdésem, vajon hogyan változnak a tapasztalatok a végzett munkatípus függvényében. Nekem, csak alkalmanként adatik meg az otthonról dolgozás lehetősége (családban lebetegszik valaki-vagy én) , bár szívesen élnék hosszú távon is ezzel, de nem merem meglépni, mert a munkatársaim kiutálnának. A magyar helyzet sztem még nem érett meg erre igazán.

 • 2017.02.08 17:28:14canada3

  Egyébként ma otthonról dolgoztam és fél órája fejeztem be, már a család itt nyüzsög körülöttem és kéri a vacsit :-)

 • 2017.02.08 21:56:40dívamacska

  Sok múlik az önfegyelmen, nyilván, de rohadt idegesítő, hogy évek alatt sem képesek emberek (férj) megtanulni, hogy az az idő, amikor a gyerekek nincsenek itthon, az az én munkaidőm, csupa nagy betűvel, aláhúzva, így lesz szíves senki nem basztatni mindenféle elintéznivalóval. Állandó vitatéma ez nálunk. Persze be tudom pótolni éjszaka, vagy felkelhetek másnap akár ötkor is, ki tiltja meg, nem igaz? De összességében mégsem cserélném le az itthoni melót bejárásra, és nem csak az utazás miatt.

 • 2017.02.09 11:47:12mmc

  Az otthondolgozásnál sokszor a legnagyobb probléma a család meg nem értése. Én férfiként dolgozom otthonról, az hogy mit, itt mellékes.
  A feleségem unszolására anyósomék óriási házából saját házba költöztünk.
  Persze újítsam fel a saját két kezemmel, mert ezermester vagyok és úgyis otthon dolgozom, meg így sokkal olcsóbb lesz. Megbeszéltük, hogy jól van, de kemény lesz, mert akkor délelőtt házépítés a délutáni műszak pedig a meló, amíg kész nem lesz a ház.
  A vége az lett, hogy egyszercsak elém állt és elhagyott, mert hogy nincs rá időm. 16 óra meló mellett persze hogy nem volt és nyilván hullafáradt voltam estére.
  A sors iróniája hogy egy olyan srác miatt hagyott el, aki világ életében nem dolgozott, így ideje van rá, viszont pénze az nincs :)

 • 2017.02.09 19:30:22hegyépülés

  a nők akartak dolgozni meg minden egsebet,menjenek lehugyozni a szüfrazsettek sírjait
  én asszonyom is lehúzott majd' 35 évet az én cégemben otthonról és 3 gyerek mellett olyan patika volt a háztartás hogy bármely szegletét meg lehet nyalni,most meg onokák vannak napközben
  eszébe sem volt soha ríni a sorsa miatt pláne nyilvánosan,persze segítettem ahol ahogy tudtam
  én meg fuvaroztam a lét,utána csináltam a házat, és KETTEN takarítottunk minden nap éjszakába nyúlóan
  mostani kis p.csák az elkényeztetett világocskájukban tán végiggondolhatnák az életüket vagy kérdezzék meg a szüleiket,hogy van az amikor tényleg nehéz az élet
  mert ez így egy lópikula,terhelhetetlen és gyenge csapat,ez a helszet,bár beismerni rossz és lelombozó

 • 2017.02.09 19:31:38hegyépülés

  mmc
  sajnálom,tényleg...........

 • 2017.02.09 22:16:15Rébusz

  @hegyépülés: van igazság abban, amit írsz, az én szüleimet is mintha jobb génekkel áldotta volna meg a sors :-D, az idősebb generáció sokkal többet bír, mint a mai fiatalok - fiatalon. Mégis: van egy másik óriási különbség: ez pedig az élethez való hozzáállás. A mai fiatalok nem akarnak robotolva élni, nem akarnak hétvégente reggel 6-kor felkelni, piacra menni, hogy délre készen legyen az ebéd. Nem akarnak egész hétvégén a konyhában sütni-főzni három napra. Hétvégén plázában esznek, gyorsétteremben - családostul. A mai fiatalok szórakozni akarnak, amennyit csak lehet. Nekik is nehéz lenne az élet, ha a munkahely mellett még otthon is a stresszre rendeznék be minden percüket. De ők már tudatosan ellenállnak és nem akarják. Az anyák nem akarják a karácsonyt a konyhában tölteni, a férjeik ha tudják, akkor elviszik őket inkább valahová kikapcsolódni. Nem takarítanak éjszakánként, hanem moziba mennek vagy barátokhoz, mert élni akarnak, nagybetűvel. Ez csak egy általánosítás, de elég megnézni egy hétvégén a bevásárlóközpontokat vidéken is. Nem csak fiatalokat, hanem kisgyerekes, gyerekes családokat látni ott ebédelni.

 • 2017.02.09 22:23:18Rébusz

  @ Mrs Holmes Stirlitz: A teljes munkaidőt nehéz otthon betartani, ha valakinek pl. számítógépen kell dolgoznia. Pár éven belül nem egy, hanem több szervi baja lesz. Aki bevállalja a napi 8 óra számítógép melletti munkáját otthon, az felkészülhet, hogy belátható időn belül rokkant lesz, ha mint alkalmazott dolgozik. @nancsibacsi-nak igaza van, ezt csak teljesítményben lehet végezni, viszont akkor lényegesen kevesebb pénzért. Valakinek viszont többet ér a nyugalma, mint a fizetése. Nyilván ez a cikk nem a vállalkozókról szól, akik egyébként is a maguk urai és maguk osztják be az idejüket.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta