SZÜLŐSÉG

Nem kellene, hogy koloncként éljenek az autik

2017. február 1., szerda 12:13

Dórának négy gyereke van, a 22 éves Dani hat nyelven beszél anyanyelvi szinten, Levi pedig hétéves korára magától megtanult angolul. Zalán 11 évesen mindent tud az erdőkről, és bármilyen térképről profin tájékozódik. Dani aspergeres, a két kicsi pedig autista. Dóra autizmus-specifikus mentorszülőként igyekszik a sajátjai mellett más, érintett családok sorsát is egyengetni, miközben folyamatos létbizonytalansággal küzdenek.

Pedig a felnőttek dolgoznak, csakhogy a gyerekek fejlesztése minden pénzüket elviszi. Nem azért, mert szörnyen igényesek, és nekik csak a fizetős megoldások felelnek meg, hanem mert az állami rendszer egyszerűen nem tud mit kezdeni az okos autistákkal.

Interjú, egy csomó hasznos információval. Ön például felismerné, ha a gyermeke autista, vagy aspergeres?

Dívány: Négy gyereketek van, közülük három autista. Bemutatnád a családotokat?

Tóth-Turgonyi Dóra: Három fiam és egy lányom van, Dani 22, Bernadett 20, Zalán 11 éves lesz hamarosan, és Levente 7 éves. Dániel aspergeres, a két kicsi, Zalán és Levente pedig autizmusban érintett.

Mind a három magasan funkcionáló autista, (vagyis okosak, intelligensek), de Levente az, aki a legjobban érintett az autizmusban. Az első három gyerek az első férjemtől származik, aki sajnos nagyon korán meghalt. Levi a második férjemmel közös gyermek.

Dani az ELTE BTK Skandinavisztika szakos hallgatója, most fog diplomázni. A nyelvek a speciális területe, zseni, ez tény, de jó bogaras. Hat nyelven beszél anyanyelvi szinten. 

Betti lányom iparművészeti technikumba jár, és textilművesnek készül. Tizenharmadikos, de vastagon SNI-s, (sajátos nevelési igényű), mert hat perc oxigénhiánnyal született, és mire talpra állítottuk, pokoli kálváriát jártunk be vele. Egyébként az ELTE TTK Földtudományi Alapszak (Geoinformatika-Térképészet) felvett hallgatója, szeptemberben kezdi meg a tanulmányait az Egyetemen. Az idei egyetemi évét a technikumi szakmai éve miatt passziváltatta.

Zalán ötödikes, egy alapítványi iskolába jár, de normál tanterv szerint tanul, csak kevesebben vannak az osztályban. Anno nem lehetett integrálni a súlyos szenzoros érzékenységei miatt. Mára már lehetne, legalábbis valószínű, viszont a mai fejemmel, ebben a rendszerben, ami most van, isten őrizz, hogy Klik-es iskolába járjon. Bár szerintem még most is nagyon nehezen viselne el egy 30 fős közösséget.

Levente a Szellő EGYMI (Egységes Gyógypedagógia Módszertani Intézmények) óvodása autista csoportban. Szeptembertől, ugyanoda speciális autista osztályba megy első osztályba.

Télen-nyáron erdő
Télen-nyáron erdő
Fotó: Picasa

A párommal mind a ketten az államigazgatásban dolgozunk. Így éljük a szegény magyar átlag életét Békásmegyeren, egy önkormányzati lakásban. Nem vet fel minket a pénz, van egy öreg autónk, muszáj Levente miatt, akivel nagyon nehéz a tömegközlekedést használni.

Sajnos én csak részmunkaidőben tudok dolgozni a kicsik miatt. Egyébként mentorszülő vagyok az AOSZ-ban (Autisták Országos Szövetsége), társadalmi munkában, szülősegítéssel foglalkozom a szabadidőmben. Nagyon sok családnak segítek tanácsaimmal az autizmus terén. A hobbink a túrázás, és az erdő. Ja és négy éve írom az Autizmus Live blogot folyamatosan.

D: Hogyan alakult úgy, hogy egy családban három gyerek is érintett az autizmusban valamilyen fokon? Lehet tudni, hogy mi okozza az autizmust? Vagy ezt dobta a gép?

T-T D: Nem lehet tudni. Ezt dobta a gép.

D: Mit jelent az, hogy mentorszülő vagy?

T-T D: Azt jelenti, hogy mi, azok a szülők, akik már régebb óta utazunk az autizmus nagy platformján, egy akkreditált képzés után lettünk mentorszülők. Tapasztalati tanácsainkkal segítünk családokat, akik hozzánk fordulnak az autizmussal kapcsolatos kérdéseikkel. Ingyen, társadalmi munkában végezzük ezt a feladatot, amire mostanra az emelkedő diagnosztizált esetszám miatt hatalmas nagy szükség van. Nagyon gyakran van olyan nap, hogy négy-öt család is megkeres ügyes-bajos gondjaikkal.

D: Hogy derül ki egy gyerekről, hogy autista? Ti mit vettetek észre, és hova fordultatok?

T-T D: Zalán pici korában nemigen tudott közösségbe illeszkedni. Az óvoda, ahol  annak idején kezdett, szó szerint ki akarta tenni az óvodai csoportjából, mert nagyon sokat sírt, nem akart beszélni, nem tudott a fenekén egy percre sem megülni, és szelektíven evett. Ezért elküldték a nevelési tanácsadóba, majd konkrétan kitették az óvodából. Az első óvodájába három hónapot járhatott összesen.

Akkor bizottság elé kellett vinni, ahol azt mondták ADHD-s (hiperaktív és figyelemzavaros). Így is maradt három évig, magyarul szépen félrediagnosztizálták. Majd mielőtt iskolába ment, felülvizsgálták, és fél óra után közölték, hogy autizmus irányban kell kivizsgálni, és akkor beindult a verkli.

Fél évig vizsgálgatták, a Vadaskertben mondták ki rá, hogy autista, a Dr. Brenkus -Prekop páros. Amikor Zalánt vizsgálták a Vadasban, szóltam, hogy jó lenne a kicsit is megnézni, mert valahogy nem tipikus a fejlődése, a nagynak pedig beilleszkedési gondjai vannak gyerekkora óta. Ő akkor már 17 éves volt.

Akkor szép lassan megvizsgálták mind a hármat, és 2012 júniusában szép sorban jöttek a diagnózisok.

D: Tehát a nagyról 17 éves koráig nem lehetett tudni, hogy valami nincs rendben vele? Az egész gyermekvédelmi és iskolarendszerben senki sem volt, aki azt mondta volna szakemberként, hogy Nézze, Anyuka, a gyereke furcsán viselkedik, meg kéne nézetni, hogy mi lehet az oka? Ráadásul nem is egy Észak-magyarországi zsákfaluban, hanem a fővárosban?

T-T D: Furcsa gyerek volt mindig, olyan zseni okostojás. Pont ezzel fedett el mindent.

D: És ha mondták volna, elhitted volna?

T-T D: A ciki az, hogy 7 éves kora óta jártunk vele a nevelési tanácsadóba a beilleszkedési problémák miatt, ezernyi pszichológus látta, de senki nem mondta, hogy asperger, még 16 éves korában a gimnázium pszichológusa sem. Azt mondták, van ilyen. Bogaras zseni, és egy kicsit érzékenyebb. Vigyem küzdősportra, majd attól megerősödik a lelke.

D: Ezek után te, mint sokat tapasztalt szülő és mentorszülő, mit javasolnál az egyszeri anyának, akinek olyan "furcsa" a gyereke? Üsse a vasat, vagy ne üsse?

T-T D:Attól függ, hogy mik a tünetek. Az autizmusban igencsak tipikus tünetek vannak, tehát ha ilyeneket észlel, akkor üsse, de mielőtt ütni kezdi, mindenképpen olvasson bele egy témáról íródott szakkönyvbe. Nagyon sok nagyon jó könyv érhető el már Magyarországon az autizmusról. Akár egy mentorszülőt is megkereshet, vagy az AOSZ regionális INFO-pont irodáit.

Az elindulásban a diagnózis felé a védőnői hálózat és a körzeti gyermekorvosok is tudnak segíteni, igaz, ezen a téren még gyermekcipőben járunk sajnos.

Részlet Zalán naplójából
Részlet Zalán naplójából
Fotó: Picasa

D: Igen, de a laikus szülő meg azt nem tudja, hogy milyen tünetekre kell odafigyelni, mikor kezdjen el gyanakodni?

T-T D: Ha késik a szobatisztaság, ha nem beszél időben. Ha kimaradnak a mozgásfejlődésben folyamatok, például a kúszás, mászás. Ha a csillogó, forgó tárgyakat nézegeti csak, nem hallgat a nevére, nem lehet babusgatni, mert nem szereti, ha hozzáérnek. Ha szólsz hozzá, és csak mondjuk, nyolcadszorra figyel rád, és úgy tűnik, mintha elnézne melletted. Vagy ha már picinek vannak repetitív dolgok, vagy pörög-forog állandóan, ütemesen kalimpál a kezével, és nem akarja abbahagyni. Késik az elindulás. A szelektív evés nagy gyanújel például. Nem mutat dolgokra, hanem odahúz ahhoz a tárgyhoz, amit szeretne.

D: Ezek azért elég szembetűnőek.

T-T D: Igen-igen, de a szülők általában bizakodnak, hogy majd kinövi, de sajnos nem mindig fogja. És ha két-három éves korában is ennyire éles tünetek vannak, akkor azért már gyanús. Tudod, olyan, mint amikor a nagyszülő mondja, hogy ej, ráérünk arra még. Csakhogy nem mindig.

D: Ha a szülő elkezd gyanakodni, akkor mit tehet, hová viheti a gyerekét? Gondolom, kell a diagnózis, meg a pecsét, hogy speciális oktatásban részesülhessen a gyerek?

T-T D: Hát igen, és itt indul a kálvária, mert a jelen törvények egyáltalán nem alkalmasak a helyzet kezelésére, és a szülői jogokat is nagyon megnyirbálták.

Először is szólni kellene a védőnőnek, vagy a gyerekorvosnak, de ők sajnos még nemigen tudnak diagnosztizálni. Így a ciki az, hogy a mai rendszerben a bölcsőde, vagy az óvoda veszi észre, hogy valami nem stimmel. Mert általában az anyára a mai rendszer nem hallgat. Legalább is ez a gyakori szülői tapasztalat.

Viszont, ha ott veszik észre, ők már küldhetnek vizsgálatra, például a nevelési tanácsadóba, és utána a bizottsághoz, akik megvizsgálják, és kezdeményezik a diagnosztizálást. Utalhatnak centrumba, mint például a Vadaskert, SOTE, Bethesda, ahol elkezdődik a megfigyelés, beszélgetés, teszt hegyek, és utána jön a diagnózis.

Majd vissza a bizottsághoz, akik kiírják a terápiát,és  jelölnek ki iskolát vagy óvodát.

Ez kb. egy éves folyamat, erre mindenki jobb, ha felkészül.

Sajnos magánalapon, fizetősen sem gyorsabb, de az sem, ha a szülő egyáltalán nem hivatalosan a gyerekorvostól kisír egy pszichiátria beutalót, és onnan kezdi el visszafelé. Ezt a mostani rendszer nagyon nem szereti.

16107548 1288393744569291 7472636219406525042 o
Fotó: Picasa

D: Ha megvan a diagnózis, az inkább segítség, vagy stigma?

T-T D: Is-is, sajnos. Segítség, mert beindul sok dolog, de a mai társadalom felé sajnos valljuk be, hogy stigma.

D: Írtad az egyik posztodban, hogy a gyerek IQ-ját nem adod. Ez miért merült fel egyáltalán kérdésként?

T-T D: Mert elvileg a törvény szerint TANAK-os (tanulásban akadályozott) osztályba csak 75 alatti IQ-val mehet egy gyerek. Magyarul, ki kell mondatni rá, hogy értelmi fogyatékos, mert különben nem mehet ilyen tantervű osztályba. Holott az autizmus IQ-tó független fogyatékosság a törvény szerint. Mondom IQ-tól független, ezt ki is emelném, így direkt!

D: Akkor milyen speciális iskola van autista gyerekek számára?

T-T D: Hogy milyen? Hú ez nagyon nehéz és szövevényes dolog.

Lehet integrálni őket normál osztályba, normál iskolába, ha az iskolának benne van az alapító okiratában az, hogy autista és aspergeres gyermek felvehető az intézménybe. Azután amelyik okos, de mondjuk szenzorosan mindenfélére érzékeny, és nem bír el egy normál osztályt, ott baj van. Méghozzá nagyon nagy!

A rendszer ugyanis lepattintja őket, és a szülőnek csak a fizetős civil iskola marad, ahogy Zalánnak is. Mert csak a civilek üzemeltetnek jól futó, normál auti tagozatokat, mint például a Laborc Iskola, vagy a Heuréka, vagy a Humánus Iskola.

Az állami rendszerben is van néhány kis létszámú osztály, de nem speciális auti, ott együtt ül mondjuk az ADHD-sal (figyelemhiányos hiperaktivitás), aki pörög, vagy éppen a poroszos rendszerből kihulló magatartási zavarossal is, és az autinak az nagyon nem jó.

És úgy nem is lehet normálisan tanítani és tanulni, mondjuk, ha az egyik csak csöndben tud, de a másik ordibál és pörög mellette, vagy esetleg hecceli az autizmusa miatt. Az ilyen osztályokban igen gyakori a lelki abúzus a gyerekek között.

Azután van az EGYMI (Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény). Az EGYMI-ben, ha szerencséd van, van integrálásra felkészítő osztály. Oda lehet normál IQ-val is járni, de ahhoz szociálisan is érettnek kell lenni. Nálunk például ez a baj. Levi okos, de szociálisan még nem fér be a kiintegrálós osztályba. Frontálisan, poroszosan még nem lehet őt tanítani.

Azután van a TANAK  (tanulásban akadályozott), és az ÉRT. AK (értelmileg akadályozott) a súlyosabb eseteknek, vagy ahol értelmi fogyatékosság is járul az autizmushoz. Na, itt jön a csavar.

Mert sajnos a mai Magyarországon nincs minden EGYMI-ben (Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény) kiintegrálós, vagy értelmileg akadályozott osztály. Lehet, hogy csak egy auti osztály van, vagy az sincs, csak értelmileg akadályozott, és akkor oda simán egybe helyezik el a jó és a rosszabb képességű gyerekeket.

Így, ha van egy jobb képességű autid, akit nem lehet a normál rendszerbe valamiért integrálni, akkor marha nagy bajban vagy, ha olyan helyen élsz, ahol csak egy értelmileg akadályozott osztály van. A szülőt a rendszer kényszeríti arra, hogy magántanuló legyen a gyerek, mert oda nem fér be, de ide sem. Szóval jó vicc, tanulni meg kötelező, ugye. Érted a lényeget?

D: Értem, a lényeg, hogy a sajátos igényű gyerekeket nem képes a rendszer az igényeikhez és képességeikhez mérten kezelni. Nem egyes emberek, gyerekek vannak, hanem „problémacsoportok”, és ha valaki nem fér be egy megszabott „problémacsoportba”, akkor annyit tudnak rá mondani, hogy pech. Az integrált oktatás működhetne szerinted?

T-T D: Igen az integrálás jó lenne, de ez a mai társadalom nem az az elfogadó társadalom, ahol ez teret kaphat alaphangon, mert jelenleg még mindig türelmetlen és teljesítményorientált a rendszer az állami oktatásban. Pedig egy sérült embernek is vannak erősségei. Azt meg ki lehetne használni, és értékes emberré válhat, nem kellene koloncként élnie a társadalomban.

D: Gondolom, ez nem egy olcsó dolog, hogy magániskolába kell járatni a gyereket, vagyis a rendszer segítsége nélkül kell embert faragnotok belőle.

T-T D: Erre, meg a gyerekek fejlesztésére megy el az összes pénzünk. A szakértői bizottság által kiírt fejlesztések, az a hat óra, nagyjából semmire sem elég. És ez megint csak „problémacsoport”, és nem egyéni igényre szabott fejlesztés, mert amire az egyiknek szüksége van, a másiknak lehet, hogy egyáltalán nem.

Simán előfordulhat, hogy olyan fejlesztést írnak ki, amire a gyereknek nincs is szüksége, és az is előfordulhat, hogy többet írnak ki, mint amennyit az állam támogat, és a többletet saját zsebből kell fizetni.

Például, ha egy gyerek már iskolás, akkor a tanulását fejlesztik, de a többit nem, hiába kellene neki mozgás, vagy pszichológus a viselkedése miatt, vagy evés tréning, ha szelektív evő, vagy szenzoros, ha valamivel baj van. Akkor a tanulásost adja az állam, már ha van szakember, a többit meg szépen fizeted magad, ha tudod. Ha nem tudod, akkor nem viszed, és nem halad előre.

Egy fejlesztési óra 3500-8000 forint között mozog, és lehet, hogy egy héten háromra is kellene hordani, mondjuk pszichológushoz, meg HRG úszásra (hidroterápiás rehabilitációs gimnasztika), meg mondjuk a mozgása miatt alapozó terápiára.

Egy hónapban 60-80 ezer simán elmegy egy gyerek fejlesztésére, és nálunk kettő is van, akit így, vagy úgy, de kell vinni. Plusz a reflux miatt meg kell venni a gyógyszereket, és a közgyógy nem áll mindent. A szelektív evés miatt pedig fokozottan oda kell figyelni, hogy mit adok neki enni, minőséginek kell lennie, hogy egészséges maradjon, mert összesen hat dolgot eszik csak meg. Ehhez kellenek a prémium vitaminok, és erősíteni kell az immunrendszerét, ha olyan. Nálunk például kell.

Nálunk a két gyerek költsége alsó hangon havi 200 ezer, vagy még több. Zalán alapítványi iskolába jár, nem ingyen, mert csak ott tudják jól ellátni. Levihez egy külön idős gyógypedagógus jár havi 30 ezerért, mert én sem tudok ám mindent szülőként, vagy nem vagyok annyira hatékony és hiteles a gyereknek.

Ott van még a pelenka, mert az is kell éjszakára, de a közgyógy nem elég rá, mert azt elviszik a reflux gyógyszerek. Nem támogatják a vizuális megsegítést, itthon nem írják fel a Boardmaker programot, amiből meg tudnád jól csinálni, mint például a vakoknak a fehér botot kedvezményesen.

Én nettó 80 ezret keresek, a férjem 190 ezret, és lassan már az életre-ételre sem marad pénzünk.

Az állam nem ad sokat, mire elég a gyes meg az emelt családi pótlék? Ugyan már! Leventével a tömegközlekedést is fújhatom, mert egy tortúra. Autózni délután már muszáj, mert nem bírja a tömeget. A költségtérítés 9 forint kilométerenként, naponta összesen 90, mert csak az iskoláig támogatják. 

D: Említetted a vizuális megsegítést, az mi?

T-T D: Az autiknál, mindnél, a kommunikációs csatornák valamilyen formában sérültek. A vizuális megsegítés azért kell, mert a képekből jobban értenek. Rendszert kell vinni az életükbe, de ők vizuális gondolkodók. Ezt én csináltam Levinek, saját erőből.

Vizuális megsegítés
Vizuális megsegítés
Fotó: Picasa

D: Dani (a legidősebb fiú) ugye "csak" aspergeres, de neki a nyelv a spécije. Ez nem ellentmondás? 

 Az aspiknak nem kell mindig megsegítés felnőtt korukra, vagyis igen, egy pontosan előre felírt határidőnapló, mert szétcsúszik, ha nincs rendszer.

D: Levi pedig magyarul nem annyira jól, de angolul szuperül kommunikál. Na, most miért tud angolul egy hétéves gyerek? Hol tanulta, és hogy van az, hogy az anyanyelvi kommunikáció sérült, de az idegen nyelvi nem?

T-T D: Kérdeztem erről már nagy neveket, mint pl. Őszi Patríciát vagy Havasi Ágnest, akik nagynevű szakemberek, de csak annyit tudtam meg, hogy az angol valahogy egyszerűbb a számukra nyelvként, teljesen máshogy működik az agyuk, más az agyi kémia. Nincs két egyforma auti. Az aspergerben sokszor előfordul pokoli magas IQ, Nem ritka a 145-150 sem.

Levente a Youtube-ról és játékokból tanult meg angolul, és helyesen, tökéletesen beszél. Hét éves, és sosem tanítottuk rá. Sokszor a bátyja fordítja, hogy mit mond. És az összes kódot fel tudja törni az infó-eszközökön, mindet.

Viszont Zalánnak nehezen megy a nyelv.

D: Neki mi a spécije?

T-T D: Az erdő, a közlekedés, a térképek.

Télen-nyáron erdő
Télen-nyáron erdő
Fotó: Picasa

D: Mindent egybevetve hogy látod, állami szinten a szakértelem hiányzik a dolgok normális kezeléséhez, vagy az akarat?

T-T D: Szakértelem lenne, azzal már nincs baj, de akarat, az egyáltalán nincs, vagy ha igen, az nagyon kevés.

Figyelj, ha a minimálbért fizetné az állam egy fogyatékossággal élő gyereket nevelő szülőnek, mint ahogy a nevelőszülők azt kapnak, és munkaviszonynak számítana, egy percet se gondolkoznék, mert az fix lenne, maradnék velük itthon, és nem lenne baj, ha magántanuló mondjuk. De amíg csak segély van a fogyatékossággal való ellátásért, nincs miről beszélni. Muszáj dolgozni. Mert élni, létezni csak kell valahogy.

D: És ha nem fejlesztenéd őket, mondjuk, hagynád, hogy a saját útjukon fejlődjenek, akkor mi lenne?

T-T D: Semmi. Megrekednének, és még udvaros se lenne belőlük. Egy autit muszáj segíteni élethosszig. Ha a vaktól elvennéd a botját, vagy a mozgássérülttől a székét, hogyan boldogulna? Az autisták többsége is nagyon jól fejleszthető, tanítható.

Fordultak ám az arányszámok a kutatások szerint. Megfelelő megsegítéssel 100 százalékig értékesek lehetnek a társadalom számára, legalábbis jó nagy részük, mint bármely neurotipikus ember. Becsületes, munkás, adófizető polgárok. Csak ez még sajnos nem sok embernek esett le „odafönt”.

D: Sokan mondják, ma már nincs is szükség a hagyományos iskolai tudásra a sikerességhez, egészen más készségek kellenek.

T-T D: Mondjuk lehet, Norvégiában. De itt mindenhez papír kell. Ez egy végzettségalapú társadalom.

Az én álmom az, hogy összegründolok egy interaktív fejlesztőhelyet, mondjuk a Pilisben, vagy a Budai-hegyekben, erdei, csendes környezetben, ahol nem kell fizetni, és szabadon jöhetne, aki igényli. Akkor lenne esélye azoknak is fejlődni, akiknek ma anyagilag nincs, mert a család nem teheti meg, nem tudja kifizetni a drága fejlesztési órákat.

A párommal kidolgoztunk egy, a gyermekeink számára hatékony „módszert”, amivel mi dolgozunk kint velük az erdőben. A szegénység, és az abból fakadó találékonyság hajtott minket oda. Nagyon sok visszajelzést kapunk, hogy másnak is működik a módszerünk. Jelenleg azért is dolgozom, és kilincselek, hogy ez egy hatékony és legális módszer lehessen.

Mit ne mondjak, túl nagy a bürokrácia. Egyébként a blogunkban fényképekkel, leírással dokumentálok mindent, az eredményeket is. Szóval a legnagyobb álmom az Erdei Fejlesztőközpont, és a módszerünk módszertanná való kidolgozása szakemberek segítségével. Szép álmok, de jó távoliak még.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.02.01 13:45:49kovacsbelane

  Szelid sunmalac: és min gondolkodjon Dóra szerinted?

 • 2017.02.01 13:49:21Szelid sunmalac

  kovacsbelane: meg gyakorold ezt a passziv-agressziv provokaciot, mert eleg szarul megy

 • 2017.02.01 13:55:05retinax

  Szelid sunmalac: elolvastad, hogy a nagy 17 volt, mire kiderült, a kicsik meg ovisok? Visszamenőleg nehéz módosítani.

 • 2017.02.01 14:06:00kovacsbelane

  Szelid sunmalac: Ó, semmi provokáció, csak mint oktalan jószág kérdem, hogy mégis min kellene neki elgondolkodnia?

 • 2017.02.01 14:30:58Rébusz

  @szelíd sünmalac: Az anyuka írja, hogy az egyik gyereke oxigénhiánnyal született. Sok genetikai betegségnek, neveletlenségnek tituált magatartászavarnak, idegrendszeri problémának stb. a hátterében csupán az a pár perc van, amíg a gyerek a szülés során oxigén nélkül volt. Ennyire egyszerű. És bárkivel megtörténhet. Genetikától függetlenül... Főleg manapság, amikor mindenki "természetesen" akar szülni.

 • 2017.02.01 14:32:18Rébusz

  Sokszor pedig ki sem derül az oxigénhiány, pl. ha a méhben rátekeredett a köldökzsinór a babára és akkor lett oxigénhiányos mondjuk a terhesség vége felé, de a szülés viszont normális lefolyású volt.

 • 2017.02.01 14:49:55Autizmus Live

  Kedves sunmalac,mégis min kéne elgondolkodnom?? Zalán 6 éves koráig azt sem tudtuk,hogy az autizmust eszik e vagy isszák..Szerintem még egyszer fuss neki a cikknek,vagy beszélgess el néhány érintett szülővel,hogy honnan is indultak el anno..Sajnos az autizmust,magzati időszakban,genetikailag nem tudják még kimutatni,ahogy a Down kórt! Szerintem fuss neki a cikknek még egyszer..Nincs értelme a romboló magatartásodnak! Tisztelettel a blog írója..

 • 2017.02.01 15:24:05kovacsbelane

  Autizmus Live: Sok erőt és kitartást! Ahogy nézem, ügyesek vagytok, dacára a helyzeteteknek.
  Egyébként nem tudom, hogy jó lenne-e, ha kimutatható lenne magzati korban, esetleg a korai fejlesztés miatt. De vajon lenne nő, aki elvetetné emiatt úgy, hogy előre nem tudni, hogy mennyire lesz "beteg"?

 • 2017.02.01 15:52:35Meastick_1

  Ja és a 4 gyerekből 3 betegre. A három lányom közül a nagy asztmás, a középső lányom 3 éve meghalt hasnyálmirigyrákban, a kicsi meg autista. Talán nálam is rossz a genetika? Vagy talán valami változik a világunkban, ami miatt lassan nincs olyan család, ahol nincs valami tartós betegsége gyerekeknek....
  Amúgy tisztára troll vagy. Nem is értem mi a francnak etetlek...

 • 2017.02.01 15:53:56Meastick_1

  Eltűnt kommentem1.: Sünmalac! Marhára elvagy tévedve. NEM GENETIKAI és NEM SZŰRHETŐ! 15-16 hónapos koráig a lányom tök olyan volt, mint más kisbabák. Aztán egyszer csak lettek fura dolgai. Mivel csak kiesett belőled ez a dinnyeség, csak egy troll agy itt, semmi más. Hozzáolvasás értés nélkül, idepiszkítottál. Nekem a legkisebb lányom auti, még csak nem is én szültem, örökbe fogadtam. 4 hetes volt. Csomó vizsgálatot elvégeztek, mert az anyja mentálisan retardált. SEMMI! Azaz semmi nem mutatott rendellenességet . Aztán jöttek elő a dolgok szép fokozatosan. Most itt van. Beszél (de mennyit!) épp törit tanul 14 éves és csodaszép. Antiszociális, és nem színészkedik, mint mi neurotipikusok. Kimondja amit gondol....bárhol, bármikor. Csak az általa nagyon kedvelt emberekkel hajlandó foglalkozni, beszélni. Elképesztő szaglása van és hatalmas a színérzékelése. (Az általam ismert autistáknak mind van 1 vagy 2 érzékszerve, ami túlműködik.) Képes dolgozni, remekül bírja a monotóniát, hozzánk képest. Vagyis remek lenne összeszerelő munkára, de olyan az oktatási rendszer, hogy esélye sincs ilyesmire gondolni. Én most megtanítom szőni. Nagyon ügyes, ha tökélyre fejleszti 4-5 év alatt, talán nem fog éhen halni, vagy nem egy intézetben végzi, ha én már nem leszek. Rengeteg a tisztázott, de letojt szociális probléma. Sajnos a napi küzdelmek és az életben maradás, sok időt vesz igénybe. Nehéz hallatnunk a hangunkat. Nincs normális szervezet, aki összefogna minket, kiállna értünk és gyerekeinkért.

 • 2017.02.01 15:54:07Meastick_1

  2 rész:
  Én 100 kilométert utazok naponta a lánnyal, hogy suliba mehessen, ami EGYMI suli, auti csoporttal. Idén végre lett egy csoport, ahol jól funkcionálók vannak, eddig olyanok között volt, akik nem is beszéltek. Azt hittem most jó lesz. De 14 éves és 7-8 éves kis srácokkal van, akik négyen remekül elvannak, hiperaktívak, hangosak, elevenek. Mire hazahozom, tele van dühvel, feszkóval. Itthon már alig lehet csinálni valamit. Szóval változtatni kellene, de hogyan?!

 • 2017.02.01 16:02:26semsarm

  Feltűnő, hogy akik okoskodnak, azoknak pont nincsen pl. autista gyerekük, de a témában hatalmas szakértők. Az első gyerek (4.5 éves) Asperger gyanús, nekünk tűnt fel, lassan meglesz a diagnózis. A második 6 hónapos, most akkor dobjuk ki őt is azonnal, mert lehet, hogy ő is autista lesz?

  A cikkírónak én is sok-sok kitartást kívánok! Bár abban nincs hiány, ahogy olvasom.

 • 2017.02.01 16:08:45Meastick_1

  AKs: Te is csak troll vagy, mivel tudom mivel jár, ezért nem kívánok neked autit, a nagy számok törvénye alapján, úgyis beesik egy az életedbe. Akkor azt is elmondom, hogy az egyetemen egy srácon én vettem észre. 19 éves. Tavaly mondtam neki menjen el vizsgáltassa meg magát. Most lett diagnózisa. 20 évesen. Csak eddig nem tudta miért boldogul nehezebben. A genetika meg inkább az olyanok esetében gond, akik a legkisebb empátia nélkül születnek a világba, na nekik tuti nem egyszerű, úgyhogy én őket sajnálom. AKs-t meg Sünmalacot. Remélem egészséges gyereketek sincs, nem, hogy SNI.

 • 2017.02.01 21:00:03Colonel H. Stinkmeaner

  Az azért butaság, amit az egyik kommentező írt, hogy ez nem genetika. Pont nemrég volt hír, hogy talán megtalálták az autizmusért felelős génmutációt. Régen autista volt mondjuk a falu bolondja, nem szaporodott. Ma életben tartják a genetikai betegségek tömegét hordozókat is és még bátorítják őket, hogy egy egészséges emberrel vagy egy másik beteggel gyereket vállaljanak.

  Az meg hogy a gyerek videojátékokból, youtube-ról megtanult valamennyire angolul, az nem anyanyelvi tudás, de nem kétlem, hogy messze többet tudhat, mint egy iskolás gyerek a korosztályából, aki csak iskolai angolórán hallja az angolul makogó tanárát.
  Youtube-os, videojátékos, filmes angoltanuláshoz nem kell autistának lenni.

 • 2017.02.01 21:27:04retinax

  Colonel: hát igen, régen a rövidlátók sem szaporodtak, mert megette őket a farkas, mielőtt annyit mondtak volna, hogy kukk. Ma meg, bámulatos, de könyveket írnak meg feltalálnak mindenfélét, amitől jobb lesz az életed, őrület. És senki se akarja ledobni őket többé a Tajgetoszról, mert tudja kezelni az emberiség a problémát.

 • 2017.02.01 21:29:11gchg

  Az emberi társadalom többek között attól különbözik az állatitól, hogy SEGÍT a gyengébbnek, az elesettnek, az idősnek, a rászorulónak, a betegnek. Nem eltapossa, hanem felsegíti. És lehet, hogy ezzel a genetikailag gyengébb egyedek is játékban maradnak, de ezt jelenti EMBERNEK lenni.

  cardiobascularis: az ilyenek, mint te meg Szelid sunmalac, azok ártalmasak a normális társadalomra, de nagyon. Empátia, segítőkészség, megértés, emberség nulla. Gratulálok. Nem akarnátok most így, utólag abortálni magatokat, ha már egyszer a magzati genetikai szűréseteken ez nem derült ki?

 • 2017.02.01 21:29:11gombakomba

  Nincs itt egy moderátor?

 • 2017.02.01 22:10:50Meastick_1

  Mondjuk stílus jegyek alapján Sünmalac =cardiobascuralis= AKs. Szóval ha már genetika. Annyira sajnállak. A karma majd elintézi a nagy mellényedet. Amúgy ennél a ráknál nem volt genetikai faktor (Megcsinálták a tesztet Amerikában, sajnos semmilyen genetikai mutációt SEM találtak a 13 éves lányom esetében), a családunkban nincs más asztmás, az autista kislányomat meg örökbe fogadtam, nem én szültem, de örülök, hogy érted amit olvasol. Mondjuk azért tisztában vagy vele remélem, hogy a 70 alatti IQ-val te is fogyatékosnak számítasz. :D

 • 2017.02.01 23:42:16Almandin

  @Colonel H. Stikmeaner: Ajánlom figyelmedbe a következő cikk első néhány mondatát:
  [link]
  A felsorolt híres emberek többsége több száz évvel ezelőtt élt, tehát az Asperger-szindróma már akkor sem volt annyira súlyos rendellenesség, hogy ne lehetett volna vele megérni a felnőttkort. Sokuknak gyerekei is születtek (Napóleonnak például). Nemcsak az autizmusra, hanem más genetikai rendellenességre is jellemző lehet, hogy életképes az illető, és szaporodik is. (Természetesen sok más rendellenességgel nem ez a helyzet).
  Amit meg a falu bolondjáról írsz, nos, ha ők autisták voltak, a súlyos formában szenvedtek. De mivel régen az egyszerű paraszt (de gyakran az orvos is) nem rendelkezett megfelelő tudással, a bolond kategóriába került a szellemi fogyatékos, a skizofrén és a súlyos depressziós is, mivel még nem tudták ezeket a betegségeket egymástól megkülönböztetni. Az enyhén autistákat nem diagnosztizálták, így nagy eséllyel szaporodtak több száz éve is. Ma is pl. azért nőtt meg az autizmussal diagnosztizáltak száma, mert fejlődött a diagnosztika. Az enyhébb eseteket még 20-30 éve sem ismerték fel.
  Tény, hogy az orvostudomány fejlődésével hosszabb életet élhetünk átlagosan, de több bajunk is van. Ennek valóban a természetes szelekció visszaszorulása az oka, de ez ellen nem tudunk mit tenni. Talán génsebészettel lehet majd a problémát orvosolni. Megtiltani senkinek sem lehetne a gyerekvállalást azon az alapon, hogy örökíthet esetleg valamit. Hitlernek voltak ilyen őrültségei. Mint feljebb többen is írták, az embert pont az teszi az állatoknál különbbé, hogy segíti beteg társait. Másrészt a teljesen egészséges ember is ritka, ilyen-olyan betegségre majdnem mindenkinek van hajlama.

 • 2017.02.02 03:09:03cardiobascuralis

  retinax:
  A farkas nem támad emberre. Legalábbis több évszázad óta egyetlen hiteles feljegyzés sincs róla. Más emberre veszélyes állat meg nem nagyon volt errefelé.
  Ráadásul a szemüveget már vagy 1000 éve ismerik. Akkoriban a rövidlátóknak sokkal nagyobb esélyük volt elpusztulni valami járványban vagy épp egy arra járó katona kezétől, mint állat által megtámadva.
  "Ma meg, bámulatos, de könyveket írnak meg feltalálnak mindenfélét, amitől jobb lesz az életed, őrület."
  Pl. miket?
  És miket találtak fel pl. autisták? Mert ugye most róluk volt szó, mielőtt nekiálltál terelni meg csúsztatni.

  gchg:
  Nem, öcsém, a normális társadalomra a hozzád hasonló idióták ártalmasak.

  Meastick_1:
  Hát seggfejkém, lehet, hogy az IQ-m van vagy másfélszerese a tiédnek. És nem azért, mert az enyém 150-es.

  Almandin:
  A cikket egy bölcsész fasz írta. Erről ennyit.
  Az autizmus bizony betegség, és elég súlyos.
  Ja, régen a súlyos depressziós valószínűleg hamar öngyilkos lett. Bár mondjuk a depresszió a modern kor városi betegsége, 100 éve falun még ismeretlen volt. Az ember dolgozott, nem ért rá depressziósnak lenni.

 • 2017.02.02 03:09:18cardiobascuralis

  retinax:
  A farkas nem támad emberre. Legalábbis több évszázad óta egyetlen hiteles feljegyzés sincs róla. Más emberre veszélyes állat meg nem nagyon volt errefelé.
  Ráadásul a szemüveget már vagy 1000 éve ismerik. Akkoriban a rövidlátóknak sokkal nagyobb esélyük volt elpusztulni valami járványban vagy épp egy arra járó katona kezétől, mint állat által megtámadva.
  "Ma meg, bámulatos, de könyveket írnak meg feltalálnak mindenfélét, amitől jobb lesz az életed, őrület."
  Pl. miket?
  És miket találtak fel pl. autisták? Mert ugye most róluk volt szó, mielőtt nekiálltál terelni meg csúsztatni.

  gchg:
  Nem, öcsém, a normális társadalomra a hozzád hasonló idióták ártalmasak.

  Meastick_1:
  Hát seggfejkém, lehet, hogy az IQ-m van vagy másfélszerese a tiédnek. És nem azért, mert az enyém 150-es.

  Almandin:
  A cikket egy bölcsész fasz írta. Erről ennyit.
  Az autizmus bizony betegség, és elég súlyos.
  Ja, régen a súlyos depressziós valószínűleg hamar öngyilkos lett. Bár mondjuk a depresszió a modern kor városi betegsége, 100 éve falun még ismeretlen volt. Az ember dolgozott, nem ért rá depressziósnak lenni.

 • 2017.02.02 09:44:31csakférfi

  [link]

 • 2017.02.02 09:45:37csakférfi

  csimpánzok esetenként akkor is segítenek egymásnak, amikor nem származik belőle közvetlen előnyük. Az altruizmusnak nevezett viselkedésforma racionális szempontból előnytelennek tűnik, hiszen mások életképességét növeli, ráadáusl gyakran saját életképességünk rovására.
  -
  Az általuk felállított kísérletben egymáshoz közeli szálláson élő csimpánzok egy dobozból kihúzott tárgy felmutatásával döntöttek arról, hogy szomszédjuk is, vagy csak ők maguk kapjanak banánt. Az állatok egyértelműen a „szociális” lehetőséget választották, különösen, ha a másik állat felhívta magára a figyelmet, viszont kevésbé, ha a szomszédjuk nyomás alá helyezte őket (például folyamatos kérleléssel).

 • 2017.02.02 09:47:15csakférfi

  gchg
  Gondold ujra.

 • 2017.02.02 10:57:32csakférfi

  "Nem kellene, hogy koloncként éljenek az autik"
  Nem tudom azt honnan veszi poszt hogy "koloncként".Ha csak nem a saját idióta fantáziájából.
  Ezért cardio dühe---jogosan.
  A fentieket meg jó lenne átgondolni egyeseknek hogy mitől ember az ember.
  Én egy családot látok akik élnek.Ilyen olyan problémákkal mint a többiek.
  Hogy a gyerek nem teljesen ép mentálisan??
  Igen és???
  Szeretik és tervezgetnek.Az viszont bizonyos hogy életük végéig együtt kell maradniuk mint szülők akik vigyáznak a gyerekekre.
  Ennek is meg van az oka, mivel a természet vagy "élet" ellensúlyoz.
  Ebbe viszont ne menjünk inkább bele.
  Sok további boldogságot kívánok nekik!!!
  :) :)

 • 2017.02.02 12:38:53Tom Taylor

  A korábbi bejegyzésemet törölték, talán mert kissé indulatos volt, hála szelid sunmalac dilettáns és arrogáns megnyilvánulásainak! Érintettség okán azonban mégis beírok. Tényszerűen, eloszlatva pár félreértést.
  Az autizmus (a fiam esetében asperger szindróma) NEM BETEGSÉG. A betegséget lehet gyógyítani, az autizmust nem. Azért nem, mert az agyi idegpályák struktúráját nem lehet megváltoztatni. Rombolni lehet, de újraépíteni egyenlőre nem lehet. EZ NEM ÁTOK, NEM BETEGSÉG, HANEM SAJÁTOSSÁG.
  Olyan sajátosság, ami -különös módon-, de túlmutat az emberi elme határain! Az emberi agy korlátai itt megszűnnek, más dimenziók lépnek a helyére. És épp ez az, amit a hétköznapi ember fel sem fog. Csak azt látja, hogy különc, társadalomidegen. A "normális emberek" egyszerűen fel sem fogják, hogy másként is lehet gondolkodni. Pedig lehet.
  Ennek az ára azonban sokszor megfizethetetlen. Az érintettek látják kárát. Kirekesztik őket, megvetik, lesajnálják. Pedig csak egyetlen "bűnük" van. Másként gondolkodnak.
  Ebben a világban azonban hamarosan ez lesz az EGYETLEN KINCS!

 • 2017.02.02 13:05:54csakférfi

  Tom Taylor
  Az élet a természet relatíve nem tudásalapu. Ugyanis az maradt fenn mint faj aki alkalmazkodni tudott. Azokhoz a mostoha körülményekhez amit itt az idöjárás produkál evmilliárdok óta.
  Ezért aki eddig bírta mint faj az nyilván a viselkedést generálo gondolkodás eredménye.Nem pedig a tudásé.
  Ezt nevezzük normálisnak. Ami ettöl eltér azt pedig abnormálisnak.
  Kvázi betegnek.
  Az hogy a pénz alapu társadalom meddig müködöképes azt nem tudom. Azonban betges és abnormális viselkedésre készteti az egyént az bizonyos.
  Ilyentén módon mégis azt állítom betgség az autizmus. Ugyanis ha természetes közegben nem életképes.
  Ez nem jelenti azt hogy kirkeszteném.
  Az hogy ezt a "hibás viselkedést" hogyan lehetne javítani . Nos most még nem tudjuk.Addig is míg nem tudjuk éljetek úgy ahogyan a cikkbéli család.
  Boldogan! Ezt kívánom!

 • 2017.02.02 13:30:01Tom Taylor

  csakférfi:
  Amit írsz, az egyszerűen nem igaz! A mai világ már rég nem az, ami évmilliárdok óta volt! Mit évmilliárdok! Már 20 éve nem az van, ami volt!
  Itt semmit nem kell javítani! Miért kellene? Álljon be a sorba? Miért? Ki határozta meg a "sort"? A "Nagy átlag?" Miért kell ehhez igazodni? MIÉRT???

 • 2017.02.02 14:06:50Mikkamak

  Nagyon érdekes a cikkben, hogy az autizmus (az asperger is az) hogyan halmozódik családokban (egy anya mindhárom fia autista, bár különböző apától születtek).

  Ami bosszantó, hogy a gyerek nem "auti" és nem "aspi" hanem autista, vagy aspergeres.

  Amire viszont minden autista/aspergeres gyermeket nevelő szülő figyelmét felhívnám, főleg, ha a gyerek interneten tölt időt, hogy szereljenek fel olyan programot, mely letiltja számukra bizonyos típusú honlapok látogatását, ill. amely megakadályozza a sötét web-en található lapok böngészésére szolgáló (egyébként legális) böngésző letöltését.
  Ennek oka, hogy a statisztikák szerint ugyanis az autizmusban szenvedők felülreprezentáltak a gyermekpornográf honlapok és csetszobák látogatói között. Az egyik oka ennek az, hogy az autizmusban az agy bizonyos részei sérültek (vagy nem úgy működnek, mint a nem-autistákban, de ez ebből a szempontból lényegtelen) és ezek az emberek képtelenek felfogni (bármilyen furcsán hangzik is), hogy a képeken és videókon valódi gyerekek vannak akiket kényszerítenek és kínoznak.

  Az ilyen honlapok látogatása természetesen a legtöbb országban nagyon súlyos bűncselekménynek minősül, akár hosszú börtönbüntetéssel járhat, amely alól az autizmus ténye nem biztos, hogy felmentést tud adni.

  Az autistákat emellett könnyen kihasználhatják az interneten különféle csalók, akik barátként lépnek fel (főleg az aspergeresek - magasan funkcionáló autisták - nagyon szeretnének barátokat, de nem igazán képesek baráti kapcsolatokat kiépíteni) és így bűncselekmények áldozatai vagy akár elkövetői is lehetnek.

 • 2017.02.02 16:02:45cardiobascuralis

  Tom Taylor:
  Vannak gyógyíthatatlan betegségek. Ilyen pl. az autizmus is.
  És van olyan ismerősöm, akinek a gyereke autista. Nagyjából tönkreteszi az életüket, házasságukat, mindent.

  "Ebben a világban azonban hamarosan ez lesz az EGYETLEN KINCS!"
  Hát elég szar lenne.
  Ne áltasd magad baromságokkal.

  Az meg, hogy a világ nem az, ami ha nem is évmilliárdokkal ezelőtt, de mondjuk akár 100 évvel ezelőtt, nem mindenben vált előnyére. Pl. az kifejezetten káros, hogy génhibás egyedek túlélnek, sőt, gyerekeik is lehetnek, és ezeket a hibákat továbbörökíthetik.

  Szóval nem az nem igaz, amit csakférfi írt, hanem az, amit te.

  "megakadályozza a sötét web-en található lapok böngészésére szolgáló (egyébként legális) böngésző letöltését"
  Ez azért nem megy ennyire egyszerűen, még felnőtteknek sem. Szóval pont ettől nem kellene félteni őket, mondjuk pornóhoz viszont gond nélkül hozzáférnek.

 • 2017.02.02 16:06:09cardiobascuralis

  Egyébként vannak olyan ismerőseim, akik pl. kábítószertől kattantak meg, már felnőttként. Pont úgy viselkednek, mint az autisták.
  Állítólag voltak olyan próbálkozások, hogy tapasztalt LSD-használók együtt LSD-zve ki tudtak hozni ilyen embereket újra normálisra, azaz valami agyi blokkot tudtak oldani (nem tudom, igaz vagy sem, csak olvastam).
  Amennyiben ez igaz, lehet, hogy autistáknál is érdemes lenne megpróbálkozni vele, mivel lehet, hogy nem fizikai blokkok vannak az agyukban, csak valahogy bezáródtak a saját agyukba.

 • 2017.02.02 16:25:54csakférfi

  Tom Taylor
  A vilàg most is ugyanaz.
  Nappal van és éjszaka.
  Hideg van és meleg.
  Szàrazsàg és àrvíz.
  Hogy csak néhànyat említsek.
  Amennyiben valaki ezeket az àltala megvàltoztathatatlan ingereket rosszul reagàlja le akkor ez az életébe kerül.
  Erröl szòl sz alkalmazkodàs.
  Esetedbe ha a gyereked kimegy a napra kànikulàban és nem tud vízhez jutni akkor szomjan hal.
  Ezt egy normàlis "huzalozàsu" egyed nem lépi meg.
  Mellesleg honnan veszed hogy nem lehet majd erre gyògymòdot talàlni?
  Lebecsülöd a kutatòkat.
  A gyereket meg beàllítod simàn "màsnak".
  Aki többre képes mint egy normàl "huzalozàsu".

 • 2017.02.02 17:15:22csakférfi

  Cardiobasculàris
  A sztori elérhetö magyarul is?
  Sejtésem hogy nem genetikai.
  :)

 • 2017.02.02 20:52:21indapass

  @csakférfi
  Tényleg másképp működnek, az idegrendszerük eltérően dolgozza fel az ingereket, és adott esetben másra fókuszál, mint a többség. Ha és amennyiben képesek megtanulni megfelelő mértékben alkalmazkodni (ezért lenne fontos a minél korábban elkezdett, megfelelő intenzitású autizmusspecifikus fejlesztés), akkor akár még előnyükre is válhat az eltérő gondolkozásmód. Vagy legalábbis ki lehet aknázni az erősségeiket (pl. monotóniatűrés), és lehet megfelelő munkát találni számukra.

 • 2017.02.02 23:23:32cardiobascuralis

  indapass:
  Nem az Esőember filmből kellene kiindulni. Az egy játékfilm, nem riportfilm.
  Az autisták túlnyomó többségének nincsenek szuperképességei, simán csak hibás az agyműködésük. És csak rossz irányba az.

  csakférfi:
  Nem tudom, évekkel ezelőtt volt, és azt sem tudom már, milyen nyelven olvastam, lehet, hogy pont magyarul.

 • 2017.02.03 12:33:59csakférfi

  Idndapass
  Tehàt véleményed szerint az a "normàlis" aki dolgozik.
  (Ezzel vitatkoznék)
  Pont nem erre értettem. Inkàbb arra hogyha a szülök màr nem gondozhatjàk öket akkor önellàtòak lehessenek. Mivel a szülök egyszer meghalnak.Azaz mi is.
  Cardiobasculàris
  Köszömöm!
  Majd ha sok idöm lesz kiböngészem.

 • 2017.02.03 14:20:46Zsuzsa20

  Szeretnék beszélni Dórival, hol tudom elérni ? Kérlek küldj egy emailt a rodosto01@freemail.hu címre köszi Zsuzsa

 • 2017.02.03 15:49:44Evajunior1983

  Colonel: régen a középkorban falu udvari bolondja bárki lehet. Autizmussal élő emberek is lehetnek tehetségesek, hogy maguktól tanulnak meg nyelveket oktatás és média nélkül.

 • 2017.02.03 19:32:37jobangel

  Az álláskeresésben is van komoly esélyük, ha segítenek nekik. Ill. ha a munkáltatók is megértik, mi az autizmus.
  [link]

 • 2017.02.04 14:34:52Aletha

  Én magam magasan funkcionáló auti vagyok, másfél év munkaviszonnyal a hátam mögött. Normál tantervű sulikba jártam, majd két OKJ-t csináltam a Debreceni Agráregyetemen belül, de mindkettő olyan, hogy elméletet még tudom, de a gyakorlathoz már segítség és normális talaj kéne(nekünk sajna homok van, amin már meguntuk apámmal a kísérletezgetést-én előbb, ő két éve). Nincs túl sok olyan munkáltató, aki képes lenne kezelni mentorálni egy autit(annak bármilyen formáját). De ember sem nagyon. Az elsős tanárnőm szó szerint anyámék előtt lehülyézett. És még írhatnék egy egész kisregényt arról, hogy kezelnek minket.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta