SZÜLŐSÉG

Az e-cigi a kamaszok kapudrogja a dohányzás felé

2017. január 22., vasárnap 16:42

Az utóbbi években hazánkban is elterjedtek az elektromos cigaretták, amelyekre hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mint a dohányzás egészségesebb verziójára. A kutatások ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a kamaszoknak nem csak dohányozni nem kellene, de e-cigarettázni sem volna szabad – több okból sem.

A fő ok a nikotin: az e-cigik ugyanis a „sima” cigarettákhoz hasonlóan tartalmazzák ezt az összetevőt, ami pedig természetesen addiktív, vagyis függőséget okoz.

Dohányos kamaszból függő felnőtt

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) friss állásfoglalása szerint sok szülő nincs is tisztában vele, mennyire addiktív, azaz milyen komoly függőséget tud okozni a nikotin, és milyen veszélyes mindez a gyerekekre nézve. Úgy gondolják, csak azok a függők, akik napi egy doboz cigarettát szívnak, pedig a rendszeres használat akkor is függőséget alakít ki, ha napi egyet vagy heti hármat szívunk el. Ráadásul minél fiatalabb korban történik mindez, annál veszélyesebb: a szakemberek szerint minél fiatalabb korban találkozik szervezetünk először a nikotinnal, később annál nagyobb eséllyel leszünk függők, nehezebben tudunk leszokni és nagyobb adagokat használunk majd.

GettyImages-629411183
Fotó: Bsip / Getty Images Hungary

A dohányzó felnőttek több mint kilencven százaléka 18 éves kora előtt szívta el az első cigarettát. A 13 évesen dohányzó fiatalok kétharmadából dohányzó felnőtt lesz, míg a 17 évesen dohányozni kezdő fiataloknak kevesebb mint fele fog „csak” dohányozni felnőttkorában.

E-cigaretta: ártalomcsökkentő vagy kapudrog?

Az elektromos cigaretta a rajongói szerint segíthet a leszokásban – bár ezt tudományos bizonyítékokkal nem sikerült még elég meggyőzően alátámasztani. A probléma nem is azokkal a felnőtt használókkal van, akik a klasszikus dohányzásról e-cigire térnek át: esetükben ennek valóban lehet ártalomcsökkentő szerepe, hiszen az égéstermékekkel így nem mérgezik magukat tovább.

A probléma inkább az, hogy sok, egyébként nem dohányzó fiatal kezd el e-cigizni, mivel ez nem tűnik annyira veszélyesnek, ráadásul több helyen engedélyezik, mint a sima cigarettát. A nikotintartalmú e-cigaretták azonban nikotinfüggőséget okoznak, és a kutatások szerint mindez a fiatalok esetén növeli az esélyét annak, hogy valódi dohányosok váljanak belőlük.

Ezidáig összesen hét tanulmány bizonyította be, hogy az e-cigivel indító kamaszok egy évvel később háromszor akkora eséllyel szívnak valódi cigarettát, mint a nem e-cigiző kortársaik. Azaz kamaszok körében az e-cigi a klasszikus dohányzás kapudrogjának is tekinthető.

De még önmagában sem veszélytelen

Az e-cigik akkor sem veszélytelenek, ha a kamasz nem tér át később valódi dohányzásra, hiszen a nikotin káros hatásai ebben az esetben is hatnak rá. Az USÁ-ban véletlen mérgezéses esetek is előfordultak: az utóbbi években havonta egy és kétszáz között volt az e-cigaretta-mérgezés miatt orvosi ellátást igénylő esetek száma, amelyek közül egy halállal is végződött.

A nikotin ugyanis méreg: hatására a vegetatív idegrendszerben fokozott adrenalinhatás lép fel, míg az agyalapi mirigyre hatva abból az ún. antidiutetikus hormont szabadítja fel. Ennek köszönhetően a szervezetben az alábbi változások mennek végbe: emelkedik a vérnyomás, nő a pulzusszám, erősödik a verejtékezés, csökken a vizeletkiválasztás. Mérsékelt adagban növeli a figyelmi funkciókat, csökkenti az álmosságot és az étvágyat.

Az enyhe nikotinmérgezés nehézlégzéssel, emelkedett vérnyomással és pulzussal, hányingerrel, remegéssel járhat – kezdő vagy újrakezdő dohányosoknál gyakran fellép. Súlyos mérgezés esetén súlyos szívritmuszavarok, ájulás, görcsök, nehézlégzés lépnek fel. A súlyos nikotinmérgezés ritka, mivel ehhez nagy dózisokat kell elfogyasztani – általában véletlen folytán történik.

A szakemberek szerint az USÁ-ban közegészségügyi krízisről beszélhetünk: az utóbbi hat-hét évben ugyanis meglepő mértékben nőtt az e-cigiző kamaszok aránya. Egy felmérés szerint míg 2011-ben a középiskolások 5 százaléka próbálta ki az e-cigarettát, addig 2015-ben már 38 százalékuk.

GettyImages-462428134
Fotó: Justin Sullivan / Getty Images Hungary

Mindegyikben van nikotin?

Az e-cigaretták gyártói gyakran igyekeznek egészségesnek beállítani termékeiket. Valóban igaz, hogy fogyasztásuk során nem keletkeznek égéstermékek, így a klasszikus cigaretta tüdőrákot okozó hatóanyagaival nem találkozik a szervezet. Az is igaz, hogy az elektromos cigaretta csupán egy eszköz, ez a „hardver”: egy kis tartály és egy akkumulátor. Az e-ciginket különféle folyadékokkal tölthetjük fel, amelyeket külön vásárolhatunk, és ezek között vannak nikotintartalmúak és nikotinmentesek is. A nikotinmentes patronok önmagukban nem hordoznak egészségügyi kockázatot, míg a nikotinos patronok fő kockázata a függőség kialakítása.

Az e-cigaretta fő veszélye mégsem önmagában rejlik: azaz valóban többé-kevésbé veszélytelen azok számára, akik megmaradnak a nikotinmentes patronnál és ennél sosem mennek tovább. Sajnos azonban a kutatások szerint a kamaszok egy jelentős része nem áll meg ezen a szinten, hanem nikotinos e-cigire, később pedig valódira tér át, amely utóbbiak már egészségügyi kockázatot jelentenek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.01.22 17:09:49Chalky White jr

  Dohánygyárak által szponzorált cikk?

 • 2017.01.22 17:12:39csakférfi

  2010.04.09. 18:00
  A szexualitás határaival foglalkozó amerikai egyetem felmérése szerint Bill Clinton volt amerikai elnök és a Fehér Házi gyakornok, Monica Lewinsky afférja óta gyökeresen megváltoztak a fiatalok nézetei a kérdésben. Többségük úgy gondolja: az orális érintkezés nem számít szexnek.
  --
  A csapból is Clinton szabadkozása folyt. Azt hajtogatta: „nem volt szexuális kapcsolatom ezzel a nővel”. A megkérdezettek nagy része a botrány kirobbanásának idején (1998) serdülő korban volt és valószínűleg nem rendelkezett tapasztalattal. Beléjük ivódott hát, hogy az orális örömszerzés nem „számít” szexnek. Döbbenetes látni, hogy mennyire befolyásolható a fiatalok értékrendjére a televízióban látottak, hallottak - olvasható a kutatásban.

  Összegezném.

  Az e-cigaretták gyártói gyakran igyekeznek egészségesnek beállítani termékeiket. Valóban igaz, hogy fogyasztásuk során nem keletkeznek égéstermékek, így a klasszikus cigaretta tüdőrákot okozó hatóanyagaival nem találkozik a szervezet.

  Buta felnőttek buta gyerekek.
  Mégis mit várunk??

 • 2017.01.22 18:10:11midnight coder

  Mennyivel jobb is, ha ugyanezek a gyerekek rendes cigit szívnak, így legalább tüdőrákjuk is lesz a függőség mellé.

 • 2017.01.22 18:14:32Dalek

  Az e-cigi olyan mint a guminő

 • 2017.01.22 18:44:09csakférfi

  A gondolkodás alapelvei:
  1.) Azonosság elve: minden dolog azonos önmagával (A=A)

  2.) Ellentmondásmentesség elve: semmi sem lehet azonos a neki ellentmondó dologgal (A nem lehet azonos nem A-val)

  3.) Kizárt harmadik elve: két ellentmondó dolog között nincs harmadik lehetőség (A és nem A közül csak az egyik lehet igaz)
  4.) Az indirekt bizonyítás elve: ha egy állítás ellentétéről bebizonyítható, hogy ellentmondásra vezet, akkor az eredeti állítás igaz.

  "Magyarországon évente nyolc-kilenc ezer tüdődaganatot diagnosztizálnak, ezek között körülbelül 40 százalék nem dohányos – mondta a Népszabadságnak dr. Juhász Erzsébet tüdőgyógyász főorvos (a passzív dohányosokról nincs adat)"

  Az indonéz férfi egy jávai kisvárosban él, az okmányai szerint 1870. december 31-én született, azaz 146 éves. Ő a ma élő legidősebb ember a világon. Rendszeres napi tevékenység szerint él már egy évszázada. Korán kel, lassan étkezik, dohányzik, sétálgat a kertben.

  Ikerkutatás
  Az egypetéjű (monozigóta - MZ) ikrek génjeinek 100%-a azonos,
  -
  Például az alapvető személyiségjegyeket a pszichológusok manapság az öt fő személyiségjegyet vizsgáló un. Big Five kérdőívekkel mérik. Mindegyik személyiségjegy esetében a változatosságnak legalább a 40%-át magyarázzák közvetlen genetikai faktorok, további mintegy 25%-át az egyedi környezeti hatások és csak mintegy 10%-ot a közös környezet (vagyis főleg a család). A fennmaradó közel 25% egyszerűen mérési hiba ill. bizonytalanság.
  Ki szeretne mérési hiba vagy bizonytalanság lenni-----ha beteg?
  Tegye fel a kezét.
  :) :)

 • 2017.01.22 18:49:29j311

  Mi ez a szar cikk?
  Aki dohányzott az inkább átszokik e-cigire, olcsóbb, kevésbé káros, nem büdös, nem lesz tőle sárga a fal...
  Aki e-cigit szív, az meg hülye lenne a fullasztó és büdös igazi dohányra átszokni.

 • 2017.01.22 19:15:25noflex

  Én e-cigivel szoktam le teljesen 3 éve. Szemetek vagytok, hogy összehordtok ennyi fos és kiposztoljátok. Senki sem akarja, hogy e-cigizzenek a kamaszok. 18 éves kor után arcon is pöröghet a szülö, akkor is ha akar rágyújt vagy ecigizik. Szerintem jó az ecig nekem bevállt.
  Ja és a legnagyobb ordas hazugság, hogy van benne nikotin. Ha olyat veszel amiben nincs AKKOR NINCS BENNE NIKOTIN!
  Szemét fizetett hazug bértollnokok vagytok! Pfujj!

 • 2017.01.22 19:38:07Norbi5

  A cikkíró rosszul közelíti meg a témát. Azt kellene kihangsúlyozni, hogy a nikotin tartalmú e-cigi folyadékok amik elsősorban károsak, a nikotinmentesek kb. annyira, mint bármilyen egészségtelen kaja, amit kilószámra zabál mindenki. Amióta megjelent az e-cigi - gondolom a milliárdos dohánylobbi kezdeményezésére - ütik-vágják, ahol érik, tiltják, betiltják, mintha legalábbis kemény drogról beszélnénk. Nyilván nekik nem buli, ha a nép e-cigit szív, nem rendeset.

 • 2017.01.22 19:49:17obluda

  Azért ez eléggé elfogult cikkre sikeredett... Valamiért a kulcsmondata (és nagybetűs címe) az lett, hogy "az e-cigi kapudrog a dohányzás felé", a bevezető harmadik mondata kategorikusan kijelenti, hogy az "e-cigik ugyanis a „sima” cigarettákhoz hasonlóan tartalmazzák" a nikotint, az utolsó bekezdésben meg jól eldugva, halkan odaveti ezt: "vannak nikotintartalmúak és nikotinmentesek is. A nikotinmentes patronok önmagukban nem hordoznak egészségügyi kockázatot." Ja és még halkabban ezt is: "többé-kevésbé veszélytelen azok számára, akik megmaradnak a nikotinmentes patronnál". (A "többé"-t mondjuk nem fejti ki, pedig kíváncsi lennék.) Akkor most hogy is van ez?
  Nyilván a legjobb az, ha egy kamasz semmilyen cigarettát nem szív, de ha már akar (és sokan akarnak, különböző okoknál fogva), akkor messze jobban jár az elektromossal ő is és a környezete is. A démonizálás helyett inkább azt kéne a gyerekek fejébe verni, hogy ha már e-cigi, akkor a nikotinmentes folyadékot vegyék meg bele. (Ízben, árban egyébként semmi különbség a kettő közt, én nem is értem, hogy miért térne át bárki a nikotinosra - az eredeti tanulmányban lehet, hogy megmagyarázzák, de mi nem tudhatjuk meg :D)
  Itthon amúgy megnyugodhatunk, még jó ideig nem lesz népegészségügyi probléma az e-cigiből. Ugyanis egy kezdőkészlet tízezer forint körül van, egy doboz legalja hagyományosat meg 700-1000 forintért is megkap akár az a gyerek... És hát a felnőttek kezében is ezt látja. És amíg a népszerű híroldalakon azt olvassa, hogy a hagyományos cigi az "jövedéki termék", az elektromos meg "kapudrog"... Háááát... Ráadásul a jogi és adminisztratív szabályozás ezerféle módon akadályozza a hozzáférést az e-cigihez – a "normál" cigit sokkal könnyebben megveheti akár felnőtt, akár kamasz.
  És egy utolsó megjegyzés: az elektromossal legalább a TÖBBIEKET nem károsítod magad körül.

 • 2017.01.22 21:20:02erkölcsi hulla

  Nem azért, de biztos vagyok benne hogy ez is kibaszott káros, dacára annak hogy én is használom az ecigit. Nem a nikotin miatt, az csak max függőséget okoz, nem érdekel, viszont azt bármelyik hülye beismeri hogy az a gőz amit letüdőzöl, valamilyen szinten felszívódik a hörgőidben és kifejti a nem éppen friss levegőhöz hasonlítható valószínűleg ugyanúgy rákkeltő hatását mint a cigifüst, csak nem akkora mértékben. Bármi ami nem tiszta friss (nem pesti szirszar szmog) levegő, káros, ha letüdőzöd, pontocska.

 • 2017.01.22 21:41:31J. Mutzenbacher

  Utálom az "ez egy szar cikk vót" típusú hozzászólásokat, úgyhogy inkább itt megállok.

 • 2017.01.22 21:54:34balintcsilla

  Kedves Puskás Pálma!
  Ennyire egyoldalú megközelítéssel csak szándékosan lehet megírni egy cikket, ha erőteljesen akarnék fogalmazni, akkor azt mondanám: szégyellje magát.

  Sok-sok év cigi után álltam át az e-cigire, szinte egyik napról a másikra
  Azóta sem szívtam cigit és soha többet nem is fogok, eszembe sem jutna és sajnálom, hogy ezt nem tettem meg előbb.

  Persze lehet azzal jönni, hogy minek cigizni, de ebbe ne menjünk bele mélyebben.

  Hozzáértőbbekkel számoltattam ki fél év után, hogy az eddig bevitt nikotinmennyiségnek a harmada jut a szervezetembe és törekszem arra, hogy ezt a mennyiséget is továbbcsökkentsem.
  Célom, hogy átálljak a teljesen nikotinmentes e-cigire.
  2 hónapig készültem tudatosan a kezdeti átállásra, hozzáértőktől kértem tanácsot, hogy milyen típusú készüléket, milyen liqudet vásároljak, mire figyeljek, mik a buktatók, mik az apró trükkök.

  Én is azon a véleményen vagyok, hogy a meghatározó többsége azoknak, aki egyszer az e-cigit használja, nem fog átszokni a dohányzásra.

  Még azt a megközelítést is el tudnám fogadni, hogy ha már ez a helyzet, akkor igen is legyenek kampányok azért, hogy minél kevesebben szívjanak nikotintartalmú e-liquidet.

  Ja hogy ez veszélyezteti a dohánygyárak, meg az adókon keresztül az állami érdekeket?
  Akkor legyen össztűz és ilyen cikkekkel, különadókkal, egyebekkel tegyünk meg mindent, hogy ne változzon a helyzet.

  Végiggondolva mégis azt mondom: szégyellje magát...

 • 2017.01.22 22:10:05balintcsilla

  Mutzenbacher-nak tisztelettel:
  nem "szar" cikk volt, EGYOLDALÚ.

  Nem vonom kétségbe a cikk több állítását sem és tényleg ne szokjon rá senki a cigi semmilyen formájára sem.
  De a fő gondolat, hogy az e-cigi előszobája a dohányzásnak, az hamis, vagy legalábbis csúsztatott állítás.
  Oldalakat lehet BESZÉLGETNI, adj' uram ÉRTELMESEN VITATKOZNI, érveket-ellenérveket ütköztetni, mert vannak az e-cigi ellen szóló "érvek", tények is.
  De összevetésben a "normál" dohányzással, nehéz ügy...

  Az egészben az az érdekes, hogy mennyire megnehezítik, akár jogszabályokkal, akár tudományos vénájú cikkekkel, vagy akár "felrobbantaszájábanazecigi" bulvárhírekkel ezt az egészet.
  Magyarországon pár hónapig mentek ezerrel az ilyen típusú megnyilvánulások, bár a honi menet fő célja a trafikokba történő becsatornázás és az e-cigizés adókkal történő megdrágítása volt.
  Mióta ez megtörtént csend van.

  Annyit viszont elértek, hogy ismerőseim egy része (dohányosok és nemdohányosok is) meglátva az e-cigis készülékemet lesajnálóan mondják, hogy ez ugyanolyan káros és még veszélyes is...
  (második-harmadik mondatuk: azért ennek kellemes illata van)

 • 2017.01.23 09:13:06Chalky White jr

  A tüdő arra való, hogy az ember levegőt lélegezzen vele, egyéb felhasználása nem feltétlenül egészséges.
  Az a páciens, aki nem dohányzott és rászokik az e-cigire nyilván ront az egészségügyi állapotán.
  Az a páciens, aki dohányzott és átszokik az e-cigire, komolyan javít az egészségügyi állapotán, főleg ha fokozatosan csökkenti a liquid nikontartalmát, akár a nulláig.

  Az is egyszerűen eldönthető, hogy kinek nem érdeke az e-cigi elterjedése: akinek ütközik az anyagi érdekeivel, az állam és a dohányipar.

 • 2017.01.23 09:39:54worxland

  "Az elektromos cigaretta a rajongói szerint segíthet a leszokásban – bár ezt tudományos bizonyítékokkal nem sikerült még elég meggyőzően alátámasztani." - viszont a környezetemben csak ezt tapasztaltam, aki átszokott az e-cigire, az nem tért vissza a simára.
  "Egy felmérés szerint míg 2011-ben a középiskolások 5 százaléka próbálta ki az e-cigarettát, addig 2015-ben már 38 százalékuk." - igeeeeen.... tegyék mellé, legyenek szívesek, azt is, hogy 2011-ben ezen középiskolások mekkora százaléka próbálta ki a sima cigit 2011-ben és 2015-ben, mert valahogy ez a relevéns információ nem szerepel itt
  "Az USÁ-ban véletlen mérgezéses esetek is előfordultak: az utóbbi években havonta egy és kétszáz között volt az e-cigaretta-mérgezés miatt orvosi ellátást igénylő esetek száma, amelyek közül egy halállal is végződött." - Az utóbbi években egy halálos áldozat egy 300 milliós országban. Ahol évente 1000 embert lőnek le a rendőrök. Ühüm. Tilccsák be!
  "Sajnos azonban a kutatások szerint a kamaszok egy jelentős része nem áll meg ezen a szinten, hanem nikotinos e-cigire, később pedig valódira tér át, ..." - ezt meg konkrétan nem hiszem el, pláne egy ilyen dilettáns és tendenciózus bevezetés után, konkrét számok nélkül (mennyi a jelentős? 1%, 1 ember, vagy a szomszéd Mary néni ismert egy takarítónőt, aki látott egy fényképet, amin ilyen felirat volt?)

 • 2017.01.23 09:42:16worxland

  hibajavítás:
  "hogy 2011-ben ezen középiskolások" helyett helyesen "hogy ezen középiskolások"
  illetve
  releváns és nem relevéns

 • 2017.01.23 10:14:33Pirx

  A hiszti, amit levernek az e-cigizők, tökéletesen bizonyítja, hogy menniyre függőséget okoz. Egyszer beszélgettem egy e-cigizővel, aki azon sopánkodott, hogy vasárnap nem tud folyadékhoz jutni, és így mi lesz vele? Mivel jómagam 25 éven át dohányoztam, és volt idő, mikor vasárnap nem tudtam volna cigit venni, így nem éreztem át a probléma lényegét, mindössze azt láttam bizonyítva, hogy az illető függő. (Én például szeretem a banánt, de ha vasárnap nem jutok banánhoz, semmiféle hiuányérzetme nincs. De ha nem jutottam hozzás a puhadobozos szofimhoz, ölni tudtam volna. Ha már csak 4-5 szál volt a csomagban, pánikszerűen kerestem boltot)
  Hogy káros, vagy sem? Semmiképp nem áll rendelkezésre elegendő adat, ráadásul túl so tényező befolyásolhatja. Alapvetően gőzt belélegezni nem egészséges, mint tudjuk a mosónők is korán haltak.

 • 2017.01.23 10:57:43worxland

  "Egyszer beszélgettem egy e-cigizővel, aki azon sopánkodott, hogy vasárnap nem tud folyadékhoz jutni, és így mi lesz vele?" - elég balfék lehetett, a kollégáim íbéj-ről beszereztek több litert, meg tucatnyi ízesítő adalékanyagot, legalább egy évig elég lesz nekik.

 • 2017.01.23 11:08:14Dr.Chopper

  [link]

  [link]

  [link]

  Kerlek, meselj meg!
  Legkozelebb, ha cikket irsz, KUTASS ELOTTE!

 • 2017.01.23 11:17:43guy

  Akkor találjátok ki az egészséges cigit, kedves tüdővédők. Csak beszéltek, de nem tesztek semmit, ez a legkárosabb dolog, károsabb, mint a cigi. Tessék tenni valami érdemit, ha annyira agódtok a tb állapotáért. Nem tudtok senkit leszoktatni a cigiről újságcikkekkel. Az emberek egy bizonyos csoprotjának kell a pótcselekvés. Nem megy, nem értetek hozzá, az emberek nem olyanok.

 • 2017.01.23 14:37:35drpuskaspalma

  A cikk alapjául szolgáló tudományos kutatások, felmérések a cikkben linkekként szerepelnek - akit bővebben érdekel a téma, bátran rákattinthat s utánaolvashat.

  A két vitatott dolog egyébként nem zárja ki egymást: láncdohányos felnőtteknek hasznos lehet, ha e-cigire szoknak át, míg semmit sem használó kamaszok számára attól még lehet káros, és adott esetben a dohányzás felé vezető út ugyanaz az e-cigaretta.

 • 2017.01.23 14:54:03PonDrow

  Több évtizede kifejlesztették a füstmentes cigit. Megbukott, mert a dohányosoknak nem tetszett, hogy nincs füstje.
  Most kifejlesztették az e-cigit, aminek van károsanyag mentes változata, de az is füstöl. Közben rájöttek, hogy ez a kapudrog lehet a káros változatok (és a valódi cigi) felé.

  Nem lenne egyszerűbb illegálissá tenni a szájból füstöt kibocsájtó cuccokat, mint a drogokat? :)

 • 2017.01.23 23:59:55izetta

  "Ezidáig összesen hét tanulmány bizonyította be, hogy az e-cigivel indító kamaszok egy évvel később háromszor akkora eséllyel szívnak valódi cigarettát, mint a nem e-cigiző kortársaik. Azaz kamaszok körében az e-cigi a klasszikus dohányzás kapudrogjának is tekinthető." Tessék szíves lenni a hivatkozott tanulmányok jegyzékét mellékelni, mivel e nélkül ez szimpla hazugság.
  Egyetlen nagy lélekszámú tanulmány sem bizonyította, hogy az e-cigaretta kapudrog lenne a dohányzáshoz.
  Egyes, jól fizetett "kutatás" valóban állított ilyeneket, de ezek mintaszáma minimális volt, ezt a "háromszorossági" számot nyolc jámbor fiatal egyszeri cigaretta-kipróbálásából hozták ki. Ami hazugság, mert nem váltak dohányosokká, csak kipróbálták azt.

 • 2017.01.24 18:32:15csakférfi

  A stressz leginkább a gyomor-, a tüdő- és végbélrák kialakulásának esélyeit növelte. Ez amiatt lehet, hogy a stressz maga ugyan nem okoz rákot, de a stressz hatására sokan dohányoznak, esznek túl sokat, vagy kezdenek el túl sok alkoholt inni.

  A kutatók azt is megállapították, hogy létezik egy bűvös szám, ami után a stresszes munka különösen növeli a rák kockázatát. Eszerint, ha valaki 15 évnél tovább végez egy stresszes munkát, annak már komoly élettani hatásai lehetnek. Azoknál, akik 15 évnél kevesebb ideig voltak dolgoztak ilyen körülmények között, nem mutatták ki a megnövekedett kockázatot.

  No comment.
  Nem gyanus ez senkinek?
  Honnan vesszük hogy a gyerekek nem stresszelnek?
  Mi a stressz kiváltója egy gyereknél.
  A környezet amin egyenlőre nem képes változtatni.
  Családi és iskolai.
  Ezért drogoznak ,isznak,cigiznek....stb.
  Most meg még a stresszoldást egyik sémáját is ujfent rajtuk verjük le.
  Mármint a cikkíró.
  További stressz.
  Körből körbe.Vagy ahogyan a magyar fogalmaz."Cseberből vederbe."
  Basszus és ugyanazok ellentmondanak egymásnak.
  Szakértők????

 • 2017.01.25 21:37:13Je ne suis pas Charlie Hebdo!

  Csakférfi és hasonlóan normálisan gondolkodó kommenttársak már mindent elmondtak előttem.
  A cikk írója szégyellje magát! Nagyon!
  Az én e-cigarettám dobozán (amiben volt patron, porlasztó, tartály és akkumulátor töltővel) öles betűkkel volt feltüntetve, hogy a termék nikotint tartalmaz.
  B A R M O K !

 • 2017.01.25 21:45:31Je ne suis pas Charlie Hebdo!

  Szeretném megjegyezni továbbá, hogy a stressz ellen kellene küzdeni ilyen vehemenciával, nem pedig a stresszoldás ellen. Ne az e-cigaretta ellen küzdjetek, hanem az ellen, hogy az iskola, a munkahely és a totális állam pénzbehajtó erőszakszervezete űzi, hajtja, kizsigereli és megöli az embereket. Gyermekkortól a halálig csak és kizárólag a kötelességek béklyójában, emberi és családi közösségükből kiszakítva, magányosan, stresszesen vergődnek az emberek. Ezért kábítják-jutalmazzák magukat pótszerekkel.
  Többek között az egészségmánia is egy káros szenvedély.

 • 2017.01.25 21:54:00Je ne suis pas Charlie Hebdo!

  Egyszerűen undorító, hogy épp azok féltik a kölykök tüdejét a dohányzástól, akik a profitért füst és méregokádó gyárakkal élhetetlenné szennyezik a környezetünket, teleokádják kipufogógázzal a város levegőjét, mert autóban kell mereszteniük a seggüket és kivágnak minden fát, amit meglátnak, de legalább három rétegben rakják fel a térkövet mindenhova, nehogy kevés legyen.

 • 2017.01.26 08:18:31csakférfi

  je ne suis pas charlie hebdo!
  basszus mikorra bepötyögtem...........
  Korrajz igazsággal vegyítve.
  Rendes ember vagy.
  :) :)

 • 2017.01.26 12:57:18Terézágyú

  Szögezzük le: azon a helyeken, ahol tilos a dohányzás, ott az e-cigi is tilos!!!

 • 2017.01.27 23:47:26obluda

  Ha valaki olyan erőteljes kijelentéseket ír le, mint a cikk címe, akkor ne maszatoljon a bizonyításban. Márpedig a cikk maszatol, nem is egy helyen, és ezzel az összes állítását hiteltelenné teszi. (Ez mondjuk rendszeres Index-betegség.)

  És ahogy végigolvastam a hozzászólásokat, senki nem azzal a szöveggel védte az e-cigit, hogy "minden gyerek szájába egyet".
  Csak azt kérték, hogy legyünk már objektívek. És ne térítsük el a témában járatlanokat egy relatíve veszélytelenebb útról, amit választhatna egy bizonyítottan veszélyesebb helyett. Mert még ilyen cikkek nélkül is sokkal egyszerűbb és könnyebb sima cigit venni, mint elektromosat.

  És ha a szülő nem engedi az elektromosat, mert a neten olvasta, hogy az veszélyes (és az e-cigit nehezebb eltitkolni a család elől mint egy doboz pallmallt, mert drága és sok kelléke van) hát majd megveszi a gyerek a hagyományosat. Amivel rosszabbul jár. De ugyanez igaz egy leszokni nem tudó, de "menteni a menthetőt" alapon álló felnőttre is, aki a megoldáskeresés közben beleakad a posztba a neten. Tényleg ez lenne a cél? Csak lemaradt az X a cikk alól? :D

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta