SZÜLŐSÉG

Hopp, hirtelen megváltoztak az érettségi szabályok

2017. január 17., kedd 17:55

Normálisan a középiskolások négy éven át készülnek az érettségire, az utolsó év pedig már tényleg másról sem szól nekik, csak a Nagy Lezárásról. Aki érettségizett, alighanem egész életében tisztán emlékszik majd, hogy milyen nagy volt az utolsó hónapokban a nyomás, a stressz, és sok a tanulnivaló. Nem véletlen, hogy aki ezt végigcsinálja, az „érett” lesz.

A kiszámítható körülményekre ilyenkor nagy szükség van, mondhatni, alap lenne, de sajnos nem jött össze, legalább is a szakgimnáziumokba járóknak nagyon nem. Helyette csak néhány nappal ezelőtt derültek ki egyáltalán az új érettségi követelmények. A jelenlegi végzős szakgimnazisták már ezek szerint vizsgáznak májusban.

shutterstock 444332533

Az érintettek ezért egy nyílt levéllel fordultak a döntéshozókhoz, amiben felsorolják és alaposan alátámasztják a bajaikat. A kezdeményezést a Tanítanék Mozgalom, és a Független Diákparlament is felkarolta, és máris több százan csatlakoztak hozzá.

Az idei végzősök egyik gondja az, hogy ők az első olyan évfolyam, amelyiknek szakmai tantárgyból is érettségizni kell, ám hogy pontosan miből és hogyan, az csak pár nappal ezelőtt, december 29-én derült ki. Vagyis négy év felkészülés helyett maradt 5 hónapjuk.

Ez a nem túl sportszerű húzás azoknak okozza a legnagyobb gondot, akik menet közben meggondolták magukat, és ma már úgy látják, hogy nem azon a vonalon szeretnének továbbtanulni, amihez 14 éves korukban iskolát választottak. Vagyis ha egy közgazdaságiban tanuló gyerek mégis inkább állatorvos szeretne lenni, az egyetemi felvételhez szükséges közismereti tárgyból csak hatodik tantárgyként tehetne érettségit, a szakmai tárgy viszont csak a többitől venné el az időt, energiát, hiszen arra a továbbiakban nem lenne szüksége. 

Tavaly még úgy volt, hogy magyarból, matekból, történelemből, idegen nyelvből, és egy választható tantárgyból érettségiztek a szakgimnazisták, idén azonban ez az ötödik tárgy már kötelezően a szakcsoportjuknak megfelelő szakmai tárgy lesz. Petíciójukkal azt szeretnék elérni, hogy állítsák vissza az eredeti állapotokat, és idén is választható legyen az ötödik tárgy.

A másik probléma pedig az, hogy nehezedett a nyelv érettségi is. A nemzeti alaptantervhez igazítva az idegen nyelvi érettségi középszintje a B1 szintnek, az emelt szint továbbra is a B2-nek felel meg, vagyis kikerültek az érettségiből a könnyű, A2 szintnek megfelelő feladatok – másképpen fogalmazva nem lesznek könnyen megszerezhető pontok. Ez azoknak is rossz, akik a kettesre gyúrtak, de a jobbaknak is, mert nekik meg nehezebb lesz jó jegyet szerezni.

shutterstock 407623558

Ebben pedig az az igazi kitolás, hogy a nyelvoktatás semmit sem változott, nem lett több óra, nem lettek jobbak vagy hatékonyabbak a módszerek, egyszerűen csak nehezebb lett az érettségi.

Azt írják az érettségire készülők a döntési helyzetben lévő minisztereknek, államtitkároknak és helyettes államtitkároknak, valamint az oktatási jogok biztosának, hogy nekik egyetlen tollvonásba kerülne ezen változtatni, az érettségizőknek viszont az életük és a jövőjük, sőt, az ország jövője múlik rajta.

Úgy tudjuk egyébként, hogy a petíció máris kézről kézre jár a szakközépiskolákban, és igen gyorsan nő az aláírók száma. Aki szeretné, itt támogathatja a diákok kezdeményezését, és itt elolvashatja teljes terjedelmében a nyílt levelet is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.01.18 10:42:10Gacsaj Pisti

  Nem tetszik a jegy amit kaptál?
  Indíts el egy petíciót!
  Nem tetszik, hogy vizsgáztatnak?
  Indíts el egy petíciót!
  Nem tetszik, hogy osztályoznak?
  Indíts el egy petíciót!
  Nem tetszenek a szüleid?
  Indíts el egy petíciót!
  Nem tetszik, hogy nem drogozhatsz, ihatsz, kurválkodhatsz?
  Indíts el egy petíciót!
  Indíts el egy petíciót!
  Indíts el egy petíciót!

 • 2017.01.18 14:05:32retinax

  Gacsaj Pisti: nem tetszik, hogy holnaptól kétszáz kilométerrel arrébb kell dolgozni járnod? Fogd be a szád, és tűrj!

 • 2017.01.18 14:31:00D2

  A tanult ember tiltakozik a hatalom túlkapásai ellen. Egyik megoldás, hogy a hatalmon lévők átgondoltan cselekszenek, másik, hogy a tanultak számát csökkentik, a tanulási lehetőségeket korlátozzák. A gondolkodó, véleményalkotó polgár veszélyes!

 • 2017.01.18 14:37:47csakférfi

  Igazad van Pisti.
  Retinax
  Utazni és tanulni nem ugyanaz.
  Aki akar tanulni az tanul.
  Aki meg nem az panaszkodik.
  Aki nem akar dolgozni az sem itt sem 200 km.-re nem fog.
  Inkább panaszkodik.

 • 2017.01.18 14:45:08csakférfi

  D2
  Mellébeszélsz.
  Gondolj a Budai Nagy Antal féle és a Dózsa féle felkelésekre.
  Hogy csak néhányat említsek.
  Nem nevezném az akkori írástudatlan földművelőket tanultaknak.
  Inkább józan parasztoknak.
  Nem véletlenül asszociál a magyar a gondkodás szi nonimájaként a a "józan paraszti észre"

 • 2017.01.18 17:01:22retinax

  csakférfi: én ezt el sem hiszem, komolyan van ember, aki szerint nem gond, hogy a feltételeket utólag, érettségi előtt fél évvel, egyoldalúan megváltoztatják? Még csak nem is felmenő rendszerben? Te hogy örülnél, ha a munkáltatód holnaptól minden nap két óra pluszmunkát követelne ugyanazért a bérért, és azzal érvelne, hogy aki dolgozni akar, az dolgozik, aki meg nem akar, az petíciót ír? Vagy ki van rúgva.

 • 2017.01.18 17:40:27onderon

  nem értem mi a gond. az a nagy probléma hogy egy SZAKISKOLÁBAN egy SZAKTANTÁRGYBÓL kell érettségizni? Az én időmben (2000-ben érettségiztem) ezt még szakközépiskolai érettséginek hívták, én is érettségiztem szakmai tantárgyból, sőt, szakmai angolból is! Mik vannak! Diákok, üljetek le, egyes.

 • 2017.01.18 18:07:07retinax

  Onderon: elmondom. Nem erről volt szó. Nem erre készültek 3 és fél éven át. Így oké?

 • 2017.01.18 18:14:37cupcake25

  Halkan szeretném megjegyezni, hogy a Fidesz alatt ez már a második ilyen húzás.

 • 2017.01.18 19:03:52csakférfi

  retinax
  Azt nem állítottam hogy nem gond.
  Ezt hol olvastad.Pusztán annyit állítottam hogy aki nem akar az nem tanul aki meg nem akar az nem dolgozik.
  Egyébként a nagyobb nevelt fiam most fog az idén érettségizni.Utána marad még tecnikumban.
  Én ugyanezt tettem kb. 30 éve.
  Azt látom hogy nem nagyon izgul még az "érettségi " miatt.Most is bőszen "gépezik"---mint én.
  :) :) :)
  Amúgy jól tanul.Azt nem tudom hogy hogyan csinálja mert könyvet vagy más iskolai eszközt ritkán látok a kezében.Viszont kezd neki derengeni hogy ha boldogulni akar akkor járni kell iskolába.Meg teljesíteni.Velem volt szakmai gyakorlaton a nyáron.Mellettem a gép mellet.Én "tanítgattam".A többiek is segítettek neki mivel jó a csapat.Mármint a munkahelyi.
  Azért azt tudnod kell hogy én másfél éve még mindig tanulom a szakmát.Így annyi idősen.Már csak a "gombokat" kell nyomogatni.
  A lényeg az hogy tanuljon meg tanulni és teljesíteni.mert ezt várják tőle,tőlem,tőled!!Ne vegye n"csicskáztatásnak".Ne magyarázkodjon!!
  :)

 • 2017.01.18 20:12:23retinax

  Csakférfi: azért a jogaikért és a kiszámítható feltételekért kiállni nem oktalan "panaszkodás". Elgáncsol az állam, nem baj, szívós vagyok és felállok? Szerintem meg az államnak nem az a dolga, hogy elgáncsolja a polgárait.

 • 2017.01.18 20:20:19Bambano

  a mi időnkben a gimiben 800 métert futottunk.
  most meg ámokot...

 • 2017.01.18 21:18:39Parajpuding

  Gacsaj Pisti: látom te iskolába abban a néhány elvégzett elemi évfolyamban is csak melegedni jártál.

 • 2017.01.18 22:52:40csakférfi

  retinax
  Az állam mindig embereket takar.
  Ebbe nem ez a hely ahol bele kellene menni.
  Nem volt fair play,ez tény.
  Peticiót be lehet nyújtani.
  A tanuló dolga meg az hogy feleljen az elmúlt négy év anyagából.
  Gondolj a "kockás inges" mozgalomra vagy figyelem felhívásra.
  Semmit sem ért.Hol az a hogyishívják aki akkor az élére állt?
  Már a nevét sem tudjuk.
  esetleg ezen lehet majd '18 ban változtatni.Állítólag lesz választás.Addig tanulj meg tűrni.Én gyakorlom .........sok sok éve.mennyi igéret ,hit,bizalom,veszett '89-óta.
  Bas..a meg!

 • 2017.01.18 23:34:42retinax

  Csakférfi: ezt így nem mondanám. Az állam a hatalmat jelenti, nem embereket. Az érettségi meg nem négy év tananyagáról szól, hanem érettségi tantárgyakról. Ha ezt az utolsó fél évben megváltoztatják, azt csak a reménytelen csicskák tűrik hang nélkül.

 • 2017.01.19 03:33:38cardiobascuralis

  retinax:
  Na ja, mert a többség már legalább 2 éve az érettségire készül, nem az utolsó hónapban teszi ezt.
  Ahogy az egyetemi vizsgákra sem az utolsó 2 napban tanul mindenki.

  Ti mit toltok?
  Adjatok már nekem is, hátha nekem is lesznek tőle ilyen szép lila ködös álmaim...

  Ami meg a nyelvi rész illeti - a B1-hez miért lenne A2-es (alapfok alatt, a franc tudja mi a neve) rész is?
  Egyébként 4 év alatt 14-18 évesen, amikor legjobban fog az agy, meg amikor tele van az internet idegen nyelvű anyagokkal talán még dél-bantu nyelven is, illene megtanulni egy nyelvet legalább B1 szinten (alapfok).
  Az érettségi azt hiszem, régen is idegen nyelvi alapfoknak felelt meg.

  Ahogy a cikk elkövetőjének is illett volna legalább magyarul megtanulnia 40+ év alatt legalább B1 szinten.

 • 2017.01.19 04:45:28csakférfi

  Retinax
  Lővésed sincs az emberi jellemekről. Sőt továbbmegyek. Mindent a gyetekeid jóléte és kényelme szemszögéből látsz. Vagy látni vélsz.
  Engem pedig hiszel "reménytelen csicskának".
  Arra utaltam hogy a gyerek dolga a tanulás. Mintahogy azt cardio leírta.
  Nekem meg az hogy ehhez a biztoságos otthont biztosítsam . Te leiratodban mindenki rossz aki a gyereked boldogulása és kényelmes diadalmenete a karrier felé akadályozza.
  Na ezért kevered az állam szerepét azzal hogy mihez van joga és mihez nincs.
  Bakker akkora lúzer lesz a gyerekedből . Csak pusztán azért mert Te az képzeled neked a feladatod megóvni minden kényelmetlenségtől.
  Aztán kilép a "bagybetűs életbe". Jönnek a csalódások. Jééé nem körülöttem forog a világ.
  Illúziókban ringatod magad ezáltal a gyerekedet is.

 • 2017.01.19 06:36:46retinax

  Csakférfi: ez már a Stockholm-szindróma, amikor szerinted jó neked, ha kicsesznek veled :D

 • 2017.01.19 07:34:42Nagy Zoltán J.

  Nem szeretrném a cikk szerzőjének lelkivilágát összezavarni, csak a pontosság kedvéért:
  A szakgfimnázium egy új képzési forma ami a szakközépiskolát váltja felmenő rendszerben Tehát mivel szakgimnázimi évfolyam a jelen tanévben indult előszőr, így idén biztosan nem fognak érettségizni. Következésképp a szakgimnáziumra vonatkozó változás sem érintheti a most érettségi előtt állókat.
  Másrészt ha valaki nem akar szakmai tárgyból érettségizni akkor mi a fekete fenét keres egy szakközépiskolában? Mellékesen aki látott már szakközépiskolást az tudja hogy sokkal inkább szeretnének szaktárgyból érettségizni mint közismeretiből.
  Szóval a lényeg hogy megint sikerült egy jót fujjfudeszezni. A pontos információk nem korlátozták a cikk szerzőjének szárnyalását

 • 2017.01.19 07:37:45Nagy Zoltán J.

  Kedves "retinax"!
  Egy SZAKgimnáziumban ekkora trauma hogy SZAKtárgyból kell érettségizni? Ha igen mégis mit keres ott az illető?

 • 2017.01.19 07:40:42Nagy Zoltán J.

  "Onderon: elmondom. Nem erről volt szó. Nem erre készültek 3 és fél éven át. Így oké?"
  SZAKképző intézményben nem készültek SZAKmai tantárgyból?? Hanem akkor mit csináltak a SZAKképző intézményben?

 • 2017.01.19 09:07:02csakférfi

  Retinax
  Jaj ne már!
  Ez most aztán szíven ütött.
  :)
  Nem akkora ez "kicseszés" mint te hiszed.
  Hoztak egy szabályt,ami te szerinted s gyerekedre nézve negatív.
  Ezért vered a tamtamot. S kiáltasz csicskának ki engemet.
  Ezt kivetítésnek hívja a pszichológia.
  Mondtam hogy nem fair.
  Melyik részét nem értetted?
  Esetleg a szövegértelmezéssel és tartalmi mondani valóval is gondjaid vannak?

 • 2017.01.19 12:17:59retinax

  Nincs érettségiző gyerekem, nem vagyok érintett. Az elv zavar, a szabály menet közbeni megváltoztatása.

 • 2017.01.19 12:56:20Mr. Pé

  Az senkinek nem esik le, hogy ha nehezedik egy tárgy, akkor mindenkinek nehezebb lesz, tehát egységesen lejjebb mennek majd a ponthatárok? Mint amikor van két autó. Ha síkon A gyorsabb, mint B, akkor ha ugyanazon az emelkedőn mennek fel, kb ugyanannyival lesz gyorsabb A, mint B.

 • 2017.01.19 14:36:40csakférfi

  Retinax.
  Salamon a példabeszédek könyvében. Így ír .
  "Az együgyűt is bölcsnek hiszik ha hallgat."
  Ráadásul mar annyi törvénymódosítás,kiegészítés,jogszabályváltoztatás történt az oktatásban hogy ezeket követni csak esetlegesen a pedagógusok tudják.
  Te az vagy?

 • 2017.01.19 14:37:57cardiobascuralis

  Mr. Pé:
  Hát te nem nagyon láttál még autót életedben, ugye?
  De legalábbis vezetni biztosan nem vezettél.

  Tudod, van egy szar traktor, tud vagy 35 lóerőt meg sík úton 40 km/h-t, meg mondjuk egy autó, tud 100 lóerőt meg sík úton 200 km/h-t.
  Szerinted egy meredek emelkedőn melyik fog felmenni, nemhogy gyorsabban, de egyáltalán?

  Te hova jártál iskola helyett?

 • 2017.01.19 21:00:46D2

  @csakférfi
  Öhöm. A Dózsa-féle fő értelmi szerzője és feltüzelője nem véletlenül egy Bakócz Tamás nevű érsek volt? De nem gondoltam ilyen messzire, a XIX-XX. század bőven szolgál példát a véleményem alátámasztására.

 • 2017.01.20 05:29:10csakférfi

  D2
  Szóval azt állítod hogy a békés ,írástudatlan, földműveseket az érsek feltüzelte a mindenkori politikai vezetés ellen. Persze jogtalanul. Hisz a feudalista nagyurak épp önszántukból nem nyomorgatták a parasztokat hanem mindenüket megosztották.

  Barátom!
  Ugye te sem gondolod komolyan hogy most nekünk itt ezen a fórumon erről vitát kell nyitni?
  Azért lehet hogy tévedek.
  Állítom tehát a fentieket alapulvéve.
  A tanulás és gondolkodás nem kizárólagos arisztokrata kiváltság.

 • 2017.01.20 12:44:45cardiobascuralis

  csakférfi:
  Bakócz nyomta a reklámokat a tévében a Szulejmán meg a Barátok közt között, a lakótelepi proletárok meg fellázadtak.

 • 2017.01.20 14:37:06csakférfi

  Cardiobasculáris
  :) :) :)
  Speciel ez nem jutott eszembe.Viszont "életszagú".................manapság!
  :)

 • 2017.01.21 12:24:23marczy

  A tanuló dolga, hogy tanuljon. Viszont amikor bekerül az iskolába, fix követelményrendszer van, amit majd az érettségin visszakérnek, és a tanterv is eszerint van összeállítva.
  Na igen ám, de ha az érettségi követelményeken menet közben változtatnak, akkor a tantervet is ahhoz kellene igazítani, és ha már elkezdték a diákok a tanulást, akkor menet közben csak toldozni-foldozni lehet, a tanár és a diák is kapkodja a fejét. Jó ez? Kedves Fidesz, felmenő rendszerről nem hallottak?

 • 2017.01.22 17:23:53ColT

  Mondjuk mi sem készültünk 1 hónapnál többet az érettségire, mert az iskola elvégzése kb. semmiben sem volt az érettségire készülés.
  De azért az felháborító, hogy nem a szokásos módon, évfolyamokat kifuttatva tolják le a változásokat.

  @Gacsaj Pisti : Tudod, kicsit érdemes gondolkodni, és akkor nem írsz ilyen hülyeségeket.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta