SZÜLŐSÉG

10 szó, amit csak csecsemők szülei ismernek

2016. szeptember 16., péntek 14:05 |

A szülővé válás tanulási folyamat: el kell sajátítanunk az alvásmegvonás melletti hatékony létezés képességét, meg kell tanulnunk feltétel nélkül szeretni, és profin pelenkázni minden körülmények között. Emellett a szókincsünk bővítése is elengedhetetlen, hiszen egy csecsemő szüleiként olyan szavakba, kifejezésekbe botolhatunk, amelyeket azelőtt soha életünkben nem használtunk, most azonban akár napi rendszerességgel a szókincsünk részévé válhatnak.

Tudja Ön, mit jelent a kifogó, a koszmó, a tutyi vagy épp a magzatszurok? Fejlessze velünk a szókincsét! Ha babát vár, érdemes megtanulni őket, ha meg épp nem tervez gyereket, jól jönnek majd Scrabble-ben (Szókirakó), amikor az összetett mássalhangzóktól szeretne szabadulni.

Tíz szó, amit csak kisgyerekes szülők ismernek.

1. Bukik, bukás

Természetesen mindannyian tudjuk, mit jelent a bukás, amennyiben épp az államvizsgáról, a síugró bajnokságról, a Forma 1-ről vagy épp a Hitler utolsó napjait bemutató filmdrámáról van szó. De hogyan és miből bukik meg egy újszülött? Csecsemőszlengben a bukás arra utal, amikor evés után a baba gyomrából visszajön egy kis anyatej / tápszer. A hányástól abban különbözik mindez, hogy nem kíséri hányinger, sem öklendezés, és hogy többnyire nem kóros, hanem teljesen normális jelenségről van szó. Emiatt szokás a baba büfiztetésekor textilpelenkát teríteni a vállunkra, hiszen máskülönben a baba lebukhatja a ruhánkat.

2. Cumizavar

A cumizavar azt a problémát jelöli, amikor a csecsemőt cumisüvegből és anyamellből is táplálják, de a cumisüveg miatt elfelejti, hogyan kell anyamellből szopni. A cumisüveg és a mell hatékony kezelése ugyanis más technikát (szájtartást és szívóerőt) igényel, és a cumisüvegből könnyebben kinyerhető a folyadék. Egyes babáknál elég, ha néhányszor találkoznak a cumisüveggel és máris összezavarodnak, míg másokat hónapokig lehet felváltva üvegből és mellből táplálni és mégsem lesz semmi bajuk. A cumizavar megelőzésére úgynevezett szoptatásbarát cumikat és egyéb eszközöket is kifejlesztettek, ezekről korábban írtunk.

shutterstock 153947837

3. Előtej vagy kolosztrum

A szülést követő két-három napban az anyának még nincs teje, ennek beindulásához néhány napra szükség van. Ezalatt az anyamellben néhány csepp, sűrű, sárgás folyadék termelődik, ami azonban a kisbaba számára létfontosságú összetevőket tartalmaz – ezt hívják előtejnek. A benne lévő immunanyagok védik a csecsemőt a kórokozóktól. Összetétele változó, ellenanyagtartalma közvetlenül a szülés utáni órákban a legmagasabb, ezért érdemes mihamarabb mellre tenni az újszülötteket. Utótej létezéséről nem tudunk.

4. Kifogó

A kifogó az, amivel a fürdetés után kihalásszuk a gyereket a vízből. Tényleg. Valójában egyfajta törölközőről van szó, ami azonban nem frottírból, hanem a textilpelenkához hasonló szövésű pamutból készül. Az újszülötteket ezzel szokás megtörölni, mivel könnyen felitatható vele a nedvesség az érzékeny bababőrről.

5. Koszmó

Hangzása alapján valami piszkos dologra gondolnánk, de valójában a koszmónak nincs köze a koszhoz: ez az újszülötteknél viszonylag gyakori fejbőr-gyulladás neve. A jelenség oka a hajas fejbőr faggyúmirigyeinek túlműködése – a koszmó megelőzéséről és kezeléséről itt írtunk.

6. Magzatszurok

A magzat a méhben magzatvizet nyel, és születés után az újszülött baba bélrendszerében még ez a lenyelt magzatvíz van jelen. Ez iszonyú furcsa színű és állagú székletet eredményez, azaz az 1-3 napos újszülöttből zöldesfekete, ragacsos cucc jön, amelyet a népnyelv igen találóan hasonlít szurokhoz.

7. Rácsvédő

A rácsvédővel nem a rácsot védjük, hanem a babát a rácstól: a rácsos kiságyba tett csecsemők ugyanis hajlamosak elkúszni a rácsig és puha kis fejüket a kemény rácsnak nekinyomni. A babafej védelmében ezért az előrelátó szülők puha textilből készült falvédőszerű anyagot köthetnek a rácsra. A rácsvédőt (és minden egyéb, gyerekneveléssel kapcsolatos témát) illetően nagyjából két tábor létezik: akik szerint rácsvédő nélkül ágyba tenni a babát életveszélyes; és akik szerint a rácsvédő életveszélyes, mert alá szorulva megfulladhat a baba.

8. Rugdalózó, napozó

Valószínűleg mind tudjuk, hogy ez valami csecsemő-ruhadarab, azonban bevallom, első gyermekem születése előtt nem voltam tisztában a rugdalózó, a body és a napozó közötti különbségekkel. Ezen segítünk most. A rugdalózó olyan, többnyire pamut kezeslábas, amely a baba lábát és lábfejét is takarja. Többnyire elöl, ritkábban hátul, patentsorral gombolódik, többnyire hosszú ujjú. A napozó ezzel szemben rövidujjú vagy ujjatlan és a baba lábán is rövidnadrágszerűen végződik, térd alatt a lába meztelen. Értelemszerűen az időjárásnak megfelelően variáljuk a kettőt.

shutterstock 397223029

9. Szélcső

A szélcsőnek nincs köze a szélcsatornához és a szélzsákhoz sem, van azonban köze a hasfájáshoz. A puffadt, a bélgázoktól vagy széklettől megszabadulni képtelen csecsemő szenvedéseit enyhíthetjük azzal, ha a fenekébe dugunk egy kifejezetten e célra gyártott, néhány cm hosszú, piros, gumi csövet. A szélcső használatáról megoszlanak a vélemények, a gyerekorvos csak indokolt esetben és kellő óvatossággal ajánlja.

10. Tutyi

Bevallom, sikerült egészen az óvodás korig felnevelnem egy gyereket anélkül, hogy tudtam volna, mi az a tutyi, pedig, mint kiderült, neki is volt ilyenje a megfelelő életkorban. A tutyi az a cipő, aminek nincs rendes cipőtalpa, csupán szövetből vagy bőrből készült talpa van, mivel olyan babákra adjuk rá, akik még nem tudnak járni; esetleg már járni tanuló babák beltéri szettjének részét képezheti. Népszerű viseletről van szó: világmárkák, mint a Dr. Martens vagy az Ugg is gyártanak tutyit. Valójában egyes vidékeken minden (felnőttek számára készült) talpalatlan zárt lábbelit régies nevén tutyinak hívtak, ma már inkább csak a csecsemőöltöztetés területén használatos a kifejezés.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta