SZÜLŐSÉG

Gandalf és Frodó is lehet a gyerek neve

2016. augusztus 14., vasárnap 08:05

Nemrég megnéztük, hogy milyen névadási lehetőségeik vannak azoknak a Fantasy-rajongó szülőknek, akik kislányt várnak. Akkor az amerikai utónév kínálatot próbáltuk magyarítani több-kevesebb sikerrel, és találtunk is egy csomó jópofa/bizarr lehetőséget. Ugye nem gondolták, hogy félbehagyjuk a dolgot, és előbb-utóbb nem térünk rá a fiúnevekre?

Most azonban hagyjuk a dekadens nyugatot, és koncentráljunk egyenesen a Magyarországon is anyakönyvezhető utónevekre. Gyermeklelkű, és fantasy-rajongó olvasóink nem fognak csalódni.

Tudta-e ön, hogy fiúgyermekét minden további nélkül nevezheti Frodónak, vagy akár Gandalfnak is? A Gyűrűk ura rajongói, úgy látszik, alaposan odatették magukat, és kijárták ezeket a lehetőségeket az MTA illetékes bizottságánál. A tiszta szívű hobbit és a roppant mélységeket és magasságokat megjárt mágus mellett az esendő emberről, Boromirról is elnevezetik a fiukat, akik erre vágynak.

shutterstock 253129186

Az mondjuk annyira nem meglepő, hogy sem a Gollam, sem a Szméagol nem szerepel az anyakönyvezhető utónevek listáján (ennyire azért már tényleg erős lenne kitolni a gyerekkel), de azt többen nem értjük, hogy a Legolas (magyarul Legolász?) név vajon mit vétett, hogy senki sem akarta még a fiára aggatni?

Sajnos a Trónok harca-rajongóknak nincs túl sok jó hírünk, akárhogy néztük, a Jánoson és a Sándoron kívül nem találtunk más lehetőséget, ezeket is ékezettel, viszont ezekből senki sem fog kapcsolni, hogy miért hívják így a gyereket, szóval nem is olyan érdekesek.

Bran nevét esetleg Brendonként lehet a gyermeknek ajándékozni (bár nekem erről a babaáruház hamarabb eszembe jut, mint a varg képességű Stark gyerek). Aki meg a Dorne-iakkal szimpatizál, a csúf véget ért Oberin herceg után próbálkozhat az Oberonnal, ha így is tetszik. Ha nem, nem, más nincs sajnos, pedig a Tyrion elég ütős lenne. Theon, Tywin sincs.

Direkt gyúrtam az Éhezők viadalára, hátha a Peeta megfelelője anyakönyvezhető mondjuk Pita formájában, végül is egy pékhez jól illik a név, de sajnos csalódnom kellett.

Innen ugrottunk az animációs filmekre, megkértem a gyerekeimet, hogy kezdjenek el neveket sorolni, én pedig megkeresem az utónév listán. Hablaty, Fogatlan és Takonypóc jutott az eszükbe először, kár a gőzért.

Aladin viszont simán lehet a gyerek, és Némó is, a halmozottan hátrányos helyzetébe belenyugodni nem akaró kis bohóchal után. Már amennyiben valakinek ez a vágya. A Jégvarázs-rajongóknak is jó hírünk van, vagyis ahogy vesszük: a rénszarvas, Szven neve anyakönyvezhető Magyarországon, a gazdája (barátja) pedig szintén, ami Kristóf lehet magyarítva.

A végére pedig három extra jó hírt kaptunk: a Reszkessetek betörőkből Kevin minden további nélkül választható, aki pedig nem tudja feledni a Szeszélyes évszakokat, koszorús költőjük, Glázser Bozsó után szintén elnevezheti a kisfiát. És a Semjén is egy létező férfi utónév, bár ez már tényleg akkora kitolás, hogy ennyire gonosz egy szülő sem lehet.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.08.14 09:54:26nagyonanyuka

  Nem csak Amerikából importált, hanem ősi magyar keresztnevekkel is ki lehet tolni a gyerekkel. Pl. amikor a Bor család sarjait Virágnak és Ivónak nevezik el... Vagy ott van Dr. Végh Béla...

 • 2016.08.14 15:19:55gchg

  Falábú Orgona. Valós név, nem vicc.

 • 2016.08.14 21:30:38sunny_days

  a hagyományos nevek között is van egy csomó, amitől rosszul vagyok.
  A György tetszik, de a Györgyi szerintem igazi kitolás a Gyöngyvér. Belegondolt már valaki, milyen gáz a Gyöngyvér?
  Nagyon menő mostanság a Botond, pedig csak egy betű különbség, és máris bolond. Töretlenül népszerű a Zsófi, pedig a becézése Zsófika (nem túl gusztusos). Húsz éve mindenki hülyének nézte volna azt, aki a gyerekének a Csenge vagy a Kincső nevet adja, ma meg Dunát lehet ezekkel rekeszteni. Száz éve nem számított szokatlannak a Manó, Leó, ezektől tényleg annyival rosszabba Frodó, hogy érdemes cikket szentelni annak, hogy szörnyülködjenek rajta? Nevezné ma bárki a fiát Manónak (azokon kívül, akik születése előtt Pocaklakóznak, utána meg Manócskáznak)?

 • 2016.08.15 03:43:54Csillámdementor

  Rézműves Ronaldo és Kolompár Nejmár mindent visz.

 • 2016.08.15 08:02:05bzt

  Fiam az első Gandalf magyarországon, tavasszal múlt 17 éves ;)
  Nem volt nehéz az MTA-nál elintézni.

 • 2016.08.15 19:12:50Málnapálinka

  sunny_days
  Én Zsófi vagyok, eddig mindenki azt mondta, hogy nagyon szép név, becézgetni meg senki nem szokta - minek, ha csak hosszabb lesz, mint az eredeti? :D

  Amúgy lehet, hogy most meghökkentőek a Tolkienes nevek, de ha belegondolunk, a Tünde is egy kreált név, szerintem Tolkien van olyan szinten irodalmilag, mint Vörösmarty, hogy az általa használt nevek valódiak lehessenek. Nincs ebben semmi extra.

  A Tywin pl borzalmas lenne, hiszen csak fonetikusan írható. Ki adna már olyan nevet, hogy Tájvin? :D

 • 2016.08.15 22:56:13Proxy5

  Fiam Manó keresztnevet kapta, 17 évvel ezelőtt, és nem ezt hanem a Xavért kereste az anyakönyvező hölgy. :)

 • 2016.08.16 08:52:21Figyel Castro

  @bzt: szegény, a neve vagy a szülei miatt piszkaljak tobbet?

 • 2016.08.16 10:15:04bzt

  @Figyel Castro: Büszke a nevére, és tán ránk is, eddig nem reklamált ;)

 • 2016.08.16 12:02:46zizi77

  Manga Luca, szegêny néni még a 20-as években született.

 • 2016.08.16 12:21:13evodia2010

  Csák Norisz, Rozsdás Mercedes stb.

 • 2016.08.16 19:01:37Gabor Jeges

  és Voldemort?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta