SZÜLŐSÉG

Szomorúak és stresszesek leszünk a sok telefonozástól

2016. augusztus 10., szerda 18:50

Ha van okostelefonunk, vagy legalább láttunk már okostelefonozó személyt, akkor tudjuk, hogy a kütyü használata általában egy jellegzetes testtartással jár. Az ember lehajtja a fejét, picit előrehajol és enyhén görnyeszti a vállait. A testtartás annyira tipikus, hogy ha telefon nélkül, csak simán a tenyerünket maguk elé tartva eljátsszuk, biztos, hogy minden külső szemlélő rá fog jönni, mit akarunk mutatni.

Természetesen ez egy teljesen egészségtelen testtartás, egy idő után beállnak a nyak- és vállizmaink, aztán öregkorunkra járhatunk a gyógytornászhoz meg a gyógyfürdőbe. A fizioterapeutáknak már külön szavuk is van a dologra, iHunchnak (kb: iGörnyedés), text neck-nek (kb. sms-nyak) is hívják, Amy Cuddy harvardi professzor pedig iPosture-nek (kb: i-tartás) nevezi.

A szomorú testtartás pedig szomorúságot okoz

Közismert, hogy az egyes érzelmi állapotokhoz tipikus mimika és gesztusok tartoznak: ha jó kedvünk van, felemelt fejjel mosolygunk, ha szomorúak vagyunk, akkor meg összegörnyedten sírunk. Az sem teljesen mai felismerés, hogy mindez egy kicsit visszafelé is működik: egy klasszikus pszichológiai kísérletben például vicces filmet nézettek a résztvevőkkel, miközben a csoport egy része keresztben egy ceruzát tartott a foga között. A ceruza tartása mosolyhoz hasonló pozícióba rendezte a száj körüli mimikai izmaikat (vagyis csak félmosolyba, teljes mosolyhoz a szem körüli izmok is kellenek). Még ez is elég volt ahhoz, hogy a ceruzás, műmosolygó csoport utólag viccesebbnek ítélje meg a filmet, mint a ceruzamentes.

shutterstock 337184561

A jelenséget tapasztalati úton a színészetben is használják időnként: a megfelelő testtartás ugyanis segítheti a színészt a színpadra lépés előtt a megfelelő hangulatba kerülni. Vagyis, ha a színész épp egy tragikus szerepet játszik, de épp nagyon feldobva érkezik a munkába (mert megkérték a kezét vagy nyert a fociválogatott), akkor segít az „elszomorodásban”, ha egy pár percig összegörnyedten, lehajtott fejjel üldögél. A mimika és a testtartás ugyanis segít előhozni a hozzájuk tartozó hangulatot, érzelmet.

Önbizalomhiány, stresszérzékenység

Egy tavalyi kutatás során a részvevőket két csoportra osztva arra kérték őket, hogy üljenek összegörnyedten vagy épp egyenes tartással. Ezután egy színlelt állásinterjún kellett részt venniük (a Trier Szociális Stressz Teszten, amit a pszichológusok sok éve használnak, ha kísérleti körülmények között embereket kívánnak stresszelni).

A görnyedten ülő csoport sokkal jobban kikészült a stressz-teszten: kevésbé érezték magukat magabiztosnak, jobban szorongtak és rosszabb volt a hangulatuk a feladat során. Amikor a válaszaikat nyelvi szempontból elemezték, kiderült, hogy sokkal több negatív kifejezést használtak azokhoz képest, akik előtte „rendesen” ültek.

Memória, önérvényesítő képesség

A görnyedés a kutatások szerint a memóriánkat is torzíthatja. Egy néhány évvel ezelőtti kísérletben depressziós betegeket ültettek görnyedt vagy egyenes testtartásokba és így kellett szólistákat tanulniuk. A listán negatív és pozitív jelentésű szavak is voltak. Az utólagos visszakérdezésnél kiderült, hogy a görnyedtek sokkal több negatív szóra emlékeztek, mint pozitívra. Vagyis elképzelhető, hogy több rossz hírre fogunk emlékezni, ha telefonról olvassuk az internetet.

Amy Cuddy és kollégái a kütyük önérvényesítő képességünkre gyakorolt hatására voltak kíváncsiak, ráadásul azt is megnézték, önmagában a monitor, vagy pedig tényleg a testtartás felelős a hatásért. Ehhez négyféle eszközt adtak a résztvevőiknek: vagy egy okostelefont, vagy tabletet, vagy laptopot, vagy asztali gépet. ezen kellett feladatokat megoldaniuk, de amikor végeztek a feladattal, nem jött szólt nekik senki, hogy felállhatnak és elmehetnek: a kísérletvezetők épp arra voltak kíváncsiak, hogy a tesztalany mennyi idő után „szedi össze a bátorságát” és szól a kísérletvezetőnek, hogy akkor most már menne.

Az eszköz mérete pont fordítottan aránylott az eltelt idővel: vagyis az asztali gépnél ülők viszonylag hamar felemelték a hangjukat, a telefonosok meg sokáig vártak, mire meg mertek szólalni. A szakemberek szerint mindez arra vezethető vissza, hogy a görnyedt testtartás az önbizalmunkat, így az önérvényesítő képességünket is rontja. Talán nem véletlenül mondjuk azt magyarul a jó önérvényesítőre, hogy „kiáll” magáért.

A szakemberek szerint annál görnyedtebb a testtartásunk, minél kisebb az eszközünk. Vagyis a legdepressziósabbak az okostelefonozástól leszünk – akkor már egy laptop is sokkal jobb, az asztali gép meg egyenesen szuper. Persze a legjobb, ha az összes helyett inkább sportolunk a természetben. De legalább néha nézzünk fel, egyenesedjünk ki és nyújtózzunk...

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta