SZÜLŐSÉG

Jó tanuló helyett vállalkozót neveljen a gyerekből!

2016. augusztus 2., kedd 10:00

Béna a gyereke franciából? Hadd legyen az, és az ég szerelmére, nehogy franciatanárt fogadjon neki, aki korrepetálja! Helyette figyeljék meg inkább, hogy miben ügyes, és azt a tulajdonságát fejlesszék. Legalább is ezt tanácsolja Cameron Herold, sikeres amerikai vállalkozó TED előadásában. Attól még, hogy a gyerek figyelemzavaros, bipoláris, vagy hiperaktív, és rossz tanuló, még simán lehet sikeres vállalkozó, aki nem bérrabszolgaként dolgozik másoknak, hanem ő ad munkát az embereknek, mert ügyesen tud pénzt keresni.

Herold szerint az oktatási rendszer és az egész világ azt sugallja a gyerekeknek, hogy tanuljanak jól, és legyenek orvosok, ügyvédek, mérnökök. Ez nem baj, de mi van azokkal, akik egyáltalán nem jó tanulók, és nem kerülnek be a főiskolára, egyetemre? Nos, egyáltalán nincs veszve semmi náluk sem, ha megvannak a képességeik, lehetnek vállalkozók, kereshetnek pénzt és adhatnak munkát másoknak.

cameron herold flickr
Fotó: Nate Pesce / Cameron Herold / flickr

A vállalkozók azok az emberek, akiknek ha van ötletük, egy szenvedélyük vagy csak látják, mire van szüksége a világnak, akkor eldöntik, hogy nekiállnak és árkon-bokron át végigviszik azt. Maguk köré gyűjtik azokat az embereket, akikkel közösen valóra tudják váltani az ötletüket.

Ezért, ha a gyerekben ott van a vállalkozói hajlam, azt a szülőknek segíteniük kell kibontakoztatni, ugyanúgy, mintha mondjuk, a matekot vágná csípőből. Mennyivel jobban néz ki, hogy növekszik a gyerek üzlete, ahelyett, hogy az állami segélyre várna, mert nem volt jó tanuló, és „nem lett belőle semmi”! Egy igazi vállalkozónak Herold szerint nem is kell jó tanulónak lennie. Majd a jó tanulók fognak az ő cége alkalmazottaiként könyvelni, tervezni, tolmácsolni. 

De miért egy jó állás mindig a cél?

Jelenleg azt tanítjuk a gyereknek, hogy mit ne csináljon. Ne üss, ne rúgj, ne káromkodj! Megtanítjuk nekik, hogy keressenek egy jó iskolát, aztán egy jó állást. Tulajdonképpen az egész rendszer úgy van kitalálva, hogy alkalmazottakat képeznek a nagyvállalatoknak.

Pedig ezeket a vállalatokat is néhány kivételes ember építi fel, akiknek volt vállalkozó kedvük.  

Heroldnál egyébként a figyelemzavar 19 típusából 18-at diagnosztizáltak. A figyelemzavart és a bipoláris zavart a cégvezetők betegségének is nevezik, a Netscape mindhárom alapítójának, és Steve Jobsnak is volt. Ennek ellenére, ha ugyanezt diagnosztizálják a gyereknél, rögtön beadják neki a Ritalint, és leszidják, hogy ne legyenek már állandóan ötletei.

A vállalkozó olyan személy, aki szervez, vezet, és vállalja az üzlettel járó kockázatot. Sokat hallani arról, hogy ez vajon nevelés vagy természet dolga. Herold szerint a kettő együtt: őt vállalkozónak nevelték, de a képességei is megvannak hozzá.

A nevelés fontos

„Nem is volt választásom, mert már egészen fiatal koromtól fogva erre neveltek. Az apám elfogadta, hogy nem illek abba, amit az iskolában tanítanak nekem - és már fiatalon elkezdett az üzletre nevelni. Úgy nevelt mindhármunkat, hogy irtózzunk a gondolattól, hogy alkalmazottak legyünk, és az lelkesítsen minket, hogy vállalatokat alapíthatunk és másokat alkalmazhatunk.”

Hétévesen már vállfákat árult a tisztítóknak, amiket házaktól gyűjtött össze. Aztán rendszámtábla előlapokat. Aki nem vett a két autójára négyet, annak eladott egyet, hogy kipróbálja. Rájött, hogy az emberekkel lehet tárgyalni. Tízévesen képregényekkel üzletelt, a szegény gyerekektől megvette olcsón, és a város másik végén, a gazdag gyerekeknek eladta drágán. Ekkor azt is megtanulta (mivel megverték érte), hogy soha ne adja ki a forrását.

Aztán újságkihordó lett, a munkára felvett maga helyett egy fiút, ő pedig a pénzt és a borravalót begyűjteni járt a házakhoz. Dolgozott fűnyíróként, és ő szerezte be hétről hétre a bridzselő hölgyek üdítőjét. Akkor rájött, hogy meg kell becsülni az állandó megrendelőket.

shutterstock 86551375

Az állandó jövedelemtől ellustul az ember

Azt viszont sosem várta, hogy rendszeres fizetést kapjon valahonnan. A golfpályán arra vállalkozott, hogy egy magas dombra felhordja azok táskáját egy dollárért, akiknek nem volt hordárjuk. Mások öt órát dolgoztak tíz dollárért, ő ugyanezért egyet. Megtanulta, hogyan lehet gyorsabban megkeresni a pénzt.

A gyerekeit is így neveli: rendszeres zsebpénzt nem ad nekik, de ha találnak maguknak munkát a ház körül, akkor letárgyalják, hogy mennyit kapnak érte, ha elvégzik. Az így megkeresett pénz felét pedig megtakarítják, hét- és kilencévesen már van befektetési brókerük, aki a pénzüket forgatja.

A vállalkozói tulajdonságokat otthon is meg lehet tanulni

Herold szerint a vállalkozónak fontos tulajdonsága, hogy tudjon beszélni mások előtt. Meg kell tanítani őket arra a mindennapi életben, hogy ki a rossz vevő, és ki a rossz alkalmazott. Ha étteremben járnak, meg kell mutatni, hogy mi jár a rossz kiszolgálásért.

Meg kell tanítani, hogy a kinőtt játékait - felnőtt segítséggel - eladhatja internetes piactereken, és a pénz felét szintén megtakaríthatja.

Van néhány vállalkozói tulajdonság, amire nevelni lehet a gyereket: kitartás, vezetői készség, önelemzés, egymásrautaltság, értékek. Ezeket mind meglehetnek egy gyerekben, a szülő pedig segíthet neki, hogy fejlődjön.

A teljes előadást itt nézhetik meg magyar felirattal. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.08.02 11:23:31abcd1234

  "akiknek volt vállalkozó kedvük". Nos nekem pl. nincs, nagyon nincs. Sokan vannak ezzel így. Vezető sem szeretek lenni, jobban szeretem, ha nem másokat kell irányítanom, hanem magamat fejlesztem, hogy az elvárt célokat megvalósítsam.
  Nekem sokkal többet ér egy napsütéses délután a természetben nincstelenül, mint hogy sikeres üzletet és infarktust kapjak gazdagként. A tisztességről nem is beszélve. Nem tudnék lefeküdni azzal a tudattal, hogy nekem abból van vagyonom, hogy másokat hülyének nézek és nem osztom vissza bér formájában a nyereséget. Mert azért lássuk be, erről szól egy jó ötlet, egy vállalkozás és nam arról, hogy a dolgozóinkat, a mellénk álló, nekünk dolgozó embereket boldoggá tegyük!

 • 2016.08.02 11:48:44nyüff

  És ha mindenkiből vállalkozó lesz akkor ki fog neki dolgozni?

 • 2016.08.02 13:01:25Almandin

  Abban nagyon jó az illető meglátása, hogy a mai iskolarendszer alkalmazottakat nevel. Ennek az az oka, hogy a mai iskolarendszer alapjai a 19. sz. során alakultak ki, amikor a gyáriparba kellett a sok engedelmes droid.
  Az apja jól tette, hogy vállalkozói szemléletet nevelt bele. Azzal viszont nem értek egyet, hogy valaki szándékosan olyanra neveli a gyerekét, hogy ne legyen alkalmazott. Az élet hozhatja még olyan helyzetbe, hogy rákényszerül alkalmazotti státuszt vállalni. Az igazán életrevaló ember rugalmasan képes alkalmazkodni, ha vállalkoznia kell, azt is képes csinálni, de az alkalmazotti helyzetben is képes meglenni.

 • 2016.08.02 13:02:47retinax

  Nem kell, hogy mindenki vállalkozó legyen. Munkásokra is szükség van. De ha nem lennének vállalkozók, kinek dolgoznának a munkások?

 • 2016.08.02 13:16:40kacsa.

  1. Nem a tantárgyaknak kell tanulni (ideális esetben), hanem azért, hogy a későbbi életünkhöz legyen olyan tudás, amiből tudunk építkezni. A franciás példa helyére mondjuk behelyettesíthetjük a matematikát is, aminél ha valaki nem ismeri az alapokat, akkor erősen bukó bármilyen vállalkozás. Nem azt mondom, hogy bele kell verni mindenkibe az integrálást, de a kamatos kamat ismerete bárkinél jól jöhet az életben.

  2. Alkalmazottakra és vezetőkre is szükség van. Viszont akit úgy nevelnek, hogy nem képes alkalmazottként dolgozni, akkor eléggé beszűkülnek a későbbi lehetőségei. A másik, hogy aki képtelen alkalmazottként dolgozni az az együttélés többi területén mennyire állja meg a helyét. Képes-e másokhoz alkalmazkodni mondjuk egy társasházban stb.

  3. Volt olyan munka a felsorolások között, aminél nekem a "kizsákmányolás" szó jutott az eszembe. Lehet, hogy anyagilag megéri, de én nem nevelném a gyerekemet ilyen vadkapitalista szemléletre.

 • 2016.08.02 13:22:26andrxe

  @abcd1234 tényleg a vállalkozó csak csaló, tolvaj, munkamániás állat lehet? élveznéd a napsütést nincstelenül? gratulálok. Nem minden vállalkozó akar lenni a Wall Street farkasa. Lehet, hogy pont a napsütést szeretné élvezni, de a napi feladatokat ügyesen megcsinálta 4 órában és most már van ideje sütkérezni, esetleg gyerekeivel játszani. csak nem nincstelen, jut neki és gyerekeinek amennyi kell. de van annyi esze és bátorsága (főleg ez kell, egy közepesen jó ötlet mellé), hogy olyat csináljon amit szeret és megkeressen magának annyi pénzt hogy ne kelljen minden nap 8-9-10 órát melóznia.
  és ez a cikk leginkább arról szól, hogy ne csináljunk rabszolgát a gyerekünkből ha már egyszer kiderült róla, hogy nem lehet orvos vagy ügyvéd, mert valami oknál fogva nem képes ennyit ülni és tanulni.
  másrészt, USA-ban valóban mindenért gyógyszereznek embereket, itthon alig ismerünk figyelem zavaros gyereket, ilyen probléma nincs "gyerek szimplán hülye" és pont. le van írva egy életre.

 • 2016.08.02 13:37:10Almandin

  Nekem is az jutott az eszembe, hogy aki élvezné a napsütést nincstelenül, az nem tudja, mi a nincstelenség. Megnézném, mennyire élvezné, ha éhes lenne, talán a napfénnyel jóllakna? Esetleg odamehetne a hajléktalant megkérdezni, hogy élvezi-e, hogy egész nap kint lehet a napsütésben. Elegem van a "nekem egyáltalán nem fontos a pénz" című álszentségből. Ezt általában stabil középosztálybeliek szokták mondogatni, a fűtött szobából, jóllakva.

 • 2016.08.02 14:31:42G777

  Ezek alapján erősen necces példaképként állítani ezt az embert. Nekem az inkább szánalmas, hogy pénzéhségében gyerekkorában a szomszédoktól ezer (!) ruhaakasztót lopott, meg később is félig szürke kiskapukra játszott. Nem végezte el a tanulmányait, de ez nagyon más, mint amikor fiatal programozók, IT szakemberek diploma helyett céget alapítottak. Itt inkább szerencséje volt, hogy a szürkezónából lavírozva ma már gazdag emberként tud okosakat mondani. Tízből kilenc esetben meg illegális nepperkedés lesz a vége ennek és irány a börtön. Volt egy hasonló srác húsz éve az egyik első Friderikusz showban, ő konkrétan börtönben kötött ki. Elég iskolázatlan "vállalkozó" van már Magyarországon, szerintem meg inkább tanuljon az a gyerek és legyen meg az alapműveltsége, amiből szorgalommal, tisztességesen fog vagyont szerezni.

 • 2016.08.02 16:27:33szabfer

  Ez a téma nekem örök dilemma. Én klasszikus kispolgár vagyok, szeretem hogy havi fixem van, hogy este fél5kor leteszem a lantot és másnap reggel 8-ig eszembe se jut a munka.
  Szeretem ha a hétköznapok rutinosa telnek, reggel 7kor vonatra szállok, 8ra beérek, elfogyaztom a kedvenc pogácsámat, majd dolgozni kezdek....

  Viszont irigylem azokat akik pörögnek, ötletelnek, van saját cégük, maguknak a főnökei... a baj az, hogy sok olyat látok, aki ilyen ugyan, de nem lesz sikeres startup vállalkozó, egyik napról a másikra él, hol dőzsöl hol meg viszik el a tetőt a feje fölül...

  Értem én hogy van pár gazdag ember aki bipoláris meg figyelemzavarban szenved, de gaynitom hogy azilyen próblémákkal küzdő emberek 99.999%-a NEM lesz milliárdos.

  Na mind1, nemtudom mi lesz a fiamból, de örülnék jha kijönne belőle vmi kreatív géniusz.

  Az ötleteknek örültem, de az konkrétan nem tetszik, hogy a házimunkát akkor végzi el a gyerek ha pénzt kap tőle...

 • 2016.08.02 16:29:39szabfer

  Amúgy meg azért azt fontos tudni, hogy a gazdag emberek 95%-nak volt/van felsőfokú képzettsége. Igen van 1-2-3 nagy név aki enélkül is sikeres lett, de statisztikailag ők a kissebbség. Szóval a lógás az nem predesztinál milliárdosnak.

 • 2016.08.02 17:29:58Nagymoli

  Nem az állandó jövedelemtől, hanem az állandó minimum megélhetéshez szükséges jövedelemtől lustul el az ember. És elfásul, nem ellustul....

 • 2016.08.02 17:41:08Amusing

  itt nem feltétlen azon van a hangsúly, hogy milliárdos legyél, hanem hogy ne mástól várd a csodát, hogy mondja meg mit csinálj, hanem legyen önálló gondolatod, amit meg mersz valósítani! Nem kell hogy mindenki diplomás legyen, anélkül is lehetsz ember

 • 2016.08.02 18:06:05de Karatna

  Az egész ami itt áll egy baromság!
  A szerző gyereke valószínű szarul tanul, nincs sok esze, de így próbálja magát megnyugtatgatni!
  Önámításhoz mindenkinek joga van.

 • 2016.08.02 18:51:37Bambano

  jól van ez így. a tömegeknek a vállalkozói lét nem passzol, nekik megfelel a mostani iskola. a zseniket meg a mostani iskolák sem tudják elrontani, tehát nekik mindegy, milyen a suli. vagyis a mostani suli jó ebből a szempontból nézve.

 • 2016.08.02 19:17:06Bambano

  jó ez az előadás... legyél vállalkozó, kereskedj, például 18 féle zavar elleni gyógyszerrel és add el azoknak, akik szintén vállalkozók akarnak lenni és szedáld le őket...

  mikor jön el az az idő, amikor nem üzlet újabb mentális betegséget "felfedezni"?

 • 2016.08.02 20:04:25fenrirr

  Azért az ilyenekről mindig a survivor bias jelenség jut az eszembe, azaz pl. előtérbe tolják az olyan sikeres és gazdag embereket, és zseniket, akik rosszak voltak suliban, és/vagy viselkedési zavarokkal küzdöttek, majd példaképnél állítják őket, hogy lám nem kell suli vagy diploma a sikerhez. Azt elfelejtik megemlíteni, hogy ez egy torzított minta vételezés, és nem mutatják be a maradék 99,9%-ot akik ugyanilyen problémákkal semmire nem vitték, vagy bűnözők lettek, illetve nem veszik elő, hogy a legtöbb gazdag ember mégiscsak felsőfokú végzettséggel rendelkezik, vagy rendkívüli képességű (és emellett tanult ) IT-s.

 • 2016.08.02 21:21:14Visceroid

  "Jó tanuló helyett vállalkozót neveljen a gyerekből!"

  Minden ilyen motiváló írás alá oda kellene írni, hogy "ez egy hirdetés, nem minősül ajánlattételnek". Orbánisztánban élünk, könyörgöm. Itt felesleges vállalkozó kedvűnek lenni, mert vállalkozást csak csókos indíthat. Mindenki más bizony beáll a sorba, és ha szerencséje van dolgozhat látástól mikulásig, míg bele nem döglik. A szerencsétlenje pedig csak beledöglik. Ámerikában, vagy esetleg a szoci éra alatt születhettek még volna hasonló (átverő) jellegű írások, jelen viszonyok között ezen viszont csak röhögni lehet.

 • 2016.08.02 21:21:43Bambano

  fenrirr: a legnagyobb cégek legtetejéről válogatva az derül ki, hogy azok a főnökök, akik maguk lapátolták össze a céget (nem választották őket vezérnek), azok közül soknak nincs megfelelő iskolája, viszont erősen gátlástalanok. A nagyok igen gyakran úgy lettek "enterpreneur"-ök, hogy simán ellopták mások szellemi termékét, átcsomagolták és eladták a tömegeknek.

  ezt se jó igazán reklámozni.

  a fickónak abban van kis igazsága, hogy a jó vállalkozót jellemző tulajdonságok közül van, aminek mindenki hasznát venné és azokat erőltetni kellene az oktatásban.

 • 2016.08.02 21:28:06ghck

  "az konkrétan nem tetszik, hogy a házimunkát akkor végzi el a gyerek ha pénzt kap tőle"
  Nem jól érted. Ha a gyerek TALÁL MAGÁNAK (!!!) munkát, arról kezdhet tárgyalni. Nem arról van szó, hogy kiküldöd vele a szemetet, és nem viszi ki, ha nem fizeted meg. Természetesen kiviszi. De ha kitalálja, hogy: "apu, kipucolom az alufelnidet ott, ahol a mosó nem tisztította meg, OK? Az emberek látni fogják az autódon, hogy milyen igényes vagy, hogy odafigyelsz a részletekre! Megér ez neked egy huszast, ugye?" Akkor keresett egy kis pénzt...

 • 2016.08.02 21:35:23R2D2 & C3PO

  Nyüff:

  Nagyvállalkozó > közepes alvállalkozó > kis (mikro) alvállalkozó > egyéni vállalkozó.

  Van olyan cég, ahol összegyűjtik partnerként a kisvállalkozóikat; például az összes nagy könyvvizsgálócég (bár ezeknek vannak alkalmazottaik is, nem csak a partnerek.)

  Valamint az alkalmazottakból is lehet vállalkozó, a tőkét össze is kell ám gyűjteni... A tapasztalatokról (pl. ki a jó alkalmazott!), kapcsolati tőkéről nem is beszélve!

 • 2016.08.02 21:45:12R2D2 & C3PO

  Egyébként ez nem újdonság. A Waldorfot pl. konkrétan e célból hozták létre... Aztán itthon pont az ellenkezőjére fordult...

  Másrészt, vártam volna valami eredeti ötletet. Sajnos mind unalomig ismételt...

  Végül pedig. Talán pont arra kellene fókuszálnia minden szülőnek, hogy a gyereke nem az iskolai előmenetelnek megfelelően fog élni! Egy jó tanuló alkalmazottként fog tengődni, de még sok pénzért is csak egy rabszolga lesz!!! Míg a rossz tanulókat nem feltétlenül kell leírni, hiszen nem biztos, hogy az iskola által mért területeken képes nagyra vinni. Emiatt teljesen fölösleges az értelmetlen dolgokkal nyüstölni, bíztatni kell és segíteni neki, hogy megtalálja a "kiskapukat"!

 • 2016.08.03 09:29:02Hans von Nürnberg

  [link]
  "...a terrorizmus akkor fokozódik, ha nincs más lehetőség, és amikor a pénzt bálványozzák az ember helyett,
  amikor azt helyezik a világgazdaság középpontjába. "Ez a terrorizmus első megjelenési formája.
  Ez az alapvető terrorizmus az emberiség ellen. Beszéljünk inkább erről"

 • 2016.08.03 10:01:35pityókabor sommelier

  "kIzsákmányolás", "vadkapitalizmus", "hülyének néz", "pénz bálványozása", "lopás" Jéézusom!

 • 2016.08.03 11:29:10cirrmurr

  Nagyon jó cikk. Megjegyzem alkalmazottként is lehet infarktust kapni szarpénzért csicskaként más terveinek megvalósitása közben.

  20 éve jöttem rá hogy napi 4 óra munkával is megkeresem az akkori pénzem 2,5xesét ha vállalkozóként dolgozom, és lefaragom a multicéges hülye sallangokat....:-)

  Általában a szarulfizetett alkalmazottak nyugtatják-hazudják maguknak hogy "becsületes munka" mert bezzeg én megizzadok a pénzemért" meg hivatás" stb stb. Én ugy vagyok vele hogy férfiként az a hivatásom hogy a családom jobban éljen és a lehető legtöbb minőségi időt töltsem velük, tehát nem 10 óra munka után halál fáradtan hazaesve kuss adjákaját, megyek aludni életforma. ÉÉÉS bejött -)

 • 2016.08.03 13:08:31Mogyoró007

  Belőlük lesznek a takarítók, kukások, stb (persze van elhanyagolható mennyiségű kivétel).. Hajrá!

 • 2016.08.03 15:07:45cirrmurr

  de Karatna Nem a szerző gyerekéről szól a videó hanem saját magáról ..és neki bejött. Tényeket ir nem véleményt.

 • 2016.08.03 15:45:00RedCarp87

  Már ezt is megmondjátok hogy ki mit neveljen a gyerekéből ti nyomorult libsi férgek?

 • 2016.08.03 16:36:31cirrmurr

  RedCarp87 Már a 19. századtól eldöntötték a gyáriparosok hogy melós kell nekik meg az ahhoz kapcsolódó minimális mennyiségű orvos oktató, mérnök stb. Ebből kinál kitörést ez a videó.

 • 2016.08.03 17:11:54kvp

  Megneztem mivel foglalkozott korabban. Megbizott vallalatvezeto (alkalmazott) volt egy szemetszallitasi cegnel. Azota pedig vallalkozast tanit es eloadasokat tart. Gyakorlatilag egy viszonylag jol fizetett standup-os aki viccek helyett el tudja hitetni magarol, hogy ert valamihez. Ez is tehetseg kerdese, de ha mindenki masokbol akarna elni, lehetoleg munka nelkul, akkor meg a kobaltanal se jarnank. Persze a legtobb nagytokes is hasonlo kategoria, de ok legalabb ahhoz ertenek, hogy penzt keressenek es nem abbol elnek, hogy eloadasokat tartanak valamirol amit nem csinalnak. (legalabb nem kigyoolajat arul, bar a szukseges tudas es tehetseg kb. azonos mindket esetben)

 • 2016.08.03 20:52:59levento

  A melós boldogul főnök nélkül!De vajon a főnök boldogul e melós nélkül?Megsúgom mindenkinek NEM!!!Még jó hogy vannak ilyen barmok mint én,hogy dolgozok!!!!!

 • 2016.08.04 07:48:53retinax

  Levento: persze. Pontosan fizetésnapig boldogul, de ha nem kapja meg, mihez kezd a "melós"?

 • 2016.08.04 07:50:24GeorgeV

  Megnyugtatok mindenkit, hogy a főnök vállalkozó nagyon jól elboldogul a fent említett "melós" (továbbiakban munkatárs) nélkül is. Sőt! A munkatárs nélkül még a gondja is kevesebb, mert nem kell annak hibáit is javítgatnia. Azonban ahhoz, hogy az üzletet tovább lehessen fejleszteni, szükség van munkatársakra is. Azonban a fizetéseket a nyugat-európai szintekre kellene felvinni, mert akkor a "dolgozgatok" helyett komolyabban meg lehetne követelni a munkamorált. Egyedüli cégként azonban nem tudok magasabb fizetést adni, mert ahhoz a bevételeket is hozzá kellene emelni, az pedig úgy lenne lehetséges, hogy a teljes gazdaságban feljebb lépne a bevétel-bér szint.

 • 2016.08.04 08:18:28Zka

  "vállalkozást csak csókos indíthat"

  Hmm furcsa, aszittem csak bemész az okmányirodába, közlöd hogy vállalkozást indítasz és kész. Nekem így volt, az biztos.
  Viccesek ezek a begyöpösödött, megrögzött alkalmazottak :D

 • 2016.08.04 08:37:15Szornyeteglajos

  Ez a söpredék ad tanácsokat?! Hányinger!
  Azzal dicsekszik, hogy használta ki már gyerekként (!) a társait? Gondolom sok igaz barátja lehetett...

  Amúgy meg ilyen gerinctelen szociopata vállalkozókkal tele az ország. Az ő hibájuk is, hogy itthon nem érdemes vállalkozni, mert rengeteg energiát felemészt, hogy az ilyenek ne baxanak át napi szinten. Az előadásának újdonsága talán az lehet, hogy pont azt az alapelvet veszi semmibe, ami az usa-béli kkv-k sikerességének egyik alappillére: élni, és élni hagyni. Ez az alapelv, ami nálunk nem volt, és nem is lesz.

  Nem vállalkozónak-CH esetében harácsoló szociopatának- kell nevelni a gyerekeket, hanem :
  -következetességre,
  -szorgalomra,
  -együttérzésre,
  -becsületességre,
  -csapatjátékra,
  -önismeretre.

  Ha e tulajdonságok birtokában valakiben ott az ambíció, és megfelelőek a körülmények, épp oly sikeres vállalkozó lehet, csak nem köpnek utána az alkalmazottak.

 • 2016.08.04 09:04:44xnoname

  Lajos! Nem a gerinctelen vállalkozók hibája. Patkányok mindig vannak és lesznek. A hiba szerintem ott van, hogy ezek nem esnek ki a piacról. Egy normálisan működő gazdaságban az ilyeneknek nem szabadna, hogy helye legyen a gazdaságban.
  A mai gyerekek meg rendkívül okosak. Bármelyiket kérdezem, külföldön akarnak tovább tanulni, és dolgozni. De kimarad akkor itt?

 • 2016.08.05 12:28:00Alick

  Leginkább önállóságra, önmenedzselésre szükséges nevelni a gyerekeket. Az iskolában pedig olyan gyakorlati ismeretekre tanítani, amelyekben a gyakorlatban is megtanulják az intézmények funkcióit, működését, el tudnak intézni mindennapos ügyeket. Ezen kívül az alapvető jogi és egészségügyi ismeretek is szükségesek.

 • 2016.08.06 05:14:10BelaVak

  Amerikaban millio szamra vannak azok, akiket nem neveltek alkalmazottnak, akik gyerek koruk ota nepperkedesbol meg hasonlokbol elnek. Na, csak ezeknek a tobbsege szegeny neger vagy latino, es nem milliomos vallalkozo. aki azon panaszkodik egesz nap, hogy bezzeg a feher / azsiai kozeposztalynak milyen egyszeru, meg milyen kivetelezett helyzetben vannak. "Survival bias", igy hivjak ezt azok, akik befeheztek a kozepiskolat es nem csak TEDen nevelkedtek.

 • 2016.08.06 21:46:15kuki123

  Érdekes kommentek vannak,
  a magyar vállalkozót ne hasonlítsuk szerintem az ameriakihoz
  Mindenki a profitért dolgozik, csak a magyar úgy akarja, hogy ingyen munka legyen.


  Így 7 évnyi mérnöki rabszolga munka után azt kell hogy mondjam, bár lett volan annyi csöpp eszük a szüleimnek, hogy vállalkozó vénát erősítik, hogyne droid legyek.
  Teljesen elbasztak. és látszok hogy teljesne téves út. Jó persze vna pénzem munkám...de ennyi..élethosszig tartó robotolás..másnak..más ötleteivel

 • 2016.08.06 21:52:33kuki123

  @abcd1234
  azt hiszem ezt a cikket nem neked írták... nyugodtan neveld majd a gyereked nincstelen droiddá, aki majd mindig mástól fog függni.
  majd 50-60 évesen rájösz, hogy a semmid nincs a nyugdíjas korodra és 65 évesen is még másnak kell gürizni, különben megdöglesz.

  Aki alkalmas vezetőnek, és vállalkozónak ,az mindig tesz róla, hogy a padlóról is felálljon

 • 2016.08.06 21:57:29kuki123

  Tudjátok mi a vicc... itt minden beosztott kommentelő...szidja a vállalkozót, hogy így meg úgy kihasználja a beosztottat, meg ellopja a szelemi tulajdont...stb.

  De minden beosztott közben a főnöke tulajdonasa cégét erősíti minden nap minden percében. és tőlük függnek anyagilag, tőlük kapják a fizetésüket, hogy egyáltalán ne haljanak éhen.

  Ebből látszik, hogy van akiből csak droid lesz, nem is jó semmi másra.

 • 2016.08.08 11:52:29akira1

  Szerintem azok, akik azon panaszkodnak, hogy nem lehet mindenki vállalkozozó, mert akkor nem kik lesznek azok az alkalmazottak, akik majd nekik fognak dolgozni, meg azok, akik azt írják, hogy a mai iskolai nevelésbe kevéssé illsezkedő "rossz tanulók" úgyis csak börtöntölteléknek, meg takarítónak jók, azok félreértik a cikket és a videot.
  A cikk és a video épp arról szól, hogy az iskolákban ma egyáltalán nem tanítanak vállalkozási ismereteket, a családokban is nagyon ritka az, akik fel tudnák mérni, hogyan lehet a - mai, jogászokat, könyvelőket, orvosokat képző - iskolai rendszerbe nem illeszkedő gyerekeket VALÓDI VÁLLALKOZÓNAK nevelni. Arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy az emberek (gyerekek) különbözőek, különböző nevelési és oktatási módszerekkel lehet hasznos tagjává nevelni őket. Van akiket a poroszos módszerrel alkalmazottnak, jogásznak és könyvelőnek, míg másokat kreatív módszerekkel innovatív vállalkozónak, akik képesek megvalósítani olyan álmaikat, amelyekkel a világ egyre jobbá és jobbá válik.
  Javaslom elolvasásra a nemrég megjelent - a PayPal, SpaceX, Tesla, SolarCity, stb alapítójának/tulajdonosának/vezetőjének - Elon Musk-nak életrajzi könyvét, meg fogják érteni a cikket is, a video-t is. De számos más kisebb-nagyobb hatású vállalkozó élettörténetét is érdemes megismerni és megismertetni a gyerekeinkkel, mint pl. Bojár Gábor, Anka Márton, Balogh Péter vagy Henry Ford, Bill Gates, Steve Jobs, Eric Ries, és még sorolhatnám napestig...
  Vállakozók nélkül nincs valódi feljődés, ezért kellene tanítani az innovatív vállalkozások létrehozásához és működtetéséhez szükséges ismereteket az iskolában, és ezért kellene minden szülőnek nyitottabnak lennie az alternatív nevelési célokkal kapcsolatban. Különben csak összeszerelő munkások és bürokraták országa leszünk/maradunk.

 • 2016.08.10 16:26:53AnikoKovacs

  Először nagy érdeklődéssel kattintottam a cikkre, mert én sem tartom a jelenlegi oktatási rendszert jónak, és a cím alapján azt gondoltam, velős, igaz gondolatokat fogok bene találni.......Hát, nem. Számomra taszító, hogy valaki rossz minőségű árut elad drágábban, ki nem állhatom azt a fajta kereskedői mentalitást, ami nem arról szól, hogy minőségi árut állítok elő, amit jó szívvel adok el, vállalva a felelősséget a termékért (mint a régi világban a piacokon) hanem kizárólag a haszonszerzés érdekel, és ebbe belefér egy kis svnidli, meg lenyúlás. Az külön gáz, hogy dolgoztat egy újságkihordót, majd beszedi helyette a pénzt meg a borravalót. Nem azt mondom, hogy nem működik,persze,hogy működik, mindig lesznek olyan emberek akik vakon megbíznak benned, vagy kicsivel butábbak nálad, de ez az a kurvanagy tudás, és minta amit követni kéne? És ez a tipikus hülye leegyszerűsítése a világnak, hpgy vagy becsületes vagy és nyomorogsz, vagy slusszkulcspörgető rókatermészetű vállalkozó vagy, és király életet élsz, ez sem teljesen így van...rengeteg értelmiségi ismerősöm van, aki jól él, és hasznos tagja a társadalomnak. Pl a fogorvosom...persze, tudom, nem lehet mindenki az. Szerintem meg megtalálhatja mindenki a helyét.
  A felfogása azért is káros, mert egy társadalomban az emberek valamilyen szinten egymásra vannak utalva, és hiába magyaráztuk ezt egy vállalkozó ismerősünknek, egész addig Ő is cinikusan röhögött az eü dolgozókon, amíg nem kapott inkfarktust és nem azok a mentősök+ápolók+orvosok mentették meg az életét, akiket "közalkalmazottként" lenézett. Mégis akkor hogy működne az ország? ki tanítaná a gyerekeket? Ki gyógyítanak, vagy ki ülne ott közjegyzőként, bíróként? Ki dolgozna a földeken, hogy legyen a boltban kenyér pl, amit valakinek árulni kell?
  A felfogása gyerekes, éretlen, és abszolút felszínes.

 • 2016.08.22 17:24:52Serrin

  A fenti ember egy gerincetelen féreg, aki már gyerekként is a szegényektől lopott.

  Ez nem vállalkozó, hanem egy piti csaló, aki magasra jutott.

 • 2016.08.25 15:10:57gabcigirl

  ... ráadásul egyvalamit azért ne felejtsünk el. A legtöbb tehetős vállalkozó eleve tehetős háttérből jön.

  ...és a világ nyóócadik csodájaként beharangozott startupperek - ld. prezi - ott is a szülők vállalkozók voltak, mi több. valamelyikük szülője plusz a csóka is nyugat-európai országokban élt.

  30 éves koráig. Átlagbér átszámítva 1 miller.... Amiből a megélhetési költségek után is bőven volt mód vállalkozni. Ennnyi!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta