SZÜLŐSÉG

Ön mennyire van képben a védőoltásokkal?

2016. május 7., szombat 20:46

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) arra kíváncsi, milyen tájékoztatást kapnak a szülők (illetve gondviselők) Magyarországon a kötelező (összesen 10 darab, a gyermek születése és 14 éves kora közötti) védőoltásokkal kapcsolatban.

Hogy miért fontos ez a szervezetnek? Mert szerintük a jó egészségügy alapfeltétele az igénybe vevők teljes körű és megfelelő tájékoztatása – erről ad majd nekik képet az ön válaszadása.

A hét alapinformáció (nem, gyerekek száma, stb.) megadása után már jönnek is a kérdések, azt azonban jó, ha szem előtt tartja: a TASZ nem foglal állást a védőoltásokkal kapcsolatban, tényleg csak arra kíváncsi, szülőként önök mennyire vannak önök képben velük.

Ha szeretné segíteni a munkájukat, a kérdőívet ITT találja.

Kíváncsi rá, Magyarországon milyen kötelező oltásokat kapnak a gyerekek, mikor, és melyik milyen betegség ellen véd? Erről már írtunk a jelenlegi oltási rend bevezetésekor. Védőoltásokról már amúgy is rengetegszer írtunk - troll kommentelőink legnagyobb örömére, őket ezúton is üdvözöljük, és szeretettel várjuk. Ha szívesen olvasna a témáról, ezeket a cikkeket ajánljuk:

1. Andrew Wakefield, és a nagy autizmusoltás kamu

Ebben a cikkünkben azt jártuk körbe, honnan ered a már ezerszer megcáfolt, ám mégis kitartóan fel-felbukkanó nézet: a védőoltás autizmust okoz. Mint sok hasonló történet esetében az ok itt is elég egyszerű: illuminátusok és a tudomány nevű szekta a pénz.

2. Ha te nem oltatsz, az én gyerekem is veszélyezteted

Ebben a cikkben arról írunk, miért nem szigorúan magánügy hogy beoltatjuk-e a gyerekeinket, hogyan működik a csordaimmunitás, és hogyan védi meg például a nagyon pici babákat, és azokat, akik valamilyen okból - például betegség - nem kaphatnak oltást, vagy immunrendszerük legyengült, ezért annak ellenére sérülékenyebbek, hogy be vannak oltva.

3. 12+1 népszerű tévhit a védőoltásokról

Ebben a cikkben a legnépszerűbb tévhiteket és azok cáfolatát vettük végig, olyasmiket, minthogy miért ostobaság abban hinni, hogy a természetes immunitás jobb, vagy hogy a szamárköhögés nem is annyira gáz, vagy éppen azt, hogy (szemben a gonosz gyógyszergyárakkal és orvosokkal) az oltásellenes lobbi önzetlenül segíteni akar. 

4. Kevesebb az oltott gyerek Hollywoodban mint Dél-Szudánban

Ebben a cikkben arról írunk, hogy Kaliforniában sem feltétlenül csupa agysebész él, egyes iskolákban az oltott gyerekek aránya csak 5 százalék. Ennek köszönhető, hogy a 38 millió lakosú államban pédául 2014 első 8 hónapjában 8 ezer szamárköhögéses esetet regisztráltak - zömében gyerekek, és két csecsemő halt bele, olyan babák, akik még túl fiatalok voltak az oltáshoz. Összehasonlításképpen, az 500 millió lakosú európában egy egész év alatt szoktak 15 ezer körüli esetet regisztrálni, a halálos áldozatok száma évente 2-3. Nem véletlen, hogy Kaliforniában ráálltak arra, hogy a babákat már a méhen belül beoltják szamárköhögés ellen.

Ausztrália például úgy döntött, ők nem szeretnének az amerikaiak útjára lépni, ezért az állam nemes egyszerűséggel úgy határozott, aki nem oltat, nem kap pénzt az államtól. Az ausztrál családok évente körülbelül 3 millió forintnyi juttatást kapnak a gyerekek után, ettől (és minden segélytől) is elbúcsúzhat az, akinek a gyereke nincs beoltva.

5. Az oltásellenesség és a butaság evolúciója egyetlen ábrán

Itt egy magyar nyelvű, kutatásokkal alátámasztott infógrafika, ami részletesen és pontosan elmondja, hogy mik az oltásellenesség legnagyobb veszélyei, mik a legelterjedtebb tévhitek és milyen már végleg felszámoltnak hitt betegségek szedtek áldozatokat a felelőtlen szülői viselkedés miatt. Ha ön szereti az infógrafikákat, akkor rögtön tudunk mutatni egy másikat is, ez azt mutatja meg, hogyan változott az egyes betegségek jelenléte az oltások megjelenése előtt és után.

6. Három további cikk a témában:

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.05.07 23:32:19egysmás

  wmiki, hol vagy?

 • 2016.05.08 00:00:28Hórukk

  Értelmetlen teszt, a lényeg pár személyi adat.

 • 2016.05.08 08:00:02Kelly és a szexi dög

  Nem a kötelező oltás, hanem a kötelező bukósisak használat az emberi jogok lábbal tiprása!

 • 2016.05.08 08:13:38Kelly és a szexi dög

  Jut eszembe: minek az oltás? A chemtraillel ugyis kinyirnak mindenkit a levegőből.

 • 2016.05.08 09:52:37zotyesz11

  Még jó, hogy nem foglalnak állást a témában, hiszen ők sem agysebészek...

 • 2016.05.08 13:28:43wmiki

  Ehhez nincs mit hozzátenni.
  A szokásos, magas színvonalú, oknyomozó, objektív újságcikk a független, igazmondo indextől.
  De ez nem csoda, hiszen a legtöbb agysebész az indexen van...
  ...és persze a menekültek között.
  Csak az a baj, hogy továbbmennek. :(

 • 2016.05.08 19:17:22BéLóg

  A teszttel az az egyetlen baj, hogy lószar, úgyhogy én is azt gondolom hogy szimplán adatgyűjtés. Ami mondjuk arra kell a TASSZ (sic) nak, hogy újult erővel nyomhassák a ratyipropagandát amire egy ideje ráálltak, bizonyára jó szponzori okokból.

 • 2016.05.09 05:26:49idegteke

  Az ember halálos elegy: „kettő az egyben”. Ezért van kibékíthetetlen ellentét az élő és szaporodó evolúciós produktum, és az ember mint személyiség érdekei között. Amint egyre több esze lett az embernek mint személynek, egyre inkább kiiktatta az evolúciót a saját biológiai lényének vonatkozásában. Az egyes újonnan elterjedő (vagy akár ősrégi) halálos betegségekkel szembeni természetes (evolúcióból eredő) védettség kialakulásának az esélyét is eleve kizárjuk, amikor a természetes szelekció évmilliók alatt zseniálissá fejlődött (bár kegyetlen gyilkos) gépezetébe beledobjuk a csavarkulcsot a védőoltásokkal, és egyéb általunk rafináltnak képzelt „nehogy már pont az én Ferikém haljon meg” orvosi praktikákkal, hiszen mindenkinek alapvető joga az orvosi ellátás és a mindenható vakcina.

  Véleményem szerint azt csinálják, és olyan sikerességre vannak predesztinálva az erre szakosodott génfoltozó vargák, mint az egyszeri Pistike, aki úgy akar néhány ellenségtől könnyen megszabadulni a Nintendo Game Boy készülékén futó lövöldözős játékban, hogy leszereli a hátulját, és kvázi találomra elkezdi rövidre zárni az ott előtűnő processzor- és memórialábakat.

  Számomra a napnál világosabb, hogy az ember biológiai érdeke (hulljon a férgese) és személyiségének embersége (mindenkinek joga van az élethez és az utódnemzéshez) kibékíthetetlen ellentmondásba került egymással, amely csak az egyik halálával végződhet. Viszont a biológiai lény halála az erkölcsös (emberi) személyiség kipusztulását is implikálja, míg a mostani fogalmaink szerint értelmezett emberi erkölcsnek a halála nem ölné meg a biológiai lényt. Persze az is igaz, hogy ki akar ott ministrálni, ahol egyszer már misézett.

 • 2016.05.09 08:13:23GöTi

  R e k l á m - érted

  A felnőtt korban adható tüdőgyulladás elleni védőoltás ára 2060 forint.

  A legyengült, megbetegedett emberek közül sokan ebben - és szövődményeiben - halnak meg, nem is az alap betegségük miatt.

  A lakosság mekkora hányada van beoltva szerintetek?

 • 2016.05.09 11:26:59Rébusz

  @GöTi:
  csak laikusként írom, hogy sokan azért halnak meg tüdőgyulladásban, mert ágyhoz kötött súlyos betegek. Végstádiumban lévő rákos betegek például, aki csak fekszenek. Ez véleményem szerint más megítélés alá esik és talán a statisztikákban máshogy kellene feltüntetni. Egy rákbeteget nyilván nem mentett volna meg egy beadott oltás.

 • 2016.05.09 12:42:58GöTi

  Az ágyhoz kötött súlyos betegek egy része simán meggyógyulna az alap betegségéből, ha nem gyengítené őket tovább a tüdőgyulladás.

  És van ilyen is sajnos:[link]

  Arra akartam felhívni a figyelmet, hogy még egészségesen, mindössze 2e forintért növelhetjük a későbbi túlélési esélyünket.

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta