SZÜLŐSÉG

Egyáltalán ne igyon alkoholt, ha terhes

2016. február 11., csütörtök 16:27

Közismert, hogy terhesen nem szokás alkoholt inni, hiszen az káros lehet a babára. Arra azonban nem mindig gondolunk, hogy ez már a terhesség korai szakaszában is érvényes, azaz jó lenne már a babatervezés időszakában visszafogni magunkat. Az USA-ban nemrégiben történt felmérés szerint több millió (egész pontosan 3.3 millió) fogamzóképes nő kockáztatja, hogy születendő gyermeke magzati alkohol-szindrómában szenvedjen: ennyien vannak, akik nem védekeznek, de közben rendületlenül isznak.

shutterstock 49830313

Mi baj lehet ebből?

A szakemberek magzati alkohol-szindróma néven foglalják össze azokat a tüneteket, amiket az anya terhesség alatti alkoholfogyasztása okoz a magzatban. A magzati alkoholszindróma teljes mértékben megelőzhető (csak nem kell inni), az alkoholhoz köthető károsodások gyakorisága ennek ellenére 2-5 százalék körül mozog az egyesült államokbeli általános iskola első osztályosok körében. Azaz száz hatévesből 2-5 esetében meglátszik, hogy anya ivott.

A probléma nem csak az, hogy a terhes nők vedelnek, hanem az is, hogy a terhesség rendes körülmények között a 4-6. terhességi héten szokott kiderülni. Sajnos az alkoholfogyasztás már ilyen korai időszakban is károsíthatja a születendő babát, azaz a szakemberek szerint biztonságos csupán az lenne, ha csak akkor innánk, amikor tutibiztosan nem vagyunk terhesek.

Mennyi szabad és mikor?

Sajnos, rossz hírünk van: a jelenlegi kutatásokon alapuló szakmai ajánlások szerint semennyit, semmikor. Azaz kis mennyiségű alkohol fogyasztását sem ajánlják egyik trimeszterben sem. Ha az első trimeszterben (0-12. hét) iszunk, akkor 12-szeresére nő a magzati alkoholszindróma esélye, ha a második és harmadik trimeszterben (13-40. hét), akkor 61-szeresére, ha pedig mindvégig, akkor 65-szörösére nő a veszély. Azaz minél hamarabb abbahagyjuk, annál jobb. Végül is kilenc hónapot ki lehet bírni, ja, meg a szoptatás.

A felmérések szerint főleg a fiatal és házas vagy élettársi kapcsolatban élő nőkre jellemző, hogy akaratlanul teszik ki a magzatot az alkohol hatásainak a terhesség kezdeti szakaszában, mert nem tudják, hogy terhesek. Jóval kevesebb nő iszik akkor, amikor már tudja, hogy terhes: ez a nők 10 százalékára jellemző, ami azért még mindig nem annyira kevés: minden tíz nőből egy ivott egy keveset a múlt hónapban. Azon nők száma, akik terhesen be is rúgtak, azaz nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztottak a vizsgálatot megelőző egy hónapban, már kevesebb volt: 33-ból egy terhes nő vallotta be, hogy becsiccsentett.

Az apa iszákossága nem okoz magzati alkoholszindrómát, azonban fontos megjegyezni, hogy sokkal könnyebben maradnak absztinensek a terhes anyák, ha a férjük sem iszik rendszeresen.

shutterstock 324014486

Mit okoz a magzatban, ha iszom?

Az alkohol-okozta magzati rendellenességek többféle elnevezés alatt futnak, de elmagyarázzuk. Az összes, alkoholhoz köthető károsodás gyűjtőneve a FASD, azaz magzati alkoholhoz köthető spektrum zavarok (fetal alcohol spectrum disorders). Ebbe a gyűjtőfogalomba tartozik bele a magzati alkoholszindróma, amely a méhen belüli fejlődési rendellenességeknek egy speciális tünetegyüttese: növekedésbeli elmaradással és tipikus arcfejlődési zavarokkal jár. De ide tartozik a részleges magzati alkoholszindróma, az alkohol-okozta fejlődési rendellenességek, az alkohol okozta idegrendszeri fejlődési zavarok és az alkoholhoz köthető idegrendszeri és viselkedészavar is.

Az alkohol-okozta magzati károk többsége sajnos nem gyógyítható és egész életére meghatározza a születendő gyermek egészségi állapotát és intellektuális képességeit. Ennek ellenére fontos a korai diagnózis, hiszen enyhébb idegrendszeri, figyelmi, értelmi elmaradások esetében fontos szerepe van a korai fejlesztésnek.

A fentiek mellett a terhesség alatti alkoholfogyasztás növeli a vetélés, a halva születés, a koraszülés és a bölcsőhalál kockázatát is.

Egy kis pohár vörösbor sem egészséges?

Nem. Természetesen minél nagyobb mennyiségű alkoholt iszik a terhes nő minél gyakrabban, annál jobban nő a magzati károsodás esélye. De nincs olyan mennyiségű alkohol, ami teljesen veszélytelen lenne, azaz nincs biztonságos dózis. Már kis mennyiségű ital is növeli a fenti kockázatokat. A dolog ráadásul az alkoholfajtától is független: nincs biztonságos italtípus. A vörösbor semmivel sem biztonságosabb, mintha sörözne vagy rövidezne. Ha az ön orvosa azt mondta, hogy nyugodtan igyon meg egy-egy pohár vörösbort esténként, akkor sajnos tévedett. Alkoholmentes koktélokat szabad inni. 

Az első pár héten még iszogattam, mi lesz most?

Ahogy írtuk is, bár nincs tökéletesen biztonságos mennyiség, minél kevesebbet iszik az anya, és minél korábban abbahagyja, annál jobb. Szóval nyugodjon meg, és a továbbiakban inkább már ne igyon. A jelentősebb magzati károsodásokat egyébként az ultrahang-szűréseken már lehet látni, így ha azok jól mennek, akkor nagyjából nyugodt lehet.

Fontos tudni, hogy minden terhesség különböző, és a magzat fejlődését rengeteg más dolog is befolyásolja az anya alkoholfogyasztásán kívül is: örökletes tényezők, az anya étkezése, életmódja, vagy például az anyai dohányzás. Szóval ha nagyon aggódik a kora terhességben előfordult alkoholfogyasztás miatt, akkor érdemes a többi, fejlődést befolyásoló tényezőre is odafigyelni: mozogjon (csökkenti a koraszülés esélyét), egyen halat vagy szedjen omega-3 zsírsavat (növeli a baba IQ-ját), szedjen terhesvitamint, különösen folsavat, járjon el a szűrésekre, és bátran beszéljen aggodalmairól szülészorvosával.

Mi újság a szoptatással?

A szoptatás alatt már nem okoz magzati alkoholszindrómát, ha anya iszik. Ugyanakkor az alkohol egyrészt átjut az anyatejbe, másrészt a rendszeres alkoholfogyasztás csökkenti a tejtermelést. Szóval a legjobb, ha szoptatás alatt se iszunk. A kutatók szerit az is csak városi legenda, hogy a sörivás növeli a tejhozamot, de ha mégis hiszünk benne, igyunk bátran alkoholmentes sört, az is remek lesz (tapasztalatból beszélünk).

Ha inni szeretne a szoptatás időszakában, akkor hasonló a helyzet, mint autóvezetéskor: úgy kell számolni, hogy a következő szoptatásra kiürüljön a vérkeringésünkből az alkohol. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos testsúlyú és anyagcseréjű nő elvileg elfogyaszthat egy italt (ami egy pohár sör, 1 dl bor vagy 3 cent tömény), ha utána legalább három óra hosszat nem szoptat. Persze, senkit sem bátorítunk arra, hogy ha háromóránként szoptat, akkor mindegyik után dobjon be egy felest!! Ugyanakkor ha a nagyobb baba már csak esténként kér anyatejet, akkor esetleg megreszkírozhatunk egy fél pohár bort az ebédhez.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.02.11 21:58:22Mamacita

  "A szoptatás alatt már nem okoz magzati alkoholszindrómát, ha anya iszik. " Lehet azért, mert már nem magzatról, hanem csecsemőről beszélünk?

 • 2016.02.12 10:11:57standup

  Ez kicsit túlzás. Nyaralni voltunk, mondhatni minden este részegen (két hetes nyaralás). Hazaérkezés után pár nappal késett a menzeszem, pozitív teszt.
  Utána természetesen nem ittam, egy alkalmat kivéve, amikor egy pohár bort megittam.
  A gyerek makkegészséges, közel két éves.

  Már csak azért sem áll meg a fenti okfejtés, mert néhány hétig az anya és az embrió nem kapcsolódik össze. Így a néhány óra alatt kiürülő alkolhol sem tud átjutni az embrió szervezetébe.
  Szakmailag nagyon nem összeszedett a cikk.

 • 2016.02.12 11:58:33drpuskaspalma

  standup: a cikk szakmailag maximálisan összeszedett és a legfrissebb tudományos adatokon és kutatásokon alapul, melyeket a cikkben szereplő linkre kattintva te is megtekinthetsz.
  Az anya és az embrió a kezdetektől fogva össze van kapcsolódva, csak az elején a szikhólyag, a 12-14. héttől pedig a méhlepény révén. Így sajnos tévedés, hogy az első hetekben nem károsítja az embriót az alkohol, a dohányzás vagy akár egyes gyógyszerek.

 • 2016.02.12 12:16:03ubu1a

  Azért az még hiányzik a cikkből, hogy az alkoholfogyasztás mértékének és gyakoriságának növekedése hogyan növeli a különböző rendellenességek kockázatát. Gondolom, nem teljesen lineáris a kapcsolat minden tekintetben. Nem szabad arról megfeledkezni ugyanis, hogy az életben minden döntésünkkel kockázatot vállalunk, legfeljebb másfélét. Tehát mérlegelni kell a dolgokat. Úgyhogy lehet igaz, ami a cikkben van, de attól még egyáltalán nem biztos, hogy minden körülmények között a legjobb döntés egy cseppet sem inni a terhesség alatt.
  Arról nem is beszélve, hogy egyeseknél a terhességnek elvi esélye sincs pia nélkül! :-)

 • 2016.02.12 12:39:24Ann1294

  Furi. Haskemenyedesre es verkep miatt javasolta az orvos igy a vegen az esti szigoruan csak 1 dl vorosbort. Azt mondta regen aki koraszules gyanujaval, alhasi gorcsokkel kerult be a korhazba alkoholos infuziot kapott. Nem kell felni, kis mertekben alkalmankent nem okoz problemat, jotekony hatasu a gorcsokre. Es o is orvos. A vedono szinten ezt mondta.

 • 2016.02.12 12:48:03Ann1294

  Lemaradt: Termeszetesen csak az utolso trimeszterre vonatkozott ez.

 • 2016.02.12 13:23:01saláta boglárka

  nekem azt mondta a nagyon jó, gondos, és szigorú orvosom, hogy picit lehet (persze azt gondolta, hogy értem, mi a pici, pl. 1 dl vörösbor 1 héten 1x). és a végén, amikor izgultam, egy pici jó minőségű tokajit javasolt.

 • 2016.02.12 14:15:49zizi77

  Klassz lenne, ha a témával kapcsolatban nem változna havonta a szakértői hozzáállás! Megint feleslegesen parázhatnak majd a kismamák, mert karácsonykor megittak egy pohár bort!

 • 2016.02.12 14:47:51cardiobascuralis

  drpuskaspalma:
  "a cikk szakmailag maximálisan összeszedett"

  Itt kell röhögni?

 • 2016.02.12 15:43:57Kicknick

  Nyihaha..alkoholmentes koktél mehet. Az csupa egészség, szirup, izfokozó meg cukor...na attól lesz jó a gyereknek.

 • 2016.02.12 16:05:14besztercei

  Hogy - stílszerűen - rosszmájú legyek: egy "szakmailag maximálisan összeszedett" cikktől elvárnám, hogy megemlítse, hogy az alkoholfogyasztás és a magzat között van például egy máj is. A belekből felszívódott mindenféle ugyanis első körben oda megy. Azt sajnos nem tudom, hogy mekkora az a mennyiség, amivel első körben elbír, de ez alapján megalapozottnak tűnik annak az orvosnak a véleménye is, aki terhes nőknek engedélyez max. fél dl vörösbort, lassan elkortyolgatva. Persze egyszerűbb és egyértelműbb kategorikusan mindent tiltani, de szerintem paráztatni sem kellene a kismamákat. Aggódnak ők enélkül is mindenféle miatt, ami szintén nem jó a babának.

 • 2016.02.12 18:15:21ViktoriaF

  Es a tanulmanyok ertelmezesenel pedig nehezseget okoz,hogy a resztvevol szandekosan vagy veletlenul alulbecsli, mennyit is iszik. A mintagyujtes ugyanis szoban tortenik, nem a veralkoholszintet nezegetik folyamatosan.

 • 2016.02.14 01:52:35táltos

  A kétkedőknek ajánlanám Dr. Czeizel Endre 1981-ben írott munkáját, A magzati alkohol szindróma címűt.
  35 év sem elég a fejek kitisztulásához.

  Az egyik "kedvencem": a dohányzó kismama mondja, a méhlepény megszűri úgyis.

 • 2016.02.15 07:42:58amantius

  @besztercei

  Az alkohol 'first pass' metabolizmusa (gyomor, máj) minimális, kevesebb, mint 10%. Alig van különbség a szájon át vagy vénásan beadott alkohol plazma koncentrációi között.

  [link]

 • 2016.02.15 13:54:16Zak

  standup: szóval te azt akarod mondani, hogy mivel a gyerekednek semmi baja nem lett, így senkéinek sosem lesz, ha alkoholt iszik terhesség alatt? És mindezt garantálni is tudod?

 • 2016.02.16 14:56:52Haloperidol

  @standup
  "Nyaralni voltunk, mondhatni minden este részegen (két hetes nyaralás)."
  gratula a színvonalas nyaralási programhoz.

  "A gyerek makkegészséges, közel két éves. "
  lehet, h majd az iskolában kiderül, hogy tökhülye a matekhoz és/vagy más tantárgyakhoz. De hát már sohasem tudod meg, hogy mennyivel lett volna okosabb, ha...

  "néhány hétig az anya és az embrió nem kapcsolódik össze."
  mi, szerinted az embrió a "levegőben" lebeg, vagy mi a fene? Olyan ostoba vagy, hogy nőként még ennyit sem tudsz, hogy kb az első dolga az embriónak a BEÁGYAZÓDÁS AZ ANYAMÉHBE , ami gyk. az "összekapcsolódást" jelenti az anyával.

 • 2016.02.17 09:45:16Gera

  Ez az "én is ittam, mégse lett semmi" nem érv semmire. Ezek itt mind valószínűségek, ahogy az ilyen dolgok mindig. Számtalan olyan ember van, aki 60 éve erős dohányos, aztán mégse tüdőrák viszi el 80 évesen, más meg tüdőrákban hal meg 40 évesen, pedig egészséges életmódot folytatott. Csak épp mindkettő ritkább, a tüdőrák esetek 90+ százalékáért a dohányzást okolják és több tízszeres rá az esélye egy dohányosnak.

 • 2016.02.17 23:01:51atleta.hu

  @standup: Fura, hogy a cikk szakmaisagat kritizalod, mikozben annyit sem tudsz, hogy a te egyedi esetedbol nem lehet altalanos kovetkezteteseket levonni. Kulonos tekintettel arra, hogy nem az volt az allitas, hogy ha az anya iszik, akkor biztos, hogy ez meglatszik kesobb a gyereken.

 • 2016.02.19 11:41:53nyisztor

  Jó nagy rakás idegen szót sikerült a t. Szerzőnek előadnia fenyegető bütykös mutatóujja billegetése mellett. Gondolom, egy angolszász hasonszőr tudálékoskodó emlein táplálkozva született ez az iromány.
  Az alkohol sejtméreg. A magzatkárosító hatást - amihez alkoholistának kell lenni - azért detektálták alacsonyabb szinte az első trimeszterben, mert sok esetben az alkohol miatt elvetélt az éppencsakhogy megfogant baba, nem vették észre a párhetes terhességet (késik a mensesem). És a terhesség előrehaladtával a magzat sebezhetősége csökken. Ha tetszik, az alkohol (alacsonyhatékonyságú) fogamzásgátló.
  Az "egy cseppet sem" marhaság. Viszont egy csomó kismamának jólesik "áldozatot hozni" a kisbabájáért. Márcsak azért is, hogy áldozathozatalra ösztökélje a papát.

 • 2016.02.23 10:41:27encir

  Eléggé szomorú, ha valakik csak ivással tudnak szórakozni, jól érezni magukat.
  Ez a minimum, amit egy gyerekért meg kell tudni állni. Később sokkal keményebb próbatételek jönnek, ha már ezen is elbuknak, az elején, mi lesz később?

  Egyébként úgy tudom, hogy kb. két hét, míg a zigóta vándorol a petevezetékben és csak a méhbe éréskor ágyazódik be. Tehát tényleg lebeg, viszont valahogyan csak vesz fel a környezetéből tápanyagokat.

 • 2016.02.23 10:49:15encir

  • Ha az első két héten (amikor a nő még nem tud a terhességéről) külső vagy belső hatások (pl.: gyógyszer, sugárzás) miatt sejtosztódási zavar támad, az eredmény fatális. Ha tehát a beágyazódás sikeres, a terhességet ért hatás ártalmatlan volt. Ez a „minden vagy semmi törvénye”.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta