SZÜLŐSÉG

Civil jóság: szegények szemüvege, szegények patikája

2016. február 10., szerda 12:04

Mit tenne ön, ha észrevenné, hogy a gyereke rosszul lát? Valószínűleg elvinné őt a közeli gyerekszemészhez, aki megvizsgálná, felírná neki a megfelelő szemüveget, ön megvásárolná, a gyerek hordaná, és az élet menne tovább. És mit tenne akkor, ha azt kellene végignéznie, hogy a gyereke egyre rosszabbul lát, de ha beleszakad sem tudja kiszorítani a családi költségvetésből a szemüveg árát, mert még élelemre is alig futja?

Magyarországon jelenleg 420 ezer gyerek él szegénységben, közülük 36-54 ezren rendszeresen, kétszázezren pedig időszakosan éheznek az MTA adatai szerint. Ahol pedig élelemre sem jut pénz, hogyan jutna gyógyszerre, vagy szemüvegre? További sokkoló adataink is vannak: Magyarországon az újszülöttek 8,4 százaléka 2500 gramm alatti súllyal születik, nagy részük egyszerűen azért, mert a terhesség alatt az édesanyjuk éhezett. Náluk később is jelentős esély van az alultápláltságra, elmaradt fejlődésre, magas vérnyomásra, idegrendszeri problémákra, érrendszeri betegségekre.

A mélyszegénységben élő, gyakorta éhező gyerekeken segít már húsz éve a Gyermekétkeztetési Alapítvány. Eleinte "csak" élelmiszert juttattak a rászoruló falvakba, egy idő után azonban megfigyelték, hogy az igazán szegény gyerekek nem gyógyulnak a betegségeikből. Kiderült, azért nem, mert egyszerűen nincs pénzük kiváltani a gyógyszereiket.

A bátmonostori gyermekorvos, dr. Gyulai Magdolna soha nem fogadott el paraszolvenciát a gyógyításért. Később azonban arra jutott, hogy mégis inkább elfogadja a tehetősebb páciensektől a pénzt, amit felajánlásként kezelt, és amiből gyógyszert vett a szegénységben élő gyerekeknek, akik így hirtelen elkezdtek gyógyulni – mesélt a Díványnak a kezdetekről Barát József, az alapítvány Szegények patikája projektjének vezetője. Később az alapítvány kezdte állni a rászoruló gyerekek gyógyszerköltségét, a falu lakossága azonban továbbra is jó szívvel hagyott pénzt a dobozban, ezúttal már a felnőtt rászorulók orvosságára - mondta el a Díványnak Gyulai Magdolna. Azt mondja, a betegei pontosan tudják, hogy mire adják a pénzt, és szívesen teszik, mert látják, hogy mekkora szükség van rá. Az önkormányzat viszont egyáltalán nem töri magát, hogy segítsen - tette hozzá. 

A szegénység megbetegít

Bátonyterenyén kétszer több a légzőszervi betegségben szenvedő gyermek, mint az országos átlag. Mezőcsáton a keringési megbetegedési gyermekek aránya hússzorosan (!!!) haladja meg az országos szintet. A mélyszegénységben élő családoknak, akiknek élelmiszerre is alig jut, az orvosi ellátásra, kezelésre és a gyógyszerhez jutásra szinte esélye sincs.

2005-ben tíz faluban indult el a Szegények patikája program, községenként havi 100 ezer forint támogatást nyújt az alapítvány a nyomorban élők gyógyszereire. Erre a támogatásra olyan falvak pályázhattak, amelyekben van orvos, aki fel tudja írni, patika, ahol ki lehet váltani a gyógyszert, és az önkormányzatnak is volt megfelelő erőforrása (információ, elszántság), hogy pályázni tudjon. 2016-ban már harminc faluban, mintegy ezer gyermek ellátását szeretnék megoldani az alapítványnál, Ahogy a projektvezető fogalmazott: a nyomor legmélyebb bugyraiba szeretnének eljutni, olyan falvakba, ahova már az orvos sem jár.

Ahol a szemüveg elérhetetlen luxusnak számít

Ahogy a projekt során a falvakat járták, észrevették, hogy vannak gyerekek, akiknek nagy szükségük lenne szemüvegre, de arra aztán már végképp semmi esélye sincs a családoknak. 2009-ben megszűnt a szemüvegek OEP támogatása, így azóta csak teljes áron lehet hozzájutni a látásjavító eszközhöz. Vagyis van még egy lehetőség, a súlyos krízishelyzetben lévők kérhetnek közgyógyellátást, ám akkor is el kell jutni valahogy a gyerekszemészhez, majd pedig egy OEP támogatott szemüveget készítő optikába. Ha ebben a helyzetben megengedhetnénk magunknak a cinizmust (de nem), azt mondanánk, innen szép nyerni. OEP támogatott szemüveget ugyanis ma már szinte senki sem készít. Először is azért, mert a támogatással iszonyú adminisztrációs teher jár, cserében legalább meg sem éri az optikusoknak, hanem jócskán ráfizetéses.

Vagyis konkrétan úgy kell elképzelni a dolgot, hogy van egy mélyszegénységben élő család, mondjuk egy Borsod megyei zsákfaluban, amelynek havonta néhány tízezer forintból kell kijönni, és az egyik gyerekük súlyosan rövidlátó. Hogy segíthessenek rajta, egy nagyvárosba (esetleg Budapestre) kellene utazniuk, gyerekszemészt találni (gyereket nem vizsgálhat optometrikus, csak szakorvos), majd egy olyan optikát, ahol elkészítik az OEP támogatott szemüveget. Nem folytatjuk, el tudják képzelni, mekkora esély van rá.

1000 gyereknek már van esély

Márpedig ha a gyerek nem jut szemüveghez, akkor a látása tovább fog romlani. Nagyjából 14-16 éves koráig lehet húzni a dolgot, azután végleg elromlik a szeme: tompalátóvá válik, ami a vaksághoz eléggé közeli állapot és többé nem korrigálható.

Ezeken a gyerekeken szeretnének segíteni az alapítványnál. A Magyar Látszerész Szövetség vállalta, hogy díjmentesen elkészítik 1000 rászoruló gyermek szemüvegét, és ez szerintünk elképesztő jófejség. A szűk keresztmetszet jelenleg az, hogy megtalálják azokat a gyerekszemészeket, akik odautaznak és vállalják a gyerekek vizsgálatát.

Emellett szeretné az alapítvány a jelenlegi tízről harminc falura kiterjeszteni a Szegények patikája projektet, és eljutni azokba az isten háta mögötti falvakba, ahol a legjobban rászoruló gyerekeket találják meg. Vagyis további húsz faluba szeretnének gyógyszert és szemüveget juttatni a mélyszegénységben élőknek, amihez nagyjából 20 millió forintra lenne szükségük pluszban.

Ha ön úgy érzi, hogy azonnal támogatni szeretné a Gyermekétkeztetési Alapítvány munkáját, és egyúttal segíteni a súlyos nélkülözésben élő gyerekeken, kattintson, a weblapon jó sok lehetőséget talál erre. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.02.10 13:44:51Exide

  Most én leszek a genya, ráadásul hiába mondom: nem kötelező gyereket szülni a nyomorba! Persze tudom, kormányzati célok vannak ha már a "gazdagok" nem szülnek, de aki vesztett az élet nagy csatájában az ne próbálja létezését igazolni egynéhány poronttyal.

 • 2016.02.10 13:50:29A Manci, akiben nincs szilikon, se hyaluron

  Exide. Egyetértek! Maximálisan.
  Sajnálom ezeket a srácokat, mert nem tehetnek a sorsukról, de az agyatlan szülőket elítélem, akiknek sokszor dolgozni nem, de segélyért kilincselni van eszük. Kis faluból származom, tudom, miről beszélek.
  Fogy a magyar? Egy sz.rt! Dehogy fogy: menjetek el a nyírségbe, a kis peremfalvakba, gettókba, roma lakóhelyekre.
  Csak épp nem azok szaporodnak, akik ténylegesen képesek és alkalmasak is a munkavégzésre, és akarnak is dolgozni. A segélyre aspirálók, ingyenélők szaporodnak akiket az a kevés segíti az alapítványokon keresztül, aki még hajlandó dolgozni, pénzt keresni, és normálisan adózni.
  Azok, akik kétszer is meggondolják, vállalnak -e akár egy gyereket is ilyen körülmények közé, ebbe a világba..

 • 2016.02.10 13:51:43A Manci, akiben nincs szilikon, se hyaluron

  És persze a támogatás amit kapnak folyamatosan csak megerősíti ezeket a mélyszegény rétegeket abban,hogy gyereket kell csinálni, és jön a segítség. Ördögi kör.

 • 2016.02.10 15:14:05Hortenz

  Manci, elárulnád milyen támogatást kap ma Magyarországon egy mélyszegénységben élő család?

 • 2016.02.10 15:17:11retinax

  Szerintetek mit kéne csinálniuk, kedves Exide és Manci? Haljanak ki önként? Vagy mi az okos tervetek? Szerintetek ők választották, hogy olyan helyre szülessenek, ahol nincs munka, nincs gazdaság, az egyetlen foglalkoztató az önkormányzat, utazási lehetőség meg már rég nincs? Komolyan ők a hibásak mindenért, miközben akinek pont lenne ereje tenni valamit értük (pl. állam), az szarik a fejükre? Annyira könnyen megy ez az ítélkezés, de megnézném, ti mit tennétek, ha ti indulnátok úgy az életben, ahogy ők. Senki se választja a nyomort, legfeljebb nem tud belőle kikecmeregni. Jó, ne segítsetek rajtuk. De azért az se hiányzik nekik, hogy még beléjük is rúgjatok.

 • 2016.02.10 15:58:58anyaika

  Nem mindenki kezdi úgy a családalapítást, hogy látja, hova jut 10-15 év múlva. Hány munkahely szűnt meg kis hazánkban? Hány szemétládának kikiáltott multi hagyta el az országot, mert kiszámíthatatlanná tették a gazdasági környezetet? Nagyon könnyű lecsúszni. Senkit nem védenek az égiek. Haláleset, tartós betegség, munkanélküliség, válás... Nem válogat. És ha bekövetkezik? Tegyék ki a gyerekeket a jégre? Ne a szélsőségekben gondolkozzatok. Nem csak a Nyírségben, nem csak a kisebbség körében van jelen a szegénység. Nézzetek körül. De lássatok is... Nem tudom, fennmarad-e a nyugdíjrendszer, tegyük fel, igen. Akkor ezek a gyerekek (is) fogják fizetni a mi nyugdíjunkat. Vakon, betegen, fogyatékkal viszont nem lesznek képesek erre.

 • 2016.02.10 17:53:54dr. pretender

  nem muszáj szülni, valóban. nos, mit tehet, aki nem szeretne (több) gyereket vállalni? védekezik. de ezek az emberek meg tudnák engedni maguknak a havi többezres fogamzásgátlást? vajon az állam miért nem biztosít ingyenes fogamzásgátlást vagy legalább miért nem támogat valahány %-ban egyetlen fogamzásgátló módszert sem? innentől kezdve elég képmutató dolog azt kérdezni, hogy miért szülnek.

 • 2016.02.10 18:23:26Altaïr

  "az állam miért nem biztosít ingyenes fogamzásgátlást"
  Hát az én pénzemen senki ne gátolja mások fogamzását. A kulcsszó: személyes felelősségvállalás. Ha nem akarok gyereket, akkor védekezek. Ha nincs pénzem védekezésre, akkor nem dugok. Ilyen egyszerű. A bohócpolírozás meg a középső gombbal kattintgatás ingyen van és terhes sem leszel tőle.

 • 2016.02.10 20:19:38retinax

  Altair: szerintem a személyes felelősségvállalás nem szenved csorbát, ha nem kerül több ezerbe a fogamzásgátló, vagy mondjuk, ha te elmész az ingyenes méhnyakszűrésre, akkor az már nem a te személyes felelősségvállalásod az egészségedért? De mégis az lenne a legjobb, ha kiszállnánk mások méhéből, és nem azzal törődnénk, hogy minek szül gyereket, hanem hogy mit kellene tenni, hogy ez a rettenetesen kettészakadt társadalom valahogy összeforrjon, mielőtt felrobban a bomba. Mivel ez így hosszú távon nem tartható helyzet, ez nyilvánvaló, ebből még nagy bajok lesznek.

 • 2016.02.11 20:25:49Altaïr

  @retinax:
  "az lenne a legjobb, ha kiszállnánk mások méhéből"
  Ezzel a mondatoddal az én érvelésemet támasztottad alá.

 • 2016.02.11 20:56:33retinax

  Altair: végül is ha ragaszkodsz hozzá, hogy kiragadj egy mondatot, és a többit figyelmen kívül hagyd, akkor igen. Ellenkező esetben nem.

 • 2016.02.12 04:58:36Uni1002

  Szép új világ!
  Abban az ádáz Kádár rendszerben elő nem fordulhatott, hogy egy egy gyerek ne kapja meg a szemüvegét. Össze is dőlt...

 • 2016.02.12 12:08:23pepi75

  Végigolvagattam a kommenteket, és azt gondolom, ehhez már hozzászólok. Tényleg, annyi gyermeket kell vállalni, amennyit tisztességesen fel tudsz nevelni. És igen, ha az embernek kilóg a hátsója a nadrágból, akkor felelőssen nem vállal gyereket, mert azt meg ugyan mibe fogja öltöztetni. Vagy előre megfontolt rosszindulat rejtőzik a dolog mögött? Hogy létrehozok egy új életet, aki rögtön nyomorba születik, adni nem tudok neki semmit, hát valószínüleg ő is így fog élni, mint én... Nem, ez természetesen nem tudatos, egyszerű ostoba, átgondolatlan felelőtlenség.
  Légzőszervi megbetegedések: sajnos, azt nem írja a cikk, hogy ezek a mélyszegénységben élők, ha másra nem is, de cigarettára mindenképpen költenek, és azt a gyerekekkel egy légtérben szivogatják... Persze, nyilván van kivétel is, de ezt látom járván-kelvén az országot.

 • 2016.02.12 12:43:02retinax

  Nem Pepi, nem a nyomor újratermeléséért szülnek gyereket, hanem mert szeretnének egy gyereket. Valószínűleg azért, mert érzik, hogy mekkora, talán az egyetlen örömforrás az életükben a gyerek, mennyire boldog és büszke az ember, ha gyereke születik. Furcsa ám, hogy egy gyerekblog kommentelői nem érzik ezt át.
  Vagy ha fogyatékkal élnél, nem szülnél, mert mi van, ha örökli? Vagy mi van, ha sír és nem hallod meg, vagy nem tudod fölvenni? Vagy ha terhesen elhagy a férjed, akkor megszakíttatod a terhességet, mert ki tudja, hogy neveled majd föl egyedül? Szerintem ez nem így megy. Azt gondolom, hogy a gyerekszülés olyan ösztönös parancs, ami ellen nem igazán lehet mit tenni, ha jön. Bármilyen hihetetlen, a legtöbben azért szülnek gyereket, mert gyereket szeretnének, pont. És ne mondjuk már meg, hogy mi az a bevételi szint, ami alatt ne vállaljon senki családot, főleg, mert lehet, hogy két év múlva te vagy én pont ugyanabba a helyzetbe kerülünk. És akkor mit csinálnál? Felelősen gondolkozva? Szerintem inkább segíteni kéne, nem ítélkezni.

 • 2016.02.12 17:43:51DotPont

  Szakmai jellegű megjegyzés. Pont a múltkor beszéltem az optikusunkkal, a gyermek régi szemüvegeit rakosgatván kérdeztem, hogy tud-e felajánlási lehetőségről rászorulókra. Azt mondta, hogy felelősen senki nem adhatna át használt szemüveget, mert a lencsék mindig az adott pupillatávolsághoz készülnek, az pedig egyedi. Ez elég nehézkessé teszi ezt az akciót. A gyógyszerekkel szintén, a gyógyszertár nem véletllen csak megsemmisítésre veszi át a szükségtelenné vált és bontott csomagolású gyógyszert: senki nem vállal felelősséget azért, bhogy milyen körülmények között tárolták az adott készítményt. Jó lenne inkább egy egészségpénztári számla, amire szabadon be lehetne fizetni, és még a kedvezményeket is igénybe vehetné az alapítvány... persze ezek nagyon nehéz kérdések, egyszer már az Igazgyöngyös alapítvánnyal is körbejártuk, és nagyon nehezen kezelhető, legjobb még mindig a pénzadomány.

 • 2016.02.12 18:13:17retinax

  DuPont: szerintem itt pénzadományokat várnak, és szó sincs használt szemüvegről vagy átadott gyógyszerekről.

 • 2016.02.12 23:04:56Altaïr

  @retinax:

  "szerintem a személyes felelősségvállalás nem szenved csorbát, ha nem kerül több ezerbe a fogamzásgátló"
  De szenved, mert nem az fizetne érte, aki használja. A szex nem játék, itt az élet a tét. Ha nem akarod vállalni ezt, akkor ne vágj bele.

  "ha te elmész az ingyenes méhnyakszűrésre, akkor az már nem a te személyes felelősségvállalásod az egészségedért?"
  Nem igazán. Persze én megyek el rá, de úgy könnyű "felelősnek" lenni, hogy más pénzével játszok (aka. máséval verem a csalánt). Vagy szerinted honnan lenne ingyenes a szűrés?

  "és nem azzal törődnénk, hogy minek szül gyereket, hanem hogy mit kellene tenni, hogy ez a rettenetesen kettészakadt társadalom valahogy összeforrjon"
  Ez két külön dolog. Igenis törődni kell azzal, hogy minek szül, mert az azzal járó terheket mások nyakába varrja. Márpedig ha én fizetem a vonóst, akkor én választom ki, hogy mit játsszon. Ennek nem sok köze ahhoz, hogy milyen a társadalom. Illetve ha mindenki felelősen viselkedne, a társadalom sokkal jobb állapotban lenne.

  Remélem, így megfelel.

 • 2016.02.13 11:17:07retinax

  Altair: szerintem meg ezt hívják társadalomnak: segítünk azoknak, akiknek nincs erejük magukon segíteni. Ez persze ennél sokkal bonyolultabb, de az alapelv ez. Ennek az egyik formája az adófizetés, gondolom, te szépen befizeted az adódat, amiből pl. a betegek kapnak orvosi ellátást, a gyerekesek családi pótlékot, a fogyatékosok járadékot, vagy nem tudom mit. Tulajdonképpen a befizetett adókat kellene úgy elosztani, hogy mindenkinek jusson belőle amire szüksége van. Ha például munkahelyre van szükség, akkor azt kellene fellendíteni, van ennek számos formája, ugyebár.
  Na, szóval ebből azt akarom kihozni, hogy igenis vastagon benne vagy a közteherviselésben, még akkor is, ha semmit nem segítesz, csak adót fizetsz. Az viszont, ahogy most elosztják az adót, mondhatni, nem csökkenti az egyenlőtlenségeket, sőt, inkább növeli, ami nem helyes.
  Csak kérdezem, hogy az ellen van-e kifogásod, hogy a jómódúak is kapnak családi pótlékot a te adódból?

 • 2016.02.14 15:14:14jv56

  Altair: "ha én fizetem a vonóst, akkor én választom ki, hogy mit játsszon." Azért az érdekelne, hogy ahhoz a muzsikához mit szólsz, amikor a Te (meg az én....stb) pénzedből több tízmilliárdos presztízsberuházások épülnek (pl a sokat emlegetett stadionok) vagy a MNB festmény- ingatlan- és egyéb vásárlásai. Ott vajon ki vállalt "személyes felelősséget"?
  És itt nem milliárdokról volt szó.
  Ja, és nem tudom, hány éves vagy, de javasolnám, próbálj ki a párod mellett mondjuk egy évet "bohócpolírozással", ő meg addig kattintgassa a "középső gombot". Aztán ha még együtt vagytok, utána ajánlgasd másnak.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta