SZÜLŐSÉG

Prostiként dolgoznak, és nagyon keveset tudnak a szexualitásról

2016. január 27., szerda 17:46

Dés Fanni szociális munkásként külföldön dolgozó magyarországi prostituáltakkal foglalkozott. Az SOS Gyermekfalvak szexuális abúzusról szóló sorozatában arról beszélgettünk, milyen kényszerek hatására lesz valaki prostituált, mi történik a nők gyerekeivel, és megoldás-e a prostitúció dekriminalizálása.

Hogy kapcsolódsz a témához?

Amszterdamban önkénteskedtem fél évig prostituáltakkal, és Zürichben voltam másfél hónapig gyakorlaton. A prostitúció a doktori témám szociológia szakon. Régebben a Rákospalotai Leánynevelő Intézetben voltam gyakorlaton, most pedig a szerhasználókkal dolgozó Megálló Csoport Alapítványnál dolgozom, itt is markánsan jelen van a téma. Magyarországon gyakorlatilag nem létezik ellátórendszer a prostituáltak számára. Van egy-két menedékház, de minden nagyon kezdetlegesen működik.

Amszterdamban és Zürichben csak magyar nőkkel foglalkoztál?

Mindenféle nemzetiségű nővel, de mivel beszélek magyarul, főleg a magyar nőkkel építettem kapcsolatot.

Mennyire nehéz a nők bizalmába férkőzni?

Nem nehéz. Főleg, mert külföldön vannak, annak már nagyon örülnek, ha valaki tud velük magyarul beszélgetni, van kapcsolódás. De arról, hogy mennyire vannak elnyomva, ki a futtatójuk, honnan jönnek, milyen körülmények közül, már nehezebb beszélniük.

Dés Fanni
Dés Fanni

Hogy kerülnek a magyar nők Zürichben?

Általában futtatók viszik ki őket. Sokszor körforgásban dolgoznak Ausztria, Németország, Hollandia, Svájc között, mindenhol eltöltenek egy kis időt. Mindenütt más a szabályozás, Zürichben például három hónapra kapnak munkaengedélyt egy évben, ezt az időt általában ingázva használják fel. Például úgy, hogy kinn dolgoznak két hetet, aztán itthon vannak két hetet. Emellett sokan dolgoznak illegálisan, de ők is ingáznak Magyarország és Svájc között.

A futtatók is magyarok?

Általában igen. Újabban a futtatók gyakran itthon maradnak, mert esetleg körözik őket, vagy túl sok információja van róluk a rendőrségnek. Ilyenkor egy prostituáltat neveznek ki, hogy kinn kontrollálja a nőket, ők lesznek a futtatók kezének a meghosszabbítása.

Mennyire kényszerből mennek ki a nők?

Minden esetben szó van valamilyen kényszerről. A futtató gyakran barátként vagy férjként funkcionál, és egy szerelmi viszonyba van beágyazva a futtatás. Ez gyakran társul egy gazdaságilag teljesen kilátástalan helyzettel, nem jutnának máshogy pénzhez. Én nem találkoztam olyan prostituálttal, akinél ne lett volna kényszerítő erő, és nem szenvedett volna attól, hogy prostituáltként kell dolgoznia.

Egy nő azt mondta egyszer, amikor arról kérdeztem, hogy mit gondol arról, hogy Svájcban legálisan dolgozhat, hogy „jó, hogy van ez a munka és lehet vele pénzt keresni, de még jobb lenne, ha nem létezne és akkor nem kéne ezt csinálni.” Ez egy jó megfogalmazás. Azt gondolom, hogy ha valakit a szegénység kényszerít arra, hogy prostituáltként dolgozzon az is egy kényszer. Alapvetően az állam feladata lenne az, hogy energiát és pénz fektessen abba, hogy az állampolgárai ne kerüljenek olyan helyzetbe, hogy nap, mint nap erőszakot kelljen átélniük, hogy legyen valamennyi pénzük.

Futtató nélkül lehet valaki prostituált?

Olyat már láttam, hogy valakit külföldre hoz a futtatója, aztán feljelenti a futtatót és egyedül csinálja tovább, de ez nagyon ritka, főleg, hogy a futtató helyett ne jönne egy másik férfi. Ahhoz, hogy valaki külföldön dolgozzon prostituáltként, kell egy kapcsolatháló, ahhoz hogy tudja, például, hogy hol kell szállást találni, engedélyt szerezni. Ezeket az információkat a külföldi szociális ellátórendszerek igyekeznek megadni, de a Magyarországról induló prostituáltak mindezt nem tudják. Sokszor a futtatón kívül még más is futtatóvá válik, például egy nő kivesz egy szobát, és a szállodatulajdonos is követeli, hogy adjon le neki egy részt a keresetéből. És a nők kiszolgáltatottak.

De futtatás tilos.

Igen, mindenhol.

Akkor a legális prostitúció is átfolyik az illegálisba.

Igen. Ráadásul például Zürichben nagyon sok nő dolgozik illegálisan, az erre kijelölt zónákon kívül, ezeken a helyeken a rendőrség rendszeresen bírságol, így olyan mintha olyan helyen dolgoznának, ahol a prostitúció nincs dekriminalizálva. Aztán egy idő után sokszor a hatóságok kiutasítják a prostituáltat az országból, a sok pénzbírság miatt.

GettyImages-548207219
Fotó: Ullstein Bild

Miért dolgozik valaki ott, ahol tilos?

Ez a futtatón múlik, de ott nem kell adót fizetni, többet lehet keresni, és lehet szállodában dolgozni. A legális zónákban úgy adóznak, hogy vesznek egy jegyet, és azzal megfizetik az adót aznapra. De sok prostituáltnak nincs rá pénze, hogy megvegye a jegyet: a futtatóknak le kell adni a pénzt, pénzt kell haza küldeni, fizetni a szállást. Közben jönnek a rendőrségi razziák, megbüntetik őket a legális zónákban is, hogy ha nem vesznek jegyet.

Mernek segítséget kérni a nők?

A segítők irodája Zürichben az egyik zóna közepén működik, így folyamatosa kapcsolatban vannak a segítők a nőkkel, ettől kiépül a nők és a segítők között a bizalom. Sok hivatalos ügyet nem tudnak egyedül elintézni, nem ismerik a rendszert, sokszor a nyelvet, muszáj segítséget kérniük. A kinti szociális munkások azt hangsúlyozzák, hogy ne menj a megszabott árak alá, csak azt csináld, amiben megállapodtál a klienssel, ne tűrd el, ha a kliens erőszakoskodik, de ezekben a helyzetekben a nők ki vannak szolgáltatva, nehezen tudják megvédeni magukat. Nagyon sok esetben történik erőszak, de nem feltétlenül nyomja meg a nő pánikgombot, mert a futtató által terrorizálva van, hogy minél több pénzt vigyen haza.

Van nőgyógyászati szolgálat?

Igen, de sokszor nem tud igazán hatékonyan működni, ha külföldi nőkről van szó. Az egyszerűbb nemi betegségeket kezelik kint, de a komplexebbeket már nem kezdik el kezelni, mert a nők ingáznak és nincs biztosításuk.

Mi történik, ha terhesek lesznek?

Általában, amit a futtatóik akarnak. Sokszor elvetetik a gyereket, de volt például olyan eset, hogy egy nő meg akarta tartani a gyereket, a futtató megfenyegette, hogy akkor nem dolgozhat, kirakja a lakásból, haza kell mennie. Nem volt hova mennie, és ráadásul a negyedik hónapban volt, nagyon gyorsan kellett dönteni, de végül saját döntést hozott, és megtartotta a gyereket. Sokszor a nőknek van már gyereke, és többek között azért dolgoznak kinn, hogy eltartsák a férjüket és a gyerekeiket.

Ki van ezekkel a gyerekekkel?

Van, hogy a nagyszülők, vagy már eleve a gyermekvédelemben vannak a gyerekek, legritkábban a férj. Sokszor a normatívval ellentétes, fordított családfenntartói viszony alakul ki, a nő válik a pénzkeresővé a családban. Folytattam például ilyen beszélgetéseket, hogy „az én férjem nem mehet közmunkára, ha én ennyit keresek, ne végezzen ilyen megalázó munkát”. Sokszor a férfiak a nők által kint megkeresett pénzből luxustárgyakat vesznek maguknak, például Audit, arany ékszereket.

A férfiakat nem zavarja, miből él a nő?

Ez nekik nagyon kényelmes helyzet, hogy a barátnőjük, feleségük hozza folyamatosan a pénzt. Ők többnyire nem dolgoznak. Sokszor a nagyszülőknél van a gyerek, de a feleség együtt van a férjjel, és akkor élnek együtt, ha otthon van. Legtöbbször a barát, férj ambicionálja, hogy menjen ki a nő dolgozni. Leggyakrabban ez egy mélyszegénységből kiinduló állapot, és a túlélési stratégiákban nagyon erőteljesen megjelenik a férfi elnyomás.

Ki lehet szállni? Hogy csinálja valaki x évig a prostitúciót, és összeszed annyi pénzt, hogy nyisson egy fodrászatot?

Mindenki arról beszél, hogy az a végső cél, hogy nyissunk a barátommal egy giroszost vagy kozmetikát, de ez nagyon ritkán valósul meg. Iszonyatosan traumatizált nőkről beszélünk, akik komplex társadalmi hátrányokkal küzdenek, muszáj lenne segítséget kapniuk itthon, hogy ki tudjanak szállni a prostitúcióból. És egy itthon maradt férjnek vagy a futtatójának ez annyira kényelmes helyzet, hogy nem áll érdekükben, hogy valóban közösen belekezdjenek például egy vállalkozásba.

Ahol majd dolgozni kell. Hány éves korig lehet folytatni a prostitúciót?

Bárhány. Ötven év körüli prostituáltakkal is dolgoztam Zürichben és Amszterdamban is.

Milyen a viszonyuk a szexhez?

Mivel sokszor a mélyszegénységből vagy a gyermekvédelemből kerültek ki, kevés a tudásuk a szexualitásról, sosem kaptak információkat. Sokan éltek át abúzust, azonban sokszor az abúzus nem tudatosul. Ráadásul, ami a munkájuk alatt történik velük, azt nem lehet szexualitásnak nevezni, az erőszak. Annak ellenére, hogy prostituáltként dolgoznak, sokszor nagyon kevés a tudásuk a szexualitásról. Sokszor beszélnek arról, hogy „én nem csókolózom a kliensekkel, mert ez egy munka, én csak a szerelemben csókolózom”. Ahhoz vannak szokva, hogy őket tárgyként kezelik, nem tudják, hogy a szexualitás egy olyan dolog, ami számukra is lehetne örömteli. Ez nekik egy szolgáltatás, sokszor akkor is, ha a barátjukkal vagy a férjükkel létesítenek szexuális kapcsolatot. A túléléshez kellenek legendák. Sokszor mondják, hogy orgazmusuk volt egy klienssel, de ha elkezd velük az ember erről beszélni, akkor kiderül, hogy nem tudják, mi az orgazmus.

Ezzel győzik meg magukat, hogy ők nem is áldozatok?

A rendszer is ezt támogatja, ahol a prostitúció dekriminalizálva van.

136889349
Fotó: Gilles Mingasson

Már kiskorúként bekerülnek a prostitúcióba?

Igen, de általában akkor még Magyarországon dolgoznak, nagykorúként kerülnek ki külföldre. A kutatások azt bizonyítják, hogy a prostituáltak többsége 18 éves kora előtt kezd el prostituáltként dolgozni világszerte.

Aki ezt csinálta évekig, tud utána ép ember maradni?

Persze, meg amúgy sem szeretnék senkiről lemondani. De itthon nincs szolgáltatásrendszer, ami professzionálisan tudna segítene nekik. A nőknek itt van a családja, de csak kint vannak reintegrációs szolgáltatások. Kint előfordul, hogy kiszállnak, de iszonyú nehéz egy külföldi környezetben eligazodni, újra megtalálni magát az embernek, új életet kezdeni. De ha visszajön, visszakerül ugyanabba a környezetbe, ahol a prostituált lett, ami egyenes út újra a prostitúcióba.

Hogy tudnak kint elhelyezkedni nyelvtudás, végzettség nélkül?

Idáig nehéz eljutni kint, de egyébként a segélyekből is meg lehet élni. Sokszor kinn születik egy gyerek, bekerül a kinti gyermekvédelmi rendszerbe, a nők meg hazajönnek. Ez nagy dilemma, amikor az anyuka szeretné visszakapni a gyereket, viszont itthon mélyszegénységben él.

Volt már, hogy valaki visszakapta a gyereket?

Valószínűleg igen, de nyilván a kinti ellátórendszerben sokkal magasabb színvonalon él a gyerek, mint amilyen körülmények között itthon élne a mélyszegénységben, ez okozza a dilemmát.

Ha a gyerekek a magyar gyermekvédelemben élnek, van esély visszakapni őket?

Ritkán fordul elő, hiszen a prostituáltakat nem áldozatként kezelik itthon, hanem meg vannak bélyegezve. Kint inkább. Ha családban nőnek fel a gyerekek, akkor is mélyszegénységben élnek, ha az anyjuk prostituált, talán egy picit jobb életszínvonalon, mint a környezetük. Sokan ingáznak, egy hetet dolgoznak Svájcban, aztán visszajönnek egy hónapra, azalatt felélik a pénzt és megint.

A gyerekek tudják, mit csinál a mama?

Ez változó, tudok olyan prostituáltról is, aki titkolja, olyanról is, aki nyíltan kezeli a családja előtt, hogy mit dolgozik.

A gyerekek is erre a pályára lépnek, továbbadódik a minta?

Ezt nem mondanám, de ugyanabban a reménytelen környezetben nőnek fel, és ezért adódik, hogy ők is ezt csinálják, belekényszerülnek. Volt olyan család, ahol az anyuka a két lányával dolgozott együtt. Van, akinek az a célja, hogy a gyerekeinek más jövője legyen, más kérdés, hogy ez mennyire tud megvalósulni a magyar társadalmi struktúrákkal.

Téged megviselnek ezek a történetek?

Megrázó sokszor, nőként különösen, de az, hogy tudom, hogy azzal, hogy beszélgetek, tudok segíteni, sok mindent kompenzál. Sok helyzet lehet traumatizáló, és sok kilátástalansággal találkozom.

Nem vagy veszélyben a munka során?

Nem, a futtatók pontosan tudják, kit tudnak terrorizálni és kivel kell kedvesnek lenni, kit kell manipulálni, ezért is tudnak jól működni. Néha futtatókkal is kell kommunikálni a munka során.

Mit tudsz elérni a prostituáltakkal dolgozva?

Hogy bizonyos dolgok világosabbak legyenek, például egy abortuszról és a saját életével kapcsolatos kérdésekről ő döntsön, és ne a futtatója, vagy a barátja. Azonban például azt senkinek nem kezdem el magyarázni, hogy szerintem áldozat, ezt neki kell eldöntenie, benne kell adott esetben tudatosulnia.

Mondtad, hogy itthon nincs ellátórendszer. Mire lenne szükség?

Először is kellene jogi alap hozzá, ami a prostitúcióra és emberkereskedelemre épít. Magyarországon az utcai prostitúció elvileg a kijelölt zónákban legális, de a zónák nem léteznek. A prostituált büntethető, és mivel nincs kijelölt zóna, mindig szabálysértést követ el. Kellenének alacsony küszöbű szolgáltatások, például óvszert osztani a prostituáltaknak, ami nem csak a járulékos ártalmakat csökkenti, hanem a munka során kapcsolatba lehet kerülni a prostituáltakkal, ami az első lépcsőfok, hogy kapcsolatba kerüljenek az ellátórendszerrel. Kellenek menedékházak, reintegrációs programok, kapcsolatba kellene lépni a külföldi ellátórendszerekkel és velük közösen esetet kezelni, hiszen sokszor ingáznak a nők.

Tehát hogy aki ki akar szállni, az új életet tudjon kezdeni.

Igen. És kellenek szakemberek, akiknek van tudásuk arról, hogy traumatizált nőkkel hogy lehet dolgozni. Van néhány szakember, de sajnos a segítő szakmák képzésében kevéssé jelenik meg ez a téma. Pedig ehhez sokat kellene tudni a hímsovinizmus megjelenéséről a társadalomban, a nemi esélyegyenlőtlenségekről.

Mit gondolsz, a tiltás vagy a legalizáció a jobb, mikor legalább ellenőrzés alatt történik a prostitúció?

Hozzám legközelebb a svéd modell áll, ott a prostituáltat használó klienset büntetik. A prostituáltak kényszer hatására kerülnek be a prostitúcióba, nagyon sok elnyomás van a hátterében. Két országban is dolgoztam, ahol dekriminalizálták a prostitúciót, de a kitűzött célokat nem érték el, és nagyon sok járulékos nehézséggel jár: ahol legálisan dolgoznak a prostituáltak, ott az emberkereskedelem megnövekszik, szegényebb kelet-európai országokból vagy Ázsiából, Dél-Afrikából kerülnek oda a prostituáltként dolgozó nők.

Az is emberkereskedelem, amikor valakit a barátja kényszerít prostitúcióra, de van, akit tényleg elrabolnak, vagy takarításra hivatkozva viszik ki, aztán egy lakásba bezárva találja magát, ahol prostituáltként kell dolgoznia. A prostitúció dekriminalizálásával olyan típusú egyenlőtlenségeket legitimálunk, melyeket nem lehetne.

Még több gyermekvédelmi tartalom a http://gyereksorsok.hu/ oldalon olvasható.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.01.27 20:39:21bandiras2

  Idézem:
  " A futtatók is magyarok?
  Általában igen. Újabban a futtatók gyakran itthon maradnak, mert esetleg körözik őket"

  Milyen szép eufemizmus!
  Lakaros Rikárdó, Kalányosi Kevin, Orsós eszmeralda, és a kiccsalád többi tagja. Milyen szép magyar nevek...

 • 2016.01.27 22:27:57-JzK-

  Valljuk be, cigányokról van szó, akik ugye cigányok, nem pedig magyarok. Erről jut eszembe:

  maximálisan támogatom minden magyarországi cigány nyugatra való önkéntes kivándorlását.

  Nyugat-Európa az EU meg Schengen miatt kapásból nyitva áll, ki ne hagyjátok, ráadásul a SEGÍLY is magasabb! És ugye imádják a sötét bőrű embereket, mit is várhatnánk buziházasság-párti országoktól. Tiszta haszon, olyan boldogan élhetnének ott.

  Ezentúl tavaly ősz óta Kanadában is egy liberális kormány van, Tamás Gáspár Miklós filozófus ki is fejezte abbéli reményét, hogy "a kelet-európai roma utasokat nem szedik le többé a Torontóba tartó röpülőgépekről a bőrszínük és egyéb rasszjegyeik alapján, ahogyan azt érvényes vízummal rendelkezőkkel is sűrűn megtették a konzervatív Harper-kormány idején." Kanada meg a világ második legnagyobb területű országa, bizonyára sokat hányatott magyarországi cigányságnak is jut majd hely.

 • 2016.01.27 22:31:14-JzK-

  A cikk meg sima feminista propaganda, prostisajnáltató férfiellenes nézőpontból íródott. Ajánlott irodalom:[link] és[link]

  A liberális Papp László Tamás írja:

  "Ilyenkor jönnek elő a jogvédők ama hamis közhellyel, hogy a lányok nem önként dolgoznak, hanem a pénzszűke viszi rá őket. Csakhogy ilyen kifacsart okoskodással a világon lévő foglalkozások többségét kényszermunkának, sőt rabszolgaságnak minősíthetnénk. Nyilvánvaló ugyanis: az emberek nem azért mennek gyári segédmunkásnak, vágóhídi böllérnek, uránbányásznak, takarítónak, halfeldolgozónak, mert annyira imádnak olajban, vérben, radioaktív porban, ürülékben, belsőségekben tapicskolni. Hanem azért, mivel – lévén, hogy képességeik alapján ebből tudnak megélni – rá vannak kényszerülve. Csakhogy ez – a prostitúcióhoz hasonlóan – jogszociológiailag legitim kényszer.
  Létezik számos olyan nő, aki nem brutális ütlegek vagy fenyegetések hatására kínálja fel a testét, hanem pusztán azért, mivel jól akar élni. Nagyon jól tudja: kvalitásai alapján legfeljebb átlagbérre futná. Vagy még annyira sem. Ő pedig többet akar. Ahogy egyes nőknek az abortusz a kisebb rossz, másoknak a prostitúció. Mellesleg az sem igaz, hogy csak nyomorgó és műveletlen nők keresnek így pénzt. Alsó középosztálybeli egyetemistáktól több nyelvet beszélő modell- és hostess lányokig rengetegen dolgoznak a szexiparban. Nem hiszem, hogy áldozatnak tekinthető valaki, aki tudatosan úgy dönt: nem elég neki a pályakezdő titkárnőként megkereshető havi százhúsz nettó.
  Ennek dacára a keményvonalas nősténysoviniszták görcsösen ragaszkodnak ahhoz: minden prostituált áldozat. Természetesen a szexista férfitársadalom kizsákmányoltja."

 • 2016.01.27 23:33:33_-_-_

  "Hozzám legközelebb a svéd modell áll, ott a prostituáltat használó klienset büntetik."
  De rendes .És ha valaki nem tud csak így nőhöz jutni?

 • 2016.01.28 00:09:36tralalala

  "De rendes .És ha valaki nem tud csak így nőhöz jutni?"
  ??
  Nőhöz jutás nem alapjog.

 • 2016.01.28 00:10:24tralalala

  "Nyilvánvaló ugyanis: az emberek nem azért mennek gyári segédmunkásnak, vágóhídi böllérnek, uránbányásznak, takarítónak, halfeldolgozónak, mert annyira imádnak olajban, vérben, radioaktív porban, ürülékben, belsőségekben tapicskolni. Hanem azért, mivel – lévén, hogy képességeik alapján ebből tudnak megélni – rá vannak kényszerülve. Csakhogy ez – a prostitúcióhoz hasonlóan – jogszociológiailag legitim kényszer."

  Nézd egyfelől ez hibátlan logika, másfelől én akkor is sajnálom ezeket a csajokat.

 • 2016.01.28 08:43:01Pink Petsch

  Hm, hát ez a prostituáltak és a prostittució legalsó szintje. De tényleg, mint anno a '80-as években a Rákóczi tér meg a kocsisor.
  Nem tudom, hogy a lelkes szociális munkás valóban nem ismeri a többi szintet, vagy direkt nem beszél róla. A lányok az utcán, vagy a kabinokban minden országban a kevésbé képzett, értelmes, szegény, jellemzően stricivel rendelkező rétegből kerülnek ki. És igen, sok köztük a cigány, minden országból.
  Persze, tudom, miért mindig ez a réteg szerepel a médiában. Egyrészt ők a leginkább észrevehetőek az átlagember számára, másrészt irántuk lehet valamiféle empátiát kicsikarni az olvasóból. Csakhogy az a tévképzet alakulhat ki az olvasóban, hogy ezt jelenti a prostitució. Pedig ez csak egy aspektusa.

 • 2016.01.28 09:02:41nickita

  cardiobascularis 3:
  "Szóval válaszút van.
  (Meg persze lehetne járni gyerekkorban iskolába is.)"

  Sajnos nem mindenkinek adottak a lehetőségek még manapság sem.

  -JzK-:
  "Valljuk be, cigányokról van szó, akik ugye cigányok, nem pedig magyarok. Erről jut eszembe:
  maximálisan támogatom minden magyarországi cigány nyugatra való önkéntes kivándorlását.
  Nyugat-Európa az EU meg Schengen miatt kapásból nyitva áll, ki ne hagyjátok, ráadásul a SEGÍLY is magasabb! És ugye imádják a sötét bőrű embereket, mit is várhatnánk buziházasság-párti országoktól. Tiszta haszon, olyan boldogan élhetnének ott."

  Ennek mi köze a témához? Látom minden lehetőséget kihasználsz egy jóízű cigányozásra és buzizásra.

 • 2016.01.28 11:59:09momori

  jzk

  "Amszterdamban önkénteskedtem fél évig prostituáltakkal" vs férfihangos rinyálás és álmodozás a négy fal között.

  Ennyit a te hitelességedről.

 • 2016.01.28 13:22:49cardiobascuralis

  nickita:
  Nem a faszt. 16 éve korig kötelező lenne.
  Azt, hogy a cigány gyerekek nem járnak, ne kenjük már a körülményekre.

  "Ennek mi köze a témához?"
  Az, hogy a cigányokat ne mossuk össze a magyarokkal, mert semmi köze a két népnek egymáshoz.
  Ne csak akkor emeljük ki, hogy cigányok, ha valaki bántja őket.

 • 2016.01.28 13:23:01cardiobascuralis

  éves

 • 2016.01.28 19:00:16tralalala

  "Miért,a kurválkodás alapjog?"
  Nem, a kurválkodás sem alapjog, de ez hogy jön ide? Valaki azt rótta fel, hogy nőhöz jutni márpedig mindenképp muszáj, és van, aki csak kurvázással tud. Csakhogy ez nem érv a kurválkodás mellett, hogy valaki csak így juthat nőhöz, mert a nőhöz jutás nem alapjog. Hogy a faszomba jön ide ez a kérdés, hogy "miért, a kurválkodás alapjog?"?

 • 2016.01.28 19:12:07na4

  Aki kurvának áll, az ne csodálkozzon semmin.

 • 2016.01.28 19:46:45Huffnágel Pista

  A migránsok óta megváltozott a helyzet!!!! :) :) :)

  "Ekkora szükségletet nem lehet egy ingyenes bordélyház hálózattal kielégíteni, itt több kell: a korábbi sorkatonai szolgálathoz hasonlóan be kell vezetni a 18-39 éves korú európai nők számára egy kétéves, kötelező ficki-ficki szolgálatot, mert az integráció sikerének érdekében most az összes európai nő minden testnyílására szükség van.

  Erre a két évre öltsenek egyenruhát, vagy viseljenek valami kitűzőt, vagy fejfedőt, hogy a nyelveket nem ismerő migránsok ki tudják őket szúrni a tömegből, és tényleg csak azzal ficki-fickizzenek, aki azért ment oda."

  [link]

 • 2016.01.28 21:50:21Sadist

  Mekkora szutyok feminista cikk. Arra viszont tökéletes, hogy megint a férfiakat mocskolja.

  " Mit gondolsz, a tiltás vagy a legalizáció a jobb, mikor legalább ellenőrzés alatt történik a prostitúció?

  Hozzám legközelebb a svéd modell áll, ott a prostituáltat használó klienset büntetik."

  Ez a legpatkányabb az összes lehetőség közül. Ráadásul a prostikkal basznak ki legjobban, mert sokkal több olyan nő van, akit nem kényszerített senki, hanem önszántából szeretné csinálni. Csak így a kuncsaftok meg vonakodni fognak, hogy igénybe vegyék-e a szolgáltatást, úgyhogy a "rendes" prostik bevételtől esnek el, állam bácsijuk meg némi befizetett adótól.

 • 2016.01.28 21:58:02Sadist

  2016.01.28 00:09:36 tralalala

  "Nőhöz jutás nem alapjog."

  Elég szomorú. Pedig lehetne egy férfi méltósághoz tartozó joga, hogy szexelhessen, ha igénye van rá.

  Csehországban a fogyatékkal élők már igénybe vehetnek ilyen szolgáltatást:
  [link]

  Simán lehetne ilyen egészséges férfiak számára is. Már az is óriási előrelépés lenne férfijogi szempontból, ha a kurvázást le lehetne írni a TB-ből és az SZJA-ból, de az üdvös egyértelműen az lenne alapjog lenne és alanyi jogon járna.

 • 2016.01.28 22:45:40shred

  Sadist: "Már az is óriási előrelépés lenne férfijogi szempontból, ha a kurvázást le lehetne írni a TB-ből és az SZJA-ból, de az üdvös egyértelműen az lenne alapjog lenne és alanyi jogon járna."
  Igen, de akkor az SZTK-prostik biztos nem volnának szépek, egy sima menetre három hónappal későbbre tudnának időpontot adni, és amikor odaérsz, akkor is másfél órát kéne várni a folyosón :D

 • 2016.01.29 13:40:05[c]

  Sadist
  Remélem, csak trollkodsz.

 • 2016.01.29 17:22:47Abigail Masszázs

  "Minden esetben szó van valamilyen kényszerről."

  Nem sikerült jól körbe járni a témát, ugyanis sok esetben semmi kényszerítő erő nincs, hanem önként vállalt dolog. Magának köze nincs a témához, csak közhelyeket ír. Én, egyedül kezdtem, és csináltam évekig. Senkinek nem adtam a pénzemből 1 Forintot sem, és semmi kellemetlen esemény nem volt. Én döntöttem, mit vállalok, akinek ez tetszett, az elfogadta, akinek nem, az keresett mást. És több BARÁTOT is megismertem, akikkel a privát életben is munkakapcsolat lett. Már nem élek ebből, de ez a cikk nem valós. Csak egy bizonyos részletet fed fel, nem az egészet. Nagyon sok nő egyedül dolgozik magának. A cikkből kimaradt az a tény, hogy vállakozói igazolványt lehet kiváltani, adózni, és legalizálni ezt a szolgáltatást, mert az.
  A cikkben annyi igaz, hogy sokan kényszerből teszik, de nem mindenki. Legalább is nem fizikai, hanem gazdasági kényszerből.

  Maga valami gyakornok, hogy íróasztal mellől írja a cikkeket? Mert hogy utána nem járt, az biztos.

 • 2016.01.29 17:43:30Abigail Masszázs

  Hozzám nem a svéd, hanem az osztrák modell áll közel. Ahol legális az ügylet, a lányoknak 2 hetente orvosi ellenőrzés, viszont tiltják a lenyúlást, kvázi a lányok helyet bérelnek, ahol dolgozhatnak. És ennek a helynek sok kritériumnak meg kell felelni.

  Nem értek egyet a férfiak büntetésével. Ők egy szolgáltatást vesznek igénybe. A logikai bukfenc ott van, ha lehet szolgáltatást nyújtani, akkor miért büntetik az igénybe vevőket.

  Az már egy másik dolog, hogy mindenki azt vállal, amit akar. Ha a vendég többet akar, mint ami a hölgy repertoárján van, és erőszakoskodik, az bűncselekmény.

  Én pl. nem vállalok aktust, ami ugye a prostitúció alapeleme első körben, de mégsem. A szexuális szolgáltatás mértéke a kielégülés, amit nem csak aktussal lehet elérni.

  És a másik dolog, sokan nem napi 24 órában űzik a szakmát, hanem válogatnak. És megint én, mert mások is vannak így, nekem még munkában is számít a szimpátia.

  Természetesen nem akarom elfedni a problémát, mert sajnos sok lány másoknak dolgozik és kihasználják őket, de erről szólt a cikk. Én csak azt akartam mondani, hogy nem mindig így működik. Van másik vetület is.

 • 2016.01.29 21:22:57Gera

  Én őszintén sajnálom őket, de a sorban az én szememben előrébb állnak azok, akik hajszál pontosan ugyanilyen körülmények között mégis a takarítást stb. választották töredék pénzért. Majd ha rajtuk tudunk segíteni, akkor jöhetnek a prostik.

 • 2016.01.29 21:25:30Gera

  Ez természetesen nem vonatkozik arra, akit konkrétan erőszakkal kényszerítenek erre, azt tűzzel-vassal irtanám.

 • 2016.01.29 23:46:32Nazareus

  Nahát, az emberek többsége kényszerböl csinálja azt, amit csinál. Hogy a cikkböl idézzek: "Ez gyakran társul egy gazdaságilag teljesen kilátástalan helyzettel, nem jutnának máshogy pénzhez."

  Bizony, a gyári munkás a gazdaságilag teljesen kilátástalan helyzet miatt van a futószalag mellett, nem azért, mert imádja csinálni. Szóval, ha azt mondod, hogy "Minden esetben szó van valamilyen kényszerről.", akkor ez messze nem csak a prostituáltakra igaz.

  Fogalmi zavar: "Ráadásul, ami a munkájuk alatt történik velük, azt nem lehet szexualitásnak nevezni, az erőszak. " - amit önként végez az ember, az nem lehet eröszak. Ha a gazdasági kényszer miatti prostituciót nem tekintjük önkéntesnek, akkor rengeteg gyári munkás is az eröszak miatt dolgozik a gyárban.

 • 2016.01.30 11:50:59Valakiateleprol

  most őszintén minek kell egy egész cikket áldozni ezekre a mocskos kurvákra-jellemzően szarra való analfabéta cigányok- és leírni a nyilvánvalót, momentán, hogy sík hülyék mindenhez, igen a szexhez is, egy bolhás lukat ér az egész testük, és jellemzően az ügyfél körük is hasonló rakás szar mint ő maguk.

 • 2016.01.30 12:01:23Valakiateleprol

  2016.01.27 22:31:14-JzK-
  ez pontosan így van, ezek ha véletlen nem is cigányok (azok eleve nem nevezhetők embernek) akkor is szinte biztos, hogy nőhöz képest is hülyék ami már katasztrófa, valami mélyostoba ultra csóró famíliából kivergődött tanyasi parasztpicsa akinek az egyetlen használható befektetése az út szélén eladható teste meg azon a 2-3 luk amit felkínál.
  De máskülönben körülbelül madárijesztőnek se tudnának elmenni olyan sík hülyék, vagy ha valami beesik abban pár év alatt leépülnének hogy még pénzük se lenne.

  Nem egy olyan ostoba picsát ismerek aki csóró senki volt otthon, az utolsó fillérjéből kivitette a picsáját nyugatabbra, ott bepróbálkozott valami fos melóval, takarítás, mosogatás stb, aztán ott rájött, hogy ez se pálya elment ócska kurvának, pedig eredetileg kvázi szoc.melósnak, meg tanítónőnek tanultak, és a vicc hogy el is végezték, de ez más sztori, lehetne az a címe hogy a magyar felőoktatás-bóvli és a munkanélküliség kozmetikázása.

 • 2016.01.30 12:05:19Valakiateleprol

  2016.01.28 00:10:24tralalala
  akkor fogadd örökbe a strigóikkal együtt, vagy járj el hozzájuk minél többet és fizess az összes extráért te barom!
  A nemi gondozó utána egy élmény lesz

 • 2016.01.30 15:32:45Sadist

  [c] 2016.01.29 13:40:05

  Miért, a csehek csak trollkodnak? Szerinted nem tartozik hozzá egy férfi egészségéhez a kielégítő nemi élet?

 • 2016.01.30 15:38:53Sadist

  Sőt, a svájciak, németek, dánok, belgák, franciák, osztrákok és hollandok is csak trollkodnak?

 • 2016.02.05 21:08:42[c]

  A szex nem létszükséglet.
  A pszichés egészségnek valóban sokak esetében feltétele. Csakhogy ez egy normális országban nem valósulhat(na) meg mások kihasználása révén.
  Ha alanyi joggá teszed a kurvázást, azzal más emberek kihasználását intézményesíted. És most ne hozz statisztikákat, kérlek, hogy deigenis a többség szabad akaratából űzi az ipart, blabla.

 • 2016.05.11 11:36:44J N

  Kurvára unom, hogy nagyokos férfiak megint beleszólnak abba, hogy mit kezdjek a testemmel és mit ne. Senki ne mondja meg, hogy mikor vagyok áldozat, kurvára el tudom dönteni magamnak!!! Ha valamiről gondoskodni akar a nagyokos társadalom, akkor legyen az, hogy állítsák meg az emberkereskedelmet, büntessék az erőszaktevőket, és így tovább! Semmi nem húz fel jobban, mint amikor valaki megmondja, hogy mekkora legyen a szoknyám, mikor szüljek, miért ne legyen abortuszom vagy kivel miért szexeljek. A svéd modell egy borzalom azoknak, akik egyszerűen csak pénzt akarnak kérni a szexért, ahogy én is. Dolgoztam Svédországban, és úgy kellett bujtatnom a kuncsaftjaimat mindenki elől, mintha bűnösök volnának, holott legtöbbször csak szerencsétlenek vagy szexfüggők stb stb, ahogy én magam is. Most meg a franciák, ahelyett, hogy több energiát fektetnének bele a bűnözők elleni harcba, akik nemcsak az én életemet keserítik meg, hanem a férfiakét és bármelyik normális polgárét is. Mekkora sötétség van még a fejekben, istenem.......

 • 2016.05.11 11:40:16J N

  [c], te meg egy idióta vagy. Látszik, hogy fogalmad sincs, miről beszélsz. Szemellenzős férfi vagy te is, aki azt hiszi, hogy majd fehér hercegként megmenti a nőket. Ébredj, faszikám, a világ időközben alaposan megváltozott! Nézz szét a környezetedben, hogy hány nő kér pénzt a szexért. Amúgy persze, honnan is tudnád... Pont az ilyen gyökerek miatt nem lehet ilyesmiről szabadon beszélni.

 • 2016.09.04 09:07:48Koboldleány

  JzK- az ilyen köcsögök miatt tart itt a világ, ahol.

 • 2017.02.10 00:06:16-JzK-

  [link]
  [link]
  [link]
  [link]

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta