SZÜLŐSÉG

7 szörnyű érv a gyerekvállalás mellett

2016. január 7., csütörtök 17:43 |

Előfordul, hogy nem tudjuk (vagy nem akarjuk) pontosan megmagyarázni az okokat, egyszerűen csak érezzük, hogy eljött az ideje, készen állunk rá. A gyerekvállalás azonban nem játék és nemcsak a szülőkről, hanem egy harmadik személy életéről szól. Érdemes tehát óvatosan bánni a megfogalmazható okokkal, és észben tartani, hogy egy gyerek nem mindig olyan változást hoz az életünkbe, amilyenre számítunk.

Íme, néhány a lehető legrosszabb érvek közül, amelyeket Peg Streep, a Mean Mothers: Overcoming the Legacy of Hurt szerzője osztott meg a Psychology Today olvasóival. Egyet pedig mi is hozzátettünk.

1. Lesz valaki, aki feltétel nélkül szeret

"Rengeteg fiatalon szülni készülő nőt hallottam már ebben reménykedni, és a legtöbben azzal indokolták döntésüket, hogy a gyermek gyógyír lesz a fájdalmukra - amit a szeretethiány, a szülők vagy a partner érdektelen, elutasító magatartása okozott. Évtizedekkel ezelőtt beszélgettem egy sok-sok nehézségen keresztülment lánnyal, aki egy egyéjszakás kalandot követően úgy is vállalta a szülést, hogy tudta, le kell mondania az apa támogatásáról. Belátása szerint ez volt a lehető legönzőbb dolog, amit valaha tett" – írja Streep, majd hozzáteszi: „A tizenéveseknek nem szabadna gyereket vállalniuk, hiszen náluk még hiányzik az érzelmi stabilitás, így az anyasághoz sem elég érettek. Az igazi probléma persze az, hogy a szeretetéhség miatt vállalt gyerekre hárul az érzelmi elsősegélynyújtás szerepe, ami tuti recept egy tényleges családi katasztrófához.”

shutterstock 108765947

2. Mások ezt várják el tőlem

Nem számít, hogy kinek (szülő, házastárs) vagy minek (társadalmi nyomás) kellene eleget tenni, a gyermekvállalás felelősség és elkötelezettség, éppen ezért a döntés joga teljes mértékben a saját kezünkben kell, hogy legyen. A szülői szereppel járó feladatok túlságosan intenzívek ahhoz, hogy mások elvárásainak próbáljunk ezzel megfelelni. Azok viszont, akik mégis egyfajta megfelelési kényszer miatt válnak anyává, általában nem veszik figyelembe saját igényeiket, vágyaikat és - ami még fontosabb -, képességeiket, hogy gondozzanak és felneveljenek valakit, akinek sorsa teljes mértékben rajtuk múlik - magyarázza a szakértő.

"Ez sajnos a szülés utáni depresszió melegágya, amikor azt hiszi az anya, hogy nem képes gondozni a gyermekét, de nem fogad el segítséget, mert azt gondolja, hogy egyedül kell megbirkóznia a helyzettel, és magát teljesen háttérbe szorítja, így nem tud regenerálódni, teljesen kimerül és végül kétségbe esik, mert reménytelennek látja a helyzetét" - mondta a Díványnak Csizmadia Dóra pszichológus.

Az ilyen szülők gyerekei egyébként gyakran számolnak be fizikai szükségleteik (otthon, étel az asztalon, ruházkodás) kielégítéséről, ugyanakkor érzelmi szükségleteik elhanyagolásáról.

3. Nem fogok kilógni a sorból

Sok nő azért dönt az anyaság mellett, mert attól tart, hogy a környezete megbélyegzi, ha nem így tesz. Úgy gondolják, hogy a gyerekes szülőkhöz képest ők kevésbé jók, értékesek és érdekesek. Ha őszinték vagyunk magunkkal szemben ilyen fontos, társadalmi normákat érintő kérdésekben, akkor felismerjük, hogy mindez valójában jogos aggodalom, mégsem valami egészséges motiváció a szülővé váláshoz. „Négyen vagyunk lánytestvérek, és egyedül nekem nincs gyerekem, ami miatt különc lettem, a legrosszabb értelemben. Főleg azért, mert ugyan biológiailag semmi akadálya, de a férjemmel közösen úgy döntöttünk, nem szeretnénk gyerekeket. A testvéreim és a szüleim emiatt önzőnek és egocentrikusnak tartottak. Aztán amikor a szüleim meghaltak, sokkal kevesebbet hagytak rám örökségükből, mint nővéreimre, azzal az indokkal, hogy mivel egyedül vagyok, nincs is szükségem a támogatásukra” – vallotta be Streep egy korábbi interjúalanya.

4. Lesz értelme az életemnek

Igaz, hogy az utód felnevelése is lehet egyfajta cél, és természetesen a legtöbb szülőnek a gyereke az élete értelme, ám elég gyenge érv, és nem a legjobb hozzáállás egy gyereket arra „használni”, hogy értelmet nyerjenek mindennapjaink, hiszen mi magunk vagyunk azok, akik meghatározhatják céljainkat. Ez nem egy olyan kötelezettség, ami egy másik személy által teljesíthető – nem, még a saját gyerek sem tud segíteni. Ha pedig ez az ok (és a következmények) behálóznak minket, annak az lehet a vége, hogy megtagadjuk a gyerektől a teret, hogy önmaga lehessen, hiszen figyelmen kívül hagyjuk az ő érzelmi határait. Egy kisgyereknek nem az a dolga, hogy jobbá vagy gazdagabbá tegye életünket annál, mint amilyen előtte volt – figyelmeztet a szakértő.

"Ha nincs más értelme az életünknek, mint a gyermek, akkor mit tanítunk, mit adunk át neki, hogy lehetnek majd céljai, és az ő életének értelme? És ha kirepülnek a gyermekek, akkor összeomlunk?" - fűzte hozzá Csizmadia Dóra.

5. Kell egy örökös

A dinasztia fenntartása, az anyagi javak védelme vagy annak vágya, hogy valamit az utókorra hagyjunk halálunk után, a történelem során mindig is nyomós érv volt a gyermekáldásra (és ma is az), ám ez nem mindenki számára jelent pozitív érzelmi és pszichológiai élményt.

Az előző kategóriához hasonlóan az örökösödés miatt aggódó anyukák saját maguk „kiteljesedését” látják gyermekükben, akire az elvárások miatt hatalmas nyomás nehezedik, azaz ebben a helyzetben is háttérbe szorul a gyermek saját akarata és vágyai. „Édesanyámnak az volt a fontos, hogy csodáljanak az emberek, pontosabban őt csodálják, amiért olyan jó gyereknek nevelt.

Ő választotta meg a barátaimat, az öltözékemet, sőt még az iskoláimat is az alapján, hogy mi mennyire számít irigylésre méltónak az ő társasági körében. Miatta lettem ügyvéd, és teljesen kiakadt, amikor a jól fizető, tekintélyes szakmát végül hátrahagytam, hogy inkább taníthassak. A mai napig ezt emlegeti és lenézi a saját döntéseimet” – ismerte be Pegg Streep egy interjúalanya.

De az apukákat is vezérelhetik hasonló érdekek: „Nagyon nagy nyomás volt rajtunk gyerekként, hiszen minden egyes botlás vagy bármilyen nem első rangú eredmény rossz fényt vetett apánk hírnevére. Akár a sportban elért sikerekről, a tanulmányi és társadalmi eredményekről vagy a felnőtté válás során a hatalom megszerzéséről volt szó, mindig a legjobb teljesítményt kellett nyújtanunk. Nem azért szeretett, aki voltam, inkább csak a dicsőség érdekelte. Megfogadtam, hogy én soha nem teszek ilyet a saját gyerekeimmel, és csak önmagukért fogom szeretni őket” – idézi az író egy középkorú férfi vallomását.

shutterstock 195179072

Az önsegítés szakértői narcisztikusnak bélyegzik meg az olyan szülőket, akik saját magukat szeretik a gyermekükben, de bárhogy is nevezzük őket, az utódokon keletkezett sebek attól nem gyógyulnak hamarabb...

6. A gyerek megmenti a házasságom

A rengeteg tanulságos történet, film és tanulmány ellenére még mindig sokan elhiszik, hogy egy gyerek megmenthet egy olyan párkapcsolatot, ami már eleve működésképtelen. Igaz, hogy nem a gyereknevelés miatti nézeteltérések a válások elsődleges okai – továbbra is a hűtlenség, a drog- és alkoholproblémák állnak az első helyen -, a probléma mindennapos. Ahogy például az anyagiak kapcsán sem szoktak eleinte aggódni a fiatal házasok, úgy a gyerekneveléssel kapcsolatos nézeteiket sem beszélik át előre részletesen.

Szóval képbe kerül egy gyerek, akiért össze „kell” házasodni, ám később adódhatnak olyan problémák, amikre a szülők egyáltalán felkészülve, de az is lehet, hogy akkor kezdenek csak igazán eltávolodni egymástól, amikor megérkezik a várva várt jövevény az életükbe.

„Bár a szüleim együtt maradtak és utánam három további gyereket vállaltak, velem mindig is másként viselkedtek. Én voltam az, aki ellopta anyám fiatalságát és jövőjét, amikor tizenévesen teherbe esett velem. Én voltam az, aki váratlanul teher lett az apa számára is. A mai napig úgy érzem, hogy nem bocsátottak meg nekem egy olyan dologért, amiért nem én vagyok a hibás. Ha csak nem bűn az, hogy megszülettem” – mesélte Peggnek egy negyvenes évei végén járó nő.

A jó hír az, hogy az eredeti motivációnk (miért akarunk gyereket?) nem feltétlenül kell, hogy befolyásolja, milyen szülőkké válunk, ha hajlandóak vagyunk őszinték lenni magunkkal szemben, és dolgozni azon, hogy észrevegyük, amikor a tudatalattink és kimondatlan vágyaink próbálják irányítani tetteinket. Daniel Siegel és Mary Hartzell, a Parenting from the Inside Out című könyv szerzői szerint „amikor szülőként teljes mértékben jelen vagyunk, amikor tudatosak vagyunk, azzal segítjük gyerekeinket, hogy ők is megtapasztalják a jelent. A gyerekek az alapján is merik meg magukat és a környező világot, hogy mi hogyan kommunikálunk velük. Amikor a múltban ragadunk, vagy a jövőnk miatt aggódunk, akkor fizikailag ugyan jelen vagyunk, de szellemileg és lelkileg messze járunk. A gyerekeknek nincs szükségük ránk minden egyes pillanatban, de az interakciók során elengedhetetlen a mentális jelenlét, vagyis az, hogy érzelmileg elérhetőek legyünk a gyerekek számára.”

„A gyermek nem óvja meg a házasságot, sőt egyáltalán nem kellene megóvnia semmit, ez a felnőttek feladata és felelőssége, ezért ne hárítsuk a gyermekünkre, mert annak komoly következményei lehetnek az évek előre haladtával” – figyelmeztet Csizmadia Dóra.

„A gyermekvállalással olyan új, ismeretlen, és rengeteg energiát, figyelmet igénybe vevő feladatokat vállalunk, amik miatt gyakran kevesebb törődés és türelem jut a párunknak, mivel a gyermek gondozása lesz az elsődleges (fontos lenne, hogy ne kizárólagos legyen, csak elsődleges!). Ez egy jól működő kapcsolatot is megterhelhet, egy nehezen működőt pedig könnyen szétszakíthat - akár drog vagy hűtlenség a probléma a felszínen, a gyökere abban kereshető, hogy érzelmileg nem stabil alapokra érkezeik a gyermek, és érkezését túlidealizálva nem veszik figyelembe a nehézségeket, ezáltal nem készülhetnek fel rájuk a szülők. Gyakori a kezdeti eltávolodás, de aztán újra vissza kell találni egymáshoz a megváltozott körülmények között. A gyermekvállalás egy olyan természetes krízis a szülők életében, ahol a kritikus helyzetből két irányba haladhatnak: megoldják, vagy nem, gazdagabbá válnak általa érzelmileg, vagy belerokkannak és - ha fizikailag nem is (válás), de - érzelmileg elszakadnak egymástól, amennyiben nem történik meg az újraközeledés” – fűzi hozzá a pszichológus.

+1. Jól jönne 10 millió forint

Valószínűleg ön is eljátszott már a gondolattal, hogy megéri-e egy új otthonért vagy bármilyen anyagi támogatásért cserébe (még több) gyereket szülni. Életünk során természetesen adódhatnak soha vissza nem térő lehetőségek, de azért érdemes ilyenkor is mérlegelni és fontolóra venni, hogy hosszú távon is jó üzlet-e a gyerekvállalás, illetve hogy tényleg erre vágyunk-e, vagy inkább csak a pénz motivál. 

Ha félretesszük a dolog érzelmi oldalát, nyilvánvaló, hogy pusztán az állami anyagi juttatásokért gyereket vállalni ostoba döntés, egy gyerek felnevelése jóval több pénzbe kerül, mint amennyit bárhonnan is le lehet akasztani. Ugyanakkor a pénz (szubjektív) hiánya egy olyan tényező, ami miatt sokan nem, vagy csak kevesebb gyereket vállalnak, adott esetben olyan körülmények között is, ami mások számára megengedné a nagyobb családot.

„A pénz fontos ösztönző erő lehet a gyermekvállalásban, hiszen gyakran vezető érvként emlegetik az érintettek a megélhetési nehézségeket, amikor arról kérdezik őket, hogy miért nem vállalnak (több) gyermeket. Viszont nem szabad, hogy elsődleges vagy egyedüli motiváció legyen az anyagi háttér, hiszen az a kapcsolat vagy közösség, ahol a pénz kérdése dominál, hamar kiüresedik, sivárrá válik, és legfeljebb csak a felszínen működik. Az anyagi lehetőségek ráadásul változékonyak, míg a pozitív érzelmek stabilak és összetartják a családot. Sok gyermek nő fel szegényen, mégis boldogan, ha a szeretetet, érzelmi támogatást, valódi figyelmet és törődést megkapja a szüleitől. Ha arról kérdezzük őket, miért fontos számukra a család, miért szeretik a szüleiket, nem a pénzt fogják említeni. A pénz önmagában nem boldogít, de ha megvan az érzelmi háttér, akkor be lehet vonni az anyagiakat a tervbe – főként, ha valóban ezen múlna, hogy tud-e a pár gyermeket vállalni, nagy segítség lehet” – mondja Csizmadia Dóra pszichológus.

Egyedül tehát akkor nem számít, hogy miért szeretne szülővé válni valaki, ha keményen dolgozik azon, hogy a lehető legtudatosabban, önzetlenül szeresse és nevelje fel azt a személyt, akit a világra hozott.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.01.08 06:37:44szumátrai szikár szatír

  cardiobascuralis: Na, te egy igazi barom vagy.

 • 2016.01.08 06:42:46egysmás

  cardiobascuralis, 10^9 nem négyzetszám, így nem lehet egymilliárd négyzetméter egy négyzetkilométer.

 • 2016.01.08 07:02:08Papucsban a Teraszon

  egysmás: ha már nem olvasol (1000 km2ről volt szó) és nem gondolkozol

  [link]

 • 2016.01.08 07:22:29egysmás

  Papucsban a Teraszon :o

  mea maxima

 • 2016.01.08 07:56:21vttv

  Azé a világ, aki teleszüli ... !
  ... sok lúd disznót győz ...

 • 2016.01.08 08:27:26Angéla Fekete

  Éééés máris itt tobzódik a fröcsögésben a sok önzetlen (csak nem magáraismerő, vérigsértett?) csodaszülő :D

 • 2016.01.08 08:45:08room_101

  Teljesen igaza van az ellenzőknek. Hülyék ne szaporítsák magukat.

 • 2016.01.08 09:11:09dez01

  Az egész cikk baromság, az emberi önzésről szól, nem a gyerekvállalásról.

 • 2016.01.08 09:21:18laci_52

  Egy érv kimaradt, mégpedig az, hogy az ember biológiai lény(is!), ezért a legtöbb nő élete folyamán valamikor vágyat érez arra, hogy anya legyen, gyermeket szüljön. Ez teljesen természetes dolog.

  Az a baj, ha ezt a vágyát mindenféle(anyagi, kényelmi stb.) érvek alapján elnyomja és nem elégíti ki.

 • 2016.01.08 09:41:11Girhes

  Kuss, pofád befogod, tessék szülni, de csak akkor, ha katolikus és fehér vagy. Egyéb esetben köttesd el magad, mert már így is túl sok van belőletek. Ha nem csinálsz gyereket, nem is vagy ember, de még ha emberféle is lennél, a hazád, nemzeted ellensége vagy. Én sokkal jobban tudom nálad, mi a jó neked, érted? Különben meg: asszonynak szülni kötelesség, lánynak dicsőség!

  Ha nincs gyereked, nem tudhatod, mi az életed igazi értelme, mert csak a gyerek adhatja meg a boldogságot. Nem lehetsz teljes ember, csökevényes az életed, önző vagy és kényelmes.

  Magatokra ismertek, kommentelők?
  (Mielőtt sisteregni kezdene a kezetek alatt a billentyűzet, VAN gyerekem.)

 • 2016.01.08 09:53:27Zephyrous

  7 millárd emberre számoljunk 1 m2 helyigényt, ez azt jelenti, hogy 7 milliárd m2 hely kell, ami 7 ezer km2. Mo területe 93 ezer km2, tehát a kb. 7250 km2 BAZ megyében is elférne ennyi ember. Sok hülye az általános iskolai matek helyett is Dívány cikkeket olvasott. Ez azért nem egy kvantumfizika.

 • 2016.01.08 10:08:34pinkfloyd

  Akinek van, az tudja mit jelent, akinek nem lehet, az tragédia, aki nem akar, az egy elkényeztetett, önző, önmagát szerető BAROM!

 • 2016.01.08 10:18:59exterminador

  (Egyébként 7 milliárd ember elférne kb. 2 nagyobb magyarországi megyében úgy, hogy mindegyikre jutna egy teljes négyzetméter - azaz kb. négyszer annyi hely, mint egy nem zsúfolt rockkoncerten vagy tüntetésen. És akkor a Föld összes többi részén nem lenne senki.)

  Te sem tudod felfogni, mekkora szám az a 7 milliárd. De ha azt mondom, hogy az emlős fajok 99 %-nak ennek a töredéke sincs a populációja... De az eszesek már kihalásról nyavalyognak. Holott: a világ szinte valamennyi problémáját a túlnépesedés okozza.

 • 2016.01.08 11:18:04Krumpli Bogart

  Az ember, mint faj további szaporodására nincs szükség, a jelenlegi szám mellett a faj fennmaradása a Földön biztosított.
  Európa népességének szaporítására - se szüléssel, se mgribefogadással - nincs szükség, mint ahogyan a GDP-nek sem kell állandóan nőnie. (Az idős-gondozás problémáit és a ki fizet a nyugdíjadat című nótát hagyjuk, mert az egész rendszert kell megreformálni, ami ALAPJAIBAN rossz.)
  A "helyes" faji arányokat pedig úgy lehetne beállítani, hogy a világ szegény és elmaradott részein fektetünk be a gazdaság megteremtésébe (igen, ott, ahol egyáltalán nincs is gazdaság) és az életfeltételek kialakításába. (Napkollektor, ködfogó, kaja, iskola, munkahely, fizetés, megélhetés, fogyasztás, életszínvonal, gyerekszám csökkenése.)
  Tehát nem az űrturizmust és a "minélmagasabbszállodát" kellene erőltetni, hanem globális szinten az életszínvonal emelését és akkor a multikák még mindig gyűjtögethetnék a profitkát.

  Sajnos a pénz nem jár ésszel.

  A gyerekszülés pedig legyen magánügy, és sokadrangú kérdés, mint az, hogy mit veszek fel ma reggel.

 • 2016.01.08 11:27:01Krumpli Bogart

  Másodpercenként meghal egy gyerek az éhségtől. Ő nem fog adót fizetni és okostelefont venni. Meg az a gyerek sem fog megszületni, aki anyukáját korlátozná az önmegvalósításban, tehát ő sem fog befizetni a közösbe és nem fog fogyasztani.

  Senki nem tud számolni? Ha már az ÉSSZERŰ irgalom teljesen kiveszett a gondolkodásunkból???

 • 2016.01.08 11:31:48McKinney

  leírom a tapasztalatomat, hátha segít valakinek:
  én és a feleségem nem terveztünk gyerekeket, csak hagytuk, hogy megszülessenek. Ezt se magunktól találtuk ki, hanem tanácsolták a közösségben ahová járunk. (hogy mi a lóf@sz? legalábbis belőlem először ez jött) Utólag azt mondom, bejött. Eddig 6 született, és minden nehézség ellenére nagyon jó, hogy vannak.
  Persze, nem tökéletesek, ahogy a szüleik sem (konkrétan én egy barom vagyok, ha valaki megnézi a kommentjeimet, láthatja) de az nem baj.

 • 2016.01.08 11:51:23Lady Ann

  Engem pl. a jogbiztonság jobban motiválna gyerek-ügyben, mint a 10 millió. Vagy az, hogy a páromnak lenne fix munkája. Vagy tudnám, hogy szülés után visszavesznek a munkahelyemre, ha már a párom nem tud eltartani eltartani, mint egyeseket...

 • 2016.01.08 12:19:01cardiobascuralis

  szumátrai szikár szatír:
  Édesanyád meg egy tetves büdös kurva.

 • 2016.01.08 12:20:36cardiobascuralis

  egysmás:
  Valóban nem, egy négyzetkilométer az csak 1 millió négyzetméter.

  Csak hát én 1000 négyzetkilométerről beszéltem.
  Tudod, az olvasás lényege, hogy MINDEN szót elolvasunk, aztán meg is értjük.

 • 2016.01.08 12:24:09cardiobascuralis

  exterminador:
  Viszont légyből csak Magyarországon több van 7 milliárdnál.
  Te fel sem tudod fogni, a 7 milliárd milyen kis szám. Bármelyik körmödben több atom van ennél.

 • 2016.01.08 12:25:03aranea

  "tralalala
  "ettől függetlenül racionális érv csakis ellene van"
  Kár hogy anyukád nem racionálisan gondolkodott."
  Szerintem is, elég szar a világ.

 • 2016.01.08 12:25:05cardiobascuralis

  Krumpli Bogart:
  Szegény egy gyerek.
  Szar lehet másodpercenként meghalni.

 • 2016.01.08 12:25:57cardiobascuralis

  McKinney:
  Csak nem valamilyen valláskárosult közösségről beszélsz?

 • 2016.01.08 12:29:44aranea

  laci_52: tévedésben vagy, aki nem akar, azoknak nagyon nagy hányada soha nem érzett rá vágyat.

 • 2016.01.08 12:40:08aranea

  7 milliárd nagyon nem a kihalás széle... így is tönkrebasztunk mindent a puszta létünkkel
  S Magyarországon a 10 millió is egy erőltetett túlszaporításnak az eredménye. Most kezd visszaállni - talán - egy normál szintre. Aki meg négyzetméterenkénti sűrűséggel számol, az legyen szíves, éljen is abban. Már így is borzalmas tömeg van mindenütt, még egyközepes városban is.

 • 2016.01.08 13:25:41egysmás

  aranea, laci_52 pontosan tudja, mit is éreznek a nők, hiszen ő egy férfi.

 • 2016.01.08 13:26:22egysmás

  cardiobascuralis, :D

  Olvasni a hülye is tud... :D

 • 2016.01.08 14:12:24cardiobascuralis

  egysmás:
  Nem okvetlenül, ismertem olyan okos embereket is, akik nem tudnak, de gondolom, neked is lenne problémád mondjuk Görögországban, Oroszországban vagy Izraelben. Hogy Japánt vagy Kínát (stb.) nem is említsem.
  (Utóbbi háromban nekem is).

  aranea:
  Nem arról volt szó, hogy élni, hanem hogy mennyire nem sok a 7 milliárd a teljes földfelszínre vetítve. Szemléltetés, ha mond neked valamit ez a szó.

 • 2016.01.08 14:16:18Lángharcos

  pinkfloyd
  Vannak emberek, akik nem alkalmasak szülőnek. Felesleges őket erre kényszeríteni. Ha ezek az emberek felismerik magukat időben, megakadályozzák a katasztrófát.

  Gondolj a bántalmazott gyermekekre, akiket a saját szüleik aláznak meg és használnak ki. Ugye milyen nagyszerű és önzetlen az, aki gyermeket vállal?

 • 2016.01.08 14:51:01Kong.Kinga

  Miért nem vágja ki a moderátor az idiótákat, akik csak kötözködnek?

 • 2016.01.08 14:58:20cardiobascuralis

  Kong.Kinga:
  Például téged?
  Mert értelmeset eddig nem írtál.

 • 2016.01.08 15:05:43Keményen Dolgozó Gyíkember

  A gyerekvállalás legyen bűncselekmény, így legalább egy kalap alatt a gyereket és a bűncselekmény elkövetését is vállalják a szörnyű (érveket felsorakoztató) szülők, oszt jónapot.

 • 2016.01.08 16:08:17Dekatlon

  "Sok gyermek nő fel szegényen, mégis boldogan"

  Ez a hülyeség még mindig tartja magát?
  Igaz, a gyereknek nem pénz kell, hanem lehetőség, a kibontakozásra, fejlődésre,
  közös idő a kipihent szüleivel, sok érdekes inger, néha meg nyugalom, és pihenés.
  ... ezekhez kell a pénz.

 • 2016.01.08 16:23:42csakférfi

  cardiobascuralis Hagyd araneát .SSík.....!Gyerek ellenes.Ráadásul azt képzeli ez a normális hogy ne vállaljon gyereket egy nő,mert az a "haladó,modern szellem".
  Tételezzük fel hogy egyre több nő nem szül gyereket hivatkozván aranea igazára.(meg néhány hisztis cicára)
  Mi fog történni itt a "fejlett" "kultúrált nyugati átlagnépességgel.?Nem lesz elég fiatal aki dolgozzon a nyugdíjas "haladó " szellemű gyerektelen öregecske nőknek férfiaknak.(tételezzük fel hogy megérik a nyugdíjas kort és a 80.-at is).Ezért mivel sok sok pénzt takarítottak meg a gyereknevelés és költségei hiánya miatt, így kénytelenek a civilizálatlan afrikai vagy arab,vagy kínai vagy délkamerikai bennszülöttekkel ezt a hiányt pótolni..ugyanis a nyugdíjat mindig az aktuális fiatalok fizetik.Vagyis a hiányukat pótolni kell.
  Nem lehet hogy "merkel" asszony ezen hiány tudatában nyilatkozott Németország munkaerőhiány problémáit megszüntetendő? Miért kell nekünk az összes nyugati országot majmolni és követni mint a birkák? Hivatkozván arra hogy azok milyen demokratikusak fejlettek....stb.Ez lenne a modernség? Kösz inkább kihagyom. :) nem kell a nyugat seggét nyalni csakmert a pénzt onnan kapjuk.Azért Orbán még diktátor marad. :)

 • 2016.01.08 17:11:00cardiobascuralis

  Dekatlon:
  Nem akkora hülyeség, ha kaja van elég, meg fűteni (esetleg még tisztálkodni is) lehet, akkor egy csomó helyen (a világ legalább 80%-án, legalábbis a lakosságot nézve) az már elég a boldogsághoz. És kb. 70 évvel ezelőttig Európában is elég volt. Amiket emlegetsz, azok a fejlett világ(ban élők) problémái (first world problem).

  csakférfi:
  A bevándorlókra alapozni tévút.
  Nem dolgozni akarnak, hanem segélyeket, nem véletlenül Németországba meg Svédországba vágynak. Az ő befogadásukkal csak az eltartott lesz több, nem a munkaerő.
  Ebben a kérdésben Orbánnak kivételesen igaza van.

  Ami a nyugdíjat a fiatalok fizetik dolgot illeti, elég baj - erre lettek volna jók a magánnyugdíjpénztárak (még ha csak részmegoldást jelentettek volna is). Ezt sikerült szétbarmolni.
  Amerikában pl. a nyugdíjat a cég fizeti, amelyiknek dolgoztál, nem az állam (kötelesek a dolgozóik számára nyugdíjpénztárat fenntartani, és ezt az állam ellenőrzi).

 • 2016.01.08 17:48:34pinotnoir_777

  A túlnépesedést nem foga megoldani, hogy az európaiak kihalnak a jóléttől és a fenti álpszichologizált bulvár cikkektől. Agymosás alatt állunk. Csajok, nincsen háború! Az élet gyerekkel és gyerek nélkül is nehéz. Boldog lehetsz gyerekkel és gyerek nélkül is. a boldogság egy képesség, de elszigetelten, az individualizmust túltolva nehézkes szerintem. Az "Önállóság", "Szabadság" szerintem túl van misztifikálva már. Ráadásul az önállóság talán csak pénzügyi fogalom, mert jó, ha szükség van ránk és mi is támaszkodhatunk. Ha egymásra kölcsönösen támaszkodni, másokból erőt meríteni ciki, akkor harcoljunk magányos amazonként mind a saját érdekeink mentén? Akinek van gyermeke már nem tolja le nagyívben a jövőt.

 • 2016.01.08 18:23:10cardiobascuralis

  pinotnoir_777:
  Valójában lehetsz boldog gyerekkel és gyerek nélkül is, akármelyiket választod, nyersz egy csomó dolgot, amit a másik lehetőséget választva nem élhettél volna meg, meg el is vesztesz egy csomót, amit a másik lehetőséget választva megérhettél volna.

  De ha már döntöttél, utólag értelmetlen bármelyiken keseregni.
  (Bár mondjuk aki kényszerből lesz anya, pláne rossz életkörülmények között, annak talán van oka erre, bár értelme annak se nagyon.)

 • 2016.01.08 19:57:44SMollly

  Csakis mellette tudok érvet. A cikkírónak vajon van gyereke? Valahogy kétlem.

 • 2016.01.08 23:40:33csakférfi

  cardiobascuralis.Van három gyerekem. :) Kettő a felségemé.Más apától egy meg az exemmel közös. :)Én bizonyosan nem a bevándorlóktól várom a csodát.mert azok nincsenek. Mármint csodák. De egyre több a gyereket nemvállalni merő hisztis kütyügyerek.-"pán péter szindróma" néven emlegetik.Mint mentális zavar. Egyébként ott volt a "tételezzük fel hogy araenának igaza van".Csak feltételezés ha igaza lenne akkor mit hozna a jelen és a jövő. :)

 • 2016.01.08 23:44:22csakférfi

  SMollly :) Végre egy értelmes nő aki anya lett.hiszem hogy a józan ész nem kihalófélben lévő fogalom.Gyerek nélkül nem lehetsz tartósan boldog.nem emlékszem hogy a leghosszabbb ideig élő emberek azt nyilatkozták volna "azért értem meg a száz évet mert nem szültem ,kényelemmel éltem,sok-sok diplomám van és öt nyelven beszélek" :)

 • 2016.01.09 04:46:35cardiobascuralis

  SMollly:
  Te igen.
  Van, aki meg csak ellene, mert az ő életükbe nem fér bele.
  Van, aki meg mellette is meg ellene is, aztán vagy lesz gyereke, vagy nem.

  És mindenki meg tudja indokolni az álláspontját. Ami neki logikus, bár lehet, hogy neked nem.

 • 2016.01.09 07:39:37egysmás

  SMollly, vagy debil vagy, vagy hazudós.

 • 2016.01.09 23:49:35csakférfi

  cardiobascuralis :SMolly rendes nő.Gyakorlatilag azt indokoltad meg a kijelentéseddel .Hogy aki igazat mond az nem hazudik aki meg hazudik nem tudja mi az igazság. :)
  -Van, aki meg csak ellene, mert az ő életükbe nem fér bele.
  -Van, aki meg mellette is meg ellene is, aztán vagy lesz gyereke, vagy nem
  -van aki gyilkos.
  -Van aki hű
  -Van aki szeret
  -van aki nem szeret.
  -van aki hegyet mászik
  -Van aki tud
  -van aki okos
  _.......stb.
  :) ez lenne a komment?

 • 2016.01.10 12:52:04Mosómedve!

  Jól látom, hogy kimaradt az az örök "klasszikus", miszerint lesz majd aki idős koromban rám nyitja az ajtót illetve ápolni fog?

 • 2016.01.11 10:26:46encir

  "Gyerek nélkül nem lehetsz tartósan boldog"
  Hmmmm.ez aztán a sommás kijelentés :-)

  "nem emlékszem hogy a leghosszabbb ideig élő emberek azt nyilatkozták volna "azért értem meg a száz évet mert nem szültem ,kényelemmel éltem,sok-sok diplomám van és öt nyelven beszélek" :)"

  Ezek szerint férfiak nem élhetnek hosszú ideig, hiszen nem szültek.
  Lásd Fülöp herceget, aki nem szült, kényelemben él, bizonyára van diplomája és pár nyelven beszél :-)

 • 2016.01.11 12:29:15aranea

  [link]

 • 2016.01.12 14:58:47Nagymajjomka

  Életem legboldogabb élménye volt, amikor a gyermekem megszületett, a világ legboldogabb férfija voltam.
  Sajnos a sors azonban összehozott egy számító, anyagias nővel, aki ezt a töneményt szülte nekem, és kijött számára, hogy jobban jár anyagilag, ha elhagy, és csak a tartásdíjat tiltatja tőlem. Részéről ez csak anyagi döntés volt, ha úgy volt érdeke láthattam a lányom, ha úgy akkor nem,

 • 2016.01.12 20:46:55guy

  A pénz nem boldogít. De pénzért vehetsz cicákat, és a cicák boldogítanak!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta