SZÜLŐSÉG

Nem is kell csillapítani a gyerek lázát

2015. december 11., péntek 17:25

A tél valószínűleg nem a kisgyerekes anyukák kedvenc időszaka, hiszen ha a gyermek közösségbe jár, jó eséllyel egyik vírusfertőzést a másik után szenvedi el ilyenkor. Előfordul, hogy a fertőzés lázzal is jár, a láz elviselésében pedig mind a gyerekek, mind a szülők elég nagy változatosságot mutatnak.

Míg az egyik barátnőm kislánya már 37.8 C⁰-nál kókadozik, addig a másik kétéves kisfiú 40 fokos testhő felett is vígan szaladgálna. Az anyák idegrendszere is különbözik abban a tekintetben, hogy mikor kezdik el telenyomni a gyereket lázcsillapítókkal vagy betekerni a vizeslepedőbe – nálam valahol 39 fok körül van a lélektani határ, de ismerek olyan anyukát, aki még sosem adott lázcsillapítót ma ötéves gyerekének. De hogyan kell lázat csillapítani a korszerű orvosi ajánlások szerint? Meglepő, de valójában nem muszáj sehogy sem.

Nem a láz a betegség

A láz a fennálló betegség egy tünete, illetve még ez sem pontosan igaz, hiszen a láz annak a tünete, hogy a gyerek immunrendszere épp működésbe lépett a fennálló betegséggel szemben. Mivel a láz nem egyenlő a betegséggel, így attól, hogy a lázat csillapítjuk, a gyerek nem gyógyul meg, csak épp kevésbé lesz lázas. Amikor meg meggyógyul, akkor a láz is el fog múlni teljesen magától. A láz magassága és a betegség súlyossága sem mindig függ össze, vagyis jelentéktelen, három nap alatt elmúló vírusfertőzés is okozhat ijesztően magas testhőmérsékletet, míg számtalan súlyos kórkép csupán hőemelkedéssel vagy még azzal sem jár.

shutterstock 322032914

A csecsemők ritkán lázasodnak be, viszont esetükben ezt tényleg komolyan kell venni. Azaz orvoshoz kell fordulni, ha a 3 hónaposnál fiatalabb baba láza 38 fok felett van, vagy ha a 3-6 hónapos baba láza 39 fok felett van. Kivétel, ha mindez a védőoltásokat követően jelenik meg, hiszen ilyenkor némi átmeneti láz normál reakciónak tekinthető. Ez még mindig nem azt jelenti, hogy a csecsemő lázát azonnal csillapítani kell, hanem azt, hogy ha ilyen lázat észlelünk, akkor fontos megkeresni, mi lehet a láz hátterében – például tünetszegény tüdőgyulladás - és utána azt a betegséget célzottan meggyógyítani.

Ha az ember egy olyan rendszerben nőtt fel, ahol a lázat csillapítani szokás, és emellett naponta egynél több lázcsillapító-reklámmal találkozik a tévében, plakátokon és online, akkor nagyon nehéz magunkévá tenni azt a szemléletet, hogy a láz nem is olyan nagy baj. Azért igyekezzünk: nagyon rosszat nem teszünk a lázcsillapítással sem, de ha túl sok gyógyszert adunk túl gyakran, azzal feleslegesen terheljük meg a gyerek szervezetét.

Mindenki nyugodjon meg

A lázcsillapító gyógyszerek tehát elsősorban a gyermek (és a szülők) komfortérzetének, közérzetének javítására alkalmasak: megkönnyítik a lázas betegség elviselését. Ez azt jelenti, hogy ha a beteg gyermek lázas állapotban tökéletes közérzetnek örvend, akkor semmi ok nincs a lázcsillapító adására. Nincs a jelenlegi magyar és nemzetközi ajánlásokban olyan határ, amit ha meghalad a gyerek hője, akkor lázcsillapítani szükséges, ugyanakkor (természetesen a gyógyszerallergiát kivéve) nem is tilos.

Ha a gyógyszer mellett döntünk, érdemes arra figyelni, hogy ne adagoljuk túl, és egyszerre csak egyfélét adjunk (ha az nem használ, természetesen áttérhetünk másik szerre, csak a kombinációknak nincs értelme). A gyerekeknek ibuprofen és paracetamol tartalmú készítményeket szokás adni, szalicilátot (aszpirin) viszont tíz éves kor alatt tilos!

A lázcsillapító nem előzi meg a lázgörcsöt

A közhiedelemmel ellentétben a lázgörcs kivédésére a lázcsillapítók nem alkalmasak. A lázgörcs epilepsziás rohamra hasonlító, igen ijesztőnek tűnő állapot, amely a fél és hat éves közötti gyerekek 3 százalékánál előfordul.

Lázgörcs esetén fontos, hogy a görcs lezajlása alatt fordítsuk oldalra a gyereket, és távolítsunk el a közeléből minden olyasmit, amibe beütheti a fejét, de ezen kívül ne csináljunk semmit: semmiképp ne fogjuk le, és nagyon fontos, hogy ne akarjunk szájon át sem gyógyszert, sem vizet beleerőltetni!

A lázgörcs pár perc alatt lezajlik, ezután konzultáljunk orvossal – azaz hívjuk fel gyerekorvosunkat vagy az ügyeletet, és ők el fogják mondani, kell-e orvoshoz vinni a gyereket. Ha a lázgörcs nem múlik, a gyerek nem nyeri vissza eszméletét vagy a görcs után is kékek maradnak az ajkai, akkor ne csak telefonon kérjünk tanácsot, hanem a gyereket is vigyük az ügyeletre vagy hívjunk mentőt.

Így prizniceljen helyesen

A mai szülők gyermekkorában nagy népszerűségnek örvendett a priznic, azaz a fizikális lázcsillapítás: jelen cikk szerzőjét is betekerték párszor ovis korában a hideg vizes lepedőbe. A gyerekek nem igazán élvezik ezt a módszert, beteg gyereket meg minek kínozni, ezért az utóbbi időben kevésbé ajánlják. A jeges fürdő és a jéghideg lepedőbe csavarás valóban kerülendő, ugyanakkor a helyes hűtőfürdőzést nyugodtan meg lehet próbálni: vannak gyerekek, akik kifejezetten szeretik, kiválthatjuk vele a gyógyszer is, illetve magas láz esetén gyógyszerrel együtt alkalmazhatjuk.

Alapelv, hogy a gyereket nem kell kínozni, a didergést pedig el kell kerülni, mivel az már kifejezetten akadályozza a hőleadást. A helyes hűtőfürdőzés menete a következő: a gyereket nagyjából aktuális testhőmérsékletű vízbe tesszük – a normál fürdővíz 36-37 fokos, tehát körülbelül olyan vizet kell készíteni, mint egy normál fürdetéshez. A gyerek mellkasáig érjen a víz, ne a nyakáig. Ezután fokozatosan hideg vizet folyatunk a kádba és lassan, óvatosan hűtjük a vizet maximum 31 fokig. 31 fok alá nem hűtjük. Összehasonlításképpen: a hideg csapvíz lakástól és évszaktól függően 10 és 20 fok között van – ezt meg sem kell közelítenünk. Kékülés, didergés, vacogás esetén a gyereket vegyük ki a kádból, meg akkor is, ha a gyerek 38 fok alá hűlt, vagy ha ki akar jönni. Hűtőfürdő után sokan betakarják a gyerekeket, ez mindenképp kerülendő, különösen a vastag takarók, hiszen kifejezetten akadályozzák a hőleadást.

shutterstock 223730920

Mire figyeljünk a lázas gyereknél?

Arra, hogy sokat pihenjen és sok folyadékot igyon a gyerek! Láz esetén pici gyerekek esetében gyakori szövődmény a kiszáradás. Ezt elkerülendő, itassuk a gyereket rengeteg folyadékkal, ha szoptatott csecsemő, akkor pedig szoptassuk bátran a szokásosnál gyakrabban is. A kiszáradás tünetei - a száraz száj, cserepes nyelv, karikás szemek mellett - csecsemő esetében a besüppedt kutacs is.

A kiszáradás megbecsülhető a kapilláris újratelődés mérésével: ezt úgy kell, hogy megnyomjuk a baba körmét valamelyik kézujján annyira, hogy az elfehéredjen, majd megnézzük, mennyi idő alatt lesz újra rózsaszín. Normál esetben azonnal, kiszáradás esetén viszont 2-3 másodpercnél több idő is szükséges lehet hozzá. A kiszáradás nagyon veszélyes, ugyanakkor kórházban elképesztően könnyen kezelhető infúziós folyadék adásával, így ilyen esetben ne késlekedjünk, hanem forduljunk orvoshoz.

Emellett láz esetén orvoshoz kell fordulni, ha a lázas gyerek testén bőrvérzéseket látunk, ha görcsöl, aluszékony, nehezen ébreszthető. Szintén felkeresendő az orvos, ha a lázas állapot három napnál tovább tart, és természetesen akkor is, ha a gyerek állapota egyre rosszabbodik vagy ha a láz mellett egyéb, súlyos betegségre utaló tünetek – légszomj, tarkókötöttség - indokolják ezt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.12.11 18:18:13Pic

  hmmmm.... tudom, hogy a láz jó, mert jelzi küzdd a szervezet, de ne szerintem ne 40 fokos testhőmérséklettel tegye azt a gyerek. Nekem az a tapasztalatom, hogy iszonyat gyorsan fel tud ugrani a láz. Én hagyom egy kicsit lázasan "küzdeni" a picur szervezetét, aztán 39-nél adok gyógyszert biztos ami biztos alapon és azonnal megy a kádba egyedül vagy ha nagyon elesett, akkor az anyjával.

  A nincs összefüggés dolgot megerősíthetem én is. Komoly betegségnél mandula+fül+arcüreggyulladás (csúnyán beleszaladtunk a dologba) a gyerek mindössze levert volt és 37,2-nél nem produkált többet, máskor benyelt valami 3 napos vírust és 39 fokos lázzal táncolt a nappali közepén.....

  A priznicről annyit, hogy ezek a kisemberek nagyon nagy hősök tudnak lenni ám! Igaz a "kontaktus" létrejöttekor visítanak, de ha őszinte vagyok olyankor ÉN IS visítok.

 • 2015.12.11 18:47:58lüke

  Dolgozzon a felnőtt 38,5 - l
  Bonne chance !
  Lehet kínozni a gyereket ,kedves jó szülők!

 • 2015.12.11 18:48:00Applepie

  Minek teszed a kádba ha be is gyógyszerezted?
  Vagy ha kádba teszed minek gyógyszerezed be?

 • 2015.12.11 18:48:17lüke

  Dolgozzon a felnőtt 38,5 - l
  Bonne chance !
  Lehet kínozni a gyereket ,kedves jó szülők!

 • 2015.12.11 18:50:35lüke

  [link]

 • 2015.12.11 18:51:40wérmiki4

  azt kell mondja, hogy...
  végre egy jó cikk a félhülye indexes írnokoktól
  nem is értem, hogyhogy nincs benne, hogy a védőoltásoknak nincsen semmiféle mellékhatásuk, kórházakban mindenki egyből meggyógyul, és a tudomány sosem téved, és csak a hülyék kételkednek benne
  honnan másoltátok?

 • 2015.12.11 18:56:41wérmiki4

  antalvali, szabadonébredők, vagy mindenegyben blog?

 • 2015.12.11 19:11:51enum

  wérmiki4: gyógyszert bevetted? ja nem persze. Így már értem.

 • 2015.12.11 19:23:18rekspeiler

  A lázcsillapítással kapcsolatban csak annyit tennék hozzá, hogy a hosszan tartó láz(több nap) és a sok folyadékbevitel erőteljesen megviselheti a kicsi szívét. A folyadékot nem lehet(szabad) csökkenteni, de a lázat igen,

 • 2015.12.11 19:47:39xmoon

  Itt vannak a gyógyszerügynökök!

 • 2015.12.11 20:33:27eßemfaßom meg áll

  Itt vannak a fényevők!

 • 2015.12.11 21:20:02csepke

  kezdjük ott, hogy ezekkel a digitális hőmérőkkel egy körülbeüli lázat lehet mérni csak.

 • 2015.12.11 21:21:25laji

  Ha pihen a gyerek, akkor nem terheli a láz a szívét.

 • 2015.12.11 22:19:27kisvirag78

  Azért magas láznál iszonyú rosszul van a beteg, ha vannak kevés mellékhatással járó gyógyszerek, vagy ott a borogatás, ami kifejezetten ősi és biomódszer, akkor mi a fenének kínoznánk a gyereket feleslegesen egy igazán magas láznál? Sokszor ráadásul nagy fájdalmak is kísérik, pl. torokfájás, fülfájás, fejfájás, ezekre úgyis adsz gyógyszert, az meg leviszi a lázat is. Mindennek a megfelelő arányát kell megtalálni. Érdekes, de a nagyobb gyerekek kifejezetten szeretik, ha sikerül levinni a lázukat, akkor tudnak kicsit aludni, pihenni. Vajon miért?

 • 2015.12.11 22:59:34retinax

  Csak szólni szeretnék, hogy Puskás Pálma orvos

 • 2015.12.12 00:54:46Bellabella

  kisvirag78: Pont ezt akartam írni. Nem is a láztól szenvednek, hanem az azt kísérő fejfájástól. Egyébként 38,5 fölött csillapítok szív megterhelés, folyadékvesztés elkerülése miatt.

 • 2015.12.12 01:05:53Hórukk

  A magas lázat csillapítani kell, fölösleges hosszan, nagy hőterhelésnek kitenni a szervezetet. Megerőlteti a szívet, a láz mértékével arányos a kiszáradás veszélye és bizony a lázgörcs is a láz által kiváltott megemelkedett görcskészség miatt jön. Az epilepszia (-szerű lázgörcs) pedig nem tesz jót az agynak.
  Az agynak a magas testhőmérsékletet fenntartó központját gyógyszeresen kell helyretenni először. Enélkül erőszakolni a szervezetet a hűtéssel lehet ugyan, de nem célszerű. Annyira jó, mint bárkinek a jéghideg vízben úszkálni, vagy szauna után a hideg vízbe merülni. Nem mindenki szereti.
  Amikor a lázcsillapító gyógyszer kezd hatni (vagy spontán megy lefelé a láz), akkor az ember elkezd(-ene) izzadni. Ekkor célszerű fizikai hűtésbe fogni, amelynek legegyszerűbb és legkíméletesebb módja ha kitakarózunk, levetkőzünk. Nyári nagy melegben célszerű ventillátort is használni a helyiségben, de csak oszcilláló üzemmódban, A bőrről elpárolgó folyadék hűti le a testet. Hogy ez mennyire hatékony, azt mindnyájan érezzük, amikor nyáron kijövünk a strand vizéből és kicsit is fúj a szél. Ha valakit esetleg ennek az elméleti alapjai érdekelnek, akkor vegye elő a fizikakönyvének a "párolgáshő"-ről szóló fejezetét és ennek mértékét hasonlítsa össze a hővezetés (hűtőfürdő, priznic) mértékével. Na pont annyiszor lesz jobb ez az általam ajánlott módszer.

 • 2015.12.12 02:21:40yatumux

  Jééé ! Pálma, ez egy szakmailag pontos írás. gratulálok ! Az elmúlt hónapokban kb. a tizedik, de ez az első ami rendben van.

 • 2015.12.12 05:33:21lüke

  Èrdekes a magyar és az amerikai :
  State of the art összehasonlítása!
  Egyik bő lére eresztett,a masik pragmatikus
  Nem kell itt körül írni, s a lovat is lehet adni a gyógyszer lobbizó szülőknek,nem oltatnak,nem csillapítják a lázat, s még prepotensen okoskodnak is!
  Sajnos az alapokkal sincsenek tisztában !

 • 2015.12.12 09:10:16jose maria padilla

  na, a liberálisok már a gyerekeket ölnék

 • 2015.12.12 10:50:17Bikli néni

  "csepke
  kezdjük ott, hogy ezekkel a digitális hőmérőkkel egy körülbeüli lázat lehet mérni csak"

  +1
  Két digitális lázmérőnk van, egyszer próbaképp mindkettővel megmértem az érezhetően lázas gyereket, mindkettővel ugyanott, 1 perc különbséggel. 0,5 fok volt az eltérés. És általában is sokkal kevesebbet mutat, mint ami valójában. Utoljára pontos lázméréssel kb. a higanyos hőmérők korában találkoztam.

 • 2015.12.12 11:46:05drpuskaspalma

  wérmiki4: Kedves Miki! Amennyiben cikkünk forrására vagy kíváncsi, úgy tudsz tájékozódni, ha a szövegben a színessel kiemelt részekre kattintasz, ezeken a linkeken nyílik meg általában a forrásként használt oldal vagy szöveg. Ez jelen esetben nem az általad idézett honlapok egyike, hanem a magyar, illetve az amerikai orvosi szakmai protokoll. Felhívnám továbbá a figyelmedet, hogy az újság, amelyet olvasol, nem az index, hanem a divány.
  Baráti üdvözlettel: Pálma

 • 2015.12.12 13:40:06csepke

  Bikli néni hogy én hogy sajnáktam amikor 1 éve eltört a higanyosunk! A digitálissal nem csak az a abaj zerintem hog pontatlan 0,5 fok fel vagy le hanem én úgy láttam mintha a szélső tartományokban egyre rosszabbul mérne, és nem egyirányba hibázik. A gyerekem mindig magaslázas, na de nem annyira mint legutóbb 40,5fokot mutatott rajta ami szerintem 39,2-3-4 lehetett max., de jól megijedtem így magmon is mértem ugyanakkor egyet, nekem 35,2t mér. szóval még csak az sem hogy lenne benne egy kalkulálható állandó +0,5 fok hiba pl. vagyis pont fogalmunk sem lehet mennyi. kézrátétellel ennél jobban saccolok

 • 2015.12.12 16:27:12BéLóg

  A digitális hőmérők a JÓ hőmérsékletet a VÉGBÉLBEN mérik. Kisbabáknál ez az egyetlen módszer eleve.
  A nagyobb gyerekeknél (tehát ha már nem kell pelenkázni) marad a száj. Ott oldalra, hátra kell dugni (nem a torokba, hanem a nyelvgyök alá), és az így kapott hőmérséklethez lehet +0.5 fokot hozzáadni.
  Digitális hőmérőt hónaljban (mint a higanyosat) nem lehet használni, mert ott nem tud rendesen mérni.
  Ezek az én tapasztalataim.

  Ja és priznic forever! (>39 C vagy hosszú ideig fennálló >38 C esetében).

 • 2015.12.12 20:01:49kismorgó

  Ez egy félrevezető íromány tele fél és helytelen infóval. Tény hogy gyereke válogatja és van, amelyik rosszul viseli a lázat, van aki jobban. De semmiképp sem vagyok híve annak h hagyjuk szenvedni a gyereket-mert szenved. Gyógyszer + priznic ( nálunk 37,5-nél kell már sajnos -lázgörcs + epilepszia miatt). Valszeg én reagálok már hisztérikusan a lázasodásra, de megszoktam h azonnal közbe kell lépnem. Attól még saját tapasztalat, higy a hütőfürdőzés nem jön be, a priznic viszont - ha elkapjuk a dolog ritmusát- szuper.

 • 2015.12.12 20:36:07lüke

  Száj
  anglosaxon világban ez a bevett

 • 2015.12.13 12:48:53drpuskaspalma

  kismorgó: Kedves Morgó! Az iromány a legmodernebb hazai és külföldi gyermekorvosi ajánlásokat interpretálja, így nem félrevezető és elsősorban nem légbőlkapott, hanem nagyon is megalapozott. Azért tartom fontosnak, hogy kiigazítsalak, mert szerintem fontos, hogy korrekt forrásokból tájékozódjunk - ami azt jelenti, hogy nem azt kell elhinni, ami tetszik nekünk és egyezik a véleményünkkel, hanem azt, ami megalapozott. Baráti üdvözlettel: Pálma

 • 2015.12.14 15:37:17fuszujka

  Kedves Pálma! Ez itt köztudottan a tízmillió szakértő hazája, én kérek elnézést a hozzászólások miatt. Nem is értem, hogy miért nem pl. yatumuxot vagy kismorgót kérték fel a cikk megírására.

 • 2015.12.14 17:33:47Sir Galád

  Persze, hogy nem.

 • 2015.12.14 20:35:35Ragi

  Egyébként az emberek meglepően keveset tudnak a lázgörcsről. Én pl soha az életben nem tudtam volna meg, hogy mi az, ha egyik este a tv-t nézve nem arra leszek figyelmes, hogy remeg a kiságy (pontosítok, hallottam volna róla, mert kollégámnál szintén előfordult ilyen).
  Durva volt, rettentő ijesztő, már csak azért is, mert előtte sosem találkoztam ilyesmivel. Akkoriban sok mindent mondtak, az egyik, hogy
  1: hirtelen nőtt sokat a gyerek láza, ezért lett a görcs
  2: amydozophen kiválthat ilyesmit.
  Ami biztos, ezt megelőzően kb 6 órán belül amydozophen kúpott kapott a kicsi. Előtte, és utána soha többet nem adtunk neki ilyen tartalmú készítményt, inkább ráfogtuk, hogy érzékeny rá, tudatosan kerestünk valami mást.
  Arra pl nem tér ki a sztori, hogy lázgörcsre hajlamos egyéneknél a lázcsillapítást már 37,5 (vagy talán 38,5) körül el kell kezdeni.
  Szerintem aki ilyet átélt, az nem feltétlenül a legújabb ajánlásokra fog hagyatkozni. Nekem legalább is maradandó élmény volt, mivel nem tudtam, hogy a kicsi egyáltalán kap-e levegőt, illetve azt se tudtam meddig fog tartani. Komolyan azt hittem, hogy akkor ott vége.
  A hab a tortán, hogy részletes leírásom ellenére a madarászban úgy néztek rám, mintha én adtam volna valamit a gyereknek, a lázgörcsről meg mintha nem is hallottak volna.

 • 2015.12.14 20:35:46Souky Sanjay

  Attól tartok,hogy a cikk írója nem került közelebbi kapcsolatban egy 39-39,5,esetleg 40,2 fokos lázzal küzdő gyerekkel.Nem is kívánom neki.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta