SZÜLŐSÉG

Minek sportoljon, minden nap van tesi!

2015. november 14., szombat 13:34

A mozgás jó és fontos, különösen gyermekkorban, ezt mi sem győzzük hangsúlyozni, számos cikket is írtunk már a témában. Aki edzettebb, az iskolában is jobban teljesít, a mozgás nélkülözhetetlen az egészség megőrzéséhez és a jó közérzethez, sőt még a látása is jobb lesz annak, aki a szabad levegőn ugrabugrál. Tudja ezt mindenki, szülő és tanár egyaránt, és mennyivel kényelmesebb dolog felelősségünk tudatában a gyereket sportoltatni saját magunk helyett, úgyhogy a legtöbb szülő küldi is őket minden héten legalább kétszer.

A mindennapos testnevelés órák és a délután négyig tartó iskola világában azonban felvetődik a kérdés, hogy mi van akkor, ha nem fér bele a gyerek idejébe, vagy túl fáradt, leterhelt ahhoz, hogy még edzeni is elmenjen. Egyáltalán van-e szükség még arra, hogy külön is sportoljon a gyerek, amikor órarend szerint úgyis mindennap mozog 45 percet? Utánajártunk. 

GettyImages-170493925
Fotó: View Pictures / Europress / Getty

Alapnak jó

Megkérdeztünk egy gimnáziumi testnevelő tanárt és egy edzőt, hogy mi a véleménye az iskola utáni sportról. Természetesen mind a ketten azt válaszolták, hogy jó és fontos dolog, de ahogy egyre jobban belemélyedtünk a beszélgetésbe, nyilván árnyaltabbá vált a helyzet.

A szakemberek nagyjából egyetértettek abban, hogy a mindennapos testnevelésóra – feltéve, hogy megvannak a tárgyi feltételek, és nem szabotálja el sem a gyerek, sem a tanár – alkalmas rá, hogy egy alap jó kondit, közérzetet és egészségi szintet biztosítson a gyerekeknek.

Ha az alapszinttel megelégszik a gyerek, nem kíván többet sportolni, vagy bárhogy is igyekszünk, nem sikerül bezsúfolni az idejébe, akkor sem kell pánikolni, nem lesz satnya vagy beteg a mozgáshiányos életmódtól – vélekednek a szakemberek. Főleg, ha gyalog vagy bringával jár iskolába, és nem valami járműben ül.

A tesióra csak ízelítő

Az aktív sportolásnak azonban számos olyan előnye van, amit a testnevelés órák nem adnak meg. A tanrendi foglalkozások egy általános edzettségi szintet nyújtanak, és egy olyan átfogó sportismeretet, ami leginkább csak a felszínt karcolgatja. Ez persze nem baj, nyilván senki nem lesz egyszerre bajnok felemás korláton és száz méteres síkfutásban, de legalább alapfogalmai leszek a dolgokról. Inkább ízelítőnek kell felfogni, lehetőségnek, hogy a gyerekek megtapasztalják, hogy miben jók, mihez van kedvük. Például, ha valaki nem egy társasági lény, jól tűri a monotonitást, a  testnevelés órán rájöhet, hogy az ő sportja a hosszútávfutás vagy az úszás lesz, mert sikerélményt és örömet okoz neki, miközben mások, más habitussal szintén találkozhatnak a nekik való sportággal. 

Több előnye is van, ha az iskola után még pluszban sportol valamit a gyerek, akár versenyszerűen, akár szabadidősportként. Először is sportosan fog kinézni, és ügyesebben fog mozogni, ami növeli az önbizalmát. Leköti az idejét, vagyis nem a monitor előtt tölti a napjai nagy részét, sőt, kevesebb ideje marad unalmában butaságot csinálni, bajba kerülni. (Habár ezt nyugodtan elmondhatjuk a lakótelepi színjátszókörről vagy a gyülekezeti makramé szakkörről is.)

Hosszú távú előnyei is vannak

Ami a legfontosabb: a heti öt tesióra után csak reménykedni tudnak a testnevelő tanárok, hogy valami megmarad felnőttkorra is, míg ha úgy nő fel a gyerek, hogy az aktív és örömteli sportolás az élet része, sokkal nagyobb eséllyel fog később, akár munka és család mellett is mozogni és az egészségével törődni.

Vagyis mindent egybevetve nagyon jó, ha a gyerek választ és aktívan űz valamilyen sportot, de akkor sem kell megijedni, ha nem jön össze, mert az iskolában (elvileg) megoldják a kérdést. Azért mielőtt hátradőlünk, érdemes kikérdezni a gyereket, hogy hogyan is zajlanak ezek a tesiórák. Ha, mondjuk, túl könnyű felmentést kapni, vagy a heti ötből kettőt meg sem tartanak, jobb, ha inkább a kezünkbe vesszük az ügyet. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.11.14 14:01:57cardiobascuralis

  Pedig jobb lenne, ha magyaróra lenne helyette, akkor legalább a hozzád hasonló barmok is meg bírnák tanulni 30-40 év alatt, hogy a MINDENNAP (amikor időhatározó, nem jelző + jelzett szó, mint minden nap egy hosszú év) EGYBEÍRANDÓ, te idióta segg.

 • 2015.11.14 14:39:09Pootj

  cardiobascuralis: Hagyd a francba. Nagyon sokan nem tudnak normálisan írni és mindent elhisznek a gépnek. Ott van a rengeteg "nem csak" vs. "nemcsak" és "még sem" vs. "mégsem" esete is.

 • 2015.11.14 15:40:14jojoka

  Az iskolában közölték, hogy a kicsi elsős olyan fáradt délután 4-re, hogy hagyjuk békén az egyéb foglalkozásokkal.

 • 2015.11.14 19:37:48Kovácsné

  Nem egészen értem a felvetést. Aki edzésre jár, annak nem kell délután négyig bent lennie, továbbá mentesül a kötelező mindennap testnevelés alól.

 • 2015.11.14 22:24:05retinax

  Kovácsné: szerintem ez inkább azoknak szól, akik aggódnak amiatt, hogy a gyerek nem jár edzésre.

 • 2015.11.15 11:44:21háténimmár

  Nézzük már meg, hogy mit művel az iskolák 90%-a mindennapi tesi címén...
  Tantermi tesinek hívott szabadfoglalkozás, folyosói tesinek hívott csendben ücsorgés, sorolhatnám.
  A hagyjuk a gyereket mert fáradt duma pedig leginkább azt jelenti, hogy a gyereknek nulla az állóképessége, ha emiatt hagyjuk, akkor az is marad.

  Az a baj, hogy az első 6 évet a gyerekek túlnyomó többsége a számítógép/DVD/tablet szentháromságban töltik el, esetleg megfűszerezve valami szar liberális óvodával, persze hogy kinyiffannak az iskola okozta "megterheléstől".

 • 2015.11.15 12:24:30Kovácsné

  retinax: Persze, de aki emiatt aggódik, az nyugodtan járathatja a gyereket edzésre, mert az nem plusz megterhelésként fog megjelenni (egyébként a privát véleményem saját egykori tornaóráim és gyerekeim beszámolói alapján az, hogy a lehető leghamarabb kell keresni egy olyan sportot a gyereknek, amit szeret és amit szívesen csinál, és a lehetséges minimumra szorítani a tesiórai részvételt. Valamint a kezdetektől arra kell törekedni, hogy mozogjon - vagyis vinni játszótérre, hiába érdekesebb a tévé (nem a gyereknek, hanem a szülőnek...), sokat sétálni vele, lehetőleg nem tologatni babakocsiban, mikor már járóképes, hiába ezerszer kényelmesebb, mint rávenni arra, hogy arra menjen, amerre mi szeretnénk, beszélni és foglalkozni vele, ahelyett hogy valami műszaki szir-szart nyomnánk a kezébe, hogy azzal foglalkozzon, ne minket idegesítsen... ilyesmi (: )

 • 2015.11.15 12:25:50HondásHeni

  "Aki edzésre jár, annak nem kell délután négyig bent lennie, továbbá mentesül a kötelező mindennap testnevelés alól."
  Azért ez nem így van! A gyerek nemcsak azért van bent a suliban du. 4-ig, mert kötelező, hanem mert a szülők dolgoznak, ebből kifolyólag nem tudják olyan edzésre elvinni, ami 4 előtt kezdődik.
  A harmadikos fiam leigazolt focista, heti 2 tesióra alól kaphatna felmentés a sportolói igazolása miatt, de eszembe sem jutott és szerencsére neki sem, imádja a tesit, bár nekik csak 3 igazi tornaórájuk van, mert 1x2 órában lovagolni viszik őket a suli mögötti lovardába.

 • 2015.11.16 09:19:16retinax

  Kovácsné: persze, igazad van, de tényleg nem mindenki tudja megoldani, hogy sportolni járjon a gyerek. Pl. faluban lakik, ahol nincs sportegyesület, fitness terem, de még egy lelkes apuka sem, aki sportoltatná őket. Vagy nem sportos alkat a gyerek, nyűg neki az egész. Vagy nincs ideje, mert versenyre készül, felvételire készül, szereplésre készül, szerelmes éppen, vagy a szülei nem tudják vállalni az edzésre hordását, mert nincs idejük, pénzük, stb. Szóval ezer oka lehet, amiért nem jön össze a külön edzés.

 • 2015.11.17 19:26:36ubu1

  Én a saját példámból indulok ki: Szinte semmilyen külön órára (pláne edzésre) nem jártam soha. Kivétel a gyógytestnevelés (teljes iskolai tesi felmentéssel), amit sikerült 3-tól 12. osztályig minden évben kibulizni valahogy. Annak is a felét-háromnegyedét ellógtam. De nekem még a maradék kétheti egy is sok volt, amire alibiből eljártam az 5-ös osztályzatért. Egyetemen pedig mind a négy érintett félévben sikerült gerinc+asztma papírt villantani, ami teljes felmentést jelentett. Ugyancsak teljesen elkerültem a zenei, az idegennyelvi különórákat és a matematika korrepetálást is. Erkölcstan pedig akkor még nem volt szerencsére. Nem kevés időt spóroltam ezzel 12 év alatt. Mégis megvan a nemzetközi szinten vállalható diploma és munkahely. Úgyhogy én inkább csak mosolygok (vagy inkább dühöngök) azokon, akik ilyesmivel kínozzák a gyereküket az iskolai kötelezettségein túl. Ló..sz a focimániás vezér seggébe!

 • 2015.11.17 19:40:09ubu1

  @Kovácsné: Egy kis kiegészítés: Mindezek ellenére megvan a két kezem, a két lábam és odébb tudok vinni nehezebb tárgyakat is. Ha pedig valami mégis túl nehéz lenne, akkor arra tudok megfelelő embert bérelni, aki bizonyára viktátor ide vonatkozó elvei szerint nevelkedett. Megtehetem, mert ez alatt a ~15 év alatt annyi "műszaki szir-szart" nyomtak a kezembe, hogy a bunkó focistákkal ellentétben készség szinten tudom őket kezelni, értelmes célokra használni és tudok róluk összefüggően beszélni; amit még meg is fizetnek. A mindennapos testnevelés pedig nekem is megvan: naponta négyszer el kell gyalogolnom a mélygarázsban az autótól a liftig. ;-)

 • 2015.11.17 19:54:51ubu1

  @cardiobascuralis: Akár az is, de maradjunk inkább csak a nyelvtannál vagy a (régen külön tantárgykánt létező) fogalmazásnál. Meg persze a matematikánál és a természettudományoknál. Félelmetes a sötétség sokaknál nem csak a helyesírás, hanem a logikus gondolkodás és az összefüggő értelmes beszéd/írás tekintetében is. Ebben az országban állítólag a focihoz úgyis mindenki ért. Belegondolni is rossz, hogy mi lenne, ha mindenki még csinálná is valamilyen értelmes és értékteremtő tevékenység helyett.

  Nekem semmi kifogásom az ellen, ha valaki szeret sportolni. Azok ellen sincs kifogásom, akik csak nézni szeretik más sporttevékenységét, bár őket még kevésbé értem. Csinálja mindenki a saját szórakoztatására és a saját költségén. De akár éljen is meg belőle az, aki akar és tud; persze kizárólag üzleti alapon. Csak ne legyen kötelező annak, aki utálja és ne is azzal fizettessék meg a másik hobbiját, aki ki akar ebből az egészből maradni.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta