SZÜLŐSÉG

Napi 9 órát töltenek kütyükkel a kamaszok

2015. november 8., vasárnap 21:07

A (kis)kamaszok médiafogyasztási szokásaira lehet legyinteni és lehet rajta bosszankodni is, egy dolog viszont biztos: létező jelenség az, hogy a fiatalok egyre több időt töltenek a képernyők előtt – legyen szó akár mobiltelefonról, tabletről vagy televízióról. Olyannyira létezik, hogy már kutatják is: a Common Sense nemrég 8 és 18 év közötti amerikai diákok szokásait vizsgálta, és tette közzé az ezzel kapcsolatos tapasztalatait. Kiderült: már a 8-12 évesek is napi hat órát töltenek valamilyen kütyüvel, és az is, hogy bár használják a különböző közösségimédia-felületeket, nem feltétlenül élvezik is azt.

A szakértőknek köszönhetően fény derült arra, hogy a 13-18 évesek napi kilenc, a 8-12 évesek pedig ennél kicsit kevesebbet, napi hat órát töltenek valamilyen szórakoztató médiával – és ebben nincs benne az iskolával vagy a házi feladatokkal kapcsolatban eltöltött idő. Ebben benne vannak azok is, akik két órát vagy kevesebbet töltenek telefon, tablet, tévé társaságában (a fiatalabb korosztály esetében ez 34, az eggyel idősebbek esetében 23%) és azok is, akik nyolcat vagy annál többet (11, illetve 26 százalék, tehát utóbbiak esetében minden negyedik tinédzser).

Minket kicsit váratlanul ért az információ, miszerint a 8-12 évesek felének van már tabletje, az eggyel idősebbeknél pedig tízből heten rendelkeznek okostelefonnal. Talán nem meglepő, de mindenesetre elgondolkodtató, hogy az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családok gyerekeinek ritkábban van hozzáférésük számítógépekhez és okostelefonokhoz. Az viszont már sokkal is inkább, hogy ha egyszer hozzájutnak valamelyikhez, akkor sokkal több időt töltenek el az eszközzel.

Nemcsak az anyagi viszonyokat tekintve van eltérés, hanem a nemek szempontjából is: a fiúk naponta 56 percet töltenek videójátékkal, míg a lányok csak hetet – ugyanakkor utóbbiak naponta 40 perccel többet (92-t) lógnak a közösségi médián. Apropó: érdekes hogy míg a tinik fele használja saját bevallása szerint minden nap valamelyik csatornát, addig csupán harmaduk nyilatkozott úgy, hogy „nagyon élvezné” – szemben a zenehallgatással és a tévézéssel, amiket háromnegyedük (73%), illetve közel felük (45%) szeret.

Fogyasztás az alkotás felett: bár a tinik szeretnek a közösségi médiával tölteni az idejüket, inkább csak azt nézik, mit osztanak meg mások és csak ritkán töltenek fel saját tartalmakat.

Médiafogyasztói típusok

A kutatás különböző médiafogyasztói típusokat is meghatározott, például Tévéfüggök, Közösségi emberek, Videójátékosok, Mobiljátékosok, Olvasók, stb. Hogy miért fontos ez? Azért, mert segít a szülőknek megérteni, hogy többet nem beszélhetünk „átlagos médiafogyasztóról”, és, hogy a felhasználók sokszor mélyebb szükségleteiket elégítik ki (például azért veszik fel a kapcsolatot másokkal, hogy valamilyen készséget eltanuljanak tőlük).

GettyImages-556635023

Jó, jó, de mit tegyen a szülő?

Ha azon töri a fejét, hogy a különböző kütyük elterjedése milyen hatással van a gyerekére, nos: nincs általános válasz. A szülők és a tanárok felelőssége az, hogy segítsék a gyereket abban, hogy a médiát és a technikát egészséges, produktív és felelősségteljes módon használja. A HuffPost több tippel is igyekszik segíteni.

Ezek közé tartozik az, hogy a szülőknek igenis határt kell szabniuk a telefonozást vagy a tévézést illetően. Családtól függően felállíthatóak különböző szabályok, például senki nem nyúlhat a telefonhoz ebéd vagy vacsora közben, esetleg este 9 utántól tart a mobilmegvonás.

A szülők ösztönözhetik a gyerekeket arra, hogy ne csak fogyasztói legyenek a médiának, de kreatív, felelős tagjai is. Ebbe beletartozik az is, hogy megmutatja neki, honnan tölthet le ingyenes könyveket, vagy éppen azt, hogy miként fotózhat valami szépet (saját magán kívül) az Instagramra.

Ugyanígy fel lehet/kellene hívni a figyelmet a multitasking veszélyeire is: hiába hiszi a tinik kétharmada, hogy a feladatok együttes csinálása nincs rossz hatással az eredményére, tanítsuk meg a gyereket, hogy egyszerre lehetőleg csak egy dolgot csináljon – például ha leckét ír, akkor közben ne frissítgesse percenként a Messengert, hátha írt valaki neki.

Végezetül pedig a legegyszerűbbnek hangzó, de talán legnehezebb tanács: mutasson példát! A gyerek nem fogja eltenni vacsoránál a telefont, ha azt látja, hogy apu vagy anyu még ott intézik a céges dolgaikat.

Ha tud angolul, a fenti adatok egy részét megtekintheti vizuálisan az alábbi videóban:

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.11.08 21:27:13retinax

  Szerintem ez ijesztő, hogy ennyi időt töltenek a gyerekek valamilyen kütyü előtt. Ha kiszámoljuk, egy 12 éves mondjuk 9 órát alszik, nyolcat az iskolában van, az 17 óra, akkor a fennmaradó teljes idejét a párhuzamos valóságban tölti? És akkor még nem élt, nem csinált házi feladatot, egy szót sem beszélt az anyjával, nem evett, nem sportolt. Huh.

 • 2015.11.08 21:54:15Konrad

  "ne frissítgesse percenként a Messengert, hátha írt valaki neki" - jó lenne, ha olyan írna cikket, aki tudja, miről ír...

 • 2015.11.08 22:06:55Nancsibacsi

  @retinax: Nem párhuzamos az - az A valóság. Ma az okostelefonok, meg a közösségi hálók miatt megy a pánikolás, 15 éve meg a mobiltelefon miatt ment, 30 éve meg a TV miatt. Nyilván lehet aggódni, akinek az jól esik, de szerintem fölösleges. Figyelmen kívül kell hagyni, és kütyütől függetlenül ugyanúgy terhelni, mintha nem volna - legyenek feladatai, legyenek elvárások a suli iránt, stb. Aztán ha a szabad idejét a tabletet/okos telefont nyomkodva cseszi el... mi is tv-t néztünk - na bumm, az még rosszabb volt.

 • 2015.11.08 22:19:39retinax

  Nancsibacsi: hát szerintem a valóság az az, amikor veszi a kabátját, megy, és csinál valamit a gyerek. Nem pedig az, amikor mások által "valóságnak" bemutatott dolgokat bámul egy képernyőn.

 • 2015.11.09 08:08:09Void Bunkoid

  Na, ezaz. Szapuljuk még a modern technológiát, meg mondjuk rá hogy káros, meg fúj, meg nehasználd mert nem valóság, meg csak elhülyít, meg hú.

  Oké, hogy van benne valami, de ja, mint írták már többen is, a ma 5-6 órát fészbukozó tízéves gyerek semmiben nem aljább a tíz évvel ezelőtt 5-6 órát a cartoon networkön lógó tízévesnél. Mindketten ugyanolyan egyoldalú médiafogyasztók, a netet csak egyoldalúan bámuló gyerek is tulajdonképpen "tévézik", csak éppen sokkal több csatornán tud szörfölni :)

  Az viszont, hogy felháborodottan kikelünk ellene, meg keresetlen szavakkal illetjük, és kígyót-békát kiabálunk rá - nos, az ilyen emberektől rettegek, hogy valami politikai hatalmuk legyen, mert aki ilyet mond, annak ahhoz sem kell messzire mennie, hogy betiltsa a dolgot, az esetleg illegálisan tévézőket-netezőket meg nyilvánosan lefejeztesse.

  Szal kedves foteltálibjaim, nyugi :) Ti is ugyanazt az internetet használjátok, amin fröcsögtök :)

 • 2015.11.09 08:38:30HUN_Sector

  "Ebbe beletartozik az is, hogy megmutatja neki, honnan tölthet le ingyenes könyveket"
  Mivel letöltés, tehát digitális, ezért akkor is kütyün lóg, ha azt olvassa.

  Egyébként ez az olvass könyvet, különben haszontalan a létezésed megközelítés rettentő káros és elavult. A könyv lassú, sokszor unalmas, nincs benne a fiataloknak a megfelelő audio-vizuális inger. Megtapasztalták már, hogy adott esetben egy őáltaluk irányított karakter egy RPG-ben mekkora szabadsággal rendelkezik, a könyv ennek a töredékét sem képes biztosítani.
  S még mielőtt bármely bigott megkövezne: Életem első 20 évében annyi könyvet kiolvastam, mely másnak egy életre is javára vált volna. S az azóta eltelt 10 évben nem mondanám - pár példát leszámítva, mert a diplomaanyagok leadásához elengedhetetlen volt némi kutakodás. Egyszerűen nincs rá szükségem, sem kedvem, idegörlően lassú és nem elégíti ki az inputra való igényem. Fantáziám, kreativitásom határtalan, de jobban kielégít egy videojátékban tapasztalt hatás, mint amit bármilyen könyv betűi adni képesek.
  A könyvek felett eljárt az idő és ezt el kéne fogadni.

  Hisz vannak olyan nyugati országok is például, ahol már a folyóírást sem tanítják a gyerekeknek.

 • 2015.11.09 09:08:58Nancsibacsi

  @retinax: Most vedd ki szépen a mobiltelefonodból az aksit, húzd ki a TV-t a falból, meg a rádiót is, és 1 hétig egyiket se helyezheted áram alá. Utána folytathatjuk a beszélgetést :-)

 • 2015.11.09 09:15:18Nancsibacsi

  "Egyébként ez az olvass könyvet, különben haszontalan a létezésed megközelítés rettentő káros és elavult."
  A könyv olvasásnak annyi haszna van, hogy javul tőle a helyesírása. 10-12 éves korig ki kell olvasni pár 100 könyvet, utána meg el lehet őket felejteni örökre - nincs tovább értelmük. Ettől függetlenül ilyen "értelmetlen" időtöltések mindig is voltak, lesznek, pl. rejtvényfejtés. De mondjuk egy focit is meg lehet kérdőjelezni, mert ok, a sport egészséges, a sportsérülés viszont nem az. Ha szétmegy a térded - ami előfordul - meglazulnak a szalagok, akkor utána már bringára se nagyon ülhetsz, stb. Szóval végül is minden időtöltés sz.r, tehát a tablet nyomkodás se rosszabb mint a többi.

 • 2015.11.09 10:42:29PonDrow

  Aki könyvet olvas, több életet él. Aki nem, csak a sajátját.
  A könyv segíti a gondolkodást, mert el kell képzelni a leírtakat, nem készen kapja a fogyasztó, mint a filmen, sorozatban.
  (A sportHÍREK olvasásánál, nézésénél, illetve a sportközvetítések bámulásánál bármi hasznosabb. :) )

 • 2015.11.09 11:08:42panpeterstop

  Nagyon jó, hogy foglalkoznak ezzel az emberek, mert ez komoly kurrens és valós probléma. A "Szólj vissza a facebook-nak!" c könyv is sok érdekességet és hasznos tanácsot tartogat a témában és ne feledkezzünk el Prof. Philip Zimbardo legutóbbi tanulmányáról sem, miszerint a fiatalok, különösen a fiatal férfiak nagy gondban vannak a túlzásba vitt számítógépes játékok és az internetes pornófüggés miatt.

 • 2015.11.09 13:34:50rézfa szú

  Gyerekkoromban terjedt el a tévé (hétfői napok kivételével, ugye). Sokat néztem. Mellette sokat olvastam. Az a generáció vagyok, aki tizenévesen még nem tudta, hogy olyan munkát fog a jövőben végezni, ami akkor még nem létezett. Nagymamám (amíg élt) meg sem értette, hogy én mit dolgozok, engem miért fizetnek. Rájöttem, hogy nem tudom neki elmagyarázni.

  Ma a gyerekeimnek kell néha elmesélnem, hogy hogyan éltünk. Nem tudom, hogyan kell játszani a MineCraft-tal - a hétéves gyerekeim elmondják. Nem ülnek folyton tévé előtt, csak hétvégén van gépezés. Olyan eszközöket kezelnek (még most tanulnak olvasni), amikről én huszonéves koromban csak álmodhattam, ha bevertem a fejemet (mint dr. Emmett Brown). Ma akkora egy Androidos alkalmazás átlagos mérete, mint az első komolyabb merevlemezek, amik elterjedtek a 286-os pécéken.

  Nem gondolnám, hogy visszafelé kellene fejlődnünk, a gyerekeknek akkora az ingerigénye, amekkorára engedjük fejlődni. Próbálom nekik elmondani vigyázzanak magukra a világhálón, mert akadnak veszélyek. Próbálok felelni értük.

  Persze mindezek mellett használnom kell nekem is ezeket a kütyüket. Nekem is meg kellett tanulnom.

  Hogy újabb húsz év múlva mitől védik majd ők a saját gyerekeiket, azt rájuk kell bíznom. Ha jó példát adok, akkor remélem nekik is menni fog. Minden jót!

 • 2015.11.10 10:09:47encir

  Az a baj, hogy a mai felnőttek (mondjuk 30-on felül) nem így nőttek fel, vagyis a gyerekkori olvasmányok, tapasztalások, a régi életforma, elképzelések már beépültek. Persze, hogy mi is számítógépezünk meg játszunk meg kütyüzünk (az értelmesebbje fékezi is magát ez ügyben), viszont a mai gyerekek már olyan szinten cuppannak rá, ami veszélyes. Egész egyszerűen elvonja az idejüket, a koncentrálóképességüket - az átlagét, akiket nem nevelnek a szüleik, mert maguk is a telefonjukon lógnak, akiknek nincs sikerélményük az iskolában, a barátokkal, és így nemhogy átlagosak, de átlag alattiak lesznek. Rengeteg olyan kallódó munkanélküli fiatal lesz, akik egyébként nem arra lettek predesztinálva. Szinte olyan már, mint a kábítószer. Függés.

 • 2015.11.10 10:10:45encir

  Na szóval (előző bejegyzés első mondatához) felnőtt szemmel ezért nehezebb megérteni a problémát.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta