SZÜLŐSÉG

Bögreteszt, avagy a nevelés egyetlen helyes útja

2015. november 3., kedd 13:32 |

Sok helyen felbukkant az interneten az ún. bögreteszt leírása, aminek lényege, hogy az ember a reggeli kakaót odaadja a gyereknek mondjuk a piros bögréből. A csemete erre közli, hogy ő a kékből kéri. Itt jön a helyes és helytelen megoldás: helyes, ha az anya tartja magát eredeti döntéséhez, ragaszkodik a piroshoz, nem félve az esetleges hisztitől. A rossz megoldás, ha áttölti a kékbe, aminek az elképzelés szerint biztosan az az oka, hogy fél a gyerek haragjától. Aki szülő, már biztosan került a leírthoz hasonló helyzetbe, így aztán ki-ki azonnal eldöntheti, átment-e a teszten, azaz jól vagy rosszul neveli a gyerekét.

Kétségtelen, hogy a bögreteszt felhívja a figyelmet egy fontos értékre, ez pedig az, hogy a szülő képes legyen korlátot szabni, határt állítani. Ne féljen, mi történik, ha nemet mond, és ne adja át a kontrollt a gyerek kezébe. Tényleg van szülő, aki retteg a gyerek haragjától, hisztijétől. Nyilvánosság előtt különösen, de még a négy fal között is. És ez nem jó senkinek: a szülőnek sem, mert így nehéz jóérzéssel megélni az anyaságot, apaságot, hiszen olyan a helyzet, mintha egy kis méretű terrorista fegyvert szorítana a fejéhez, amit nem fél használni. De nem jó a csemetének sem, akinek valóban kellenek a korlátok, hogy biztonságban érezhesse magát.

shutterstock 172821497

Nem egy szülő hiszi, hogy traumatizáló, ha elvárásokat támaszt a poronttyal szemben. Ők azt mondanák a bögretesztre, miért lenne jogos megtagadni a gyerek kérését, ha az csak az én kényelmemet szolgálja, holott nem is lehetetlent kért? És a válasz az, hogy éppen azért, mert ha a szülő mindig, megfontolás nélkül lépi át a komfortzónáját, azaz sosem mond nemet „csak” azért, mert neki kényelmetlen, akkor egyre feszültebb lesz, és azt a feszültséget valamilyen formában úgyis meg fogja kapni a gyerek. A nevelésnek része, hogy mindenkinek jó legyen. Hol a szülő tesz fáradságot, hol a gyerek kénytelen szembenézni vele, hogy nem teljesül a vágya. Helyzete válogatja, mikor ki enged. A szülő dönt, de úgy, hogy mindkettőjük érdekeit mérlegeli.

Mégis problematikus a bögreteszt üzenete: van egy jó megoldás, a másik helytelen, és aki azt választaná, megbukott. Ebben az esetben ez nem igaz. Sok oka lehet, hogy miért dönt valaki úgy, áttölti a kakaót. Lehet, hogy a gyerek általában a kékből iszik, anya nem tudta, ez fontos neki, de mikor kiderül, respektálja az igényt.

Lehet, hogy aznap ez már a második, harmadik összeütközés, és az előzőekben a szülő tartotta magát ahhoz, hogy az legyen, amit ő akar, és úgy gondolja, most valamiben enged.

De az is lehet, hogy tényleg csak fél a gyerek hisztijétől, ahogy a teszt kitalálója is feltételezi. De vajon egy anyának, apának a nap minden percében készen kell állnia arra, hogy ütközzön és harcoljon, mint egy hősies katona? A szülőnek is van lelkiállapota, fáradsági szintje. Van olyan helyzet, mikor jobb a békesség, mert szorongunk a ránk váró megbeszélésről, mert rosszul aludtunk, és fáj a fejünk, mert bármi okból fontosabbnak érezzük a nyugalmunkat, mint máskor.

Igenis lehet jó döntés, hogy az ember valamit megtesz, hogy elkerülje a hisztit.

Felmerülhet, akkor hol itt a következetesség. Ha a szülő hangulatai irányítják, mi fér bele, akkor nem zavarodik-e össze a gyerek? A következetesség azonban nem egyenlő a géppé válással. Attól nem károsodik a gyermek, hogy anyja és apja néha türelmesebb, néha keményebb, olykor hamarabb elszakad nála a cérna. A gyerek számára követhető, ha egyik nap áttölti a kakaót, egy másik nap pedig azt mondja: „ma már annyit variáltál velem, hogy elég, nem fogom áttölteni”. Innentől van igazán tétje a dolognak: ha egyszer ez elhangzott, akkor a hisztitől meggyötört szülő tényleg ne töltse át a kakaót egy fél óra múlva. Ekkor lép életbe, amit a bögreteszt feltalálója ír: a gyermek azt fogja hinni, ő a főnök. Tegyük hozzá: és ez szorongással tölti el, mert neki szüksége van egy erős felnőttre.

shutterstock 226262806

Nemcsak a szülők, de a gyerekek sem gépek. Náluk is különféle igények, lelkiállapotok állhatnak a kérés mögött. Lehet, hogy a gyerek tesz egy próbál (voltaképp tényleg tesztel), hogy ugrik-e a szülő a kérésre. Ezt lehet érezni. Nem a kék bögrére vágyik, hanem arra, hogy az legyen, amit ő akar. Még ekkor sem halálos bűn eleget tenni, hiszen néha tényleg lehet az, amit ő akar. Azt kell megtanulnia, hogy nem mindig, és ha a szülő azt mondta, hogy ez most nem az a helyzet, akkor nem éri meg tombolni, mert egy óra múlva is tartani fogja magát az álláspontjához. De lehet, hogy nem is akaratoskodásról van szó, hanem ránézett a kék bögrére, meglátta az onnan mosolygó cicát, és úgy érezte, de jó lenne kézbe venni, abból inni. Úgy érzi, ez kell a jókedvéhez. Ekkor is lehet jó válasz a szülő részéről az igen és a nem is, hiszen kedves dolog ráhangolódni a gyerek igényére, de bizony azt is át kell élnie a csemetének, hogy őszintén vágyik valamire, és mégis máshogy alakul.

A lényeg az, hogy nincs egyetlen helyes útja a nevelésnek, nem igaz, hogy egy helyzetben csak egyfajta szülői reakció lehet helyénvaló. Azt is vegyük számításba, egyik szülő számára fontosabb, hogy szófogadó legyen a gyereke, aki „tudja, hol a helye”, a másik inkább beáldoz ebből, hogy nagyobb szabadságot adhasson neki. Különböző az emberek fontossági sorrendje, és ez rendben is van. Ha mégis meg akarnánk mondani, mi a „jó” nevelés: az, amiben megvalósul a családi egyensúly: senki sem érzi elnyomva magát. Hogy ehhez ki kell-e cserélni a bögrét, az naponként, helyzetenként, családonként változhat.

Cziglán Karolina 
pszichológus

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.11.03 16:56:06DolgokMögött

  Érdekes hogy a sok kommentelő mind választani akar két rossz döntés között. Az adott szituációban az alap probléma az, hogy a gyereknek fogalma sincs arról, hogy a szülőnek plusz munkát ad. Aki a piros bögrét erőlteti az kap egy gyereket, aki nem érti a szülő miért dühös és viselkedik irracionálisan, aki a kék bögrét az pedig kap egy gyereket, aki folyamatosan olyanokat fog kérni amiről meg a szülő gondolja hogy marhaság de dolgozni kell vele.

  Szerintem meg kell mondani a gyereknek, hogy jó, legyen kék bögre, de akkor a pirosat és a kéket kell együtt elmosogatnunk. Ezzel a gyerek megtanulja, hogy a döntéseinek milyen következménye van, és képes lesz saját maga eldönteni, hogy neki a szín fontosabb vagy a lustaság.. No igen, ehhez persze oda kell figyelni a gyerekre..

 • 2015.11.03 17:15:58W137

  Azt hiszem, azt sem árt megtanítani egy gyereknek kezdettől fogva, hogy vannak lényegtelen dolgok az életben, és ott a legegyszerűbb, és legkényelmesebb megoldást kell választani, aztán továbblépni a dolog felett. Áttölteni a kakaót, ha tényleg csak ez volt a baj, aztán haladhatunk, ne csináljunk ebből problémát, mit kell ezen rugózni. És vannak dolgok, amiben nem választhat, például abban, hogy elmegy-e oviba, mert oda akkor is megy, ha éppen nincs kedve reggel elindulni.

 • 2015.11.03 17:18:29s3pooler

  Nekem is kellett bögretesztet csinálnom, de szerencsére negatív lett.

 • 2015.11.03 17:20:39ingopur

  Jo reggelt, melyik bögrebol kered a kakaot? Es ennyi... Ket gyereknel plusz a ferjnel is tokeletesen mukodik. Most oszinten, nem tok mindegy?

 • 2015.11.03 17:30:55DolgokMögött

  Az ami Neked lényegtelen/tök mindegy az neki lehet, hogy baromira nem az. Azzal, hogy ezt lekezeled, megölöd a kreativitását :(

 • 2015.11.03 17:48:18Van_mikrohullámú_sütőtök?

  Mi úgy vagyunk vele, hogy a körülményektől függ. Ha a gyerkőc szépen teszi fel a kérdést akkor esetleg vissza lehet kérdezni, hogy miért abból (mert szeretném, ez (ma) a kedvenc színem). Ezt követheti egy olyan következmény is, hogy oké, de akkor a másikat el kell öblíteni, segítesz? (ha nem akkor más hasonló kisebb feladat).

  Rögtön más a téma, ha valaki más dolgát, játékát szeretné elkérni és esetleg az tilos, illetlen vagy nem kapott rá engedélyt. Természetesen magyarázat itt is van és világos szabályok.

 • 2015.11.03 17:55:00szmoker (Homo Trollicus)

  Három láthatólag berezelt celebritás közepesen kicsi ökolábnyommal

  Béke súlytotta nemzedék(ek)

 • 2015.11.03 17:56:57ingopur

  @Dolgok mögött: Nem lekezelem, nem csinalok belole Sem ugyet, Sem cirkuszt. minden cslsdtagunknak jar szep bogre, es van kabe 20. (marmint bogre, nem reggeli kakaozo csaladtag)
  Minden kakaonal megkerdezem mindket gyereket, mibol isszak. Ket pillanat alatt megbeszelik egymas kozott, ki mibol issza aznap, en pedig abba rakom. Ha ez szerintem a kreativitas megolese, am legyen. Csak az en altalam meghatarozott bogre szerinted mitol kreativ? HOgy hogyan "dumalja ki" a masikat? Ha valamit nem ertesz, kerdezd meg inkabb, ne rogton itelj.

 • 2015.11.03 18:26:30s3pooler

  Ez nem egy fluffer-session a "mikor mondjunk nemet, és hogyan" tréning promóciójához véletlenül?

 • 2015.11.03 18:36:45DolgokMögött

  ingopur: szandekom szerint egy tenyt kozoltem, hogy az itt tobbek altal leirt "lenyegtelen melyik bogrebol iszik" hozzaallas milyen kovetkezmenyt jelent a gyerekre nezve. Sajnalom hogy magadra vetted, gondolom nem irtam le eleg erthetoen. Azt gondolom, hogy ha Te mint szulo szavakkal, vagy barmi mas a posztodban leirt viselkedessel azt tanitod a gyereknek, hogy mindegy, hogy kek vagy piros a bogre, azzal drasztikusan csokkented annak az eselyet, hogy pl. festo vagy lakberendezo legyen szegeny. Ott ugyanis ez baromi fontos kerdes. Ezeket a szakmakat nem veletlenul tartjak kreativ szakmaknak. Es itt vissza is kanyarodhatunk az elso hozzaszolasomhoz: szerintem az a legfontosabb, hogy megtanitsd, minden tettednek van kovetkezmenye.

 • 2015.11.03 18:36:52Gyűrött Papír

  "Bögreteszt, avagy a nevelés egyetlen helyes útja"
  Valaki megtalálta a bölcsek kövét? :)

 • 2015.11.03 18:39:31Voznyák Pista

  Én mindig a nagy pohárban kérem a sört, ha kicsiben kapom, hiszti. :)
  Ha a nagyban kapom, az asszony hisztizik.

 • 2015.11.03 19:00:38egysmás

  Milyen komcsi műhely már az, ahol a gyereknek nincs saját bögréje?

 • 2015.11.03 19:03:40Nancsibacsi

  A sztori nem arról szól, hogy nehéz-e a piros bögréből átönteni a kékbe, vagy nehéz-e megkérdezni előtte tőle, hogy melyik bögréből kéri. A gyereknek azt is meg kell tanulnia, hogy vannak dolgok, amiket el kell fogadnia úgy, ahogy vannak, vagy ha nem tudja elfogadni őket, akkor saját magának kell változtatnia ezen. Ettől lesz a gyerek kezdeményező és kreatív, nem attól hogy hisztizhet a kék bögréért.

  A melóhelyemen elég sok fiatal, pályakezdő van - ők az a generáció, akik már a rendszerváltás után születtek, tudatosan nevelték a szüleik, és megkaptak sok mindent - többek között a kék bögrét piros helyett hisztire, vagy a választás lehetőségét minden reggel. Bemegyek melóhelyen a konyhába reggel, és ott találok az asztalon egy tányért, rajta 4 db sültkrumplival. Mégis mire gondolt a szerző? Ja, hogy otthon 25 éves korában még elpakolnak utána. Hát igen - ha 6-10 évesen nem lett ránevelve arra, hogy a szülőd vagyok, nem a szolgád, akkor 25 évesen már tényleg nehéz...

 • 2015.11.03 19:12:03Hujber Tünde

  Vegyetek egyforma bögréket, és máris 1 hisztivel kevesebb. :)

 • 2015.11.03 19:15:06momori

  Nancsibacsi

  Volt ilyen. Megkérdeztem tőle, hogy bögrét akarsz inni, vagy kakaót?
  Először A. Kakaót. "Tessék, itt van."
  :D

  Voznyák Pista

  Aztán miért nem olyan nőt választottál, aki iszik veled? Akkor nem kéne itt panaszkodnod.

 • 2015.11.03 20:15:46egysmás

  Ezt a tesztet, -problémát- egyébként nem csak én nem értem, a feleségem sem, anyám sem.

  Fel sem merült bennünk ugyanis, hogy otthon nincs saját, külön bejáratú, csak általa használt bögréje a gyereknek.

  Elképesztő állapotokra utal az, hogy olyan korban, amikor ez lehet egyáltalán hiszti tárgya, nincsenek meg az én-nek a határai.
  Ez kb olyan dolog, mintha minden este random kiosztással döntenék el, hogy melyik ágyban, melyik párnával, melyik átmeneti tárggyal melyik gyerek megy aludni.

  Aztán csoda, hogy fideszes-jobbikos-látens buzi lesz a gyerekből.

 • 2015.11.03 20:31:08Blue_Angel

  Vonatkoztassatok már el a bögrétől. Ezt naponta eljátszottuk bögrével, zoknival, kistáskával, kutyafülével... és tudta űberelni, hogy ja mégsem a kék, mégiscsak a piros, stb.. és nem unta meg, kb. fél éven át, dackorszakban, 3 éves magasságában.
  Próbáltunk minden verziót, engedés, tiltás, kiabálás, elterelés, attól függően, milyen napunk volt és hányadik alkalom volt aznap... ja, és a gyerek rafkós volt, látta apa nehezebben bírja, vele sokkal többet próbálkozott.
  Pl. kiflit vágd félbe, Megvárta, míg elfelezted, mire közölte, nem úgy , hanem hosszában. És csináld vissza....

  Nehéz volt, de túléltük. A gyereknél többször rezgett a léc, de ő is megúszta :D

 • 2015.11.03 22:56:05Sznuupi

  Hehe! :) Próbáltam elképzelni a dolgot. :) Akkor, amikor ez még téma lehetett volna. Utálok mosogatni, vsz kedvesen mosolyogva elmondom, hogy nagyon szívesen, ha a pirosat elmosogatja, eltörölgeti, segítek. Ha nem éri meg, akkor marad a pirosban a kakaó. Jelenleg a dolog úgy néz ki, hogy aki reggel kér kakaót, az akkor kap ha a kéréskor még a konyhában vagyok és a kávémmal foglalkozom. Bögre kérelmet akkor fogadok el, ha tiszta. A saját bögréket akkor tudták használni, ha elöblítették, hogy legközelebbi alkalomkor is tiszta legyen. Gyorsan leszoktak róla.

 • 2015.11.03 23:08:13subidubidu

  Az eredeti probléma nehezen értelmezhető, mert 1 db bögre van mindenkinek, és enni-inni nem kötelező (viszont nincs nasi az étkezések közt). Öltözésnél nem válogattak. Időjárásnak minimum megfelelő lehetett, szín, minta nekem kb mindegy (kivéve, ha kötelező ünnepség, arra meg mondtam, nem szeretni kell, elviselni, én is utálom). Időkeret volt aki nincs kész, lemarad. Nem fogok egy miatt a másik x gyerekkel talpig díszben toporogni. Igencsak föl tudtak gyorsulni, mikor elindultam... Ja, és a szándékosan összekoszolt cuccokat kicsi koruktól ők tisztították - akkor is, ha ez nekem eleinte nagyobb macera volt, mint ha én teszem. Nem voltam/vagyok ezzel népszerű, de ez van. A szülő nem cseléd. (Oké, beteg, nyűgös, hullafáradt gyerekkel nem szívózok, de ugyanezt tőlük is elvárom, ha szólok, hogy most valami miatt könnyen szakad a cérna).
  Kitartás a dackorszakban leledzőknek. Érdemes következetesnek lenni.

 • 2015.11.04 01:53:12BéLóg

  Én sem értem az egészet...
  Apa, a kékben kérem a kakaót. Tessék fijam/lányom, olyan szépen kérted, annyira örülök.
  Figyelj, figyelj kislányom, szeretném ha nem maradna étel a tányéron, most kevesebbet adok, de annyiszor kérsz ahányszor csak akarsz, oké?
  Viccesen: Apa, kérek szörpit. Oké kislányom. De nem baj ha egy kicsit többet öntök? (WTF??????)... Izé, nem baj, köszönöm VAGY köszönöm apa ennyi is elég lesz.

  Ez nem egy fantasztikus dolog?
  Szóval:
  Ha NEM SZÁMÍT a dolog, a gyerek MINDIG dönthet. Hadd tanulja hogy kérhet és meg is hallgatják. Amit meg nem lehet azt el kell magyarázni. Sőt, az a legjobb ha TUDATOSAN olyan helyzeteket csinálunk, ahol megkérdezzük a gyereket mit javasol (miközben felkészültünk hogy bármit is választ az nem lehet rossz.
  Szóval én így látom.

 • 2015.11.04 07:15:04ColT

  "Lehet, hogy aznap ez már a második, harmadik összeütközés, és az előzőekben a szülő tartotta magát ahhoz, hogy az legyen, amit ő akar, és úgy gondolja, most valamiben enged."

  Ezért van kikötve az elején, hogy reggel adod oda a kakaót.
  Különben kicsit wtf, hogy ez egy teszt. Felhívásnak jobb lenne.

 • 2015.11.04 07:58:50Hortenz

  Egy valamit elfelejt mindenki. Mindennek van következménye. Ebben az esetben egy plusz koszos bögre. El kell mondani a gyereknek, hogy ezzel pazaroljuk a vizet és többet kell mosogatni. Ezek után pedig lehet újragondolni a dolgot.

 • 2015.11.04 08:59:54DAnna

  Ha tudom, hogy a bögre színe problémás lehet, akkor eleve nem teszem akármelyikbe, itt van a lényeg ebben a kérdésben. Nem az a szülő bukik el ezen a teszten, aki kicseréli a bögrét, hanem az, aki eleve meg sem kérdezi, hogy melyikbe kéri a gyerek. Ismétlem, ez abban az esetben lényeges, ha a a szülő tudja, hogy a gyereknek nem mindegy.
  Nálunk voltak kedvenc bögrék. Volt nyuszis bögre, majdnem egyforma, de az egyiken fiú, a másikon lány nyuszi volt. Voltak ajándékba kapott kedvenc bögrék. Mindig minden gyereknek volt mondjuk két-három olyan bögréje, amit szeretett, és mi, szülők tudtuk, hogy azt szereti, és ha abba kapja, akkor nincsen gond. Ha mégsem abba töltöttük, akkor megmondtuk, hogy most éppen nincsen elmosogatva, de holnap már megint az lesz.
  Ez egy rohadt sokrétű probléma. Kétségtelen, hogy az a szülő, akinél a bögre színéből hiszti van, elrontott valamit, de nem azt rontotta el, hogy akkor kicseréli a bögrét. Az csak abban az esetben hiba, ha a bögre színe egyébként nem fontos, és a gyerek a hiszit miatt hisztizik, és egyébként valami máson hisztizne, mert ezt szokta meg. De akkor sem a bögre kicserélése a gond. A gond a hiszti.
  Eleve az a gond, ha a gyerek nem partner, hanem feladat, vagy idomítani való nemtudommi, vagy éppen kiskirály, akinek mindent lehet. Ha a gyereket ésszel, következetesen, higgadtan, partnerként kezeled, akkor az ilyen esetek ritkák lesznek, és kezelhetőek. Ha egy ilyen, egyébként nem hisztis gyereknél fordul elő egy nem várt hiszti, akkor viszont fújj riadót, mert ott valami olyan gond van, amit még nem fedtél fel (valami nagyon bántja, valamiért nagyon fáradt, vagy betegség bujkál benne).

 • 2015.11.04 11:06:09nitro1

  Ahogy más is írta már, ebben nem az az érdekes, ha EGYSZER kéri, hogy öntsd át a kékbe, hanem amikor utána azt mondja, hogy mégis a pirosból szeretné, aztán amikor visszaöntötted, akkor mégis a kékből, aztán megint a pirosból, stb. Aki azt írta, hogy "ha nem számít, akkor mindig dönthet a gyerek", az egész nap öntögetni fogja a kakaót ide-oda? Vagy hol van nála a határ? Mert a gyerek elég soká unja meg. :-)

 • 2015.11.04 11:17:50R2D2 & C3PO

  Nekem ez a bögreteszt kínai...

  Lehet azért, mert pohárból, vagy ásványvizespalackból issza a kakaót? ;-DDD
  És mikor nyúlok érte, szól, hogy a másikból szeretné.

  Megjegyzem, szerintem nagyon sokan vitatkoznak fasságokról a gyerekkel. 1-2 alkalommal megengedsz egy dolgot, rögtön rájön, hogy nem véletlenül ajánlottál neki másikat és innentől megbízik a te ítéleteidben. Ha ezt nem engedi az ember olyan 1,5-2 éves korban, akkor utána meg egész életében vitatkozhat a kölökkel. Kinek kell ez? Nekem nem...

 • 2015.11.04 11:36:13titoktündér

  Miért nem megy el az üzenetem? :)

 • 2015.11.04 11:36:59titoktündér

  Kedves Hozzászólók, Olvasók! Úgy sajnálom, hogy abból a cikkből (http://www.pikanteri.hu/2015/03/06/miert-nem-mukodik/) egy kis részlet lett csak kiemelve.... Továbbra is fenntartom azt a véleményemet, amely az eredeti cikkhez tartozik. Nagyon érdekes dolgokat feszeget mind a cikk, mind pedig a Hozzászólók. Megmutatja mennyire különbözőek vagyunk és mennyire próbáljuk úgy értelmezni a dolgokat, ahogy mi látjuk vagy akarjuk látni. Hogy mennyire különböző nevelési módszerekkel találkozunk a homokozó szélén állva, vagy ülve vagy épp homokozva, és van amivel azonosulni tudunk, el is tudjuk fogadni, és vannak nagyon-nagyon különböző nézetek, módszerek, amelyekről meg van (nagyon is!) a véleményünk.

 • 2015.11.04 11:37:47titoktündér

  Azt mindenesetre leszegezhetem, ami a saját tapasztalatom: minden szülő jót akar a gyerekének! Az is, aki kiszolgálja, aki puha szabályrendszerben próbál nevelni és az is, aki következetes. Mégis az eredeti cikk abban zseniális, hogy elgondolkodtat (nem csak a bögréről vanszó. Azt is, aki úgy gondolja ő jól csinálja/csinálta a gyereknevelést, és azt is aki úgy gondolja el kéne már otthon érni egy miheztartási szabályrendszert és mindazokat, akik úgy vélik hogyan valósítsa meg ezeket a szabályokat az, akinek 2 év alatti gyereke van….

  Ma már sok pszichológiai értekezés szól arról, hogy a gyerekek mennyire kudarckerülők, hogy a fiúk miért ülnek a gép előtt és játszanak, hogy mennyire nem tudnak kooperatíve együtt működni és mindez hova is fog vezetni…. A lényeg mégis azt gondolom, hogy egy gyermek attól lesz boldog és kiegyensúlyozott, ha van mihez tartania magát a szabad akarata mellett. Ezt a miheztartást pedig mi határozzuk meg. Amennyiben csak kis mértékben határozzuk meg annál bizonytalanabb lesz gyerekünk minél idősebb lesz. A szabályok feszegetése és áthágása megengedhető, hisz a gyerekeinknek ez a dolga, egyrészt magukat kipróbálva, másrészt bennünket próbára téve…. Nekünk pedig az a dolgunk, hogy mindezt a kiegyensúlyozottsághoz tartozó szabályrendszert fenn tartsuk …. :)

 • 2015.11.04 12:15:36v2peti

  Ez apróság: Van ennél durvább is, az öltözködés:
  "X harisnyát akarom felvenni!"
  Problémák: X mosásban van, szakadt, ma ünnep lesz, kinőtted...
  De ő továbbra is ragaszkodik hozzá.

 • 2015.11.04 14:13:24Puckman Éliás

  Kap egy maflást és fejére borítom. Ez a jó megoldás.

 • 2015.11.04 14:25:51Papucsban a Teraszon

  Blue_Angel

  végre valakinek átjött

 • 2015.11.04 18:25:33BéLóg

  Kedves nitro1: ha a gyerek "egész nap" öntögetni akarja a kakót akkor az már nem a "nem számít" kategória, azt hiszem ezt nem kellene külön magyarázni...

 • 2015.11.05 11:25:57zooDoo

  Bögreteszt:
  - ha odaadod , te vagy a sátán!
  - ha nem, és még bele is rúgsz, mert hát ez csak egy állat, aki uralma alá akart hajtani téged, akkor helyesen cselekedtél, átmentél a faszfej vizsgán. GG

  @BéLóg veled értek egyet.

 • 2015.11.05 13:24:43Kuoni pásztor

  Akkor mivan, ha a gyerek egyszer ebbol kapja, masszor masbol kapja, es meg sosem problemazott azon hogy melyikbol akarja a reggeli kakaot?

 • 2015.11.05 20:40:21Franquette

  ésszel következetesen partnerként? ki a jókisfaszomnak van erre naponta ideje, energiája??? emberek, ti nem dolgoztok? gyerekre idő, energia, pénz,??

 • 2015.11.05 22:37:29Dr.Hook

  Jó kis teszt, én azt hiszem a következőt tenném: ma reggel, olyan kéknek tűnsz kicsim, jól állna neked egy piros bögre, a barna kakaóhoz. Én is szeretlek!

 • 2015.11.06 13:10:52altimus

  Nem lehetne esetleg a kakao keszites elott megkerdezni, hogy fiam/lanyom melyik bogrebol kered a kakaot?

 • 2015.11.06 19:14:49karica

  Nálunk egyik bögréből sem iszik reggel. Semmit :(

 • 2015.11.06 23:57:44D2

  A dackorszakot túl kell élni. És átlátszó üvegbögrében szervírozni a nyamvadt kakaót. (Okés szívószálat tetszés szerint választhat hozzá. Jófej-e vagyok?)

 • 2015.11.07 06:57:43Norx

  Én ebbõl elsõsorban azt látom, amit a fõsulin 4 szemeszteren át: igen kevés épeszüü ember megy pszichomókusnak. Vagy begrének.

 • 2015.11.07 07:33:06Kalocsai Embroidery

  Azon is érdemes volna elgondolkodnunk nekünk, felnőtteknek, hogy egy felnőttek által és számára berendezett világban észrevétlenül is folyton a mi akaratunk érvényesül, a ránk méretezett lépcsőkkel, korlátokkal villanykapcsolókkal, kilincsekkel és még hosszan sorolhatnám. Akkor is a mi akaratunk érvényesül, amikor egy gyermek számára érthetetlen és dögunalmas helyekre kénytelenek elkísérni bennünket, mint posta, hivatal, bank, közért stb. Azt gondolom, hogy ezek után igazán nem nagy áldozat részünkről, ha az élet „apró” (számukra persze nem olyan apró) dolgaiban engedünk…
  Civilizáción felszabadította a rabszolgákat, a nőket, kivívtuk a kisebbségek jogait, egyedük a gyerekek maradtak meg másodlagos állampolgárnak. Most biztosan sokat azt gondolják, ez nem igaz, éppenhogy ők azok, akiknek mindent szabad, de gondoljanak csak bele, hogy megengednénk-e magunknak bárkivel a világon olyasmit, amit velük szemben megengedünk: „azonnal idejössz, mit képzelsz, megtiltom, ne csoszogj, ne vedd a kezed a szádba” Ezek olyan mondatok, amik naponta milliószor elhangzanak egy gyermekkel szemben, de soha-soha nem mondanánk ilyet egy felnőtt társunknak, pedig ők is csoszognak, szájukba veszik a kezüket, stb. „Köszönj a néninek”, pedig mi sem köszönünk egymásnak még egy uszoda öltözőjében sem, „ne beszélj csúnyán”, pedig kilépünk az utcára, és egy percen belül egy káromkodó felnőttel találkozunk…
  A cikk azt állítja, hogy gyengék, puhányok vagyunk, ha átöntjük a kakaót a kék bögrébe. Akkor nem vagyunk puhányok, amikor főnökünk leghülyébb kéréseit ellenkezés nélkül teljesítjük? Ki az a barom, akinek fontosabb egy idegen, mint a saját gyereke, akinél jobban senki a világon nem szeret minket???

 • 2015.11.07 11:43:43Gera

  A főnököd leghülyébb kéréseit esetleg azért teljesíted egy szó nélkül, mert fontosabb számodra a gyereked és ezért az állásod is, mint az önbecsülésed, nem azert, mert a főnök bármilyen szinten fontos neked :)

 • 2015.11.07 14:12:47Pepejoe

  .

 • 2015.11.07 22:17:48tanbanya

  Ha jól emlékszem, egyészen pici koruk óta volt saját bögréjük. Nekik is, nekünk is. És senki nem ivott a másikéból. Most is megvan, milyen bögréből iszik az anyukám, melyikből én, melyikből a Zuram. Korábban a - már saját háztatrtásában élő - lányom itthoni bögréjéből ivott, mire a fiam vett neki egy másik bögrét. Hogy legyen neki is. Akkor mi most bolondok vagyunk? Elég kényelmes volt így élni. Pláne, amikor néha elmosták a sajátjukat.
  Sőt! Továbbfejlesztem a bögretesztet egy nemrég látott csodálatos kisfiúval. Az illető mindjárt kétéves. Kimentünk a futóbicójával a játszótérre. Amíg hintázott, egy barátja elvitte a futóbicót. Dani körülnézett, látta, hogy a másiknál van a bicikli -és nem hisztizett. A másik fiú anyukája gyorsan megkínálta egy futóbiciklivel, de Dani nem kérte. Elment szaladgálni, jött - ment, nem bömbölt, nem toporzékol, leginkább nem foglalkozott a biciklivel. Volt olyan pillanat, amikor a nagy futkározásban elrohant 3 vagy 4 futóbicikli mellett. Nem kötött el másikat, Megkereste a sajátját, azzal biciklizett.

 • 2015.11.07 23:40:16kisvirag78

  Ha önálló döntésre kész gyereket szeretnénk, akkor inkább megbeszéljük vele a dolgokat, és nem erőszakoljuk rá a piros bögrét. Egész kicsi gyerek is meglepően megértő tud lenni.

 • 2015.11.08 11:10:44Judit10

  Ez a teszt nekem nagyon tetszik, a gyereknek tudtára kell adni, hogy nem cirkuszolhat, mert ha a szülő ebben enged, a gyerek követelőző lesz másban is, és később már nehéz lesz megértetni vele, hogy miért nem ugrálunk úgy, ahogy ő ezt követeli tőlünk. Vagyis a fejünkre nő! El kell fogadnia, hogy abból igya meg, amiben kapja. Feltehetően úgysem szolgáljuk fel neki a kakaóját olyan edényben, amiről eleve tudjuk, hogy nem szereti. Ettől a gyerek nem fog sérülni az önbizalma nem lesz kevesebb, és a kreativitása sem sérül.

 • 2015.11.08 13:10:50Em.MA

  Elég ostoba teszt, rossz kérdésre nem lehet jó választ adni.
  Nekem már unokáim vannak, felneveltem a gyerekeimet hisztimentesen.
  Az alapelv az volt, hogy vannak helyzetek, amibe a gyereknek nem lehet szava, mert az olyan súlyú dolog. Ott is meg lehet magyarázni, hogy miért KELL úgy tenni, ahogy mi akarjuk és nincs apelláta.
  Van, amiben a gyereknek lehet döntési, választási lehetősége lehet,érvényesüljön az akarata azzal, hogy nincs 'visszababaruha', tanulja meg, hogy vannak következmények. Persze ezt is el kell magyarázni, hogy te kérted, megkaptad, legközelebb másképp is választhatsz.
  Ha engedjük érvényesülni a kis akaratát, könnyebben hagyja érvényesülni a mienket.
  Én az ellenkezésüket jó dolognak tartottam, mert nem akartam bólogató kutyát nevelni belőlük.

  Az egyik tanáruk egyszer megkérdezte őket, ki ilyen akaratos nálunk, erre rávágták, hogy mindenki. :) És a 4 dudás megfért egymással, mert mindenki tudott érvelni és engedi ha kellett.

 • 2015.11.08 14:00:27csakférfi

  Óóóóó! "Kedves" lélekbúvár hölgy!-----A lényeg az, hogy nincs egyetlen helyes útja a nevelésnek, nem igaz, hogy egy helyzetben csak egyfajta szülői reakció lehet helyénvaló. Azt is vegyük számításba, egyik szülő számára fontosabb, hogy szófogadó legyen a gyereke, aki „tudja, hol a helye”, a másik inkább beáldoz ebből, hogy nagyobb szabadságot adhasson neki.


  Van helyes útja. A töldsd ki magadnak és köszönd meg hogy anyád és apád áldozatos munkája árán Te ihatsz kakaót! Így a helyére kerül a gyerek és a szülői szerep.A gyerek gyerek maradhat mert nem kell megdolgoznia valamiért.A szülő pedig lazulhat ha megnő a gyerek nem követeli majd a "kakaó nélküli világot" a szülőn.Így boldog lesz mindenki!. Ez a bögreteszt egy nagy rosszpont! A magyarázat meg nem "freudi".A tanítvány (Karolina) pszichológus két rossz válasz közül beállítja a kisebbet jónak.na ezért lázadt Freud az anyja ellen és gyűlölte az apját.Így kivetítette frusztráltságát az emberekre.Ezt tanítják ma az egyetemeken! Bakker. :) :) :)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta