SZÜLŐSÉG

Ezért fogalom a "dán" gyereknevelés

2015. október 7., szerda 15:32

A rossz idő és a hosszú, téli éjszakák ellenére a dánok állítólag meglepően jól érzik magukat a bőrükben: a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organization for Economic Cooperation and Development) listája szerint évtizedek óta a legboldogabb országok közé tartozik.

Egy új, mindentudó gyereknevelési kézikönyvből végre megtudhatjuk, mit csinálnak olyan jól a dánok, azaz hogyan nevelnek olyan gyerekeket, akikből aztán boldog és elégedett felnőttek lesznek?

Bár úgy gondoljuk, egy nemzet boldogságához a gyereknevelési szokásokon kívül egyéb tényezők is hozzájárulhatnak, azért elmondjuk a lényeget. Mire figyeljünk, ha nem akarunk Dániába emigrálni, de szeretnénk, hogy a gyerekünk majdnem olyan boldog legyen, mint egy dán?

1. Engedjük játszani!

Az újabb neveléspszichológiai elméletek mind a szabad játék szerepét hangsúlyozzák. Nagy lehet a kísértés, hogy a gyerekünket már egyéves korától bébiangolra és ovismatekra hordjuk, hiszen a szomszédasszony fia is több különórára jár, mint ahány hónapos, de álljunk ellen ennek a nyomásnak. A kisgyermekek idegrendszere a játék során fejlődik, vagyis ami perfekcionista felnőtt szemünkkel csupán legózásnak vagy gyurmázásnak, neadjisten álmodozásnak tűnik, az valójában fejlesztés. A sokat játszó gyerekek kevesebbet szoronganak, kitartóbbak, és ha más gyerekekkel játszanak, akkor szociális készségeik is fejlődnek. Nem meglepő, hogy a dán általános iskolákban rengeteget játszanak.

Mit tehetünk? Teremtsük meg a lehetőséget: vegyünk a gyereknek a tableten kívül más játékokat is, például festéket, hatalmas papírokat, gyurmát; ha jó idő van, zavarjuk (esetleg kísérjük) ki őket a szabadba, ha rossz idő van, igyekezzünk nem a lakás tisztasági miatt aggódni. Figyeljünk, hogy a gyerekünk más, különböző életkorú gyerekekkel is játszhasson, de legyen lehetősége a magányos elmélyülésre is.

2. Törekedjünk hitelességre!

Ez alatt azt értjük, hogy a negatív érzelmek letagadása káros. Azaz ha anyu egyedül sír a konyhában, de a gyerek érkezésekor kényszeredett mosollyal közli, hogy „nincs semmi baj, csak a szemembe ment valami”, vagy ha a Piroska és a farkasból kihagyjuk az esetlegesen félelemkeltő, agresszív vagy bizarr elemeket (amikor egyes szereplők egészben nyelnek le másokat), azzal nem hogy használnánk, inkább ártunk. A dánok elég durván nyomják mindezt, gondoljunk az Andersen-mesékre: a Disney-féle verziókkal ellentétben a Kis hableány elég szomorú véget ér, a gyufaáruslányról nem is beszélve.

Mit tehetünk? Igyekezzünk őszinték lenni a gyerekkel: ha a nagymama meghalt, akkor nem Floridába költözött. Az érzelmek megélése és kifejezése segíti a gyereket abban, hogy felnőttkorában is képes legyen negatív érzéseit, azaz szorongását, szomorúságát, félelmeit kezelni.

3. Legyünk reálisak, de optimisták!

Ha őseink generációkra visszamenőleg panaszkodó pesszimistákból álltak, akkor ezt nem könnyű meglépni, de igyekezzünk. Az optimizmus nem „agyatlan” pozitív gondolkodást jelent: vagyis nem kell mindenben meglátnunk a jót, és nem kell naphosszat pozitív gondolatokkal és emberekkel körülvenni magunkat. Nem kell mosolyogni, ha épp szomorú dolgok történnek, lásd 2. pont. Ugyanakkor az események értelmezése nagyon sokat számít: ha az apró bosszúságokat rendre tragédiának éljük meg, és hetekig panaszoljuk fűnek-fának, hogy a postán elénk állt valaki a sorban, az nem használ senkinek.

Mit tehetünk? Igyekezzünk a helyzeteket több oldalról megítélni, negatív helyzetekben is meglátni azoknak a hasznát – tanulunk belőlük, erősödünk általuk, új készségekre tehetünk szert, új embereket ismerhetünk meg. A mindennapi apró bosszúságokat pedig ne nagyítsuk fel tragédiákká: amire fél év múlva már emlékezni sem fogunk, az nem éri meg a hisztit.

4. Gyakoroljuk és tanítsuk az empátiát!

Az empátia nem csupán együttérzést jelent, hanem kétlépcsős folyamat: első lépésként megértjük, hogy a másik személy fejében milyen gondolatok és érzések lehetnek, második lépésként pedig esetleg együttérezhetünk vele. A második lépés nem kötelező, de sokaknak az első lépés sem feltétlenül megy: néha még azt is nehéz kitalálni, mi lehet most a másik fél fejében – veszekedés közben azt hisszük, partnerünk dühös ránk, pedig közben fél és szomorú, és sorolhatnánk. A fenti készséget, azaz a perspektívaváltás képességét érdemes fejlesztenünk magunkban, és még inkább érdemes megtanítani a gyereknek, hiszen ha nem remeteként éli le az életét, akkor nagy szüksége lesz rá.

Mit tehetünk? Nem olyan nehéz megtanítani: egyszerűen csak gyakran hívjuk fel a gyermekünk figyelmét arra, hogy a másik ember (vagy akár a rajzfilmkutyus) fejében mindenféle érzelmek, gondolatok lehetnek. „Szerinted most mérges az a néni?”, „Látod, sír a kutyus, mert nem talál haza, most meg örül, mert a kislány megvigasztalja.” Természetesen mindezt a gyermek életkorához igazítva: ha iskolai konfliktusokról számol be, mindig érdemes picit találgatni, vajon a vita közben mit érezhetett a másik fél?

5. Kerüljük a hatalmi harcokat!

Ha valaha próbáltuk ráerőltetni az akaratunkat gyerekre (vagyis, ha van gyerekünk), akkor tudjuk, milyen nehéz és frusztráló mindez: az ebadta kétéves (vagy tizennégyéves) juszt sem akar értelmesen és szófogadóan viselkedni. A zsarolás, az erőfitogtatás, az „amíg az én kenyeremet eszed” inkább csak további lázadásokhoz és frusztrációkhoz vezet. A dánok inkább a békés megoldások, a diplomatikus kommunikáció hívei, és ellenzik, hogy a szülő-gyerek viszony szkanderozásba forduljon.

A konfliktusok, a határok feszegetése részei az életnek, a gyerek biztosan fog ilyet csinálni, azaz fontos, hogy tisztában legyünk vele, nem vele vagy velünk van valami baj.

Mit tehetünk? A viták során is fontos, hogy éreztessük vele, figyelünk rá: azaz a „mars az ágyba” helyett mondjuk azt, hogy „látom, hogy még nem akarsz lefeküdni, és dühös/szomorú vagy, amiért itt az alvásidő, úgyhogy sajnálom, de mars az ágyba”.

6. Legyünk együtt!

Bármilyen közhelyes, muszáj hangsúlyozni: legyünk együtt sokat a gyerekkel, lehetőleg teljes családként. Bújjunk össze este a kanapén, olvassunk együtt, hétvégén pedig igenis szakítsunk időt közös programokra. Igen, tudjuk, mai rohanó világunk, és takarítani ki fog, és nem is érezzük reálisnak, hogy minden család minden hétvégéjét képes legyen az állatkertben tölteni, de tegyünk meg mindent ennek érdekében, legyen ez a cél. A dánok állítólag esténként kikapcsolják a tévét és a többi képernyőt, ehelyett gyertyafénynél vacsiznak, énekelnek és társasoznak.

Mit tehetünk? Csináljunk szűkebb és tágabb családi programokat, járjunk össze barátainkkal, vagy maradjunk otthon hármasban-négyesben. Tanítsuk meg a gyerekünknek, hogy milyen jól lehet magunkat érezni, ha együtt vagyunk olyanokkal, akiket szeretünk.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.10.08 00:08:10csakénnn

  ekkora baromságot régen olvastam... dán férjjel és 4 év Dániában való élettel 100%-ban megcáfolom a leírtakat.. a szabad játék tök jó dolog és támogatom.. de náluk ez azt jelenti hogy leszarják a kölyköt, magyarul.. ovi, suli után csináljon azt amit akar elhalmozzák játékokkal és foglalja el magát.... valahogy én a minőségi együtt töltött időt többre értékelem... esténként kikapcsolják a tévét?? dehogyis.. akkor kapcsolják be.. és a gyerek a legutolsó aki számít a családban.. ha buli van akkor a gyerek alkalmazkodjon az ő elveik szerint a gyerek jött később.. legyen az 2 hónapos vagy 16 éves.. akkor alszik amikor szülők ráérnek hazavinni... szóval nekem ne magyarázzák mennyire boldogok a dán gyerekek...

 • 2015.10.08 08:01:20hollandrémület

  Tavaly meg holland gyerekek voltak a legboldogabbak :)

 • 2015.10.08 08:34:45Void Bunkoid

  "A dánok állítólag esténként kikapcsolják a tévét és a többi képernyőt"

  Kate Middletonnak meg állítólag fogak vannak a nunijában.

  Lehetek én is ezzel indexcímlapos? :)

 • 2015.10.08 09:18:07egy másik répatorta

  Öljünk genetikailag rossz zsiráfot nagy nyilvánosság előtt és etessük meg oroszlánokkal !
  Miért pont a Dánok ?

 • 2015.10.08 09:43:22technicista

  Nahát, ezek a dánok mindent jobban tudnak. Szegény mi.

 • 2015.10.08 09:49:57Hurrá Torpedó

  mismásológép: nálad az összebújás szó elég érdekesen él a fejedben. igen, van szexuális értelme is, de felnőttkorban azért illik megkülönböztetni a szövegkörnyezetből hogy melyikre utaltak. esetleg ha direkt a másikra gondoltál, hogy erre építhesd a kétsoros idefosásodat, akkor az meg kifejezetten szánalmas. szerintem :)

 • 2015.10.08 11:10:50Makarész Rita

  Oké, ha ezt elolvastad, annyira rossz szülő már nem lehetsz. De vajon hogyan büntetsz, ha muszáj? "Véresen komoly" bejegyzés:
  [link]

 • 2015.10.08 11:16:15csaki-de

  Igen a dán gyerekek nagyon boldogok. De átlagban buták mint a föld, pokolian neveletlenek és a legkisebb motiváció is hiányzik belőlük. Szóval ha ilyen gyermeket szeretnél nevelni a tieidből, akkor válaszd a dán módszert! Minden egyéb esetben messzire kerüld el!

  (és nem a levegőbe beszélek, én hosszú-hosszú évek óta élek közöttük)

 • 2015.10.08 11:57:53Vipera01

  Az mitől van, hogy a női portálok a gyermeknevelés kategóriában KIZÁRÓLAG liberális nevelési módszereket mutatnak be?

 • 2015.10.08 11:58:10Parasite

  ti komolyan az egy forintot nem érő dívány cikktől vártok értelmet? pont annyira nulla, mint a velvet. bulvár kitalált szenny.

 • 2015.10.08 12:06:21Vipera01

  A kettes ponthoz: nem kell feltalálni a spanyol (vagy ez esetben dán)viaszt, mert ha megnézzük a magyar népdalokat és népmeséket, a halál és az elmúlás gyakori szereplői azoknak.

  Az angolszász mesék ugye úgy érnek véget, hogy "And they lived happily ever after" - vagyis "És ezután örökké boldogan éltek". A magyar mesék pedig úgy, hogy "És boldogan éltek, amíg meg nem haltak"

  Nem kell mindenben a nyugatot és északot majmolni. Sőt, mostanában egyre kevesebb dolgot kellene tanulni tőlük.

 • 2015.10.08 12:32:02Kuoni pásztor

  Az orosz, kinai, japan, indiai gyerekekrol miert nincs ilyen osszefoglalo? De mondhattam volna maori-t is az van legmesszebb Europatol.

 • 2015.10.08 12:54:27Mészáros Laci

  @csaktenem

  ezt nevezzük anekdotikus érvelésnek. amikor egy JELLEMZŐ gyakorlatot azzal próbálsz cáfolni, hogy te azt nem láttad.

 • 2015.10.08 12:56:48Mészáros Laci

  @Vipera01

  nekem inkább az tűnt fel, hogy az általad liberálisnak nevezett (valójában: empatikus) gyereknevelési módszerek eredménye egy gazdag ország.

 • 2015.10.08 12:57:56Mészáros Laci

  @technicista

  "Nahát, ezek a dánok mindent jobban tudnak. Szegény mi."

  hogy MINDENT jobban tudnak-e, azt nehéz felmérni, de az országukat elnézve elég sok dolgot jobban tudnak. például nem rajongják körbe az afgán-szír, iraki-szír, stb bevándorlókat.

 • 2015.10.08 13:25:09zizi77

  "például nem rajongják körbe az afgán-szír, iraki-szír, stb bevándorlókat."

  Mészáros Laci, de azért valamit tudnak ezzel kapcsolatban is, mert érdekes módon ők nem az antikrisztus ettől, ellentétben velünk.

 • 2015.10.08 13:36:35Eszter8826

  Ha ez nem is hülyeség.....(nincs gyerekem, így nem tudok érdemben hozzászólni) az tuti, hogy Magyar gazdasági környezetben ez lehetetlen.....A szülő örül, ha eltud menni a gyerekért meló után és a legnagyobb gondja az, hogy miből fizeti ki majd a számláit, étekzést stb.

 • 2015.10.08 15:15:11Mészáros Laci

  @zizi77

  (bocsánat, a szírezés fölösleges és a témához nem tartozó kiszólás volt részemről)

 • 2015.10.08 16:59:48zizi77

  Mészáros Laci, engem nem zavart, csak a kettős mércére próbáltam némileg reagálni. :)

 • 2015.10.08 17:11:11Magánvéleményem

  @Mészáros Laci

  "nekem inkább az tűnt fel, hogy az általad liberálisnak nevezett (valójában: empatikus) gyereknevelési módszerek eredménye egy gazdag ország."

  Nekem meg az tűnt fel, hogy az első és második VH győztes oldalán álló és orosz megszállást, valamint cucialista diktatúrát elkerülő ország eredménye egy gazdag ország. Már a kibasznagy liberálfasizmus 90-es évekbeli kitörése előtt is gazdagok voltak a magyarokhoz képest. Ez baszki nem a gyereknevelés eredménye, annak beállítani idiótizmus!

 • 2015.10.08 17:11:57patkányarcúáginéni

  Rakás libsi szar a dívány, ahogy többek megállapították. Értelmetlen, hazug írások gyűjteménye. A legócskább propaganda.

 • 2015.10.08 19:00:05Mészáros Laci

  @Magánvéleményem:

  Ez is lehetséges értelmezés, de sántít az egyik lábára.

  A gazdagságot nem a hetven évvel ezelőtti világháború győztes oldala adja (pl. Németország). A cuclista diktatúra, pontosabban annak negatív öröksége valóban iszonyúan mély nyomokat hagyott.

  Hogy a dán típusú gyereknevelést miért kellene liberálisnak nevezni, azt nem tudom (azon kívül persze, hogy van pár százezer ember, akinek a "liberális" szótól leszáll az agya).

 • 2015.10.08 19:01:32Mészáros Laci

  @zizi77

  nem feltétlenül kettős mérce, lásd még "mi a lófasz az ott, csak nem kuglóf" -- a titok a finom részletekben lakik.

 • 2015.10.08 19:03:58Mészáros Laci

  @Eszter8826

  Nem a gazdaságon múlik. Rajtunk, szülőkön. A lexegényebb szülő is tudná azt mondani a gyerekének, hogy "hú, látom nagyon sokat dolgoztál ezen" (nem pedig azt, hogy okos vagy).

 • 2015.10.08 19:04:35Mészáros Laci

  @patkányarcúáginéni

  egyébként olvastad a cikket?

 • 2015.10.08 19:06:01Mészáros Laci

  @Makarész Rita

  "De vajon hogyan büntetsz, ha muszáj?"

  Tényleg muszáj büntetni?
  a KÖVETKEZMÉNNYEL való szembenézés nem elegendő?

 • 2015.10.08 19:32:26atvitt ertelem

  Hát ez egy ritka igénytelen cikk lett..

  Közhelygyűjtemény, hogy hogyan neveljük a gyerekeinket, aminek semmi köze a dánokhoz. Közöttük is vannak minden féle szülők, mindenféle nevelési stílussal, mint ahogy a magyarok között is.

  Hagyjuk játszani, hallgassuk meg, legyünk együtt.. Hű, de nagy ötletek! Sose gondoltam volna ezekre magamtól.. Pfff...

 • 2015.10.11 23:04:17marionette

  Azon amúgy tényleg elgondolkozom, hogy miért olyan szomorú, vagyis realista minden jól ismert Andersen mese? Ha nem tetszene ez a dánoknak, nem lett volna olyan ismert világszerte. Én szerettem a meséit, de a lányaim nem, mert valamiért zavarta őket, hogy anyu mindig sírt a mese végén:-( Ámbár kedvencem, a Rút kiskacsa végül is boldog véget ér, de az odáig elvezető út maga a gyötrelem.

 • 2015.10.12 00:00:46ki kicsoda

  Tyirittyán Zsoltnak köszönhetjük a Bang & Olufsen-t

 • 2015.10.12 00:13:24ki kicsoda

  ... magyaros gyermek nevelés ...[link]

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta