SZÜLŐSÉG

A kamaszok szerint a netes zaklatás rosszabb, mint kábítószerprobléma

2015. szeptember 26., szombat 19:31

Az internetes bántalmazásról, azaz cyberbullyingról szóló, 11 országot érintő kutatás eredménye szerint a megkérdezett fiatalok több mint fele gondolja úgy, hogy az internetes zaklatás rosszabb mint a fizikai bántalmazás. A YouGov és a Vodafone kamaszok körében végzett kutatása alapján a kamaszok 18 százaléka volt már áldozat, és 25 százalékban merült fel már emiatt az öngyilkosság gondolata. 

A cyberbullying vagyis online bántalmazás eleme a kegyetlenség és a lelki terror, ráadásul az áldozat kevés esetben tudja ki a konkrét elkövető, aki a névtelenség, na meg amiatt, hogy az arcát sem kell vállalnia, sokkal nagyobb pusztítást tud végezni, mintha a személyes konfliktusra kerülne sor. Az online bántalmazásnak több típusát tartják számon, ez kiközösítéstől a befeketítésen át az online fenyegetésekig rengeteg fajta lehet. Bár a legtöbb esetben kamaszok és fiatal felnőttek az áldozatok és a támadók is, sajnos az sem ritka, hogy felnőttek zaklatnak gyerekeket az interneten. Ennek pedig már az az eredménye, hogy az áldozatul esett kamaszok 25 százaléka gondolkodott már az öngyilkosságon. 

Még a szüleiknek sem beszélnek róla

A kutatásból az is kiderült, hogy kamaszok 38 százalékuk még a szüleinek sem mondta el, hogy áldozat lett, mert szégyellték magukat vagy éppen féltek attól, hogy mi lesz a szülők reakciója, míg 26 százalékuk úgy érezte, hogy teljesen magára maradt a bajban. Korábban már írtunk arról, hogyan tudhatja meg, az ön gyerekét szokták-e szekálni.

Hiszen a szülői segítség ilyen esetekben elengedhetetlen lenne, ugyanis a bántalmazott gyerekek 41 százaléka érezte magát depressziósnak emiatt. A szülők nagy része nincs is kellőképpen felkészülve, mit tanácsoljon a gyerekének ha online bántalmazást szenved el, hiszen semmifajta saját tapasztalata nincs az ügyben, ezért gyakran elintézik annyival, hogy ne foglalkozzon vele, illetve internetezzen a gyerek kevesebbet és azzal majd megoldódik a probléma.

Ráadásul a szülők mellett a barátok és kortársak sem tudnak megfelelően reagálni és segíteni a bajba jutott társaiknak. A megkérdezettek 43 százaléka  nyilatkozott úgy, hogy nem is tudja, hogy támogassa a közösségi médiában a zaklatott barátját, mert egyszerűen nem találja a megfelelő szavakat az együttérzése kifejezésére, pedig nagy részük még a kábítószerrel való visszaélésnél is nagyobb problémának tartja az internetes bántalmazást. 

Új-Zéland a leginkább érintett

A felmérés egyik meglepő  adata, hogy a résztvevő 11 ország közül az új-zélandi kamaszok 30 százaléka válaszolt úgy, hogy zaklatták már online és 84 százalékuk találkozott már a jelenséggel testközelből, azaz ismerősét, barátját zaklatták. Ezzel megelőzte az Amerikai Egyesült Államokat, ahol 27 százalék nyilatkozott így. A nem túl fényesen csillogó bronzérmet zaklatás témában Írország szerezte meg, ahol a megkérdezettek 26 százaléka volt már áldozat és a 85 százalékuk ismer olyat, akit már bántalmaztak online.

A felmérés szerint Csehországban a legkisebb az internetes zaklatás valószínűsége, ott a megkérdezettek 8 százaléka volt már áldozat, de 55 százalékuk hallott már arról, hogy valakivel ilyen előfordulhat. Az új-zélandi áldozatok több mint felét rázta meg a dolog és nagy részük haragudott is a támadóra, ami nem egy meglepő adat. Az már viszont sokkal elkeserítőbb, hogy 47 százalékuk érezte magát depressziósnak emiatt.

Ez már jelzi, hogy a problémát nem lehet egy "Ne is foglalkozz vele" vigasztalással megoldani, hanem komolyan kell venni. Ezt alátámasztja az a szám is, hogy a nagy-britanniai  áldozatok 54 százaléka arról számolt be, hogy a zaklatás hatására az önképük negatívabb lett, és sokan kerülik emiatt az embereket. A Vodafone a kutatás hatására új emoticonokat szeretne a köztudatba hozni, amivel a gyerekek a szolidaritásukat fejezhetik ki, vagy éppen segíthetnek zaklatás áldozatául esett ismerőseiken egy egy mosolygós, kutyás vagy éppen szörnyes szmájli segítségével. 

Mit lehet tenni? 

Ahogy látszik, a gyerekekben sokkal mélyebb nyomot hagy egy ilyen online konfliktus vagy zaklatás, mint azt a szülők többsége hiszi, ráadásul sokszor nem is tudnak arról, hogy a gyerekük éppen milyen lelki folyamatokon megy keresztül. A rendszeres beszélgetés mellett jó ha a szülő és a gyerek is tisztában van azzal, hogy vannak kimondottan olyan szervezetek és oldalak, ahova segítségért lehet fordulni. És azt is érdemes megbeszélni, milyen alkalmazásokat ne használjon a gyerek, mert fokozottan veszélyesek lehetnek ebből a szempontból.

Van viszont egy kifejezetten erre a célra készült segítő app, ami segít, ha a gyerek úgy érzi, hogy bántják, ezt fel lehet tölteni a telefonjára, és együtt végig lehet beszélni, mikor mi a teendő, hogy ne csak a robot fogja a kezét, ha baj van. A családi légkör adhatja a legnagyobb biztonságot az ellen, hogy a gyerek áldozattá váljon, a pszichológus arról is írt korábban, hogyan segíthetjük a gyereket a védekezésben.

Be lehet jelenteni olyan oldalakat és tartalmakat, amik jogsértőek, például ha fényképet, személyes adatokat tesznek közzé a másik fél hozzájárulása nélkül. A Kamaszpanasz oldalon is találnak a szülők és a gyerekek is cikkeket a megelőzésről, zaklatásról és annak érzelmi feldolgozásáról. Ha beszélgetni szeretnének róla, akkor a Kék Vonal gyermekkrízis alapítvány lelki segély vonalán ezt megteheti, de a legjobb persze az, ha a szülő és a gyerek közösen oldják meg a felmerülő problémát és ha odafigyel, hogy gyermeke milyen oldalakat látogat és mi történik vele, ha leül a gép elé. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.09.26 19:47:26egysmás

  Majd a papok megmutatják, mit kell csinálni ilyen esetekben.

  A digitális analfabéták pedig hoznak egy-két törvényt.

 • 2015.09.26 23:18:28nemjogasz

  "51 százalék úgy gondolja, hogy az internetes zaklatás még a fizikai zaklatásnál is rosszabb"

  Na ezeket se "zaklatták" még fizikailag, az hótziher... Mondjuk, ilyen szempontból ez egész jó adat.

 • 2015.09.27 15:02:09Kolompár Csubakka

  Emlékszem amikor 6 osztályos voltam és a nyolcadikosok öten poénból nagyszünetben összerugdostak az udvaron, a tanárok meg dohányozva nézték ahogy eltörik az orrom. Vagy, hogy az egyik tanár minden órát azzal kezdett, hogy elmondta mennyire szarok vagyunk és reméli megdöglünk majd. Az a szocializmus volt, ma meg csak ámulok, hogy a sulikban semmi elvárás a gyerekek felé, a tanárok megértőek meg kedvesek és ezért a a gyerekek kénytelenek felfújni a semmit. Mennyivel keményebb lehet közösségi oldalon kapni pár beoszlást, mint hetente rendszeresen verve lenni mondjuk havi egy fej vécébe nyomással a nagyobbak részéről.
  Ja meg a kedves szülő kineveli a gyerekekből annak a lehetőségét, hogy meg kelljen védenie magát.
  Ennél biztosabb recept nincs mint, hogy hajléktalanokat meg szemire nem jó embereket neveljenek.
  Szerintem átlag fiatal már attól is zavarba jön ha öt hat részeg beleköt az utcán.
  Szánalmas.

 • 2015.09.28 08:24:49DAnna

  A helyzet az, hogy a netes zaklatás nem áll meg a neten. Egyrészt, ha a zaklatók fizikailag is érintkeznek az áldozattal (pl. egy suliba járnak), akkor átmehet fizikai bántalmazásba is. De amíg régen egy ilyen iskolai mobbingban csak az iskolai ismerősök vettek részt, és egy iskolaváltással pl. orvosolható volt, most a net segítségével a hatás kitolható, és elkísérheti a gyereket az új iskolájába, akár másik városba is.
  Ezért tartják ezt a mai gyerekek veszélyesnek, mert nem lehet tőle megszabadulni.
  Azt, hogy iszik egy gyerek, vagy kábszert vesz be, azt végső soron ő dönti el, hacsak nem tesznek tablettát az italába. De a netes zaklatás tőle független, nem tud vele mit csinálni.
  Mi több, nem csak gyerekek eshetnek áldozatul. Velem is előfordult, hogy egyes ismerőseim, akik más városban laktak, és csak neten érintkeztünk egy idő után furán tartózkodóak lettek. Vagy egy év telt el így, és egy személyes látogatáskor derült ki, hogy egy közös ismerősünk (akivel mellesleg személyesen nem is találkoztam, csak tényleg neten érintkeztünk) egy csomó teljesen valótlan marhaságot terjesztett el rólam. Semmit nem tudtam az ügyről akkor, amikor folyt és így megcáfolni sem tudtam a vádakat.

 • 2015.09.28 12:27:03dívamacska

  Mégis hogyan és miért kellene kizárólag a gyerekre bízni önmaga megvédést, kedves Csubakka? Ezzel az erővel eresszük szélnek a rendőrséget, szégyellje magát minden felnőtt ember, aki még önvédelemre sem képes túlerővel szemben. Nem az a cél, hogy nyámnyilát neveljünk a gyerekekből, de rátolni, hogy védekezzen egymaga egy csapat arctalan agresszorral szemben, nem tűnik túl produktív módszernek. Kivéve persze, ha utcai harcosokat akarunk belőlük nevelni. És itt nem egy-két kevésbé finom beszólásról van szó, módszeresen alázzák és kikészítik az áldozatokat, ebbe felnőtt emberek is bele tudnak roppanni. De a kisgyerek ne vegye magára, meg védje meg magát egyedül, bravó.

 • 2015.09.28 13:07:16Mérnork

  "18% már törölte magát közösségi oldalról emiatt"
  Legalább valami pozitív eredménye is volt...

 • 2015.09.28 14:12:59benedek012

  Régen is csúfolták egymást a kölykök, sőt, verekedtek is.
  Régen is voltak gyengék, akik nem bírták.
  Nem kell ezt túllihegni.

 • 2015.09.28 20:33:39egysmás

  benedek012, aztán hazament és ott nem csúfolták.
  Most pedig de.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta