Itt a tinilányok iskolai HPV oltásának eredménye

Tavaly először ingyenesen kaphattak HPV elleni védőoltást a hetedik osztályos lányok. Az oltás a humán papillomavírus-fertőzés azon két típusa ellen nyújt védettséget, amely a méhnyakrákok mintegy 70 százalékát okozza.

Magyarországon évente 1000-1200 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak, és mintegy 500 nő hal meg minden évben ebben a betegségben. Holott a betegség 8-10 év alatt alakul ki, vagyis a védőoltással és 2-3 évenkénti szűréssel teljes mértékben megelőzhető lenne a halálozás.

Az oltás nem volt kötelező, vagyis a lányok szülei eldönthették, hogy kérik-e, vagy sem, végül 35 ezer 12. életévét betöltött lányt oltottak be. Ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, az oltást 6 hónap múlva meg kell ismételni, így összesen 70 ezer esetet tudott megfigyelni az ÁNTSZ.  

Az eredmény pedig az, hogy az oltás teljesen biztonságos. Az oltást követő nemkívánatos hatások száma minimális, a kockázatok összehasonlíthatatlanul kisebbek annál, mint amit a velük megelőzhető súlyos fertőző betegségek és a szövődmények jelentenek.

Media For Medical / Europress / Getty

Az első részoltást 2014 őszén kapták meg a hetedik osztályos leányok. Az ÁNTSZ 13 oltást követő nemkívánatos eseményről értesült, ezek közül 11 eset tömeges félelmi reakció volt. Szédülésre, émelygésre, fejfájásra, hányingerre, nehezített légzésre, torkukban gombóc érzésre, erős helyi fájdalomra panaszkodtak az érintettek. Közülük egyvalaki kapott gyógyszert a tünetek enyhítésére, akiről kiderült, hogy egyébként is rosszul szokott lenni, ha oltást kap. Két lány pedig erős helyi fájdalomra panaszkodott, de másnapra az is elmúlt.

Az oltást idén tavasszal kellett megismételni, ekkor összesen 5 visszajelzés érkezett – emlékszünk, 35 ezerből. Ezek közül négy az ismert enyhe reakciók közül került ki, az ötödik esetben pedig a tünetek és az oltás nem állt összefüggésben. Súlyos oltást követő nemkívánatos esemény a HPV elleni védőoltásban összefüggésben ekkor sem volt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra