SZÜLŐSÉG

Az összes elitegyemre felvették a bevándorló fiút

2015. június 28., vasárnap 12:25

Már az is sikertörténet lett volna, ha a mexikói bevándorlóktól származó Fernando Rojas-t bármelyik főiskolára felveszik, de a 17 éves fiú ennél is többet ért el: az összes, Borostyán Ligába tartozó egyetemre (vagyis az USA 8 legelitebb intézményébe) felvételt nyert – olvasható a Yahoo oldalán.

„Nem gondoltam volna, hogy akár valamelyikbe is bekerülök. Amikor kiderült, mind a nyolcba sikerült, egyszerre volt áldás és átok, ugyanis választanom kellett. Egyszerre voltam izgatott és rémült" – nyilatkozta Rojas. Az első hívás a Yale-től érkezett még februárban. Az azt követő hetekben végül telefonhívások, emailek és levelek érkeztek a Dartmouth-tól, a Browntól, a Pennsylvaniai Egyetemtől, a Cornelltől, a Columbia Egyetemtől, a Harvardtól és a Princetontól is.

Rojas a képen bal oldalon.

Rojas-nak egyébként 3 testvére van, a szülei pedig 56, illetve 59 évesek és a mexikió Jaliscóból költöztek Fullertonban még a 80-as évek elején. Sal Tinajero, a fiú mentora a Yahoo-nak elmondta, a pártfogoltjának legnagyobb motivációja az volt, hogy bebizonyítsa a szüleinek, a kemény munkájuk igenis ért valamit. A leendő egyetemista végül a Yale-t választotta, ahol egyébként az éves tandíj 64 ezer dollár (18 millió forint), viszont az ösztöndíjaknak és a támogatásoknak köszönhetően ennek csak a tizedét, 6 ezer dollárt, azaz 1,7 millió forintot kell kifizetnie.

„A Princeton is tetszett. Nagyon szép kampusz, viszont rendkívül stresszesnek is tűnt. Stanford túl nagy és nyomasztó volt" – mondta Rojas, aki augusztus végén költözik be a Yale-be, hogy megkezdje tanulmányait. Egyelőre nem tudja pontosan, mit szeretne tanulni, de jelenleg a latin-amerikai szak érdekli leginkább – esetleg a jog vagy a nemzetközi kapcsolatok.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.06.28 12:58:21toportyánféreg

  [link]

 • 2015.06.28 15:13:52mzd_divany

  @cardiobascuralis: Mi a baj vele?

 • 2015.06.28 18:03:06Cpt. Flint

  [link]

 • 2015.06.28 18:12:15Csávógyerek

  Persze, szívet melengető a cikk, pár dolgot azért talán érdemes tisztázni, merthogy a bevándorláshoz kevés köze van, bár Magyarországról szemlélve biztosan úgy izgalmasabb lenne.

  Bár a srác szülei valóban bevándorlóként érkeztek a 80-as években, ő már az USA-ban született, azaz nem bevándorló. Igy a cikk egy "átlagos" amerikai srácról szól.

  Az USA-ban nem lehet valaki csak jogász, hanem előtte valamilyen alapdiplomát kell szereznie. Az "esetleg a jog" azt jelenti, hogy a terveiben szerepel egy második - jogi - diploma megszerzése is.

 • 2015.06.28 19:24:27Dr_utcai_arcos

  Ja, végül is csak az maradt ki a cikkből HOGYAN került be a srác. De azt meg ki nem s..a le, az lényegtelen. A lényeg, hogy emigráns (ja, az sem, amerikai).

 • 2015.06.28 20:56:54Banoss Dorina

  De, bevándoló. Ezt úgy nevezik, hogy második generációs bevándorló. A harmadikig szokták kiemelni, utána már amerikai lenne. Mivel az ő szülei még külföldön születtek és neki a környezetből kellett megtanulnia a nyelvet is, nem otthonról. Más kultúrát kapott, más alapokat és más a hozzáállása a hazájához is.

 • 2015.06.29 10:03:05Hurrá Torpedó

  "Kolumbiai Egyetem" - gratulálok :)

 • 2015.06.29 10:24:25Mészáros Laci

  "HOGYAN került be a srác."

  Nehezen.

 • 2015.06.29 17:32:48Arcade Macho

  mi ez a nyiltan rasszista hangvetel a cikkekben?
  legfokepp az amcsi eredeti cikkekben?

  az a gond, hogy immigrans volt? Neumann is az volt
  az a gond, hogy a szulei tanulatlanok? regen is a tanulatlan parasztoknak lettek orvosok es mernokok a gyerekei
  az a gond, hogy hispanic a srac? na ez tenyleg komoly gond, hiszen ez maga a szintiszta rasszizmus!!! meg akkor is ha pozitiv tundermese jelleget akarnak hazudni a cikknek

 • 2015.06.29 18:17:01Siri Keeton

  Affirmative action, ami látszik is a többi nyolcas figurából is. Valószínűleg elég jó pontszámai voltak, de ha fehér lett volna, nem vették volna fel az összesre (az Ivy League felvételiztetői egymással is kommunikálnak, igyekeznek elkerülni, hogy valaki két Ivy League egyetemről is ajánlatot kapjon), viszont a normális pontszámokkal rendelkező "kisebbségiek" aranyat érnek, kapkodnak értük, ezért is vették fel.

  Érdemes nem hasraesni előtte.

 • 2015.06.29 20:00:05Arcade Macho

  cardiobascuralis: "Nem hispanic. Latino."

  szerintem te tul sok poresz oldalt nezel es atalakult a nyelvtudasod annak megfeleloen :)

  [link]
  de mint lathato itt mindkettot hasznaljak

  a bevandorlozassal kapcsolatban igazad van, az amcsi cikkben is csak "son of" van, elcsesztek a cimet

 • 2015.06.29 20:10:28Siri Keeton

  A Latino inkluzívebb kifejezés, a brazilokat is beleértik, bár a spanyolokat (spanyol-amerikaikat, azaz a Spanyolországból származókat) meg nem. Én személy szerint hallottam olyat, hogy egy portugál-amerikai affirmative action előnyökhöz juttatta magát arra hivatkozva, hogy ő Latino, és persze sose bukott le ezzel, persze nem tudtam ellenőrizni a sztorit, úgyhogy mindenki csak saját felelősségre hiheti el. Gondolom elvileg egy spanyol is nevezheti magát Latinonak, ha nagyon akarja.

  Itt egy részletesebb leírás:

  [link]

 • 2015.06.29 20:34:35wmiki

  Bevándorló mi??
  Sőt! Obama is bevándorló volt, és az elnökségig vitte! Sőt... Bill Clinton is bevándorló, az biztos, mert az indiánok nem így néznek ki.

  Ezért is van, hogy a fejlett, demokratikus nyugaton, pl. az USA határain nincs ellenőrzés, és nincsenek falak, hogy a sok orvos, ügyvéd, és elnök szabadon bejuthasson, ugye?...

  ...idióta indexes írnokok...

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta