SZÜLŐSÉG

Így lettem szar szülőből egy perc alatt szuperanyu

2015. június 20., szombat 10:03

Kilyukadt a gyerek foga. Pontosabban már megint kilyukadt a gyerek foga, egyszer ugyanis már megvolt ez az élmény. Akkor egészen jól jöttünk ki belőle, az első fogorvos látogatás kifejezetten jól sikerült, a gyereknek kaland volt, a szülőknek megnyugvás, nem lesz ezzel gond.

A napokban viszont egy újabb lyukat fedeztem fel a gyerek tejfogain, és a korábban betömöttek mellett is újra romlásnak indult a fog. Kellemes fogorvos élmény ide vagy oda, mégiscsak fordult egyet velem a világ. Ha ilyen tempóban romlanak a fiam fogai, mi lesz vele, mire kicserélődnek? Négy lyukas fog hatévesen, borzalom!

shutterstock 55056100

Természetesen beindult az önmarcangolás, mivel egy hatéves gyerek azt eszik, amit a szülei adnak neki, nyilván, és nem magának állítja elő az étrendjét. Úgyhogy nincs mese, szaranya vagyok, mert egy lyukas fog még lehet véletlen, de négy már semmiképp. Túl sok cukrot adok neki, tönkreteszem a fogait, tönkreteszem a gyereket is. És ez még csak a kezdet, ma még csak a fogai, holnap meg már a hasnyálmirigye, jön a II. típusú diabétesz, akkor meg majd pisloghatok bűnbánóan, de már késő lesz.

Úgyhogy gyorsan kértünk is egy időpontot a jól bevált fogorvoshoz, aki belenézett a gyerek szájába, majd közölte a felmentő ítéletet. Megtudtuk tőle, ebben a korban a gyerekek majdnem nyolcvan százalékánál jelentkezik ugyanez a probléma, és semmi köze a gyerek táplálkozási szokásaihoz, de még a fogápolásához sem nagyon.

Sokkal inkább ahhoz, hogy hatéves korban a tejőrlő fogak mögött elkezd már kibújni a négy maradandó nagyőrlő is, amik jól összenyomják a fogsort. Az így keletkező súrlódást az egyébként is vékony fogzománcú kisgyerekfogak már nem bírják, és hamar romlásnak indulnak. Ezért van, hogy a szuvasodás két fog között kezdődik, és ugyanezért nem kell csodálkozni azon sem, hogy mindkét oldalon ugyanott történt a baj.

A felmentő magyarázat mellett még jól meg is dicsért bennünket, hogy ilyen rendesen elhordjuk a gyereket fogorvoshoz, és különösen, hogy nem indulunk el nyaralni a frissen felfedezett szuvasodással. Hát így lettünk hirtelen szuperszülők, bár őszintén szólva ezt a kétes dicsőséget bármikor szívesen odadobnánk azért, ha nem lyukadnának tovább a gyerek tejfogai. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.06.20 13:00:24fuszujka

  @cardiobascuralis: ha már a személyeskedésnél tartunk, te meg tipikusan az a kommentelő vagy, akin vagy röhögni lehet, vagy sopánkodni rajta, hogy valaki vegye már el tőle a billentyűzetet, hogy értelmesebb dolgokon vezesse le a feszültséget.

 • 2015.06.21 00:48:24retinax

  cardiobascuralis: téged már annyiszor elhajtottak innen, és mégis visszajössz az újabb és újabb pofonokért, mintha élveznéd. Szerencsétlen.

 • 2015.06.21 11:06:56FLAZZ

  @cardiobascuralis: nagyon egyszerű vagy...

 • 2015.06.21 14:38:38mariann49

  Cardiobascuralis nem kedves ember, de sajnos, igaza van.

 • 2015.06.22 10:00:02buvarpocok

  Ez mekkora LOL, hogy valaki a Porontyra(?!!) jár savazni :D :D :D Hát ezen visítok :D :D :D

  Mondjuk eleve szánalmas játszani a szájberrambót...de hogy egy gyerekblogon?? :D

  Muhahahaha :D

 • 2015.06.23 18:02:11Kuoni pásztor

  Tudnám díjjazni ha végre be lenne fejezve a szaranyázás, szuperanyázás. Baromi unalmas már ez a téma.

 • 2015.06.23 18:03:46Kuoni pásztor

  cardiobascuralis: Te meg lazuljál már le öreg, menj le a Balaton Soundra és ereszd ki ami benned van, talán nem lesz baj.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta