Így lettem szar szülőből egy perc alatt szuperanyu

Kilyukadt a gyerek foga. Pontosabban már megint kilyukadt a gyerek foga, egyszer ugyanis már megvolt ez az élmény. Akkor egészen jól jöttünk ki belőle, az első fogorvos látogatás kifejezetten jól sikerült, a gyereknek kaland volt, a szülőknek megnyugvás, nem lesz ezzel gond.

A napokban viszont egy újabb lyukat fedeztem fel a gyerek tejfogain, és a korábban betömöttek mellett is újra romlásnak indult a fog. Kellemes fogorvos élmény ide vagy oda, mégiscsak fordult egyet velem a világ. Ha ilyen tempóban romlanak a fiam fogai, mi lesz vele, mire kicserélődnek? Négy lyukas fog hatévesen, borzalom!

shutterstock 55056100

Természetesen beindult az önmarcangolás, mivel egy hatéves gyerek azt eszik, amit a szülei adnak neki, nyilván, és nem magának állítja elő az étrendjét. Úgyhogy nincs mese, szaranya vagyok, mert egy lyukas fog még lehet véletlen, de négy már semmiképp. Túl sok cukrot adok neki, tönkreteszem a fogait, tönkreteszem a gyereket is. És ez még csak a kezdet, ma még csak a fogai, holnap meg már a hasnyálmirigye, jön a II. típusú diabétesz, akkor meg majd pisloghatok bűnbánóan, de már késő lesz.

Úgyhogy gyorsan kértünk is egy időpontot a jól bevált fogorvoshoz, aki belenézett a gyerek szájába, majd közölte a felmentő ítéletet. Megtudtuk tőle, ebben a korban a gyerekek majdnem nyolcvan százalékánál jelentkezik ugyanez a probléma, és semmi köze a gyerek táplálkozási szokásaihoz, de még a fogápolásához sem nagyon.

Sokkal inkább ahhoz, hogy hatéves korban a tejőrlő fogak mögött elkezd már kibújni a négy maradandó nagyőrlő is, amik jól összenyomják a fogsort. Az így keletkező súrlódást az egyébként is vékony fogzománcú kisgyerekfogak már nem bírják, és hamar romlásnak indulnak. Ezért van, hogy a szuvasodás két fog között kezdődik, és ugyanezért nem kell csodálkozni azon sem, hogy mindkét oldalon ugyanott történt a baj.

A felmentő magyarázat mellett még jól meg is dicsért bennünket, hogy ilyen rendesen elhordjuk a gyereket fogorvoshoz, és különösen, hogy nem indulunk el nyaralni a frissen felfedezett szuvasodással. Hát így lettünk hirtelen szuperszülők, bár őszintén szólva ezt a kétes dicsőséget bármikor szívesen odadobnánk azért, ha nem lyukadnának tovább a gyerek tejfogai. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra