SZÜLŐSÉG

Itt a május, kezdődik a nyári szülőpánik

2015. május 16., szombat 17:57

A legtöbb dolgozó szülőt először májusban fogja el a pánik: úristen, közeledik a nyári szünet. Amíg a gyerek óvodás, persze minden nyáron felháborodunk az egy hónapos intézménybezáráson. Ahol viszont már iskolás gyerek is van, ott többnyire inkább visszasírjuk a négy hetes oviszünetet. Onnantól kezdve nincs mit tenni, 10-11 egybefüggő héten át meg kell oldani a gyerekfelügyeletet, mert a szülők szabadsága, bárhogy csűrjük-csavarjuk, sehogy sem akar alkalmazkodni az iskolai szünet hosszához.

A nyári szünet tervezését fel lehet fogni egy stratégiai-logisztikai játéknak is, melyben az a cél, hogy úgy tudjuk mozgatni a figurák időbeosztását, hogy elkerüljük a települési önkormányzat által kötelezően fenntartott, nyári napközis tábort.

Ha nem sikerül, akkor se búsuljunk, a gyerek minden bizonnyal jól fogja érezni magát, mert vannak olyan pedagógusok, akik valódi tartalommal tudják megtölteni a tábori heteket, és nem csak hagyják eltelni az időt (ami azért lássuk be, otthon is előfordul). De azért mégsem ez az ideálisnak elképzelt nyár.

shutterstock 212954779

A tervezés központja természetesen a családi nyaralás (vagy legalábbis az az időszak, amikor szabadságra megyünk), ehhez igazítunk mindent. Szóba jön emellett:

 • a szülőkkel otthon, 
 • tematikus táborok, 
 • helyben illetve távolabb élő rokonok,
 • baráti körben rotálódó gyerekfelügyelet
 • és a jolly joker: a fitt és korlátlan szabadidővel rendelkező nagyszülő.

Vegyük ezeket sorra:

Szülővel, otthon

A „szülőkkel otthon” opcióval semmivel sem lett kisebb a gond. Azt tapasztaltuk, egy-egy napot még könnyű színvonalasan megoldani, de ha hetekről beszélünk, egyre nagyobb lesz a feszültség, hogy semmire nem jut elég idő, energia, odafigyelés. Se a gyerekekkel nem tudunk annyit foglalkozni, amennyit szeretnénk, se a munkával, és ez az érzés minden nappal csak egyre fokozódik. Ilyenkor jön az a stratégia, hogy napközben csináljuk a jó programokat a kölykökkel (plusz reggeli, ebéd, vacsora), este meg nekilátunk a melónak, toljuk hajnalig, reggel pedig négy óra alvás után kezdődik minden előlről. Így egy idő után vagy dupla-lelkiismeretfurdalás, vagy totális végkimerülés a vége, esetleg mindkettő - állapította meg a porontyos anyacsapat a saját tapasztalataink alapján. Úgyhogy ugorhatunk is, ez egész nyárra nem kóser.

Tematikus tábor

A tematikus táborok, úgy is, mint úszótábor, lovas tábor, indiántábor, tánctábor és macskakedvelők nagy nyári összejövetele már sokkal jobban hangzik, a gyerek napközben jól mulat, mi tudunk dolgozni, ebédet sem kell főzni, és a délután jó esetben még mindig ott van a közös programokra. Táborokból ráadásul általában mindenhol bőséges a választék.

shutterstock 2626094

Akármilyen jól hangzik is a dolog, azért mindenképpen tájékozódjunk, mielőtt befizetjük, nehogy a szervezők úgy gondolkozzanak, hogy gyerekmegőrzésre szegődtek (plusz könnyű pénzkeresetre), és szabad rajzolás legyen a program egy héten át. A gyerek persze túléli, ha az egyik táborban éppen halálra unja magát „de legalább biztonságban van”, ám egy ilyen tapasztalat sajnos képes romba dönteni ennek a megoldásnak presztízsét, magyarul: soha többé nem hajlandó a közelébe se menni egy tematikus tábornak sem. És azt semmiképpen sem szeretnénk, ugye. 

Ráadásul a táborozás nem éppen olcsó mulatság, heti 20-25 ezer forint/gyerek egyáltalán nem kirívó (sőt!), ha olyat szeretnénk, ahol valóban színvonalasan szórakoznak a gyerekekek, vagyis egy kétgyerekes családnál ez 40-50 ezer forint/hét - nem az az opció, amit könnyedén bevállalunk két hónapra.

Rokonok

A rokon jó megoldásnak tűnik, de csak akkor vegyük igénybe a vendégszeretetüket, ha biztosak vagyunk benne, hogy nem lesz nekik teher a gyerekünk, és a körülmények is lehetőséget adnak némi szabadságra/gyerektársaságra/izgalomra/akármi érdekesre. Nehezen tudom elfelejteni azt az évtizedekkel ezelőtti nyarat, amit a kies Békásmegyer panelrengetegében töltöttem, mert a rokon néni pont ráért vigyázni rám.

Rotációs rendszer a baráti körben

Jó módszer az is, ha több szülő összeáll, és egy héten át mindig egyvalaki vállalja az összes gyerek felügyeletét. Ilyenkor minél többen vagyunk a körben, annál jobb. A kölykök is annál jobban érzik majd magukat, minél nagyobb a csapat, és nekünk is annál hosszabb időre meg van oldva a gyerekfelügyelet.

shutterstock 108211367

Hátulütője a dolognak az a hét, amikor mi vagyunk a soros táboroztatók: 8-10 gyerek már csak kenyérszeletelés szempontjából is faktor, az ebédhez valót pedig egyenesen raklappal kell hazahordani. De aki részt vett már ilyenben azt állítja, megéri, sőt, hatalmas buli.

Nagyszülő, kincs.

A legtutibb megoldás persze a nagyszülő, akinek az ideje, a kedve és az egészsége is engedi, hogy hosszabb időre bevállalja az unokákat. Ilyenkor szinte mindegy is, hogy a közelben lakik-e, vagy távolabb. Ráadásul a nagyik és nagypapák a legtöbb gyerek számára valahogy nagyon klassz időtöltést nyújtanak, még akkor is, ha közben ritkán történik bármi világrengető. Kolleganőnk legszebb gyerekkori emlékei között vannak a nagyszülőknél töltött hetek, amikor a nagymamája hajlandó volt reggel-délben-este az általa összeállított menüt megfőzni, a nagypapája pedig minden nem esős nap lesétált vele a közeli strandra - ahol a barátaival kártyázott (mármint a nagypapa). Nagy kincs, ha van lelkes nagyszülő a családban, becsüljük meg nagyon!

Önnek vannak jó ötletei a nyári gyerekfelügyeletre? Kommentelje ide!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.05.16 19:11:12ThroughAlphaNoir

  kb 12 éves kor fölött, ha a gyerek olyan, akkor otthon is lehet hagyni egyedül napközben néha. lehet, hogy nem lesz tartalmas program, de ha nem unja magát és nem veszélyes saját magára...

 • 2015.05.16 19:46:15efi

  Minek 11 hét nyári szünet? Elég lenne 6-7 hét (júli 5-aug 20 kb). Csak hát erről ugye szentségtörés beszélni, mind a gyerek, mind a tanár félti a nagy szabadságát.

 • 2015.05.16 20:02:02Rock me Gromov

  kulcsos gyerek

 • 2015.05.16 23:21:30D2

  efi: a tanár még zárja az évet, nyári tábort meg felkészítőket tart, nincs 11 hét szünete. Szeptembertől meg nem mehet el utószezonra a görög szigetekre...

 • 2015.05.17 12:00:47bestpixel

  Egy iskolás korú gyerek biztosan el tudja magát foglalni, nekem sem volt ez gond annak idején...
  Mi fotós alkotótáborokat tartunk és a gyerekek közül sokan további táborokban is részt vesznek a nyári szünetben, van aki még 2-3-ban is.

 • 2015.05.17 16:02:07efi

  D2
  És? Legfeljebb a nyári szünete 2-3 hét lesz, mint más földi halandónak. Ott van télen még 2, meg tavasszal, ősszel pár nap, ez már így 30.
  Nyári tábort meg pont azért tart, mert szerencsétlen szülők nem tudják 11 hétig hova tenni a gyereket...ezt le is vonhatod.

 • 2015.05.17 16:23:45YessicaHard

  Csak jelzem, hogy a tanárok még júniusban bejárnak, és augusztus 20. után is, vagyis az ő szabadságuk kb. 8 hét nyáron. Igen, van tavaszi, őszi és téli szünetük is, de kell is, mert napi 8 órában alul szocializált, lelkileg és fizikailag is elhanyagolt, magatartás zavaros gyerekek tömegeit oktatják-nevelik.

 • 2015.05.17 18:16:24retinax

  szerintem meg nem a tanárokat kéne kutyázni, mert nem miattuk ilyen hosszú a nyári szünet, hanem ugyanúgy alkalmazkodnak, mint a szülők.

 • 2015.05.18 21:23:57subidubidu

  Bizony, az a gyerekek közt töltött 183 tanítása nap (órára készüléssel, dolgozatjavítással, értekezletekkel, versenyre kíséréssel bőven kijön több, mint napi 8 óra) rendesen igénybe veszi az idegeket. És micsoda felelősség egy csapat gyerekre vigyázni, netalán elvinni őket valahova mondjuk tömegközlekedéssel!
  Más kérdés, hogy ha az éghajlat (vagy a nem létező légkondi) lehetővé tenné, több kisebb szünettel lenne jó tagolni az évet, és a nyári is lehetne rövidebb. Így nem lógna ki tanár, gyerek bele egyaránt a tanév végére. És könnyebb lenne tartalmasan eltölteni azt a többször egy, és egyszer 6 hetet.

 • 2015.05.18 21:41:19efi

  subidubidu
  Ugyan miért jönne ki? A legtöbb nap egy normál nap a tanár bemegy fél 8-ra, a többsége haza is megy 2-kor. Amúgy mit készül egy tornatanár az órára? De akár egy matek tanár is, aki 25 éve tanítja a 4.osztályos matekot?
  Az idegeket az irodai munka is igénybe veszi, mint ahogy nagyon sok másik is.

 • 2015.05.18 22:25:56subidubidu

  Elnyelte a blogmotor.
  3 előtt nem mehetsz el, csak engedéllyel.
  Lehet, hogy a tesitanár nem készül, de a többség igen. Dolgozatokat összeállítani, javítani, kiegészítő anyagot keresni, változatossá tenni az órát szinte mindenkinek kell. Pont a tanító (4. végéig) nem a tananyagra, hanem az osztályra készül rengeteg egyszer használatos segédeszközzel. Osztályt dekorál. Fokozottan vigyáznia kell a kicsik épségére.
  Egy nyelvtanár szintén nem dolgozhat elavult szövegekkel, és ahány osztály, annyiféle - mondjuk 5-10%-ban eltérő - szóanyag. Kivel jobban, kivel lassabban lehet haladni. Nincs egyendolgozat. A suliban az egyterű tanáriban nehéz koncentrálni, a géppark silány (1 az irodában, meg az infóterem), szakirodalom nuku (évek óta nincs keret ilyesmire). Tehát készülj, javíts otthon.

  Utaztál hangos kamaszokkal egy buszon? Na, ilyenekkel van 5-6x45 percre bezárva a tanár heti 5 napon át. És rá kell vennie őket, hogy figyeljenek, ne egymással foglalkozzanak.

  OK, ez is egy szakma, de pont az ilyen jellegű - interperszonális - terhelés miatt lenne szerencsésebb a több szünettel részekre tagolt tanév.

 • 2015.05.19 08:12:06indapass

  A gyerekekre is gondoljunk. 25 tanóra minden héten, plusz napi fél-egy óra készülés az elsősöknek. Ez csak több lesz idővel, gimnazistáknál bőven 40 fölé tud menni tanulással. És mégis gyerekekről van szó, több szabad időre lenne szükségük. Iszonyúan kifáradnak tanév végére. A több egyhetes szünet nekik is jobb lenne, és elég lenne nyáron a másfél hónap.
  Álmodik a nyomor...

 • 2015.05.19 17:55:01efi

  indapass
  Na, pont ez az. Ha hosszabb lenne a tanév, akkor nem 25 óra lenne egy héten, hanem csak 20.

 • 2015.05.19 21:51:57indapass

  Efi

  Azért van ennyi óra, mert többet zsúfoltak a tantervbe és mindent korábban vesznek. Konkrétan látom, hogy pl. a hatodikos könyvből átkerült pár fejezet az ötödikesbe.

  Viszont 30+ fokos, napsütötte teremben képtelenség tanítani, kínzás gyereknek, tanárnak. Az irodákban már legtöbbször van légkondi, hogy bírja a nép.

 • 2016.06.14 09:44:04Szabadeuropa

  Állambácsinak kellene a gyermekes családoknak annyi nap szabit adni amennyi kell a nyári szünetre.
  Ennyi.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta