SZÜLŐSÉG

A netes zaklatás hatásai nagyon is valóságosak

2015. február 20., péntek 13:38

A mai kamaszoknak az évszázadok óta hasonló kamaszproblémákon kívül nagyon gyakran kell egy viszonylag újkeletű nehézséggel megküzdeniük, ez pedig az online zaklatás. A nemzetközi irodalom cyberbullying-nak nevezi azt a jelenséget, amikor valakit az interneten keresztül bántalmaznak.

A jelenség sokféle formában elképzelhető, és a tanárok és szülők egy része nem is mindig érti pontosan, mi ezzel a gond - hiszen ami az interneten történik, az nem a valóságban történik, azt csak figyelmen kívül kell hagyni, ki kell kapcsolni a gépet, ki kell menni focizni a friss levegőre és kész. Sajnos azonban az online zaklatás káros hatásai nagyon is valóságosak: szorongást, depressziót, önbántalmazó viselkedést okozhat és ritka, de súlyos esetekben még öngyilkossághoz is vezethet.

Jó lenne azt hinni, hogy mindez csupán Amerikában "divat", és minket egyelőre nem érint. Az amerikai felmérések valóban ijesztő számokat mutatnak: a gyerekek közel 43 százalékát zaklatták már online, vagyis minden harmadik gyerek biztosan áldozatul esett már hasonlónak.

shutterstock 110662877

A diákok 70 százaléka volt már szemtanúja internetes zaklatásnak, és bár a megkérdezett gyerekek 68 százaléka szerint a cyberbullying komoly probléma, a szemtanúk 90 százaléka mégsem csinált ellene semmit. A lányok zaklatása gyakoribb, ők a fiúkhoz képest kétszer akkora eséllyel válnak áldozattá, és ami a legijesztőbb: az áldozatok körében az öngyilkossági kockázat 2-9-szeresére nő.

De mégis kik zaklatnak kiket, és főleg mit lehet tenni ellene? Elmondjuk.

Sokféle módon lehet zaklatni

Az online bántalmazás témakörébe különféle dolgok tartoznak. Ilyenek

 • a bántó üzenetek Facebook-on,
 • bántó, lekicsinylő vagy fenyegetést tartalmazó kommentek blogokon vagy képmegosztó oldalakon,
 • kompromittáló fotók nyilvánosságra hozása másokról vagy az ezzel való fenyegetőzés,
 • pletykák vagy intim részletek, titkok terjesztése, kibeszélése,
 • esetleg dedikált gyűlöletoldal létrahozása valaki ellen.
 • Ide tartozik emellett a személyazonosság ellopása, ami nem csak a hitelkártya-adatainkat jelenti, hanem például azt is, ha valaki elfelejti lezárni a gépét vagy feltörik a jelszavát, és utána mások az ő nevében küldözgetnek üzeneteket (mondjuk trágár emaileket a szerelmének vagy az iskolaigazgatójának).

Az online, több szereplős játékok is alkalmat adnak visszaélésekre. A cyberbullying első ránézésre tipikusan kamasz problémának tűnik, ugyanakkor fontos tudni, hogy a tapasztalatok szerint sajnos az sem ritka, hogy felnőttek zaklatnak gyerekeket az interneten keresztül.

Arc és együttérzés nélkül

A felmérések szerint az online zaklatás már hazánkban is gyakoribb a klasszikus, offline iskolai bántalmazásnál. Az interneten ráadásul gyakran olyanok is bántalmazóvá válnak, akik a valóságban nem lennének azok. Ennek több oka is van: amikor bántanánk valakit, gyakran megsajnáljuk és empátiát, együttérzést érzünk iránta, ha látjuk, hogy rosszul esik neki, szenved vagy sír. Személyes találkozó során részben ezért is nehezebb kegyetlenkedni.

Ezzel szemben, ha a neten szemétségeket írok valakiről vagy valakinek, akkor nem látom a reakcióit. Így a bántalmazó félben sokkal kisebb eséllyel és később támad fel az áldozat iránti empátia (ha egyáltalán), vagyis sokkal kíméletlenebb tud lenni, mint személyesen.

A netes zaklatást természetesen megkönnyíti az anonimitás is, vagyis az, hogy nevünk és arcunk elhallgatásával, álnéven vagy hamis adatokkal is jelen lehetünk a világhálón. Így értelemszerűen kisebb eséllyel szembesülhet büntetéssel a bántalmazó, mint ha személyesen zaklatna valakit. A felmérések szerint az online bántalmazottaknak nagyjából a felének fogalma sincs zaklatója kilétéről.

shutterstock 237944776

Tipikus szerepek

Bár a cyberbullying sokban különbözik a "valódi" bántalmazástól, az elkövető és az áldozat tipikus személyiségjegyei hasonlítanak az offline szereplőkére. Vagyis az áldozatok tipikus esetben alacsony önbizalommal és kevés baráttal rendelkező, félénk, szorongó kamaszok.

Gyakrabban válnak áldozattá azok, akik sok információt osztanak meg magukról a neten, sokat csetelnek. A heteroszexuális fiúkhoz képest több zaklatás éri a lányokat és a homoszexuálisokat.

A zaklató, bántalmazó többnyire agresszív, szabályszegő, esetükben gyakoribbak a viselkedészavarok, a depressziós tünetek, illetve az alkohol- vagy droghasználat is. Jellemzően népszerű, társasági emberek, ugyanakkor családi hátterük gyakran rendezetlen, esetleg otthonukban épp őket bántalmazzák.

Ugyanakkor nagyon fontos észben tartanunk, hogy ez csupán a statisztika - vagyis nem jelenti azt, hogy ha egy kamasz a való világban társasági ember, vannak barátai és sok az önbizalma, vagy éppen viszonylag kevés időt tölt a gép előtt, akkor majd biztosan nem fogják zaklatni. Ugyanúgy, ahogy az offline bántalmazós esetekben, így itt is bárki válhat áldozattá.

Komolyan kell venni!

A bántalmazás, zaklatás depressziós tüneteket, szorongást és öngyilkossági gondolatokat okoz. Ez ugyanúgy igaz az offline és az online everzióra is. A legsúlyosabb tüneteket értelemszerűen azok a fiatalok mutatják, akiket online és offline is zaklatnak, de a "csak" interneten történő bántalmazást is nagyon komolyan kell venni. Bár a szülő számára esetleg nehezen érthető, miért annyira fontos, hogy ki mit ír a Facebook-ra, az online szekálás jobban fáj, mint hinnénk.

A kutatások szerint a szorongás, félelem, düh és frusztráció következtében az áldozatoknál depresszió, öngyilkossági gondolatok és önbántalmazó viselkedés alakulhat ki (az önbántalmazás a belső feszültség oldásával átmeneti megnyugvást okozhat - ide tartozik például a csukló bőrének megvagdosása vagy cigarettacsikk bőrön elnyomása stb). Az utóbbi időben néhány évente a médiában is találkozhatunk olyan esetekkel, amikor a cyberbullying áldozata öngyilkosságot kísérelt meg vagy követett el.

shutterstock 208918558

Tétlenül nézzük

Sajnos az áldozatok ritkán kérnek segítséget a környezetüktől. Ennek néha az az oka, hogy szégyellik a történteket, máskor az, hogy úgy érzik, mások nem értenék meg a problémájukat. A szülők mai generációja még offline töltötte a kamaszkorát, és valóban nehéz időnként együtt érezni egy olyan problémával, amivel mi magunk sohasem szembesültünk. Ezért sok szülő, de gyakran a tanárok, az iskola és a rendőrség is viszonylag könnyedén veszi a dolgot, és elintézik azzal, hogy "mit törődsz vele". Hát nem? Netezzen kevesebbet a gyerek és kész.

A kortárs szemlélők, vagyis maguk a kamaszok is nagyon ritkán tesznek valamit a zaklatás ellen, ha a szemtanú szerepébe kerülnek - például látják, hogy valaki Facebookon trágár, igazságtalan pletykákat terjeszt egy ismerősükről, vagy a nevében posztolgat. Ennek részben ugyanaz az oka, ami a bántalmazást is elősegíti, vagyis az, hogy nem látják az áldozat szenvedését, így kevésbé tudnak együtt érezni vele. További oka, hogy gyakran nem tudják, kihez lehetne fordulni - utcai verekedés során még csak eszébe jut az embernek, hogy a rendőrt kell hívni, de kit kell hívni, ha valakit a neten bántanak?

Emellett a közbelépés ellen hat az úgynevezett szemlélődő-effektus, vagyis az a pszichológiai jelenség, hogy ha egyedül látok egy balesetet, akkor jó eséllyel odamegyek segíteni, de ha százan látjuk, akkor senki sem megy oda: mindenki a másiktól várja, valaki majd úgyis segít. A netes zaklatások egy része az internet teljes közönsége előtt történik, és ez felerősíti az előbbi, "valaki más majd segít"- hatást, aminek gyakran az a vége, hogy senki nem tesz semmit.

Hová fordulhatunk?

Az alábbi telefonszámok, honlapok és szervezetek jól jöhetnek, ha akár kamaszként, akár szülőként, tanárként szembesülünk a jelenséggel.

Jogellenes és káros tartalmak bejelentésére szolgál az Internet Hotline. A honlapon bejelentett káros tartalmat a szervezet 24 órán belül kivizsgálja, bűncselekmény gyanúja esetén értesíti a rendőrséget, és az illegális vagy sértő tartalomról értesíti az internetszolgáltatót is, aki így gondoskodik annak eltávolításáról.

shutterstock 205134541

Hasonlóképpen működik a biztonsagosinternet.hu oldal, ahol zaklatást, bármilyen, kiskorúakat veszélyeztető tartalmat, uszítást, online bántalmazást bejelenthetünk, és ők a bejelentés kivizsgálása után értesítik a megfelelő szerveket.

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány 24 órás telefonos, illetve online lelkisegély szolgálatot üzemeltet, ahol civilek és szakemberek várják minden korosztály jelentkezését bármilyen, gyermekeket érintő lelki panasszal.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat oktatási és ismeretterjesztési tevékenységet végez a biztonságos internethasználattal kapcsolatban, vagyis őket lehet elhívni előadni az osztályfőnöki órára. Részben az ő közreműködésükkel jött létre a Safer Internet-oldal, ami jó kiindulópont, akár információt keresünk, akár bejelentést szeretnénk tenni vagy segítséget kérni.

A kamaszpanasz.hu oldalon sok információt, gyakorlati tanácsot találhatunk kamaszként és kamaszok szüleiként is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.02.20 15:15:31Perverz Matyesz

  Az a baj, hogy nekem nem sikerült megértenem a cikk alapján, hogy mégis miért lehetséges a "cyberbulliing". Hogy zaklathat ismeretlen? 2 kattintás és csak az ismerősök írhatnak facebookon. Alapból is csak az ismerősök láthatják az adataimat. 1 kattintás és az adott ismerős sem írhat már többet. Ismeretlenekkel nem chatelek, vagy csak addig amíg el nem kezd gec-iz-ni. Nyilván nem rakok ki minden információt magamról mindenki által elérhetően. Miért nem működik az, hogy ha valaki olyanokat ír ami nem tetszik, akkor nem olvasom?

  Korábbi eseteknél volt olyan, hogy valaki azt írta a facebookos fényképére az áldozatnak, hogy csúnya, és ezért akart öngyilkos lenni. Ha jól emlékszem egyébként korábban azt kérte az illetőtől, hogy ne likeolja a képeit. De az sem tetszett amikor nem likeolta. Miért kell felrakni képeket, hogy mindenki lájkolja csak akit ő nem kedvel az ne? Akkor csak azokkal ossza meg akiket kedvel vagy akik a rokonai és a barátai.
  Nem volt egyébként korhatár a Facebooknál, hogy csak olyan ember menjen fel, aki elég érett az online közösségre? Vagy az még az iwiw volt? Úgy rémlik, hogy valamelyik oldal nem engedett regisztrálni 18 évnél fiatalabbakat.

 • 2015.02.20 15:26:02Perverz Matyesz

  Visszatérve a cikkre, biztos meg lehet magyarázni miért működik az online zaklatás, csak ez a cikknek nem sikerült. Ok, ugyanolyan tüneteket okoz, mint az "igazi" zaklatás. Ok, nem értjük meg a legtöbben, vagy el sem hisszük. Ok, vannak szervezetek amelyek segítenek feldolgozni a traumát. Ok, könnyebb valakit a neten zaklatni.
  De miért vevő valaki a zaklatásra?
  Mit tegyünk, hogy a mi gyerekünket ne zaklassák a neten vagy lexarja?
  Megverjem a zaklatót, vagy a szüleit verjem meg, vagy hívjam a rendőrséget?
  Javasoljam a gyereknek, hogy vegyen elégtételt személyesen?
  Javasoljam, hogy zaklassa viszont a haverjaival?
  Verjem szét a laptopot?
  Kérdezzem meg a gyerekem, hogy honnan tud intim titkokat róla egy idegen, honnan vannak róla kompromittáló képei?

 • 2015.02.20 15:27:39zizi77

  Azt hiszem 16 év a korhatár a fb-on. A most 13 éves keresztlányom is fent van, mint 16 éves. Szülők helyében jól segberúgnám, de ők tudják. Én személy szerint felnőttként se vagyok fent, mert marhaságnak tartom. A gyereket viszont majd valahogy kontrollálni kell, ha nagyobb lesz.

 • 2015.02.20 15:35:26zizi77

  Persze segg, 2 g-vel, bocsi. :)

 • 2015.02.20 17:21:11purpleghost

  @Perverz Matyesz:
  Szerintem az internet hajnalán még fő aggodalomnak számító "idegen pedofilok ismerkednek gyerekekkel" típusú zaklatással szemben ma már pont hogy ismerősök zaklatnak leginkább. Természetesen nem a nagymama, hanem a kamaszok a fél iskolát bejelölik, és sokkal könnyebb online "vicces" beszólásokat írni valakinek, vagy kommentáli a fényképeit, vagy "vicces" kompromittáló vagy összemontázsolt képet tenni fel róla, mint anno csak a folyosón cseszegetni.
  A kompromittáló kép nem is kell hogy a gyerek hibája legyen, lehet hogy csak egy nagyon szar kép róla, amit feltesznek és röhögnek rajta.

  Persze, lehet törölni az iskolatársat, miután bunkóságot írt, de a személye attól még megmarad, és az online zaklatás hatása is.

  Ha elmondja a gyerek, akkor beszélni kell az iskolával és a szülőkkel, akik jó esetben lecseszik az elkövetőket, de szokás szerint ez nem jelenti, hogy a gyerek helyzete jobb lesz utána.

  @zizi77:
  Sajnos 13 év a korhatár a facebookon.

 • 2015.02.20 21:42:30zizi77

  Hát lehet, de 2 éve fent is van, így akkor is gáz, szerintem. :(

 • 2015.02.21 09:18:00jotekony koc

  Ha kint focizik és a net közelébe se megy, a rosszakarók az ismerőseinek akkor is irkálhatnak róla undorító pletykákat és fotózhatják bárhol. És hát azt már tudjuk, hogy ha valakiről sokaknak mondanak valamit, akkor az rajtaragad.

 • 2015.02.21 15:16:57Megfélemlítés Ellen

  Matyi - talán ez válaszol a kérdésedre - mivel a cikk pontatlan fogalmakat használ, hiányos és néha félrevezető.

  Az internetes zaklatás angolul online harassment és nem cyberbullying. A cyberbullying magyar megfelelőja a cyber-megfélemlítés vagyis a kibermegfélemlítés. A cyberbullying a zaklatáson kívül olyan cselekedeteket is magába foglal mint a rágalmazás, becsületsértés, stb.... és nem csak az interneten de sms-ben és telefonon keresztül is megtörténhet.

  Nem csak a definíciókban, de a viselkedés orvoslásában is jelentős különbségek vannak. Riasztó, ha olyanok adnak tanácsot akik nem tudják mi a különbség a cyberbullying és az online harassment vagyis az internetes zaklatás és a cyber-megfélemlítés és azok megoldási módszerei között.

 • 2015.02.23 13:44:31félértelmiségi

  Megfélemlítés Ellen: nem gondolom, hogy félrevezető fogalmakat használna a cikk. Ezen az oldalon[link] ha megnézed, mit sorol a cyberbullying témakörébe, akkor pont azt találod, amiről a cikk ír. Nem zárom ki, hogy létezik olyan rétegnyelvi, tudományos közeg, ahol meg kell különböztetni az online harassmenttől, de az általos, témáról szóló angol nyelvű cikkekben és blogposztokban abban az értelemben használják, ahogy mi is. Alapvetően a bullyingra nincsen jó magyar szó, és így a cyberbullyingra sincs.

 • 2015.02.26 11:25:11Megfélemlítés Ellen

  félértelmiségi - nem láttam a tényszerű reakciókat a hozzászólásunkhoz. A zaklatás angolul harassment. A bullying magyarul megfélemlítés - melyet a társadalmunk már korrektül használ a közösségi és a közéleti szinten (rendőrség megfélemlít....), vagy a kapcsolatokban "megfélemlít egy párkapcsolatban" A jelenség ugyanaz az iskolában is és a munkahelyen is.

  A bullyinggal / megfélemlítéssel ellentétben, a zaklatásnál nem feltétel az erőegyensúly felborítása (példa: 1-1, folyamatos, inzultáló anonim telefonhívások amik zaklatásnak de megfélemlítésnek minősíthetők). "Bullying is aggressive behavior that is intentional and that involves an imbalance of power."[link]

  Történhet zaklatás megfélemlítés céljából, de nem minden zaklatás megfélemlítés. A zaklatáson kívül történhet becsületsértés, rágalmazás, kényszerítés, stb megfélemlítés céljából. Ez nem csak online de egyéb NEM internetes eszközök használatával is megtörténhet. Ezekre a viselkedésekre különböző orvoslási módszereket kell alkalmazni, amiket ha keverünk kontraproduktívak sőt károsak is lehetnek. Valóban a zaklatás lehet egy (de nem kizárólagos) eszköze a megfélemlítésnek. [link]

  A felelős médiának egyik feladata közé tartozik a társadalom tájékoztatása és a tudatformálása. Ha már ezen a szinten kevert fogalmakat használunk és hanyagoljuk a részleteket, elkerülhetetlen lesz a megoldások összekeverése és hiányos vagy inkorrekt alkalmazása - mely mind a potenciális célszemélyre lesz negatív hatással.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta