SZÜLŐSÉG

Kezdene valamit a családi fotókkal végre? Van megoldás!

2015. február 2., hétfő 16:52

Gyerekkoromban évente nagyjából tíz fotó készült rólunk. Mind megvan, anyukám dobozba gyűjti őket. És van egy féltve őrzött fotóalbuma is, amibe minden évről bekerült két fénykép.

Amióta a fényképek digitálisan készülnek, naponta lövünk a gyerekeinkről tíz fotót. Elég, ha cukin, elmélyülten néz egy falevelet, előkapjuk a telefont és kattintunk. A képeket jó esetben még letöltjük a számítógépünkre, esetleg egyszer, valamikor még le is válogatjuk – hogy soha többé ne vegyük elő, és egy porosodó merevlemezen álljanak az idők végezetéig. Erre a jelenségre adtak frappáns választ a scrapbook-osok, akik a családi fotókat már-már életformaszerűen, folyamatosan rendezik szebbnél szebb albumokba.

ncs4

Csizmadia-Fáth Edit a harmadik kislányával volt éppen GYED-en, amikor először találkozott a scrapbook-kal. Azóta a családjuk életének minden momentumát lefotózza, és az elkészült fényképekből scrapbook-okat készít. Edit azt mondja, ezeket az albumokat biztosan kézbe fogják venni évtizedek múlva is. A családja, a barátai mindig szívesen lapozgatják – van is rajtuk bőven mit nézni. 

A scrapbook az emlékmegőrzésnek egy különleges formája – tartja Edit. Fontos, hogy egy album szép legyen, de legalább ilyen fontos, hogy képes legyen visszaadni a hangulatot, amelyben a fotó készült. A felhasznált anyagok, díszítőelemek, a kommentárok mind-mind erre szolgálnak, egyáltalán nem öncélúak. Ahogy az erre fordított idő, energia sem az – tartja a most már négygyermekes édesanya.

Edit egyébként lelkesen népszerűsíti, tanítja is a scrapbook-ozást. Azt mondja, nagyon sok nő, különösen a családosok szeretik ezt csinálni, mert egyszerre hobbi, alkotás és kikapcsolódás. Ugyanakkor a végeredmény, egy már-már művészien kidolgozott fotóalbum örök emlék a családnak, és nagy büszkeség a készítőjének. És persze nincs olyan gyerek, aki ne szeretné magát viszontlátni ilyen körítéssel.

ncs7


Edit másoknak is készít albumot, hiszen sokan vannak, akik kétbalkezesnek érzik magukat, de szeretnének egy szép fotókönyvet. A megrendelői egyébként általában hamar felbátorodnak, és szintén elkezdenek scrapbook-ozni, saját maguk feldolgozni a családi fotókat– mondja az üzletasszonnyá avanzsált scrapper anyuka. „Én erre csak bíztatni tudok mindenkit” – tette hozzá Edit.

ncs2

A scrapbook-os közösség élete elsősorban az interneten szerveződik – kisgyermekes szülők ritkán érnek rá a hobbitársakkal összejönni.  Sokan közülük még soha nem találkoztak, de a feldolgozott fotókról jól ismerik egymás családját. Tudják, hogy milyen volt a gyerek szülinapi tortája, mekkora tócsában tapicskolt a katicás gumicsizmában, és mi minden történt, amikor hordozókendőbe rejtett babával végig mentek az Országos Kéktúrán.

A scrapbook-osok már-már egy szubkultúrát alkotnak Magyarországon. Az a menőbb, aki minél látványosabb, új, eddig még nem látott technikát alkalmaz az albumaiban. Megmutatják egymásnak a műveiket, ötleteiket, a technikákat, és cserélgetik egymás között az anyagokat, beszerzési forrásokat. Edit szerint sok anyukát mentett már meg ez a hobbi, az alkotás a depressziótól, főleg amikor már sokadig gyerekükkel vannak otthon folyamatosan. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.02.03 06:28:54T5H

  Egyedi fényképalbum. Emlékkönyv. Magyarul. Nem doktriner módon, de itt-ott be lehetne szúrni a szövegbe magyarul is. Egyébként dicséretes hobbi, a scrapbook-ozó anyukák matrónakorukban is nézegethetik a képeiket, ellenben a csak digitálisan tárolt képek jövője bizonytalan.[link]

 • 2015.02.03 09:54:51twng

  Gyerekfejjel láttam szépen elrendezett "szabályos" albumot és máig emlékszem arra, hogy képeket nézve leginkább az izgatott kik?, hol? szerepelnek azokon.
  Azaz tényleg szépek ezek az albumok, de szerintem pár mondat a képekhez sokat segítene az emlékek megőrzésében, továbbadásában.

 • 2015.02.03 12:19:55eßemfaßom meg áll

  T5H a fényképalbum elveszhet, rongálódhat, a digitfile végtelenszer többszörözhető.

  egyszer lehet, hogy megtanulják az emberek, hogy a digiképet nem a telefonon vagy laptopon tároljuk 1 példányban.

 • 2015.02.03 12:24:29eßemfaßom meg áll

  egyébként 30 év múlva a kutyát nem fogják érdekelni a beragasztot csicsák és beírt "nagy okosságok", ez az egész arról szól, hogy az unkreativ nőci elhiteti magáról, hogy ö baromi kreatív lény. Pont annyira egyedi és kreativ mint anno az aki letöltött 700+áfáért macis operátorlogót a nokiájára

 • 2015.02.03 21:23:53T5H

  Kedves eßemfaßom meg áll! Igaz. De. Egyszerű vidéki fényképészként havi gyakorisággal találkozom rémült fénykép extulajdonosokkal. Kéretik a hozzászólásom végén lévő linkre kattintani. Elég csak a címére. Az az atyafi azér' konyít valamicskét a dologhoz.

 • 2015.02.03 21:38:49eßemfaßom meg áll

  T5T egyszerű vidéki fényképészként és 30éve bitbuziként a linkedet elolvasva sem tudok mást mondani, minthogy a papírkép meg tud semmisülni, a bit viszont korlátlanul sokszorosítható és elméletben végtelen helyen tárolható, ráadásul eközben bármikor papírképpé is konvertálható így az információ (kép) megőrzése csak akarat kérdése. Nyilván aki nem foglalkozik vele és azt hiszi, hogy a telefonja (amin az 1példány foto van a kisbaba első mosolyáról) az öröklétnek készült azt fogja csalódás érni az életben.

 • 2015.02.04 08:48:55zizi77

  És mi van, ha mindkét módon megvan. Digi kép kinyomtatva, szépen albumba rendezve, és mellesleg valahol biztos helyen elmentve. Baromi bonyolult. Csinálja mindenki úgy, ahogy neki tetszik. Lányom imádja a régi albumokat lapozgatni, de a tv-n is szereti nézegetni a képeket.

 • 2015.02.04 09:52:10eßemfaßom meg áll

  zizi77 "Baromi bonyolult." hidd el, sokaknak az.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta