SZÜLŐSÉG

Lúzert nevelsz, ha bevonod a gyereket a házimunkába?

2015. január 29., csütörtök 21:23

Amikor 20 éves koromban elköltöztem otthonról albérletbe, úgy éreztem, fel vagyok készülve. 12 éves korom óta én takarítottam a házunk felét (másik felét a testvérem), segítettem anyámnak főzni, imádtam tortát sütni, dolgoztam is már, úgyhogy volt róla némi fogalmam róla, hogy mennyit ér a pénz – mesélte Réka.

Hárman béreltünk egy lakást az egyetem közelében – folytatta a történetet Réka. Vidáman elvoltunk, a főtt ételt otthonról hordtuk, a szennyest hazavittük, az albérletben felmerülő feladatokat, mint mosogatás, vécétakarítás, kádsúrolás, csípőből megoldottuk. Ketten. A harmadik lánynak, Ernának valahogy soha nem jutott eszébe, hogy a lakás nem takarítja ki magát önként. Aztán az egyik nap, 19 és fél éves korában Erna megsütötte élete első tükörtojását. Nagyon megdicsértük érte, aztán elmosogattunk utána.

Réka azt mondja, Erna nem volt rosszindulatú vagy lusta, őt egyszerűen így nevelték. Neki mindig azt mondták a szülei, hogy ne foglalkozzon a háztartással, sőt egyáltalán ne törődjön semmivel, tanuljon, sportoljon, zenéljen, az a siker kulcsa. A többit hagyja a szüleire.

„Mivel a másik lánnyal nem éreztük túlságosan kiegyensúlyozottnak ezt a helyzetet, elkezdtünk először finoman utalni rá, hogy ez így nem jó (nem fogta), majd kerek perec megmondtuk Ernának, hogy be kell szállnia a házimunkába, de ez sem hatott. Végül sztrájkba léptünk, mostantól Erna takarít, és kész. Amikor elkezdett minket megenni a kosz, feladtuk. Erna is: elköltözött, mert így nem lehet élni”.

Azóta sokat gondolkozom rajta, hogy kinek volt igaza – töprengett Réka. Az én szüleimnek-e, akik úgy neveltek, hogy önállóan el tudjam intézni a dolgaimat, ne legyek másra utalva? Vagy Erna szüleinek? Hiszen Ernáról hónapokig önként gondoskodtunk, elvégeztük helyette a házimunkát, ő meg addig csinálhatta, amihez kedve volt?  

Vajon ajándékot adok a gyerekemnek azzal, hogy megtanítom ellátni magát, vagy pont egy lúzert nevelek, aki természetesnek tartja, hogy elvégzi a házimunkát, miközben simán átpasszolhatná azt másnak? Pénz és pofabőr kérdése az egész.

shutterstock 96778936

A mostani feladatai miatt nem lesz háztartási robot később

Nagyon másképp gondolja a dolgot Erika. Szerinte igenis be kell vonni a gyereket minden tennivalóba. Kicsi korában segítsen elpakolni a játékait, később próbálkozhat a száraz ruhák hajtogatásával. Lehet, hogy elsőre nem lesz olyan szép, nem baj, majd huszadszor már az lesz.

De Erika egészen más megfontolásból gondolja így. „Ez is egyfajta példamutatás. Az anyaszerephez mindenképpen hozzátartozik a gondoskodás és a házimunka. Persze, jó, hogy a lányom megtanulja ellátni magát és a háztartást, de ennél sokkal fontosabb, hogy azt látja, hogy mindenkinek van feladata, a felnőtteknek és a gyerekeknek is. Ha én csinálnék itthon mindent, akkor a lányom ebbe nőne fel, ezt venné természetesnek. Később pedig, amikor neki lesznek gyerekei, ez könnyen odavezethet, hogy egy háztartási robot lesz belőle, aki azért él, hogy kiszolgálja a családját. Most lehet, hogy többet várok el tőle, de hosszú távon ezzel őt védem” – vélekedik Erika.  

Nincs ráírva a vasalóra, hogy csak nőnek való

Krisztának fiai vannak. Egyszer nagyon frappánsan megfogalmazta az álláspontját: Anyák, neveljétek úgy a fiaitokat, hogy azzal ne szúrjatok ki a jövőbeli unokáitok anyjával! Kriszta ezért a fiaitól is elvárja, hogy elmosogassanak, vagy kivasalják az ingjüket, „nincs ráírva a vasalóra, hogy csak nőknek, ugye?” – vélekedik. Szerencsére a férje sem egy basáskodó alkat, nem várja el, hogy kiszolgálják, így hitelesen és jól együttműködve tudják keresztülvinni ezt az elképzelést.

„Tökmindegy, hogy neveljük a gyereket, végül úgyis az lesz, amire az élet ráviszi”. Tünde elmondása szerint soha nem látta otthon sütni az édesanyját, neki pedig lett egy édesszájú férje és két sütiimádó gyereke, így most hetente többször is készít süteményt. Ha muszáj, megtanulja az ember - mondta. Persze egyszerűbb lett volna, ha nem a habverővel való ismerkedéssel kezdődik a dolog 30 éves korában, de valahogy csak megoldotta.

Ezzel az erővel lehetett volna üveges vállalkozó férje is, azt ugyanúgy az elejéről kellett volna kezdeni, megtanulni, hogy segíteni tudjon. Az ember megteszi, amit tud, de mindenre úgysem lehet felkészíteni a gyerekeket – vélekedik a kétgyermekes anyuka.

Ön szerint kinek van igaza?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.01.30 05:02:58egy másik répatorta

  Ha a kedves anyuka meg akar szakadni, és történetesen a férje sem nagyon jeleskedik a házi munkában, akkor csak tessék, legyen a gyerek dolga csak a tanulás, sport és más.
  Mostanában a gyermekek nem 18 évesen röppennek ki, tehát jó eséllyel 30 éve korig csinálhatja. Egy 40 esen szülő anycika 70 éves korában is moshat, főzhet takaríthat a gyerekére.
  Nagyon szórakoztató takarítani, főzni, mosni úgy hogy a gyerek az ágyon hever és facebookozik vagy épp tv-t néz.

 • 2015.01.30 05:42:00Nick Leeson

  Pár éve élek a mostani párommal, van egy 20 éves lánya. Na őt úgy nevelték, hogy soha semmit ne csináljon. Az csak hab a tortán, hogy nem tanul, agyon bukdácsolta az iskolát, soha életében nem sportolt semmit, és semmiféle egyéb dologgal nem foglalkozott. Fekvés, facebook, vavó világ. Kb. ebből áll az élete... Sőt ipari méretekben gyártja a kupit a lakásban! Én férfi létemre takarítósabb típus voltam mindig, így neveltek... eleinte csináltam is magamtól, mikor a párom pl. dolgozott. De aztán másnapra a gyerek szétcseszte teljesen amit megcsináltam. Egy darabig tűrtem, de most már én sem takarítok csak úgy. Elegem lett abból, hogy 20 éves takonynak legyek a cselédje. Az anyja nevelése, ha nem tud (nem akar) vele mit kezdeni, akkor takarítson ő egyedül! Ettől függetlenül nagy családi takarításokban részt veszek, de egyedül nem fogok neki!

 • 2015.01.30 08:37:07Exide

  Egyet értek, nálunk is ez van / volt. Hihetetlen mennyi szülő nem foglalkozik a gyereke nevelésével. Azt hiszik ha megvan az étel - ital és fedél a feje felett azzal minden el van intézve. Aztán "hirtelen" felnőtt lesz a gyerek és csodálkoznak, hogy semmit sem tud magától megcsinálni. Ilyenkor persze rögtön előkerül hogy hálátlan meg lusta, de a bölcs mondás még mindig érvényes: amit adsz azt kapod vissza tőle.

 • 2015.01.30 09:10:41Hjudit

  Attól még, hogy takarítod a lakást, és rendet tartasz, még nem kell biorobottá válni! Miért épp az legyen mindennek a közepe, hogy a lakás csillogjon, mint egy hollywoodi díszlet? Ha nem akarnak mások takarítani, akkor hagyd ott, majd ezt minden belépő vendégnek mondd el. Végül ciki lesz annyira, hogy a másik(ak) is kivegye(ék) a részét/részüket a melóból.
  Egyébként a családi otthon tisztán tartásához családilag jó kiindulópont lehet Via 30 napos tréningje. Érdemes végigböngészni, és alkalmazni. És igen, a legkisebb gyerek is képes arra, hogy a zokniját a szennyestartóba tegye! Attól még nem fog összedőlni a világ!

 • 2015.01.30 09:23:38Elisorne

  Otthon arra lettem tanítva, hogy alapvető dolgokat mint porszívózás, mosogatás, felmosás, rendrakás megcsináljak. Volt, hogy utáltam, mert mennyivel jobb játszani,olvasni, heverészni mint mosogatni, de most, hogy saját háztartásom van, nem ijedek meg a felmosótól és a sütő sem valami mágikus eszköz. Párom és az öccse nem igen lettek beletanítva meg is gyűlt egy kicsit a bajom velük, de 2 szó és csinálják. Fürdőt nem takarítanak, de a hajtogatást, teregetést, rendrakást megcsinálják( 26 és 19 évesek amúgy). De szerencséjük van mert én beletanítom őket, de mennyit veszekedést megspórolhattam volna, ha az anyjuk nevelte volna őket. Én se vagyok egy mintaháziasszony, de legalább mikor oda kerültem, hogy anyum 120 km-re van tőlem képes voltam főzni, mosni takarítani. És nem lúzer lettem, hanem életképes fiatal. Középsuliba is sok osztálytársam csak pislogott mikor elmeséltem a szombatom, hogy én porszívóztam, boltba voltam, rendbe raktam a szobám ha kellett segítettem. Sőt begyújtottam a kazánba. Húgy úristen hát ők ilyet otthon nem csinálnak. Megnézném most őket.Mert szenvedés lesz ha nincs ott anyuci.

 • 2015.01.30 10:10:32mindent látó szem

  A takarítás is az élet része, bár vannak olyanok akik ezt másképp gondolják. Sajnálom őket. Szar lehet nekik, folyton unatkoznak.

 • 2015.01.30 10:22:43Beleza

  Az lenne szerintem az ideális, hogy akik egy közösségben élnek, egyetértésben lennének a témát illetően:
  1. a háztartás (mivel egy házban élünk közösen) mindenki dolga, nem pedig egy emberé. közösen is beszélik meg, osztják szét a melót
  2. mindenki utálja a házimunkát, de van rá keret, akkor alkalmazzanak erre egy embert, és akkor ő lesz a házvezetőnő/takarítónő, kinek mire van szüksége.
  3. kerüljön össze 2 igénytelen ember, és akkor boldogok, hogy együtt ülhetnek a lom és kosz tetejére, mindenféle veszekedés nélkül.

  amúgy 8 éven át éltem kollégiumban (itt ugye nem volt opció a lakótársak megválasztása) és számomra is melepő volt, hogy normál, viszonylag hasonló hátterű családok esetén milyen nagy eltérések vannak higiéna, tisztaság meg rend iránti egény tekintetében. végül minden vágyam volt egyedül élni, hogy végre ne kelljen más kosza miatt rosszul éreznem magam, de takarítani sem akarok mások után.

  úgyhogy szerintem igenis érdemes gyerekkorban mindkét (!) nemnek megtanulni legalább a háztartási alapokat (rendrakás, mosógép használata, mosogatás, vasalás, legalapabb főzési-vásárlási ismeretek).

  a munkahelyen is tök ciki, legalábbis szerintem, ha valaki nem használ wc-kefét, meg látszik, ki hogyan hagyja maga után a mosdót, vagy a konhyát egy kávélefőzés után. .. nekem ezek az egyszerű hétköznapi cselekedetek is sokat mondanak a másik emberről, meg a hozzáállásáról...

 • 2015.01.30 12:38:05Rongy Rázó

  Költői kérdés.

 • 2015.01.30 12:45:53saláta boglárka

  a 4 éves lányom mindent akar csinálni. üvölt, ha nem adjuk oda a porszívót, mopot. persze így tovább tart, de érdekli! van olyan ismerősöm, akinek a seggét kinyalták 30 éves koráig, és anyaként jött rá, hogy a húst el kell készíteni, hogy ehető legyen :I

 • 2015.01.30 13:02:42pangea

  "Erna" vagyok. Soha nem kellett semmilyen hazimunkat csinalnom, csak tanulnom. Viszont anyukam minden egyes nap leult velem tanulni! Anyukamat is igy nevelte az o anyukaja, akinek pedig csak 6 elemi iskolaja volt, megis erezte, hogy a tanulas a legfontosabb. Mind a ketten (anyukam, es en is, sot a batyam) lediplomaztunk es ledoktoraltunk. O felnottkent megtanult fozni, de nem nagyon erdekli. En meg keresek annyit, hogy a takaritono takarit, szerintem nem koltoi a kerdes. Nem baj, ha vannak prioritasok. Sokkal tobbre megyek az eletben azzal, hogy kimuvelt emberfo vagyok, mintha jol tudnek takaritani.

 • 2015.01.30 13:13:14mojoking77

  Kedves pangea.
  Gondolom kotozkodni szeretnel csak, de legyen ugy.
  Valahogy jomagam is ,felesegem is sikeresen lediplomaztunk. Sikeres eletet elunk mind a ketten, belemehetnenk egymas zsebeinek vizsgalataba, nem biztos, hogy mi kerulnenk ki rosszabbul.
  Reneteget elunk kulfoldon, ahol a szallasok jelentos reszehez jar takaritoszemelyzet, de mar evek ota nem hasznaljuk, ha csak nem muszaj. Az a vretes hulyeseg, hogy neked nem volt "idod" egtanulni a hazimunkat, annyira szanalmas, hogy meg bele sem erdemes gondolni. Gondolom te "magasabb" szintu letformanak erzed magad (orvos esetleg?) aknek nem szukseges ilyen alpari dolgokkal foglakozni. Adja az eg, hogy tenyleg soha nem kelljen, es ne csak nezz ki nagyon butan a fejedbol, amikor kiderul, hogy a szepen felepitett vilagod a darabjaira hullik...

 • 2015.01.30 13:46:04Vermine

  Anyukam egy vegtelenul preciz, munkaszereto, szorgalmas ember, akinek az egesz eletet kitolti a haztartas (most mar nyugdijas, elotte a munka ES a haztartas volt az elete, semmi szorakozas vagy hobbi nem fert bele). Egy tipikus onmaga generalta martir: csak en tudok tokeletes tisztasagot es rendet csinalni, de belerokkanok egyedul, mert senki nem kepes ugy segiteni, ahogy elvarnam. En mellette minden hazimunkat megtanultam, de eppen ezert a fozesen kivul vegtelenul gyulolom mindet. Itthon mindent egyutt vagy felvaltva csinalunk a ferjemmel, aki viszont ugy nott fel, hogy apukaja es o vezette a haztartast, anyukaja nem vegzett hazimunkat. O is utal takaritani, de kotelessegbol megcsinaljuk. Viszont ez az utolso a rangsorban, ha porszivozas helyett kirandulni akarunk, akkor hagyjuk a sunyiba a lakast, tokmindegy, hogy 1 vagy 2 hetes az a porcica :-)

 • 2015.01.30 14:02:08ferencke333

  Volt ismerősöm, aki közölte: nem főz, nem mosogat, nem takarít, mert az erre fordított időt nagyobb hasznot hajtó tevékenységgel tudja eltölteni, és a plusz jövedelemből kényelmesen megfizet egy alkalmazottat. Persze egyedülálló pasasról van szó...

 • 2015.01.30 14:23:24retinax

  A takarítónő tök jó. De nem fogja naponta ötször letakarítani a gyerek etetőszékének a tálcáját és egy méteres körzetét, nem fog éjjel mindent le- és felmosni, ha a kölkeket elkapta a soros fosós-hányós, és a mosógépet se elég hetente egyszer bepakolni, meg evés után is össze kell rakni a konyhát, nyári szünetben naponta minimum ötször. Szép és jó, hogy valaki kiszedi helyettem a porcicát a sarokból egy héten egyszer, de a fent felsoroltakat is meg kéne csinálnia valakinek.

 • 2015.01.30 14:44:30hekhekhekhekkinen

  @ferencke333

  Viszont neki van pénze, mert tud számolni.
  Neked meg...

 • 2015.01.30 14:44:45Vermine

  Na az tuti, hogy a gyerekek utan muszaj azonnal es kb folyamatosan takaritani. De pl a kredencet meg a konyvespolcot nem kell minden heten leporolni, es patikai precizitassal minden kis zugot kifertotleniteni:-) a rendrakas meg nezopont kerdese, en pl csak becseszem a szekrenybe az edeny- es ruhakupacot, ha jon vendeg, aztan majd elrakom rendesen, ha epp raerek. Jo, most van egy 7 hetes kis mentsegem, kismamatol ne varjanak rendet :-P legalabb vegre van rendes kifogasom a kupira:-) ugy is fogom tanitani a lanyt, h legyen kepes ellatni a haztartast, de ne buzuljon bele a folyamatos tisztogatasba, az vmi kompenzalas es/vagy perverzio.

 • 2015.01.30 17:40:11purpleghost

  @pangea
  @mojoking77

  Kezdem gyanítani, hogy pangea hozzászólását a dívány írói írták be, hogy legyen valami vita a kommentekben, mert senki nem vitatkozott addig azzal, hogy a gyerekeket be kell vonni a háztartásba :)

  Nem hinném el, hogy egy tanult ember tényleg azt gondolja, hogy aki maga után el tud takarítani, az alább való és biztos nem diplomázott le. Sok barátom van, aki ledoktorált (orvos, állatorvos, phd) és mind takarít, és persze én is. Nem is tudom, miért írom ezt le, annyira egyértelmű.

  Egyébként azt kell megtanítani, hogy maguk után el tudjanak pakolni, a saját vacsorájukat elkészíteni, ruhákat kimosni, nem pedig azt, hogy másokat kiszolgáljanak.

 • 2015.01.31 08:34:27031052

  soha nem kellett otthon takarítanom, még is képes voltam rá miután elköltöztem

 • 2015.01.31 17:38:24-JzK-

  [link]

  [link]

  [link]

 • 2015.01.31 17:39:47-JzK-

  "A házimunka egész egyszerűen nem a férfiak feladata. Nem arról van szó, hogy egy férfi sosem csinálhat semmit, amit hagyományosan női munkának tartunk – de csak ha épp van hozzá kedve, vagy látja, hogy most tényleg nagyon sok a dolgod otthon, és szívesen tehermentesít egy kicsit. A lényeg, hogy ne legyen felé elvárás bármilyen házimunka; a hangsúly a “szívesen”-en és az önkéntességen van. Ettől egyáltalán nem lesznek kevésbé férfiasak, sőt. Pl. a főzés ilyen: egyáltalán nem férfiatlan, ha egy férfi időnként szeret főzni, és élvezettel áll neki alkotni a konyhában, vagy a kertben a bográcsban – amikor megszállja az ihlet. A napi szintű főzés viszont a nő dolga, ez is a gondoskodás, a törődés része.
  Sok apróság van, amit a férfiak nem nagyon szeretnek, felesleges nyűgnek, időpocsékolásnak tartanak, de nagyon értékelik, ha a nő megcsinálja helyettük, mint pl. az ágyazás (“Minek rakjam rendbe, mikor este úgyis megint összekuszálom?”) :) Az külön jó benne (pláne, ha nem élnek együtt, és pl. aznap nem alszanak együtt), hogy a nő érintette azt a helyet, ahol a férfi alszik…
  Minden férfinak szüksége van arra, hogy béke és harmónia legyen otthon, hogy a legjobb formájában tudjon kilépni a világba. Ezért is ideális, ha a nő nem dolgozik házon kívül, hanem otthon maradhat, mert így minden házimunkára jut idő (nem mellesleg nem akkor zúg a porszívó, vagy megy a mosógép, amikor este végre együtt lehetnek otthon), a nő estére nem lesz olyan fáradt, kimerült és feszült, hogy semmi energiája ne jusson a párjára. Ehelyett frissen, üdén és kívánatosan, finom, meleg vacsorával és finom, forró öllel alig várja, hogy hazajöjjön a férfi (aki valószínűleg ugyanígy alig várja, hogy hazaérjen… :)"

 • 2015.01.31 18:21:15mindenhova

  Szerintem igen is fontos megtanítani a gyermekeinket a házimunkára. Mi lesz vele, ha teljesen egyedül marad? Pl.: külföldre megy tanulni dolgozni? akkor ki szolgálja ki? vagy a pénzét majd házvezetőnőre költi meg étteremre?
  Más... Érdekes, h. minduntalan előjön a férfiak "háztartásba" való besegítése? Eszébe jutott már valaha egy nőnek is, h. segítsen a férjének párjának bármiben is? Nem értem miért várják el a nők ezt fordítva. Illetve értem, a kérdés meg költői.

 • 2015.01.31 20:02:40zizi77

  Mindenhova, képzeld nehezebb munkákat is szoktunk megosztani a férjemmel pl. tüzifa rakodás, viszont ő szokott porszívózni is, ha úgy hozza a helyzet.

 • 2015.01.31 20:16:56subidubidu

  Kedves pangea,

  Öröm lehetett veled együtt lakni... Egyébként úgy is le lehet diplomázni és doktorálni, hogy az ember kiveszi a részét a házimunkából. Sőt, úgy is, hogy az ember mellett nem ül ott anyukája vagy apukája.

 • 2015.01.31 23:57:04ne vada

  mindenhova: Az nagy baj, ha a férfi csak "besegít" Miért is lenne kizárólag a nő dolga a házimunka?! Normális emberek felosztják egymás között a teendőket, hogy egyikük se szakadjon meg. Így, nem mellesleg, több idejük marad más, kellemesebb dolgokra. A szemetet pedig a gyerek is le tudja vinni, és a szennyestartóig is mindenki eltalál.
  Teregettem én már másfél évessel úgy, hogy ő adogatta a csipeszeket egy kosárkából. Minden egyes darabot túláradó örömmel köszöntem meg, úgyhogy ő is vigyorgott. Mindenféle pakolászós dolgot imádnak a picik. Hát, istenem, nem mindig kerül oda minden, ahová szántuk... :)

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta