SZÜLŐSÉG

"Négy szülőm van, és mind a négy meleg"

2015. január 26., hétfő 21:22 |

Széles mosollyal üdvözöl Dana barátném, amikor egy tel avivi park kávézójának teraszán összefutunk, feleségével, Einattal egy hatalmas csésze mandulatejes kapucsínót szürcsölgetnek. „Hol van a család legkisebb tagja?” – kérdezem, hiszen a lányok, akik lassan hét éve együtt vannak három évvel ezelőtt gyermeket vállaltak, a kissrác pedig már oviba jár, és köszöni szépen szuperül van.

„Ma az apukáinál. Nekünk is jár egy kis pihi.” – feleli Einat nevetve. Mindeközben a papák, Alon és Eitan gyakorlott szülőkként látják el a minden (másnapi) teendőket: náluk ugyanis az a szokás, hogy a gyerek néhány napot a mamákkal, néhányat pedig az édesapákkal tölt. Bármily furcsán hangzik is, korántsem egyedi az eset. Itt, Tel Avivban egyetlen tanárnéni sem lepődik meg azon, ha valemelyik nebuló azt mondja az ismerkedési délutánon: "Két meleg papám, és két leszbikus mamám van." 

Malawii bébi? Csak a sztároknak

A férjem - aki Budapesten végezte el az orvostudományi egyetemet, és ma már Tel Avivban dolgozik gyermekorvosként - és én valamikor 2009 körül kezdtük el komolyan fontolgatni a gyermekvállalást. Az első gondolatunk az örökbefogadás volt. Úgy gondoltuk, ez talán a legjobb megoldás, hiszen így nem csak a családunk gyarapítása iránti "önző" vágy vezérel minket, hanem az is, hogy segítsünk egy szülők nélkül felnövő gyermeken. Idealisták és kicsit naivak voltunk, amikor azt hittük, hogy nem ütközünk majd akadályokba.

Hamar kiderült, hogy hivatalosan csupán kiskapukon keresztül, egyedülálló férfiakként fogadhatnánk örökbe, és még így is a sor végére kerülnénk, hiszen prioritást élveznek a heteroszexuális párok, és az egyedülálló anyák is. Sokan azt hiszik, hogy elég, ha az ember Madonna-módra ellátogat egy szegény afrikai országba, megtalálja a megfelelő embereket, majd pár hét múlva hazatérhet egy egzotikus bébivel.

A helyzet azonban ennél sokkal komplikáltabb: a legtöbb országban az elmúlt évek során komoly szankciók léptek érvénybe a nemzetközi örökbefogadással kapcsolatban. Miközben a szigorítás egyfelől érthető, az eredmény mégis tömött árvaházak, és gyermekre vágyó szülők szerte a világban.

Amcsi lombikbaba, vagy helyi leszbi mama?

Lemondva az örökbefogadás lehetőségéről belenéztünk a másik, világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő módszerébe: a dajkaanya programba. Tel Avivban többszáz meleg pár akad, akik egy rózsadombi villa árával vetekedő kölcsönt felvéve vágnak bele a projektbe, és Amerikába utaznak, ahol tökéletesen legálisan regisztrálnak a folyamatra.

Cserébe igényeiknek minden szempontból megfelelő petesejtdonort, egészséges dajkaanyát közvetít nekik az illetékes iroda, nagyjából egy évvel később pedig nincs más dolguk, mint ismét kirepülni, és némi papírmunka után hazavinni a vérszerint is, jogilag is saját gyermek(ek)et. Egy kezemen nem tudom megszámolni, hány párost ismerek, aki ehhez a módszerhez folyamodott, és bár semmi kivetnivalót nem találok benne, hosszas megfontolás után úgy határoztunk: mielőtt ehhez a végső megoldáshoz fordulunk, esélyt adunk Dana és Einat barátnéink verziójának is.

Egy „Új Család” nevű szervezetnél regisztráltunk, ahol egy hosszú kérdőív kitöltése után máris érkezni kezdtek a telefonhívások: az iroda három „vakrandit” szervezett le nekünk, csupa olyan egyedülálló nővel, vagy leszbikus párral, akik potenciális partnerek lehettek a kérdőív alapján.

Leszbikus párok esetében általában csak az egyikük vágyik rá, hogy megtapasztalja a terhességet és a szülést - ennek persze sokszor praktikus okai is vannak, hiszen valakinek aktívan dolgoznia is kell, másrészt. Maga a megtermékenyítés rendszerint mesterséges módon történik, bár hallottam már olyan esetről is, ahol a szülők úgy érezték, segíti a kötődést, ha a gyermek természetes úton fogan meg. Ám a lombik-megoldásnak is megvan a maga "előnye": így a szokatlan család mindkét apa génállományát tovább viheti, hiszen nem ugyanattól a férfitól fogant ikreket is kihordhat. 

Számunkra mindez még nyitott kérdés - úgy voltunk vele, hogy előbb találjuk meg az(oka)t a lány(oka)t, akivel egy húron pendülünk. Egyikünk sem ragaszkodik hozzá mereven, hogy biológiailag ő legyen az apa, így ezt a döntést közösen hoznánk meg a leendő anyával.

Egy ilyen meetingre nemigen lehet felkészülni. Az ember szorong, mint egy elsőbálozó, és bár rengeteg kérdés van a fejében, valahogy csupa hülyeséget mond ki. Szerencsére általában a lányok is hasonlóan meg vannak szeppenve, ám az első sokk után sorra szóbakerülnek a legfontosabb témák. Milyen suliba járatnánk? Kinek mennyire fontos a vallás? Milyenek a „nagyszülők”, lehet –e számítani a segítségükre?

Mégis mi az a "család?"

Az "Állandóak cikizni fogják az iskolában!". "Minden gyerek sérült, aki egy apa és egy anya nélkül nő fel.". "A meleg családban nevelkedett gyerekek biztosan melegek lesznek." –sztereotipiák itt természetesen nem kerülnek elő: ugyanazokat a témákat boncolgatjuk, mint bármelyik "klasszikus" család.

Amikor néhány éve Budapesten vendégeskedtem a Szivárványcsaládok Napjának vendégeként, a közönség előtt vettem fel a kérdést: mi is tesz egy kis csapat együtt élő embert családdá? Talán a vér? Aligha, hiszen sok olyan sztorit ismerünk, ahol az elvált anya második férje jobb papának bizonyult a vérszerinti apánál.

Talán a megszokott modell - apu, anyu, gyerekek? Nem hinném, hiszen előfordul, hogy egy férfi és egy nő egy életen át vágyik gyerekre, de végül úgy alakul, hogy nem teljesül a kívánságuk - van viszont egy tizennégyéves pulijuk, egy közös házuk, és többezer közös fényképük az együtt töltött évekről. Hogyan is foszthatnánk meg őket a "család" státusztól?

A kultúránk, és hagyományaink? Ebben az esetben a tibet kis falvaiban élő családok, ahol három fiútestvér vesz feleségül egy lányt, mert olyan kevés a nő a faluban, szintén nem tekinthetők családnak európai mércével? Persze nem kell ilyen messzire mennünk: Amerikában komédiasorozatok főhősei a kisgyerekes szivárványcsaládok.

Egy új generáció

Talán sokaknak idegen lehet az efféle alternativ mozaikcsalád, ám az előítéleteink minden esetben abból táplálkoznak, hogy gyakran zsigerből eltaszítunk magunktól mindent, amit nem ismerünk. Ami dacol a megszokottal, az "fura", és "nem jó". Ez a fajta elutasítás az emberi természet része, és semmi meglepő, vagy elítélendő nincs benne, ez viszont nem jelenti azt, hogy nem kell tenni ellene.

A valóságban ugyanis azért ítélkezünk olyan élesen mások felett, mert nehezen mondunk le a nehezen, hosszú évek tapasztalatai álltal kialakított értékrendünkről. Szerencsére ma már a világ számos országában másként nevelik a következő generációt: óvodákban úgy állítanak össze csoportokat, hogy legyen a gyerekek közt zsidó, muzulmán, keresztény, indiai, arab, szőke, vörös - így a gyerekeket már a puszta környezetük is elfogadásra neveli.

Amerikától Hollandián át Franciaországig mindenütt jelennek meg olyan mesekönyvek (gyakran állami támogatással) amelyek a legkisebeknek szólnak, és a főhősnek két mamája, vagy két papája van, és azt tanítják: a valódi értékek nem a dogmák és berögződések, hanem az elfogadás, az önzetlenség, és a szeretet. És itt vissza is kanyarodtunk a kérdéshez, hogy mi tesz minket családdá: a gondoskodó, feltétel nélküli szeretet.

Hol van már az igazi?

Bevallom, egyelőre nem találtuk meg az „álompárt”, akivel családot alapíthatnánk, és nincs is ezzel gond. Nem könnyű elhatározni, hogy az ember egy életre összeköti magát egy másik párral - már csak azért sem, mert egy gyereket illető vitás kérdésekben gyakran két szülő is nehezen jut dűlőre, nemhogy négy.

Meggyőződéses állatvédőkként és vegánként azt is fontosnak tartjuk, hogy a hét az anyukáknál töltött felében ne zavarjuk össze a gyereket tengeri herkentyű-raguval, és egészen másfajta értékrenddel, mint a miénk, ez pedig egyelőre komoly kihívást jelentett. Ugyanakkor persze azt is tudjuk, hogy a jó szülőt nem az étkezési szokásai, vagy a szexualitása külömbözteti meg a rossz szülőtől, hanem az, hogy hogyan neveli a gyermekét.

Azt szoktam mondani: nem homo vagy vagyheteroszexualitásra, hanem elfogadásra, nyitottságra, és mindenekfelett az élet szeretetére neveljük a gyermeleinket. Hiszen új életet teremteni csak akkor érdemes, ha olyan világot tudunk mutatunk nekik, ahová érdemes megszületni. Ahová nem azért érkezünk, hogy megfeleljünk az aktuális társadalom normáinak és gyakran hamis értékeinek, hanem azért, hogy önmagunk jobb, elfogadóbb változataivá válhassunk. Bízunk benne, hogy ez az út előttünk is nyitva áll.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.01.27 12:21:39Kovacs Nocraft Jozsefne

  "mikortól lesz kötelező és mikor fogják megbélyegezni a régi modell híveit???? ami már most is érezhető"

  A "buzi büszkeség" aktivistái már ma is magasabbrendűnek tartják magukat a heteróknál.

 • 2015.01.27 12:25:30$$$=$$$

  a melegeknek nem lehet gyakorlatilag gyereke. nem tudom ezt miért nem bírják megemészteni? ez az opció fel sem merül, szembemennek a természettel, pedig a természetben csak egy hímnek és egy nősténynek lehet gyereke. fogadják el, hogy nekik nem lehet. ez nem kisállat amit megveszünk a boltban. nyilván nem véletlen találta ki azt az anyatermészet, hogy két azonos nemű nem tud gyereket csinálni.

 • 2015.01.27 12:30:02Rongy Rázó

  Szimpatikus gondolat.

 • 2015.01.27 12:34:01PChino

  Evolúciós zsákutca! Miért nem értik meg a büszkeségtől az orrukig sem látó korlátolt melegek?

 • 2015.01.27 13:09:03jabbok

  A "wishful thinking"-ből eredően minél érintettebb valaki egy kérdésben, annál kevesebb esélye van elfogulatlanul, józanul, REÁLISAN megítélni azt.

  Ebben a konkrét helyzetben is igaz, hogy érzelmileg erősen érintett személyek nagyon rossz eséllyel tudják felmérni, hogy A VALÓSÁGBAN és A GYEREK SZÁMÁRA mennyire fontos vagy nem fontos, hogy EGY (férfi) APA és EGY (női) ANYA nevelje.

  Ezért ha REÁLIS képet akarunk kapni, olyan közegben érdemes körülnézni, ahol a homoszexuálisok szempontjai SEM PRO, SEM KONTRA tényezőként NEM szerepelnek.

  Ugyanez természetesen nem csak a homoszexuális párokra érvényes, hanem (ha más mértékben is) áll a válásra készülő vagy váló felek megítélésére is. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a gyerek kedvéért együtt kéne maradni azoknak is, akik képtelenek együtt élni. De az igenis TÉNY, hogy még a legjobban sikerült válás is mély és alapvető sebeket okoz a gyerekeinknek.

  Szrencsére bőven van elfogulatlan kutatás. A fejlődéslélektan, az általános pszichológia és pszichiátria, a pedagógiai pszichológia, sőt, a humán és állati etológia alapkutatásai teljesen egybehangzóak a kérdésben. Még a hetero párok által nevelt gyerekek között is fontos kérdés, hogy a szülők a maguk nemi szerepében mennyire vannak egyensúlyban. Az APA és az ANYA szerepe sokkal árnyaltabb és összetettebb, mint ahogy azt a vágyvezérelt gender-hívők gondolják.

  [link]
  [link]
  [link]
  [link]
  stb, stb.

 • 2015.01.27 13:11:12GERI87

  Beteg világ ez.
  Habibék a saját fajtánk közül térítenek meg hibbantakat hogy gyilkoljanak, miközben az elöregedő bebuzult nyugati társadalom legfőbb problémája az: hányféle trendi kapcsolatra húzható rá a "család" kategória és még hányféle pózban lehet szelfit csinálni a seggükről....

  [link]

  "ha megnyomod azt a gombot mindaz amit elértünk....semmivé válik...elölről kezdhetünk mindent!"

  Remek!

 • 2015.01.27 13:12:01valkür

  Kristóf, én a helyetekben nem aggódnék amiatt, hogy a gyerek mamái nem vegánok lesznek. Így is, úgy is meg kell ismerkednie majd olyanokkal, akik fogyasztanak állati eredetű élelmiszert. Hozzátartozik a teljes élethez, hogy ha ő nem is fogyaszt, de tudnia kell róla. Akkor meg már minél korábban, és minél szeretettelibb információforrástól tanulja meg kezelni. Én a helyetekben ezt a szempontot utolsó helyre tenném. Ezt pont úgy kell kezelni, mint a vegyes vallású családokat: ismerje meg a gyerek ezt is, azt is, aztán ha majd felnő, dönt. Amúgy hajrá :-)

 • 2015.01.27 13:51:37hrgy

  @jabbok igen, csakhogy az ilyen meleg-meleg parok egyuttelesere meg viszonylag keves pelda van, igy szerintem felelotlenseg zsigerbol kijelenteni azt, hogy ez nem tud egy teljeserteku csalad lenni. Ugyanakkor pont emiatt, a hetero csaladok helyzetenek vizsgalata nem biztos, hogy kozelebb visz a megoldashoz, hiszen egy alapvetoen eltero strukturarol beszelgetunk.

  En azt gondolom, hogy egyfelol nem szukseges pszichologiai ertekeles ahhoz, hogy szulokke valjunk, masfelol ez annyira ujszeru kozossegeket teremt, amikkel kapcsolatban se pro se kontra nem fogalmazhato meg erv. Raadasul a homoszexualitast szinte mindig negativ erzelmek kiserik a heteroszexualisok koreben, igy nagyon nehezen kivitelezheto, hogy olyan kozegben nezzunk korul, ahol ez a tema egyaltalan nem jatszik szerepet. Maga az egesz tema is szubjektiv, nem is nagyon latom, hogy lehetne benne objektiv velemenyt megfogalmazni.

 • 2015.01.27 14:40:06sunabajnok

  És isten megteremti a nőt és a férfit.
  Majd a férfit és férfit, nőt és nőt. Ebből a trióból melyiknek adatik meg a gyermekáldás?
  Én mint hithű ateista azt mondom, hogy a melegek azt is felvállalták, hogy nem tudnak utódot nezeni.
  De jó kis családi móka lehet majd évente az Andássy úton vonaglani, miközben anyámék muffokkal mutogatják magukat, apámék meg tangában. De hát ezt el kell fogadni nem?
  Nevelj gazt!

 • 2015.01.27 14:43:00wilhelmina

  Kristóf, ez a szó helyesen: külöNbség, és nem M-mel írják. Minden tiszteletem Matannak, aki gyermekorvos, de akkor is, tudomásul kéne venni, hogy fiú-fiú és lány-lány kapcsolatból NINCS gyerek és ilyen nyakatekert, abszolút természetellenes "családokat" erőszakolni egy gyerekre....Atyaég...És lehet itt idealizálni ezt a felállást, de 4 ember baromira nem fog tudni együttműködni ebben, elég nagy az esélye annak, hogy a párok szakítanak (mint ez a melegeknél gyakorta előfordul, tisztelet a kivételnek..)és akkor mi lesz?? Áhh, ez egy rettenet.

 • 2015.01.27 14:43:32sunabajnok

  "Cserébe igényeiknek minden szempontból megfelelő petesejtdonort, egészséges dajkaanyát közvetít nekik az illetékes iroda"
  Hánynom kell. Mint valami piaci árú.

 • 2015.01.27 14:44:50Krumpli Bogart

  A gyerekek túlnyomó többsége abnormális családban nő fel. Ugyanis a kiscsalád (papa-mama-gyerek) nem normális. Az egyedüli szülő sem normális. A többgenerációs nagycsalád volt a normális évezredeken át. Csak úgy mondom.

  Én is "rákényszerítem" a gyerekeimet a saját értékrendemre: nem lopok, hiszek Istenben, de nem vagyok vallásos, heteroszexuális vagyok, elváltam és a pasimmal élek, több háziállatot tartok egy városi lakásban, minden nap dolgozni járok nem igazán sok pénzért, stb. Ez nem kényszer, én egyszerűen így élek.
  Ettől még a gyerek lehet ateista, vagy muzulmán, meleg és macskaszőrallergiás.

  Az én gyerekeim húsz évesek elmúltak és azt szokták mondani, hogy két anyukájuk és két apukájuk van, milyen jó nekik.

 • 2015.01.27 14:45:46villomarton

  Elegge szomoru hogy nem tud az emberek nagyjabol 1%sem ennyire nyitottan es felvilagosultan gondolkodni, mint Kristof. Talan erre kene ergiat forditani, nem a frocsogo kommentekre!!

 • 2015.01.27 14:48:07wilhelmina

  (Mellesleg a vegán - kérdésre térve: a férjemmel, ahogy öregszünk, egyre kevesebb húst eszünk. Kétéves gyerekünk is azt eszi amit mi, és én ugyan ragaszkodom a heti 3 napos hússzünethez, de ő úgy veti rá magát a májra, sonkára, rántott húsra, hogy csak csodálkozunk, még a csirkéből maradó vért is megenné, ha rajta múlna:))

 • 2015.01.27 15:01:18Budapesti Szeretkezési Vállalat

  cserepfalva:
  Hát nem árt azért tudni, hogy Budapestre a buzik úgy tekintenek, mint a buzik Mekkájára.

  (Egykori finn csajomnak volt jó pár buzi barátja/barátnője (nem szerint férfiak), azok rendszeresen jártak Budapestre, mondván, hogy sehol a világon nem lehet ilyen könnyen buzi kúrópartnereket szerezni, még a híresen buzifőváros San Franciscóban sem.)

  Szóval nem tudom, milyen kisebbségre gondolsz.

  jabbok:
  A gyerek kedvéért kéne előbb pár évig megpróbálni együttélni, és csak utána csinálni gyereket, ha az együttélés már megy.
  (Persze, tudom, van, hogy 30 év után válnak el emberek, de annak általában nem az együttélni képtelenség az oka, hanem az, hogy valakinek új kapcsolata támad, és hát az újdonság varázsa egy ideig nagyon vonzó tud lenni.)

  GERI87:
  Ez azért is jó, mer a habib arabul azt jelenti: szeretet (ha jól emlékszem). :-)

 • 2015.01.27 15:03:03Budapesti Szeretkezési Vállalat

  cserepfalva:
  Hát nem árt azért tudni, hogy Budapestre a buzik úgy tekintenek, mint a buzik Mekkájára.

  (Egykori finn csajomnak volt jó pár buzi barátja/barátnője (nem szerint férfiak), azok rendszeresen jártak Budapestre, mondván, hogy sehol a világon nem lehet ilyen könnyen buzi kúrópartnereket szerezni, még a híresen buzifőváros San Franciscóban sem.)

  Szóval nem tudom, milyen kisebbségre gondolsz.

  jabbok:
  A gyerek kedvéért kéne előbb pár évig megpróbálni együttélni, és csak utána csinálni gyereket, ha az együttélés már megy.
  (Persze, tudom, van, hogy 30 év után válnak el emberek, de annak általában nem az együttélni képtelenség az oka, hanem az, hogy valakinek új kapcsolata támad, és hát az újdonság varázsa egy ideig nagyon vonzó tud lenni.)

  GERI87:
  Ez azért is jó, mer a habib arabul azt jelenti: szeretet (ha jól emlékszem). :-)

 • 2015.01.27 15:03:37sunabajnok

  Villomarton!
  Én tök nyitottan és felvilágosultan állok az isis-hez, meg az alkaidához.
  végülis az egyik vallási nézeteit hirdeti, a másiknak meg már mindegy.
  Én pedig a családmodellt hirdetem. Semmi bajom a melegekkel, de ez a gyerekvállalás nálam nagyon betesz!

 • 2015.01.27 15:03:47Budapesti Szeretkezési Vállalat

  wilhelmina:
  És miért ne enné meg a vért?
  Főve és sülve is nagyon finom.

 • 2015.01.27 15:11:15fénycsepp

  nekem fura ez a 2 férfi- két nő megoldás. tegyük fel, lesz egy gyerek: hol fog lakni? A két apjánál? a hétvégét meg anyjánál meg a bnőjével tölti?Nem hiszem, hogy a 4 ember együtt lakna....akkor inkább örökbefogadás vagy gondozott gyerek
  Egyébként, mennyire jobb egy gyereknek, aki apa nélkül nő fel, mert az anya "véletlenül" teherbe esett? Nem is beszélve, hogy vannak apák, akik egyedül nevelik a gyerekeit: Miért jobb az, mint 2 apukával élni? Én csak a vegánsággal nem értek egyet. Egyen csak a gyerek húst, aztán döntse el, mit akar, amikor benő a feje lágya.

 • 2015.01.27 16:23:45jabbok

  @hrgy: "egy alapvetoen eltero strukturarol beszelgetunk"

  Nem.
  Az alapvető eltérés az, hogy te STRUKTÚRÁRÓL bszélsz, én pedig
  1. A GYEREK (!!!) EMBERI SZEMÉLYISÉGÉRŐL, és
  2. a SZEMÉLYISÉG-FEJLŐDÉS törvényszerűségeiről.
  Olyan törvényszerűségekről, amiket igenis a homoszexualitás szempontjából (sőt, a szülők érdekei és érzelmei szempontjából is !!!) teljesen elfogulatlanul, OBJEKTÍVEN tanulmányoztak a legkülönbözőbb szakemberek, Jungtól Freudon át Mérei Ferencig, vagy a kötődés-elméletet kidolgozókig (l. pl. Bowlby-t,[link] ), mindenféle vallási, kultúrális és egyéb közegben és hatásrendszerben.

  És az a megdöbbentő, hogy úgy tűnik, pontosan olyan OBJEKTÍV törvényszerűségek vannak, amik igenis FÉRFI ÉS NŐ szülők STABIL kapcsolatához kötik a NORMÁLIS fejlődést.

  És itt teljesen irreleváns, hogy "még mindig jobb" alternatívákat persze lehet találni, pl. arra IS (!!!), hogy AKÁRMILYEN (pl. homoszexuális) párok is lehetnek jobbak vér szerinti szülőknél.

  Az ember majdnem mindent túlél. A legtöbb gyerek is. És főleg a gyerek valóban azt TEKINTI / ÉRZI normálisnak, amiben felnő. Brutális nyomorban, háborús övezetben, stb felnövő gyerekek is játszanak, nevetnek, és egészen normálisnak tartják a saját helyzetüket.

 • 2015.01.27 17:06:49_B_

  A vegán témát meg hanyagoljátok már! Majd ha felnőtt a gyerek, eldönti, hogy akarja-e sanyargatni magát. De amíg fejlődésben, növésben van, nem szabad megvonni tőle a tápanyagot, mert tuti, hogy valami baj lesz belőle. Persze nem veszed észre, mert csak sutább lesz, butább lesz, mint egyébként lehetett volna, de mivel sosem tudod meg milyen lehetett volna, mert elbasztad, rohadt jó szülőnek érzed magad.

 • 2015.01.27 17:49:26SuperMouse

  Sajnalatos, hogy nem csak tamogatjak bizonyos orszagban azt, hogy homoszexualisoknak 'sajat' gyerekuk legyen, de hogy meg itt ezen a minosegi cikkektol hemzsego weboldalon reklamozzak is...?

  Mi a gond azzal, hogy ket ferfi/ket no nem kepes gyereket csinalni termeszetes uton? Talan okkal van ez igy. Nem kene eroltetni a gyerek kerdest. A kutyatartassal be kellene erni.

 • 2015.01.27 19:38:16Kovacs Nocraft Jozsefne

  "children of homosexual fathers are nearly 3 times as likely, and children of lesbian mothers are nearly 4 times as likely, to identify as something other than entirely heterosexual. Children of lesbian mothers are 75% more likely, and children of homosexual fathers are 3 times more likely, to be currently in a same-sex romantic relationship."

  "Children raised by a lesbian mother were 10 times more likely to have been "touched sexually by a parent or other adult caregiver" (23% reported this, vs. only 2% for children of married biological parents), while those raised by a homosexual father were 3 times more likely (reported by 6%)."

  "The articles by Marks and Regnerus have completely changed the playing field for debates about homosexual parents, "gay families," and same-sex "marriage." The myths that children of homosexual parents are "no different" from other children and suffer "no harm" from being raised by homosexual parents have been shattered forever."

  [link]

  Szóval ideje lenne leszámolni azzal a buzi mítosszal, hogy olyan jó dolguk van a buzik által nevelt gyerekeknek.

 • 2015.01.27 21:22:28Szabványok

  a) Én liberális vagyok. Tőlem mindenki azzal él, azzal hál, akivel akar. Emellett hoteroszexuális, sőt homofób vagyok. Az én liberalizmusom odáig terjed, hogy eltűröm.
  A liberaizmusom a véleménynyilvánítás szabadságában is megnyilvánul ép ezért ki is fejtem homofób nézeteimet. Ha szabad 1milliárd ember istenéből gúnyt űzni újság címlapján, akkor miért ne lenne szabad a buzikat fartúrónak nevezni?
  Összefoglalva: nem tartom liberálisnak, toleránsnak azt, aki csak azt tolerálja akinek a nézete pontosan megegyezik az ővével.

  b) A liberalizmus, a szabadság azt jelenti, hogy mindenki azt csinál magával amit akar. Tőlem gyakorlja a fényevést, ne kösse be a biztonsági övet, fürödjön tilos helyen, tartsa egymás mellett a patkánymérget és a pirospaprikát. Legfeljebb esélyes lesz egy Darwin-díjra.
  De, a gyerek az más tészta. Mert a gyerek nem képes dönteni, viszont különálló jogi személy. Éppen ezért a gyerekkel nem csinálhat mindent a szülő (nevelő, gondviselő, stb.) A társadalom feladata, hogy megvédje a gyereket, tehát ha a gyerek nincs bekötve, vagy ha a gyereket kényszerítik fényevésre, akkor büntessék szénné a szülőt.
  Épp így van ez a gyerekvállalással is. Csak azok vállaljanak gyereket, aki vállalja, hogy nagykorúságáig a társadalmi elvárásoknak megfelelően felneveli.

  c) A konkrét esetben nekem semmi kifogásom nem lenne, ha mindnyájan együtt élnének, együtt lennének egy család. De nincs annál rosszabb, mint a gyerek ingáztatása.

 • 2015.01.27 23:22:38kertesz

  Hát nem tudom.
  Mindenhol leírom, hogy mit tapasztaltam család dolgában. Még olyan 23-24 éves koromban voltam az USÁ-ban, ahol a templomban! megismerkedtem egy buzi párral. Kíváncsi voltam az életükre, hívtak egyszer vasárnapi ebédre, elmentem. Kiderült, hogy két tündéri kislányt nevelnek. Mindkettőjüket daddynek szólították. A történetük annyi, hogy az egyik csávónak volt családja, de a felesége egyszer bekattant és otthagyta őket. Aztán összekeveredett a munkahelyén egy magát nyíltan homoszexuálisnak valló férfival, és beleszerett. Kértem, mutassák meg az esküvői fotójukat, mert tudtam, hogy abban a templomban esküdtek, ahol én is megismerkdtem velük. Vicces volt látni a két teljesen egyforma férfit, vőlegényi ruhában. Mondták, hogy csók nem volt, nem akarták tovább borzolni a templom közönségét. Mindenesetre, én nagyon jól szórakoztam a történetükön, és azóta is ezt mesélem, ha vitába keveredek családügyileg...

  Még valami. A feleségem csonka családból jön, kislány volt, amikor meghalt az apja. A nevelőapja elvált és a fia komoly kitérők után végül úgy döntött, hogy inkább nála lesz. Amikor megismerkedtem velük, teljesen úgy tűnt, hogy van ott egy apa, egy anya és egy báty, mint egy teljesen normális családban. Majdnem egy év után tűnt fel, hogy ez egy összerakott család... És a mai napig is így működik, teljesen harmonikusan, pont mint egy "rendes" család.

  Szóval ennyi tapasztalattal azt mondom, hogy a gyermeknek szeretetteljes, érdekes légkör kell, olyan, ahol figyelnek rá, és figyelemmel kisérik a fejlődését. Ehhez bármilyen modell megfelel.

 • 2015.01.28 12:44:18kolbászmustárral

  Anno volt egy lakótársam, aki iszonyatosan gyűlölte a homoszexuálisokat (férfiakat), az asztalán meg szépen gyűjtögette a leszbikus, állatos pornós "cédéket", és bónuszként össze-vissza csalta az aktuális barátnőjét. Valahogy nem tudtam komolyan venni az ÉRTÉKRENDRŐL, ERKÖLCSRŐL tartott dörgedelmes kiselőadásait, és hogy szerinte hogyan kéne élnie az embereknek. :>

 • 2015.01.28 12:48:12kolbászmustárral

  kertesz

  Ez így korrekt.

 • 2015.01.28 12:55:56Mityu "aljanép" MG

  Esküszöm csak azért szólok hozzá, mert tele van már a f.... hm, tököm azzal, hogy ha valakinek az értékrendje nem tetszik, akkor reflexből "libsi" vagy "liberális" címkét kap sok értelmes hozzászólótól.
  A liberális, bármilyen kellemetlen lehet ezt belátni, NEM azt jelenti, hogy bármilyen aberráltságot-baromásgot megengedően szabados, hanem hogy az élet minél több területén igyekszik az egyénre - az érintettre - bízni, hogy saját belátása szerint intézze a dolgokat.
  Tehát törvények, erkölcs, józan ész stb. a liberálisok számára is létezik.
  Én pl, az élet sok terén liberális vagyok, de pont a házasság ügyében elég konzervatív, ha úgy tetszik, sztem is a hagyományos anyuka+apuka a legjobb a gyereknek, csak én érvelni is tudnék e mellett, nem pedig izomból lehülyézem a másikat. Nna.

 • 2015.01.28 14:35:56Mindenki egyéni, én nem.

  Ha így haladunk, akkor a pedofília is gyerek"szeretet"-nek fog minősülni, és ki lesz vonva a bűncselekmények közül...

 • 2015.01.28 16:00:03Mindenki egyéni, én nem.

  Mityu,

  Nem kell idegeskedni.
  A liberalizmust is ugyanaz a a társaság járatta le, mint előtte számtalan, sépreményű ideológiát a szeretetvallástól a demokrácián keresztül a szocializmusig...
  A kommunizmusban is megpróbálták szétzilálni a családot, de abbahagyták, mert a kommunizmus hamar negatív fogalommá vált.
  Most éppen a liberalizmusba öntik a szemeteiket, mert abban még hisznek páran.

  Ahogy a tendenciát elnézem, 10 év múlva a "nemzeti" jelzőre is köpni fognak az emberek, mert akkor az lesz kisajátítva az embertelen ideológia számára fügefalevélnek...

  A liberalizmussal se lett volna sok baj, ha valóban az egyén szabadságát jelentené.
  De sajnos a pénz szabadságát jelenti, azaz azoknak a szabadságát, akiknek sok pénze van.

 • 2015.01.28 16:14:51Emmanuel Goldstein

  monnyuk, ha mind a négyen részt veszenk a kölykök nevelésében, az fasza, nincs itt semmi látnivaló, nem annyira problémás, mint aklasszik családmodell, négy főnél már lehet titkos szavazást is tartani kérdéses esetekben :)

 • 2015.01.28 21:03:40atvitt ertelem

  Kristóf, szerintem az nagyon kevéssé valószínű, hogy pont fogtok egy olyan leszbi párt találni, akik teljesen úgy gondolkoznak mindenben, mint ti. Mert lássuk be, ritkaság egy homokos, liberális, állatvédő, békeharcos, zsidó, buddhista, nagyonvegán, nagyon értelmiségi vegyes nemzetiségű pár, akik ráadásul pont gyereket szertnének, és pont veletek.:-)

  De szerencsére nem is kell erre törekednetek. Ha mégis leszbi párban gondolkodtok, akkor meg fogadjátok el, hogy más értékrendjük/kultúrájuk/stílusuk lesz, mint nektek, és a majdani ingázó gyerekeknek ehhez kell hozzászokni. De ez nem baj, pont olyan, mint az unokáit állandóan édességgel tömő nagymama, vagy templomba hurcoló nagypapa az átlag családok esetében. A szülők elfogadják, hogy amikor náluk vannak, más szabályok érvényesek. És a gyerek megtanul disztingválni. De ez az ingázás nagyon nem jó megoldás. Egy gyereknek állandóság kell, egy otthon, gyökerek, és nem állandó költözködés.

  Szerintem viszont sokkal jobb megoldás lenne az örökbefogadás, amivel nem csak egy szerencsétlen sorsú kisgyereknek adnátok meg a szerető család élményét, hanem teljesen átadhatnátok a saját értékrendeteket. Ha ez ennyire fontos.

  A második legjobb megoldás a béranyaság, ami a saját értékrend átadásán túl a saját genetikai állomány átadását is jelenti.

  És mindkét esetben állandóságban, a saját otthonában nevelkedhetne az a gyerek, szeretetben, békességben. Mert négy szülővel már minden apróságon vita lenne. Lehet, hogy te ismersz egy ilyen családot, de ritka kivétel lehet..

 • 2015.01.28 22:59:31bbwd

  hiánypótló cikk, szeretnék még sok ilyet!

 • 2015.01.29 00:16:47bumbiii

  Akik azt állították magukról, hogy bölcsek, azok bolonddá lettek, és a halhatatlan Isten dicsőségét felcserélték emberek és madarak, négylábúak és csúszómászók képével. Ezért kiszolgáltatta őket az Isten szívük vágyai által a tisztátalanságnak, hogy meggyalázzák egymás testét. Akik az Isten igazságát hazugsággal cserélték fel, azok a teremtményt imádták és szolgálták a Teremtő helyett, aki áldott mindörökké. Ámen. Ezért Isten gyalázatos szenvedélyeknek szolgáltatta ki őket. Mint ahogy asszonyaik felcserélték a természetes érintkezést a természetellenessel, ugyanúgy a férfiak is elhagyták a női nemmel való természetes érintkezést, és egymás iránt gerjedtek fel kívánságukban; férfiak férfiakkal fajtalankodtak, de el is veszik tévelygésük méltó jutalmát önmagukban. És mivel nem méltatták Istent arra, hogy megtartsák ismeretükben, Isten kiszolgáltatta őket az erkölcsi ítéletre képtelen gondolkodásnak, hogy azt tegyék, ami nem illik.
  Róma 1:22

 • 2015.01.29 06:50:43aki mást mond az hazudik

  @ villomarton 2015.01.27 14:45:46

  "Elegge szomoru hogy nem tud az emberek nagyjabol 1%sem ennyire nyitottan es felvilagosultan gondolkodni, mint Kristof." - nem tudom feltunt-e, de a posztolo csak azokkal szemben tolerans, akik tamogatjak a celjait, osztjak az elkepzeleseit.
  Egy pelda a vegansag... A gyereke anyjanak, a gyerekenek tiltana a husevest, mert csak. Pont olyan vaskalapos, dogmatikusan gondolkodo, mint a homofobok, csak eppen o mas vonatkozasban intolerans.

 • 2015.01.29 06:55:15aki mást mond az hazudik

  @ Szabványok 2015.01.27 21:22:28

  +1
  Egyetertek, liberaliskent ugy gondolom, hogy a homokosok se legyenek kivetelek a kritika alol. Ahogy vallasok, etnikumok se elvezzenek vedelmet a kritikaval szemben. En a homofobiat teljesen normalisnak tartom, ez is egy velemeny, aminek szabad folyast kell engedni.

 • 2015.01.29 07:00:57aki mást mond az hazudik

  Poszthoz:
  " ám az előítéleteink minden esetben abból táplálkoznak, hogy gyakran zsigerből eltaszítunk magunktól mindent, amit nem ismerünk" - ez igy nem igaz, sok dolgot azutan utasitunk el, hogy megismerjuk valamennyire... Szerinted meg nem ismerem a dolgot elegge, szerintem meg mar eppen elegge ismerem ahhoz, hogy velemenyt tudjak rola alkotni. Az eloiteletmentesseg hulyeseg, senki sem eloiteletmentes es az eloiteletnek is vam pozitiv szerepe.

  Most mondhatnam, hogy azert vagy vegan, mert eloiteletes vagy. Erre te: de mar ettem hust regen es ugy dontottem, hogy vegan leszek.
  Erre en: de hat meg nem probaltal mibden husetelt, hogy mondhatod, hogy tudod mirol beszelsz... Eloiteletes vagy!
  Es ezt lehet a vegtelensegig folytatni.

 • 2015.01.29 08:23:47Ben77

  Meg kell értetni tudni gyerekeinknek, hogy az azonos neműek kapcsolata, abnormális, természet ellenes, nem beszélve halálos is!

 • 2015.01.29 08:28:21Ben77

  Ilyenek, nem is fogadhatnak örökbe gyereket, mert tönkre teszik Őket!
  Ha gyerek kell nekik, nemzenek maguknak!!!!
  Ismét m mondom, írom: Ha gyerek kell nekik, nemzenek maguknak!!!!

 • 2015.01.29 16:49:05csakférfi

  Ez a cikk azt igyekszik velünk elhitetni hohy ha nem úgy gondolkodunk a homokosokról akkor homofóbok vagyunk.Azt igyekszik ezzel elhitetni hogy zsigeri utálatomat ezen más beállítottságú emberek ellen nyomjam el.Mert hogy ők jók.Tehát ha ösztönösen utálom a buzikat az baj.Van egy velemszülettet ösztön ami életben tart és azt kérik hogy ezt nyomjám el.Mégis akkor hogyan képzelik azt emberek ,miután megismertem azt hogy mi a homoszexualitás lényege,ne érezzek undort.Máskor meg azt mondják halgass a szívedre.Éppen azt teszem .Félek hogy valami köcsög magáévá tesz.Ezt egy nőről nem feltételezem.Ráadásul a büszkeségem éppen a szégyenemből fakad.Mivel szégyenlem kiteregetni vadidegen emberek előtt mi történik az ágyban a feleségem és köztem.Ő is ezt teszi.Azt azért kutatnám majd hogy a buzi családokban felnövő gyerek később undorodni fog e saját szüleitől.Mert akkor nem nekem hanem a másoknak fog ez fájni.A homokosok miért nem tudják azt elfogadni a tolerancia jegyében hogy a normális sexuális(hetero) undorodik tőle?

 • 2015.01.29 18:10:46is

  "... hogy gyerekeket tesznek tönkre, csak, hogy eljátszhassák anyuci-apucit?"

  Miert? Gyerekeket tesznek tonkre? Ugye sok-sokezer gyerek nott mar fel melegek kozott, tehat bizonyara tudsz mutatni valami kutatast, ami alatamasztja ezt a velemenyed. Szemben a sok-sok tucat masik kutatassal, ami semmit sem talalt, csak normalisan felnovo, nem arvahazi gyereket.

 • 2015.01.29 18:17:23is

  "Tehát ha ösztönösen utálom a buzikat az baj."

  Osztonosen eleg nehez utalnod a buzikat, hiszen senkinek nincs a homlokara irva. Egyebkent a nok kozul is undorodsz azoktol, akik tavol allnak a neked szexualisan vonzo tipustol. Pl. ha a sportos noket szereted, akkor a nagyon teltektol is undorodsz, es viszont.

  "Félek hogy valami köcsög magáévá tesz"
  Ebbol pontosan latszik, hogy SEMMIT nem ertesz a homoszexualitasbol. Az utobbi harminc evbol nem fogsz talalni erdemi mennyisegu ujsaghirt, ami ilyenrol adna hirt. Ezzel szemben arrol, hogy hetero ferfiak hetero noket eroszakoltak meg, arrol hetente van hir. Elobb fogsz te valakit megeroszakolni, minthogy teged egy homoszexualis ferfi megeroszakoljon.

 • 2015.01.30 07:49:54KK69

  Végiggondoltam, mit fogok írni, aztán láttam, hogy Átvitt Értelem már mindazt megírta. Tökéletesen egyetértek vele. (Kivéve egyetlen szót, inkább a "meleg" szót használnám. Persze nem ez a lényeg, hanem a véleménye.)

  Azt gondolom, hogy a melegek, akik naponta megküzdenek azért, hogy a világ elfogadja őket, mint egy párt, utána sokkal jobban megbecsülik a kapcsolatukat, mint azok, akiknek ez alapból jár (ld. Bruno Mars száma).

  Abban viszont négygyerekes anyukaként egészen biztos vagyok, hogy a gyereknek állandóság kell. Minden nap ugyanoda hazamenni. Ugyanabban az ágyban aludni. Egy otthon jobb, mint kettő. Két szülő jobb, mint négy. Ha két otthona van, (esetleg itt is egy-két féltestvér, ott is egy-kettő), akkor ugyanott vagyunk, mint az elvált szülők gyerekeinél.

  Azt még megjegyzem, mert nem bírom megállni, hogy bár megértem, hogy Kristófnak rendkívül fontos az ő elveinek, világnézetének a terjesztése, nagyon fárasztónak találom, hogy minden egyes írásába bele kell fűznie valahogy. Szeretem a receptjeit, de nagyon unom, hogy minden egyes étel leírásánál emlékeztet minket a szexuális hovatartozására. Miközben a zöldségeket alufóliába tekerem - nem érdekel.

  Másrészt, köszönjük, Kristóf, az őszinteséget, nem semmi nehéz lehet így kitárulkozni, aztán várni a kommenteket. Persze senki sem kérte - valószínűleg azért tetted, mert tényleg ennyire fontos Neked. Sok boldogságot.

 • 2015.01.30 08:59:56kubikos11

  Steiner Kristóf feladata szerintem, hogy sok dühödt kommentet kiprovokáljon a magyar olvasóiból, hogy aztán rá lehessen húzni az országra, hogy gyűlölködő, nem toleráns.

 • 2015.01.30 09:47:45Fluoro

  Nekem tetszik ez az egész, jó a cél! Csak egy bajom van.
  Nem kéne egy babát vegán étkezéssel szivatni!
  Ez emberkísérlet lenne! Remélem, anyatejet azért kaphat???
  Amúgy, utána lehet nézni, mennyire káros a babákra a szójatápszer. Sőt, volt olyan szójatápszer, ami gyerekek halálát okozta, pont Izraelben. Legyen már a gyerek érdeke az első, ne az ideák meg az elvek.

  [link]
  Kristóf, gyerekek haltak meg szója tej miatt, ez nem játék!!!

 • 2015.01.30 12:29:03laminalt

  Olvastam amerikai cikket arról, hogy érzik magukat a gyerekek meleg családban. Elég vegyes a kép. Arról még nem hallottam, van-e olyan meleg aki hetero szeretne lenni? Érdekes lenne egy ilyen cikk is.

 • 2015.01.30 12:32:25Krumpli Bogart

  KK69 és Átvitt Értelem kommentjéhez csatlakozom, magam is hasonlóan gondolkodom.
  Én sem tartom jó ötletnek az állandóság hiányát és a "kétanyukát".
  A "kétanyuka" a gyerek szempontjából plusz veszélyforrás. A meleg kapcsolat is megromolhat és ha az anyukák szétválnak, abból bonyodalom lehet és törést okozhat a gyerekben még akkor is, ha Kristófék stabilan együtt maradnak (amire szintén nincs garancia).
  A kapcsolat megromlása esetén két ember könnyebben tud együttműködni a gyerek érdemében, könnyebben tud kompromisszumot kötni, mint négy.

  Nekem ez a legfőbb ellenérvem.

  Ami a béranyaságot illeti..... Nekem, ha férfi lennék (még ha meleg is) nem kéne olyan nő, aki hajlandó lemondani arról a gyerekről, akit a testében hordott. Basszus! Ki tudja, milyen géneket örökít az ilyen nő? Vagy nem ő lenne a petesejt donor?

  Szóval, örökbefogadás párti vagyok.

 • 2015.01.31 10:45:01redsea

  az antiszemiták most biztos boldogok - látva a zsidók szaporodási nehézségeit...

 • 2015.02.01 10:26:49Oatmilk

  Szerintem örüljünk, hogy vannak, akik szeretnének még gyereket, szeretetben és gondoskodva akarják felnevelni és a legjobbat akarják neki nyújtani. Ha egy homoszexuális pár az, akkor legyen.

 • 2015.02.01 22:23:44Pattaya

  Biztos vagyok benne, hogy remek szülők lesztek Kristóf. Drukkolok, hogy sikerüljön!

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta