SZÜLŐSÉG

7 módszer, amivel rá tudja venni a gyereket az evésre

2015. január 13., kedd 14:09

Sok magabiztos anyát láttam már összeomlani a vasárnapi ebéd mellett, amikor a nagy műgonddal elkészített, remekbe szabott menüt szemük fénye finnyogva tologatja ide-oda a tányérján. Anélkül, hogy egyetlen falatot is a szájába tenne. Hiánypótló összeállítás, trükkök, hogy a gyerek hajlandó legyen enni.

Talán kicsit szigorúnak hangzik, de ha még nem csesztük el nagyon, érdemes viszonylag hamar bevezetni a nem főzünk külön a gyereknek rezsimet. Nyilván nem a 10 hónapos sütőtök-alma-csirkehús turmixát kell enni az egész családnak. Viszont később érdemes észben tartani, hogy amit mi magunknak főzünk, azok (többnyire) finom, egészséges, jó kaják. A külön főzés nagy veszélye az, hogy 3-4-5 embernél is egyre kisebb az a közös halmaz, ami mindenkinek a kedvence. Ami oda vezet, hogy reggelire készíthetjük négyféle módon a tojást, vacsorára ketten kérnek spenótot, ketten spagettit, de csak az egyiknek jó a paradicsomos szósz, a másik tejszíneset akar, míg egyvalaki nem enged a napi három étkezés legyen nutelláskenyérből.

Ezzel együtt léteznek fúj kaják, a gyerekek nagy százaléka utálja a májat, a zöldsalátát és a padlizsánt, ezért a családi vacsora ne legyen resztelt máj sült padlizsánnal és zöldsalival. De mindhárom étel olyan, amit kevésbé rétegkajákkal kombinálva nyugodtan az asztalra lehet tenni, a gyerek is kap belőle egy kanállal, aztán ha megkóstolta, és otthagyja, hát ez van. Kaja mellett gyerek még éhen nem halt - mondogatják a bölcs nagymamák, és van benne valami.

Ja, és még egy dolog: a normális evésre szoktatásnak van egy sarokpontja, ami sajnos elég nagy elszántságot igényel: nem szabad hagyni, hogy a gyerek a kalóriaszükségletét napközben folyamatosan hülyeség legelésével pipálja ki. Mert lehet akármilyen jó kaja a reggeli-ebéd-vacsora, ha közben egész nap lehet csipszet, ropit, kekszet, kölesgolyót, csokikát, fagyikát, sütikét, gyümölcsjoghurtot, túrórudit, pudingot, krémtúrót, cukros szörpit és gyümölcsleveket nyomni. Megoldás lehet, ha világosan meghatározzuk, mi a napi édességadag (pl 1 túrórudi, egy bögre kakaó és egy gyümölcsjoghurt), és azon kívül nincs nasi.

Nem eszik levest a gyereke? Tolja bele a botmixert

Mármint természetesen a levesbe. Pár kanál tejjel, tejföllel vagy tejszínnel felöntve csodás krémelves készül az egyébként soha meg sem kóstolt zöldséglevesből, lencselevesből – bármiből, kivéve talán a gulyáslevest. Ha még cuki reszelt sajt kukacokat, vagy pirított naprafogómagot is kínálunk hozzá, jó eséllyel elég nagy lesz a csábítás. Ha semmi nem működik, bevethető a nutricionális szempontból szemét, de gyerekek számára ellenállhatatlan zsemlekocka és levesgolyó.

shutterstock 242691589

Csempésszen bele cukrot

Ettől a javaslattól természetesen máris elhatárolódunk. Ugyanakkor kénytelenek vagyunk belátni, hogy a gyereknevelés nem az elvek, hanem a praktikum mentén képes csak működni. Amikor a kislányom bölcsődébe járt, érthetetlen módon az összes főzeléket megette, amit ott kínáltak neki, és amire otthon ránézni sem volt hajlandó. Már-már ott tartottam, hogy elkérem a recepteket, és kiadom könyvben a siker biztos tudatában, de aztán a bölcsődevezető elárulta az univerzális megoldást: cukrot tesznek mindenbe. Természetesen elborzadtam, és igazából most sem javasoljuk senkinek, hogy cukrozza a főzeléket, de ha ez az egyetlen módja, hogy valami zöldséget juttassunk a porontyba, akkor nem olyan nagy ár ez. Ha pedig ebéd helyett úgyis kekszet fog majszolni egész délután, akkor úgyis mindegy.

Hagyja el a durva fűszereket

Tudjuk, vannak gyerekek, akik élnek-halnak a fokhagymáért, olyat azonban egyet sem ismerünk, aki a bors ízéért lenne oda. Figyeljünk oda, hogy nem csak az erős paprika, de például a gyömbér is csíp, a gyerekek jó eséllyel eldobják a kanalat az ilyen ételektől. Tapasztalataink szerint a legtöbben a köménymag ízétől is undorodnak. Ha semmiképpen sem tudjuk elképzelni az ételt az erős aromájú a fűszerek nélkül, legalább arra ügyeljünk, hogy semmiképpen se haraphasson rá a gyermek: teatojásban, vagy őrölve tegyük a fazékba.

Mondja azt, hogy láthatatlanná válik tőle

Esetleg repülni tud. Ezt az ötletet Hennától loptam, és bizonyos életkorig szuperül be is válik a családban. A nagyobbaknál kicsit finomítani kell a megfogalmazáson: „lehet”, hogy pont ettől válik láthatatlanná – mert ők már tudják, hogy ez azért nem olyan valószínű. De lehet. Aki meg már egyáltalán nem veszi be, azzal cinkosan össze lehet kacsintani, mert milyen vicces már, hogy a kicsi elhiszi.

Tegye spagettire

Szily szerint a gyerekek bármit megesznek, ha leöntjük egy vödör ketchuppal. A tapasztalat szerint ugyanezt a szerepet a spagetti is képes betölteni. A legtöbb ételt viszonylag könnyen át lehet minősíteni spagettiszósszá, a brassóitól a párolt marhahúsig – csak az utóbbit ízekre kell szedni hozzá.

shutterstock 144307249

Nem eszik gyümölcsöt? Dehogynem!

Nyilván kevésbé vonzó egy alma, ha a polcon áll, mint ha szépen megmosva, felszeletelve tesszük a gyerekek elé. Akár játék közben is, mert akkor már csak figyelmetlenségből is elmajszolják véletlenül. Ha ez nem jön be, akkor még mindig ott a turmixgép, amibe beledobálhatunk bármilyen gyümölcsöt. Tejjel ihatóra hígítva, szívószállal feltuningolva egészen biztos a siker, ha mégsem, akkor nevezzük smoothie-nak, és nevetgéljünk azon, hogy ez tisztára úgy hangzik, mint a szmötyi. A szmötyit pedig minden gyerek meg akarja kóstolni, nyilván.

Nem kell megenni, de meg kell kóstolni.

Ez egy alapszabály, amit érdemes bevezetni, és tartani is magunkat hozzá. Úgysem tudjuk beléjük tömni azt az ételt, amihez nincs kedvük, de legalább derüljön már ki, hogy tényleg rossz-e, ami a tányérjukon van, vagy csak azért nem esznek belőle, mert... nem. Főleg pedig ha nem kóstolják meg, még a végén lemaradnak a világ legfinomabb ennivalójáról, és azt ők sem szeretnék semmiképp. A siker ritkán azonnali - az arcvesztés már 4 évesen is arcvesztés - de több csomó olyan ételt is találhatunk így, amit harmadik, negyedik alkalommal már esetleg meg is fog enni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.01.13 14:28:06katorna

  Én is azonnal elhatárolódom magamtól, de én azt csináltam h ha a kicsi 1-2 éves meg sem akarta kóstolni, egy óvatlan pillanatban rákentem a szájára, akkor kénytelen volt lenyalni. Természetesen nem a paradicsomos káposztával csináltam, hanem olyannal amiről tudtam h ízleni fog és hát ez be is vált.

 • 2015.01.13 15:28:20zizi77

  Érdekes ez a cukros dolog. A kicsim semmit nem eszik meg, ami édes. Csak a semleges ízeket szereti. A csokitól épphogy nem hányt be. Majd pár év múlva biztos azt is megszereti. Bezzeg a virsli meg a sonka. Kis vércse mindkét lányom. :) Viszont a nagynak bejön a kockás leves, persze reszelt sajttal.

 • 2015.01.13 17:44:17pirospottyos

  Nagyobbakkal lehet egyutt is fozni. Hagyjuk, hogy "segitsenek". Igy buszkek arra hog egyutt foztek apaval, anyaval, boldogan talaljak a csaladnak a foztuket es szivesebben meg is eszik.

 • 2015.01.13 18:31:26R2D2 & C3PO

  Én nem értem a cikket. Miért kell mindent megennie? Ha van 3 fogás, ami min. 3-3 külön valamiket tartalmaz, biztos lesz belőle 1-2, amit megeszik. És ennyi.

  Ha mondjuk egy húslevesbe beletolnám a botmixert, én is hánynék a végeredménytől...

  Amúgy elég jóízűen enni, valamiért a gyerek is megkívánja a kajálást. ;-DDD

  Az enyém egyébként egyszerre mindig csak egészen piciket eszik, és épp ezért nem szoktam leszedni a kajáját. Ha megéhezik, akkor csipeget, meg nyitogatja a hűtőt. Én nem gondolom, hogy "meg kéne nevelnem", szerintem ártanék ezzel neki. Most akkor eszik, mikor éhes. Ha megreguláznám, akkor ezt az egyensúlyt felborítanám, és belelökném a hízás-fogyókúra kútjába.

 • 2015.01.13 19:04:24D2

  Artu.... a szomszédasszonyom pont mesélte, hogy a gyerek hogy rajong a turmixolt húslevesért (9 hónapos)... megtekintettem, végül is úgy néz ki mint egy elrontott vadász.

 • 2015.01.13 19:05:30D2

  Ja a posztból a cukrozást nem nagyon értettem, egyrészt közétkeztetésben eléggé tiltott, másrészt a finom alapanyagokból készülő főzelékeknek (pl. borsó) eleve édeskés ízük van.

 • 2015.01.13 20:34:14Nick a banya

  Aki ezt oszzehozta az tuti nem latott meg gyereket...

 • 2015.01.13 23:27:10Mészáros Mónika

  2015 januárban beírni egy cikkbe, hogy cukrozzuk meg a főzeléket mert a bölcsiben is ezt teszik elég dilettáns dolog. Egyrészt mert épp mostantól tiltották ezt ki a közétkeztetésből másrészt pedig ne biztassuk már az anyákat olyanra amivel éppenhogy elrontják a gyerek ízérzékelését és előirányozunk neki egy cukorbetegséget, inzulin rezisztenciát, elhízást, stb. A cukros főzelék után hogyan is várhatnánk , hogy jóízűen megegyen pl egy adag párolt brokkolit ... Akinek nem eszi meg a gyerek a főzelékét az tanuljon meg inkább finomat főzni. Én még egy gramm cukrosat nem adtam neki és mindent örömmel megeszik - lehet, hogy éppen ezért.... (18 hónapos)

 • 2015.01.14 08:30:41zizi77

  Azért a gyerekek se egyformák ám, még a testvérek sem. Ami az egyiknél bejön nem biztos, hogy a másiknál is. Ugyanúgy nevelem mindkettőt, mégis különböznek csomó mindenben. Csak külsőre olyanok mint az orgonasípok. :)

 • 2015.01.14 08:42:04ne vada

  Aki nem szeret valamit, az spagettire kenve sem eszi meg. A felnőttek ételéből hadd egye a gyerek azt, ami ízlik neki (ahogy artuditu írja). A cikk egyetlen értelmes tanácsa az, hogy ne hagyjuk a gyereket egész nap folyamatosan nasizni (chips, cukros löttyök).
  Ostoba nagyanyám szintén cukrozta a főzelékeket. Mindet. Szerencsére nem a főzelékektől undorodtam meg, hanem az édes főtt ételtől, úgyhogy én soha nem eszem gyümölcsszószt meg pudingot, a sóskát pedig csak brutál savanyúan elkészítve tudom megenni. A zöldségeket nagyon szeretem, a gyümölcsöket kevésbé - lehet, hogy ez is a korlátolt vénasszony cukrozási mániája miatt alakult ki.

 • 2015.01.14 08:55:38Nick a banya

  Amugy az en fiam zabagepböl lett iszonyu valogatos, vagy 2,5 eves koraig nem tudtuk, hogy jelzi, ha eleg volt neki az etel, ami elötte volt megette, max. kert meg. Most 3,5-lassan 4, eszik vagy ötfele etelt. A tesztat szereti, de paradicsomosan nem eszi meg. A sülkrumplit sem szereti pl. Levesböl barmit, kiveve kremleves. A joghurtot szereti, de a gyümölcsöstöl rosszul van. Viszont tonnakat fogyasztunk gyümölcsökböl. Es sajnos ha valami nem tetszik neki, hiaba szeretnem, meg sem hajlando kostolni, es ha a szajaba veszi, rosszul lesz.

 • 2015.01.14 10:23:12Emmanuel Goldstein

  a legeccerűbb, ha csokival, fagyival és csipsszel etetjük, azt minden gyerek szereti!

 • 2015.01.14 15:03:51lyriane

  A játék közben, véletlenül elmajszolt gyümölcs nálunk is bevált. Persze hámozva és papírvékonyra szeletelve. És a különböző ételek tésztaszósszá alakításának is van realitása.

 • 2015.01.14 22:47:25sony

  Nálunk a gyerkőc kb. 9 hónapos korától csak azt az ételt ette meg, amibe borsot tettem. Végső tanácstalanságomban próbáltam ki, egy bébiételes üvegről csenve az ötletet. Annyira rákattant, hogy ég a gyümölcslevesébe is borsot kellett tenni :) Utána kb. 2 évesen már mindent megevett, bors nélkül is.

 • 2015.01.15 06:00:41Krumpli Bogart

  Ketchup, cukor, tészta SOHA, de SOHA ne legyen kajacsali. Annál még az is jobb, ha nem eszik a gyerek. Ha már édes... akkor steviával tessék próbálkozni.
  SOHA ne legyen "téma" az, hogy nem eszik a gyerek. Ha rendszeres időközönként, nem pedig összevissza kajál, akkor rendszeresen lesz éhségérzete is és széklete is.

 • 2015.01.16 16:01:38[c]

  Mészáros Mónika

  Szóval, ha a te gyereked - 18 hónaposan! - jó evő, akkor biztos mindenki szarul főz rajtad kívül, és a probléma - finnyás, rossz evő gyerekek - nem létezik. Tipikus...
  Jön még kutyára dér...

 • 2015.01.17 22:49:55Mészáros Mónika

  Kedves C
  Nos ez nem így van, én mellette tanultam/tanulok főzni. A mondandóm lényege- ha ez nem jött volna át- az, hogy az semmi esetre sem lehet megoldás, hogy becukrozzuk a főzelékét. Mert annál nem sok rosszabbat tehetünk az egészségéért...

 • 2017.03.01 13:53:13MLIldi

  Szerintem van gyerek, akinél a cukrozás működhet: először édesre, aztán ha megeszi, akkor fokozatosan el lehet hagyni a cukrot. (Nálunk nem jött be, nem repülnek rá az édesre). Így vezettem be a tk lisztet is: először csak a receptben található mennyiség 20%-t, aztán a 25.. 50..
  A játék közben adott gyümölcs nálunk is bevált - bár gyümölcsöt amúgy is esznek, de így jóval többet.
  Nálunk a hús a mumus - 2 éves korig mind megette, most meg látni se bírják... a legkisebb nem sokára 2 éves.. tejfehérje allergiája van...meglátjuk, Ő is kiiktatja-e a húst.. hogy akkor, mit csinálok????

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta