SZÜLŐSÉG

Útmutató apáknak a szüléshez

2015. január 2., péntek 17:05

A leendő anyák rengeteg tanácsot kapnak a terhesség során, és kismilliószor elmagyarázzák nekik a szülés körüli teendőket. Manapság a legtöbb apuka is részt vesz a szülésen, vagy ha magán az eseményen nincs is közvetlenül jelen, többnyire ott van a környéken – legalábbis a kórházi folyosón.

Mindeközben nagyon kevés tanácsot kapnak azzal kapcsolatban, milyen viselkedést kövessenek, mit tegyenek a szülés környékén. Összeállítottunk egy listát saját tapasztalataink, valamint az Art of Manliness javaslatai alapján.

Pakoljon magának szülőszobai táskát!

Akár benn szeretne lenni a szülésen, akár a folyosón várakozna, a Táska bepakolása mindenképp jó ötlet. A várandós kismama táskája már valószínűleg hetek óta készen van, tartalmát a védőnő, a barátnők, az internet és a babaruha-katalógusok listái alapján huszonötször átvariálta. A férj táskája általában ennél kisebb, mégis jó ötlet előre bepakolni, hiszen adott esetben jól fog jönni, ha csak fel kell kapni a kórházba indulás előtt.

Mi legyen benne? Enni és innivaló: a vajúdás során a nők nem mindig ehetnek, a jelenlévő férfiak számára viszont nincs ilyen megkötés. Mi hajnali egykor mentünk be a kórházba, és délután háromkor született meg a baba – a férjem ezalatt csak egyszer ment ki a büfébe szendvicsért, hála a magával hozott üdítőknek, müzliszeleteknek és csokis keksznek.

shutterstock 442298

Emellett legyen a táskában valami újság, könyv, laptop, amivel elfoglalhatja magát az üres órákban (erre azért még visszatérünk később). Kellhet még az apásszülés-csomag: az eldobható műtősruhát, - sapkát és szájmaszkot tartalmazó csomag gyógyszertárakban kapható. Egyes kórházakban automatából is lehet venni, de nem mindenütt, és így az ára is magasabb lehet, tehát jó előre bepakolni. Ha nem az okostelefonjával akar majd fotózni, tegye el a fényképezőgépet is – a videózást kissé ízléstelennek tartjuk, de ha az Ön nejét nem zavarja, akkor csak rajta.

Közvetítsen!

A vajúdó nő nem mindig van a helyzet magaslatán érzelmileg, ami azt is jelenti, hogy kiszolgáltatottabb, mint a rendes hétköznapokon. A férj feladata lehet így az is, hogy odafigyeljen arra, mi történik: milyen gyógyszereket kap a nő és miért, ha kell, ezeket elmagyaráztassa az orvossal, majd elmagyarázza a feleségének is. Ha szerencsénk van, akkor jó kezekbe kerülünk, szakmailag felkészült csapatból álló szülőszobára, ahol szükségtelen belebeszélni a személyzet döntéseibe, mert mindenki a legjobb tudása szerint teszi a dolgát.

Ha valamiért mégsem ez a helyzet, akkor a leendő apa feladata lehet odafigyelni arra, hogy a feleségével rendesen kommunikáljanak, a beavatkozások előtt beleegyezését kérjék.

Kézfogás, lábtartás, köldökzsinór

A lelki támogatás mellett két feladata van az apának a vajúdás és a szülés közben: a nő kapaszkodhat a karjába, hiszen a kapaszkodás révén nagyobb erőt tud kifejteni odalent; valamint a kitolási szakaszban foghatja a nő lábát. A férjem többnyire bagatellizálja ezt a dolgot, én viszont pontosan tudom, hogy amennyire fáradt voltam, mire a finishez értünk, én tutira nem tudtam volna megszülni azt a gyereket, ha nem tartja a lábamat.

Az apai feladatok közé tartozik a köldökzsinór elvágása is, ami érdekes módon sokkal, de sokkal keményebb annál, mint amilyenre akárki is számít.

Olvasson a gyermekágyról!

Az első baba születését követő időszak nagyon nehéz – főként azért, mert az ifjú pár gyakran magára marad, és úgy érezheti, nagyon kevés gyakorlati tudással kell életben tartaniuk egy csecsemőt. Ebben segítség lehet, ha a férj is tájékozódik a szülés előtt, vagyis mire arra kerül a sor, tudja, hogyan szokás újszülöttet fürdetni, mi a különbség a body és a rugdalózó között, vagy hogy a koszmó meg a tejkiütés nem súlyos betegségek.

shutterstock 154024541

A szoptatásról sem árt némi elméleti tudásra szert tenni, illetve érdemes beszerezni szoptatási tanácsadó elérhetőségét, hogy probléma esetén ne kelljen kétségbeesetten kapkodni ilyesmi után.

Pelenkázzon!

A kórházak különböznek abban a tekintetben, hogy apa meddig maradhat és hol tartózkodhat a szülést követően. Ha abba a szerencsés helyzetbe kerültünk, hogy párunk mellett maradhatunk akár több napig is, akkor érdemes rögtön megtanulni a pelenkázás és a fürdetés fortélyait. A szülés utáni órákban a párunk amúgy is hulla fáradt lesz, és ha rossz alvó gyereket fogtunk ki, akkor ez a következő három-huszonnégy hónapban így is marad. Biztos, hogy a messzemenőkig értékelni fogja, ha mi is beszállunk a gyerek körüli teendőkbe.

A pelenkázás nem a klasszikus értelemben vett férfias tevékenységek közé tartozik, ugyanakkor a babakaki miatt finnyogni és kényeskedni még kevésbé férfias.

Verje vissza a látogatókat!

Persze, csak akit kell, és csak ha túl sokat nyüzsögnek. Bár én magam is megmondtam egy-egy látogatónak, hogy ne haragudjon, de fáradt vagyok, most inkább menjen, szerencsére vannak nálam finomabb, udvariasabb nők is. Az ő esetükben a férj feladata lehet szabályozni a látogatók mennyiségét és tartózkodásuk hosszát – akár a kórházi napok során, akár az otthonlét első heteiben.

Intézze a papírokat!

Hagyományosan az újdonsült apuka feladata a születési anyakönyvi kivonat és a baba egyéb papírjainak (TAJ, lakcímkártya) intézése. A dolgok menetéről előre is tájékozódhat a kormányhivatalokban, de a kórházi személyzet is tud segíteni. Szerintem ez nagyon jól van így: tőlem a szülést követő napon valami dokumentumhoz megkérdezték a kórház felvételi irodájában, hogy mikor született a férjem, és fel kellett hívnom, hogy megkérdezzem. Amúgy az elmúlt tizenegy évben nem esett nehezemre felidézni a születésnapját, dehát mint tudjuk, összement az agyam.

Próbálja ki előre az autósülést!

Magyarul, ne járjanak úgy, mint mi, akik újszülött babával a kezünkben a kórház előtt szerencsétlenkedtünk azzal, hogyan is kell bekötni. Többféle csecsemőhordozó létezik, vannak, amelyeket az autóba rögzített talphoz kattinthatunk hozzá, de a legtöbbet a biztonsági övvel is be lehet kötni: ez akkor érdekes, ha nem saját autóval vagyunk. Ha valamit máshogy csinálhatnék a szülésemmel kapcsolatban, akkor valamikor a harmadik trimeszterben megnézném a youtube-on az autósülésünk oktatóvideóját, különös tekintettel a biztonsági övvel való rögzítés részre. Vagy megnézetném a férjemmel.

shutterstock 125652827

Beszéljen más apákkal!

Igen, tudjuk, hogy a fériek kevésbé hajlamosak megosztani egymással érzelmileg hangsúlyos dolgokat, de azért nem árt, ha legalább ebben az időszakban kicsit nyitottabb ebből a szempontból. Vagyis, faggassa ki bátran kisgyerekes haverjait, milyen volt az első pár hét. Jó lesz hallani, hogy nekik is hatalmas szívás volt, hogy ők is ügyetlenkedtek, és azt is, hogy a kezdeti bénázás utólag már inkább vicces sztorikká változik.

Beszéljen a párjával!

A szülés és a gyermekágy környékén igazán nem kellene abba a hibába esni, hogy azért nem segítünk, mert nem tudjuk kitalálni a párunk gondolatait. Ezen egyféleképpen lehet segíteni: ha rendesen kommunikálunk egymással. Sok mindent meg lehet beszélni előre, de az adott helyzetben lehet,. hogy mégis máshogy alakul: apróság, de tőlem megkérdezte a férjem, nem zavar-e engem, ha majd olvas, amíg a szülőszobán várakozunk. Mondtam, hogy dehogy zavar, olvasson nyugodtan – ott viszont mégiscsak mérhetetlenül bosszantott, hogy halál nyugodtan elmerül egy scifiregényben, miközben én itt utódot hozok a világra. Így hát megkértem, hogy hagyja abba. Ugyanez természetesen visszafelé is működik: bár a terhesség, szülés, gyermekágy kapcsán értelemszerűen a nő van esendőbb, kiszolgáltatottabb helyzetben, az nem azt jelenti, hogy a férj soha semmit sem kérhet. Nyugodtan fogalmazza meg az igényeit – a hallgatás sértődést, feszültséget szül, ami csak tovább nehezíti ezt az amúgy iskihívásokkal teli időszakot.

+1: Ez csak egy időszak!

Elképzelhető, hogy bár a gyerek gyönyörű, és ön a legboldogabb apuka a világon, néha mégis úgy érzi, hogy odaadná a fél karját, ha visszakaphatná a régi életét. Amikor az ember csak úgy lazán alhatott éjszaka, vagy bent maradhatott egy kicsit tovább dolgozni, hogy csak a legalapvetőbb szükségleteket említsük. Amikor a lakást nem pelenkák, összebüfizett textilpelusok, szopatósmelltartók, cumisüvegek és gyereksírás uralták. Ne aggódjon, mindez átmeneti állapot: hetek-hónapok kérdése, és bár a régi rend nem áll vissza többé, azért lényegesen könnyebb lesz az élet.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.01.02 17:43:01Shopping

  A legfontosabb tanács.
  Kapcsold ki a vakut!!!!!
  Én ugy levillantottam szerencsétlen gyereket pár perccel a születése után, hogy azóta se tudja mi történt . :)

 • 2015.01.02 18:13:50bejto

  Pontosan ezt csináltam én is! Csodálkoztak is milyen szép nagy szemei vannak, ja ki jött és egyből bele villantotta a szemébe még reakcióideje sincs

 • 2015.01.02 18:26:29kisvirag78

  Valóban a vaku a legfontosabb tanács.
  Első szülésnél bőven van idő friss szendvicset csomagolni az apukának, a többinél gyakran arra sincs idő, hogy szülés alatt megegye. Meg azért kekszen eltölteni 8-12 órát nem is kellemes.
  Apás szülés kórházi maszk és társai: erddig 3 kórházban szültem 5 gyereket, de sehol sem kellett, ami kellett, az a lábzsák, és azt is adtak ingyér. Akit műtöttek, annak a férjének komplett műtős ruhát adtak, semmiért nem kellett sehol sem fizetni.
  A legtöbb kórház szervez szülésre felkészítő tanfolyamot, amire az apukákat is elvárják.

 • 2015.01.02 18:48:41victor vacendak

  normális kórházban be sem engedik az apákat. nem humánus, de egy fertőzésforrással kevesebb.

 • 2015.01.02 18:57:08Michel Djerzinski

  Ez az egész procedúra rémisztő és mélyen tragikus. De tényleg. A nemzés, nemiség, a születés - ezek a természet halálsikolyai, csak mi, bárgyú és romantikus emberek vágunk hozzá jó képet. Ami csak merő konvenció, képmutatás, hazugság.

 • 2015.01.02 21:47:42Bogca87

  Normalis korhazban az apanak annyira van helye a szuloszoban mint az anyanak, kozelebe se mennek egy olyannak, ahova nem johet be velem a ferjem.
  Szuleszno vagyok, minden apat szeretettel es orommel latok a szuloszobaban.

 • 2015.01.03 09:14:26031052

  miért lenne apai feladat a köldökzsinór elvágása

 • 2015.01.03 10:32:04elektromosgyalogos

  Sztem egyetlen egy feladata van az apának, távoltartani minden fölösleges és zavaró imformációforrást. A legveszélyesebb a saját anyja és az anyósa. Utána jönnek a barátnők, a bloggerek, és legvégül a "szakkönyvek". Minden fejben fog eldőlni, ha ráparázol akkor hosszú és fájdalmas lessz, ha hagyod, hogy a környezeted is ráparázzon akkor rémálom lesz. Ne hagyd magad. Ha a férjed éhenhal a folyosón, mert nem csomagolt uzsit, az járulékos veszteség. :-) A következő majd életrevalóbb lesz.

 • 2015.01.03 11:14:57leftalone

  Nálunk az volt a vicces részt, amikor szülés után még bepattintottak a műtőbe kaparásra (méhlepény nem akart kijönni). Utána kitoltak és letámasztottak egy ágyra, hogy kimenjen az altató utóhatása. Csóri férjem ott ült mellettem egy ébren töltött éjszaka után iszonyú álmosan.
  Az altatónak van egy olyan veszélytelen mellékhatása, hogy 1-2 órán át reszket tőle az ember. Én nagyon álmosan, reszketve feküdtem ott. Tudtam, hogy normális, a szülésznőtől kértem két plusz takarót, aztán bevágtam a szunyát.
  A férjem két órán át aggódva ült ott, hogy miért remegek és miért nem tesz senki semmit ellene. Közben már ő is az ájulásos alvás határán volt, de emiatt nem mert elaludni.

  Ott valamiért felé nem kommunikáltak rendesen, én meg simán csak túl fáradt voltam magyarázgatni, csábítóbb volt az a pár óra alvás.

 • 2015.01.03 13:56:48[c]

  elektromosgyalogos
  "Minden fejben fog eldőlni, ha ráparázol akkor hosszú és fájdalmas lessz, ha hagyod, hogy a környezeted is ráparázzon akkor rémálom lesz."
  Nem. Elsősorban az egészségügyi személyzeten múlik. Biztosan számít a hozzáállás is, de lehetsz te bármilyen felkészült és laza, ha teletolnak oxitocinnal, mert csak, baszhatod...

 • 2015.01.03 13:59:45[c]

  victor vacendak
  Magyarán TE nem akartál/akarsz bemenni, de kényelmesebb arra hivatkozni, hogy "be sem engednek". Én alapvetően nem vagyok az apás szülés híve, mert egyedül szeretek szenvedni (ill. minél kevesebb emberrel körülöttem), de kell valaki, aki az érdekeimet képviseli, amikor én esetleg nem vagyok rá képes.

 • 2015.01.03 14:43:17Audrey80

  Fejben dől el minden? Biztos azért nem illeszkedett be egyik gyerek sem és lett császár, mert nem akartam szülni. Vagy ők megszületni?

 • 2015.01.03 16:15:38vitaygeorgina

  "Mindeközben nagyon kevés tanácsot kapnak azzal kapcsolatban, milyen viselkedést kövessenek, mit tegyenek a szülés környékén."

  Engem az is érdekelne, hogy ez amúgy miért van így. Miért kondicionálja a férfiakat úgy a társadalom, hogy az apáskodás nem férfias dolog. Ebben az amúgy hiánypótló cikkben is leírják, hogy a pelenkázás nem férfias...ehh. Miért, a pelenkázás nőies? Milyen relációban értelmezhető ez egyáltalán?

 • 2015.01.03 16:42:16sirlujo

  Mi alig két hete mentünk ezen keresztül. Nem otthon, de egy rendkivül liberális országban ahol gyakorlatilag minden döntést te hozol és minden felelősség a tied. Persze mindig készségesen adnak infot/tanácsot bármit kérdezel.
  Mi egyébként természetes szülést szerettünk volna, de nem úgy jött ki. Nem adtuk be könnyen a párom derekát, de végül az volt a helyes döntés. Mi a következőket éreztük fontosnak:
  - képviseld a párod érdekeit, ha kell és tudod miről beszélsz, mondj ellent vagy kérj időt az orvostól/nővértől.
  - tartsd a lelket a párodban mert lehet hogy hosszú emberpróbáló vajúdáson kell keresztül mennie
  - tájékoztasd a párod mindenről, ha kell érzéssel tereld a logikus döntés felé, de sose dönts helyette
  - logisztikai feladatok, kaja, ital, gyertya, zene, felfújható medence vagy labda, bármi ami segit ellazulni
  - sose hagyd magára, csak ha kéri
  A köldökzsinór semmiség volt, nem is tudom mi a poén abban, hogy az apa vágja el. Szerintem hollywoodi parádé.

 • 2015.01.04 10:20:47zachary

  Divany, jellemzo..... Kedves szulok, amig mondani tudok. Szules kozben soha de soha ne kerdezzenek ra az orvosnal, szemelyzetnel, mi miert tortenik, hagyjanak minket dolgozni... Az autoszerlonel is kozbenszakertenek???? A szulesnel eszetlen oda kell figyelni, nem er ra az ember meg egy abszolut laikusnak is magyarazni. A grace klinikabol, a veszhelyzetbol pedig nem fognak szaktudasra szert tenni. A googlebol sem.... Ha nem akarjak,hogy a gyerekuk agyverzest kapjon szules kozben, mikozben az orvos az apukanak magyaraz, hagyjanak beken mindenkit dolgozni. Az apas szules, foleg egy olyan ahol az apa folyamatosan kerdezget, sem a legjobb. Ilyenkor a szulo anya van musoron es a szuletendo gyermek, nem a kotnyeles apa....
  Senki nem szereti a kotnyeleskedo, mindenkinel mindent jobban tudo csaladokat a klinikakon, korhazakban. Sokkal kedvesebb szemelyzete t kapnak, ha hagynak minket dolgozni es nem akarnak nalunk jobban erteni a szakmankhoz...

 • 2015.01.05 01:01:10macipower

  Én örülök, hogy bent volt a férjem. Miattam. Segített, amikor azt hittem már nem bírom.
  Az sem jó, ha doki nem mond semmit. Nálam pl. bejött az ügyeketes ellenőrizni a méhszájat egy csapat rezidenssel, aztán elkezdte tágítani,, de nem mondta. Fájt. Ellenálltam. Mikor leszúrt, hogy mitcsinálok, akkor megkérdeztem, hogy mégis mit kellene. Elmondta. Utána már neki is könyebben ment...

 • 2015.01.05 16:51:18Kóc Rozál

  zachary: Ez most komoly? Nekem a doktornő szülés közben mindent elmagyarázott előre, hogy mi lesz és ehhez nem kellett kotnyeleskedni: ő maga ajánlotta fel. Szülésznő dettó. Nyilván ha épp patakzik a vér meg baj van, félreáll az apa, én meg kommentár meg akadékoskodás nélkül a dolgozókra bízom magam, de ilyenkor is pánikba esnék, ha nem mondanának semmit. A személyzetnek ez volt az alap, mindenki kedves és mosolygós volt.
  "Senki nem szereti a kotnyeleskedo, mindenkinel mindent jobban tudo csaladokat a klinikakon, korhazakban. Sokkal kedvesebb szemelyzete t kapnak, ha hagynak minket dolgozni es nem akarnak nalunk jobban erteni a szakmankhoz..." Szülni azért szabad?

 • 2015.01.05 18:17:05Mille38

  zachary: Nem lehetne különbséget tenni a vészhelyzet és a normál tempó között? Szükség esetén akár meg is lehet mondani a kérdezőnek, hogy bocsánat, most nincs idő magyarázatra. Amit persze utólag pótolni lehet (illik)...

 • 2015.01.05 19:49:01kokoro

  zachary:
  trollkodásból ötös de ha komolyan gondolta akkor nagyon remélem hogy Ön nem orvos, de még autószerelőnek se alkalmas az biztos-
  (Mi mindig elmagyaráztuk a szervizünkben az ügyfelünknek akár menet közben is mi miért történik, ha kellett többször is, akinek van rutinja annak nem jelenthet problémát persze aki hülye...)

 • 2015.01.05 19:50:29limbekcs

  a koszmóról legkönnyebben a Koszmópolitán típusú szaksajtótermékből tájékozódhatunk : )

 • 2015.01.06 08:02:25Reggie

  zachary: Persze persze. Elvegre zseton a zsebben, mar az sem szamit ha megmurdel a paciens.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta