SZÜLŐSÉG

Ha a gyerek abúzusról beszél, nem hazudik!

2014. augusztus 11., hétfő 09:49

Nem szeretünk ilyesmiről beszélni, sőt, legjobb lenne nem is tudni róla. Ugyanakkor tény, hogy a gyermekek néha molesztálás, szexuális abúzus áldozataivá válnak. Az erről szóló statisztikák számadatai is eléggé elszomorítóak: a New York-i Child Abuse Prevention Services adatai szerint például világszerte 18 éves korig a lányok negyede, a fiúk hetede válik szexuális visszaélés áldozatává; a magyar adatok optimistábbak, minden tizedik gyerekről tesznek említést. Még ennél is szomorúbb, hogy az elkövetők az esetek nagy többségében nem idegenek, hanem a gyermek családjából, rokonságából kerülnek ki, sokszor a vér szerinti apa, a nevelőapa, nagyapa, nagybáty személyében. Máskor egyéb tekintélyszemélyek: tanárok, edzők; kiskamasz és kamaszkorban barátok az elkövetők. Nemrégiben járta be az internetet a Saint Hoax fedőnevű művész furcsa kampánya, amellyel erre próbálja felhívni a figyelmet: képein Disney-hercegnők csókolóznak közeli rokonaikkal.

Az érintett gyerekek általában hallgatnak a dologról, az áldozatok kevesebb mint fele, fiúk esetén egyhatoda mondja el valakinek a történteket. Cikkünkben Helen Benedict írása nyomán abban szeretnénk segítséget nyújtani, szülőként mi a teendő, ha gyermekünk arról számol be, hogy szexuális visszaélés áldozatává vált. Egyes szakértők szerint ugyanis a szülőket legalább annyira, sőt, néha jobban megviseli a dolog, mint magát az áldozatot.

shutterstock 159905600

Ugye, megmondtam, hogy ez lesz?

Az érintett gyermekek és tinédzserek többnyire attól félnek, hogy szüleik majd nem hisznek nekik, illetve hogy rájuk lesznek dühösek, őket fogják megbüntetni, azt fogják gondolni, hogy viselkedésükkel ők maguk idézték elő az eseményt, esetleg összeomlanak. Ebben van is némi igazság: a legjobb védekezés a szörnyűségek ellen, ha nem hisszük el azokat, és igazán megnyugtató abba a hitbe ringatni magunkat, hogy a gyereknek csak túl élénk a fantáziája (ha kicsi), vagy fel akarja hívni magára a figyelmet, hazudik (ha kamasz).

Sajnos a közhiedelemmel ellentétben a valóságban a gyerekek a legritkább esetben találnak ki maguktól szexuális abúzusról szóló sztorikat. Legtöbbször ideális esetben fogalmuk sincs az efféle dolgok létezéséről, de azt már tudják, hogy a molesztálás valami szégyellnivaló dolog. Sokkal gyakoribb, hogy a valóságos dolgokat is letagadják, mint ennek az ellenkezője.

A szülők másik gyakori reakciója a harag és a gyerek hibáztatása: egy tanulmány szerint, amely megerőszakolt tinédzserek szüleit kérdezte meg, a szülők 41 százaléka okolta a gyereket a történtek miatt. A megkérdezett tinédzserek egyötödét a szülők támogatták, de a maradék nyolcvan százalékuk inkább arról számolt be, hogy a szülők kiborultak, túlzásokkal reagáltak, rájuk haragudtak, rengeteg új tilalmat vezettek be, miközben elutasították vagy elhanyagolták az ő érzéseiket. Pedig a gyerek gyógyulása jelentős mértékben függ attól, mennyi támogatást kap a környezetétől. A gyerekek rugalmasak, megfelelő támogatással talpraállnak, és túlélik a dolgot. De akkor mit kell csinálni?

Kerüljük az áldozathibáztatást!

A szexuális erőszak nem az áldozat hibája. Ha a nyolcéves kislány elcseni anya rúzsát, majd megmutatja a bugyiját a nagybátyjának, az nem jogosítja fel a bácsit arra, hogy a bugyiba bele is nyúljon. A tinédzserek gyakran felelőtlenül viselkednek, feszegetik a határokat, ami a normál tinédzserlét kísérőjelensége (most mindenki gondoljon vissza saját tinédzserkorára. Nem kell extremitásokra gondolni. Volt olyan, hogy éjszaka egyedül ment haza a buliból? Gyalog? Szoknyában? Esetleg egy nemrég megismert fiú hazakísérte? Na, ugye)

A tinédzserek ezt nem azért csinálják, hogy kiprovokálják a bajt. Helytelen, igazságtalan és mindenekelőtt hosszú távon igen káros hozzáállás, ha annyival intézzük el a dolgot, hogy „megérdemelted, ami történt, majd legközelebb több eszed lesz”.

shutterstock 74553379

Dicsérjük meg, amiért elmondta!

A szexuális abúzusról nagyon nehéz beszélni, bármilyen életkorú is a gyerek. Amikor mégis összeszedi a bátorságát és elmondja, azt valószínűleg már rengeteg bizonytalankodás, vacillálás előzte meg, amikor a gyermek átgondolta, vajon mit fog szólni a szülő, vajon büntetést kap-e tőle, esetleg bosszút fog-e állni rajta az elkövető; egyáltalán hisznek-e neki, nem fogják-e még jobban megszégyeníteni. Sok gyerek sosem beszél a dologról. Ezért ha mégis, akkor biztosítsuk róla, hogy nagyon bátornak tartjuk, amiért elmondta, és köszönjük meg, hogy bízott bennünk.

Biztosítsuk együttérzésünkről!

A gyermek életkorának megfelelő szavakkal mondjuk el neki és éreztessük is, hogy a történtek ellenére mi ugyanúgy szeretjük őt, és tisztában vagyunk vele, hogy nem az ő hibája, ami történt. Mint minden bántalmazott és áldozat, így a molesztált gyerekek is hajlamosak automatikusan magukat hibáztatni, emellett az elkövető is sokszor rátesz erre egy lapáttal: azaz azt sugallja a gyereknek, hogy ő tehetett róla, ő csábította el, vagy kerek perec megmondja, hogy „ha elmondod anyádnak, tudni fogja, hogy te vagy a hibás”.

Valószínűleg dühösek leszünk – anyukák is, de főleg az apukák szoktak irtózatos haragra gerjedni, természetesen teljesen jogosan. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a gyereket ne ijesszük meg a dühöngésünkkel, és még fontosabb, hogy biztosítsuk őt arról, nem rá vagyunk dühösek.

Engedjük dönteni!

Ez a tanács inkább a kiskamasz és tinédzser áldozatok szüleinek szól, de kisebb gyereket is vonjunk be a döntési folyamatba: konkrétan azzal kapcsolatban, hogy forduljunk-e orvoshoz és elmenjünk-e a rendőrségre. Ez azért fontos, mert a szexuális visszaélés során a gyermek azt éli meg, hogy semmiféle döntési joga nincsen, csak kiszolgáltatott áldozata az eseményeknek, illetve az elkövetőnek. Azzal, hogy mi nem az akarata ellenére hurcoljuk végig az ellátórendszeren, hanem döntésképes, felelős személyként kezeljük, visszaadhatunk egy kicsit az önbecsüléséből.

shutterstock 158366600

Keressünk támogatást!

Elképzelhető, hogy a szülőnek is szüksége van támogatásra, ez teljesen normális. Ha így érzi, gondolja át, kivel tudna beszélni a dolgokról. Sokszor a szülők is szégyellik a történteket és ezért még a szűkebb család, illetve barátaik előtt is titkolják. Ha nem érzi úgy, hogy a környezetével megosztható a probléma, fordulhat önkéntes segítőkhöz vagy pszichológushoz. Ugyanígy, a gyermeknek is ajánlja fel ezt a lehetőséget, hiszen egyrészt a pszichológus szakértőként fordul a gyermekhez, másrészt a gyakran könnyebb nehéz témákról idegenekkel, szakemberekkel beszélgetni. Fontos, hogy mind önmagának, mind a gyermeknek olyat keressen, aki tapasztalt és képzett a bántalmazás, áldozattá válás témájában – a cikk végén felsorolunk néhány szervezetet, ahol segítséget találhat.

Ne változzon meg az élet!

Nagy a kísértés, hogy mostantól soha többé sehova ne engedjük el azt a gyereket, és minden pillanatban fogjuk a kezét. Ha ez a gyerek kívánsága ellenére történik, akkor fennáll a lehetőség, hogy a gyerek büntetésként éli meg a dolgot, és azt fogja gondolni, lám, anya mégis engem hibáztat, hiszen én nem mehetek le többet egyedül a játszótérre/nem alhatok a barátnőmnél/nem mehetek házibuliba. Különösen a tinédzsereknek fontos, hogy az esemény ellenére tovább haladhassanak a felnőtté válás, önállósodás útján, de kisebb gyerekek is megsínylik a kényszerű szobafogságot. Ugyanilyen fontos, hogy ne kezeljük a gyereket mostantól úgy, mintha beteg lenne, mintha mostantól megváltozott volna, szerencsétlenné, áldozattá változott volna. Hadd érezze inkább azt, hogy normális életet élhet a történtek ellenére is. Természetesen erőltetni sem kell, hogy minden ugyanúgy legyen, mint volt: ha a gyerek félősebb, anyásabb, hirtelen nem mer sötétben aludni, stb., akkor természetesen legyünk mellette, hagyjuk égve neki a villanyt.

Készüljön fel a tünetekre!

A szexuális visszaélésen átesett gyermekeknek gyakran rémálmaik vannak, nem tudnak aludni, szoronganak, lehangoltak, akaratuk ellenére időről időre eszükbe jutnak a történtek, érzelmileg igénybevettebbek, esetleg irritáltak, dühösek, nehezebben kezelhetőek. Lehet, hogy testi tünetek formájában jelenik meg az átélt stressz, mint például hasfájás, fejfájás. Magyarázza el a gyermeknek életkorának megfelelő nyelvezettel, hogy reakciói teljesen normálisak, akikkel ilyesmi történik, azok szinte mindig hasonló tüneteket produkálnak. A tünetek idővel csillapodni fognak, de pszichológus segítségét is igénybe vehetik.

shutterstock 31005580

De mi van, ha családtag a tettes?

Ha hihetünk a statisztikáknak, akkor jó eséllyel előfordulhat, hogy az elkövetőt ismerjük, rosszabb esetben szoros rokoni szálak fűznek hozzá. Ez nagyon nehéz helyzetet eredményez, ami alaposan igénybe veszi az embert és a családot. Lehet az elkövető apa, nevelőapa, báty, egyéb rokon. Fontos, hogy bárki is az, ön arra koncentráljon, hogy a lehető legtöbb támogatást nyújtsa az áldozatul esett gyermeknek.

Ez első körben azt jelenti, hogy megakadályozza, hogy a gyermek további molesztálásnak legyen kitéve, azaz soha többé ne hagyja a gyermeket kettesben az elkövetővel. Ugyanakkor ön beszélgessen el az illetővel: mondja meg neki, hogy tud a dologról. Ha ez kettesben félelmetesnek tűnik, vonjon be egy másik családtagot, barátot, hivatásos segítőt, vallási vezetőt, bárkit, akiben megbízik. Lehet, hogy az elkövető letagadja a történteket, de fontos, hogy akkor is álljon ki a gyermek mellett, és továbbra se hagyja őket kettesben. Ezekben az esetekben még fontosabb, hogy keressen szakszerű segítséget, és ha a tettes további veszélyt jelent a gyermekre, önre, vagy másokra, forduljon a rendőrséghez.

Hasznos intézmények, szervezetek

Családsegítő szolgálatok

A családsegítőben szociális munkások dolgoznak, akik a gyermekvédelem, érdekérvényesítés területén is tudnak segítséget, szükség esetén pszichológiai és jogi tanácsot nyújtani. Egyes családsegítőkben terápiás csoportok is működnek. A lakhelyünk szerinti családsegítő szolgálat pontos elérhetőségét a védőnőtől vagy az önkormányzattól tudhatjuk meg.

NaNe Egyesület

A Nők a Nőkért az Erőszak Ellen egyesület bántalmazott nőknek és gyerekeknek nyújt szakszerű segítséget. Ingyenes segélyvonaluk száma 06-80-505-101. Honlapjukon rengeteg információs anyag ingyenesen elérhető. A témában tájékozott pszichológusokat, pszichoterapeutákat is tudnak ajánlani.

Eszter Ambulancia

Az Eszter Alapítvány (teljes nevén ESZTER Alapítvány Az Erőszakos Szexuális Támadást Elszenvedettek Rehabilitációjára) célja a szexuális bántalmazás áldozatainak segítése. Szolgáltatásaik ingyenesek. Az Alapítvány ambulanciáján dolgozó pszichológusok, pszichiáterek az áldozatok segítését tűzik ki célul, egyéni beszélgetések, családterápiák vagy csoportos terápiák formájában. Szükség esetén jogi tanácsadásra is van lehetőség.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.08.11 10:36:46vöröspanda

  ne hagyja kettesben... de a legjobb, ha kitiltja az életéből, és a gyerek életéből örökre azt a férget, aki ilyenre képes!

 • 2014.08.11 10:56:07odamondó

  Azért kamasz és nevelőszülő esetén már szerintem nem olyan egyértelmű a helyzet. Hazugság tekintetében sem, mert amíg egy <10 évesnél valószínűtlenebb hogy hazudik ilyen témában egy 14 feletti "gyerek" már bármit képes kitalálni.

 • 2014.08.11 11:41:13Mészáros Laci

  Varlam Avaridze híres mondata jutott eszembe: "mi megtaláljuk a sötét szobában a fekete macskát, akkor is, ha az a macska nincs is ott."

  Kedveseim, az lehet, hogy a gyerek magától nem talál ki abúzust, de egy céltudatos pszichológus rávezető kérdésekkel bármit és bárminek az ellenkezőjét bele tudja építeni a gyerek mondataiba. Figyeljünk oda a gyerekre, de ne essünk át a ló másik oldalára.

 • 2014.08.11 12:01:54Jack__Bauer

  Érdemes megnézni az "A vadászat" című filmet is, mert az éremnek van másik oldala is...
  [link]

 • 2014.08.11 12:02:42Reszet Elek

  Kamu statisztika újra! Néhány torz lelkű embernek szüksége van arra, hogy kriminalizálja a családon belüli kapcsolatokat, demonizálja a férfiakat és kizárólagosan áldozati szerepben tüntesse fel a nőket és a gyermekeket. Az olyan gyűlöletkeltő szervezetekhez fordulni, mint amilyen a NaNe is, nagyon hibás döntés és egész életre ható negatív következményekkel járhat, mind a gyermek, mind a szülő részéről. Amúgy javaslom a Jagten (Vadászat) című filmet megnézésre. Illetve ezt:
  [link]

 • 2014.08.11 12:07:55Exvodás

  Fontos, hogy a gyerek őszinte legyen hozzánk, és hogy ne adj' Úristen ilyen helyzetben biztosak legyünk a történtekben.
  Azt hiszem, ha valami hasonló esemény következne be az életemben, nem hiszem, hogy az lenne a legnagyobb problémám, hogy kit és hogyan vonjak be a tényekkel szembesítő beszélgetésbe. Inkább az elkövető gondolkodna, hogy hogyan szedi össze a fogait a törött karjával. Az ilyen véglények, még ha rokon is, mást nem érdemelnek. De ha nem is követném el ezt a hatékony, ám de kissé önbíráskodó megmozdulást, tuti, hogy a humanoidnak intéznék egy hosszabb beutalót valamelyik BV. intézmény bentlakásos kollégiumába. Ott több okból is lenne módja elgondolkodni a tettein.

 • 2014.08.11 12:30:29shred

  Engedjük dönteni - ez azért necces tanács. Ha bűncselekményről szerzünk tudomást, állampolgári kötelességünk szólni a hatóságnak. Tegyük fel, hogy a gyereket tényleg zaklatták / molesztálták, tegyük fel hogy nem akarja elindítani az eljárást, akkor terhel-e minket büntetőjogi felelősség, mert elhallgattuk a történteket?

 • 2014.08.11 13:05:53Rock chick

  @ ReszetElek, az az érzésem, neked sosem kellett elszendvedne ilyesmit. Talán ezért is nyilvánítasz ilye könnyen véleményt. Nos, én ismerem a másik oldalt is...engem 6 éves kromig többen is molesztáltak - szomszéd bácsik - több ízben. Nem, nem mertem elmondani a szüeleimnek, mert ebben is, mint minden másban, engem hibáztattak volna. Nálunk is számtalanszor elhangzott a fentzi mondat : "Legközelebb majd több eszed lesz!". Akkor sem szólalt meg náluk a vészcsengő, mikor 4-5 éves kormban a nagypapi pucér képsorozatot készített a kishordó tetején ülve. Ezek után én, csak demonizálni tudom az alkoholproblémákkal küzdő, agresszív apámat. Évek óta dolgozok azon, hogy feldolgozzam a gyerekkori traumáimat és a házaséletem normális legyen. Azt gondolom, hogy minden józanul gondolkodó ember felfogja, hogy az nem helyes, hogy egy nála jóval kisebb gyereket üt meg, bántalmaz rendszeresen, tart lelki terror alatt. Vagy, kedves ReszetElek, szerinted ez helyén való? A gyermekbántalmazás ugyanis bűntény, 2-5 évig tartó szabadságvesztéssel sújtható.

 • 2014.08.11 13:16:49eßemfaßom meg áll

  www.port.hu/a_vadaszat_jagten__the_hunt/pls/w/films.film_page?i_film_id=130602

 • 2014.08.11 13:21:11eßemfaßom meg áll

  @Rock chick

  Szóval ha rólad pucér képeket készített 5 évesen a NAGYPAPI, AKKOR LEVONHATOD A KÖVETKEZTETÉST, HOGY A NAGYPAPIK TIPIKUSAN PUCÉR KÉPEKET KÉSZÍTENEK AZ 5ÉVES UNOKÁIKRÓl (sorry capslock) meg egyébként is a legtöbb gyereket többen is moleszterálják, hiszen téged is.

  szexuálsizaklatás ... panda prtyyy

 • 2014.08.11 13:24:05[c]

  Reszet Elek
  "...kriminalizálja a családon belüli kapcsolatokat..."
  KDNP-s politikusnak tetszik lenni?
  [link]
  Mert ugye rossz fényt vet a család intézményére, hogy a családon belüli erőszak kifejezés tartalmazza a "család" szót. Nosza, vegyük ki belőle, oszt' jó lesz.
  Hasonló demagóg bullshit ez is.

 • 2014.08.11 13:31:18eßemfaßom meg áll

  @[c]

  kérdés az, hogy miért is kell a gyermekbántalmazásnak külön dobozt nyitni családon belüliként? Miben más az ha a másodunokatestvér nagy nagynéni szexuálabuzálja a 4éves kisJózsikát mintha ugyanezt az ovónéni vagy a család legjobb barátja teszi?

 • 2014.08.11 13:33:36Flasztimill

  @Jack__Bauer +1

 • 2014.08.11 13:56:40Reszet Elek

  Rock chick: Nyilvánvalóan komoly problémáról van szó! Éppen ezért helytelennek tartom, hogy a boszorkányüldözés és a más, alantas célokért gyártott hamis statisztikák miatt pont az olyan emberek problémái sikkadjanak el, mint amilyen ön is. Ön szerint Magyarországon egymillió abúzált amber él, az USÁban meg 57-58 millió? Nyissa ki a szemét és értse meg, hogy a CSBE és társai csak eszközök néhány ebből élő ill. fanatikus, férfiakat gyűlölő, idióta ember kezében, akiknek eszük ágában sincsen érdemi megoldást szorgalmazni, hiszen érdekükben áll újabb és újabb problémákat kreálni. Meg kellene érteni, hogy mindezek csak eszközök a jelenkori feministák, gender "szakértők" és hasonlók kezében. Csak a saját józan eszében bízzon, olvasson stb.
  c: Nem vagyok semmilyen politikus és nem preferálok egy pártot sem. Tisztességtelen, szar bagázs egytől egyig.

 • 2014.08.11 13:59:26gabardin

  Ez A vadászat, amit többen ajánlanak valami dokumentum film? Vagy megtörtént esetet dolgoz fel?
  Egyébként mostanában ment az egyik adón valami a robot krokodilokról... ja és volt egy film az óriás piranhákról is...

 • 2014.08.11 14:03:21csepke

  eßemfaßom meg áll: szerintem azért, de csak találgatok, mert minden egyéb esetben könny(ebb)en ki lehet szedni azonnal a gyereket a helyzetből. Másik óvoda, másik helyen bérelt lakás (ha a szomszédbácsik)..stb. Én szülőként legalábbis biztos azonnal elvágnám a veszélyeztető szálat, kerül amibe kerül. A családi viszonyokból viszont nem olyan egyszerű egyik a napról a másikra kilépni, de nem lehetetlen.

 • 2014.08.11 14:18:09Hajdú Peter

  Lathatoan az abuzusipar teljes erovel zakatol. A szokasos statisztikakkal ugye, hogy 10 gyerekbol minimum 12-t biztosan megeroszakolnak.(akit meg nem, az letagadja)
  Az egesz egy hazug faszsag. Mar csak azert is, mert minden szexualitast eleve eroszaknak kezelnek, akkor is ha mindenki oromere barmifele eroszak nelkul tortent.
  Az egesznek nincs mas celja mint altalanos nemi diszkriminacio a ferfigyulolet folyamatos erositese.

 • 2014.08.11 14:38:39eßemfaßom meg áll

  @csepke Mert ha az derül ki, hogy beteganyu rászokott a kisBéluska fütyijét posztolgatni a sexualpredators.tor-on, akkor nem lehet rácsapni anyu kezére törvényileg amig a tényállásnak nem családon belüli erőszak a neve "csak" sima pedofília?

 • 2014.08.11 14:42:29eßemfaßom meg áll

  @gabardin

  nem, hanem egy tökéletesen életszerű történet arról, hogy lehet egy életet tönkretenni boszorkányüldözéssel. Ha esetleg megnézed, onnantól rettegve fogod megsimogatni a szomszéd kislány fejét amikor hoz neked egy ajándékrajzot, mert veled is megtörténhet.

 • 2014.08.11 15:07:10gabardin

  Rengeteg tökéletesen életszerű történettel van tele a videotéka.
  Bár biztos bennem van a hiba, eszembe sem jut más gyerekének a fejét simogatni, más gyerekét ölelgetni, puszilgatni.

 • 2014.08.11 15:30:28eßemfaßom meg áll

  nem lehet mindenki kedves, barátságos ember, kellenek azok is akiktől sirva menekülnek a gyerekek

 • 2014.08.11 15:36:14Rozália Farkas L

  Szerintem meg a gyerek sosem használ ilyen idegen szavakat. Vajon kinek készül egy ilyen írás?

 • 2014.08.11 17:34:45bölcsbagoly

  Ugyan, nem hazudik , hanem fantáziál! A hazudós gyerek meg kiskorától notóriusan nem mond igazat. mert ilyennek született, senki sem tanította rá. Ahogy azt sem,amelyik letöri a virágokat, kínozza az állatokat, vagy a társit. vagy azt sem, aki a bölcsőde/óvoda minden játékát elszedi a többiektől és büszkén őrzi őket! S a teremtő őrizzen meg mindenkit egy-egy gyermek/vagy szexuál pszichomókustól. No meg az emlitett "civil" szervezetetektől.

 • 2014.08.11 17:39:33gabardin

  Igen, biztos igazad van kedves eßemfaßom meg áll, bár szerintem testkontaktus nélkül is lehet valaki kedves.
  Gyerekkori emlékeim szerint a fogdosós, puszilgatós öreg rokon bácsitól menekültünk és nem attól, aki nem simogatott.
  Vannak gyerekeim és nem örülnék neki, ha a szomszéd simogatná őket.

 • 2014.08.11 17:47:45bölcsbagoly

  gabardin. gyereke válogatja! vannak simulós, törleszkedő gyerekek is. Ne mindig magadból indulj ki. Ismerek a családból gyereket aki még soha nem puszilta meg a szüleit sem s nem is engedi magát megcsókolni! 11 éves, fiú. S olyant is, aki folyvást kiköveteli a puszikat, simogatásokat. 10 éves, lány.

 • 2014.08.11 18:02:58eßemfaßom meg áll

  @bölcsbagoly +1 megspóroltál nekem egy kommentet

 • 2014.08.11 18:18:35gabardin

  Mindig magamból :) vicces vagy, de látom már, ez a simogatós szomszédok gyülekező helye

 • 2014.08.11 18:43:55bölcsbagoly

  gabardin: megint ne magadból indulj ki! azért mert valaki szóvá teszi a marhaságaitokat, az elfogult gyűlölködéseiteket, nem azt jelenti, hogy ők lennének a kárhoztatottak, hanem a két szélsőség közt a normálisok!

 • 2014.08.11 19:15:35gabardin

  bölcsbagoly , ismerjük egymást? Miből vontad le következtetéseidet? Milyen csoporthoz sorolsz és miért?
  Az biztos, hogy a hozzászólók nagy részének nincs gyereke :)

 • 2014.08.11 19:21:38bölcsbagoly

  gabardin: vajon miből vontam le? a hozzászólásaidból! Attól mert valakinek nincs gyereke, még ismerheti őket, érthet hozzá. Nekem pl. 3 unokám is van és egy csomó rokon gyerek, akik nálunk nyaralnak. + többévtízedes tanári múlt a hátam mögött..

 • 2014.08.11 19:44:17gabardin

  Kedves bölcsbagoly, nem gyűlölködtem, de úgy veszem észre neked komoly problémáid vannak a szövegértéssel és az ellenkező nemmel.
  Béke veled.

 • 2014.08.11 19:52:58bölcsbagoly

  gabardin: persze, nem csináltál semmit, csak feltételezted, hogy aki nem pért egyet a posztíróval és elveivel, az mind potenciális pedofil!

 • 2014.08.11 20:51:47calealenta

  Reszet Elek, ki beszél itt rajtad kívül férfiakról meg nőkről? Gyerekek-kamaszok kiszolgáltatottságával visszaélő faszfej* felnőttekről van szó a cikkben.
  @bagoly×gabardin, szerintem nem is az a kérdés, hogy a kölök mennyire törleszkedős, hanem, hogy a felnőtt hogy reagálja le. Pl gyömöszöli-e ész nélkül a visszahúzódó, érintést nem szerető purdét, vagy ellöki-e a másik típust, aki mászik és puszilózik. Ezek nem abúzusok, de kurva kellemetlen tud lenni, az első esetben a kötelező "cseszegtetés" miatt, utóbbiban meg mert olyan, mintha a felnőtt utálná a gyereket.

  *akkor is, ha sora van annak, hogy mitől lettek ilyenek. Egy dolog, hogy nekem milyen az életem, a személyiségem, milyen srófra jár az agyam, de a másikkal, pláne egy gyerekkel, aki a koránál fogva jóval fogalmatlanabb és kevésbé tud védekezni, mint egy felnőtt, ne basszak már ki csak azért, mert "de hát én ilyen vagyok, bocsmá". Nem. Senki nincs felmentve embernek levésből, nem végtelen a másik emberek türelme, és nem szemetesláda az életük. Ha valakinek olyan erős személyiségzavara van (pl manifeszt pedofil vagy efebofil), akkor trappban húzzon el szakemberhez (amilyenhez akar, csak kapjon segítséget), ne vonogassa a vállát, hátha nem veszik észre, mit művel...

 • 2014.08.11 20:58:21calealenta

  A másik fura felnőttreakció, ami akár az ilyen zaklatás-nemzaklatás témában kavarokat okozhat, az ún parentifikálás (nabazmeg még egy latin szó:).
  Ez az, amikor nem állok át gyerek módba, hanem egy az egyben úgy reagálok a gyerekre, mint egy velem egykorúra. Sarkítva: "el akar csábítani" a hétéves kiccsaj, aki próbálgatja ezeket a gesztusokat a szimpi vendég bácsival szemben.
  Holott jó, hogy ember a gyerek is, de kicsi - a tapasztalatok hiánya, a más látásmód, a más hormonális működés, tökmás prioritások miatt a gyerek számára nagyon kínos perceket tud szerezni ez a fajta szülői benézés is.
  Pl egy nagyon enyhe, de elég idétlen helyzet: anno fateromnál voltam vendégségben (ritka eset, eléggé eltűnt, mi meg nem nagyon hajkurásztuk, mondván, ha nem, hát nem), és megemlítettem Anyumnak, hogy mi lenne, ha ő is maradna.
  6-7 éves lehettem, nem tudtam, mekkora Apa háza és van-e vendégszoba, kempingágy, feltételeztem, hogy e kettő közül valami csak van. Anya erre ilyen pipás fejjel, hogy "nem akar ágybabújni Apámmal". Hát elég hülyén nézhettem rá, mert viccen kívül eszembe se jutott, hogy "összeboronáljam őket", pláne ilyen primkó módon. Kicsit ez is ilyen parentifikálás volt, úgy éreztem magam, mintha kimázolták volna a képem és kiraktak volna az ablakba bazári majomnak.

 • 2014.08.11 21:41:22Reszet Elek

  Calealenta: Idézet a cikkből: "Még ennél is szomorúbb, hogy az elkövetők az esetek nagy többségében nem idegenek, hanem a gyermek családjából, rokonságából kerülnek ki, sokszor a vér szerinti apa, a nevelőapa, nagyapa, nagybáty személyében." - Kérem olvassa el a cikket!

 • 2014.08.11 23:08:08dukeekud

  "Reszet Elek": Hat igen, nem lehet nem eszrevenni, hogy az egesznek a lenyege a ferfiak gyulolete, uldozese. Pont ugy ahogy kozepkorban a boszorkanyokat uldoztek, akik csak nok lehettek.
  A gyereket csak eszkozkent hasznaljak.

 • 2014.08.12 02:15:58trollsalab

  [link]

 • 2014.08.12 10:05:01kolbászmustárral

  Bírom, az ilyen cikkek alatt mindig megjelennek azok a férfiak hőbörögni, akik azt hiszik, őket nem érheti semmiféle atrocitás. Általában ezek az emberek szoktak hangosan kikelni magukból, ha pl. a homoszexualitásról (férfi-férfi persze) van szó, mert az deviancia, szörnyűség, horror. De gyerekmolesztálás? Áh, kitaláció, legyintenek rá, biztos az áldozat is akarta.

  Én mindkét verziót ismerem, rokonomat nemrég vádolta meg "anyuka" molesztálással, kiderült, hogy hazudott a nő. Iszonyú volt az egészet átélni, és undorítónak tartom az ilyen eseteket, de még mindig ez a ritkább...Pont akkoriban láttam a Vadászatot is, de bizonyos értelmi szinthez kötném a megtekintését, mert sok emberke hülyeségeket von le belőle.
  A másik oldalhoz: eddig 5 (!) ismerősöm, barátom beszélt nekem arról, hogy gyerekkorában molesztálták, de nem mertek senkihez fordulni, pont az ilyen legyintős barmok miatt. Egyiket a saját apja röhögte képen, hogy "jaj miket találsz ki". Ja és az ötből négyen fiúk. Így már egészen másabb megvilágításba helyeződik a dolog sok beszűkült embernek (elég jellemző, hogyha nők beszélnek ilyenről, őket hibáztatják).
  Kényelmesebb mácsósan vállat vonni, és elfordulni.

 • 2014.08.12 15:03:58dukeekud

  Elkepeszto, hogy az ilyen ugyek, a kozepkori boszorkanyperek mintajara folynak.
  A biro barmilyen elkepeszto hazugsagot fenntartas nelkul, azonnal elfogad.
  Amerikaban 20 evre visszamenoleg megvizsgaltak az ilyen ugyeket, es az derult ki, hogy esetek 90 %-ban artatlan embert iteltek el, tettek tonkre, vagy kenyszeritettek ongyilkosagra. Az volt a tanulmany konkluzioja, hogy ilyen ugyek igazi aldozatai a nem a gyerekek, hanem a felnott ferfiak.

 • 2014.08.13 11:29:29erasmo

  Nos! Tényleg létezik olyan, amikor a szexuális zaklatás hazugság, főleg személyiségzavaros szülők szoktak ilyennel megvádolni másik szülőt/annak párját stb.
  DE! a cikk most nem erről szól. Nem rossz írás, de abban nem értek egyet, hogy mérlegeljünk, feljelentést teszünk-e. A pedofiloknak nincs helye a társadalomban!

  www.youtube.com/watch?v=4VA7KchvJFg

 • 2014.08.13 13:37:59Baaah

  "Ha a gyerek abúzusról beszél, nem hazudik!" hét aki tudja, hogy mi jelent az abúzus szó gyerekként, az biztos hazudik.

  Egyszerű különben az eset, ha az én gyerekem valakiről azt mondja, hogy ilyen módon bántotta, akkor kitépem az illető kezeit és azzal verem agyon.

 • 2014.08.13 15:32:10Rézfánfütyülő fűzangyal

  Kedves jó-és rosszindulatú vitatkozók! Elgondolkodtatok-e azon, hogy ebbe a beszélgetésbe egyetlen megjelölt segítő szolgálat vagy szakképzett pszichológus nem kapcsolódott be? Talán mert mindnyájan badarságokat beszéltek, és még vitára sem vagytok érdemesek! Tessék figyelmesen elolvasni a cikket és gyanú esetén megértően kezelni, valamint azonnal szakemberhez, segítőhöz fordulni. Minden eset más, nem szégyen az, ha nem magatok akarjátok mindenről kimondani a tutit!

 • 2014.08.14 10:19:24mikka

  Ez a cikk egy faszság.
  Jó néhány olyan gyereket ismerek hivatalból aki hazudik mint a vízfolyás. Komoly problémákat okozva gyerektársaiknak és felnőtteknek egyaránt.

 • 2014.08.14 22:43:37Alick

  "Ha a gyerek abúzusról beszél, nem hazudik!"

  vagy mégis...

 • 2014.08.15 08:40:01zizi77

  Ez akkor feltétlenül igaz, ha gyereknek nincs fogalma arról, hogy létezik a jelenség. Amint tudja miről van szó, már a jellemén múlik, hogy visszaél-e ezzel a lehetőséggel. Sajnos ez is előfordul, de az biztos, hogy érdemes alaposan körüljárni a helyzetet.

 • 2014.08.15 11:56:35[c]

  dukeekud
  "Amerikaban 20 evre visszamenoleg megvizsgaltak az ilyen ugyeket, es az derult ki, hogy esetek 90 %-ban artatlan embert iteltek el, tettek tonkre, vagy kenyszeritettek ongyilkosagra."
  Aha. És ezt mégis hogyan döntötték el 20 év után?

 • 2014.08.19 00:32:14purpleghost

  Hm, bar igazuk van azoknak, akik anekdotakkal bizonygatjak hogy sok hazudos gyerek van (es meg a nem hazudosak is tuloznak sokszor), de en erosen gyanitom, hogy a szexualis bantalmazas nem a kedvenc hazugsag tema.

  Egy gyerek amikor fontosnak akar tunni vagy valakire haragszik, az lehet hogy eltulozza amit egy felnott mondott, hozzatesz dolgokat, vagy pl azt mondja hogy latott egy betorot vagy egy kessel fenyegettek meg, de azt aztan nem mondja, hogy levetkoztettek/fogdostak/megeroszakoltak. A hazudott veszelyhelyzetbe ugyanis nem kell beletenniuk rajuk nezve kinos, zavarbaejto dolgokat. Esetleg verest is hazudhatnak, de szexualis bantalmazast nehezen tudom elkepzelni.

  Iszonyuan vegyetek komolyan ha egy gyerek (vagy egy felnott) ilyet mond.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta