SZÜLŐSÉG

Fejre esett a gyerek? Megmondjuk, mikor essen pánikba!

2014. június 2., hétfő 11:20

A fiam az ön- és közveszélyes kategóriába tartozik, másél éves, sokkal bátrabb, mint amilyen ügyes, de ahhoz elég ügyes, hogy ötpercenként navigálja bele magát lehetetlennél lehetetlenebb helyzetekbe.

Már a télen nyilvánvalóvá vált, hogy idén nyáron nem fogunk unatkozni, pedig akkor még inkább a lakáson belül élte ki a kalandorságot, de így is többször kerülgetett a szívroham, amikor a szék tetején állva találtam az épp hogy csak járni tudó gyereket.

j

Bár egyébként a “jó, max. leesik, majd megtanulja, és legközelebb nem mászik fel rá” iskola híve vagyok (nyilván nem hagyom olyan magasságban bohóckodni, ahonnan komolyan megütheti magát), néhányszor igen komoly önmegtartóztatás kellett hozzá, hogy ne szedjem le azonnal a székről, ágyról, kanapéról, amikor láttam, hogy esés lesz belőle.

Amióta kitört a tavasz (nyár), a játszótéren adja elő ugyanezt, kizárólag az ötéveseknek fenntartott mászókákra mászik fel, meg a kerítésre, jó magasra, utóbbi csak azért kellemetlen, mert fogalma sincs, hogy jöjjön le. Én meg álldogálok robbanásra készen fél méterre tőle, hogy ha esik, még alányúlhassak, de azért kísérletezhessen, gyakorolhasson is.

Egy szó mint száz, 2-3 hónapja lóg a levegőben egy nagyobb zakó, és minden megúszott esés után hálát rebegtem az őrangyalainak, és igyekeztem tudatosítani magamban, hogy a nagy számok törvénye alapján az egyik ilyenből ügyelet lesz.

Csak arra nem számítottam, hogy a gyerek két méterre az apjától, a lakásban fog a földbe állni, fejjel előre. Pedig így sikerült. Nekifutásból “mászott” fel a kanapéra, fent még tolt egyet magán, így a lendület át is vette a támlán, fejjel esett le a túloldalon, Mire az apja odaért, már csak az üvöltve zokogó gyereket kanalazhatta össze a földről (pedig igen látványos vetődéssel szelte át a nappalit).

Közepes ijedség (edzésben vagyunk), keze-lába mozog, az üvöltést két perc után abbahagyta, huhh, úgy nézett ki, ezt is megúsztuk. Aztán fél órával később mandínerből jött vissza belőle ebédnél a töltöttpaprika, oké, közepesnél egyel nagyobb frász, nyomás az ügyeletre (szombat volt).

shutterstock 80919598

Ott egy nagyon kedves sebészdoktornő megnézte minden oldalról, majd a biztonság kedvéért kért egy koponyaröntgent. Azt most nem részletezném, mekkora móka egy tíz kilós ólommellény alatt izzadva rávenni egy másfél éves, halálra rémült gyereket, hogy a fejét úgy tartsa a kijelölt területen, hogy használható felvételt tudjon készíteni az orvos.

A lényeg, hogy a gyereknek kutya baja, nem lett agyrázkódása, és pár nap alatt az éktelen lila folt is elmúlt a homlokáról.

Az orvos négyparancsolatát megosztom, hogy a más, kalandvágyó gyerekek szülei ne tipródjanak a menjünk, vagy ne menjünk a kórházba kérdésen.

Nagyobb esés után akkor kell kórházba rohanni, ha:

- Nem sír fel közvetlenül az esés után

- Elájul

- Közvetlenül az esés után hány

- Pupillái nem egyformák

Ha bármelyik ezek közül fennáll, irány a legközelebbi gyerekorvos! Azt már csak én teszem hozzá, hogy ha nem tudjuk eldönteni, mekkora a baj, inkább vigyük be potyára, mint hogy órákkal később derüljön ki, hogy azonnal meg kellett volna mutatni egy hozzáértőnek.

 

Kövessen minket Facebookon is!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.06.02 11:57:08pirospottyos

  Jajj, ez nagyon aktualis volt, nekem is egy ilyen vakmerobb-mint-ugyes Evil Knievel tipusu torpem van... :-/ Annyi lila foltja van, hogy szerintem mindenki azt hiszi, minimum naponta verjuk.

 • 2014.06.02 11:59:02csakbeleszólok

  Halál felesleges a gyerekorvoshoz vinni. Sebészeti szakrendelés vagy ügyelet. És csak megjegyzem, hogy remélem voltak kórházi megfigyelésen, mert különben eléggé felelőtlen orvos volt aki hazaengedte a hányó gyereket egy röntgen után. Az ugyanis nem mutatja ki hogy van-e a koponyán belül vérzés, ami a legveszélyesebb szövődménye a fejsérüléseknek.

 • 2014.06.02 12:40:05Yagry

  Az eggyel hosszú gy-vel írandó (egy-vel -ben hasonul a v). Ált. isk. 3. osztály.

 • 2014.06.02 12:46:32Emmanuel Goldstein

  Yagry
  és a suliba még számít is, mer osztájoznak, amúgy mindenki, ahogy akarja, szerencsére se nem büntetőjogi se nem közigazgatási eljárás hatája alá nem esik a hejejsirás.

 • 2014.06.02 13:10:56FoxVuk

  Yagry
  Köszi igazán sokat tettél hozzá a témához.

  Egyébként teljesen egyetértek, ha az esés ránézésre durvának látszik akkor én is inkább vinném az ügyeletre.

 • 2014.06.02 13:12:24Mérges 1234

  Yagry

  Miért kell minden posztot nyelvtan nácizmussal szét**ni?????

 • 2014.06.02 13:14:02romlottnarancs

  Talán egy kicsit vissza kellene fogni a lurkót,és szemmel tartani. Ez a tanácsom.

 • 2014.06.02 13:15:31mqqq

  Talán azért, mert van akit zavar, ha "újságíró" ilyet ír le.

 • 2014.06.02 13:17:57hpiros

  Es meg bövül a lista: ha a gyermek furcsan viselkedik, elajul, kedvtelen, ücsörgö!
  Mindezek 3 napig lehetsegesek!

  Mi telen töltöttünk 2 napot korhazban a 1,5 evesemmel! A bölcsibe összefejelt egy masik gyerekkel, majd delben hanyt! Ez ahogy a sürgössegi orvos mondta, direkt belepö 2 napos megfigyelesre a korhazba!

 • 2014.06.02 13:21:48vittore

  FoxVuk: Nem vagyok nyelvtannáci, de aki cikket ír, még akár a "díványra" is, az tényleg ne ejtsen ilyen elemi hibát. Csodálatos írást olvashattunk 4 tőmondat miatt egy tipikus "énkisfiam kicsi de nagyönügyesésvagány + lazajófejszülőkvagyunk, valahogy meg kell osztanom másokkal is" témában.

 • 2014.06.02 13:23:48FoxVuk

  mqqq: Talán csak a témához nem tud értelmeset hozzászólni...

  hpiros: 3 nap. Az jó sok. Addig még 3x fejre eshet

 • 2014.06.02 14:06:56borso

  köszi a posztot, a 2,5 évesem is hasonlóan "bátor".

 • 2014.06.02 14:31:22Monster Lewis

  Az öcsém 1980-ban (4 évesen) esett le (aludt el) hajnali fél 6-kor egy bicikli hátsó ülésén (akkor még ilyenkor vitték a gyerekeket oviba, pláne vidéken) beverte a fejét de nem vitték orvoshoz. Ma már elmondhatom hogy -akár ettől az esettől- de garantáltan agyilag sérült lett.

 • 2014.06.02 14:42:17kismorgó

  vittore,

  "énkisfiam kicsi de nagyönügyesésvagány + lazajófejszülőkvagyunk, valahogy meg kell osztanom másokkal is" témában.
  teljesen egyetértek! nekem is ez jött le, mert aki ezeket az alap infókat nem tudja IQ-ból az inkább ne vállaljon gyereket.... de állatot se tartson...

 • 2014.06.02 15:55:16cukkuszan

  Az oviban az 5 éves lányunk beütötte a fejét - az óvónéni mesélte el. Figyeltük, semmi baja nem volt. Reggelre belázasodott, hányt. Mint az őrültek rohantunk vele a Bethesdába.
  Kiderült, hogy semmi baja, csak influenzás lett - véletlen egybeesés volt.
  Az orvos elmondta, hogy MINDEN olyan esetben, ha a gyerek a fejét megüti, AZONNAL orvoshoz kell vinni, mert kicsi ütésből is nagy baj lehet.
  A kérdését arra vonatkozólag, hogy miért csak most hoztuk be, egy életre megjegyeztük:
  "Miért csak ma hozták? Mert még mozgott?'

 • 2014.06.02 21:42:25kisvirag78

  A hányás miatt bent kellett volna tartani, legalábbis ez a protokoll. Gyereknél nem röntgent szoktak csinálni (pláne ha hány), hanem MRI-t vagy CT-t, mert elsősorban a belső vérzést, vérömlenyeket kell kizárni, nemcsak a koponyatörést, ha utóbbinak láthatóan nincs nyoma. Az agyrázkódás nem kimutatható, úgy, mint mondjuk egy törés, de egyik biztos jele a hányás, ami nem feltétlen az ütés utáni percekben jelentkezik. Másik a fejfájás, ami szintén jöhet fáziskéséssel, illetve az erős eseteknél az ájulás, tudatzavar, ami általában azonnal bekövetkezik. De akkor meg senki nem mérlegel, és mentőt hív.
  Volt hasonló esetünk egy 9 évessel, aki nem is kicsi, de nagyon komolyan vették.
  És nemcsak azt kell figyelni, hogy felsír-e, hanem azt is, hogy nyűgös lesz-e, fejét fájlalja-e, zavart-e, koordinált-e a mozgása, aluszékony-e, jól lát-e. Mindezt kiszűrni egy ijedt másfél évesnél otthon, ijedt anyukának szinte lehetetlen. Nagy esésnél mindenképp meg kell ezért mutatni, de nem a házi gyerekorvosnak, mert az nem ért hozzá, hanem lehetőleg gyermekkórház traumatológusának, ilyen ügyelet 24 órában van. A felnőtt traumatológia kicsit más protokollt alkalmaz, a gyerekeknek sokkal alaposabb vizsgálat kell.
  Ez a dívány egy haszontalan marhaság, amolyan játszótéri anyukás ötletelés, inkább kérdeztek volna meg egy gyermeksebészt és írták volna le, amit mondott. Mert a téma valóban fontos.

 • 2014.06.02 21:45:50kisvirag78

  Pontosítok: a házi gyerekorvos lehet, hogy ért hozzá (nem mindegyik, ez a tapasztalat), de nincs megfelelő készüléke (MRI, szemfenék vizsgálat, CT, stb.), hogy megvizsgálja. Ilyen csak kórházakban elérhető. Úgyis tovább utal, és felesleges kör hozzámenni, ha baj van, csak az idő fogy vele.

 • 2014.06.03 07:32:11Esések Iskolája Egyesület

  Az elesést megelőzni nem lehet, de az abból származó zúzódást, sérüléseket vagy akár haláleseteket igen, a megfelelően tanított biztonságos eséstudással!
  Legfontosabb a gyermekünk s aztán magunk, de kiegészítjük egymást, mint ahogy az életben is ez a kiegészítés akár rendelkezésre is állhat. Mire gondolok? Létezik a veszély, és az abból származó félelem, mert kevés valódi megoldás volt az elesésekre, azoknak kivédésére. 2003-tól dolgozzuk ki erre a választ. 2008-2009 között Kaposváron az egyetemen tanítva volt az esés oktatása. Dobrotka Béla küzdősportban jártas, és felismerte, hogy miképpen lehet azok közé vinni az eséstudást, akik nem szeretnének csak azért küzdősportot választani, mert megtanulják annak eséstanát. Óvodásoknak már érdemes az Esések Iskoláját választani. Nálunk megtanulják a testi épséget védő biztonságos eséseket, majd olyan sportágat választhat, ami neki tetszik, és hasznosíthatja eséstudását saját javára. www.esesekiskolaja.hu oldalon vagyunk megtalálhatóak. Vagy hívják telefonszámunkat: 06 30 6874347

 • 2014.06.03 08:10:04pihepuha

  Ezt mi is végigcsináltuk, egyévesen. Elesett dutás közben a konyhában és ahogy esett, tőllendült a feje, beverte a homlokát. Az felrepedt, a gyerek pedig nem sírt fel azonnal, agyrázkódása volt. A "szerencse" hogy kába is volt, így a röntgen nem okozott gondot. És igen, csak röntgen volt, mindez a nagynevű Heimpálban. Persze ott fogtak két napra, és aznap enni sem kapott. Elég rossz tapasztalat volt a két nap, de legalább túl vagyunk rajta. Azért nem engedtek ki előbb, mert tényleg lehet olyan agyvérzés, ami csak később jelentkezik, és ha igen, kéznél legyünk.

 • 2014.06.03 12:31:40csak néha benézek ha marhaságot látok

  kisvirag78
  adj egy linket ehhez a protokollhoz. nálunk egy hányás miatt nem tartunk bent senkit. ha esetleg ismétlődő hányásai vannak akkor. az eszméletvesztés ténye és az aktuális neurológiai státus a döntő. a diagnosztikai vizsgálatokat is a neurológiai státus függvényében kell elrendelni, egy hányás miatt senki nem kap CT-t mert ugye nem egy veszélytelen vizsgálat.
  az agyrázkódás kimutatható, nagy felbontású MR vizsgálattal apró bevérzések mutatható ki az agyban, ha ez gyakran ismétlődik akkor maradandó károsodáshoz is vezethet (lásd boxolók-Parkinson)
  jogilag az agyrázkódásnak egy biztos jele van, az az eszméletvesztés, ha ez nem következik be akkor nem volt agyrázkódás (bár sok esetben elkönyvelik annak hibásan).

 • 2014.06.03 12:43:20csak néha benézek ha marhaságot látok

  ez a 4 kritérium azért nem tartalmaz nagyon fontos tüneteket amik sokkal aggasztóbbak tudnak lenni
  - Nem sír fel közvetlenül az esés után - ez csak akkor érdekes ha azért nem sír fel mert eszméletlen, inkább a tudatos koordinált mozgásra fektetném a hangsúlyt.
  - Elájul - az eszméletvesztés kötelező velejárója az agyrázkódásnak
  - Közvetlenül az esés után hány - maga a hányás ténye nem hordoz magában jelentős információt. a kritikus elem az, hogy hányinger nélkül "sugárban" hány, mert az az agyi nyomásfokozódás jele lehet.
  - Pupillái nem egyformák - a lakosság 20-30% ának nem egyformák a pupillái. akkor érdekes ha azelőtt egyformák voltak, vagy a különbség idővel fokozódik.
  nagyon fontos és sokkal aggasztóbb:
  - fejsérülés után epilepsziás roham, vizeletinkontinenciával
  - vízszerű folyadék folyik az orrából/füléből (liquor), a hallójáratból jövő vérzés is aggasztó koponyasérülés után.
  - különböző bénulások, mozgás/érzészavarok szintén kivizsgálandóak
  stb.

 • 2014.06.04 22:45:48plokmi

  Egy ismerősöm kisgyerekét, miután elesett, (a fejét ütötte meg), az orvosa 2 napi fekvésre utasította. Szerinte egy esés, ha nem "piheni" ki az agy, oka lehet egy későbbi migrén kialakulásának.
  Ennek lehet valami tudományos alapja?

 • 2014.06.06 00:37:17Androsz

  "a lakosság 20-30% ának nem egyformák a pupillái."

  Én még vettem észre ezt egy emberen sem, pedig már sok embernek néztem a szemébe. A nem egyforma, gondolom, nem azt jelentette, hogy műszerrel mérhető eltérés van közöttük, hanem hogy az egyik szűk, a másik tág, esetleg a fényre reagál eltérően.

  "- Elájul - az eszméletvesztés kötelező velejárója az agyrázkódásnak"

  Elhiszem. A cikkben is arról volt szó, hogy ilyenkor vigyük a gyereket orvoshoz. Ha a gyerek olyan agyrázkódást szenved, hogy elájul tőle, akkor én is így tennék. Azt, ha a tudatos koordinált mozgása közvetlenül egy fejreesés után tántorog, vagy lepkét fog, kevésbé találom izgalmasnak. Ha három perc múlva is, akkor már érdemes vizsgálgatni. Főleg ha nem eszméletlen, mégsem sír elég eltökélten.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta