SZÜLŐSÉG

Tudja, mennyi tévézés, gépezés árt a gyereknek?

2014. április 23., szerda 14:08

Nagyjából fél órája ülünk a nőgyógyászati magánrendelő várótermében, amikor az egyik várakozó anyuka másfél év körüli kisfia végképp megunja és irgalmatlan hisztibe kezd. Anyuka először megpróbálja a hagyományos módszerekkel elterelni a gyermek figyelmét, majd körülnéz, és a kisfiú kezébe nyom egy okostelefont. „Csak ilyenkor adom oda neki” – mondja szabadkozva. A kisfiú nyomogatni kezdi a telefont, számára megszűnt a külvilág. Végre csend van.

Bezzeg az én időmben...

Bezzeg az én időmben a gyerekek csak este nézhettek tévét, jellemzően fürdés előtt, és szigorúan el kellett hagynunk a terepet, amikor a maci megmosta a fogát. Később, a rendszerváltás után nálunk ezen a téren is lazult a fegyelem, végig lehetett nézni egyszerre akár egy Kacsameséket, egy Benjit és egy Chip és Dale-t is. Ezek a mai fiatalok meg előbb tanulnak meg elindítani egy youtube-videót, mint beszélni.

shutterstock 178528724
Fotó: Shutterstock

A tévé és a videójáték nem feltétlenül az ördög műve, és nem kell eltiltani minden formájától a gyereket – ugyanakkor figyelni kell, mit és mennyit néz. Egy új kutatás ugyanis több mint ezer amerikai gyermek követéses vizsgálata során bebizonyította, amit a józan eszünkre hallgatva mindig is sejthettünk: egy csomó minden, köztük a gyerek iskolai teljesítménye és testsúlya is nagyban múlik azon, hogy mennyire követik figyelemmel és mennyire kontrollálják a szülők a gyerekek médiafogyasztási szokásait.

Agresszív, kialvatlan gyerekek

A kutatók szerint ez a hatás nem nagy, de az idő múlásával felhalmozódik. A JAMA Pediatrics című gyermekgyógyászati szaklapban megjelent tanulmány szerzői arra is felhívják a figyelmet, hogy gyermekeink több éber órát töltenek tévénézéssel vagy videójátékokkal, mint bármi egyéb tevékenységgel. A tévé és monitor előtt töltött idő pedig összefügg a gyerekkori alvászavarokkal, a romló iskolai teljesítménnyel és az elhízással. Az Amerikai Gyermekgyógyászai Akadémia ajánlása szerint a két év feletti gyermekek maximum két órát tévézhetnének egy nap, azonban az amerikai gyerekek ezt a legtöbb felmérés szerint rendre túllépik.

A jelen tanulmányban 1323 gyereket vizsgáltak, kikérdezték a szüleiket is, és adatokat kértek az iskoláktól. Az eredmény: nem csak a napi, képernyő előtt töltött órák száma számított, hanem a szülők hozzáállása a témához. Ott, ahol a szülők megszabták, mennyi időt tölthet a csemete a tévé előtt, szabályozták, mit nézhet, és beszélgettek a gyerekkel a tévéműsorokról, a gyerekek jobban aludtak, jobb jegyeket kaptak az iskolában, több barátjuk volt, jobban beilleszkedtek kortársaik közé, és kevésbé voltak agresszívek. A jobban alvó gyerekek pedig kisebb eséllyel váltak túlsúlyossá.

Az sem mindegy, hol a tévé

Az elmúlt évtizedben az elhízott gyermekek száma megduplázódott az USÁ-ban, és ez a kutatások szerint szorosan összefügg a tévézéssel: míg a 8 és 18 év közötti gyerekek átlagosan heti 8,75 órát töltenek sportolással, fizikai aktivitással, addig tévénézéssel vagy videójátékkal átlag 44,5 órát. Vagyis nagyjából annyit, amennyit szüleik munkával.

shutterstock 110873543
Fotó: Shutterstock

Minden tévé előtt töltött óra pedig 6 százalékkal növeli az elhízás esélyét – ha a tévé a nappaliban van. És 31 százalékkal, ha a tévé a hálószobában helyezkedik el. A tévé előtti jellemzően mozgásszegény testtartás mellett az egészségtelen ételek, édességek reklámjai növelik ezt a hatást.

És ha utána beszélgetünk a Barátok köztről?

Sajnos nem úgy van az, hogy akármennyi tévét nézhet a gyerek, ha beszélgetünk vele a műsorról. Sőt. A tanulmány szerzői figyelmeztetnek, hogy ha együtt nézzük a tévét, az egyrészt pozitív, hiszen így követni tudjuk, mit bámul a gyermek, ugyanakkor negatív hatása is van: ezek a gyerekek gyakran végül több tévét néznek és annak káros hatásai felerősödnek, mivel úgy érzik, a szülő jelenlétével belenyugszik az állandó tévézésbe. Vagyis, ha anyám is csinálja, akkor nyilván nem tilos, hanem helyes és követendő.

Dr. Gentile és munkatársai szerint az a megoldás, ha a szülő szigorú határokat szab mind időtartam, mind tartalom tekintetében, és gyakran beszélget a gyerekkel a megnézett műsorokról. A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy a gyerekek várhatóan hisztériás nagyjeleneteket fognak rendezni, de ne adjuk fel: bármikor el lehet kezdeni és hosszú távon megéri energiát fektetni a dologba, hiszen a hatások az évek során halmozódnak. És talán nekünk is jobb, ha a gyerekünk jól alszik, barátságos és kevésbé agresszív.

Hogyan szabályozzuk?

Ha nem vagyunk biztosak benne, hogyan beszélgessünk a gyerekkel a tévéről, illetve hogyan kontrolláljuk médiafogyasztását, összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot:

 • Szabjon meg pontos időhatárokat! Azaz legyen világos, mennyi tévét nézhet a gyermek és azt mikor teheti.
 • Beszéljen a hamis celebekről! Vagyis figyelmeztesse a gyereket arra, hogy a popkultúrában megjelenő szépségideál valójában fotoshopművészek alkotása, a celebek (gyakran) nem példaképek.
shutterstock 30081772
Fotó: Shutterstock
 • Mutasson példát! Néha iktassanak be képernyőmentes napokat, amikor egyik családtag sem kapcsolja be sem a tévét, sem a számítógépet. Még ön sem. Még apa sem.
 • Figyeljen oda a gyerekre! A gyerekek gyakran más történetekbe ágyazva, reggeli rohanáskor, vagy épp fürdés közben hoznak fel fontos témákat. A média az értékrendet is formálja, ezért fontos, hogy mindig készen álljon megvitatni a család értékrendjét. (Vagy ha nem áll készen, képes legyen félretenni és később felhozni a témát.)
 • Figyeljen a karikákra! A korhatár-besorolások is tévedhetnek, de nem véletlenül léteznek, ezért nem árt odafigyelni rájuk. A magyar korhatár-besorolásokkal kapcsolatos tudnivalókat itt is elolvashatja.
 • Ne feledje a reklámokat! Lehet, hogy beszélgettek a gyerekkel a látott filmekről, de ne felejtse el, hogy a legtöbb adón ezeket reklámok is megszakítják. Ezek azt sugallhatják, hogy egy konkrét csokoládé elfogyasztása szupererőt kölcsönöz, vagy hogy szomorú emberek adott sörmárka hatására táncra perdülnek. Ezeket a hiedelmeket sem árt csírájában elfojtani.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.04.23 14:57:24KaPé

  Le kell mondani a tv előfizetést, neten ott van az összes mese ingyen, HD minőségben, reklámok nélkül.

 • 2014.04.23 15:37:02zulu

  Nincs is már semmi nézhető a tévében. Szerintem simán le lehet mondani róla. De ha mégsem, mindenképpen kontrollálni kell a gyerekek tévézését, kemény csatákat kellett vívnunk ezügyben, de elnézve a gyerekeimet, szerintem megérte.
  Az a baj, hogy sok szülő hajszolt, fáradt, és könnyebb a gyereknek engedni. De a korlátlanság e téren is megbosszulja magát, csak éppen nem azonnal.

 • 2014.04.23 16:41:20LV426

  Na most meg már a TV is mumus! Még jó hogy a divány nem zavar minden családost ki a tanyára kapálni látástól vakulásig, a gyerek meg eljátszik a szöcskével az árokparton.

  Helló 2014-et írunk! Nem 1914-et, remélem felfogtátok!
  Szerintem minden valamire való értelmes, épeszű kisgyerekes felnőtt meg tudja ítélni, hogy mennyit tévézhet a gyereke!

  Jó lenne nem debilnek nézni a családosokat, akik jódolgukban már azt se tudják mit csináljanak a gyerekeikkel!

 • 2014.04.23 17:18:37cenzuratroll bosszanto

  LV426:

  Kevered. Nem a tévé a mumus, hanem azok az elbaszott agyú idióták, akik lehetőséget kapnak kesztyűbábok fejhangon visíttatására. Idióta műsorok idióták által szerkesztve, nagyrészt idiótáknak. Nem kell nézni, a nézettségi hisztéria csak a birkáknak szól, ha nem nézi senki ezeket a szemeteket, akkor is jól elvannak.

 • 2014.04.23 19:12:22Diotima

  Ez a poszt felesleges volt, miután akik a tévét bambulják, azok nem fogják elolvasni. :D Én még nem találkoztam olyan emberrel, aki tévéfüggő és olvasna bármit is egyáltalán, nem ám neten böngésznek.

 • 2014.04.24 00:44:41R2D2 & C3PO

  Nekem is másfél, és oda szoktam adni a telefonomat, csak... elmélyülten pötyögi be a számokat a segélyhívóra...
  Kíváncsian várom, mikor sikerül neki valódi számot találnia. ;-DDD

  Mondjuk rosszabb pillanataiban jó messzire dobja, mert úúúúgy nem érdekes.

  Egy hasonló cikk kering a neten az olvasással kapcsolatosan is...

  Komolyra fordítva a szót. Valahogy nem hiszek ebben. A tv-nk képernyőként is funkcionál és skypolunk is rajta, hisz távol a családunktól nincs nagyon sok lehetőségünk... szerintem már vágja a gyerek, hogy mikor van valóság és mikor van mese. Ugyanis a valóság "visszabeszél".
  Az internet az, ami más - de ahhoz olvasni is tudni kell... Ja, de az is rombol. Hát, akkor matt. ;-D

 • 2014.04.24 11:42:43Emmanuel Goldstein

  héló, ez a tévémantra két generációval ezelött volt hájp, most tablet meg okosteló meg netfüggésért köll rettegni a magát tudatosnak képzelő, kőostoba szülőnek.
  a kölyök utánoz. lássa, apa egész nap enciklopédiákat búj, a pulyának más nem is köll neki, reggeltől estig bogyóésbabóca albumotkat lapozgat
  de az nem aggasztó, mert nem a tevékenység túlzásba vitele rossz a testnek és a léleknek, hanem az eszköz, amit mi is imádunk de nem merjük magunknak se bevallani.

  lol

 • 2014.04.24 13:25:19GHJUKI

  Én azt nerm értem, hogy a felvezetőben miért egy okostelefont említett, onnantól meg végig tévézik..., Ezek szerint neki egyre megy tévé, vagy ájfón... Ennek a cikknek ISMÉT SEMMI ÉRTELME NEM VOLT. Gratula, dívány, poronty... Tán valakinek a valakije pp aki miatt ezt a sor f...ságot kell olvasni tőle, meg lehetne kímélni az olvasóközönséget az ilyesfajta cikkektől és szakértőkre hagyatkozni valódi témákban, nem csak úgy odaböfögni valamit, mint ahogy a poronty-ban szokták...

 • 2014.04.24 13:26:20pirospottyos

  EG-nek igaza van abban, hogy nem a TV a gond manapsag, hanem a tabletek, okostelefonok, Xbox, satobbi...
  Nalunk is ott all a nappaliban a TV, hetente egyszer talan ha bekapcsoljuk, akkor is csak EuroNews-ra. Jatek konzolunk nincs, okostelonk se ferjemnek se nekem nincs, a laptopot meg csak munkara hasznaljuk, ugyhogy eleg "jok" vagyunk - viszont tablet ugyben bevallom, bunozunk, mert mindkettonknek van, igaz ket gyerek mellett kinek van ideje netezni?
  A ferjem gepere letoltottunk par rajzfilmet a lanyomnak, olyanokat, ami szerintunk is oke (Peppa Pig, Shaun The Sheep, stb). Abbol neha megnez par epizodot. Sokkal jobb mint a TV mert nincs benne reklam, es nem "hatterzajnak" megy egesz nap, hanem megnez valamit, aszt kesz, kikapcs.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta