SZÜLŐSÉG

Megnéztük, mit bírnak a saját márkás pelenkák

2014. április 14., hétfő 14:33

Azokat a saját márkás pelenkákat teszteltük, amelyek egy előző posztunkban, a pelenkakörképben is szerepeltek. Minden pelenka azonos méretű volt, ötös.

MG 5236

A pelenkákra ruhafestékes vizet öntöttünk, mindegyikre hasonló mennyiséget. Első körben egy deciliter folyadékot kaptak, majd pár perc múlva még további 4-5 decivel locsoltuk meg őket. Kis várakozás után konyhai papírtörlőt nyomtunk rájuk, hogy meg tudjuk állapítani, mennyi folyadékot engednek vissza magukból. Egy kicsit persze kitértünk a kinézetükre és az anyagukra is. A cikk végén táblázatba csoportosítottuk a pelenkákat, legolcsóbbtól a legdrágábbig.

A pelenkákat a nevük szerinti ábécé sorrendben (nem az üzlet neve alapján) olvashatja:

Babydream, rossmann

A pelenka anyaga tökéletes, és nagyon erős gumírozása van, ami szintén elég pozitív, így kisebb az esélye, hogy bepiszkolódik a gyerek ruhája attól, ami a pelenkában lapul. Biztosan jó érzés a babának a viselete, ugyanis a víz valahogy összeáll zselészerűen a pelenkában, nem kelt hideg érzetet, és valószínőleg nem szivárog ki belőle durván a folyadék, amikor lépked a gyerek.

Az egy deciből valamennyi a papírtörlőn végezte, a további 4-5 deciből is egy csekély mennyiség maradt a papíron.

MG 5272

Babylove, drogerie markt

Ennek a pelenkának is nagyon kellemes a tapintása, és ez az első olyan termék, ahol nincs agyondizájnolva az anyag, pár zsiráf álldogál csak azon a részen, ahova a tapadószalagot kell rögzíteni. Ez elég pozitív dolog, tök értelmetlen a figurás pelenka. Esetleg ha hosszú úton vannak és elfelejtettek mesekönyvet vinni, a pelenkán lévő dolgokból lehet egy jó kis sztorit kreálni, már akinek van hozzá affinitása? Ebben az esteben oké, egyébként meg tényleg egy hanyagolható szempont, hogy hogy van megnyomva a pelenka.

A felöntés után (elsőre 1 dl, másodikra 4-5 dl) a pelenka megduzzadt ugyan, de semmi folyadékot nem engedett vissza! Nagyon jó árucikk, csak ajánlani tudom.

MG 5278

BabyTime, Penny

A pelenka anyagával nincs baj, és a vizet is jól tartja. A dm-eshez hasonlóan ezen is csak egy kis csíkban van minta, valami kakadúféle rikácsol rajta. Úgyhogy emiatt ez is megkapja a bónuszpontot, és még nem értek véget a jó tulajdonságai.

Az eslő 1 dl és a második 4-5 deci után alig-alig szivárgott a papírtörlőre folyadék, egyáltalán nem duzzadt meg(!) a pelenka, és nem nehezült el. Árban alig tér el a dm pelenkájától, szóval tényleg csak ízlés dolga, hogy melyiket veszi meg.

MG 5282

Ön melyik pelenkát veszi?

 • 521
  Aldisat
 • 275
  A Lidl pelenka a legjobb!
 • 279
  Még nem próbáltam a pennyst, de most kifogom
 • 1730
  csak a dm
 • 557
  jó a Rossmann is!
 • 74
  Adok egy esélyt az Auchan pelenkájának
 • 125
  A tescós strandon remek

Mylove, Aldi

Nagyon kellemes anyaga van kívül-belül, és elképesztő módon nem engedett ki magából folyadékot! (Az auchanos volt a másik ilyen, bár az aldis valamivel jobban bírta a kiképzést.)

Összesen 5-6 deciliter festékes vizet engedtem bele, és pár perc után rányomtam a papírtörlőt. Alig egy csepp folyadék került a papírtörlőre. Hátránya, hogy eléggé megduzzad a pelenka, ennél egyáltalán nem tapasztaltam azt, mint a rossmannosnál, hogy zseléssé alakította volna át a folyadékot. Mondjuk ha tényleg csak ennyi baj van vele, ez még abszolút elnézhető, nyilván ön sem hagyná a gyerekét órákig megtelt pelenkában. Béka, kacsa, szitakötő, minden van rajta. Éljen!

MG 5291

PrettyBaby, Interspar

Meglepően kevés vizet engedett ki az újabb felöntés után, ez azért is érdekes, mert az első egy decit viszont nem kifejezetten tartotta vissza. Talán első menetben több időt kellett volna várnom a felitatással. Egyáltalán nem volt vizes hatása a pelenkának, amikor körülbelül fél liter vizet tartott magában, nem dagadt óriásira, és a külsején sem volt érzékelhető víz. Összességében jó terméknek gondolom, simán át tud vészelni benne a gyerek pár órát anélkül, hogy kellemetlenül érezze magát a visszaáramoló folyadék miatt. Kellemes csalódás volt a sparos pelenka.

MG 5262

Sleepy, Auchan

Kicsit fenntartásokkal láttam neki az „auchanos” (ami egyébként nem saját márkája az Auchannak, viszont a pelenkakörképen is ezzel a termékkel szerepelt) pelenkának, mert ez volt a legolcsóbb a teszten. Óvatosan kezdtem az öntést, féltem, hogy azonnal minden fekete lesz körülöttem, de nem!

Az első egy deciből szinte semmit, majd a további 4-5 deciliterből is csak alig-alig engedett vissza. Egy dolog van csak, ami zavart kissé: olyan szaga van a pelenkának, mint a forró melegítős gyanta szaga, ami egyébként egyáltalán nem rossz, de miért van egy pelenkának ilyen szaga? Mivel lila, zöld, sárga és piros motívumok vannak a pelenkán, lánynak és fiúnak is jó, már, ha ez egyáltalán kérdés volt.

MG 5259

Softino, Lidl

Az anyaga egészen érdekes, nagyon jónak semmiféleképpen sem mondanám, de olyannak sem, ami sérthetné a baba bőrét. Azonban ami nem tetszett benne az az, hogy inkább hasonlít egy nagyon nagy, vastag és kemény inkontinencia betéthez, mint egy gyerek pelenkájához. Más hasonlóval nem találkoztam a teszten. Persze, ha jól működik, ez nem kell, hogy befolyásoló tényező legyen.

Kevés folyadékot teljesen jól tartott, és a nagyobb mennyiséggel is egészen jól bírt, csak még keményebb lett tőle a pelenka, és meg is duzzadt. A lidlösnek is jár a bónuszpont az alig cicomázás miatt, ezen a pelenkán bálnák vannak a ragasztócsíknál. Úgy gondolom, ez egy közepesen jó pelenka, az ára meggyőző lehet.

MG 5266

Tesco loves baby, Tesco

Az első 1 decit tökéletesen tartotta magában, tényleg alig engedett vissza pár cseppet. Ez eddig nagyon szép és jó, de melyik az a gyerek, aki csak egy deciliternyi folyadékot enged ki magából három-négy óra alatt? Mert ami utána következett, az már egyáltalán nem megnyugtató: további 4 deciliter után már olyan volt a pelenka, mintha ólmot öntöttem volna bele, amikor meg rányomtam a papírtörlőt, azt is átitta a nedvesség.

Úgy vélem, ez a pelenka akkor ideális, ha csak leugranak a boltba pár percre, vagy nyáron a strandon, ha kell valami olcsó, átmeneti megoldás a fürdőpelenka és a sima között. Ezért nem fog fájni a szíve, ha rövid időn belül kell kidobnia. Az anyaga tökéletes egyébként és a mintájával sincs baj.

MG 5276
Üzletek szerint, maxi pelenka darabára alapján, növekvő sorrendben
üzlet neve csomag ára egy darab ára
Auchan 999 43
Tesco 1365 43
Lidl (Softino) 629 44,9
Aldi 2399 47,98
Penny 2399 47,98
dm 2499 49,98
Interspar 3299 56,88
Rossmann 2299 57,48

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.04.14 15:24:56belekotyogok

  Nincs gyerekem, így nem értem az elnehezül kifejezést. Nyilván a pelenkának van egy alapsúlya (gondolom nem számottevő két márka között az eltérés), meg a beleöntött víznek is. Hogyan lehet egyik nehezebb a másiknál?

 • 2014.04.14 15:34:06Csibefogó

  Én, Fodor Attila nevében kikérném, hogy a cébéás pelenka miért nincs benne, miközben az a folyadék kétharmadát eltünteti, és ebben is rezsicsökkenés alapozna meg a kismama.

 • 2014.04.14 15:37:39HKata

  Most maxi (ahogy a táblázatban szerepel) vagy junior (ahogy a képeken)? Csak azért, mert a Sparos és a Rossmannos drágább, mint a Pampers 4-es az Asia Centerben vagy akciósan máshol... (Legutóbb pl. a Lidl-ben 6999 Ft volt 132 db maxi Pampers, ez kb. 53 Ft / db.) Ha mégis junior, akkor azért olcsóbb kicsit.

 • 2014.04.14 15:52:08lekr

  igenám de a pelusnál az is számít ám, hogy mennyire lélegző az anyaga, meg hogy szeret-e leszakadni a tépőzárja, meg hogy a híg fost hogyan tartja! az egy kicsit trükkösebb dolog mint a festékes víz ;-) pl tescósat azért nem veszek mert utálatos a tépőzárja és tiszta műanyag az egész, belepállik a kicsiny gyermek feneke. a déemesnél ilyen probléma nincs, a többit nem próbáltam.

 • 2014.04.14 16:02:05Laluna

  kellett volna sót is keverni a vízbe mert a sima víz nem úgy viselkedik mint a babapisi...

 • 2014.04.14 17:28:30TiaMina

  1. A mülleres termékeket következetesen kihagyják, hiába mondták egyszer, hogy húdejó, jajdejó, innentől a müllerest is teszteljük.

  2. Egy cifra, rossmann-os-dm-es noname pelenka okozta bőrgyulladás után eszembe nem jut a Pampers-ön kívül mással kísérletezni.

 • 2014.04.14 17:42:28Pizsamanadrág

  Én a legjobban ár-érték arányban a Penny-s pelust kedvelem. 47 ft/db, de messze jobbnak találom, mint a Pampers pelenkát. Sok fajtát kipróbáltunk a kislányomon, de az ára győzött meg. Jobb minőséget kapok viszonylag alacsony áron, mint a reklámozott pelenkáknál. Babám szerencsére nem érzékeny bőrű, igy emiatt tényleg nem kell a drágábbat vegyük.
  Ám a Reál-os pelenka veri az összeset, az a legjobb. Viszont Pampers árában van darabja, szóval felejtős.

 • 2014.04.14 17:44:15qwertzu

  DM.

  Nálunk hozta a libero szintjét, a pampersnél sokkal jobban bevált, tescós bóvli volt, többel nem próbálkoztunk.

 • 2014.04.14 18:32:10Kísérletinyúl

  a tescos katasztrófa volt,nagy ív kuka,rá se adtam..
  a pampers kisebb gyereknél beválik,de egy két évesnél már szörnyen buggyosodik
  az aldisat szerettem a legjobban,amíg kétszer ki nem fogtam olyat,aminek a bal oldali tépőzár minden pelenkánál elengedett..a másik meg,hogy 5-ösig van csak a méret,ami ötösnek is elég karcsú...
  szóval nálam is a libero maradt..

 • 2014.04.14 18:34:14Kísérletinyúl

  Belekotyogok!

  úgy tud elnehezülni,hogy nem oszlik el benne a folyadék egyenletesen,hanem egy helyre gyűlik,és ott gombóccá formálódva lehúzza a pelenkát...erre értettem én a bugyrosodás kifejezést is :)

 • 2014.04.14 19:07:48mh1973

  Ha valaki ügyesen bánik a dm kuponokkal, törzsvásárlóira kapott bónuszokkal, akkor simán 35 Ft alatt kijön egy db, ár-értékben így magasan a legjobb.

 • 2014.04.14 19:10:53Gyors és gépkocsivezető

  No, a fentiek trágyák a müller sajátjához képest. Érdemes lett volna belevenni a tesztbe, mert a prémiumok is rosszabbak, ahogy tapasztaltuk. Hogy stílszerű legyek, a többi FOS.

 • 2014.04.14 19:28:07BluE

  Saját márkás termékek közül én is kiállnék a Mülleres mellett. Nagy előnye pl. az is, hogy egyedül ők árulnak 3 db-os kiszerelésűt is (egyszer véletlen nem vittünk magunkkal elegendőt utazáskor és nem kellett nagy kiszerelésűt venni másból. De kipróbáláshoz is nagyszerű, hogy nem kell sokat venni valamiből, ami lehet nem válik majd be). A LIDL-ös pelenkának nagy hátránya - lehet a többinek is van ilyen, de ezt teszteltük az olcsósága miatt - hogy hátul nincs rendesen eldolgozva, vastag, főleg ha "megnedvesedik". Kicsi babának, amikor még egész nap csak fekszik elég rendesen nyomja a hátát.

 • 2014.04.14 19:56:22bad_boomer

  Hát lehet, hogy rossz Tescoban vásároltam, de legalább 2000 Ft egy csomag, a cikkben szereplő pelenka, még akciósan sem jön ki 55 Ft/db alatt. Mondjuk a ded ezt viseli, csak a nagyon folyós kakit nem tartotta meg.

 • 2014.04.14 20:16:33fizetekmegegysort

  Mueller. Simán veri az összeset. 3 kölkön próbálva.

 • 2014.04.14 21:11:30D2

  BluE: Rossmannban is szoktak kirakni 2 db-os csomagot, ha éppen Müller nem akad az utatokba (sajna kevés helyen vannak jelen).

 • 2014.04.14 23:43:05kisvirag78

  Azt, hogy ki fogom (ti. próbálni), nem írjuk egybe.
  TiaMina: a dm-es nem okoz bőrgyulladást, nagyon érzékeny bőrű, allergiás gyerekeim vannak, egynél sem volt vele gond, a tescóssal viszont igen, mert műanyag bevonata volt és bepállott a feneke a gyereknek, ezt egy kórházban volt szerencsénk kipróbálni híg fosás mellett... Ha a gyereknek bőrgyulladása van, annak nem feltétlen maga a pelenka az oka. Nálunk pampers mellett volt, amikor Erdélyben nyaraltunk és ott más márkát nem lehetett kapni, és biztos nem a pelenkától.
  A dm-es hátul gumírozott, és így a folyós kakit is jól fogja, még háton mozgolódás közben is. Nagyon jó minőségű, vetekszik a liberóval, ami szintén nagyon jó pelenka, csak valamivel drágább.
  belekotyogok: egyébként meg a pelenka nedvszívó magja összetételétől függően más és más mértékben okoz plusz súlyt, amikor felveszi a vizet. Nem feltétlen arányos ezért a pelenka súlya a beleöntött folyadékkal, számít, hogy mennyire keményedik, nehezedik el. A pampers pl durva nagy bugyorrá alakul, hiába lapos szárazon. A libero kemény szárazon, de nedvesen normálissá válik. Az ócskább pelusokban ráadásul nem is oszlik el egyenletesen ez a zselévé alakuló súlyosabb anyag, ami miatt aránytalanul nehéznek tűnik, amikor megemeled.

 • 2014.04.15 02:20:33R2D2 & C3PO

  én a nadrágpelenkák teljes negligálását utálom ezekben a tesztekben.

  A dm-es a liberóhoz képest átengedi a nedvességet egy-egy éjszaka, hiába fér kb ugyanannyi folyadék bele, ha utána szépen ereszt... és mivel cserélni kell az éjszaka közepén, rontja az életminőséget, másrészt rögtön sokkal drágább az egész mulatság...

 • 2014.04.15 06:26:24Próbafőző

  Egyik eldobható pelenka sem légáteresztő. Ha leszeditek a külső papírborítást mindegyik alatt ott a nylon. Azt csak rákasírozzák, hogy azt gondoljuk ez nem kukazsákból van, pedig de.
  Amúgy én is hiányolom Mülleres pelust. A Lidl-se rossz.

 • 2014.04.15 08:18:07jarvo

  Nálam a legjobban a tescos váltbe, de nem a tesztben szereplő, az szar, hanem a legolcsóbb, value. Egész éjszaka bírja (pampersből sokszor kifolyt a pisi, amíg kisebb volt a kaki is), nem büdös, (a zselések valamiért azok azerintem), nincs benne zselé, amitől nekem kipirosodik a gyerek feneke vmiért... És az a legolcsóbb, még akciósan sem olyan olcsó egyik sem. Jó, nem tépőzár van rajkta, hanem ragasztócsík, dehát istenem!

 • 2014.04.15 08:39:58dia.thoma

  Én egymás után teszteltem a gyereken a mülleres és a ossmannos sajátmárkásat, szerintem tök ugyanolyan volt, a mintán kívül minden megegegyezett, az a gyanúm, hogy ugyanott gyárthatják. Nem engedett ki cuccost egyik sem, ebben jók voltak, viszont nem volt túl jó a bőrnek (a babám popsija extra érzékeny). A másik hátránya nekünk az volt, hogy vastagabb, mint a Pampers premium, és ezért nehezebb a babát pl. harisnyába betuszkolni, illetve szerintem ha jobban összenyomódik a pelenka, több folyadékot is visszaenged.

 • 2014.04.15 10:16:52cselaxi

  A pelusokhoz nem tudok hozzászólni, de a lebomlási időhöz igen:[link]
  Katasztrófa. Főképp, ha ismerjük a felhasznált darabszámot.

 • 2014.04.15 13:13:57zizi77

  Próbafőző, létezik olyan, hogy légáteresztő fólia. Liberoban pl. az van. Nekünk bevált, még popsikrém se kell, és max. 4db/nap használunk.

 • 2014.04.15 14:03:46ildiko78

  Az első kettő gyerkőc Libero-ba, vagy Tesco saját márkásba volt csomagolva (lila volt akkor), harmadik gyerek moshatóba. Ég és föld a különbség. Nem kellett kenegetni a popóját, nem vörösödött ki, nem kellett figyelni mikor olcsóbb, mikor vált méretet, ja és persze legyen itthon mindíg elég.

  Ja igen, a többi ruhával együtt ezt is mosni kellett, ennyi a különbség. (sima szemetesben tároltam, átöblítés után, mégsem volt rossz szag, míg korábban, ha valami miatt este nem tudtam levinni a szemetest...

  És az árkülönbözetről még nem szóltam. Kb 30 eFt volt a pelenka, nem volt popsitörlő (szappan és víz), és nem kellett krémezni sem. Érdemes átgondolni.

 • 2014.04.15 21:03:13Bartush

  Maradunk az aldisnál. Áttértünk egyszer a pampersre és kiütéses lett a babapopsi. Visszatértünk a megszokottra, kapott a kiütésekre krémet a baba, és most minden ok.
  Szerintem babapopó függő hogy melyik pelus jön be (no meg pénztárcafüggő is)

 • 2014.04.16 02:08:34R2D2 & C3PO

  Mi kombináljuk a textilt és az eldobhatót, ha egészséges, ha épp kiüti valami, tök mindegy...
  A krém viszont nem, az orvos által felírt a nyerő. A többi a parasztvakítás...

 • 2014.04.16 14:01:45moszka12

  Mi mosható Monapel pelenkát használunk, mosásig áll ecetes vízben, mosás után nem foltos - bírta az anyatejes kakeszt is - nincs krémezgetés, kiütés, amíg szobatiszta lesz, addig patentokkal kellő méretre állítható. A mosószert magam főzöm ( kb 50 huf / 5 liter ), ecettel öblítek, szóval 100% környezettudatos "bio"baba. Egy ici-picivel több erőfeszítés, mintha csak kukába hajítaná az ember, de 300e HUF = kb 2 tonna szemetet megspórolni nem megéri? Mindenkit csak bátorítani tudok. Egyszeri 30-35 ezer forintos beruházás.

 • 2014.04.21 07:11:42Fluoro

  A mostani tesco loves baby egyáltalán nem műanyagos, sőt elég jó, és akciósan olcsóbb is. Mi régebben a DMest szerettük, de mostanában sajnos nem esik útba, így elvagyunk a tescóssal! A DM-es úgy emlékszem, pár órával többet bírt, most jobban résen kell lennem, és nem lehet elodázni a peluscserét, mert szivárgás lehet. A libero nálunk egy katasztrófa, mivel keskeny a combszárnya! Ezért ha hígabb kaki sikerül, ott kiszivárog, és míg a többinél megmarad a fodrokban, a liberoból megy azonnal a ruhára. Meg szerintem a szabása is elég fura.

 • 2014.05.10 07:38:58lüke

  Mennyi baj Van ezekkel a pelenkákkal,mi lesz,ha 80 felett kell majd?

 • 2014.07.24 13:05:41Szilvia Rákóczi

  LIDLISET NEE.
  nagyon nagyon ócska. kivörösödik a baba popsija tőle (tapasztaltuk, és más anyukától is hallottam)

  itt nem szerepel a termék ugyan, de saját márkás pedig:
  a MÜLLERES. ez a kedvencem, de csak a normál (nem a vékonyított, mert az pisiszagú folyton) beauty baby-t vesszük (1790 ft / 30 db. megéri, de ha még 20%-os napok is vannak a müllerbe, még jobb. minden méretben jó, 3,4, 4+-ban is használtuk)

  a TESCO-s pont mint a pampers, viszont mivel a MÜLLER-es olcsóbb, így nem éri már meg.

  a DM-es eléggé buci pelenka, megszívja magát, és óriási lesz... mi csak hármasig használtuk, utána próbáltam 4 és 4+-ost a 8 kilós babámra, mindig kijött deréktájt minden, így már felhagytam a vásárlásával.

  a többit nem próbáltuk... érdekes, pelenkadiszkontban pont babydream pelenkát vettünk 42 ft-os áron (ötöst) pont úgy néz ki, mint a rossmannos :) - ez lehet véletlen amúgy? :)

 • 2014.10.22 13:43:45luca79

  Maradunk a mosható pelenkánál:)

 • 2015.02.09 13:28:41Barbara Bistei

  Sziasztok, minden gyerek más, mi kezdettől fogva az olcsóbb pelusokat vettük, kaptunk persze Pamperst, elhasználtuk, nem akartam kidobni, de nyakig kakis és pisis volt a gyerek állandóan, ha azt adtam rá, és nagyon megdagadt még egy kevés pisitől is. A DM-s Baby Love pelenka viszont nekünk nagyon bejött, most már át alussza az egész éjszakát Hanna, és van, hogy 10 órát rajta van a pelus, és semmi baj nem volt. Igaz, hogy megdagad ez a pelus is, de sose volt nyakig cuccos a gyerekem. Én csak ajánlani tudom azt a pelust. És kiütéses se volt.

 • 2015.02.09 16:02:32Nettici

  Az elmúlt 1 év alatt a Mülleres és a Dmes kivételével mindet kipróbáltuk. A pampersnél minden reggel komplett ruha mp ágynemű csere volt, a liberonál is hasonló negatív tapasztalatokat szereztünk. Nekem az Aldi MyLove pelusa vált be a legjobban, nem is tervezem hogy váltok.

 • 2015.03.28 06:29:02Angel36

  Sziasztok az én kislányom most múlt 2éves és csak pamperst v liberot használtunk.... de pár hónapja borzasztóan rossz a libero alig lesz pisis és szétnyílik az oldala és a zselés pisi gyöngyök mindenhol szerteszét. :( :( A gumirozás elenged.... mostanában nagyon vacak :( :( hasonlóképpen a pampers is!!! Aztán kaptunk ajándékba pár db baby love feliratos pelenkát és messze jobb volt mint az eddig használt drága pelenkák :)

 • 2015.11.11 21:40:22Eyowan

  Akárhogy nézem, egyik után sem fogott el a csillapíthatatlan vágy... Azt hiszem, maradok a mosható pelusnál. Környezetbarát, gyönyörű a lányom bőre, és még gazdaságosabb is. ;)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta