SZÜLŐSÉG

Felelős vagy elviselni a gyerek érzelmeit!

2014. április 9., szerda 13:00

Felelősségteljes feladat szülőnek lenni, ez nem vitás, de néha elsiklunk ennek lelki-érzelmi vetülete fölött. Persze, fontos dolog ruháztatni, etetni, taníttatni, és az egészségére vigyázni a gyereknek, de vannak olyan elemei is a szülői felelősségnek, ami sokakban nem is tudatosul. Ezért fontos beszélni róla. A teljesség igénye nélkül néhányat összegyűjtöttem ezek közül.

Felelős vagy elviselni a gyerek érzelmeit

Ez talán a legfontosabb a gyereknevelésben. Gondoljunk bármilyen életkorú gyerekre, a szülőnek mindig van olyan szerepe, hogy befogadja, elfogadja a gyerek érzelmeit, azokat is, amikkel ő maga nehezen tud megbirkózni, és segítsen feldolgozni.

shutterstock 159905609

Ezzel a folyamattal sokat foglalkozott a pszichológia, sajátos kifejezésekkel érzékelteti, mit tesz ilyenkor a szülő. Például, hogy „tartalmazza”, „konténerezi” a gyermek érzelmeit. A lényeg, hogy segít megemészteni: átveszi, és visszaadja kissé átdolgozott, a gyermek számára fogyasztható formában. Ez gyakran csak egy arckifejezésben, mozdulatban jelenik meg.

Például, mikor a gyermek dackorszakát éli, dührohamot kap, és a szülő jó esetben nem borul ki a jelenettől, és nem esik kétségbe attól, hogy mások is látják, hogy viselkedik a gyermeke, és megszégyenül szülőként, hanem egyszerűen csak elviseli a gyermek lelkiállapotát, esetleg szavakba önti, megfogalmazza, szerencsés esetben nem úgy, hogy „azonnal hagyd abba a hisztizést”, hanem például úgy, hogy „látom, nagyon fáradt vagy, rosszkedved van, nem baj, mindjárt hazaérünk, és jobb lesz, meglátod”.

Nem arról van szó, hogy erre a gyermek abbahagyná a műsort, szó sincs róla, de nem is ez a cél. Néha képes kizökkenni, máskor nem, de ha sokszor így reagál a szülő, megérti, megérzi, hogy anya és apa akkor is elfogadja őt, ha épp nem a mosolygós arcát mutatja. Ez nem jelenti, hogy mindent szabad. Ez az empatikus visszajelzés összefér azzal, hogy határozottan, sőt erélyesen leállítja a szülő, ha olyat tesz, ami már megengedhetetlen, például földhöz vág dolgokat. Lehet egyszerre határt szabni, és jelezni, hogy együtt érzünk.

Azaz: bármit szabad érezni, de nem mindent szabad megtenni.

Felelős vagy az otthoni jó hangulatért

A legalapvetőbb biztosítéka annak, hogy rendben legyen a gyermek, ha számíthat arra, hogy otthon nyugalomra lel. Nyugalomra a szó mélyebb értelmében: nem halk szavak mögött elfojtott indulatokra, feszült arcrándulások mögé rejtett sérelmekre, hanem arra az érzetre, hogy minden rendben van.

shutterstock 136081736

Ebbe belefér egy-egy felcsattanás a szülő részéről, belefér az érzelmek széles skálája. Nem illedelmes viselkedésről van szó, hanem arról, hogy a szülő rendben van önmagával, a szülőtársával, a gyerekkel. Sokan gondolják, elegendő, ha a gyermekkel rendesen viselkednek, az igazán nem tartozik rá, hogy mi zajlik a szülők között. Főleg, ha még arra is odafigyelnek, hogy a jelenlétében ne vitázzanak.

Komolyan azt gondoljuk, hogy a gyermek nem érzékeli a szülei közti kapcsolatot, és nem hat a közérzetére, egészségére? És ne csak durva vitákra gondoljunk, hanem a gyengédség, szeretet hiányára is. Szép dolog, ha a szülő szeretettel bánik a gyermekkel, de ha érződik, hogy anya és apa közt nincs meghittség, intimitás, akkor abban a családban meg lehet fagyni, és nem érzi biztonságban magát a gyermek.

Ez üzenet azoknak a szülőknek is, akik a „gyermek miatt maradnak együtt”, azaz nem válnak el formálisan, s élnek lakótársként. Ha valóban a gyermek érdekében akarunk tenni, akkor elviselni, elfogadni kellene egymást, megbocsátani a sérelmeket a dédelgetésük helyett, odafordulni egymás felé.

Felelős vagy a jövőbe vetett hitért

Sok szülő úgy gondolja, azzal vértezi fel gyermekét a csalódással szemben, ha rendszeresen hangoztatja az élet nehézségeit, hogy manapság sokkal nehezebb, mint az ő idejében, hogy manapság nem olyanok a párkapcsolatok, és hogy hiába tanul az ember, akkor is állás nélkül maradhat.

shutterstock 170208383

Még ha helytállóak is a konkrét információk, vajon hogy bízzon magában a gyermek, és lépjen át a felnőtt életbe, ha eljön az ideje, ha a szülő sem bízik benne? Vagy legalábbis nem érzékelteti. Mert egész másképp hangzanak a fenti intő szavak, ha az is elhangzik, „biztos vagyok benne, hogy te ebben a zavaros világban is megtalálod a helyed, ismerlek!”. Na persze, ennek nem kell így elhangzania, elég, ha így érez a szülő, akkor ezt érzi a gyermek is.

Ha jobban belegondolunk, ez a szülő önbizalmáról is szól: hisz-e abban, hogy átadta mindazt a képességet, értéket, amire alapozva majd megbirkózik gyermeke a váratlan kihívásokkal is. Lehet, hogy nem mindent sikerült úgy átadni, ahogy tervezte, de ha a hitet, hogy nehéz helyzetben is érdemes kiutat keresni, hitelesen közvetíti, akkor a legfontosabb már megvan.

Talán ijesztő ez a fenti felsorolás, mert azt sugallja, kevés, ha ellátja az ember a szülői kötelességét a gyakorlati feladatok terén. Ugyanakkor a fentiek arról is szólnak, ő maga legyen egészséges személyiség. Ha valaki nem is hiszi, hogy ez a gyermeknevelés része, akkor tegye meg magért, és majd látja a gyermekén is az eredményt.

Cziglán Karolina pszichológus

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.04.09 15:19:15repecs

  Törekedni kell a tökéletességre de kizárnak tartom hogy a világon ez sokaknak 100% an sikerül. A szülő valamilyen felismerheti hogy hol kellene változtatnia de azért ez elég nehéz.

 • 2014.04.09 16:50:48takaba

  Ez a három alapelv tökéletes. Minden szó igaz a cikkben. Ami a nehézség, hogy sokszor már a szülők sem kapták meg ezeket, így jogos, hogy először mindenkinek magát kellene "felnevelni", ha a szülei nem tették meg, és úgy gyereket vállalni. Ez persze álom, nem így szokott lenni, de törekedni lehet rá. Sokaknak még az sincs meg, hogy a gyermek egészséges felnövekedésének alapja a legelső időktől megadott melegség, biztonság, ritmus.

 • 2014.04.09 17:26:43Haloperidol

  "szerencsés esetben nem úgy, hogy „azonnal hagyd abba a hisztizést”, hanem például úgy, hogy „látom, nagyon fáradt vagy, rosszkedved van, nem baj, mindjárt hazaérünk, és jobb lesz, meglátod”.

  MUHAHAHA. Uristen, MEKKORA HATALMAS BULLSHIT.
  Kerem szepen jelentkezzen, akinek a gyereke abbahagyja a hisztizest, ha azt mondja neki, hogy "„látom, nagyon fáradt vagy, rosszkedved van, nem baj, mindjárt hazaérünk, és jobb lesz, meglátod”.

  Ilyen csak a filmekben es ciglan karola pszichologus elkepzelt, idealizalt vilagaban fordul elo.

 • 2014.04.09 19:22:12gombakomba

  @ Haloperidol 2014.04.09 17:26:43
  Olvass már egy kicsit, mielőtt írsz!
  Nem azt írta, hogy ettől abbahagyja a gyerek a hisztit, nem is az a cél.

 • 2014.04.09 21:05:20subidubidu

  Minden csak arról szól, mit vár el a társadalom a szülőtől. És ha a gyerek nem olyan, amilyennek lennie kell, természetesen a szülő tehet róla, mert nem adta meg neki mindazt, amire szüksége van/volt.
  Egyebek mellett emiatt a társadalmi nyomás miatt is nehéz szülőnek lenni. És nem arról van szó, hogy nem igaz, hogy ez lenne az ideális a gyereknek; hanem arról, hogy a szülő is ember, és elvárások támasztása helyett esetleg segíteni is lehetne neki, támogatni.

 • 2014.04.10 09:53:10Blessa

  Subidibidu: Abszolút igazad van! Én pont tegnap szembesültem azzal, hogy hiába érzem és tudom hogy mi a jó a gyerekemnek, elvégre én ismerem a legjobban, másik megkérdőjelezik, de olyan erővel, hogy elbizonytalanítak, hogy biztosan jó anya vagyok e, pedig tudom hogy jó szülő vagyok. Csak ez a társadalmi nyomás, amit írtál, ez borzasztó erős, és olyan érzést kelt, hogy a szülőknek mindent úgy kell csinálniuk, ahogy a nagy könyvben le van írva.

 • 2014.04.10 11:35:43mollymook

  Abszolut egyetertek! Vegre egy cikk arrol, hogy nem kell, hogy minden tokeletes legyen, de igenis a gyerekvallalas a legkemenyebb kihivas es felelosseg a vilagon-mindazonaltal a legtobben gyavak, oszintetlenek es felnek szembenezni mindezzel, "csak biologiailag" valnak szulove. Vegre egy iras, mely hangsulyt helyez arra, h. a szuloi onertekeles/annak hianya alapvetoen rombolo es vegletekig pusztito, vagy eppen vegtelenul pozitivan epito "alapko" a gyermekben. Koszonom a cikket!

 • 2014.04.10 12:11:06Kovácsné

  Ez csak akkor működik, ha fordítva is működik. A szülő nyugodtan megmondhatja a gyerekének, hogy "nézd, kicsi csillagom, én értem, hogy te fáradt vagy, és a pokolba kívánod az egész francos mindenséget, de hidd el, hogy én is az vagyok, és a kis ivarszervem van azzal tele, hogy nem segíteni próbálsz a dolgokon, hanem inkább rontani". A gyerek egy ilyen hosszú és komplikáltnak tűnő szónoklatot olyan 4 éves korától felfelé simán megért, eltűnődik rajta (és az a három másodpercnyi csend máris aranyat ér...) és felfogja, hogy az adott helyzetben nem egyedül van, nem az ő kénye-kedvét lesi mindenki, és együttműködve esetleg gyorsabban megoldható az egész kellemetlen helyzet, mint veszekedve. Ez viszont csak akkor működik, ha a szülő és a gyerek (valamint a szülő és a másik szülő) viszonya amúgy rendezett, tehát válsághelyzeteken kívül is aktívan és szeretetben kommunikálnak. És nyilván, mint minden módszerre, erre is igaz, hogy nem mindig működik, mert tuti, 100%-os megoldás nincs.

 • 2014.04.10 14:16:23\\\'tor

  Mindennel egyet értek. Talán egy kifejezést hiányolok: példamutatás

 • 2014.04.13 14:37:07Springer Botond

  "Felelős vagy az otthoni jó hangulatért"
  Hát igen. Ez nagyon igaz, és megszívlelendő.
  Sajnos a szüleim ebben megbuktak. Mindkettő.
  Ők azok akik a gyerekek miatt együtt maradtak, holott semmi keresnivalójuk egymás mellett.
  Állandó morgás, fagyos hangulat, és egymás sértegetése...
  Ebben a légkörben nőttem fel gyerekként, és nem volt hiábavaló. Felnőttként nagyon megtanultam a szüleim hibáiból, hogy mit kell teljesen másképpen csinálnom. Többek között ezt! :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta