SZÜLŐSÉG

5 könyv kiskamaszoknak - amit biztos olvasni fognak

2013. augusztus 19., hétfő 11:20

Ha az iskolakezdés előtt szeretnénk kicsit felfrissíteni a gyerek nyáron esetleg picit megkopott olvasási képességeit, jól jön pár könyv, amin nem lasszóval kell őket végigverni.

Mivel sajnos vége azoknak az időknek, amikor még az egyeduralkodó Móra kiadó feltüntette a könyvei elején, hogy hány éveseknek szól a könyv, így csak találgatni lehet, esetleg böngészni a fórumokat, és faggatni a könyvtáros néniket, hogy mit szeretnek a kiskamaszok olvasni.

Összegyűjtöttünk pár könyvet, amit az olvasni nem annyira szerető srácok és lányok is falni fognak, legalábbis jó eséllyel le lehet kötni őket néhány napra.

B345546

Az Egy ropi naplója egy regényfolyam, ami annyira kedvelt lett, hogy még film is készült belőle. A történetben egy iskolás fiú, Greg Heffley áll, aki teljesen frusztrált, mert még nem borotválkozik, nem izompacsirta, és a barátai sem menők. Főleg fiúknak ajánlott, ők viszont nagyon fogják élvezni. Nincsenek benne nagy felismerések, nem tanít semmire, viszont jó.

Ha a gyerek szeret focizni, akkor Joachim Massanek, a Vad focibanda című könysorozatát ajánljuk. Az első részben megalakul egy focicsapat, gründolnak egy grundot, találnak egy edzőt, és talán még a legyőzhetetlen ellenfelet is sikerül megszorongatnia a srácoknak. 2004 óta a sorozatnak már 13 része jelent meg magyarul. Egy-egy rész mindössze 100-150 oldal, így hamar ki lehet olvasni, még azoknak is akik lusták könyvet a kezükbe venni.

B343451

Gyermekded lelkű kiskamaszoknak ajánljuk Francesca Simon könyvét, a Rosszcsont Peti sorozatot, amit ráadásul Tony Ross illusztrált. A főszereplő Peti, aki néha jó, de leginkább rossz, ráadásul izgalmas kalandokba keveredik, az iskolában és otthon egyaránt. A nagybetűkkel szedett, átlagosan 100 oldalas könyv azoknak is kellemes olvasmány lehet, akik nehezebben olvasnak. Annak ellenére, hogy sorozat, bármelyik könyvet el lehet kezdeni, mert nem egymásra épülnek a történetek.

Hogy a lányok se maradjanak könyv nélkül, nekik az Egy zizi naplóját ajánljuk. Nikki Maxwell új iskolába megy, így elhatározza, hogy új életet kezd. A vagány kislány azonban nehezen találja a hangot a "menő" arcokkal, ráadásul csetlik-botlik, és a ruhái sem a legdivatosabbak, így nehezen illeszkedik be a többiek közé. Egy nem sokat olvasó ismerős kislány két nap alatt olvasta el, alig lehetett kicsavarni a kezéből, elmondása szerint tök jól bemutatja a könyv, hogy milyenek ők.

Sokan nagyon szeretik a 39 kulcs című regényt, amiből meglepő módon már jó pár kötet megjelent. A Könyvmolyképző kiadásában megjelenő regény igazi gyerek-akciókönyv – már ha van ilyen, de inkább nagyobbaknak ajánljuk, ők viszont imádni fogják.

A történet szerint kiderül, hogy Amy és Dan Cahill családja a leghatalmasabb a világon, de az erő forrását elrejtették a világ számos pontján, és csak úgy lehet újra feléleszteni, ha megszereznek 39 kulcsot. Persze számos kihívással is szembe kell nézni, és olyan is előfordul, hogy egymillió dollárt kínálnak a gyerekeknek, ha lemondanak a kulcsról. Igazi üldözős, izgalmas sorozat ez.

Jo Nesbo krimiíró, annak viszont igen jó. Egy nap úgy döntött, hogy gyerekeknek is ír, ez lett a Doktor Proktor pukipora, ami akkora siker lett, hogy folytatása is született. A kétbalkezes professzor feltalálja a legnagyobb erejű pukiport, ami bárkit az űrbe röpít. Ám amíg két kisiskolás segítője azon dolgozik, hogy a találmány híressé és gazdaggá tegye őket, a csodaszer híre illetéktelenek fülébe is eljut. A doktor hamarosan egy szökésbiztos cellában találja magát, a gonosz ikerpár ellopja a találmányt, és egy folyton éhes anakonda is beszabadul Oslo szennyvízcsatornáiba. Vicces, igazi skandináv regény kiskamaszoknak.

Gyerekeknek szóló "krimi" Lezsák Leventétől az Emerson & Tsa. A történetben nincsen gyilkosság, van viszont egy igen zavarbaejtő eset. Egy napon Mordia és Vidória élete teljesen összezavarodik. A mord uralkodó jókedvűen ébred, színekre és nevetésre vágyik, napsütést rendel az udvari meteorológustól, és színes ruhákat a szabótól. Vidóra királyával viszont pont ennek az ellenkezője történik, a korábban mindig kedves és békés királyon eluralkodik a rosszkedv és az erőszakosság, kedvenc lányát a toronyba záratja, sőt, háborúzni készül, holott még katonái sincsenek. Ha ez nem lenne elég, a rejtély megoldására a világ legrosszabb magánnyomozóját, az arrogáns és nagyon hiú Emersont kérik fel - ami önmagában biztosítja, hogy sose jussanak el a megoldásig.

Jobb híján a vagány - és a toronyból lelépő - királykiasszony, és Emerson senki által nem ismert, ám annál élesebb eszű segédje Jones látnak neki, hogy megfejtsék, mi történt, és hogyan állíthatnák helyre a világ rendjét.

Klasszikusok - gyerekeknek, és nosztalgiázó felnőtteknek

Erich Kästner: A repülő osztály

Erich Kästner: Május 35

Erich Kästner: A két lotti

Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

Arthur Ransome: Fecskék és Fruskák

Michael Ende: Végtelen történet, Momo

Karl May regények

F.H.Burnett: A kis lord
 

Frances Hodgson Burnett: A titkos kert

és persze a sort a végtelenségig lehetne folytatni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.08.19 11:45:27Panacea Regina

  Sajnálom, hogy kimaradtak a Louis Sachar könyvek (Stanley, a szerencse fia,
  Bradley, az osztály réme, Laura titkos társasága (ez utóbbi kiskamasz lányoknak kitűnő)), nagyon szerettem őket tinikoromban :) Na meg a kimaradhatatlan Harry Potter! Szerencsém volt, mert ahogy nőttem, úgy jöttek ki az új könyvek, én is elsős voltam, amikor ők is, ez a sorozat szerettette meg velem az olvasást :)

 • 2013.08.19 12:35:40Бабаяга

  Ajánlom még Darvas László Trapiti könyveit és a Dinkafölde sorozatot is. Ez utóbbi inkább fiús, de a vagány lányaim is élvezték, és dőltek a nevetéstől.
  Ja, és mindenkinek ajánlom, hogy csak olyan könyvet adjon a gyerek kezébe, amit maga is olvasott, vagy a gyerek után rögtön maga is elolvassa.

 • 2013.08.19 13:31:30Labasmaz

  Lasszóval megfogni, esetleg (valahová) húzni lehet valakit. Végigverni inkább ostorral. :-)

 • 2013.08.19 13:32:48Labasmaz

  Hogy a tárgyhoz is hozzászóljak: a Juharfalvi Emil trilógia Astrid Lindgrentől. Kihagyhatatlan!

 • 2013.08.19 13:59:23Saxana92

  Louis Sachar-t én is imádtam régen, mellette Jacqueline Wilson könyveit is nagyon szerettem (Kofferes kislány, Kettős játszma, Komisz lányok, Szerelmes lányok stb)

 • 2013.08.19 14:20:53Bambano

  Rendes helyen a személyneveket nagybetűvel írják, a Lottit is.
  Kastnertől az Emil és a detektívek, Az emberke sorozat...

  Ha már kicsit nagyobb a gyerek, felsős, nyugodtan lehet Rejtőt a kezébe adni. Vagy a szokásos kötelezők szerzőitől, de nem a szokásos gyerekriasztó kötelezőket, hanem mást, pl. Jókaitól az És mégis mozog a földet.

  Illetve a régi delfin könyvek sorozatbók kb. bármit.

 • 2013.08.19 15:39:17bohuš

  Szabó Magda ifjúsági könyvei is nagyon jók (Mondják meg Zsófikának, Álarcosbál, Születésnap, Abigél). Nekem legalábbis tetszettek annak idején (meg most is).

 • 2013.08.19 16:55:33d.hardman

  Bambano: Rejtő, meg És mégis mozog a föld, Delfin könyvek
  nem irigylem a gyerekeidet....

 • 2013.08.19 18:36:22Mosómedve!

  És a klasszikus pöttyös (nem vörös meg arany) és csíkos könyvek.

 • 2013.08.19 19:15:32peetmaster

  Bambano javaslatai jók, az obligát Harry Potter mellett.

 • 2013.08.19 19:53:04tubisrác

  Sue Townsend: Adrian Mole könyvei is jók. (süldőknek)
  Egy kis realista humor.

 • 2013.08.19 20:12:50Llychllyn

  Gyakorlatilag bármelyik Arthur Ransome, Ende vagy Kastner le tudott kötni anno. Pergaudtól a gombháború fiúknak szintén jó lehet, én a mai napig előveszem néha. Kiplingtől a Három kópé szintén kötelező.
  Pöttyös könyveket én is olvastam, de már akkoriban sem voltam kislány, így nem is szerettem őket olyan nagyon:)
  Illetve Gerald Durreltől bármi mehet, nekem kiskorom óta nagy kedvenceim a Korfus könyvei. Ha állatbarát a gyerek, valószínűleg a többit sem fogja unni.

 • 2013.08.19 21:32:32Cyr

  Harry Potter, mint kihagyhatatlan? Kiskamasznak? Ezerszer inkább Narnia.

 • 2013.08.19 21:32:44HelloKitty

  Klasszikusok: Szabó Magda: Tündér Lala, Álarcosbál, Abigél, Varga Katalin: A barátom Bonca.... De kiskamaszoknak ajánlom még Berg Judit Rumini könyveit is :-)

 • 2013.08.19 22:31:42retinax

  A Tarzanokat senki sem mondta még?

 • 2013.08.19 23:32:33Llychllyn

  Lehet, hogy csak én voltam túl kritikus, de a Tarzan már gyerekként is annyira rossznak tűnt, hogy félbe is hagytam. Életem első be nem fejezett könyve is egy tarzan volt.

  Viszont érdekes módon a Mars-ciklusból olvasgattam párat, azok sem voltak jók, de legalább izgalmasnak tűntek akkoriban. Nemrég előszedtem az egyiket, a maga módján szórakoztató, de többet röhögök magán a könyvön, mint a cselekményen....:)

 • 2013.08.20 06:29:52magyar ember teli szájjal

  Örülök, hogy a Kincskereső kisködmön nem hangzott el, se a Pál utcai fiúk, se a Légy jó mindhalálig. Korai lenne felvágniuk az ereiket.

 • 2013.08.20 07:39:32becsoccsent

  a pal utcai fiuk kotelezo negyedik ev vegen. ugyanakkor a harrypotter kb. szazezerszer jobban koti le. meg is tudom erteni.

 • 2013.08.20 08:26:03Csacska macska

  Nekem is az jutott eszembe,hogy ezek kisgyerekeknek valo konyvek,nem kiskamaszoknak...fiam is 6-7 evesen elvezte oket.Most 10 evesen mar nem kotne le.Pedig szerintem ez a korosztaly a kiskamasz.

 • 2013.08.20 08:33:35Labasmaz

  kiwirágós kivirradtig:

  A szerző mintha próbált volna "haladni az idők szavával", "modern" maradni, mai, aktuális példányokból válogatni. Azt nem tudom, hogy a régieket nem ismeri, vagy nem tartja érdemesnek az említésre. Mondjuk az is igaz, hogy rengeteg ilyen könyv van, és ebből egy ötös listát csak nagyon szubjektíven lehet összerakni - ízlések és pofonok.

  magyar ember teli szájjal:
  Hú, de nagyon igazad van... Főleg az utolsó. Elolvastam, mert kötelező volt, de innentől kezdve megszakítottam vele minden kapcsolatot (könyv is, film is, akármi is...). :-(

 • 2013.08.20 10:03:10Mosómedve!

  magyar ember teli szájjal

  Igaz régen voltam már iskolás, nem tudom mikortól kötelezőek, de a Kincskereső kisködmön és A Pál utcai fiúk remek olvasmányok. Bár aláírom, hogy nem túl trendi a témájuk és túl sok öröm nincs bennük, de a sorok között olvasva bizony kiolvasható belőlük a szeretet, bajtársiasság, önzetlenség. És igen, ezek a könyvek megríkatják még a felnőtteket is. Ezekhez a könyvekhez bizony fel kell nőni, de mindenképp érdemes elolvasni őket a gyerekeknek is. Bár nyilván egy bizonyos kortól, de kár lenne kihagyniuk.
  (Néha egyébként olyan érzésem van, hogy az iskolások a kötelezőkhöz/bizonyos könyvekhez való hozzáállását nagyban befolyásolja a szülők esetleges negatív hozzáállása, mert ha ő rossznak, unalmasnak, találta és húzza rá a száját a gyerek előtt, ő is már előítélettel fogja a kezébe venni. Szerintem ilyen esetben jobb megtartani a véleményünket magunknak, hogy tiszta lappal indulhasson egy könyv és hátha megtörténik a "csoda", hogy a gyerek esetleg olyan valamit lát meg a műben, amit mi akkor se és esetleg felnőttként se. És a könyv elolvasása után lehet beszélgetni is róla, meg persze közben is.)

 • 2013.08.20 11:22:50Vierre_

  Hát nálunk a 12 évesnél ami dübörög és király az:
  - A Leviatán
  - A Behemót
  - A Villámtolvaj
  - A szörnyek tengere

  Az a baj, hogy a klasszikusokat lehet tolni, én imádtam őket, de hobbi szinten a mai generációnak nem fogom erőltetni. A Kincskereső kisködmön mai napig szívszerelmem, de vagy fél évig depis voltam tőle annó.

  Náluk kötelező volt nyárra pl a Pete Pite, sosem hallottam róla, elolvastam, semmi extra, nekik való, arra jó, hogy élvezzék az olvasást.

  Az én 12 éves fiam a poszt felsorolásából a Ropit értékelte azt sem most, hanem úgy másfél éve, a Rosszcsont Petit már két éve is dedósnak tartotta. Ők ilyenek, én még pöttyös-csíkos könyv, nekik a Leviatán (amit ajánlok, tényleg nagyon jó :D), az erkölcsi nagymisét nem a kötelezőkből fogják magukba szívni, max meg lehet velük utáltatni az olvasást. Azt látom, elmozdultunk a minden áron avítt irányából és én ezt támogatom.

 • 2013.08.20 12:00:54Szputya

  Jules Verne könyveit és A kis Nicolas-t adtam a gyerek kezébe... és Brunella Gasperini könyveit...

 • 2013.08.20 12:20:36TGabi

  G. Szabó Judit tinis könyvei egy bohókás, 3 gyerekes család mindennapjairól, a középső lány, Anikó elbeszélésével is klassz sorozatok.

  Megérjük a pénzünket, Hárman a szekrény tetején, Mari, ne bomolj. Klassz életképek, jó karakterek+humor:)

  Pöttyös ifjúsági regény volt, anno.

 • 2013.08.20 12:22:46TGabi

  bohuš

  Így van! Olvastam őket én is, nagyon jó könyvek, még felnőtt fejjel is.

 • 2013.08.20 12:55:48Mushi

  "Ha az iskolakezdés előtt szeretnénk kicsit felfrissíteni a gyerek nyáron esetleg picit megkopott olvasási képességeit, jól jön pár könyv, amin nem lasszóval kell őket végigverni."
  mármint lasszóval befogni, vagy ostorral végigverni. ejnye-bejnye, kedves dívány...

 • 2013.08.20 13:05:10Panacea Regina

  Én imádtam olvasni, de a legtöbb kötelezőt rühelltem :D Emlékszem, beteg voltam, amikor a Pál utcai fiúkat olvastam, és olyan rossz volt, hogy az utolsó részeket anyukámmal olvastattam fel. Ő elbőgte magát Nemecsek halálánál, én meg röhögtem, hogy mit kell ezen meghatódni, végre vége a könyvnek... A Légy jó mindhalálig-ot végig sem bírtam olvasni, az első pár fejezet után landolt a sarokban, hogy értelmesebbet olvashassak... Szülői nyomásra végigszenvedtem filmen (hogy meg tudjam írni a témazárót), de mai napig igyekszem kiheverni a borzalmat. Utána már válogattam, minden kötelezőt elolvastam rövidítve, és ami megtetszett, csak azt olvastam el rendesen. Nem értem, hogy a klasszikusok közül miért pont a legszarabbakat választják ki kötelezőnek, mintha tényleg csak a gyerekek kedvét akarnák elvenni az olvasástól :S

 • 2013.08.20 13:13:57Labasmaz

  TGabi:

  G. Szabó Judit, jól mondod! Még felnőttként is jók. Pláne, hogy személyesen is érintett vagyok kissé, mivel ismerem élőben is a könyveiben szereplő helyszíneket (Budapest, VIII. kerület).

 • 2013.08.20 13:45:09Mosómedve!

  Panacea Regina

  Melyik kötelezők tetszettek?

 • 2013.08.20 13:53:42Panacea Regina

  Mosómedve!

  Az egri csillagokat kifejezetten szerettem :) A két Lottit is, a drámákat főleg (Shakespeare örök kedvenc, de Moliére is jó), na meg volt akkora szerencsém, hogy nálunk kötelező volt Agatha Christie :D Mondjuk 5.-ben piszok irigy voltam a barátnőmékre, nekik feladták a Pál utcai fiúk mellett Harry Pottert is kötelezőnek, én meg akkor nagyon a Harry Potter korszakomat éltem.

 • 2013.08.20 14:03:44Mosómedve!

  Panacea Regina

  Nahát, valaki aki szintén szereti az Egri csillagokat, ez is eléggé ritka manapság :) (sajnos)
  Agatha Christie kötelező volt nálatok? Ezért gondolom sokan irigyeltek titeket :)
  Én akkor már középiskolás voltam, amikor kezdett elterjedni a Harry Potter itthon, így abból kimaradtam iskolásként, 20 évesen olvastam először (és nem utoljára :) )
  Shakespeare-t is nagyon szeretem, bár én inkább a vígjátékait tenném kötelezővé a Rómeó és Júlia helyett (félve vallom be, hogy engem egyáltalán nem fogott meg az ő szerelmi önfeláldozásuk és kifejezetten untam....)

 • 2013.08.20 14:15:00Panacea Regina

  Mosómedve!
  Igen, Agatha Christie-ből még érettségi tételünk is volt :D Én akkor voltam elsős, amikor a Harry Potter első kötete megjelent itthon, szóval ahogy nőttem, pont úgy jöttek ki az újabb könyvek :) Tavaly vizsgaidőszak után olvastam újra az összeset, még mindig leköt!
  Shakespeare-től a kedvencem mindig is a Szent Iván éji álom volt (9 évesen szavalóverseny díjaként kaptam egy kötetet, amiben ez is benne volt, azóta ez a kedvencem), a Rómeó és Júliát csak azért szerettem, mert a Zeffirelli filmnek olyan jó zenéje volt, és mindig azt képzeltem alá, ahogy olvastam :D

 • 2013.08.20 15:29:14Csokis

  A kötelezőktől szinte mindig lábrázást kaptam, aztán pár évvel később némelyikből (Egri csillagok, Tüskevár) máig tartó nagy kedvenc lett, de Mórát, vagy a Pál utcai fiúkat például máig nem tudtam megszeretni. Nejem például Jókaival volt így. Nem vagyunk egyformák. Viszont nálunk a 7-9 éveseknél most nagyon bejött Szabó Magda Tündér Lalája, annyira, hogy jövő héten jön a Sziget-kék és a Bárány Boldizsár, és most rendeltük meg nekik Durrelltől a Léghajóval a világ körült is. Aztán ha elérik a 11-12-t jöhet a többi Durrell is.

 • 2013.08.20 18:27:12Vierre_

  Én azt tapasztalom, hogy nincs felmérve, hogy a mi generációnk nem azonos világban él mint a srácainké. Net, gép, okostelefon stb, nem elvárható, hogy századelős filingben csücsürésszenek élesre vasalt gatyával és számukra nem érthető avítt világról olvassanak. Eljön az az idő, amikor visszatér a hangulat erre, de nem 10-14 éves korban, pláne nem a fiúknál. Szeressenek olvasni, szakadjanak ki a gép elől, flesseljék a könyveket, ez a cél.
  A lányoknál el tudom képzelni, hogy még mindig él a Két Lotti (imádtam), de a srácok máshogy vannak :D

 • 2013.08.21 06:53:13Provokat Úr

  Egyetértek azokkal akik szerint az ajánlott könyvek gyerekeknek és nem kiskamaszoknak valók. A Rosszcsont Peti pl. max. 8 éveseknek, de már az is csak nagy-nagy jóindulattal. Az egész poszt nagyon reklám-szagú.

  Az én fiam mindegyik fiúknak ajánlott sorozatot olvasta olyan 8-9 éves korában, de a 39 kulcs annyira frusztrálóan rossz volt, hogy abbahagyta. Az egész egy nagy becsapás, a történet nem megy sehova, nem fejlődik, a "kulcsok" amelyeket találnak a gyerekek nem segítik őket semmiben, csak újabb életveszélybe sodorják őket, a könyvek egyre színvonaltalanabbak lesznek (tudom, én is olvastam a fiammal) Szar.

  Ha már valami, akkor a Percy Jackson sorozat.

  A lányok tekintetében nem tudom hogyan maradhatott ki a Szt. Johanna gimi sorozat, kiskamaszoknak az messze a legjobb.

 • 2013.08.22 10:27:15mDb

  Én most érettségiztem, így még élénken él bennem a kötelező és választott olvasmányok kínja/öröme. Mivel magyarfaktos voltam, így volt "szerencsém" olyan kötelező olvasmányokhoz is, amiket mások maximum azért olvasnak el, mert alapirodalomnak számít. Ilyen körülmények között olvastam el Dosztojevszkij Bűn és bűnhődését is, amit olvasás közben utáltam, utána pedig rájöttem, hogy tulajdonképpen egész jó. Hasonlóan vagyok Balzac Goriot apójával is. Harry Potter-korszakom nekem is volt, a mai napig szeretem, igaz, ma már jobban lekötnek a komolyabb, reálisabb témájú művek. "Kiskamaszként" pedig nagyon szerettem én is Jacqueline Wilson könyveit, vagy a Háztetey Károly-könyveket, meg a Két Lottit. Kisebb korom kötelezőit a hátam közepére kívántam, egyedül talán A legyek ura fogott meg, bár szerintem túl korán adták fel (7.-ben).

 • 2013.08.22 10:29:40mDb

  Ja, meg persze a Rosszcsont Peti-részleg is állandó volt nálunk (a nagymamám lektor volt, mindenből, amin dolgozott, tiszteletpéldányt kapott, így került hozzánk Jacqueline Wilson összes műve, meg Petiék is). Ezek a Rosszcsont-könyvek azért jók, mert nem keltik egy 8-10 éves gyerekben a hosszú könyv érzetét, amin át kell rágniuk magukat, mivel egy kötetben van 3-4 kisebb sztori, amiből egyet még a lassan olvasó csemeték is el tudnak olvasni egy délután alatt.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta