SZÜLŐSÉG

Fülhallgató: lassú, de garantált út a süketséghez

2012. május 30., szerda 13:26


Érdekes tanulmány készített a FÜL-ORR-GÉGEGYÓGYÁSZAT (Fül-, Orr-, Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Klinika, Pécs) lapjában a zenelejátszókról és azok fiatalokra mért káros hatásairól.

stockfresh 935386 redhead-girl-listening-music-at-green-grass si

Hosszú távon szinte garantáltan süketséget okoz ha füllhallgatólval hallgatunk zenét, derül ki . Közel 200 gimnazistát és egyetemistát kértek meg egy zenehallgatási szokásaikról szóló kérdőív névtelen kitöltésére, majd összehasonlítást végeztek a hordozható zenelejátszót használók és a szabad hangtérben zenét hallgató fiatalok között.

A zenegallgatás fülhallgató nélkül is élvezetes

A zenelejátszó készüléket pl., mp3 használó fiataloknál az eredmény elég elkeserítő volt. A legtöbben olyan hangerősség mellett hallgatják lejátszójukat, ami halláskárosodást okoz, és csak kevesen és ritkán alkalmaznak védő funkciót. A megkérdezettek több mint 90%-ának baráti köre is használ hordozható zenelejátszót, többségük nem mondana le szívesen erről a zenehallgatási módról. Óvintézkedés lehetne, ha a fiatalok időnként szünetet tartanának zenehallgatás közben, és használnának fejhallgatót, ám a megkérdezettek körében ez a zenehallgatási forma nem terjedt el. Míg a fejhallgatóval 85 dB hangnyomás esetén 1 óra, a fülhallgatóval 15 perc a biztonságos időtartam, hogy ne alakuljon ki hosszú távon halláscsökkenés. Ez egyébként teljesen logikus, hiszen a fülhallgató membránja lényegesen közelebb fekszik a dobhártyához, mint a fejhallgatóé.

stockfresh 1328970 headphones sizeM

A napi zenehallgatási idő a megkérdezettek 38,9%-ánál meghaladta a napi 3 órát, és  93,4%-a fül-, vagy fejhallgatón keresztül élvezi a zenét, szabad hangtérben mindössze 6,6%-uk hallgatja.
Mivel a lejátszó készülékek gyártói a prevenciós törekvések mellett a bekövetkezett idegi halláskárosodás kezelésére is felkészültek, sajnos a kialakult helyzetet nem lehet máshogy értelmezni, mint többszintű profittermelés a könnyen befolyásolható, fiatal fogyasztói társadalom rovására.

Forrás: Magyar Fül-,Orr-,Gége és Fej-, Nyaksebész Orvosok Országos Egyesülete

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.05.30 14:32:24R2D2 & C3PO

  Há' én a'szittem, hogy ez a szöveg már kimúlt a zén generációmmal...

  Mer' tiniként nekem is ezt mondta a zanyám, oszt 40 évesen még mindig hallok. :-ooo

  Ezek szerint csak én emlékszem erre?!? Te jó ég...

  Őszintén érdekelne, hány évig tartott ez a vizsgálat. Kétlem, hogy 70-80 évet felölelt volna. Így meg... Szöveg.

 • 2012.05.30 16:51:21Terézágyú

  Engem meg nem érdekel, hogy megsüketül-e az a segg, de előbb-utóbb lesittelnek mert ki fogom taposni a belét az egyik ilyen buszon/villamoson/vonaton bömbölő fülhallgatósnak...

 • 2012.05.30 16:53:43an-dee

  Nem lehetne normálisan ésszel megirni a cikket. Fizikai tanulmányaim szerint a hangerő a távolság négyzetével arányosan erősödik, tehát ha fejhallgatót használok és sokkal hangosabban akkor ugyanúgy megsüketülök, mintha a szigeten a hangfaltól 2 méterre állnék.

  Tehát lehet füllhallgatót használni csak lejjebb kell csavarni.

  Sajnálatos dolog hogy az ilyen cikkekből mindig az ésszerüség és a tények hiányoznak, bár a hírdető cégeket igy pont be lehet csapni azzal hogy mennyi is az oldal látogatottsága.

 • 2012.05.30 17:09:36odamondó

  a baj ott van, hogy külső zaj hatására a fülhallgatóban a zenét halkabbnak tompábbnak érezzük, így hajlamosabb az ember feljebb állítani a hangerőt, mint egy csendes szobában.

  Na így következik be a hallás csökkenés, de hogy ehhez miért kellett egy tanulmány az számomra titok marad.

 • 2012.05.30 19:28:49A Tyne folyó déli partja

  szerintem azért hallgatják hangosabban, mert eleve, ha az utcán, buszon hallgatja, ott sokkal nagyobb az alapzaj, ezért kénytelen felhangosítani, hogy halljon is belőle valamit. itt, ahol én lakom, egy főút megy el mellettem, a zenéből kukkot nem lehet hallani, csak max. hangerőn...amúgy, én ki nem állhatom a fülhallgatót (már), mert zavar, hogy ott lóg a fülemben, anno folyton rám szóltak, hogy hallgassam a zenét fülhallgatóval, szerintem sokkal élvezhetetlenebb azzal.

 • 2012.05.30 20:10:47Phátyol Ferenc

  semmilyen hordozható cuccot nem lehet olyan hangerőn hallgatni, hogy halláskárosodást okozzon. esetleg hifinél lehet ilyen, de ott is előbb reped szét a fül/fejhallgató membránja, mint a dobhártya.
  logikus gondolkodás teljes hiánya van itt jelen. ha okozhatna halláskárosodást bármi ilyen cucc, már rég a gatyát leperelték volna az azt készítő cégről/cégekről. de mivel ilyen nem történt, ez az egész úgy faszság ahogy van.

 • 2012.05.30 20:50:04privateer

  Folyamatos zajnyomás azért tudja károsítani a hallást. Azt se felejtsétek el!

 • 2012.05.30 21:37:27nyu

  Azert egy jobban osszerakott hifi fejhallgatot siman fel lehet annyira hangositani, hogy meg ne torzitson, de mar fizikailag fajjon.
  Anno kiprobaltam, mennyit bir erositovel az AKG K242, de nem birtam tiz percnel tovabb elviselni azt a hangerot, le kellett venni.

  Mondjuk a telefonom agybadugos vackat sem nagyon szoktam 15 fokozatu skalan 10-nel feljebb tekerni, mert buszon altalaban az is eleg, max akkor allitom 12-re, ha el kell nyomni az edzoteremben szolo default tucc-tuccot.

 • 2012.05.30 21:55:14durcas.hu

  Itt nyilván nem arról van szó, hogy szétreped a dobhártya a fülhallgatót használva :-), sokkal inkább idegrendszeri károsodásról van szó, amely hosszútávon akár komoly beszédértési problémákat is okozhat. Például nehezebben szűr ki és értelmez az agy bizonyos hangokat. Vagyis az illető hall ugyan, de jobban rá kell a hallottakra koncentrálnia. Ez kifejezetten fárasztó, huzamosabb ideig csak nehezen fenntartható folyamat. Az illető hamar fárad, tanítási órán nem képes a hallottakra koncentrálni, esetleg könnyen félreért dolgokat, gyakran visszakérdez. Ez a károsodás egyébként sokszor úgy is felléphet, hogy a hallószervek épek, vagyis egy szimpla hallásvizsgálat teljesen ép hallást mutat. Ha gyakran éri ilyen hatás az agyat, megpróbál védekezni ellene, az illető fáradékonyabb, esetleg ingerlékenyebb lesz.

  Mindebből a konklúzió: soha ne szólj be a buszon fülhallgatóval zenét hallgató embertársadnak, mert ki tudja mi mindenre képes. ;-)

 • 2012.05.31 00:56:02Sisa.huka

  Ismertem egy srácot, aki fülhallgatóval hallgatott úgy zenét, hogy a szomszéd szobában is simán felismertem, mi megy nála. Zárt ajtók, normál vastagságú fal. Néha küldtem neki egy mailt, pl. 'Edda- Elhagyom a várost' ? Mindig beletrafáltam. Kíváncsi vagyok, azóta megsüketült-e.

 • 2012.05.31 08:36:34Tabea

  nem süket, hanem siket......

 • 2012.05.31 08:54:29Hoppácska

  Azt írja a cikk: hosszú távon!! alakul ki halláskárosodás.

  Vagyis ezek az illetők harminc fölött, negyven felé már rosszabbul fognak hallani stb. stb.
  Persze ki a franc gondol tiniként arra, hogy mi lesz vele negyvenévesen...

  Majd akkor persze verhetik a fejüket a falba...

  Hány ilyet láttam már, akár valóban a hallással kapcsolatban: "Fűrésztelepen dolgozom, de nehogymá' feltegyem a munkavédelmi fülvédőt, az oan hüjén néz ki" - aztán negyvenévesen mindent kétszer kell neki elmondani; de akár a fogakkal is "Nekem jók a fogaim, tíz éve voltam utoljára fogorvosnál, az is azt mondta" - aztán az egyik elkezd fájni, elmegy az orvoshoz, az meg talál vagy 10 rossz fogat, ínysorvadást stb...

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta