SZÜLŐSÉG

Maszturbál a gyerekem

2011. október 26., szerda 08:05

A legtöbb szülő előbb-utóbb szembesül azzal, hogy a gyermeke a saját nemi szervével játszik és maszturbál. Már 8-9 hónapos korú gyerekeknél is megtapasztalhatjuk, 3-4 éves korban pedig kifejezetten jellemző a kicsikre. Kell ezzel külön foglalkozni vagy mindez természetes tanulási folyamat?

Csak természetesen

A gyermekek már nagyon korán felfedezik a saját nemi szerveiket, mivel természetes kíváncsiság él bennük a testükkel kapcsolatban. Rájönnek arra is, hogy ezeknek a testrészeknek a simogatásával kellemes élményhez juthatnak. Így szembesülhetnek már az akár 3-4 éves kisgyermekek szülei is azzal, hogy a gyermek pl. elalvás előtt, a takarót a lába közé szorítja, és ütemesen ringatózik – azaz maszturbál.

Hogy állítsam le a gyereket?!

"Két és fél éves fiam folyton magával játszik. Az asztalnál ülve boldogan jelenti, "kukizom!" és ha rászólunk, annál inkább csinálja. Mit tegyek?!" Sok szülő kétségbeesetten fordul szakértőhöz, amikor a kíváncsiság heteken-hónapokon keresztül fennáll. De hát lássuk be, ez természetes: miért hagyná abba a gyerek, amikor a dolog nem csak nagy örömöt okoz, de azt is eléri vele, hogy a körülötte lévők mind rá figyeljenek.

Mert a maszturbálás nagyrészt erről szól: az odafigyelésről. A gyerek általában akkor viszi túlzásba önmaga szeretését, ha úgy érzi, őt nem szeretik eléggé. Ha a gyermek önkielégítése nagyon gyakori, szinte elnyomja a mindennapi normális tevékenységét, akkor valami probléma van a háttérben. Többnyire szorongás miatti önvigasztalás, de az elhanyagolt gyermekek is fordulhatnak ehhez az örömszerző tevékenységhez. A szülők válása, kistestvér születése, amikor kevesebb idő marad az addig egyke kicsire, de akár egy költözés is zavart okozhat a gyermek lelkivilágában, amire így reagál.

A maszturbálás a normális fejlődés része

Ha rákiáltunk a gyerekre, vagy bűntudatot keltünk benne, az a későbbi pszichoszexuális fejlődésére is hatással lehet. Ne tekintsd rossz dolognak és ne bántsd ezért a kicsit! Amikor a gyermek a maszturbációt nyilvánosan, mindenki előtt végzi, nyugodtan, de határozottan el kell neki magyarázni, hogy ez nem mások szeme elé való, inkább csak a hálószobába, akkor, amikor egyedül van.

Ne kiabálj rá és ne csinálj az egészből nagy ügyet, mert akkor azt tanulja majd meg a helyzetből, hogy ez valami olyan, amitől Anya/Apa csak vele foglalkozik – és akkor ezt az adut használni is fogja majd. Tereld inkább el a figyelmét másra!

Első körben fordíts sok személyes figyelmet a gyermekre, játssz és beszélgess vele. És ne felejtsd el éreztetni vele, mennyire szeretitek.

Érdemes gyermekpszichológushoz fordulni?

Amennyiben nem boldogulunk, és komolyabb a gond, érdemes gyermekpszichológus szakemberhez fordulni. Ő felderíti az okot, és segít a megoldásban is. A serdülőkori maszturbáció már a felnőttkori szexualitás kialakulásának részjelensége. Régebben szokás volt ijesztgetni a gyerekeket/fiatalokat, hogy ha maszturbálnak, nem lehet majd gyerekük, vagy hogy gerincsorvadást kapnak. Ezek a "jótanácsok" olyan gátlásokat okozhattak, amelyek a gyereket egész életében végigkísérik. Ha viszont sikerül józanul kezelni a kérdést és a gyerek nem frusztrációt kap, hanem odafigyelést, hamar túl lesztek a dolgon.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta