SZÜLŐSÉG

Elvis is ilyen volt: minden, amit nem tudtál a hiperaktivitásról

2011. október 10., hétfő 07:42 |

Érdemes rögtön az elején leszögezni: az ADHD nem az Amerikából importált, lusta szülőktől származó magyarázat a neveletlen gyerek viselkedésére. A betegség olyan tünetegyüttes, amelynek kimutatható szervi eredete van. Kialakulásának oka nem ismert, valószínűleg genetikai és környezeti hatások kombinációjára vezethető vissza.

A legújabb PET-CT (orvosi képalkotó eljárás) kutatások szerint, az ADHD-vel diagnosztizált betegek agyi homloklebeny területe csökkent vérellátást és anyagcsere-szintet mutat. Ez az a terület, amely a figyelemért, tervezőképességért felelős. A kutatók még nem mondták ki, de jó eséllyel közvetlen összefüggés van a tünetcsoport kialakulása és a homloklebeny rendellenes fejlődése között.

Figyelemhiányos hiperaktivitási zavarban (a tünetegyüttes nálunk is elterjedt megnevezése az angol mozaikszó: ADHD) szenvedő gyerekeknek problémát okoz az önfegyelem, a koncentráció fenntartása. Szétszórtak, ezért habár az intelligenciájuk nem különbözik a többi gyerekétől, tanulási nehézséggel bajlódnak. A betegség krónikus, az esetek 60 százalékában a tünetek intenzitása felnőttkorban sem csökken, ami döntően befolyásolhatja az érintettek életét és párkapcsolatát.

Sok a téves, még több az elmaradt diagnózis

A diagnózis felállítása összetett és időigényes feladat, több szakértő bevonását és a gyerek háttérkörülményeinek feltérképezését igényli. Rengeteg energiával teli, egész nap rohangáló gyereket diagnosztizálnak tévesen ADHD-vel. De egy örökmozgó rosszcsont természetesen nem feltétlenül beteg, a kifogyhatatlan energia önmagában nem a figyelemhiány tünete.

Ugyanakkor nagyon sok figyelemhiányos gyerek nem kap megfelelő ellátást, mivel az ADHD tipikusnak vélt jelét, az állandó fizikai aktivitást nem mutatják – mondja a Vermonti Egyetem pszichiátere és nevelési tanácsadója, Dr. David Fassler. Az esetek nagy többségében valóban a hiperaktivitás a legnyilvánvalóbb jelzés, de a betegség vezető tünete a figyelmi funkció zavara.

Álmodoznak, és nem nyüzsögnek

Főleg lányoknál fordul elő az ADHD egyik altípusa: álmodoznak, nem tudják követni az iskolai feladatokat és nem képesek a fontos és lényegtelen dolgok között különbséget tenni, viszont a “nyüzsgős” tüneteket nem mutatják (a felnőttek szintén ritkábban mutatják a hiperaktivitás jelét, ezért a betegség nagykorúaknál használt megnevezése az angol hyperactivity tag nélküli ADD).

A szülő akkor kezdhet a betegségre gyanakodni, ha a gyerek nem képes figyelni az órán, és az értelmi képessége alatt teljesít. A szociális normákat nem tudja betartani, ezért képtelen beilleszkedni, ami önértékelési problémához vezet, ez pedig öngerjesztő folyamatként tovább rontja a tüneteket.

Néha egy szemüveg is elég

Nem kell azonnal a betegségre gondolni, ha a gyerek az ADHD tüneteihez hasonló jeleket mutat. Előfordulhat, hogy ezeket valamilyen lelki-fizikai változás okozza. Triviális, de talán csak egy szemüveg kell a neki, mert nem látja rendesen a könyvét, ezért tanulni és figyelni sem tud az órán. A családban történt válás vagy haláleset is okozhat zavart és teheti dekoncentrálttá a gyerekeket.

Ha a gyermekorvos ADHD-t gyanít, a gyereket tovább kell küldenie egy gyermekpszichológushoz, aki fel tudja térképezni zavar kiváltó okát. Az ADHD már három éves korban felismerhető, ezért nem kell a hatéves gyereknek kezeletlenül szenvednie az iskolapadban. Az iskoláskorú gyerekeknél a betegség előfordulási aránya 2-5 százalék, a fiúknál némileg magasabb.

A csodaszerek nem segítenek

Sajnos a következő módszerek sem gyógyítottak még meg ADHD-s beteget, annak ellenére, hogy így csodaszerként hirdetik:

- vitaminkúra és táplálkozási kiegészítők

- tengeribetegség elleni gyógyszerek

- Candida elleni kúra

- EEG-biovisszacsatolás terápia

Hiperaktív, figyelemzavaros gyerekek többször szenvednek balesetet: gyakrabban esnek biciklivel, gördeszkával és rohannak át az úttesten körülnézés nélkül. Nem feltétlenül kell a gyereket lovagi páncélba öltöztetni, ha bicajra ül, de legalább egy sisak legyen rajta. Az otthoni tisztítószereket tartsuk elzárva, mert az ADHD-s gyerekek gyakrabban nyelnek le mérgező anyagot.

Nem gyógyítható, de jól kezelhető

A terápia a betegség súlyosságától, a gyermek életkorától és a környezet toleranciájától függ. Enyhébb esetben elég lehet a szülők, pedagógusok felkészítése, esetleg speciális képzést nyújtó iskola választása. Súlyosabb esetekben a szakember pszichostimuláns szert írhat fel, amely serkenti a gyerek alulműködő agyi területeit, ezért képesek lesznek jobban figyelni, önmagukat kontrollálni. Tehát a közhiedelemmel ellentétben nem a gyerek szedálásáról van szó.

Lényeges, hogy a gyógyszeres terápia mellett a gyerek megfelelő pszichés segítséget kapjon, szociális készségeket tanuljon. Mindezek mellett a család felkészítése is ugyanolyan fontos: a gyógyszeres kezeléstől a tünetek az esetek nagy részében enyhülnek, de nem fognak teljesen megszűnni. A gyereknek továbbra is sok mozgásra, közösségi játékra lesz szüksége.

Nem gyógyítható

Az ADHD nem gyógyítható, viszont jól kézben tartható probléma. Gyógyszerekkel és a figyelemhiányos beteg életének és környezetének megfelelő átalakításával a személy teljes értékű életet élhet, sőt, néhány munkakörre egyenesen keresik a nagy energiájú, folyamatosan pörgő karaktereket. Íme néhány híres ADD-s, akiknek a nevét ma talán nem is ismernénk, ha nincs a betegségük: Mozart, Salvador Dalí (nem is kérdés), Benjamin Franklin, Elvis (nála sem lehetett nehéz diagnosztizálni), Gábor Zsazsa, Robin Williams. Hosszú a sor, itt vannak a többiek.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta