SZÜLŐSÉG

Egyre több az autista gyerek

2011. június 13., hétfő 10:08

Közel tízmillió gyerek szenved valamilyen fejlődési rendellenességben Amerikában, ám az orvosok igazán a drasztikus növekedés miatt aggódnak.

Tíz év alatt nyolcmillióról tízmillióra növekedett azoknak a gyerekeknek a száma, akik valamilyen fejlődési rendellenességben szenvednek - adta hírül a Pediatrics című folyóirat nyomán a Time.

A gyermekgyógyászati folyóiratban publikált tanulmány 1997-99-es és 2006-2008-as adatokat hasonlított össze. Az első mintavétel idején az amerikai gyerekek 12,8%-a, míg a kétezres években végzett vizsgálatkor a gyerekek 15%-a szenvedett valamilyen problémával. A betegségek skálája igen széles volt, a beszédhibától (dadogás) egészen az autizmusig terjedt.

Az orvosok szerint aggodalomra ad okot, hogy a különböző rendellenességek közül az autizmus és a hiperkinetikus zavarnak vagy szindrómának (ADHD, azaz figyelemzavarral együtt járó hiperkinetikus szindróma) nevezett tünetegyüttes növekedett a leginkább: előbbi négyszeresére, utóbbi harminchárom százalékkal.

A megnövekedett számok okát eddig nem sikerült tisztázni, ám a tudósok egyrészt az utóbbi évtizedben megnőtt idősebb kori gyerekvállalást, illetve az egyre több koraszülést vetették fel lehetséges okként, bár az autizmus esetében nem zárható ki, hogy csak a nagyobb figyelem miatt kerül napvilágra több olyan eset, ami eddig elkerülte a tudósok radarját.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta