SZÜLŐSÉG

Tévhitek, amelyek miatt boldogtalan szülő leszel

2011. április 6., szerda 13:59

Ahogy talán minden szakmáról élnek bennük tévedések, a pszichológiában, és azon belül a gyermeknevelés kérdéskörében is megtalálhatók bizonyos kigyomlálhatatlan tévhitek. A durvának tartott mesékről, a mindent megengedő nevelési stílusról és a mindig erősnek látszó szülőkről már volt szó. A mondat, amit minden szülőnek elmondanék, megüzennék, hogy tökéletlen szülőnek is lehet boldog gyermeke.

(előző rész)

Jellegzetes tévhit, hogy tökéletesnek kell lenni. A pszichológiai szakrendeléseken az egyik leggyakoribb feladata a szülővel konzultáló lélekbúvárnak, hogy megerősítse őt, attól, hogy olykor eszköztelennek érzi magát a gyermek hisztijével szemben, ne adj' Isten, egyszer elcsattant egy pofon, még lehet jó szülő.

Az otthoni légkör fontossága

A gyerek hogylétére, gyerekkorára ható egyik legjelentősebb tényező a család légköre, azon belül is a szülők kapcsolata egymással. Sajnos sokszor hallani olyan mondatokat, hogy „Igaz, jó ideje elhidegültünk egymástól a férjemmel, de a gyermeket nagyon szeretjük, és csak ez számít.” Vagy „Sokat veszekszünk, de sosem a gyermek előtt, ő ebből semmit sem érez.”

Fontos leszögezni, hogy a gyermek, már az egészen kicsi is sokkal többet tud, érez a világból, mint amit elmondanak neki. Bár nem érti, de érzi a titkok nyomasztó súlyát, és nem tudja, de érzi, reagál is rá, ha a családban valami nincs rendben. Még akkor is, ha nem a vele való viszony az, ami meg van terhelve valamilyen konfliktussal. Hogy lehetséges ez?

Valószínűleg sosem felfejthető minden egyes apró gesztus, hanglejtés, arcrándulás, ami közvetíti az információkat. Biztosan kevesebbet tudunk még erről a kérdésről, mint ahány csatornán közlekedik az üzenet, hiszen olyan kisbabák is reagálnak már a családi konfliktusra, akik még a szavakat sem értik. Hogy hogyan reagálnak a problémára, arra a legrövidebb válasz, hogy valamilyen tünettel. Gyakori, hogy pszichoszomatikus betegséggel, de lehet a reakció nagyobbaknál magatartászavar vagy a tanulmányi eredmény romlása is.

Evolúciós magyarázat

Annak a jelenségnek, hogy a gyermek érzékenyen felveszi a családi, szülők közti rezdüléseket, evolúciós magyarázata is elképzelhető. A kiszolgáltatott csemete számára létkérdés, hogy egyben marad-e az a szűk környezet, ami számára a testi-lelki biztonságot adja. Konkrétan: együtt maradnak-e a szülei? Egyensúly van-e a családon belül, vagy valami felborult, megbillent?

Családokkal foglalkozó terapeuták tapasztalata, hogy szükséges a gyermek tünetei mellett a szülőkkel, testvérekkel is foglalkozni. A szakemberhez forduló anyák és apák egy része elvárja, hogy „szereljék meg” távollétükben az elromlott vagy beteg gyermeket, és szeretnének visszakapni egy egészségeset. Sajnos, ha a tünet mögött az áll, hogy a csemete tudattalanul érzékelte a szülők távolodását, és rájött, a betegséggel ismét „összeránthatja” őket, akkor kevés a megoldáshoz a vele való egyedüli foglalkozás.

Ha beteg vagyok, Anya és Apa rám figyel

Egy példán keresztül: képzeljük el, hogy anya és apa veszekszik, de elég, ha csupán fagyos a légkör, tapintható a köztük lévő távolság. Tegyük fel, hogy a gyerek belép, láthatóan sápadt és hasfájásra panaszkodik, mivel elrontotta a gyomrát. A szülők ijedten szaladnak a kicsihez, azonnal háttérbe szorítva a közöttük feszülő konfliktust. A közös kérdés foglalkoztatja őket, egy célért dolgoznak.

A gyerek, anélkül, hogy ez tudatossá válna, megjegyzi, hogy a rosszullét képes összehozni a szülőket az adott ügy mentén. Talán sokáig nem is használja ezt a tudást, de amikor olyan mértékűvé növekszik a szülők közti távolság, ami bizonytalanságérzést, szorongást vált ki a gyermekből, öntudatlan módon hasfájással reagál.

Az evészavar is lehet lázadás

Hasonlóan működik ez evészavarral is: a széthúzó családot összehozza, ha félni kell, mert az egyik családtag kórosan sovány, figyelni kell minden elfogyasztott falatot, noha a kamasz talán már közel van a húszhoz, olyan törődést igényel, mint egy csecsemő, úgy kell mérni a súlyát, olyan fejtörést okoz, mit volna hajlandó megenni. De nincs másképp például az asztmás és sok már lelki eredetű betegséggel sem.

Természetesen minden betegség és minden család egyedi, a fenti példa csupán egy a lehetséges forgatókönyvek közül. Ami fontos mindebből: tudjunk róla, hogy a gyermekkel való kapcsolat mellett a többi családtag egymáshoz fűződő viszonya is komoly hatással van csemeténkre.

Bujdosó Karolina

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.06 15:01:14summarygloss

  Nem értem. Mi nem hidegültünk el, de az egyik gyerekbe tukmálni kell, a másik zabál, a férjem meg asztmás. Ilyenkor mi van?

 • 2011.04.06 15:10:03magyar ember teli szájjal

  @summarygloss: rossz ember vagy, egy két lábon járó kudarc. Ez a diagnózis 7500 Ft lesz. Örülök hogy segíthettem.

 • 2011.04.06 15:46:48whitemore

  de jót röhögtem a két kommenten, köszi :-)

 • 2011.04.06 16:26:48váév építők

  egy gyerek jövetele komolyan tönkreteheti a házasságot. ez tény. aki fél tőle, ne vállaljon gyereket. már semmi nem lesz ugyanaz utána. sírás és kakaszag, ez vár otthon, nem a punciillat.

 • 2011.04.06 16:40:23mike-kulas

  mi elhidegültünk, de a gyerekeknek semmi baja. Fene se érti. Akkor most már így is marad, nehogy betegek legyenek, ha összemelegedünk.

 • 2011.04.06 16:40:28Apafarkas

  Ja, csak ezt a tényt előre honnan tudnád?

 • 2011.04.06 16:42:02mike-kulas

  Akkor, ha beteg a gyerek megütöm az asszonyt, hátha a gyerek jobban lesz.

 • 2011.04.06 17:04:41wowerman

  mennyi hülye ember kommentel ide, istenem... ezt teszi hogy kint van a divany.hu az indexen

 • 2011.04.06 17:22:08piszter

  Nálunk - bár vannak kölykök - azért csak ott van az a jó kis punciillat a háttérben. Alig várom, hogy elaludjanak. Tény, hogy ma már nem ez az első motiváló erő... A kakaszag meg annyira funkcionális már, engem nem zavar, ha a gyerek seggét kell törölgetni. Persze eleinte öklendeztem. :D

 • 2011.04.07 10:31:49karlitoszka

  akinek egy gyerek a kakiszagot jelenti, az ne vállaljon gyereket mert egy emberi roncs lesz belőle is mint a szüleiből.

 • 2011.04.07 14:02:36FaBRiK

  A maslow-i alapszükségletek látom mindenkit megfogtak. Amíg nem voltak a gyerkőcök, engem is zavart, ha azt láttam, hogy valaki tisztába teszi a gyerekét és bizony öklendeztem. Mikor megszületett a fiam, nem is jutott eszembe, annyira természetes volt az, hogy tisztába teszem.

  Ámde a cikkre reagálva. Bizony a légkör a legfontosabb. Sokan hajtanak az egyre nagyobb dolgok elérésére, hogy aztán a gyereknek mindent megadhassunk. De egy egészséges lelkületű gyereknek a szüleire és a szeretetre, gondoskodásra van inkább szüksége. Persze látja és igényli az egyre jobb/drágább mobilt, meg a Nike cipőt, de megéri ez azt, hogy ne találkozzon a szüleivel soha? Vagy, hogy a nagy hajtás miatt a szülők hidegen éljenek együtt?
  A 80-as években nekünk pl. nem volt semmink, de nagyon szívesen emlékszem vissza a gyerekkoromra, amikor anyukám 3 óra felé, apukám meg 5 óra felé már otthon volt. És jó volt látni, ahogy megölelik egymást (még 60 évesen is) és adnak egy csókot, meg amikor ezt kihasználva közéjük furakodtam.
  Igaz, hogy tizenévesen sem szégyelltem őket, sőt! Nekem nem volt kín velük menni nyaralni és amikor egy bulit szerveztem 16-17 évesen és távozni készültek a szüleim (mivel sosem ártották magukat az életembe), a haverjaim invitálták őket, hogy maradjanak.
  Nekem ez a példa, és bár sokszor én is feleslegesen hajtok az anyagi javakért, sokszor leülök és megrágom a dolgot és oda jutok, hogy nem az kell nekem.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta