Sütőtök pite – babáknak is!

Nem én vagyok a családban az egyetlen, aki ki nem állhatja a sütőtököt. Néhány éve még a sülő tök illatával is ki lehetett kergetni a világból. Aztán megkóstoltam a gyömbéres-fahéjas sütőtök pitét...

Hagyományosan az amerikai Hálaadás napjához köthető a jól bevált Pumpkin Pie, amelyre rengeteg variáció létezik: tehetünk bele pirított diót, darált mandulát, fahéjat, szegfűszeget, vaníliát, tejszínt,  krémsajtot (cheesecake), vagy akár vaníliás pudingport is. Kezdetnek ajánljuk ezt az egyszerű változatot.

Ha nem ragaszkodunk annyira a hagyományokhoz, viszont imádjuk a sütőtök pitét, akkor készítsük el, amikor ennek az édes töknek nálunk szezonja van. Vagyis október-november táján, de kihasználhatjuk a tökfaragás újkeletű divatját is most, Halloween környékén, vagy akár Márton-napkor is. (Vigyázzunk, mert a Halloween tök húsa nem olyan ízletes, kevésbé édes, mint a hosszúkás sütőtöké, ezért nem érdemes fáradni a cukrozásával sem.)

Ha már szert tettünk a piacon néhány kisebb tökre, akkor kezdődhet a kísérletezés!

A recept:

340g (vagy 1 csomag) natúr tofu

225g vegán (tejmentes) sajtkrém /próbáld ki a Sheese termékeket, pl itt/

1 csésze (230g) sütőtök püré

1 csésze (230g) kristály- v. barnacukor

3 evőkanál (42g) liszt

½ teáskanál őrölt gyömbér

½ teáskanál őrölt szerecsendió

1½ teáskanál őrölt fahéj*

1 csipet só

¼ teáskanál szódabikarbóna

A tésztája – teljes kiőrlésű kekszből

6 evőkanál (85g) vaj

24 db (1,5 csésze morzsolt) teljes kiőrlésű gabonakeksz

¼ csésze cukor (opcionális)

Babák előnyben

Azért szeretem ezt a receptet, mert tej és tojásmentes, így babák is fogyaszthatják, csak a fűszerekkel kell csínján bánnunk. A fahéjnak például allergizáló hatása lehet, ha egy évnél fiatalabb babáknak adjuk, a gyömbér és a szerecsendió mennyiségét pedig nyugodtan felezhetjük, vagy ki is hagyhatjuk.

Ahogyan már ebben a rovatban is olvashattuk, a szója bevezetéséről megoszlanak a vélemények. A tofu azonban fontos fehérje-forrás, kalciumban és vasban gazdag. Előnye, hogy könnyű elkészíteni, akár villával pépesítve főzelékekbe is tehetjük, semleges íze és krémes állaga miatt szeretik a babák. (A tofu előnyeiről és elkészítéséről bővebben itt olvashatsz, angolul.)

Ha csemeténk már megeszi a joghurtokat, sajtokat, a növényi sajtkrém helyett használhatunk igazi krémeket is (az én kedvencem a Philadelphia).

Ezt a Sütőtök cheesecake-et 8 hónapos kortól ajánljuk.

Elkészítés:

A sütőtököt előző nap is megsüthetjük. Hosszában félbevágjuk, kikaparjuk a magokat, és sütőpapíron vagy fólián kb. 50 percig hagyjuk a sütőben. Ha kihűlt, húsát egyszerűen kikanalazzuk a héjából, és egy tálban összeturmixoljuk.

A pite tésztájához a teljes kiőrlésű gabonakekszet zacskóba tesszük, és sodrófával összetörjük. Kezdjük kisebb adagokkal, mert kiszakadhat a zacskónk, és sütés helyett szedegethetjük a morzsákat az asztal alatt. Nem baj, ha a művelet végén nem kapunk finom kekszport, én például szeretem, ha van egy kis textúrája a sütinek, de kézzel is szétmorzsolhatjuk a nagyobb darabokat.

Ha babák is esznek belőle, figyeljünk, hogy ne maradjanak kekszdarabok a tésztában! Hozzákeverjük a cukrot – bár ez opcionális, mert a kekszek nagy része amúgy is tartalmaz cukrot, így e nélkül is ízletes. Ezután jöhet az olvaszott vaj, és kézzel összegyúrjuk a masszát. Kerek piteformába, vagy más tortaformába tesszük és ujjainkkal szétterítjük, szétnyomkodjuk a kekszes alapot úgy, hogy 2-3 cm-es peremet kapjunk. Sütőben 175 fokon elősütjük, 8-10 percen át.

Az száraz összetevőket – cukor, liszt, fűszerek, szódabikarbóna, só – egy közepes tálban összekeverjük és félretesszük. A tofut kevés vízzel összeturmixoljuk és egy nagy tálban elkeverjük a krémsajttal. (Tipp: Használjunk mindig friss tofut, felbontás után mossuk meg, ha savanykás szagot érzünk, ne adjuk babáknak!) Hozzáadjuk a sütőtökpürét, elkeverjük, majd beletesszük a száraz összetevőket is. Addig keverjük, amíg egyenletes, krémes masszát kapunk. Furcsa módon, a megszokott élénk narancsszín helyett, a krém halovány, bézs színű lesz. Beleöntjük az előkészített keksz alapba, és 175 fokon 50 percig sütjük. A sütőrácson hagyjuk kihűlni (kb. 30 percig).

Ha tálalás után még maradna a pitéből, fóliával takarjuk le, éjszakára tegyük hűtőszekrénybe.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek