SZÜLŐSÉG

Krémet a kenyérre!

2009. november 24., kedd 07:54

Ebédet főzni számomra egyszerű dolog, jobbnál-jobb receptek sorakoznak a polcon, kipróbálásra várva, ami bonyolultabb, az a reggeli, meg a vacsora, ha nincs éppen főtt kaja. A sonkás-sajtos kenyeret már annyira unom, hogy ha meglátom, az étvágyam is elmegy, virslit, - csakúgy mint Abigél, - akár minden nap tudnék enni, dehát egy felelősségteljes anya ezt nem engedheti meg magának. Így különböző krémekkel próbáljuk változatossá tenni a hideg étkezést, itt találhatók a családi kedvenceink. Előrebocsátom, hogy mindegyikben van tejföl, mert az az egy élelmiszer mindig van nálunk a hűtőben, és az is előfordul, hogy azt kenjük a kenyérre, megszórva egy kis snidlinggel.

Halkrém

Bontsunk fel két, jó minőségű, olívaolajas tonhalkonzervet, öntsük le róla az olajat egy kis tálkába. Keverjük össze egy doboz tejföllel, nagyon kicsi majonézzel, friss citrom levével, sóval, borssal és friss majorannával. A hal olajából öntsünk rá vissza annyit, amennyi ízlésünknek megfelel. Nagyon jól illik hozzá a capribogyó is!

Körözött

Nálunk a legnagyobb kedvenc, ezt még nagymamámtól tanultam, kizárólag szlovák brinzából készítem, mert mi a jó erős juhtúrót szeretjük. A magyar juhturók sokkal lágyabbak és viszofogottabb az ízük is, de van, akinek ez jön be. 20 dkg juhtúrót keverjünk össze kb 5 dkg vajjal és annyi tejföllel, hogy lágyan keverhető legyen (nagyjából fél doboz) és keverjük hozzá az apróra vágott lilahagymát. Ha jól kikevertük, (vagy kiköröztünk) tegyük hozzá az őrölt pirospaprikát (nem kell vele spórolni) és az egész köménymagot (ezzel sem). A körözött jellegzetes ízét a mustártól nyeri el, de ne tegyünk bele sokat, csak egy kávéskanállal.

Túrókrém

Akinek a juhtúró túl erős, készítheti a körözöttet tehéntúróból is, ezt a gyerekek sokszor jobban szeretik. De én a tehéntúrót nem körözöttnek szoktam elkészíteni, hanem összekeverem tejföllel, sóval, és apróra vágott kígyóuborkával, ezt halmozom a kenyérre vagy pirítósra.

Paradicsomkrém

A paradicsomkrém imádatát Spanyolországból hoztuk magunkkal, de sajnos sosem sikerül azt az ízt elérnem, mint ott. Egy konzerv hámozott, vagy szeletelt paradicsomot (az olasz konzervek elég jó minőségűek) törjünk össze krumplinyomóval, és keverjük ki sóval, borssal, zúzott fokhagymával és olívaolajjal. Pirítósra kenjük és tegyünk rá friss bazsalikomot, de amúgy remek szendvicsalap a vaj helyett! Nagyon jól illik hozzá természetesen a spanyol Serrano vagy Iberico sonka.

Padlizsánkrém

A padlizsánkrémnek nagyjából százféle elkészítési módja létezik, de az mindegyikben közös, hogy meglehetősen időigényes. Ezért érdemes belőle egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni, és kis üvegekben eltenni. Én paradicsompaprikával szoktam készíteni, mert az nagyon finom, selymes, kissé édeskék ízt ad a padlizsánnak. Válogassunk nagyjából egyenlő darabszámú padlizsánt és paradicsompaprikát. Süssük meg sütőben a félbevágott padlizsánokat és a szintén kettévágott, kimagozott paprikákat, de ne tegyük őket egy tepsire, mert a paprika természetesen sokkal hamarabb megsül. A padlizsán akkor jó, ha már barna. Ha kész van, várjunk, amíg kissé kihűl és hámozzuk meg őket, majd tegyünk az egészet egy nagy lábasba, zúzzuk össze botmixerrel és közben öntsünk hozzá jó sok olívaolajat. Ha reggelire szánjuk, ennyi elég is, ha szeretnénk belőle eltenni, akkor a maradékot forraljuk fel, amíg bugyog és töltsük nagyon alaposan tisztára sikált üvegekbe! Ha a tetejére öntünk egy réteg olajat, hogy légmentesen lezárjuk, még tartósítószer sem kell bele, de mindenképpen állítsuk meleg dunsztba két napra!

Avokádókrém

Pucoljunk meg két avokádót és egy nagyobb paradicsomot (a paradicsom héja nagyon könnyen lejön, ha egy kis forró vízzel meglocsoljuk) Trancsírozzuk szét, keverjük össze felaprított vöröshagymával, kis olívaolajjal, kis tejföllel, sóval és citromlével. Tehetünk bele egy kis felaprított petrezselymet is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.11.24 10:33:28Zsuzsi főz

    Az avokádót, ha nem elég érett,összerakom banánnal egy zacskóba, egy-két nap, és megérik.

  • 2009.11.24 10:52:40ElsőÉva

    Zsuzsi, a lazacos sajtkrémet nagyon imádom, mondjuk én snidlinggel színezem ;)

  • 2009.11.24 10:54:36ElsőÉva

    ...a kaprot rajtam kívül senki sem komázza ugyanis :((

  • 2009.11.24 12:09:23loreal

    MM, amúgy nálam reggelire még mennek a műzlik, kásásk(főleg most télen)...meg persze jöhet a tojás/bundi kenyér(bár az nálam inkább vacsi),

    Vacsira meg kifejezetten szuperek a saláták,(zöld, tészta, rizs,kuszkusz bármi egyéb gabonaféle) ha táplálóbban kell akkor egy kis friss pékárúval.Olyan sokféleképpen variálhatók, hogy csak na.
    Van ami 5-10 perces művelet, van ami kissé hosszadalmasabb(mondjuk egy grillezett zöldségekkel gazdagított).

    Nálunk pl. a kifejezett hideg kaja- kenyér valamiféle feltéttel..szinte egyéltalán nem létezik(néha van tojás reggelire, vagy a párom néha eszik felvágottat)...tehát nem kell elunni a sonkás-sajtos kenyeret:D:P

  • 2009.11.24 12:25:00gyj

    Avocado (csak éretten): felkockáz, körte, uborka ugyanúgy, só, bors, citrom; kevésbé diétás napon néhány sajtszelőhúzásnyi karavánsajt; mindig és minden körülmények között apróra vágott csilipaprika rá. persze, ez most nem gyermekétkeztetés volt...
    Maradék sonkát, sajtot fel szoktam vágni apróra, reszelek bele két főtt tojást, összekeverem tejföllel, nagyon jó melegszenyakrém.

  • 2009.11.24 13:42:58korcsolya

    Avocado egyszerűbben: avokado pürésit, 1-2 gerezd fokhagyma szintén, megsóz, összekever, kész. PIRÍTÓSSAL fantasztikus!!!

  • 2009.11.24 13:46:41baudolinA

    Padlizsánt eltenni úgy is lehet, hogy az ember megsüti, leturmixolja, és amikor kihűlt, megy be a zacskóba, onnan a fagyasztóba.

  • 2009.11.24 14:09:23Magenta

    #
    2009.11.24 10:29:59loreal

    mazsola, próbáld ki a citrom, só bors...bár otthon nem lehet olyan jó avokádókat kapni , mint itt..ez tény
    -------------

    Itthon akkora avokádókat lehet kapni, mint egy kisebb citrom, baseballozni éppen jó lenne, 5-600 forint darabja.
    De ha valaki tud lelőhelyet, ahol olcsóbb és szebb, azt megköszönném, mert én nagyon szeretem.

  • 2009.11.24 14:12:53gyj

    Magenta, aldi, 190 Ft, nem túl nagy, de nekem egy elég, más meg nem eszi a családban...

  • 2009.11.24 14:19:51Magenta

    Köszi, megnézem, ha arra járok. :)

  • 2009.11.24 14:26:35mazsola84

    tescoban vettem, 199 volt darabja asszem, puha, érett volt, és nem volt túl kicsi.

  • 2009.11.24 14:45:24Magenta

    Megnézem ezt is, köszönöm. :)

    Kérek ötleteket, ugyan nem kenyérre való, de mégis: vettem hétvégén egy doboz kókuszkrémet, mire tudom használni? Kókuszos süti recepteket várok! :D

  • 2009.11.24 14:53:01loreal

    Magenta, amúgy itt is tutira 1€ fellett van az ára átlag olyan 1,30€....az avokádó nem az az olcsó dolog:(((
    De nagyon egészséges és a babák is ehetik:D

  • 2009.11.24 15:00:21Magenta

    loreal, még meg is venném szívesen - nyilván nem mindennap eszik az ember avokádót -, ha nem olyan lenne, amilyen ennyiért. Legalábbis az itteni zöldségeseknél. :(

  • 2009.11.24 15:10:59Heni79

    loreal, (vagy akárki, aki tud) én is imádnám a kásákat, de nem nagyon tudok recepteket ( leszámítva tejbegríz és zabpehely-kása). Megosztanál néhányat? Kösz-köszi :-)

  • 2009.11.24 15:15:30lululi

    PADLIZSÁNKRÉM GYORS verziója, hogy a padlizsánt kockákra vágva egy nejlonzacskóban (kicsit meg kell szurkálni a zacskót villával, hogy a gáz ki tudjon szállni) beteszem a mikróba, kb 3-4 percre, és már puha is. Ezután ki hogy akarja, elkészítheti. Én gyakran csinálom, fokhagymával, olajjal, sóval és borssal összeturmixolva. Szuper gyors és nagyon finom pirítossal.

  • 2009.11.24 15:22:29gyj

    Magenta, ez ugyan nem süti, de én ma ezt ebédeltem: sütőtökrémleves kókusztejjel: 1 vöröshagymát nagyon lassú tűzön megpároltam, tettem rá sót, csilit és két evőkanál piros currypasztát (tesco nemzetközi részleg, üvegben van és nagyon sokáig eláll), felkockázott sütőtököt, felöntöttem leveskockás vízzel, míg tartott este az NCIS, megpárolódott. utána összeturmixoltam, belefacsartam egy citromot és beleöntöttem egy doboz kókusztejet. ma ezt hoztam és még kb 2 napig ezt fogom enni, háááá, dejó.

  • 2009.11.24 15:23:11loreal

    Heni,

    Az a helyzet, hogy én nemigen szoktam magam csinálni...

    Énis nagyrészt zabkását szoktam enni..vagy sima zabpelyhet öntök le forró tejjel hagyom álni, vagy van, hogy rottyantok rajta egyet.

    Aztán ugyan kissé körülményesen, de be szoktam szerezni az USA-ból az ízesített verziókat, amit instant, csak forró vízzel kell keverni, viszont cukrozott...de ennyi nekem még belefér.

    Aztán persze lehet puliszkát csinálni, én nem szoktam nagymamám igen, reméljük mindjárt jönnek az Erdélyiek és megosztják velünk a jobbnál jobb receptjeiket.:D

    Aztán ha már említettes a tejbegrízt, lehet tejberiszet is.

    Ja és én nem csak zabpehelyből szoktam, hanem zabkorpából is...kicsit más lesz...ja amúgy lehet bele friss gyümölcsöt vagy kompótot is tenni, vagy mézet..stb.

  • 2009.11.24 15:27:11loreal

    emlékszem régen a nagymamám ette úgy a korpát, hogy tejes kávéval és mézzel keverte.
    Én mondjuk utálom a kávét, de a nagy átlag szereti.

    Aztán íme nagymamám csoda tejbegríze:
    tejben odateszed főni a grízt, közben tojássárgáját kikevered cukorral, a fehérjét felvered habnak... atojássárga zatán mehet a grízhez, mehet bele mazsola és azt hiszem mikor már megfőtt a gríz akkor mehet bel e a fehérjehab is óvatosan..ja és reszelt citromhéj.....hmmm azt hiszem ha megyek haza csináltatok is mamával, ez úgy illik a télhez és a karácsonyhoz:DDD

    ja amúgy a végeredmény majdnem egy kész süti:D

  • 2009.11.24 15:35:07loreal

    Én a padlizsánt csak fakanállal verem szét sütés után, nem teszem mixerbe...így is krémes lesz, nem annyira de én kifejezetten szeretem, hogy van egy kis tartalma:D

  • 2009.11.24 17:09:00Meni

    Magenta, kokuszkremet vettel (az milyen?) vagy konzerv kokusztejet, ami kinyitas es osszekeveres utan homogen, suru, de hatarozottan nem kremes? :)

    A konzerv kokusztejet en speciel tej-tejfol-tejszin potleknak hasznalom a husos etelkhez. Baromi finom, edeskes, egzotikus izt ad barmilyen ragunak, ragulevesnek, tesztafelenek, amit amugy tejszinnel keszitenel. Es szintugy jo az osszes olyan sutibe, amibe tejes-tejszines kremet kevernel.

    Es egy konkret recept: hagymat lepiritani, radobni kockara vagott csirket, so, bors, leparolni az osszes levet, lepiritani a hust is. Amikor mar kezd lekapni, akkor raonteni egy doboz kokusztejet, par csepp szojaszosz. Rizzsel, kokusszal tokeletes es nagyon gyors.

  • 2009.11.24 17:11:02Meni

    Ja, a kokusztejjel leontott csirket persze 15-20 percig alacsony fokozaton rogyogtatni kell, hogy jol osszerjenek az izek. Ez igaz barmilyen ragura, levesre amihez hasznalod, mert enelkul tul markans ize lesz a kokusznak. Jo etvagyat!

  • 2009.11.24 17:30:42Magenta

    Meni, kókuszkrém. Még nem tudom, milyen,mert nem bontottam ki a dobozt, de mivel a nagylányom képes lenne kókuszba fulladni, nagyon kárba nem veszhet. :)

  • 2009.11.24 17:44:58gyj

    magenta, ha süti, akkor kókuszos tiramisu,a mascarpone egy részét kókuszkrémmel helyettesítve és a végén vaaaastagon megszórni kókuszreszelékkel.

  • 2009.11.24 17:47:20gyj

    Csatlakozom Menihez, a kókusztej mindenféle leveshez, raguhoz nagyon jó, önmagában, citrommal, curryvel, csilivel, bármivel.

  • 2009.11.24 18:12:15csutkababa

    Reformkonyhások, szemeket befogni!:)
    Durván finom recipe következik:

    Gyesznózsír, igen, jól látjátok, fél vagy egy kila, azaz egy vagy két csomag.
    Amíg a marha nagy lábosban felolvad, csirkemájat megpucoltok, leszárogattok, max. félbevágva, inkább egészben hagyva.Ja, mennyit? Félkilónyit.

    Amikor a zsír már kissé gyöngyöz és illatos, beleteszitek a májat. Hátraugrotok, mert spriccelhet. 3-4-5 perc, majd érzéssel majoranna hintés következik.Bele:)

    Tűzről leveszed. Amikor már nem olvad alatta az alátét, tűzálló tálba kiszeded a májdarabokat, elrendezed, és ráöntöd a zsírt.

    Kihűl, fridzsibe berakod.

    Másnap friss ropogós fehérkenyér szeletre a zsírból kensz, a közbekerülő sültmájdarabokkal együtt, sózod, és harsogó kovászos uborkával, hagymával, vegyes savanyúval jóízűen elköltöd.

    Jó étvágyat!

  • 2009.11.24 18:22:12ditakai

    nyamm, azt sem tudom már, hogy mikor és hol ettem ilyet. imádom!

  • 2009.11.24 18:48:45Zsuzsi főz

    Csuti, ez tényleg finom, én libazsírral szoktam és a májjal együtt dobok bele pár gerezd fokhagymát egészben.

  • 2009.11.24 20:42:58manka78

    Csatlakozom az antidiétás receptírókhoz. Én nem májjal szoktam fincsi zsírt alkotni, hanem hússal. A jó fokhagymás sült hús zsírja isteni kenyérre kenve. Paradicsom, paprika, uborka, vagy, hogy jó büdös legyen az ember, lilahagyma.:)

  • 2009.11.24 21:33:01pomme-pomme

    Egy kérdés, amire már régen keresem a választ: Hol lehet jó brinzát kapni? LEhetőleg Budapesten, mert az északi szomszédokhoz nem tudok átruccanni minden körözöttkészítés előtt. Boltban csak fele tehén-, fele juhtúrót találtam, piacon meg eddig csak tehén- és kecsketartó termelőket. :(

  • 2009.11.24 21:43:40elzsabo

    Igen, de a paradicsomot-paprikát már a sütésnél beletenni a hús mellé:)+ anyósom még köménymagot is tesz belé, olyan isteni, addig ettem amig volt.

  • 2009.11.24 21:59:17rita a felcser

    Innen minden kenocsot megennek,amit irtatok, de akkor is kerdem, valoban meg lehet unni a vajas-sajtos-sonkas kenyeret?

  • 2009.11.24 22:03:25manka78

    Igen, meg. Hogy én reggel mit megbírok kínlódni, hogy mit is ennék reggelire.

  • 2009.11.24 22:12:22rita a felcser

    Zellerkrem

    Egy jo nagy zeller le kell reszelni aproreszelon,gumikesztyuvel.
    Kell csinalni egy jo tejfolos majonezt.
    Belekverni a zellert
    Fokhagyma ket cikk aprora vagva,fekete bors boven.

    Jo immunerosito:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

    Esetleg reszelt sajt hozza.

  • 2009.11.24 22:25:57Zsuzsi főz

    Rita, és még a potenciát is növeli:-))

  • 2009.11.24 22:26:34Zsuzsi főz

    A vajas sajtos pirítóst NEM LEHET MEGUNNI!!!!

  • 2009.11.24 23:38:10psyché

    Nagyon jó receptek. És nagyon irigyelek mindenkit, hogy a gyerekei megeszik az ilyesmiket. Az enyimek, sajnos, nem igazán vevök a különféle krémekre. :-((

  • 2009.11.24 23:39:54Heni79

    Köszönöm loreal :-)
    Valaki esetleg nem tud még segíteni? Milyen kásákat tudnék még csinálni, amit ehetünk a 2,5 évesemmel. Tejbegríz, tejberizs, zabpehely ezek mennek. Persze szoktam ezeket dúsítani gyümivel(főleg a zabpelyhet). Miből szoktak még kását főzni - hajdina, köles, ilyesmi, és azt hogy??? Nem vagyok annyira képben e témában sajnos. Köszi előre is, ha valaki tud ötletet :-)

  • 2009.11.25 11:55:58fernel

    Majonézes karfiol
    puhára főtt karfiolt villával összetörök, nem túl sok házilag készített majonézzel elkeverem, sózom, borsozom, befalom:o)
    Majonézes tök:
    Hámozott főzőtököt darabolva sós vízben megfőzöm, lecsurgatom, villával nem túl pépesre töröm, újra lecsurgatom, -iszonyat sok vizet enged-, kevés házi majonézzel átkeverem, apróra vágott lilahagyma, kis fokhagyma, só, bors, esetleg kis citromlé.
    Szeretjük!

  • 2009.11.25 12:31:15Silverveil

    Rita,

    Nagyon tetszik a zelleres recept, imádom a zellert, de minek a gumikesztyű? Gondolom nem reszeled a kajába :))

  • 2009.11.25 12:36:02Temptation

    pomme-pomme: CBA-kban szokott lenni eredeti brinza, ilyen kis faháncs jellegű hengerbe csomagolva.

  • 2009.11.25 12:39:59Zsuzsi főz

    Én úgy tudom, hogy ugyanez a cég gyárt vödröset is, ebből szokták általában a kimértet is adni.

  • 2009.11.25 12:53:33Temptation

    Zsuzsi főz: igen.Azzal csak egy baj van, hogy ha kisebb forgalmú helyen veszed, és nem fogy elég gyorsan, akkor időnként "felfrissítik", azaz pl. vizzel átgyúrják, vagy vajjal, margarinnal, hogy jobban mutasson.Vagy csak simán a tömegét akarják így növelni, azaz simán csalnak.Szóval kimért brinzát, juhtúrót akkor vegyetek, ha olyan jó morzsás, ha nagyon szép kencés, akkor inkább ne.

  • 2009.11.25 13:23:06Zsuzsi főz

    Vagy egyszerűen eladják a romlottat:-((

  • 2009.11.25 13:29:09manka78

    Mikor ilyeneket olvasok, úgy tudok örülni, hogy nem szeretem a juhtúrót.:)

  • 2009.11.25 13:37:14Magenta

    Miért, manka, azt hiszed, csak a juhtúrót adják el így? Khm, bocs, de naiv vagy. :)

  • 2009.11.25 14:00:03loreal

    most eszem az isteni avokádókrémet :D

  • 2009.11.25 14:17:52rita a felcser

    A gumikesztyu azert,mert a zeller,csip,mar,es olyan csunyan osszefogja a kezed ,hogy remes.
    Van aki diot is tesz bele.
    En egyszer ebbol annyit megettem,hogy kiuteseim lettek ket napra.Nehez etel,az majonez is,a nyers zeller is.

  • 2009.11.25 14:28:17manka78

    Magenta! Nem, azért tudod te, hogy én mit tudok.:)De legalább ezt nem eszem meg.:)

  • 2009.11.26 11:17:46Veg_

    Körözött: negyed kiló turó, 15 deka brinza, 1 tejföl, sok hagyma (lila-, uj-, vagy póréhagyma), köménymag, piros paprika, só, mustár. Vaj a közelébe se kerüljön, mert ugy nehéz. Könnyü, lágy, füszeres

    Sörkrém: (lehet alkoholmentesből is) Sok-sok reszelt sajt, kicsi fehérbors, összekevered annyi sörrel, hogy krém legyen, piritósra kened, kicsit rápiritod, kész.

    Rokfortkrém: 1-1 arányban turó és rokfort jól összedolgozva, annyi tejföllel lazitva, hogy könnyen kenhető legyen. Mustárt bele, és hagyma (mint a körözöttnél) kész.

    Sült zsiros kenyérke :) Nem vagyunk éppen zsirfogyasztók, de azért ez 1-2 évente előkerül :) Szép sertéscombot sürün megspékelek fokhagymával, megborsozom, sózom rárakom fél kiló sertészsirra a kuktába, beledobok minimum 4 vöröshagymát megpuceválva, max félbevágva, és foghagymagerizdeket. Bele kevés viz, megpárolom a kuktában, majd leszedem a tetőt, készre sütöm, kiszedem a zsirból. Husi megesz, hagymás, fokhagymás zsirt (beletöröm a hagymákat) kenyérre ken, mehet rá a hus is, mellé sok paradicsom, vagy valami laza zöldsaláta... huhhh! Vöröshagyma karikát vagy ujhagymát is szoktam rá tenni :)

    Melegszendvicskrémek nálunk külön etap, a söröst azért irtam, mert simán piritósra halmozva is nagyon finom :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta