SZÜLŐSÉG

Még nem olvas, de menstruál

2008. január 24., csütörtök 14:55

Amíg gyermekünk a csattogó lepkét tologatja a folyosón, szenteljünk néhány pillanatot arra a riasztó tényre, hogy hiába hisszük mi azt, hogy van jó pár évünk a lányunk pubertáskoráig, előbb eljön, mint gondolnánk. Ez persze nem azért probléma, mert beszáll az amúgy is súlyos betétfogyasztásba, hanem mert gyermekeink idő előtt érnek.

A nemi érés egy folyománya annak az egészségkárosító folyamatnak, amely nap mint nap éri a szervezetünket, a gyerekeink szervezetét, s láthatatlanul teszi meg bennünk gyilkos hatását. Általában a lányok 11-12-13 évesen lépnek a pubertáskorba. Az utóbbi években azonban jóval korábban elindul náluk ez a folyamat, s az is előfordulhat, hogy 8 éves gyerekek már menstruálnak, különösen a nyugati országokban.


Kutatások tucatjai bizonyítják, hogy a korai érésért nem csak a jó, sőt túl jó táplálkozás a felelős, hanem számos kémiai vegyület, amely akár már magzati korban determinálja gyermekünk hormonális változásait. Az anyai vérben kimutatott olajszerű PCB vegyületek felhalmozódnak a táplálékláncban, nagyon lassan bomlanak le, s a születendő gyermekek már az anyaméhben magukba gyűjthetik.

De komoly hormonális veszélynek vannak kitéve egy ártalmatlannak tűnő szójás tápszertől is, amiben az ösztrogénhez hasonló természetes anyag van. Kimutatták, hogy azok a csecsemők, akik ezt fogyasztották, 13-20 ezerszer nagyobb ösztrogénszinttel rendelkeztek a normálishoz képest. Később sem lesz jobb gyermekeink helyzete a táplálkozással kapcsolatban. Hihetetlen, de sokszor majdnem mindegy, hogy a gyerekünk kezébe egy élelmiszernek tűnő valamit adunk, vagy egy műanyag távirányítót, hogy elrágcsálja.

A szarvasmarháknak adott hormonális növekedésserkentők szintén károsítják a napi fogyasztású tejet és a bolti marhahúst, s ezzel hatással vannak az emberi szervezetre is, akár csak az állatoknak adott antibiotikumok. Nem csak a hús és a tej, a hal is veszélyt jelenthet, különösen az édesvízi halak, egyes ragadozó halak ólommal erősen szennyezettek.

Nem csak a táplálékunk van tele veszélyes, láthatatlan anyagokkal. A ftalátok gyakorlatilag mindenhol megtalálhatóak, PVC padlóban, mosóporban, testápolókban, műszerekben, sőt, gyermekjátékokban (az Európai Bizottság ezért egyes játékokat betiltatott). A világon mindenhol körülvesznek minket a ftalátok, amely olyan vegyület, ami rugalmassá teszi a műanyagot, de megőrzi erősségét és tartós marad. Mindemellett a hormonháztartásunkra gyakorlott hatása igencsak aggasztó. Ma már Nagy-Britanniában a 10 éves lányok fele menstruál. 1997-ben 17 ezer vizsgált lányból 8 éves korban minden hetedik fehér és minden második afroamerikai gyerek a korai pubertáskorba lépett.

Mi ez, ha nem intő jel arra, hogy nem csak a környezetünket, de magunkat is mérgezzük, s ezzel felborítunk egy olyan természetes folyamatot, melynek hosszú távú következményeiről gyakorlatilag fogalmunk sincs. Egyelőre nem tehetünk mást, mint hogy folyamatosan címkéket figyelünk, veszélyes anyagok neveit keresve, azonban mindentől elzárni nem tudjuk sem magunkat, sem a gyerekeinket. Így jutunk el ahhoz az igazsághoz, hogy az élet valóban a legjobb méreg.

 

(Forrás: www.natursziget.com - a korai pubertás és veszélyei)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.01.24 17:43:17kisbalas

  Még ha egészségesebb is lenne ez így (nem hiszem mondjuk), akkor is probléma, mert nem lesz összhangban a gyerek fejlődése, biológiailag előreszalad, közben meg az a tendencia, hogy szociálisan viszont egyre tovább függ a szüleitől. Ez meg ugye feszültségekhez vezet.

 • 2008.01.24 17:44:56kisbalas

  Egyébként olvastam anyámnak valami gyereknevelős könyvében (80-as évek elejéről való), hogy ez a tendencia, és hú, majd 20-30 év múlva már 9-10 évesen fognak érni a lányok. Bejött.

 • 2008.01.24 17:56:24andie

  Mondjuk megint alles zumannen lettek kezelve a "lányok", rasszra, éghajlatra, táplálkozási szokásokra tekintet nélkül.

  Pedig különbségek vannak rendesen, gondoljunk csak a 11 éves gyereket szülő roma kislányra.

 • 2008.01.24 19:51:34eino.

  9 évesemen már mutatkoznak a jelek, hogy nőnek született, bár szerencsére még nem menstruál.  De ha hamarabb fog, mint ahogy tippelem és remélem, akkor sem esem kétségbe. Csak kicsit sajnálnám, hogy kevés ideig lehetett igazán gyerek. Na, de tényleg ez legyen a legnagyobb gond az életünkben. És végül is lehet gyerek azután is. Nálam évekig nem sok minden változott attól, mert biológiailag nő lettem. Egyszerűen nem volt probléma, csak a szokásos nyűg, ami ezzel jár.

  Az viszont jó lenne, ha a kiskamaszok, kamaszok előtt nem lennének ott ,,jó példaként" a mindenféle szépségversenyekre járó, reklámokban , klipekben szereplő , alulöltözött és túlfizetett lányok.

 • 2008.01.24 21:32:28fecske

  Zümi2000, szerintem azért nem stimmel, amit írtál, mert a hormonális jelenséget nem kíséri más területen (pl. testméret)hasonló fejlődés. Ugye, ahogy itt a porontyon ezt mind tudjuk, a menstruálás a peteéréssel, ami a lehetséges gyermekáldással függ össze. A krumpli hasonlat szerintem akkor állná meg a helyét, ha valóban anyányi lányokká válnának a 8 évesek a menstruációval együtt, ahhogy ez általában 13 éves korra már sokszor előfordul. Így viyzont nagy a disszonancia, és ez természetellenes. Lányom kapcsán érintve vagyunk a kérdésben, ezt már régebben írtam. 6 éveseb hirtelen minden beindult nála, épp hogy nem menstruált, de az orvos annak a lehetőségét sem zárta ki, és egyértelműen külső okokra lehetett visszavezetni. Szerencsére még időben kapott gyógyszert, ami meggátolta az ösztrogén felszívódását (ezt most laikusan mondtam), így a folyamat visszafordult. A dologra több ok miatt is oda kell figyelni:

  1. A gyermek növekedésének vége összefüggésben áll a nemi érés kezdetével. Onnantól számítva még, ha jól emlékszem, 3-4 év, és befejeződik. Tehát ha egy kislány 8 évesen kezdi, még ha akkor nagyobb is társainál a hormnonok hatására, a végén jócskán lemarad.

  2. A korai nemi érés mögött a külső tényezőkön kívül más, belső okok is meghúzódhatnak, amik viszont azonnali segítségre várnak. A legsúlyosabb az agydaganat, ami a hipofízist nyomhatja, és az indítja be a folyamatot. A másik a petefészek daganat (a cisztát is ideértik), ami, ha nem kerül időben kezelésre, a petefészek eltávolításához is vezethet.  Szóval, ne nyugodjon meg senki a cikk olvasása után, hogy akkor rendben van, ha a lányom 8 évesen kezdi, mindenképp megér egy hasi ultrahangot a dolog.  Amúgy nem gondolom, hogy ez lerövidítené a gyerekkort.

 • 2008.01.24 21:44:11cozumel

  Subbantosdi  Ez eleg durva, egyutt kellett oltozni a fiukkal?  En 10 evesen kezdtem el menstrualni, meg jo, hogy abban az evben (otodikesek voltunk) valamiert az oszifonk azzal kezdte az elso szuloin, hogy jo lenne foleg a lanyos anyukaknak beszelni a lanyaikkal a nemi eresrol. Valoszinuleg feltunt neki, hogy a nyaron egy paran jol megnottunk, kicsit kigombolyodtunk.  Szoval az ominozus beszelgetes utan meg is jott, talan egy honap sem telt el.  Akkor meg semmi mas nem allt rendelkezesunkre, csak a haztartasi vatta, amit gezbe csomagoltunk, ugy tettuk a bugyiba. Hat egy undormany volt. Orokre aldassek a neve annak, aki a tampotn feltalalta!  Lelkileg nekem nagyon megterhelo volt. Hiaba ertettem, hogy ez teljesen termeszetes, szegyelltem magam iszonyuan. Belecsoppentem egy picit a felnottek vilagaba, ahol meg abszolut nem akartam lenni. Nana, tiz evesen!  Ugyhogy csak jo tanacs: figyeljetek oda a lanyaitok erzelmeire is, ha elkezdenek menstrualni. Tudom, ma mar a csapbol is a nemiseg folyik, de nem biztos, hogy ettol lelkileg erettebbek a lanyaink 9-10 evesen.

 • 2008.01.24 21:44:48wish73

  még egy-két ilyen cikk és 1. lemondom a net-előfizetést, mert annyira egyszerű volt az élet, amíg csak tv+rádió+újság volt. az "élet és tudományra" nem volt előfizetésünk, így para sem volt.

  2. kardomba dőlök és nem várom meg, míg megöl a ftalát. de előtte még veszek a lányaimnak betétet. igyekeznem kell (4,5 és 7,5 évesek)

 • 2008.01.24 21:45:52Szuszi

  Én most vagyok 27 éves, 14 elmúltam amikor először megjött..akkor már elsős gimis voltam és én voltam az utolsó a 38 fős lányosztályban, aki nővé érett...engem speciel ez frusztrált. Tény, hogy 9-10 éves korban még nagyon korai, pláne ha arra gondolunk, hogy ugye innentől kezdve jobban kell rájuk "vigyázni". Én majd ettől (is) fogom igazán félteni (ha egyszer lányom lesz). :)

 • 2008.01.24 21:49:45Szuszi

  Bocsánat, hogy más témával jövök, de kikívánkozik...szóval, abbahagytam a gyógyszert, és már olyan régóta olvasok tőletek itt, hogy ezt meg akartam osztani veletek... :) ööö, bocsi..de jól esett ezt leírni. :)

 • 2008.01.24 23:01:10Legend

  No akkor nekifutok mégegyszer.  Nem írtam, hogy akkor ez így jó.

  Nem írtam, hogy a szellemi érés is gyorsul.

  Nem írtam, hogy nincsenek rossz hatásai, stb.

  Annyit írtam, hogy szerintem hülyeség a "mérgeket" felelőssé tenni a korai biológiai érésért, hiszen sokkal logikusabb lenne felelőssé tenni értük a multivitaminokat például.

 • 2008.01.24 23:32:15másutt

  hajra Szuszi!

  :D

 • 2008.01.25 00:20:21Csöre

  Én pedig hajlamos vagyok a táplálékokban található hormonokra és hormonanalógokra fogni a dolgot. Fitoösztrogének például - naná, hogy nem is olyan egészséges az a szója, naná, hogy szinte mindenben van belőle. Én most pl. éppen méhmiómával küzdök. 35 év alatt tankönyvi adatok szerint a popluláció 1-2,5 %-a érintett ebben a problémában. Ehhez képest a doki (tegnap voltam nála) csak sóhajtozott, hogy egyre-másra operálja ezokból a velem kb. egykorú (32 vagyok) pácienseit. Egyébként engem is fog, mert nő a cucc, mint a hazai államadósság. Na és mi az oka a mióma kialakulásának? Hát persze, hogy a magas ösztrogénszint.

 • 2008.01.25 07:01:00kiscica33  Csöre!  Mióma nálam 29 évesen jelentkezett, de családi örökség, apám családjában minden nőnek volt. És nem hiszem, hogy mindenkinek magas lett volna az ösztrogénszintje.

  Volt belőle 2 db egy 2 és egy 3 cm átmérőjű, hál istennek műteni nem kellett, a terhesség is hamar összejött és a terhességgel elmúlt :-).

  Egyébként a témához? Nagyanyáink, dédanyáink 16 évesen már rég szültek, nem?

 • 2008.01.25 07:15:38vikimanka

  Andie!A 11évesen gyereket szülő roma kislány külön fejezetet érne meg.Valószínűleg nem sokat értene a cikkből ha elolvasná,ha tud olvasni.

  12 éves voltam mikor "nagylány lettem" és én voltam az első az osztályban,volt olyan osztálytársam akinek ez jó alapot adott cikizésre.Előtte átestem a pattanásos korszakomon,természetesen az is jó vicc volt másnak.Aztán mire én belenyugodtam,hogy ennek így kell lennie/anyukám sokat segített ebben/jöttek a többiek és már az nekik sem volt olyan vicces.

  Most eszembe jutott egy téma,mindjárt írom a másikhoz.A gyerekek egymással szembeni gonossága.Hogy tudjuk csemetéinket átlendíteni rajta.

 • 2008.01.25 07:46:57cseresznye

  Szuszi, hajrá, akkor mostantól izgalom van!

 • 2008.01.25 07:49:57Atina

  züminek.

  Pl. csirke.

  A csirkefarmokon, vagy neveldékben növekedési hormont kevernek a tápba, hogy a vágósúlyt fele idő alatt elérje a csirke. Egy ismerősöm ott dolgozik, s mondta, hogy fele csirke felfordul "menet közben", mert nem bírja a szívük. Nem baj, azok mennek a kutytápszerbe.  De ne mond már nekem, hogy a multivitamin miatt érnek előbb a fiatalok. A növekedési hormonok bejutnak a csirkével az ember szervezetébe is. De ez szerintem igaz más állatokra is.

  Látom a különbséget a nagymamám udvarából való és a bolti csirke között. A bolti csirke sütéskor felére összeeseik, annyi víz van benne. (Lásd gyúrósok - tömegnövelő - víz visszatartás).

 • 2008.01.25 07:50:49cseresznye

  mióma vitához:

  A genetikai hajlam és az ételben lévő hormonok IS szerepet játszhatnak, nem?

  Ritkán van egy ok, általában komplex hatások idéznek elő egy jelenséget, persze lehet valamelyik túlsúlyban. Az egyén adottságaitól is függ, hogy mitől marad védett, és mi az, amire ő élénkebben regál.

 • 2008.01.25 07:54:39Atina

  Régen is előfordult, hogy 16-17 évesen szültek, de akkor is 14-15-16 évesen menstruáltak először.

  Most már 8-10 évesen, s egyre többen.

  S az a 11 éves cigánylány esete sem egyedi, csak nem mindegyikről írnak az újságok.

  Csak a mi körzetünkben (amiről én tudok) 3-4 13 éves szült (ezek ügyében van eljárás).

 • 2008.01.25 07:55:03Atina

  Úgy értem a tavalyi évben ennyien.

 • 2008.01.25 07:58:34cseresznye

  Én is ötödikban kezdtem menstruálni, és a nőies formák is elég hamar jelentkeztek. Egyáltalán nem volt kellemes. Konkrétan nem csúfoltak, de állandóan szégyenérzetem volt és rettenetesen dühös is voltam, hogy akkor ezt nekem egy életen keresztül el kell viselnem!  A melleimmel is sok bajom volt, zavart,rossz tartás, hatalmas pulóverek, ismeritek.

  Otthon nem nagyon volt téma, így évekig szenvedtem melltartóhiányban, nyáron is atléta trikót hordtam, és a karjaimmal is szorítottam.  Aztán mire megtanultam büszkén viselni, addigra szükségessé is vált a melltartó tartó funkciója is.  Szóval igen, oda kell figyelni a kislányok lelkére is.

 • 2008.01.25 08:04:13Atina

  Engem is cikiztek iskolában a "nagy" mellem miatt. Most meg eltörpül a sok push-up, meg szilikon mellett. :-)

 • 2008.01.25 09:56:58Csöre

  Nálunk meg senki másnak nem volt (vagy nem tudott róla) miómája, viszont többen is viszonylag későn szültek, úgyhogy komoly méretű biztosan nem volt. Az enyém viszont 12 cm-re nőtt, úgyhogy amíg ki nem szedik, teherbe nem fogok esni.

 • 2008.01.25 10:05:57Nilüfer

  Bizonyára sok köze van a korai éréshez a vegyszereknek..de az Énekek éneke Szulamitja hány éves is?? hát, nem 18..és a Rómeó és Júliában is elmondja az anya Júliának, hogy Júlia korában már a gyerekét dajkálta...nem kell azért a ló sokadik oldalára zuhanni, nem huszadik századi jelenség ez, nem is huszonegyediki, persze, azért a vegyszerek nem tesznek jót......./ bocs, fejből nem tudom a pontos idézeteket:(/

 • 2008.01.25 10:14:58andie

  Nilüfer, igazad van, erre én is gondoltam.

  Meg arra is, hogy valóban a testünk érik korábban? Nem lehet, hogy a szellemünk és a lelkünk érik később? Mert megváltozott körülöttünk a társadalmi berendezkedés?  Oké, hogy a számok makacs dolgok, de más élete volt egy 100 évvel ezelőtti 8 évesnek (akit mondjuk vidéken egész nyárra kicsaptak tehenet legeltetni), mint egy mai 8 évesnek.  Kicsit úgy vagyok ezzel, mint a globális felmelegedéssel. Elfogadom, hogy létetik, és veszélyt jelent, de a tavalyi enyhe tél után, aminek, épp emiatt csak félve tudtam örülni, idén kaptunk néhány igen kemény és hideg téli hetet, hónapot.

  És ilyenkor jön Lajos, a TV2-n és elmondja, hogy 100 éve is volt enyhe tél, meg átlagos hőmérséklet emelkedés.

  Szóval lehet, hogy inkább a cilikusság elve érvényesül a Föld és az emberiség sorsában, nem annyira a végzetesség (lásd: volt jégkorszak, de nem a véget jelentette, mert utána jött az olvadás!)

 • 2008.01.25 11:16:13dubb

  szerintem a szulok szerepe nagyon fontos lehet. ugy ertem, hogy igazabol az, hogy nagylannya lesznek nem kell, hogy akkora teher legyen. igen, kellemetlen az a par nap havonta, de szerintem tul nagy feneket keritenek a dolognak. egy-ket ev utan ugyis megszokja az ember, es annyira a reszedde valik, mint az, hogy eszel, lelegzel. nem egy akkora nagy cucc. emlekszem, eloszor en is szenvedtem miatta, de anyukammal valo beszelgetesek alatt megertettem, hogy ez a termeszet rendje. pedig en is alig multam 11. szerintem ez a mai modern vilag ezt is tulmisztifikalja, akar a szulest, a halalt. ezert felunk, izgulunk stresszelunk az ilyen dolgok miatt.pedig nem vagyok az a vissza a termeszetbe tipus:), de ha belatnank, hogy mi is a termeszet resze vagyunk, nem lenne ez ilyen problema.

 • 2008.01.25 11:24:52andie

  dubb, egyetértek. nekem anyu jóelőre vett egy csomag libresse betétet :-), amiből mindig volt nálam pár, ha megjönne. így telt néhány hónap, 11 éves múltam, amikor egy vasárnap délelőt, emlékszem, épp a latin házit írtam, kimentem pisilni, láttam, mi van, nyúltan a betétért, szóltam anyának, aztán a legnagyobb lelki nyugalommal írtam tovább a házimat. :-)

 • 2008.01.25 11:34:19animani

  Ha előbb menstruálnak, előbb jön a menopausa is?

 • 2008.01.25 11:38:19Anura

  Én örültem, hogy nem kezdtem túl korán menstruálni, igazából még 14 évesen is gyereknek éreztem magam, és utáltam is az egészet jó ideig.

  Az tény, hogy jóval több fiatalabbnak jön meg előbb, azért 30 éve még ritkább volt a 9-10 évesek között ez, inkább kivételes, testileg érettebb lányoknál fordult elő.  Egyébként egy érdekesség: a legidősebb nő, aki gyereket hozott a világra ('77-ben kiadott könyv alapján) 62 éves volt, a legfiatalabb egy perui kislány 5 éves és 8 hónapos korában szült egy 2720g-os gyereket (pubertas praecox betegség következménye).

 • 2008.01.25 12:03:13Atina

  Itt nem is a nemi érés a gáz (biológiai).

  Hanem a kis Loliták viselkedése. Mentálisan még nem nőnek fel a testükhöz és ezt nagyon sokan (egyre többen, többször) ki is használják.

  Manapság egy 16 éves lány már a 16. "komoly" barátjánál tart.

  Szóval a szülőkön nagy felelősség van itt.

 • 2008.01.25 12:05:14Atina

  A párommal eljárunk (tunk) az éjszakába néha. 13-14 éves lányok ajánlkoznak 30 akárhány éves fasziknak. Dicsekszik, hogy ő még szűz, de szopni azt nagyon tud. S általában mindig akad olyan faszi, aki el is viszi a lányt.

  Még személyi igazolványa sincs, de már szopik!

 • 2008.01.25 12:06:24cantaloupe

  Hat, utolag en is orulok neki, hogy 14 es fel evesen jott meg. Bar akkor sajnalkozva neztem, mert nagy dicsoseg volt hatizsakkal vecere menni, hisz igy az osszes tobbi csaj tudta, hogy epp "megvan".  Annak mondjuk kevesbe orultem, hogy a tesioran ezt melegitonadraggal kellett jelezni, amin a fiuk mindig elcelodtek.  Szerintem jobb kicsit kesobb erni, mint koran.

 • 2008.01.25 12:10:27dubb

  mondjuk az, hogy 13-14 eves lanyok felajanlkoznak annak semmi koze a nemi ereshez. az KIZAROLAG a szulo hibaja. nem hiszem el, hogy egy normalis ertekrend szerint nevelt gyerek nem latja be, hogy ez gaz, fuggetlenul a melle aktualis meretetol.

 • 2008.01.25 12:18:35Atina

  Azért mell nélkül nincs is mit kiraknia a discoban a lánynak. S általában nem is járnak el az olyan lányok, inkább otthon TV-znek anyuékkal.

  A szülőnek persze nagy a felelőssége. Ezért ha látja, hogy 13 éves lánya mini-top verzióban készül el otthonról este 10-kor, akkor nem kéne elengedni.

  Sajnos a média azonban azt sugallja a fiataloknak, hogy szexszel mindent elérhetnek.

 • 2008.01.25 12:19:56Atina

  dubb én arra céloztam, hogy többnek néznek ki a koruknál az ilyen lányok.

  A férfi pedig nem is fog egy fejletlent elvinni.

 • 2008.01.25 12:25:11Anura

  Azért valahogy hányadékabbnak tartom a pasikat, akiknek ez alapján se tartásuk, se etikai szilárdságuk, se jóérzésük, se eszük nincs. Csak farkuk.

  A csajok meg hülyék.. ezzel csak az a baj, hogy ha az én lányom is sírva jön haza 7.esként, hogy a többiek azon versenyeznek, ki tud szünetben több fiút leszopni, és aki nem áll be a sorba azt kiutálják, kiközösítik, akkor mit csinálok? Egy idő után nem elég a szülő támogatása, mert a csoporté kell.

 • 2008.01.25 12:26:29dubb

  Atina, ok, reszben igazad van. csak mindig mindenert a mediat okolja mindenki. es nekem kicsit ugy tunik, hogy ez sokaknal felelosseg haritas. szerintem a mai 14 evesek sem ostobabbak, mint mi annyi idosen. lehet, hogy a szulok nem ugyanolyanok mar???:) igen, zudul a gyerekre a media osszes termeke minden mennyisegben. de a szulo feladata, hogy a gyereket normalis emberre nevelje, es ha ilyen kornyezet adatott, akkor ilyenben kell megbirkozni. nem feltenni a kezet (tisztelet a kivetelnek), hogy hat a gonosz media meg a sok elelmiszer adalek miatt ilyenek a mai fiatalok...

 • 2008.01.25 12:33:53Atina

  Sokkal több inger éri a fiatalokat. Sokszor a szülő sem tud mit kezdeni a helyzettel hiszen "az ő korában még más volt".

  Igen, attól ő az 1. sz. felelős.

 • 2008.01.25 12:47:49másutt

  egyetertek a fentiekkel: amikor megjon, azt sokan ugy veszik, mint "belepojegy a felnottkorba" es a szexualitasba.  azzal is egyetertek, hogy a szulokon (es foleg az anyan) rengeteg mulik.

  en voltam vagy 20-25 eves mire tultettem magam aon a szegyenerzetbe es nyomorusagba, amit anyam belemnevelt ez ugyben.

  ("ez a szornyuseg a nok sorsa, igy kell szenvednunk, szerencsetlen kislanyom, nagyon sajnallak")

  nem tudom ez rosszabb-e, vagy az, amikor egy anya a lanya fizikalis erettseget arra hasznalja fel, hogy miniszoknyat es ruzst vegyen neki es elengedje a dizsibe...

 • 2008.01.25 13:40:41Win

  Amerikában van valami hercegnő buli, amikor az ünnepelt koronában ül, mert ő a mensi királynő (első alkalom után). Ajándék, lufik, csak csajok és egy kis mese, a hercegről...Hiába, ez Amerika...

 • 2008.01.25 14:56:20másutt

  Win, hasonlo buli a kismamaknak is van kb. 8 honapos terhesen... es a jovendo menyasszonyoknak is.

  (baby shower es bridal shower a neve, azaz 'zuhany', mert elontik a varandos kismamat ajandekokkal!)

  Nagyon sajnalom, hogy vegul nem az USA-ban szultem, es minderrol lemaradtam.

  Rengeteg ilyenen voltam es eleg draga mulatsag vendegnek lenni, aztan amikor ram kerult a sor nekem nem lehetett. :( Ajandekok, lufik, csak csajok...

 • 2008.01.25 15:07:32babó

  tudtam, hogy valaki előhozza majd Júliát... csak régen az úgy volt, hogy megjött ergo mehet férjhez. ha jól emlékszem Júlia 14 éves a történetben ez nálam stimmel, nem korai érés. és igen, mindig vannak néhányan akik korábban érnek, de azt hiszem a statisztika elég megalapozott tudománnyá vált mára ahhoz, hogy az ÁLTALÁNOS TEBDEBCIÁKAT kimutassa. az átlagból mindig van kilengés, ez jellemző, de egy-egy egyedi esetből példából-ellenpéldából nem kéne általános következtetéseket levonni. (pl nagypapa aki láncdohányosként száz évet élt. aha, de van mellette x másik, aki meg belehalt ötven évesen...)  off: globális felmelegedés: azt írod pár hideg hét, hónap... basszus emlékszel még milyen volt a tél gyerekkorunkban? hó volt hónapokig. befagytak a tavak és hosszú hetekeig lehetett korizni (a befagyott dunát meg nem is emlegetem, mert az kicsit régebben volt). bár nyilván nem minden tél volt ilyen. de TENDENCIA, hogy melegebbek a telek, szélsőséges az időjárás. na mindegy, azt hisztek, amit akartok. végülis valszeg nem nekünk lesz gáz, hanem a gyerekeinknek, unokinknak. kár is vele foglalkozni.

 • 2008.01.25 15:38:49Eledh Laure

  Nincs kicsit félreértelmezve a cikk "méreganyag" kifejezése? Mármint itt nem konkrétan a rákkeltő, vagy egyéb toxikus -tehát "méreg" típusú anyagokról van szó, hanem a mesterségesen a kicsik szervezetébe került -egyébként teljesen természetes, csak épp nem odavaló- hormonokról!

 • 2008.01.25 16:04:43andie

  babó, első statisztika órám az egyeteme ezzel a mondattal kezdődött:

  A sorrend a következő: kis hazugság, nagy hazugság, statisztika.

  Egyébként igen, a tendencia egyértelmű, pláne minél hosszabb az adatsor, de ez még nem zárja a ciklikusságot, hiszen csak néhány évtizedre, esetleg 1-2 századra vonatkozóan vannak adatok a legtöbb tudományterületen, ami az emberiség életkorát tekintve elég rövid idő.

 • 2008.01.25 16:07:49andie

  Ez kicsit olyan, mint amikor a hadseregben kötelezővé tették a sisak (rohambili) használatát, hirtelen sokszorosára emelkedett a fejsérültek száma....

  Na, vajon miért?

  (ez egyébként egy tök jó találós kérdés.)  Azért, mert most csak sérültek voltak azok, akik korábban, sisak nélkül belehaltak a fejsérülésbe.

 • 2008.01.25 16:30:18babó

  andie... igen értem igazad van. a példa meg épp jó arra, hogy a statisztika működik, csak tudni kell jól értelmezni. :))

  és tudom, tudom, mennyi rémhírt meg paráztatást köszönhetünk a statisztikáknak, csak nem szeretem, ha az emberek direkt behúnyják a szemüket, mondván ha én nem látom nincs is baj :(( különösen, ha teljesen logikátlan példákkal fűszerezik :(

 • 2008.01.25 16:50:07boszor

  Most eszembe jutott, mennyire zavart a 14 éves koromra dinnyényi mellem...mindenki más nádszál volt, én meg a fejős tehén...  Viszont egy dolgot nagyon hiányolok az ilyen cikkekből: a megoldási lehetőségeket. Ott van a fenyegetés, ott van a bizonyíték, de arról egy nyikk se esik, hogy hogyan lehetne a helyzetet kezelni.  Mit kezdjen az anyukája a 14 éves korában 30 éves pasi után járó lányával? Vagy a kilenc évesen menstruálóval?  Ezen bezzeg nem gondolkodnak a statisztikagyártó okosok.

 • 2008.01.25 17:05:29másutt

  en is, boszor, en is. szornyu volt!

  :)

  akkoriban meg raadasul ez ciki volt.

  ha egy 14-16 evesnek manapsag nincs meg nagy melle, kezdi felrerakni a zsebpenzet egy plasztikai sebeszetre! :)  en a gimit vegigszenvedtem. raadasul akkor meg nem volt 'divat' a melltarto sem, a lanyok nagyresze buszken nem hordott (volt is lotyoges a tornaoran), nekem meg elkerulhetetlen volt.

  nem csak a mellemet kellett rejtegetnem (sikertelenul) hanem a melltartot is!

 • 2008.01.25 21:13:15kisbalas

  Igen a megoldási javaslatokat én is hiányolom... :( akinek van ötlete szóljon (haha)!

  Lehet, hogy ez hülyeség, de szerintetek az, hogy a lányok mondjuk 10-11 évesen érnek és közben egyre később, 30 körül kezdenek szülni, nem káros a saját/ a gyermekeik egészségére hosszútávon? Valaki már említette, vajon a menopausa is előbbre jön-e ezzel, esetleg ha van itt orvos, nyilatkozzon már erről... köszi, előre is.

 • 2008.01.26 01:15:01Vierre_

  HÁt nem tom.

  2008 at írunk. Vegyünk minden bioboltban úgy hogy még az sem a tuti?

  Ez van. Nem az ezernyolcszázas évek. Akkor a lányok korán férjhez mentek, korán kezdték a szexet és ált egy élet egy pasi és a többség nem is élvezte. Aztán jött az 1900 évek, lassú emancipáció. Én harminc vagyok. 11 évesen kezdtem menstruálni. 16 évesen volt az első pasim. Ma ismerek olyan kicsi lányt úúúúristen kilencvenegyes születésű úúúúristen, de furcsa :D aki 17 éves, trendi, nem fanki minden a muterral de szűz mert ő úgy gondolja nem jött még el az a pasi aki neki kell.

  Az én kamasz koromban is volt olyan aki 13 évesen már nem volt szűz. Viszont már jóval kevesebb aki 17 évesen már szült és másik poszt, akár 40 év felett is mert az hogy fogamzásgátlás nem szerepelt a szótárban.

  Nem lehet mit csinálni, az ember ehhez is alkalmazkodik majd, vagy kihal :D

  És hogy nyolc évesen menstruál valaki azt gondolom még most is szélsőség. Ellenben felvilágosítom a népet, a fiúknak már két évesen áll a kukesz, négy évesen már simán birizgálják... csak erről nem beszélünk :) Ez egy átmeneti időszak és reményeim szerint el jön az a kor amikor a testi érettséghez felnő az a generáció aki szülőként tudja nyujtani a szellemi érettséget is ehhez. Mert a folyamatot visszafordítani nem lehet, csupán hozzá idomulni.

 • 2008.01.26 09:09:51bmbsz

  Nagyon korán megnőttek a melleim, anyám azzal intézte el, hogy "Jézusom, hogy nézel ki kislányom!" Nem volt elég a cikizés a suliban, ő is kezdte. Az önbecsülésem valahol a béka segge alatt volt... Aztán az osztályban én voltam az első, aki nővé érett, és borzalmas volt (11 év). Anyám nem igazán beszélgetett velem erről, annyit tudtam róla, hogy van és kész. 3 napig bőgtem, de ő nem segített. Megkértem, hogy ne mondja el senkinek. Aztán jöttek a sajnálkozó nagymamák, a szomszéd... Nagyon dühös voltam, de azt mondta másnak tényleg nem mondta el. Aztán vége lett a téli szünetnek, és a suliban néhányan azzal fogadtak, hogy ha ezt és ezt nem csinálom meg, elhíresztelnek valamit, amiről biztosan nem szeretném, ha mások is tudnának. Anyám körbetelefonálta a barátnőit ahelyett, hogy segített volna.  Nem állítom, hogy anyám az átlagos anya. De úgy hiszem, ma is sokan vannak, akik nem tudnák kezelni a lányuk érését, és tényleg kellenének megoldási javaslatok is. Nekem borzalams élmény volt, ha anyám okosabb lett volna, nem jönne vissza rémálmaimban az az időszak. Ha lányom lesz, legalább tudom, mit ne...

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta