SZÜLŐSÉG

A szoptatás javítja a gyerekek látását

2007. február 8., csütörtök 22:07

Az anyatejjel táplált gyerekeknél nagyobb az esély arra, hogy élesebben látnak, mint azoknál, akiket tápszerrel etetnek csecsemőkorukban - mutatták ki angol kutatók, de nem tudják, mi lehet a magyarázat.

"Ez a kutatás is alátámasztja azt az egyre többször bizonyított megfigyelést, hogy a szoptatásnak hosszú távon jótékony hatása van a látás kifejlődésére" - mondta dr. Atul Singhal, a londoni Gyermekegészségügyi Intézet munkatársa.


A szakemberek egyelőre csak találgatni tudnak, hogy mi lehet a jelenség oka, az egyik elmélet szerint az anyatejben jelen lévő egyik zsírsav, a DHA lehet a magyarázat. Ezt az is igazolhatja, hogy a kísérlet során a DHA-tartalmú pótszerrel táplált és az anyatejes gyermekek látásképessége között nem volt kimutatható jelentős különbség.

A kutatásról az American Journal of Clinical Nutrition című táplálkozási szakfolyóirat januári számában jelent meg beszámoló.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a szakorvosok a csecsemő hat hónapos koráig kizárólag anyatejes táplálást javasolnak, derül ki a La Leche Liga szoptatásról szóló kiadványából. A WHO és az UNICEF ezen túlmenően azt ajánlja az anyáknak, hogy legalább a gyermek két éves koráig folytassák a szoptatást.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.02.09 01:50:42meskovka

  másfél évig szoptam...5,5 ös szemüveggel keztem az általánost majd javult 2 esre.-plusszos dioptira-mostanában annyira felkapott témakör a szoptatás az egész nevelés kérdése...pszichológusként azt látom hogy ez az egész nem is a gyerekekről hanem a szülő kis mókuskerekéről szól.a rettegéstől hogy valamit elront.folyamatos megfelelési kényszer alatt állnak a szülők,és kevesebbet hallgatnak a józan paraszti eszükre.pl az enyém ebben a témában azt diktálja hogy szoptasson az eber addig amíg csak tud,amíg neki is meg a gyereknek is kényelmes.-na nem megy mindenkinél zökkenőmentesen-de pl nekem kicsit röhejesek azok az anyukák akik lefejik a tejüket a 6 hónapos gyerek mellett öntik a csapba hogy nagy már ne szopjon..a tejnek immunvédő és gyulladáscsökkentő hatása van.tapasztalom enyémeimen,és magamon is.sosem volt komolyabb betegsg-remélem nem is lesz-bárányhimlőm se más fertőzésem.és fontos szerintem kötődés szempontjából is. a legtöbb szülő azt gondolja hogy a védőnő-doki-ismert író könyve majd megmondja neki mitől lesz az ő gyereke valami szuperintelligens szexi strapabíró droid és akkor az úgy van mert más megmondta.fölöslegesen stresszelik magukat azon hogy mit csinálnak jól ki mit mond és mik a legfrissebb kutatási eredmények.emellett nem hangolódnak rá igazán a gyerekre.de gondolom ezt már ezerszer mondta más is.nem tudom hány anyuka figyeli a gyereket szoptatás közben.a vonásait,a mozdulatait a lélegzetvételét az intenzitást...mindent.persze ezek még igencsak biológiai jelzések,de érdemes inkább saját gyerekünk igényeire koncentrálni mintsem ostoba kutatási eredményekre.persze fontosak azok is,de pl azokban az időkben mikor mi voltunk fiatalok épp a tápszeres korszakot élte az anyatársadalom.mindenhonnan a tápszer folyt.anyám meg úgy döntött van tej elég minek még arra költeni-halál komoly-és láss csodát.nem vagyok allergiás,és élek virulok.a látásom viszont baromi rossz:)suliba vakegérnek hívtak.de mégis örülök hogy így van.nem tudom hogy ezért van e óriási kötődésem és méyl barátságom anyámmal annak ellenére hogy ki nem állhatom néha:) vagy más miatt,de van és ártani mindenesetre nem árthatott.de egy választásnak nincs jó meg rossz oldala..döntéseinket nem csak mi hozzuk..nincs itt akkora felelősség amiről mostanában a lélekbúvárok szépen megélnek-sajna nem mindig túl etikusan manipulálva- a stresszes anyák meg jól bekattannak.
  tessék elengedni a görcsösséget,és nem folyamatosan azzal foglalkozni mekkora hatalmas felelősség gyereket neveleni:)

 • 2007.02.09 08:44:55eszter

  meskova, ez tök jó (kicsit tömör a szóközhiány meg sortörés nélkül, de így igazán hatásos). Én hajszál pont így látom. Nagyon sajnálom azokat az anyukákat, akik akár egy csepp könnyet is hullattak amiatt, hogy nem ment a szoptatás. Sőt, azoknak ment igazán, akik bármi okból kikerültek ebből a stresszcsináló "StoptatniKELL!" közegből (engem valahogy annyira elkerült: nem is láttam újságot, a védőnőm nem paráztatott,stb), és elfelejtettek emiatt aggódni.

 • 2007.02.09 08:45:00ananasz

  meskovka: igazad van nagyon. Mar eleg sokat ragtuk ezt a szoptatosdi temat, es meg mindig azt gondolom, h az anyatejnel jobb nincs, ugyanakkor van akinek egesz egyszeruen nem megy. Ezert nem kell kiirni ot a tarsadalombol, nyilvan van eleg baja, h nem tud szoptatni. Az meg h 2 evig szoptassunk, hat na jo...En hiszek abban, h minden Mama a legjobbat akarja a kis porontyanak es ennek megfeleloen az adottsagaihoz merten cselexik! Eljenek az kisbabak!!

 • 2007.02.09 09:14:39p.eszter

  Ez megint egy jó kis téma. Teret ad azon "időszakos" megnyilvánulóknak, akik csak az ilyen "szoptatás"-témájú posztoknál jelennek meg. Várjuk őket szeretettel. :-)))

 • 2007.02.09 09:46:42Kékfelhő

  p.eszter: én már annak is örülök, hogy te visszatértél. Sikerült kompromisszumot kötni uraddal poronty témában?

 • 2007.02.09 09:56:37Kékfelhő

  emlékszem, én hamar elkezdtem tápszerrel hozzátáplálni, de mindig figyeltem arra, hogy összebújva egyen, olyan szoptatós pózban, nekem is kellettek ezek az összebújások, és azt gondoltam, a szoptatásban is ez egy fontos dolog, ezt még meg tudom adni neki :)

 • 2007.02.09 10:03:13p.eszter

  Szia Kékfelhő! Köszi! Visszatértem, de nem voltam ám eltiltva, csak lerobbant a család, én voltam a vírusgazda. Petinek épp most lett szövődményes arcüreggyulladása, de már jól van. :-S De mivel 3napig csak feküdni tudtam, a monitortól meg hányingert kaptam, bebizonyítottam hites uramnak, h nem vagyok posztfüggő. így most engedélyt kaptam. :D  Amúgy én is összebújva adtam a tápszert a Picúrnak, sőt így apa is tudta etetni, szintén így, jó apás is lett a gyerek. :D

 • 2007.02.09 10:04:01p.eszter

  Hűűűű, ez de zavaros lett. :S

 • 2007.02.09 10:06:08ficánka

  Én nem tudom, hogy honnan vették hogy azoknak a babáknak jobb látásuk akiket szoptatnak. Az én anyukám minket - van egy húgom - elsőperctől kezdve szoptatott. Na ehhez képest én erősen rövidlátó lettem - 8 dioptria - + mind a két szemem tompán lát. Igaz ugyan, hogy egy szemműtét után ma már nincs szemüvegem csak olvasáshoz.

 • 2007.02.09 10:07:48Kékfelhő

  dehogy lett zavaros :)  gyógyulgassatok meg gyorsan :)

 • 2007.02.09 10:08:51kiseszter

  Az én látásomat meg rontotta a szoptatás, mert közben vagy tévéztem, vagy hunyorogva olvastam :o)  Kilenc hónapos volt a fiam amikor ÉN érzetem úgy elsősorban MAGAM miatt, hogy el kellene választani. 43 kg voltam és a náthát amit a gyerek két nap alatt átvészelt én egy hétig 39 fokos lázzal hemperegtem végig.  Úgy tűnik a fiatalembert nem érte különösebb megrázkódtatás, én is felszedtem egy kicsit.  Kaptam bőven a "milyen anya az ilyen" megjegyzésekből.

 • 2007.02.09 11:24:02katampusz

  tápszeres voltam, de nálunk a rövidlátás mindenkinél előfordul apai ágon. (pedig rajtam kívül mindenki anyatejen nőtt fel)  ma reggel egyedül hagytam páromat a fiával, dolgaimat intéztem a városban. jövök haza, és a kanapén találom őket. apa ölében a szopipárna, rajta a gyerek, befordulva szopi pózba, cumi a szájában és mély alvás. :)))

  párom vigyorgott hogy így milyen könnyen elaludt.

  azt hittem megeszem őket, annyira tetszett a jelenet :DDD

 • 2007.02.09 11:29:20eszter

  kiseszter: "Kaptam bőven a "milyen anya az ilyen" megjegyzésekből." Basszus, milyen anya. Szar. Alávaló. A bunkó gondol arra, hogy lehet, hogy a gyereket pl. meg is kéne tudni emelni, vagy ha lenne hangja a náthától, akkor mesét is lehetne olvasni neki, stb. Én is a tettek mezejére léptem, amikor a lányom 14 hónapos volt (én meg már csak 53 kg a 174 cmhez), mert a tendencia nem a leszokás, hanem az egyre inkább rámszokás volt. Nem tudom lll mit szólna hozzá. Fokozatos voltam, apránként haladtunk, de én irányítottam, nem ő.

 • 2007.02.09 11:36:20kiseszter

  Nekem is csak addig estek rosszul ezek a megjegyzések amíg be nem igazolódott, hogy tényleg az elválasztás volt számomra a megoldás (előtte jártam nőgyógyásznál, házi dokinéninél. Vérkép meg minden, hogy lehet-e más az erős fogyás oka).  Én is apránként haladtam, apró jelek arra bátorítottak, hogy a fiamnak is megfelel a tempó és tényleg úgy tűnik jól időzítettünk.  Szoptatni jó, és hasznos, de a meddig, hogyan, hányszor kérdésekre a belső hang válasza az egyetlen helyes. Szóval én senkit meg nem zavarnék a befelé figyelésben!

 • 2007.02.09 11:51:36szanna

  A párommal mindketten erős rövidlátók vagyunk. Ha a lányunk rövidlátó lesz, akkor azért, mert nem tudtam szoptatni 6 hónapos koráig? :(

  12 hetes, és már harmadszor jött meg a menzeszem (21 naponta, a fene essen bele!). A 2. alkalommal szopisztrájkba lépett, azóta csak félálomban tudom szopiztatni. Azért nem az írtam, hogy megszoptatni, mert 2 hétig tejem sem volt. Napi 8xfélóra fejés eredménye 60 g anyatej volt a mélyponton.

  A védőnőm (édesanyám ikertestvére), azt mondta hagyjam abba, kár az időt pocsékolni. Nem hagytam. A 12 éves nagyfiam, a párom, az édesanyám rengeteget segítenek, hogy tudjak pihenni, sok porontyos barátnémhoz (ugye mondhatom, hogy a barátaim vagytok?) képest sokat alszom, más dolgom nem igazán van, mint a legjobbat adni a lányom. És a legjobb az anyatej! De ha nem kapna mellé tápszert éhenhalna.

  Egy kedves baráti házaspár megelégelte, hogy szenvedek a fejéssel (újra véres sebes lett a mellbimbóm a "kínzás miatt"), kaptam tőlük elektromos mellszívót. 2 napja repesek a boldogságtól, mert sikerült a tej mennyiségét feltornáznom 200ml-re! Remélem még jobb is lesz.

  Minden esetre egyesek szemében még mindig rossz anya lehetek, mert kétszer annyi tápszert kap Anna, mint anyatejet :(.

 • 2007.02.09 12:05:33Kékfelhő

  szanna, szerintem te nagyon ügyes és bátor lány vagy, és nagyívben le kell tojni, aki másképp gondolja :)

 • 2007.02.09 12:33:18szanna

  Köszi Kékfelhő!  Most már az a kérdés, hogy a szoptatásra hogyan térhetnénk vissza. A szopisztrájk a mell elutasítása, ha jól tudom és nem az anyatejé. Nálunk ez volt a helyzet. Anna dühös és csalódott volt, mert a ciciből nem jött a tej, vagy nem elég gyorsan. A következő nap már hátrafeszült ívben, ha rátettem a szopipárnára. Félkómásan szopizott közben, de ilyenkor tele volt a pocakja. Most már újra van tejem, nem sok, kb.20-30ml két-három óránként, sőt reggel 50-60 ml is összejön. Csak nem tudom, hogy emlékezhet-e a csalódottságára? Nem szeretném erőltetni, nehogy visszavonhatatlanul befejezze a szopizást. • 2007.02.09 12:44:54lencsilany

  szanna, ezek szerint Neked bejött az elektromos mellszívó? Könnyű vele bánni? Nekem tönkrement a kézim és most készülök venni egy elektromosat, de mivel elég drága, gondoltam, kérdezősködöm kicsit.

 • 2007.02.09 12:47:31Kékfelhő

  szanna: azért mondom, hogy ügyes és bátor vagy, mert én el sem jutottam idáig, fejéssel sem, semmivel. Majd meglátod, hogy reagál. Az igyekezeted azonban dícséretes :)

 • 2007.02.09 12:49:45katampusz

  nekem is elektromos van, medela.

  én szeretem, mert a kézi medelához mind a két kezemre szükség volt, ehhez pedig elég egy is. a másikkal közben tudom picit masszírozni a mellemet, ilyenkor látványosan több tej folyik.

 • 2007.02.09 12:52:59lencsilany

  katampusz, épp ilyet készülök venni!

 • 2007.02.09 13:19:43Clematis

  Örülök, hogy megint felmerült ez a téma. Engem az Édesanyám tápszerrel etetett, mert ugye abban az időszakban az volt a divat. Most a szoptatást erőltetik. Mindig van valami, nem is erről szeretnék szólni, hanem hogy szerintem az én Édesanyám volt a legnagyobb Tündér a világon, és nem tudom elképzelni, hogy jobban rám lett volna hangolódva vagy jobban tudott volna szeretni engem vagy én őt, hogyha anyatejet kapok. És szerintem ezerszer inkább mosolyogva etessen egy anyuka cumisüvegből, mint fogát csikorgatva szoptasson, pl. a fájdalomtól. Ha meg valaki úgy dönt, hogy mindenáron szoptatni fog, az legyen a saját döntése, és ne a környezete erőltesse rá. Ez a véleményem és nyugodtan nekem lehet esni.

 • 2007.02.09 13:27:43Kékfelhő

  dehogy esek, egyetértek :)

 • 2007.02.09 13:34:06lencsilany

  Clematis, engem is tápszerezett az anyukám és nem azért mert nem szeretett, hanem mert valamiért azt "erőltették". De vajon miért?

 • 2007.02.09 14:28:31Clematis

  Feltételezem ugyanazért favorizálták annakidején a tápszert, mint ma a szoptatást: a tudományos kísérletek azt igazolják/igazolták, hogy az jó a gyermek fejlődésének. Meg azt is feltételezem, hogy nagy dolog volt, hogy egyáltalán kifejleszették a tápszert, mint olyat, mert korábban nem volt. Persze lehet, hogy csupa zöldséget írok össze :) Egyelőre nagyon örülök, hogy senki nem esett nekem :))

 • 2007.02.09 15:04:51marcangoló

  Szanna, én már rég feladtam volna! Kívánom, hogy meglegyen az eredménye annak, amit megteszel a szopiért!

  Meskova, anyukád nagyon rádhangológott már a szoptatás idején, gondolom, egyébként is, naná, hogy jóban vagytok. :-)

  Én is azt gondolom, hogy minél kevesebbet görcsöl az ember a szoptatáson annál jobb. Persze nehéz ezt olyan közegben, ahol csak az a jó anya, aki szoptat. Valószínűleg, én is sokat bőgtem volna az első hetekben, ha Blanka lett volna az első gyerekem, olyan slendriánul evett: rángatta a fejét, kapkodott, félrenyelt, nem nyitotta ki a száját nagyra. Szerencsére már rutinos versenyző voltam, így addig igazgattam, amíg most már egész jó lett, bár még nem tökéletes.

  Ezek szerint, ha az anyám nem csak 6 hónapos koromig szoptat (milyen hülyeség volt ez is, hogy addigra kötelező volt elválasztani a gyereket), akkor nem lettem volna rövidlátó? Most gondoljátok el, milyen jó lett volna nektek is a szemetek, ha kaptok, vagy még tovább kaptok anyatejet. :-D

  Még most is hallok olyan véleményeket, hogy a tápszer csak jobb lehet az anyatejnél, azt mégis okos orvosok találták ki, az anyatej meg csak úgy jön...

 • 2007.02.09 15:14:53szanna

  Lencsilány! Nekem is medelát hoztak. Amikor először kipróbáltam az elektromosat, nem éreztem a különbséget a kézivel szemben. Másodszor dupla annyi anyatejet fejtem, mint 2 órával előtte a kézivel, és azóta is nő a mennyiség. Valószínűleg, nem tudtam a kézivel rendesen kiüríteni a mellem, az elektromosat addig dolgoztatom , amíg csepeg a tej.
  Ha ma születne a lányom, akkor Medela és elektromos lenne a választásom. A fejést pedig az első szopi után azonnal elkezdeném.

 • 2007.02.09 17:01:37lencsilany

  szanna, köszönöm a megerősítést, meg is veszem hétvégén! A kézit én nagyon nem szerettem, irtó fárasztó volt vele a fejés, komolyan féltem, hogy inhüvelygyulladást kapok.

 • 2007.02.10 05:53:03sony

  Én is örülök, hogy felmerült ez a téma.
  A szoptatást azért nyomják, mert nagyon jó a gyereknek, annak idején a tápszert azért nyomták, mert valaki meg akart belőle gazdagodni. Azért kell ilyen erőteljesen kampányolni az anyatej mellett, mert a köztudatba átment, hogy a tápszer jobb, kényelmesebb, a szoptatás ciki. Attól, hogy vannak ellenpéldák, itt mégiscsak egy kutatásról olvastunk, ahol sok anyukát és gyereket vizsgáltak (gondolom), nem párat a környezetünkből.
  Clematis, a tépszert a tejbe mártott kenyér és a vizezett tehéntej helyett találták ki, olyan csecsemőnek, akiket az anyukájuk nem tudott szoptatni. Csak utána megszimatolták az üzletet benne. A rászoruló 1-2%-nak nem érdemes nagyban gyártani, de ha divat lesz belőle... Gondolom te is tudod, milyen drágák a tápszerek. Azért kampányolják az anyatejet, mert kiderült, hogy a tápszeres gyerekek betegesebbek, gyengébbek mint az anyatejesek. Természetesen vannak kivételek, mindig vannak kivételek, és természetesen soha nem tudjuk meg, kevesebbszer lett volna beteg egy gyerek, ha tápszer helyett anyatejet kap, vagy milyen lett volna a látása. De ha sok esetet megnéztek, és az jött ki, hogy az anyatejes gyerekek általában egészségesebbek, akkor nyilván úgy van.
  Ha egy anyuka fogcsikorgatva szoptat, az természetesen nem jó. De a megoldás erre nem az, hogy inkább boldogan etesse a gyereket cumisüvegből. Ha nem megy a szoptatás, meg kell tanulni a jó módszert. Egy olyan nemzedék vagyunk, akiknek a szülei jó eséllyel tápszerrel etették a gyereküket. Ezért nincs lehetőség családon belül megtanulni a szoptatást. Vannak viszont védőnők és szoptatási tanácsadók, gyerekorvosok, ők tudnak segíteni, és az is dolguk. Ha nem teszik meg maguktól, kérni kell őket. Ha mi végigcsináljuk, akkor később a mi gyerekeinknek már tudunk adni tanácsot, nekik már sokkal egyszerűbb és természetesebb lesz ez a természetes módszer.
  Olvastam egy könyvet nemrég, azóta is dolgozik bennem a rettenet. Egy pocsék, naív könyvecske az 1950-es évekből. Egy ausztáliai hosszú túráról szól, amiben a írónő naív lelkesedéssel írja le, ahogy levadásszák/megmérgezik az őshonos állatokat, hogy helyet adjanak a hasznos birkáknak. Hurrá, legyőzzük a természetet, mert mi vagyunk az okosak, az Emberek! Ma már tudjuk, ennek a lelkesítő folyamatnak mi lett a vége. Ezek a kutatások az anyatejről azt is jelentik, hogy egyre többen megismerik azt is, hogy mi lesz a vége az anyatej lecserélésének. Egyébként pedig kutatás ide vagy oda, ha csak belegondoltok abba, hogy az anyatejen keresztül átkerül a gyerekbe az anya összes immunanyaga, ami védetté teszi azok ellen a betegségek ellen, amin az anya átesett. Ez is az öröklés egy formája, ami ahhoz a közvetlen helyzethez alkalmazkodik, amibe a gyerek belekerül. Sőt, ha az anyuka is szopott, akkor abban a tejben benne lesz a nagymama, esetleg dédnagymama immunanyaga is. Ha az anyuka nem szoptat, egy értelen immunrendszernek kell megbirkóznia a feladattal. Míg a szoptatánál lehetősége fokozatosan átvenni a terhet, ahogy a tej mennyisége csökken.
  Ebben az évben egy két évvel ezelőtti influenza vírus fertőz. Aki két éve volt influenzás, az nem fogja megkapni. És azok a csecsemők sem, akiknek az anyja volt két éve influenzás, hiszen megkapják az immunanyagát. Már ebből is látszik, miről szól ez az egész szoptatás, és ha csak ennyit tudna, nem többet, és minden másban azonos lenne a tápszerrel, már megérné. Sok fölösleges szenedéstől szabadítja meg a gyerekeket.

 • 2007.02.10 05:58:20sony

  Inkább írjuk le a tapasztalatainkat, hogy ebből a blogból is lehessen már tanulni :)
  Nekem például sokat jelentett volna ha tudom, hogy a mell kisebesedését nem a gyerek harapása okozza, hanem a szájpenész gombája. Tehát ha kisebesedik, nem bimbóvédőt, vagy bimbóvédő krémet kell használni, hanem két napig be kell kenni szoptatás után borax-glicerinnel, és elmúlik. A mellgyulladások ellen is jó, mert azt is okozhatja ez a gomba. Persze nem árt a gyerek száját is lekezelni :)

 • 2007.02.10 09:10:30eszter

  sony, ez tök igaz, és sztem az itt bologozó anyukák mind tudják. Tényleg, sokat olvastam őket, nem a felvilágosulatlan tábor. Viszont mégis valami miatt nem ment (ha jól emlékszem volt közöttük tartós gyógyszert szedő, szülésnél súlyos vérveszteséggel küszködő, stb.) A gond nem az, hogy nincs elég propaganda, hanem hogy a propaganda olyan jellegű, hogy a gyerekét szoptatni nem tudó anya megszégyenítve érzi magát. Ez nem jó, ettől csak kevesebb tej lesz...

 • 2007.02.10 12:41:49Kékfelhő

  Én tudom, miért hagytam magam olyan könnyen legyőzni tápszer ügyben: elegem volt abból, hogy minden szoptatás iszonyatos fájdalommal jár, hogy véresre sebesedett mellel próbáltam eleget tenni anyai kötelességeimnek... és nem gyógyult, csinálhattam akármit :(

 • 2007.02.10 13:04:08a:a

  sony: de igen, ha az anya fogcsikorgatva szoptat, a megoldás az, hogy boldogan etessen cumisüvegből. És ezt vállalom, vállaltam, vállalni fogom. Ha itt lenne mcbaron, most megkérdezné, hogy "és akkor most büszke vagy arra, hogy hülye vagy?". Nem, nem vagyok büszke, de nem kizárt, hogy hülye vagyok. És mégis - én fogcsikorgatva szoptattam négy hónapig és egy hétig kizárólagosan, azután hozzátáplálás mellett (ami nem tápszer volt). És soha, senkinek nem kívánom azt a négy hónapot... És nem azért volt, mert nem tudtam, hogyan kell szoptatni. De a részleteket nem ismételem, egy másik poszton már kipanaszkodtam magam. Legyen elég annyi, hogy négy hónapig legközelebb is megpróbálok kitartani, de ha az a négy hónap olyan lesz, mint Petinél volt, egy nappal sem tovább.  Kékfelhő: maximálisan megértelek.

 • 2007.02.10 15:44:29gyöngy1

  Sony!

  Eljen a szoptatàs!

  Eljen a tàpeszer!

  Kinek hogy!

  Nekem spec mind a kettö. (elsövel, suli mellett 6 hónap, màsodikkal 7 hónap, aztàn tàpszer)

  Nekem igenis segitett a tàpszer, amikor màr foggal harapott és ràgott a pici. Es ne is beszéljünk arról, hogy nem minden nö szeret "fejöstehénként" viselkedni egész nap, és pl ki szeretne otthonról mozdulni EGYEDÜL(mit meg nem engedünk néha magunknak!). Es tök jó, hogy Apa is megetetheti a babàt; és a kisnövérke mosolya amikor "tarthatja" a cumisüveget!!!

  Amùgy nem tudom te melyik generàció vagy, én 30 vagyok, és szoptam (jó sokàig), és Anyàm nemigen tudott tanàcsokat adni. Elsö babàm nem akart szopni, arra kényszerültem hogy fejjek, melegítsek és kidobjam a dràga Anyatejet, màsodikat ledurrantani nem lehetett rólam, csak harapott:-(

  Amùgy meg ismerve néhàny kismama étkezési, cigizési, ivàsi szokàsait, a tàpszer igenis egészségesebb tud lenni az anyatejnél (a drogról nem is beszélve).

 • 2007.02.10 16:50:15Brumibaby

  Jó ez a szoptatós téma, minden poszton újra meg újra tudjuk csócsálni. Nem az a baj, hogy egy gyereket tápszereznek, hanem az, hogy folyamatosan nyomják a fejedbe, hogy VEGYÉL-VEGYÉL-VEGYÉL VEGYÉL, ha nem tápszert, akkor kenőcsöt, pelenkát, stb., és azzal teszel jót a gyerekednek, ha vásárolsz éjt nappallá téve. Amikor az enyémek kicsik voltak, attől borzadtam el, hogy "nincs boldogabb baba, mint a Pampers baba". Most meg egy popsikenőcsről bizonygatják, hogy mikor az anyja pocakjában volt, tudta, hogy mindenből csak a legjobbat fogja adni neki, és lám, most ezt keni rá. Azt az érzést erősítik ezek a nőkben, hogy az "anyaminőség" attól függ, meg tudsz-e felelni. Minél jobban elbizonytalanodsz magadban, pl. afelől, hogy te tudod a legjobban, mi kell a gyerekednek, és ez nem egy Superbrand-verseny, annál frusztráltabb vagy. Másfelől a női magazinok meg ezek a hülyébbnél hülyébb tanácsadó könyvek is azt a képzetet erősítik, hogy ha nem vagy tökéletes, nem vagy jó. Ez meg nem kedvez a tejtermelésnek.

 • 2007.02.10 19:01:28thais

  Ha valakinek súlyos örökölt szembetegsége van, nincs az az anyatejmennyiség, amitől jobb lesz a gyerek látása. Nagyon sok mindentől megvéd az anyatej, nagyon hasznos, ha a gyerek sokáig kapja. Persze, ha valakinek nincs elég, ne ostorozza meg érte magát, de tegyen meg mindent azért, hogy legyen, s ne adja fel 2 nap után. Ha hosszas próbálkozás után sem termelődik elég mindenféle praktika ellenére, marad a tápszer. De a súlyos szembetegségek ellen nem véd. Az én gyerekeim egyelőre nem örökölték a szembajomat, legalább is nem jött elő. De biztos, hogy nem az anyatej védte meg őket, csak valahol lappang az a gén, ami nálam problémákat okozott.

 • 2007.02.10 20:52:10melin

  Thais uezt akartam írni:o)))

  Ill. még annyit, h én is, öcsém is 3 hónap szopi után tápisként nőttünk föl, és mindkettőnk szeme akár a sasé:o)) Sztem is ez színtiszta genetika.

  Kissé dühítő, mikor komoly kutatásként ilyesmit hoznak nyilvánosságra... nem értem, h miért nem elegendő azt kijelenteni, h az anyatej a baba táplálására indul meg, ahogy Természet Ősanya megalkotta a szisztémát az emlősöknél, tehát nyilván az a legjobb neki minden szempontból. Akinek viszont nincs vmiért, annak rendelkezésére állnak -hála az orvostudománynak- szuper tápszerek (az én első fiam is félig tápis), amivel a babák éppoly jól tudnak fejlődni, mintha anyatejet kapnának... ez megint egy paráztatása az anyáknak, és már megint egy lelkiismeretfurdalás-keltő "kutatás", amivel kérdésessé teszik minden magában bizonytalan anyukában, h: valóban "elég jó anya" vagyok?!

 • 2007.02.10 21:20:55lc

  Gyermek másfél éves koráig szoptattam, és 1 hónapja szemüveges lett az úriember(elsős) Piszok jól áll neki, a csajok lassan sorba állnak az ajtónk elött:)

 • 2007.02.10 22:33:57bonyolult

  a dühítő komoly kutatások....  szvsz mielőtt ennyire elítélünk egy ilyen cikket, jó lenne többet tudni a megírás okáról, az adatokról, ami alapján állítják, amit.

  vannak ötleteim, persze csak találgatok, hogy mi állhat a háttérben.

  az egyik: bizonyos komplex zsír és fehérjemolekulák... amik az idegrendszer (tehát a szem) felépítéséhez is nélkülözhetetlenek... és az anyatej tartalmazza őket, míg a tápszerek még mindig nem. a nevük, konkrét funkciójuk igazából mindegy is (tényleg vannak ilyenek, amikről tudunk - és még lehetnek továbbiak, amikről még nem)

  szerencsére a természet túlbiztosítja magát, hogy ha valami közbejönne, azért még elműködgessünk... ezért aztán az is lát, és nem lesz hülye sem, akit nem tud/akar szoptatni az anyja.

  a másik ötletem a statisztika felől közelítene.

  mert attól, hogy engem/ismerőseimet szoptatták(meddig)/tápszerezték, és jól/nem jól/egyáltalán nem lát... abból felesleges cikket írni.  de ha megfelelően nagy (nem 5 fős), és reprezentatív(!) mintán mondjuk arra lyukadnak ki, hogy minden hónapnyi szoptatás mondjuk 2 századnyi különbséget okoz a csoport összevont dioptriaszámában... végül is állíthatjuk, hogy a szoptatás és a látás kapcsolatban vannak. csak épp ennek semmiféle hatása nincs arra az EGYÉNI anyára és EGYÉNI babára a maguk EGYEDI táplálási-gondozási kapcsolatában.

  és ilyen értelemben nem hülyeség a cikk, de az igen, ha valaki a saját életének eseményeit ennek fényében kezdené értékelni. (és ez még sok másik porontyos témára is igaz ;-) )  szóval erről ennyit. :)

 • 2007.02.10 23:21:35bonyolult

  szanna,  le a kalappal, hogy ilyen kitartó vagy, szuper, hogy így boldogulsz a nehézségek ellenére!!!

  ha megengeded a belepofázást, ajánlanám, hogy kérj további támogatást egy IBCLC vizsgájú laktációs tanácsadótól telefonon, neten vagy személyesen, mert a sztrájktörés, meg a fejősdi külön-külön sem piskóta, nemhogy együtt...!

  itt vannak az elérhetőségeik.  http://www.szoptatasert.hu/belso.php?inf=ibclc_szak  mondjuk megjegyezném, hogy nagyon kell vigyázni a fejésnél, nem szabad kisebesednie, véreznie - ha ez van, akkor valami nem stimmel, túl erősre van állítva például - ettől nem jön több tej, viszont elfertőződhet, satöbbi. Több tej akkor jön fejésnél, ha sikerül kiváltani a leadó reflexet - erre kell gyúrni.

  nagyon kreatív vagy viszont, hogy magadtól is rájöttél: sztrájkoló babát félálomban érdemes mellretenni!

 • 2007.02.11 13:42:26sportos

  nekem aventem van, mármint a mellszívó(isis iq). szuper jó! kipróbáltam a medelát is, de az nem volt annyira nyerô mint az avent.
  csak érdeklôknék, hogy akinek nincs elég teje, annak nem szponzorálja a TB a gyerek 3-4 hónapos koráig? mert az elsô babával 5 ma'siknak adtam tejet (na de ez 12 évvel ezelôtt vol), most meg külföldön lakunk és itt nincs olyan,hogya fölös tejet oda lehetne adni rászoruló kisbabának. pedig lenne most is minimum 1 liter naponta.

 • 2007.02.11 15:04:40melin

  Bonyolult, nem ítéltem el, csak feleslegesnek tartom... De inkább ilyen kutatásokat készítsenek, mint tömegpuszítító fegyvereket:o)))  Az általad említett reprezentatív kutatás sztem jó ötlet, de az emberek élteformája annyira különböző, h csak viszonylag szűk rétegnél lehet "igazságot" kimondani. Mert ugye kit vizsgáljunk? Pl: A 30-35 éves nem dohányzó, nem ivó (alkoholt), sportos életet élő, jó anyagi körülmények közt élőket? És akkor mi van a 25-30 éves nemdohányzó, de rossz anyagi körülményekben élőkkel, akik nem sportosak, és a táplálkozásuk sem kielégítő? Nem beszélve a többi 100 féle csoportról... nekem az ezekhez hasonló kutatásokkal mindössze ennyi a bajom. Annyi a körülmény manapság, h nem lehet kijelenteni ilyesmit, mert itt is látható volt, h eleve hányan cáfolták... bár ugye ez a fórum sem megfelelően nagy, sem reprezentatív, h következtetéseket vonjunk le:o))) De alapvetően sztem egyről beszélünk:o)

 • 2007.02.11 17:16:50bonyolult

  melin,

  a mintavétel reprezentativitásának fogalma pontosan azt fedi, amit írtál: lehetőleg minden olyan társadalmi csoportból vegyünk legalább néhányat (mert magukon belül is varálnak, ugye a véleményeik, ez az egyéniség hatás is figyelembe van így véve). Ez másodsorban azt is eredményezi, hogy a mintánk "elég nagy" is lesz - ezt az elég nagyságot elborult matematikusok számítgatják és vitatják évtizedekig, de biztos igazuk lehet, mikor kibökik a számot. ;-)))))  abban egyetértünk, hogy a lelkesedve részleteket kikapkodó cikkecskéket anyukák orra alá dörgölni marhaság.

  de amiatt nagyon is fontosak ezek, hogy pl mi kerül az egyetemi tankönyvekbe, mikor leendő gyerekorvosokat vagy pszichológusokat oktatnak... akikkel aztán elcsevegünk majd Átlag Jánosnéként 3 csemeténk élete kapcsán gyakorlatias dolgokról....

  sportos!

  Nem tudom hol laksz... Esetleg keresd meg emailben az Eszterlánc Anyatejmisszió alapítványt, úgy tudom, volt rá már példa, hogy külföldi donort vagy fogadót is közvetítettek egymásnak.  Amúgy pont tegnap olvasom egy ott dolgozó ismerősöm levelét... konkrétan tudnak olyan esetekről, mikor a gyerekorvos (!) mondja a koraszülött ikres anyukának, hogy nem írja fel neki az anyatejet, mert ma már olyan jó korababa tápszerek vannak! (sic!)

  Örökbefogadó szülőknek is járna törvény szerint a gyerek 1 éves koráig a recept a női tejről... pár védőnő lerázza mégis az örökbefogadókat, meg se próbálják érvényesíteni a jogukat! :(((  És természetesen nem gondolom, hogy mindez az anyukákról, vagy a gyermekük érdekében tett gondoskodási erőfeszítéseikről, érzelmeik értékéről különösen sokat elárulna... akármelyik oldalon, felállásban.

  A társadalmi támogatásról viszont elárulja, hogy nincs a toppon.

 • 2007.02.11 19:39:35a:a

  Én nagyon szívesen adtam volna tejet, de nem lehetett, mert álnadó mellgyulladásom volt, és így nem vették át. Hónapokig kábé napi 7-8 dl ment a csapba... Pedig nem szedtem soha gyógyszert, max. lázcsillapítót. A sajátomnak gond nélkül oda mertem adni, de más gyerekének... Nem t'om...

 • 2007.02.11 22:05:01mulan

  Melin, Bonyolult: ilyen esetben csak akkor értelmezthető az eredmény, ha csak egypetéjű ikreken vizsgálják, akik közül az egyik szopik, a másik pedig tápszert kap. Ugyanis csak ebben az esetben egyértelmű, hogy nem az öröklött gének állnak a háttérben.

 • 2007.02.12 14:43:33melin

  Mulan, köszi, ez tök érdekes!!!  Bonyolult: "de amiatt nagyon is fontosak ezek, hogy pl mi kerül az egyetemi tankönyvekbe, mikor leendő gyerekorvosokat vagy pszichológusokat oktatnak... " hát, ebben maximálisan egyetértek!!!!:o)))  És az durva, amit az ikrekről írsz... a tápis dolog... hogy lehet egy doki ilyen? Ennyire megkenik a gyógyszergyártól őket??  Fura, mert nekem is most a védőnő egy olyan gyógyszert próbált ajánlani fejfájásra (algopyrin helyett), ami szedhető terh. alatt, de közben a patikus felvilágosított, h dettó az az összetétele, mint a Panadolnak 8amire rá van írva, h terh alatt nem alkalmazható)...hát, mindenesetre kétségbeejtő:o(

 • 2007.02.15 12:40:03Katalma

  Marketing:  http://www.natursziget.com/page.php?show/articles/view/topic/egeszseg/artid/20070126anyatej

 • 2007.02.17 18:30:48Katalma

  Ménem lehet cross-post-ot csinálni :(

  Hiába, a news-nak megvan ez az előnye a fórummal és a bloggal (kommentekkel) szemben :) én meg nagyon ráérek, mert sajnos most épp egyedül vagyok, és házimunka se van... :(  Szóval crosspost helyett a "Környezettudatos gyereknevelés nem csak ámisoknak" -ból:  Anyám az egyetlen szinte, aki a jól tud érvelni dolgok mellett, nem csak egyszerűen kijelenti, hogy "így kell".

  Szerinte az igény szerinti szoptatás, mint olyan, kicsit túlzásba vitt dolog, egyfajta divat. Van előnye annak, ha nem is szigorúan véve 3 óránként szoptatja valaki a babáját, hanem egyszerűen kialakít egy napirendet a babájának, a babának is és a mamának is kényelmesebb hosszútávon. A baba sokkal nyugodtabb lesz, jobban érzi magát, ha napirendje van, amihez alkalmazkodhat, mintha valahogy "összevissza" eszik és alszik. Ez az a Kisherceg-róka dolog.

  Én még nem tudom, hogyan fogom csinálni :) de biztos megfontolom mindazt, amit az anyukám mesél, végülis 5 gyereket felnevelt, és a legkisebb nem volt olyan nagyon régen volt kicsi.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta