Márpedig a legfeketébb fekete ezentúl az enyém!

Mindenki teljesen megnyugodhat, a tudománynak sikerült kifejleszteni a legfeketébb fekete színt, tehát a legsötétebb pont már adott a Földön. A Vantablack nanocsövekből álló feketéjét ráadásul most még tovább fejlesztették, így már olyan sötét lett, hogy a gyártó műszerei már mérni sem tudják a felületéről visszaverődő fényt. Ez zseniális ötletet adott Sir Anish Kapoor szobrásznak, aki még akkor megszerezte a szín jogait (és ezáltal a kizárólagosságot e szín felhasználására), amikor annak a korábbi változata a beeső fénynek még csak 99,96%-át nyelte el 2014-ben.

10506957 794720197226795 8551377352818010528 o
Surrey NanoSystems / Facebook

A dolog azért nem teljesen újdonság, a festő Yves Klein például Edouard Adam festékkészítővel karöltve már korábban levédették a közösen kifejlesztett kék szín, az International Klein Blue-t és annak különböző árnyalatait, de ez ott még jogosnak volt mondható, hiszen ezt a színt valóban ők ketten hozták létre. Kapoor azonban mindössze kifizetett egy (egyelőre ismeretlen) összeget a Vantablackért, és nem is olyan meglepő módon ez aztán parázs vitára sarkallta a világ művészeit. 

Ön szerint rendben van a színek kisajátítása?

Kapoor, mint az észleléssel, valamint a nézőben a különböző anyagú és formájú felületeken képződő látvánnyal rendszeresen kísérleteket folytató művész úgy nyilatkozott, hogy ők a valóban üres dolgokat akarják előállítani. “Képzelje el az űrt, ami annyira sötét, hogy belesétálva elveszítjük az összes érzékünket, hogy kik és mik vagyunk, elveszítjük az időérzékünket is. A dezorientációban másfajta források után kell nézzünk, de akárhova nyúlunk, csak mi vagyunk… Ez az egész elképesztően érdekes, egy újfajta látás, látásmód lehetőségét vetíti elénk, ami ebből következően egy újfajta művészetet fog eredményezni."

International Klein Blue
International Klein BlueWikipedia

Talán nonszensz, hogy kisajátítanak egy kvázi bevonási technikát, hiszen eddig is elképesztő magas áron lehetett egy-egy színkombinációhoz hozzájutni, az ember azt gondolná, ezzel a gyártók megelégszenek. De mivel ez természetesen nem így van, megy a hiszti a témával kapcsolatban rendesen.

“Hányszor hallottuk már, hogy ez meg az az új fekete? Lehetséges, hogy a Vanta feketéje most tényleg az, de ez az egész csak arra sarkallja a kutatókat, hogy különböző vállalatok a végletekig manipulálják a különböző anyagokat, saját határaikat feszegetve" – véli Hannah Craggs színszerkesztő hozzátéve, hogy ezek a felfedezések mozgatják a tudományt és a művészetet és megannyi más területet is. "Most, hogy megvan a fekete, mi fog következni? Egy kékebb kék, vagy egy minden eddiginél pirosabb piros?"

Bármi is lesz a vita eredménye, az azért biztos, hogy ezeknek a színeknek a kifejlesztése megnyitja a kaput újfajta művészeti értelmezési módok előtt, nemcsak a képzőművészetben, de a dizájn és divat világában is. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra